Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Dragana Barišić

Dragana Barišić

Srpska napredna stranka

Govori

Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

Poštovani ministre, sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, danas je pravo zadovoljstvo govoriti o ovom zakonu i moram da priznam i da sam decembra 2017. godine sa zadovoljstvom glasala za ovaj novi zakon tada, jer je problem nataliteta zaista prisutan decenijama unazad.

Ponosna sam na to što pripadam stranci koju predvodi i predsednik Republike gospodin Aleksandar Vučić, jer je jedino on imao sluha i video da ovaj problem postoji i da su potrebni ovakvi zakoni i ovakve mere podrške populacionoj politici.

Kao neko, ko se i sam našao u prilici da rađa prvo dete u vreme tajkunskog žutog režima, tačnije 2004. godine, januara meseca rodila sam ćerku. Na nesreću, kao i u celoj Srbiji, tada je i u Kruševcu vladalo žuto dosmanlijsko preduzeće i oni nisu zaista imali sluha ni za podsticaje porodiljama, ni trudnicama, ni bilo kome. Tada nisam bila ni zaposlena jer sam bila jedini lekar na birou. Nisam bila politički podobna tadašnjoj direktorki koja je pripadala istoj stranci kojoj pripada i današnji lider SSP-a, gospodin Đilas, tako da je njoj bio izgovor da ja ne dobijem zaposlenje zato što je, navodno, beba mala, a nije se pitala da li to dete može i ima od čega da živi.

Kao mere njihove politike u to vreme jedino što sam dobila od grada jeste vaučer od 5.000 dinara, koji sam mogla da utrošim u apoteci gde je direktor bio, takođe, partijski postavljen, njihov član i mogla sam da kupim dva, tri adaptirana mleka i toliko. Dok bih u drugim apotekama mogla nešto više, ali, eto, to je ta politika onih koji bi sada da dođu na vlast.

Ono što isto mogu da kažem jeste da u tom periodu sam vrtić, to je 2006/007 godina, kada je dete krenulo u vrtić, plaćala 11.500 dinara, a plata lekara je bila manja od 30.000 dinara. Sada, poređenja radi, 2012. godine, na sreću, građani Kruševca, ali i cele Srbije prepoznaju kakvo je to preduzeće, žuto preduzeće, i jasno im kažu ne politici njihovoj i daju šansu SNS, da vlada kako u Kruševcu, tako i u Srbiji. Rodila sam mlađeg sina i vrtić 2014. godine plaćala, nećete verovati, 2.500 dinara, iako je tada plata lekara bila tri puta veća u odnosu na tu 2006. godinu.

I, sada vidite, poređenja radi, gde su išli novci onih koji sada imaju nekakve planove i pričaju o tome da imaju plan i za decu i za penzionere, a tada znam, pošto su moji roditelji bili penzioneri, kakve su bile njihove penzije, a kakve su danas.

Građani Srbije vide ko i kako rukovodi i smatram da su upravo sva ona rešenja koja smo donosili u periodu od 2012. godine do danas ispravna i da otuda imamo i ogromnu podršku građana.

Kada je Kruševac u pitanju, ja ovom prilikom želela i moram i da se pohvalim na neki način, jer zaista mi smo radili u prethodnom periodu i ono što ste spomenuli… neko od kolega je rekao da nam je potrebno podizanje svesti za rađanje i za širenje porodice, mi već na tome radimo i to su neki novi planovi.

Imamo Komisiju za sprovođenja mera i aktivnosti populacione politike i u ovoj godini je izdvojeno čak 45 miliona dinara za te mere, tako da uveliko traje akcija za svako rođeno treće, četvrto i peto dete.

Zatim, imamo podsticaje za vantelesnu oplodnju. Čak smo mi u Kruševcu pomerili i tu granicu baš upravo zbog toga što se pojedine mlade žene ipak odlučuju kasnije na taj korak. Čak do 52. godine je moguće ići na vantelesnu oplodnju i za to se ostvaruju sredstva od milion i po dinara.

Zatim, svake godine imamo poklon čestitke za prvo rođeno dete od 200.000 dinara, za decu učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda prevoz učenika, jer su deca ostalih razreda obuhvaćena lokalnim akcionim planom za decu.

Zatim, imamo poklon čestitke za trećeg i četvrtog đaka u porodici i to osam hiljada za osnovce, 14 hiljada za srednjoškolce.

Za nezaposlene porodilje, takođe, nadoknada od 40.000 dinara. Poklon čestitke za svakog prvaka i mnogo, mnogo toga, što znači da i u Kruševcu, kao i u celoj Srbiji sprovodimo jednu odgovornu politiku, tako da one koji sada nude nekakve planove zaista ne treba da čudi to što građani Srbije veruju SNS i daju ogromno poverenje koje je sve veće i veće iz izbora u izbore.

U danu za glasanje podržaću ovaj dobar predlog zakona. Smatram zaista da je porodica mesto gde život počinje, a gde se ljubav nikad ne završava.

Hvala.
Zahvaljujem, uvažena predsedavajuća.

Poštovani ministre sa saradnikom, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, danas je zaista zadovoljstvo govoriti o ovakvoj temi, jer je reč o pozitivnom rebalansu, rebalansu koji je izbalansiran, realan, rebalansu koji oslikava stabilnost Srbije, rekla bih.

Ovim rebalansom potvrđujemo da je zahvaljujući teškim i nepopularnim merama, reformama tokom prethodnih godina, Srbija danas stabilna zemlja, uređena zemlja. Svakako, složićete se da je stabilan i održiv budžet i da su sada ove reforme kreirane upravo na osnovu prihoda i ušteda.

Kao što je ministar rekao i kao što su koleginice i kolege prethodnici govorili, ovim rebalansom utvrdiće se pomoć, kako građanima Republike Srbije, tako i privredi, ali nastaviće se i sa kapitalnim investicijama, nastaviće se sa ulaganjem u infrastrukturu, završiće se četiri auto-puta koja su započeta, ali otvoriće se radovi i na četiri nova.

Država još jednom pokazuje da je vreme pljačkaških i 2000-ih godina na sreću iza nas i da je odgovorna politika, pre svega Vlade Republike Srbije, ali i predsednika Republike, gospodina Aleksandra Vučića, zaslužna za sve ono što sada možemo da radimo. Otuda i podrška građana, koji vide da je poverenje koje su ukazali SNS 2012. godine opravdano i ta podrška je iz dana u dan sve veća, jer vide da je to politika budućnosti.

Otuda zaista ne treba da nas čudi sva ona agresija onih koji su vladali do 2012. godine, jer smo svi svesni kakvu smo državu zatekli 2012. godine, šta su sve uradili i onda valjda sada, pokušavajući kroz nekakve nove saveze, neke navodno novoosnovane partije, pokušavaju da se vrate na vlast, nude neke planove, a u stvari svi znamo da takvi planovi ne postoje, jer smo imali priliku da vidimo šta su uradili do 2012. godine, lideri koji se sada skrivaju iza nekakvih navodno novih lica. Pokazali su da nemaju zdravu ideju. Ono što je sasvim sigurno jeste to da bi oni sada da se nađu na našem mestu i da troše ovaj budžet, odnosno ovaj rebalans budžeta, ali svakako to njihovo trošenje ne bi bilo kao što su naši planovi i planovi naše Vlade.

Kada je reč o ovom rebalansu, verujem da isto ne bi imali ništa konstruktivno da kažu i da predlože, ne bi imali ništa ni da pohvale, jer to su, složićete se, dežurni mrzitelji koji samo znaju da kritikuju i da iznose neistine, tako da je suvišno i da govorimo o tome, jer građani Srbije dobro znaju ko su oni, jer to su oni isti žuto dosmanlijsko preduzeće koje je vladalo do 2012. godine, a sada samo pretočeno u nekakve saveze i više se ne zna koliko ih ima, kroz neke sitne partije, ali svakako bi se oni ujedinili jednog trenutka, ako bi im se za to ukazala šansa i ponovo bi vladali još gore i punili svoje džepove još gore nego što su radili do 2012. godine.

Ono što me posebno raduje, jeste to da naša Vlada, naša republika, naš predsednik odolevaju svim tim provokacijama, i nastavljaju da rade i da grade budućnost Srbije, i jednostavno da se ne obaziru na sve te mrzitelje, koji samo znaju da kritikuju i ništa drugo.

Kao Kruševljanka ponosna sam što će se evo izdvojiti sredstva za završetak radova Moravskog koridora, a svi mi koji živimo na tom potezu između Pojata i Čačka, znamo koliko je važna ova investicija, jer na tom potezu posluje preko 21 hiljada privrednih subjekata, što znači da će imati sniženje prilikom nabavke repromaterijala, sredstava i otvoriće se prostor za nove investicije, i za nova radna mesta, a između ostalog urediće se korito reke Morave, što je pričinjavalo ranije velike probleme, pogotovo žiteljima Trstenika.

Ono što me posebno raduje, jeste i to da kao lekar mogu da kažem da je u 2021. godini opredeljeno mnogo više sredstava kada je zdravstvo u pitanju, pa podatak da smo 2019. godine imali 290 milijarde, a danas čak 417 milijardi za zdravstvo, je dovoljan podatak.

Podsetiću građane i na to da su nekada ministri iz te dosmanlijske vlasti neverujući u zdravstvo koje vode, išli na operacije van Srbije, na rutinske operacije. Toliko to govori o njima i zaista kao što nekada neke kolege vole da kažu, bilo i ne ponovilo se.

Još nešto kada je zdravstvo u pitanju, raduje me i to da će se graditi nova kovid bolnica u Novom Sadu, jer smo svedoci toga da je ova pandemija zaista uzela maha i da evo već više od godinu dana se borimo, ali pre svega želim da kažem da imamo jednu odgovornu državu, odgovornog predsednika koji je svojim ugledom uspeo da obezbedi čak četiri dostupne vakcine, dostupne svim građanima Republike Srbije, bezbedne vakcine, da bi mogli da se zaštite i da se što pre vratimo normalnim tokovima i normalnom životu.

Ono što ovom prilikom kao lekar, kao građanka, želim i kao predstavnica parlamenta da pozovem građane Srbije, one koji nisu to uradili da se vakcinišu i da zaista što pre steknemo taj kolektivni imunitet za šta je potrebno više od 60% građana da se vakciniše.

Imamo šansu, vakcine su tu i samo nedostaje ona dobra volja, da svi to obavimo i završimo sa opakom Kovid 19.

Izgradnjom Kruševačke Kovid bolnice, pratile su raznorazne priče, pisanja, ne bih ni da imenujem i da reklamiram te naše nazovi političarke, koje su pokušavale da opovrgnu, ali videli smo sada, pogotovo u poslednjem talasu koliko je Kovid bolnica u Kruševcu značila i koliko je života, pre svega spašeno, tako da me raduje sve ovo što će se raditi.

Ono što želim da kažem, to je da ovi dežurni mrzitelji koji žele po svaku cenu da se vrate na vlast ali bez programa i bez ideja mogu i dalje da nas mrze, a mi ćemo zajedno sa našom Vladom Republike Srbije nastaviti da radimo i da gradimo u Srbiji za budućnost naše dece, budućnost sve dece, jer, ponoviću još jednom Srbija je pokazala i uvek će, nadam se u narednom periodu pokazati s kim želi da ide napred.

Hvala.
Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući, poštovani ministre sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, kada je reč o Predlogu zakona o okvirnom sporazumu, ja ću sa zadovoljstvom podržati ovaj predlog u danu za glasanje, zato što se tiče revitalizacije infrastrukture u oblasti kulture.

Moje kolege su već do sada mnogo toga rekle i zaista mislim da je dosta izrečeno, pa ne bih se ponavljala, ali ono što želim da kažem jeste to, pošto dolazim iz Kruševca, moj grad ove godine proslavlja šest i po vekova od osnivanja. Zaista, jedan jubilej kojim mogu mnogo malao gradova u Srbiji, ali i u Evropi da se pohvale. Ponosna sam na to što su sve ustanove kulture u mom gradu uzele učešće u organizaciji ovog značajnog jubileja.

Složićete se sa tim da je zaista jedan značajan jubilej, a između ostalog nedavno je održana i sednica Organizacionog odbora kojim je predsedavao ugledni Kruševljanin, gospodin Bratislav Gašić, a u okviru ovog Odbora je i ministarka kulture Maja Gojković, ministarka državne uprave i lokalne samouprave gospođa Marija Obradović i između ostalih i ministarka rada i boračkih prava gospođa Darija Kisić Tepavčević.

Ono što mogu sa ponosom da kažem da će se na Vidovdan 2021. godine, kao što je kolega već rekao podići, do tada i svečano otvoriti spomenik knezu Lazaru, ali i rekonstruisani trg Kosovskih junaka.

Prethodnih dana se zaista vodila polemika među nekim našim lokalnim opozicionarima, političarima u pokušaju, inače oni žele da se predstave nekim novim licima, a to su u stvari isti oni, iz iste one partije kojoj je pripadao i ovaj novi političar, navodno koji sada promoviše neku svoju stranku, a to je Dragan Đilas. Oni su valjda zaboravili da su do 2012. godine harali Srbijom i ne samo Srbijom nego i pustošili sve ostale gradove.

(Predsednik: Ja moram samo da vas ispravim. Načinili ste veliku materijalnu grešku, novi političar.)

Pa zato što se oni tako predstavljaju.

(Predsednik: Vodite računa, nije novi političar.)

Naravno, ali znate kako, oni žele da se predstave građanima da su to neka nova lica, bar ovi naši lokalni u Kruševcu. Predstavljaju se kao neka nova lica za Kruševac, a u stvari mi ih dobro znamo. Mnogi od njih su bili portparoli baš te Demokratske stranke koja nas je zavila u crno iako je bila žute boje. Sada se bune valjda zato što smo sklonili one pločice koje su bile na centralnom trgu. Jedino što su ostali, valjda im je smetalo što smo ih baš sklonili, jer ih podseća na onu njihovu žutu boju. Drugo ništa u Kruševcu nisu uradili, a i u Rasinskom okrugu to možete da čujete od mojih kolega. Jedino što su stavili katance na sve one fabrike koje su do tada radile i Kruševac koji je u vreme devedesetih bio na četvrtoj poziciji u staroj Jugoslaviji, doveli do ruba propasti. E sada im smeta i Bratislav Gašić koji je vratio sjaj Kruševcu i svi mi naprednjaci koji se borimo da Kruševac bude na onom mestu koje zaslužuje.

Moram da napomenem da se trude svim i svačim i naravno izmišljotinama i napadima i više tim napadima ne odolevaju i tek rođena deca. Zaista za svaku osudu i za sve najgore što mogu da kažem u ovom trenutku je to što su pre par dana napali još jednom gospodina Gašića i ne samo njega, već i mene i sve ostale ljude koji predstavljaju Kruševac u ovom visokom domu, izmišljajući i plasirajući neistine.

Zaista želim sa ovog mesta da kažem i odgovorno tvrdim i to ću nadam se na sudu i dokazati, da ti njihovi politikanti iz Kruševca samo se služe izmišljotinama, valjda po uzoru na svog lidera, a verovatno su i oni kao što reče koleginica Nikolić na platnom spisku njegove firme, jer koliko znam, mnogi nemaju zaposlenje, a žive mnogo bolje od svih nas. Tako da se samo služe lažima i pokušavaju da omalovaže sve ono što je urađeno.

Da bih ostavila vreme i kolegama koji su se prijavili posle mene, imala bih mnogo toga i mislim da više sednica ne bi bilo dovoljno da se ispriča o tome šta je u Kruševcu urađeno. Uostalom, nadam se da će i sednica Vlade Republike Srbije biti održana baš u Kruševcu na dan kada obeležavamo šest i po vekova, naravno ukoliko epidemiološke mere to dozvole, pa ćete se uveriti koliko je urađeno za taj grad. Upravo im zbog toga smeta i Bratislav Gašić i svi mi naprednjaci i Aleksandar Vučić, jer mi radimo i gradimo Srbiju, a oni su samo radili za svoje džepove i eto, pošto ovih dana u Kruševcu sprovode neke ankete sa nekim njihovim letećim cirkuzantima, pa nek im sledeća neka anketa bude tipa da li će njihov nalogodavac i finansijer dati nešto od onih 619 miliona i od onih 35 stanova, bar da otvori jednu bolnicu ili da zbrine jednu ugroženo socijalnu porodicu. Hvala.
Zahvaljujem.

Poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, pred nama je danas Predlog odluke o usvajanju kodeksa narodnih poslanika i kao neko ko je u ovom visokom Domu od 2014. godine, narodni poslanik, ponosna sam na to što ćemo, nadam se, koliko sutra, usvojiti ovaj Predlog.

Kao član Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja od početka svog mandata, tačnije od 2014. godine, svedok sam toga šta se sve dešavalo u ovom visokom Domu, ali i na samom Odboru.

Kao što je kolega Martinović, predlagač ovog predloga izneo, dešavalo se mnogo toga u prethodnih nekoliko godina, a mislim da je vrhunac vulgarizacije politike bio upravo od 2016. do 2020. godine, kada su ovu salu preplavili svi oni poslanici koji su sedeli u klupama prekoputa, i trudili se da vulgarizaciju politike, čini mi se, dovedu do maksimuma.

Smatram da je ovo zaista bilo potrebno, da se konačno donese ovaj kodeks ponašanja i da će se znati da se ceni, da se dostojanstveno ponaša u ovom visokom Domu, jer to svakako zaslužuje.

Ono što želim da kažem, to je da smo u prethodnih nekoliko godina, tačnije od 2014. godine na ovamo pokušavali da usvojimo kodeks ponašanja i da smo i na sednicama Administrativnog odbora od 2014. do 2016. godine, imali par puta zasedanja, gde smo, maltene, mislili da ćemo biti na vrhuncu toga da usvojimo kodeks ponašanja, ali nekako smo uvek nailazili na kočenje sa strane onih koji su tada bili u opozicionim redovima.

Niko od njih nije osudio ponašanje i divljanje u ovoj sali, niko od njih nikada nije osudio uvrtanje ruke predsednice parlamenta, niko nije osudio upad nasilni u kabinet predsednice Skupštine, posebno su žene, narodne poslanice, bile napadane, vređane, gde su pojedine kolege, da ih baš ne imenujem, ali dolazili su u napitom stanju i ponašali se kao da su u kafani, a ne u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

To sve govori o njima, ali nije lako sedeti ovde, razmatrati o važnim zakonima, ponašati se odgovorno prema građanima koji su glasom doprineli da budete tu i da ih zastupate, a da u sred sednice, kada se, primera radi, usvaja budžet za 2016, 2017. godinu, upadne kolega u sred noći u pripitom stanju i izvređa nas sve.

Starije kolege su doživele i to da budu pljuvani, da budu vređani. Kao što reče kolega Rističević, i sa masnicama da idu svojim kućama, ali opet valjda građani to sve vide i prate na prenosima RTS-a i znaju da cene pa na izborima takve i kazne, pa znamo i gde su ti i takvi, ali i to ih ne sprečava da dalje divljaju.

Ti takvi su pokušali pre par meseci da nasilno uđu u ovaj dom, pa su rušili vrata ulaska u Narodnu skupštinu zastavom Republike Srbije, što treba da je svetinja.

Znamo i sami, kada su doživeli opravdane opomene ovde i trebali da budu udaljeni sa sednice, oni su se hvatali za zastavu, gužvali tu istu zastavu i ponašali se van svake pameti.

Ponekad sam se stvarno kao lekar psihijatar pitala da li su uračunljivi ili se samo prave ludi, ali očito je da ima tu svega.

Kao članica Odbora za administrativno-budžetska pitanja svedok sam bila i toga kada su napali kolegu Martinovića, ali i dan danas mi nije jasno i sama sam dala izjavu tužilaštvu kada je nasilnik Boško Obradović napao čoveka i udario ga mišem, da nikada to tužilaštvo nije reagovalo i osudilo taj postupak i odvelo ga tamo gde treba, a to je da odgovara za ono što je radio.

Dešavalo se mnogo toga kada su se ti poslanici iz te grupe Dveri, ja bih ih pre nazvala grupom „zveri“, ponašali krajnje nenormalno. I taj Srđan Nogo koji je i pre par meseci pretio predsedniku Vučiću i često poziva, nazivajući ga najpogrdnijim imenima, na ubistvo. Radio je sve i svašta ovde, ali, nažalost, ti organi koji treba da reaguju, nisu reagovali i dalje ne reaguju.

Dodala bih i to da smo imali priliku da čini mi se baš kada smo usvajali budžet 2016. godine, jedna grupa poslanika dođe ovde kao da se nalazi u nekoj birtiji, sa gitarama, sa kapicama, da izvodi neki performans valjda zato što su se oni, kada su formirali listu za narodne poslanike, skupljali tu u parku prekoputa. Znači, bio je oglas - ko želi da bude narodni poslanik, neka se javi i biće, ali tako su i prošli i eto gde su sada.

Opet to pokazuje da ne može ništa na silu. Tako se skupljaju i ovi iz ovih saveza, da li za Srbiju ili već kojekakvih, jer i oni, izgleda mi po njihovom uzoru, ništa nisu pametno naučili, nego se i oni po lokalnim sredinama skupljaju na taj način.

Ono što me posebno raduje jeste to da se u okviru ove odluke o kodeksu ponašanja narodnih poslanika govori o tome da smo mi servis građana i da moramo da reagujemo, da razgovaramo sa građanima. Želela bih da istaknem da moje kolege i ja iz Kruševca već dugi niz godina imamo poslaničku kancelariju i u stalnom smo kontaktu sa građanima kako Kruševca, tako i Rasinskog okruga i da smo to nasledili od čoveka koji je zaslužan zato što smo mi u Kruševcu postigli sve to, ali zbog svega toga što radimo za grad Kruševac i za Rasinski okrug i uopšte za Srbiju i za građane Srbije, vrlo često smo baš svi mi iz te grupe i žrtve i, da kažem, meta napada svih oni koji ništa nisu uradili, a to su naše komšije iz Trstenika, pogani, moram da kažem, Miroslav Aleksić, njegova drugarica Marinika Tepić i ostali, pa su evo maločas već uspeli da kritikuju govor moje koleginice Nevene Đurić kada je reč o kodeksu, ali slobodno mogu još jednom da kažem da se mi svih ovih godina od 2014. godine na ovamo trudimo da uvedemo jedan red u ovaj visoki dom i da radimo onako kako treba, da vraćamo i dalje ugled našoj Srbiji, kao što se to trudi već godinama naš predsednik Republike Aleksandar Vučić, jer su taj ugled uprljali upravo oni, oni koji su vladali do 2012. godine, Đilasovi drugari i nema razloga da se on sada ograđuje od njih, jer on je pripadao toj stranci i ne može da se krije sada iza nekih drugih saveza.

Podržavam odluku da se ovaj kodeks usvoji i ponosna sam na to što ću i sama doprineti tome da izglasamo ovu odluku, jer svakako svi mi koji sedimo ovde, koji pripadamo SNS želimo da ovaj dom bude mesto dijaloga, a nikako onoga što oni zastupaju, a to je nasilje, vulgarizacija, linč i sve ostalo. Zato ću u danu za glasanje sa zadovoljstvom podržati ovaj predlog. Hvala.
Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

Poštovana ministarko sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, danas je pred nama veoma važan set zakona iz oblasti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Ono što je jako bitno je to da smo u prethodnih nekoliko godina usvojili ove zakone, ali da nam je, nažalost, pandemija Kovid 19, koja nije zaobišla ni našu zemlju, uzrokovala to da danas moramo da odlažemo rokove za implementaciju ovih zakona.

Sami znate koliko je važno sve ovo što smo usvajali prethodnih godina, s obzirom na situaciju u našoj državi koja je bila do 2012. godine, ali kada imamo zdravu i odgovornu politiku, odgovornog predsednika i odgovornu Vladu Republike Srbije, nama ništa nije teško.

Ono što mogu da kažem jeste to da složenost procesa implementacije zakona je takva da su za implementaciju ovog zakona neophodni rokovi i da je zaista jako bitno da se ti rokovi odlože, da bi se sve dobro uradilo i onako kako treba.

Naravno da ćemo u danu za glasanje, nesporno je to da ćemo podržati ove izmene i da ćemo te zakone doneti u onom terminu kako je ministarka već i rekla.

Ono što ne mogu a da ne spomenem danas sa ovog mesta je to da se osvrnem na prethodni vikend i jedan veliki dan za Srbiju, kada je u našoj prelepoj zemlji otvorena još jedna bolnica, a to je Kovid bolnica u Kruševcu.

Svesni smo situacije i ozbiljnosti u kojoj se nalazimo, jer opaki virus i ova pošast koja nas je zadesila zaista svakodnevno ostavljaju velike žrtve. I evo, u današnjem danu, kada imamo preko 300.000 registrovanih slučajeva, zaista nam je tako nešto i trebalo.

Ono na šta ne mogu da prećutim jeste to da oni dežurni mrzitelji ne biraju priliku i ne biraju trenutak kada će da se obruše kako na predsednika Republike, tako i na sve ljude koji rade u interesu Republike Srbije i njenih građana.

Tako ona kojoj se priviđala i droga u Moroviću i migranti u Trsteniku i ona koja je iz ove sale lažno optužila srpski narod za genocid u Srebrenici, izvesna Marinika Tepić, može samo da tvituje, jer valjda tamo je svesna da može i da dobija izbore. U subotu kada se otvarala bolnica u Kruševcu, ona kaže kako joj, navodno, očajni građani šalju poruke i pokazuju joj da radovi još uvek teku, a da bolnica maltene i ne postoji.

Podsetila bih bivšu koleginicu da, evo, u toku jučerašnjeg dana su primljeni pacijenti, da su spašeni mnogi životi. Ne znam da li je njoj to bitno ili je njoj bitno samo da radi u interesu protiv srpskog naroda. Zaista ne mogu da shvatim da neko u ovoj situaciji, u ovakvom trenutku kada pandemija hara svetom, ne samo našom zemljom, može takve stvari da izmišlja.

Ono što je uradio predsednik Republike u prethodnom periodu jeste to da su u rekordnom roku napravljeno dve bolnice napravljene, a od toga bolnica u Kruševcu ima preko 500 ležajeva.

To nije samo ono gde će se zaštiti zdravlje i životi naših građana, već su otvorena i nova radna mesta. Zaposleno je preko 800 ljudi, što medicinskog, što ne medicinskog osoblja. Kao što rekoh, njoj ne samo da su se priviđali oni migranti, droga u Moroviću, eto, sad joj se priviđaju… Najgore je to što ona koristi slike koje su objavljivane tokom izgradnje kovid bolnice. Znači, ona ih koristi u ove svrhe i lažno napada i našeg predsednika i Vladu Republike Srbije i sve one ljude koji se već, evo, četiri meseca danonoćno bore i rade na tome da se bolnica završi i da počne da radi.

Tako da, zaista ne znam šta bih mogla još da dodam kada su ti takvi tviter opozicionari u pitanju. Valjda zato što oni nemaju politiku, nemaju program, nemaju sa čime da izađu pred građane Srbije, jer su se pokazali u periodu do 2012. što kao funkcioneri tadašnjih stranaka, a što neki kao funkcioneri njihovi, neki kao članovi, da nemaju ništa da ponude i da su jednostavno s razlogom poslati na političko smetlište.

Još jednom želim da dodam da ćemo u danu za glasanje podržati ove dobre zakone jer smo se uverili u prethodnih osam godina da Vlada Republike Srbije, da predsednik Republike Srbije gospodin Vučić radi pravu stvar i da se bori isključivo za interese i za dobrobit svih građana, a poruka ovima iz Saveza za Srbiju i saveza za propast da se manu više ovakvih stvari, ovakvih laži i obmana, jer građani iz izbore u izbore pokazuju i s pravom su ih oterali tamo gde i jesu sada. Hvala.
Zahvaljujem uvažena predsedavajuća.

Poštovani ministre, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, zaista danas je pred nama jedna jako bitna tema, tema u pojedinostima koja je vezana za budžet Republike Srbije i jednostavno svi smo mi svesni koliko je toga urađeno u prethodnom periodu.

Znate i sami da smo 2012. godine nasledili državu koja je bila pred bankrotom i mene uopšte ne čudi nervoza ovih koji bi na silu da uđu u ovaj dom, dom Narodne skupštine, pa eto, kao što rekoše kolege i koleginica Božić i Tomić i svi ostali, ne libe se da na najmonstruozniji način napadaju ne samo predsednika države, gospodina Vučića, ne naše ministre, već i sve nas koji sedimo u ovom visokom domu.

Ja, prosto, slušajući danas koleginicu Sandru Božić, morala sam da se javim i da podsetim naše građane kada je u pitanju "potrčko" gospodina Jeremića, Miroslav Aleksić, bivši kolega iz poslaničkih klupa, ali i sugrađanin iz susedne opštine, opštine Trstenik, pošto ja dolazim iz Kruševca.

Naime, to je čovek koji je prevarant u svakom smislu i on je pre dva dana našao da kritikuje budžet Republike Srbije, našao je da kritikuje ministra Malog, a taj čovek za vreme vladavine, a do 2016. godine je bio predsednik opštine Trstenik, ojadio je Trstenik da jednostavno, evo već četiri godine kolege se bore da povrate tu opštinu i da je vrate sa ruba propasti.

Morala bih građane da podsetim, pričala sam više puta u ovom domu, ali ipak treba podsetiti i šta je sve u stanju taj čovek da uradi. Taj čovek sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, odnosno za sprečavanje korupcije sada i u vreme kada je bio predsednik opštine primao je platu, brinuo je samo o svom ličnom budžetu, ne o budžetu građana Republike Srbije i građana opštine Trstenik, pa je imao nadoknadu kao predsednik opštine 107.216 dinara - u to vreme do 2016. godine.

Inače, tada je opština Trstenik bila jedna maltene devastirana opština i tek po nalogu Državne revizorske institucije je smanjio mizerno tu platu. U to vreme bio je član Nadzornog odbora, Fabrike maziva Kruševac, mesečno je primao 40.258 dinara, član Upravnog odbora Javnog preduzeća „Nacionalni park – Kopaonik“ mesečno 17.355 dinara, na sve ovo.

Pre dolaska na mesto predsednika opštine Trstenik za njega je izmišljeno mesto i to direktorsko mesto u Direkciji za planiranje i izgradnju Trstenik - 72.000, a pre toga izmišljeno mesto u javnom preduzeću „Počekovina“, odakle jeste. Podsetila bih i to naše građane da je taj čovek, koleginica Sandra je to već govorila, ne samo obezbedio sebe, već je ubacio u svu tu priču i tasta Ljubišu Kneževića i taštu, koje je postavio na mesto predsednika jednog Nadzornog i drugog Upravnog odbora „Prve Petoletke“. Znate i sami dokle je došla ta fabrika.

Do nije bilo gospodina Gašića, gradonačelnika Kruševca u vreme od 2012. godine do 2014. godine, posle ministra odbrane, sadašnjeg direktora BIA, da vrati i „Prvu Petoletku“ kao ministar odbrane i da oživi sve to zaista ne znam šta bi bilo sa Trsteničanima i uopšte sa građanima Trstenika.

Koliko je njegovo poverenje, to su mu pokazali građani Trstenika, gde je na izborima u Medveđi dobio dva glasa. Znači, ne 2% već, dva glasa. Znači, nisu ga glasali ni bukvalno oni iz biračkog odbora, već neki slučajni prolaznici.

Koliko je on bio ozbiljan i njegove kolege iz kluba, govori i to da su za budžet 2016. godine predlagali amandmane gde su želeli da Deda Mraz uđe kroz dimnjak u Skupštinu. Toliko su oni bili ozbiljni, a zamislite samo kakvi bi bili kada bi ne daj Bože došli na vlast.

O tome šta je radio sa tastom, Sandra je već spomenula. Znači, osnovali su Fond za unapređenje ljudskih resursa i u sred zime je on kao predsednik opštine Trstenik izdvajao sredstva u milionima da se preko tog fonda obezbede navodno nadoknade za ljude koji će preko privremeno povremenih poslova čistiti zelenilo u Trsteniku u sred zime. Zaista čudno.

Još kada je gospodin Aleksić u pitanju, ja moram da podsetim i to da je u sred pandemije, znači kada su se građani Srbije borili i kada se još uvek borimo, kada je država reagovala na adekvatan način, kada se predsednik Republike založio da nabavi sve ono što je potrebno, zajedno sa Vladom Republike Srbije, preko svojih poslušnika iz Trstenika počela je priča da će se navodno u prostorije „Prve Petoletke“ naseliti migranti po nalogu direktora BIA.

Ljudi koji su preplašeni zbog opake korone koja je oko nas i jednostavno svi uz pojačane mere, odgovornosti i opreznosti, moramo da se borimo sa tom pošasti i naravno uz dobar odgovor države uspevamo da se izborimo bolje nego mnoge zemlje u Evropi, mene sada ne čudi što mu se previđala BIA pre par godina pa i tada izmislio da mu je navodno BIA poslala dron na terasu. Inače, baš za taj dron se pohvalio kako ga ima u, čini mi se, katalogu „Ideje“ ili ne znam kog marketa. Kada su ga pozvali novinari i pitali u vezi toga on je rekao – pa malo sam se šalio. Čovek od 40 i kusur godina se šali sa takvim stvarima.

Kada je o njemu reč imala bih o tome da pričam mnogo. Da ne dužim previše. Znate i sami da je od Ministarstva poljoprivrede uzeo traktor po subvencijama, a to ministarstvo je više puta iz ove sale pljuvao.

Ono što moram da dodam, pošto zna sada da dođe ispred zgrade Skupštine i da drži konferencije za novinare, da kritikuje ovaj budžet, a znamo kako je radio on dok je njegova stranka bila na vlasti, sada mu je verovatno krivo što više ne sedi u ovim klupama i ne može da se upisuje, da ne dolazi na sednice, a da se redovno upisuje, držeći konferencije u holu. Sve je to dokumentovano. Mogu kolege snimatelji i da pokažu. Znači, u prethodnom mandatu je redovno dolazio, držao konferencije u holu, gledao da iznese svakakve neistine bilo za ministarstva određena, bilo za određene ličnosti koje su mu trn u oku, a da u ovu salu ne uđe i da ne radi u interesu građana koji su mu eto dali koliku toliku podršku tada kada je bio ovde.

Još nešto što se tiče ove pošasti koja nas je zadesila, 28. aprila ove godine je izjavio da rezultati u borbi protiv korona virusa u Srbiji su najslabiji na Balkanu. Ja bih njega obavestila da to nije istina i da je možda rezultat i Ministarstva zdravlja i Republike Srbije i sve ono bilo loše kada je vladala stranka kojoj je tada pripadao, jer je on menjao stranku kako je stigao i na kraju je prodao Jeremiću da bi bio njegov potpredsednik. Obavestila bih ga da u Srbiji sada zdravstveni sistem na 16 mestu, a kada je njegova stranka bila na vlasti, G17 plus, i njegov ministar Srbija nije bila ni u konkurenciji.

Još nešto, sada imamo uslove da lečimo u našoj zemlji i naše građane i da otvaramo i kovid bolnice i sve ostalo, a dok je njegov ministar bio na tom mestu Ministarstva zdravlja iz stranke kojoj je pripadao i Aleksić išao je za rutinsku operaciju u inostranstvo. Toliko o tome.

Mislim da je građanima zaista jasno, a i samom Aleksiću i svima onima koji dolaze iz toga saveza za propast Srbije da ih građani ne žele i zbog toga se i ponašaju ovako i ne znaju jednostavno šta više da rade.

U danu za glasanje, gospodine ministre, mi ćemo svakako podržati ovaj budžet i mislim da je sa pravom ovaj amandman prihvaćen, ostala dva, a da je ovaj amandman na član 8. odbijen sa pravom. Tako da vam želim da nastavite još brže, još jače, još bolje za našu Srbiju, a ovi gubitnici svakako su otišli tamo gde im je mesto, na političko smetlište. Hvala.
Zahvaljujem.

Uvažena predsedavajuća, poštovana gospođo Janković, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, kao žena, kao majka, kao članica parlamenta danas osećam potrebu da dam svoj doprinos u ovoj raspravi kada biramo Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Na početku ovog izlaganja, prosto, ne mogu a da ne reagujem na sve ono što se dešava ne samo danas, ne samo juče, nego svih prethodnih godina, gde je meta legitimno izabrani predsednik Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić.

Zaista ne mogu a da ne primetim sve to i ne mogu a da ne osudim na najoštriji način sve to, pogotovo izjave koje sam jutros pročitala u novinama, a to je gde se jasno crta meta ne samo predsedniku Republike, već i njegovoj porodici, svetinji, njegovoj deci, njegovim roditeljima.

Dokle će više sve institucije nadležne da ćute na ovakve izjave propalih političara? Sa sigurnošću mogu da kažem propalih političara jer su im građani jasno rekli ne, da ih ne žele i jasno ih poslali na političko smetlište.

Dokle će taj Nogo da priziva linč predsednika Republike? Taj gospodin se pokazao u prethodnom sazivu ovde. Napadao je sve nas, zavrtao ruke. Njegov tadašnji kolega Boško Obradović je napao našeg predsednika poslaničke grupe gospodina Martinovića. Dokle će nadležne institucije da zatvaraju oči na sve to i da ćute? Zaista to ne mogu da razumem.

Sa ovog mesta kao žena, kao majka, kao narodna poslanica pozivam da već jednom reaguju i da takve stvari više niti čitamo, niti gledamo. Neka odgovaraju pred zakonom, kao što bi odgovarao svako drugi.

Ono što drugo želim da naglasim jeste i to kao članica Ženske parlamentarne mreže, od onog momenta kada sam postala poslanica, tačnije od 2014. godine, zaista se ponosim svim onim rezultatima koje smo postigle koleginice i ja sa njima zajedno.

Znate i sami da je Ženska parlamentarna mreža osnovana 2013. godine, na inicijativu tadašnjeg predsednika Skupštine gospodina Stefanovića i sve ono što smo radile i zalagale se u prethodnom periodu dalo je rezultate. Na čelu države sa premijerkom, sa predsednikom Republike, od koga smo imali izuzetnu podršku, usvojili smo i bitne zakone koji se tiču baš ravnopravnosti polova, zaštite žena i uopšte svih u porodici od nasilja i uopšte doneli smo zakon koji se tiče i izbora narodnih poslanika gde su žene prisutnije i sada nas ima maltene preko 40%, kako u lokalnim parlamentima, tako i na republičkom nivou. Sve su to zasluge jednog čoveka, moramo se složiti, gospodina Aleksandra Vučića i zaista taj čovek ne zaslužuje da ga takvi propali političari, poput Noga i ostalih, prozivaju i svakodnevno stavljaju metu na čelo njemu i njegovoj deci.

Ono što želim još da istaknem jeste to da sam zaista ponosna kada sam videla da ste ponovo kandidatkinja za mesto Poverenika za zaštitu rodne ravnopravnosti, jer se sećam i sednice kada smo usvajali vaš predlog pre pet godina, kada su upravo oni koji se i danas trude da opovrgnu i da umanje vašu ulogu u svemu onome što ste uradili u prethodnih pet godina, oni su i danas protiv vas, ti koji su i pre pet godina bili protiv toga da vi budete na tom mestu, ali ono što me raduje jeste to da smo tada napravili pravi korak, da smo vas podržali, da ste vi to poverenje opravdali time što ste zaista svoj posao radili odgovorno i savesno.

Zaista mi je drago što ćemo, nadam se, i danas izglasati vaš izbor za mesto Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Još nešto bih želela da dodam. Kada je u pitanju ravnopravnost i zaštita od diskriminacije, to je jako osetljiva tema i ovom prilikom želela bih da sve naše građane i svu javnost podsetim još jednom da svi moramo jednako da se borimo i da ta tema treba da bude tema koja će nas sve ujediniti i spojiti, tema koja je svetinja, a nikako tema gde bi se politika vulgarizovala ili eventualno da bi se sticali neki sitni politički poeni, jer kada je u pitanju kako nasilje prema ženama, tako i diskriminacija, zaista moramo još jednom probuditi svest svih naših građana i građanki da ukoliko nasilje postoji, da se to mora prijaviti. Nikako ne smemo da budemo slepi, da zatvaramo oči pred tim problemom, jer to je nešto što mora da snosi svoje posledice. Svaki nasilnik mora da odgovara pred zakonom.

Pošto smo sada u kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, ne smemo da dozvolimo da samo u ovih 16 dana govorimo o tom problemu. To mora da se pominje non-stop. Jednostavno, nijedna žena, nijedno biće ne sme da bude žrtva bilo kog vida nasilja.

Moram da dodam i to, pošto dolazim iz Kruševca, iz Rasinskog okruga, da mi zaista nemamo problem sa rodnom ravnopravnošću i sa bilo kakvim vidom diskriminacije po polu zato što od šest opština u Rasinskom okrugu, na pet mesta su žene, jake žene koje vode odgovorno i savesno te opštine, ali i poslaničkim klupama od petoro kandidata iz Rasinskog okruga, u ovom sazivu četiri su žene i jedan muškarac, a u prethodnim sazivima gotovo samo žene su bile prisutne, tako da, što se tiče nas, ja bih volela da i ostale opštine imaju takvu sliku i da imaju svoje predstavnike kako na lokalnom nivou, tako i na republičkom.

Sa sigurnošću se nadam da ćete vi svoj posao raditi onako kako ste radili, ali kao što je i koleginica Božić naglasila, pozivam vas da i vi reagujete i da naš predsednik bude zaštićen, da njegova ljudska prava, pre svega, jer ja kao majka znam kako bih se osetila, verujem da i njegova majka kada pročita bilo kakav natpis te sadržine gde se njenom sinu stavlja meta na čelo, gde se njenim unučićima stavlja meto na čelo, nikako ne može da ostane ravnodušna.

Pozivam sve koleginice i kolege da podrže vaš izbor. Živela Srbija i živeo naš predsednik Aleksandar Vučić! Hvala.
Zahvaljujem.

Uvaženi predsedavajući, poštovani ministre sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege, poštovani građani Srbije, pred nama je danas jedan, rekla bih, od najvažnijih zakona iz oblasti zdravstva, Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Zašto kažem da je jedan od najvažnijih? U ovoj sali je u prethodnim mandatima sa ministrom Lončarom imali smo priliku da usvojimo mnoge bitne zakone, ali u ovoj situaciji rekla bih da je ovo jedan od najznačajnijih. Zato što je upravo samo tokom jučerašnjeg dana u Srbiji od 12 hiljada testiranih, čak preko tri i po hiljade registrovanih i zaraženih Korona virusom. Današnji podaci su isto zabrinjavajući, od oko 13 hiljada testiranih, tri hiljade i 340 je inficirano. Na respiratorima brojka pokazuje da je isto porast, danas imamo preko 150 ljudi koji se bore za život. Bore se zajedno sa našim herojima, našim lekarima i našim medicinskim radnicima, rekla bih i sestrama i svima onima koji su u tim ustanovama.

Lako je svima onima koji ne podržavaju ove mere da to kritikuju sa nekih mesta, da se zalažu za nešto drugo, da, slobodno mogu da kažem, dovode građen u zabludu. Svi ti samoprozvani znanci, sveznalice, antimaskeri, antivakseri i ne znam kakvi kvazi patriotske grupe koje po društvenim mrežama svakodnevno napadaju i Krizni štab, i Ministarstvo zdravlja i sve ljude koji žele da se ova pošast što pre završi.

Ono što ohrabruje jeste to da je upravo danas predsednik Vučić sa Vladom Republike Srbije, sa kojom se bori svih prethodnih meseci da zaustavimo ovo što nas je snašlo, ne samo nas, nego sve zemlje u regionu i u svetu, danas je obezbedio preko milion i 800 hiljada vakcina koje će do kraja decembra doći u našu zemlju i biti vakcinisane one grupe kojima je to najpotrebnije. Ne znam zašto to smeta nekima. Ako ne žele da nose maske, neka ne ugrožavaju živote nas koji želimo da zaštitimo i sebe i druge.

Ono što mogu još da kažem i ovo je poruka svim građanima Srbije, ja sam lekar psihijatar, nisam toliko kompetentna kao što je to Krizni štab, koji se sastoji od epidemiologa, od infektologa i ostalih ljudi iz struke, da govorim o tome kako se virus prenosi. Što kažu kolege, i sami ne znamo kako se prenosi, još uvek je to sve u nekim ispitivanjima, ali ako nam struka predlaže da koristimo mere zaštite, da koristimo i da se pridržavamo distance, zašto to ne poštovati?

U svom okruženju imala sam priliku da vidim ljude koji su mlađi, završili su na respiratorima, neki su, nažalost, završili i fatalno. Što znači da niko od nas ne zna kako će reagovati na infekciju korona virusom. I ja sama ne znam da li sam je preležala ili nisam, ali jednostavno trudim se da zaštitim i sebe i svoju decu i svoju porodicu, između ostalog, i sve ostale ljude koji su okruženju, jer ne znam koga će ta pošast zahvatiti tako da završi sa katastrofalnim komplikacijama, posledicama ili ne daj bože fatalno.

Zato ipak sa ovog mesta želim da uputim pre svega molbu svim građanima. Nije naš predsednik pre par dana molio kao boga, neki ga ismevaju zbog toga, pa zašto, on moli ljude i Beograđane i sve ostale u Srbiji da sprečimo sve ovo, jer ako mi odavde ne damo jednu takvu sliku i primer da se moramo boriti i poštovati mere, pa ko će onda to da uradi? Sigurno neće oni koji su se za vreme dok se naša država borila da izađe sa svim onim posledicama, kao što je ekonomska kriza maltene koja je mogla da nastupi. Znači, sve to smo uspeli da sprečimo, dajte da sprečimo i ovu katastrofu koja evo već u nekim zemljama i divlja. Evo, danas je podatak da je u Italiji čak 1% stanovništva zaražen i oni su već pred kolapsom. Pa dajte, ljudi, urazumimo se.

Ono što još želim da dodam jeste to, eto, da smo danas usvojili rebalans budžeta i na sreću veliki procenat ide i u Ministarstvo zdravlja i u mere koje će biti preduzete, ali džaba nama sve te mere i sve ono što dobro radi naš predsednik i naša Vlada, ako mi ne pokušamo da zaustavimo našim odgovornim ponašanjem.

Ono što ja želim da dodam je da sam ponosna na to što će se upravo od dve kovid bolnice jedna graditi u mom rodnom Kruševcu, na šta sam posebno ponosna, jer će samim tim i veliki broj građana Rasinskog okruga dobiti i uposlenje, što eto uvek smo pokazali do sada, svih ovih godina koliko smo na vlasti, da se borimo za sve ono što je u interesu isključivo naših građana.

U ovom slučaju, ovaj zakon sa ovim predloženim merama rešiće i problem oboljenja, da jednostavno sačuvamo živote ne samo starijih, jer rekoh da imam iz ličnog iskustva, iz okruženja, ljude koji su bili potpuno zdravi i potpuno mladi završili tragično upravo zbog toga što možda i nisu verovali u sve ovo.

Dodala bih i to da smo ovim predlogom i ovim usvajanjem zakona koje ćemo, nadam se, tokom današnjeg dana i usvojiti, bili i u obavezi, jer pored svih onih mera koje je Vlada Republike Srbije sa Kriznim štabom sprovela, bilo je neophodno, nažalost, i da se sprovede ovo gde ćemo morati da poštujemo sva pravila i nama uopšte nije bio cilj da nekim kaznama podignemo svest i odgovornost ljudi.

Ono što je bitno, kao i uvek, bitno nam je da sačuvamo živote. Ono što na kraju želim da kažem jeste to da ćemo mi nastaviti da se borimo za našu Srbiju onako kako se bori naš predsednik Aleksandar Vučić i da ćemo nastaviti njegovu politiku, a to šta misle antimaskeri, kvazipatriotske grupe na društvenim mrežama i svi oni koji ovo ne podržavaju nas ne zanima, mi odlično znamo i pokazujemo s kim Srbija želi da ide napred i s kim želi da pobeđuje. Hvala.
Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

Poštovane koleginice i kolege, narodni poslanici i narodne poslanice, poštovani građani Srbije, pred nama je danas jedan veoma važan zakon – Predlog zakona o ministarstvima. Zaista je ovim zakonom predviđeno nešto što je bilo potrebno, a to je delimična reorganizacija ministarstava koja su do sada bila uređena dosadašnji Zakonom o ministarstvima.

Ovim zakonom, još jednom, država Srbija i Vlada Republike Srbije i predlagači, pre svega SNS, pokazuju da odgovorno rade i isključivo u interesu svih građana Republike Srbije. Upravo ministarstva koja će se formirati, znači, ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, zatim ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i ministarstvo za brigu o selu, govore o tome da SNS pokazuje onu politiku koju je zastupala kada je bila opoziciona stranka i zbog koje su joj građani 2012. godine dali poverenje, ali od 2012. godine nastavljaju da to poverenje daju u sve većem broju. Svih ovih godina pokazujemo da građani Srbije veruju politici Aleksandra Vučića i SNS i otuda ogromna podrška iz izbora u izbore.

Kao što je koleginica Božić danas rekla, 21. juna 2020. godine na održanim izborima SNS je dobila podršku i smatrali smo da je to jedna istorijska podrška. Međutim, danas Aleksandar Vučić i SNS imaju još veću podršku građana, sva istraživanja to pokazuju, a to je upravo zbog one borbe i zalaganja gospodina Vučića i njegovom nepokolebljivom ponašanju i tome da se uprkos napadima od strane onih koji su vladali do 2012. godine i onih koji su uništili i opljačkali državu, uprkos svim napadima na njega i na njegovu najužu porodicu, on odoleva tome i nastavlja da se bori i radi u interesu građana Srbije.

Ono što mogu ovom prilikom da naglasim jeste to da na sreću svih građana, znate i sami da smo 2012. godine zatekli jedno katastrofalno stanje, ne samo u zdravstvu, ne samo u ekonomiji, u svim strukturama, upravo politika SNS, gospodina Vučića uspela je da nas vrati na jedan stabilan put i da nas vrati na jedne zdrave noge i sada bi oni koji su uništili Srbiju da ponovo zauzmu mesto, parlament na silu, ne onako kako se parlament osvaja, na izborima, već na silu da uđu ovde i da vladaju.

Ovom prilikom bih da im poručim da tako neće moći da rade, jer građani su procenili i znaju da ta šačica šljama neće uspeti motkama da zauzme ovaj dom, kao što ga je zauzela 5. oktobra 2000. godine.

Pokazali smo da ujedinjeni smo jači i da ujedinjeni možemo sve i da ćemo nastaviti da se borimo i radimo u interesu građana.

Kao lekar bih ovom prilikom dodala to da sam ponosna na zdravstveni sistem Republike Srbije, na Vladu Republike Srbije i na sve ono što je urađeno prethodnih godina, ali pogotovo sada u vreme pandemije i opakog virusa KOVID-19, jer i mnogo razvijenije zemlje nisu uspele da se izbore i znate i sami da su mnogi pacijenti umirali zbog nedostatka respiratora.

Upravo državnik, kao što je gospodin Vučić obezbedio je mnogo respiratora zahvaljujući svom ugledu u svetu i svi mi moramo biti zahvalni njegovom angažovanju jer je pokazao da je interes države na prvom mestu, a upravo i poslednjih dana kada se formira i ovaj parlament, ali i kada će se formirati narednih dana, Vlada Republike Srbije pokazuje da je interes države iznad svega, a ne neki partijski interesi.

Ovom prilikom želela bih da naglasim da će SNS podržati ove zakone i da ćemo nastaviti da se borimo upravo onako kako to radi predsednik Republike i predsednik naše stranke i da ćemo svi zajedno nastaviti borbu za bolju i naprednu Srbiju. Hvala.
Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege, ja bih se u potpunosti složila i sa kolegom Filipovićem i sa koleginicom Turk, pogotovo kada je u pitanju čovek koji redovno poseti turistički ovu Skupštinu, odnosno tačnije hol ovog visokog doma i iznese niz neistina bez toga da mu se zacrvene obrazi, jer taj čovek očito da nema stida.

Taj čovek se i dan danas upisuje redovno i uzima putne troškove o čemu potvrđuje i lista koja se nalazi u holu Skupštine, gde se uredno potpisuje gospodin Miroslav Aleksić i zato uzima putne troškove od Beograda do Trstenika i nazad, a da pri tom nije ušao u ovu salu plenumsku i dao svoj doprinos za šta, reče koleginica Turk, su ga građani izabrali i delegirali.

Kada je govorio kolega Filipović o „Tviteru“ i ostalim društvenim mrežama, ja bih se nadovezala i na to da upravo taj kolega Aleksić koji je promenio niz stranaka od G17 plus, preko Narodne stranke, ne znam koje, poslednju znamo URS-a i ostalih, poslednju je prodao Jeremiću i sada je neki Jeremićev potrčko zajedno sa Marinikom i ostalim poslanicima koji su se prodali. Samo promeni naziv na društvenim mrežama i jadan živi u zabludi da ima preko hiljadu pratilaca, a u stvari

ne znam da li ih ima dvadesetak u Trsteniku, jer znamo da je na izborima onima koji su bili pre dve, tri godine, u Počekovini, dobio dva glasa. Znači, ne dva procenta, da se razumemo, nego dva glasa, što znači da ni oni što su čuvali biračke kutije nisu glasali, maltene.

Inače, taj čovek se trudi skoro svakodnevno po tome koliko puta se upisuje u spiskove gde se svi mi kao narodni poslanici upisujemo. Znači, gotovo svakodnevno se prošeta do Skupštine i upiše zarad toga da uzme putne troškove. Služi se iznošenjem neistina, i to gotovo svaki put pomene nas iz Rasinskog okruga. Da li je to gospodin Gašić, direktor BIA ili neko od nas narodnih poslanika ili predsednika Vučića, kojim je opsednut, ali nikako da odgovori na sva ona pitanja koja smo mu i mi sa ovih mesta postavljali

Znači, šta se dešavalo u vreme dok je bio predsednik opštine Trstenik? Kako je ojadio, pre svega, "Prvu Petoletku"? Znamo i još jednom želim da ponovim, jer građani Srbije zaslužuju, građani Rasinskog okruga i Trstenika, pre svega. Šta je uradio za "Prvu petoletku"? kakve je dugove ostavio? Na čelnim pozicijama u to vreme, kada je bio predsednik opštine, su bili njegovi najbliži, znači, tast Ljubiša Knežević, njegova tašta, gospođa Knežević, i gospodin Aleksić, takođe.

Šta je uradio sa time kada je optuživao BIA da ga prati i navodno objavljivao neke dronove da mu se pojavljuju na terasi stana? Šta se desilo sa time? Da li je to ipak ona šala kakvu ni deca od desetak godina ne koriste?

To što trenutno nije ovde i što ne podnosi onakve besmislene amandmane možda je i bolje, jer time štedi novac građana Srbije, jer znamo samo da je sa svojim prijateljima podnosio besmislene amandmane, pa je jednom prilikom želeo da i deda Mraz dođe kroz dimnjak Skupštine.

Da podsetim i da je traktor uzeo, a i dan danas pljuje i Ministarstvo poljoprivrede i sva ostala ministarstva, ali se koristi tim traktorom.

Jedino ne znam da li je uspeo sve one voćnjake da posadi na sadašnjoj trasi izgradnje Moravskog koridora, jer je i to planski radio, kupovao je zemljište tamo gde treba da prođe Moravski koridor, kako bi sada naplatio. Eto, nije baš bio toliko pametan, ali ga još jednom molim da onaj novac koji uzima sa blagajne ove Skupštine i sve one plate koje prima već više od godinu dana, a ovde ne dolazi i ne bori se za bolji život građana, da u humanitarne svrhe, ako drugo ne zna. Hvala.
Zahvaljujem uvaženi predsedavajući, poštovani ministre sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici.

Kao neko ko dolazi iz Kruševca, kao neko ko voli Srbiju i pre svega voli grad odakle dolazi, prosto moram da se nadovežem na sve ono što je upravo Ministarstvo kulture i informisanja uradilo u prethodnom periodu za moj grad.

Ono na šta sam ponosna jeste to što smo mi Kruševljani decenijama unazad očekivali, ali ni jedna prethodna vlast nije imala sluha da da bilo kakvu inicijativu za to ili da pokrene pitanje restauracije Lazarevog grada stare srpske prestonice Kruševca.

Ono na šta sam posebno ponosna jeste to, kao što rekoh, jeste to da je upravo SNS odkada je došla na vlast 2012. godine u Kruševcu, ali i u Srbiji pokrenula ovo pitanje i dali inicijativu, a Ministarstvo kulture videlo da je taj problem zaista adekvatan, odnosno da je potrebno da se Lazarev grad obnovi.

Ono na šta smo posebno ponosni jeste da je nakon svih potrebnih dozvola počelo se sa restauracijom Lazarevog grada koji je u toku i da je 2018. godine izdvojeno oko 5,5 miliona iz ministarstva i iz budžeta grada Kruševca, 2019. godine oko 4,5 miliona dinara, a za 2020. godinu je isto predviđeno da se izdvoji oko 4,5 miliona dinara.

Ono što je potrebno jeste da se odradi kompletna restauracija, konzervacija i delimična rekonstrukcija Lazarevog kompleksa koji obuhvata crkvu Lazaricu, Narodni muzej i Donžon kulu.

Ministarstvo kulture, naravno u saradnji sa lokalnom samoupravom, sa gradom koji odgovorno posluje i odgovorno radi unazad, evo sedam godina, a na to nismo mogli da se pohvalimo pre 2012. godine jer je žuta tajkunska vlast uništila grad i dovela ga do bankrota kao i celu Srbiju. Sada se sve to radi i eto, do 2021. godine predviđeno je da se završi sa ovom rekonstrukcijom i restauracijom i da se obeleži 650 godina od početka izgradnje Kruševca kao srpske prestonice.

Dodala bih i to da su značajna sredstva izdvojena i za Narodni muzej Kruševac gde je određena stalna postavka muzeja koja je zaista velika vrednost, a to je 12 miliona dinara gde je i grad Kruševac učestvovao sa značajnim sredstvima.

Kao Kruševljana, ponosna na to što su upravo čelni ljudi iz Kruševca i klub Privrednika Kruševca, doneo inicijativu i pokrenuo jednu humanitarnu akciju na neki način, ali uz podršku grada i sredstvima grada Kruševca, pa je u prethodnoj godini, sagrađena su dva spomenika, spomenik knjeginji Milici i spomenik borcima, učesnicima ratova od 1991. godine do 1999. godine. Ovom prilikom zaista želela bih da se zahvalim svim privrednicima Kruševca koji su dali svoj doprinos i eto sada možemo da se pohvalimo time da smo se na neki način odužili ljudima koji su svoje živote dali u ratovima od 1991. godine do 1999. godine.

Ono što nas očekuje, a inače Ministarstvo za rad, zapošljavanje i boračka prava, je u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika iz Kraljeva, opredelili su šest miliona dinara za projekat rekonstrukcije memorijalnog kompleksa „Slobodište“, a projekat je uradio Narodni muzej Kruševac i grad Kruševac.

Što znači, da kada u određenim gradovima radi odgovorna lokalna samouprava sa odgovornim ljudima, uz podršku ministarstva i Vlade Republike Srbije, dolazim do toga da naš grad bude zadovoljan, znači, svim onim što dobija i da pre svega naši građani budu zadovoljni, jer Kruševac nije više onakav kakav je bio do 2012. godine. Sada možemo da se pohvalimo ne samo infrastrukturom i novim radnim mestima, već, evo i kad je kultura u pitanju novim spomenicima i onim što smo čekali decenijama godina.

Hvala vama, u danu za glasanje podržaćemo ove zakone i idemo napred, a građani to znaju da cene i eto, ukoliko na narednim izborima daće ponovo podršku SNS koja odgovorna radi za njih. Hvala vam.
Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, danas raspravljamo o veoma važnim zakonima iz oblasti Ministarstva odbrane i nadam se da ćemo se svi složiti da, kao država i kao region koji je imao u prethodnom periodu jako težak period, nam je bitno očuvanje mira i proces izgradnje mira.

Ono što bih ovom prilikom želela da naglasim jeste to da smo u poslednjih nekoliko godina krupnim koracima napredovali u procesu saradnje svih bezbednosnih struktura u našoj zemlji. Tu bih naglasila Ministarstvo odbrane i BIA. Upravo su ministar koji je ispred tog Ministarstva i direktor BIA zaduženi za tu saradnju, kao i MUP na čelu sa ministrom Stefanovićem.

Ono što bih ovom prilikom želela da dodam jeste to da me plaši sve češće nastupanje nekih takozvanih lidera iz Saveza za Srbiju. Naglasila bih da je to savez za propast i uništenje Srbije, s obzirom na to kakve konferencije za novinare u poslednje vreme drže.

Ovom prilikom želim da dodam i da pokažem listu gde se kolega poslanik iz Trstenika, gospodin Aleksić, redovno upisuje u spisak, a već 362 dana bojkotuje rad ove Skupštine.

Postavila sam neka pitanja na jednoj od prethodnih sednica, ali se gospodin nije udostojio, a već je držao par konferencija u holu ovog doma, gde na svakoj, ne prođe, a da on ne prozove gospodina Gašića. Ja ne znam zašto je taj čovek toliko opsednut likom gospodina Gašića. Možda zato što je Gašić dok je bio gradonačelnik Kruševca uradio više za dve godine nego što je on za sve ono vreme vladavine njegovog URS-a u Trsteniku.

Taj gospodin, znate i sam da je priviđao BIA, pa je objavljivao raznorazne tvitove, a na upit novinara da li je to tačno, on je rekao da se samo šalio. Zaista ne mogu da verujem da čovek od četrdesetak godina može da se šali i da se ponaša kao dete uzrasta pet, šest godina.

Ono što želim da pokažem isto našim građanima, da se 25. decembra uredno potpisao u spisak gde je prisustvovao sednici. Znači nije mu bilo malo to što uzima platu Narodne skupštine, a ne ulazi u ovu salu. Uredno se potpisao da dobije i putne troškove. Isto to je učinio i 26. decembra. Znači, čovek koji i ne živi maltene u Trsteniku, nego ga viđamo ovde po Beogradu, po okolnim kafićima gde obavlja neke razgovore sa nekim kolegama iz saveza uredno se potpisuje, uredno prima platu, a ne radi ono zašta su ga građani platili. Isto to je uradio i 12. decembra. Iskreno, nisam neko ko kontroliše te spiskove, ali sam tu na istoj strani kao on, pa kad mi se ukaže prilika baš mi to zabode oči jer vidim šta taj čovek radi. Mada sam imala priliku da vidim i da čujem šta kažu Trsteničani na onome šta je radio u periodu dok je bio predsednik opštine Trstenik.

Vrlo često je znao da govori i o zakonima iz oblasti Ministarstva odbrane, a ne znam da li je vojni rok uopšte odslužio. Pušku je uzeo jedino kada je ubio neku životinju i time se pohvalio na društvenim mrežama. Mislim zaista ne znam šta više o tom čoveku da se kaže.

Ono što bih dodala još, pa evo i kolega se slaže sa mnom, jeste to da je kao predsednik opštine Trstenik doveo opštinu do ivice propasti.

Podaci sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije govore da je imao više novčanih nadoknada, znači o tome su ogromne cifre, bojim se da bi Trsteničani pali u nesvest kada bi čuli sve ovo, pa bolje da ne ponavljam. Ali, da je nepotizam kakav je on sprovodio u vreme dok je bio predsednik opštine nikad viđen maltene jer je na svim mogućim funkcijama, odgovornim funkcijama, dobro plaćenim funkcijama postavio najbližu rodbinu, od tasta do tašte i supruge koja i dan danas radi na televiziji Trstenik, a inače taj čovek zna da se vrlo često bavi time da u Srbiji vlada nekakav medijski mrak.

Dodala bih i to da Trsteničani opštinu Trstenik nisu zvali Trstenik, nego kneževina, upravo po prezimenu njegovog tasta zato što je, kako rekoh na svim odgovornim funkcijama postavio gospodu iz porodice Knežević.

Kada se već danas bavim njegovim likom, dodala bih i to da nije odgovorio i na to koju je školu završio, jer se navodno vodi kao nekakav diplomirani ekonomista, a uopšte ne znam na kom je fakultetu diplomirao i kada.

Zatim, dodala bih i to, još jednog građani moraju da znaju o kakvom se Jeremićevom potrčku radi, jer je svoju stranku, kao što znate ustupio Jeremiću, prodao je. Ne znam koliko pristalica uopšte ima u Trsteniku, ali moramo se setiti toga da je za njega upravo osnovano javno komunalno preduzeće „Počekovina“ u jednoj mesnoj zajednici, osnovano preduzeće samo da bi se on zbrinuo kao kadar URS-a. Taj gospodin Miroslav Aleksić, koji se ne libi toga da proziva sve one uspešne ljude iz Kruševca, iz Rasinskog okruga, samo da bi stekao neke jeftine političke poene i doveo građane u zabludu, ali građani znaju ko je gospodin Gašić, a ko je on.

Ono što još želim da dodam je to da preko svojih stranačkih, u stvari ne stranačkih, nego i tih lidera koji su u Savezu za Srbiju, nedavno je verovatno dao upute i gospođi Sandi Rašković Ivić, pa se ona u holu trudila da isto baci ljagu na gospodina Gašića i na gospodina Ivana Mijailovića, inače bivšeg upravnika VP doma u „Kruševac“. Rekla je mnogo neistina vezano za ovog gospodina, a svi Kruševljani znaju u kakvom je stanju bio vaspitno-popravni dom 2012. godine, a kakva je to ustanova sada. Znači, do neprepoznatljivosti je doveo upravo upravnik dotadašnji, gospodin Ivan Mijailović i ja to sa ponosom mogu da kažem i kao njegova partijska koleginica i kao neko ko dolazi iz Kruševca. Čovek koji je ovu ustanovu doveo do takvom stanja da se sada svi ponosimo i srećni smo što možemo da imamo takvog čoveka koji je to sve uradio za naš grad.

Tako da svi oni iz tog Saveza za Srbiju ako nemaju program, kao što ga nemaju, ako nemaju argumente, politiku, nemoj da se i dalje bave ovakvim neistinama i iznose razne laži jer svi mi znamo kakve su to osobe jer dolazimo iz tih krajeva.

Oni samo preko plasiranja laži, tako rade i za predsednika Republike, gospodina Vučića, tako i za naše lokalne lidere, naše kolege, pokušavaju da skrenu pažnju sa one politike koju su do 2012. godine vodili i svi znaju kakvu su ostavili državu, državu koja je bila na ivici bankrota.

Ono što želim da dodam, u danu za glasanje podržaćemo ove dobre zakone jer smatram da je jako bitno da Ministarstvo odbrane i dalje radi kao što je do sada radilo jer ono što je najbitnije jeste očuvanje mira u našoj zemlji, što je osnovni cilj svih nas. Hvala.
Zahvaljujem, uvažena predsednice.

O važnosti ovog zakona i uopšte Ministarstva odbrane, pogotovo u ovakvim trenucima, je suvišno govoriti, ali bih se osvrnula samo na prethodno izlaganje jednog od kolega koji je rekao da ukoliko volimo neke osobe, treba zakazati sednice o njima. Ne bih se složila nikako, jer naš vrhovni komandant gospodin Vučić i čelni ljudi oko njega koji vode ovu državu pokazali su dovoljno u prethodnih nekoliko godina šta su uradili.

Ne bi se sada ovi iz Saveza za Srbiju borili da silom dođu na vlast, nego bi pošteno izašli na izbore i borili se bar da pređu cenzus, ali svesni toga da su do 2012. godine radili samo pljačkaški, da su opustošili državu, da su radili na štetu ovog naroda, nemaju hrabrosti za to. Eto, i današnji pokušaj gospodina Obradovića, da ga nazovem gospodinom, ali on to svakako nije, jer smo svesni toga šta je radio u ovoj Skupštini. Uostalom, i vi ste bili jedna od žena koja je pretrpela njegove i uvrede i nasilničko ponašanje, ali o tome sude građani i pokazaće ukoliko već za nekoliko meseci na izborima i oterati sve njih na političko smetlište, tako da Srbija je odlučila s kim i kako želi napred. Hvala.
Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

Poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, nadovezala bih se na stav Vlade i slažem se sa tim da se ovaj amandman odbije, ali bih i postavila jedno pitanje koje meni upućuju građani Kruševca danas.

Kažu da se u njihove sandučiće prethodnih dana ubacuju flajeri na kvalitetnom masnom papiru, gde piće – bojkot. To verovatno rade ovi iz Saveza za Srbiju, koji valjda nemaju hrabrosti da se pojave na vratima i kažu svoj program koji nemaju ili da kažu svoje neke stave, već, eto, krijući se ubacuju u sandučiće, verovatno u neko gluvo doba.

Postavila još jedno pitanje, pošto jedan tzv. lider iz mog okruga, gospodin Miroslav Aleksić, vrlo često zakazuje i sednice u vreme zasedanja Narodne skupštine, konferencije za štampu, parlament i dalje bojkotuje, ali uredno podiže troškove za dolazak na isti, o čemu imam i dokaz. Na prethodnoj sednici, odnosno njegovoj konferenciji, 5.12.2019. godine, gospodin Aleksić se uredno potpisao, uzeo putne troškove, u ovu salu kročio nije.

Postavila bih pitanje – da li je to u redu, da čovek koji navodno zastupa građane Trstenika, a ne znam ko ga je glasao, jer ne znam više ni na kojoj je listi, tada je bio neki URS, pa je bio neki pokret, sad je stranku prodao Jeremiću, da li je još uvek u toj stranci ili je sada neki novi pokret osnovao.

Kad smo kod tog gospodina Aleksića, pitala bih još nešto. Taj gospodin je do 2016. godine bio predsednik opštine Trstenik, na veliku žalost svih Trsteničana, jer je ojadio tu opštinu i doveo do ruba propasti.

Gospodin Aleksić je u vreme dok je bio na čelu mesta predsednika opštine Trstenik, primao i više plata. O tome sam govorila na jednoj od prethodnih sednica, ali vredi podsetiti naše građane, jer oni zaboravljaju.

Znači, kao član nadzornog odbora 40.258 dinara, zatim član Upravnog odbora Javnog preduzeća Nacionalni park „Kopaonik“ 17.355. Inače je bio i direktor Direkcije za planiranje i izgradnju 72.000. Još nešto bih dodala, pošto se on često bavi diplomama, još uvek nismo saznali šta je on to završio i gde. Navodno je diplomirani ekonomista, ali ne znamo gde je stekao to zvanje. Svi mi imamo neke diplome i zna se gde smo studirali i završili u nekim rekordnim rokovima, ali gde je gospodin Aleksić studirao?

Podsetila bih i to da je za njega upravo izmišljeno radno mesto direktora Javnog komunalnog preduzeća u Počekovini, a gospodin je na izborima 2016. godine u toj mesnoj zajednici dobio dva glasa. Znači, nisu glasali ni njegovi najrođeniji. Prema tome, znači ni čuvari kutija, maltene.

Toliko o tom gospodinu, ali vredi se podsetiti i toga da je dok je bio predsednik opštine, na mesto direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, postavio svog tasta, pa bih ga ja priupitala – da li je to tačno? Osnovao je i nevladinu organizaciju Fond za unapređenje ljudskih resursa i preko te organizacije ne znam koliko miliona, desetine miliona potrošeno je, ali ne zna se gde su te pare otišle, jer u toku zimskih meseci se navodno radila neka obrada zemljišta, pokošena je trava. Ne znam gde trave ima u januaru mesecu, kada je tada uglavnom sve pokrivenom snegom.

Još nešto, taj gospodin se često žali na medije. Pa njegova supruga i dan danas radi na lokalnoj trsteničkoj televiziji, ne vidim da je nešto ugrožena, čak sam i nedavno sa koleginicama gostovala tamo. Ona je voditelj programa i uredno radi svoj posao. Ne znam onda o čemu on priča i o kakvom medijskom mraku i ostalo.

Još jednom bih podsetila i priupitala zašto se gospodin potpisuje, uzima naknadu i putne troškove, a u ovu salu ne ulazi već 300 i nešto dana? Još nešto da dodam kada sam već kod gospodina Aleksića je i to da je sklon lažima. Sećate se i onoga kada mu se priviđao dron, samo momenat da dokumentujem i to, dron koji je kupio u „Tempu“, a rekao je da ga navodno prati BIA, da je taj dron na teresi, a posle toga je napisao da se samo šalio. Čekajte, kakav je to čovek koji se šali sa nekim ozbiljnim stvarima?

Zaista mislim da su građani ovog puta videli o kakvom je lideru navodno reč i o kakvom prevarantu, tako da ove konferencije koje zakazuje u holu samo da bi podigao putne troškove. Bolje bi mu bilo da se mane toga i da radi ono zašta su ga građani birali, ali očito da je njegov interes samo da uveća svoju imovinsku kartu koja je u odnosu na neki period pre obavljanja svih ovih funkcija, bila daleko, daleko manja nego sada. Hvala.
Ja sam se javila za reč, nisam spomenuta.