DRAGANA BARIŠIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 29. jula 1975.godine u Kruševcu. Živi u Kruševcu.

Osnovno i srednje obrazovanje završila je u Kruševcu, a zvanje doktora medicine stekla na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Specijalizaciju psihijatrije završila je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Po završetku osnovnih studija radni odnos zasnovala je u Domu zdravlja u Kruševcu. Od oktobra 2007. godine zaposlena je u Opštoj bolnici u Kruševcu na Psihijatrijskom odeljenju. Učestvovala je na brojnim naučno-stručnim skupovima.

Član je Srpske napredne stranke od osnivanja. Potpredsednica je GO SNS Kruševac. Predsednica je Odbora za rodnu ravnopravnost i član Saveta za zdravstvo GO SNS Kruševac. Član je Glavnog odbora SNS. Na izborima maja 2012. godine izabrana je za odbornicu u Skupštini grada Kruševca i predsednicu Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Kruševca, što je obavljala do aprila 2014. godine kada je izabrana za narodnu poslanicu Narodne skupštine Republike Srbije.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.

Na redovnim parlamentarnim izborima održanim 21. juna 2020. godine ponovo joj je potvrđen poslanički mandat. Izabrana je sa izborne liste “Aleksandar Vučić - za našu decu”.

Udata i majka dvoje dece.

Poslednji put ažurirano: 07.08.2020, 12:46

Osnovne informacije

Statistika

  • 9
  • 1
  • 1 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poštovana

čeka se odgovor 2 godine i 8 meseci i 5 dana

Uvaženi Ja sam Dejan, iz Beograda sam i imam 44 godine. Jedan sam od 50% građana koji nisu izašli na izbore jer ne veruje u institucije. Dajem Vam priliku da me uverite da grešim, da institucije rade svoj posao savesno i da živimo u demokratskoj i pravno uređenoj zemlji.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Šesto vanredno zasedanje , 24.06.2021.

Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

Poštovani ministre, sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, danas je pravo zadovoljstvo govoriti o ovom zakonu i moram da priznam i da sam decembra 2017. godine sa zadovoljstvom glasala za ovaj novi zakon tada, jer je problem nataliteta zaista prisutan decenijama unazad.

Ponosna sam na to što pripadam stranci koju predvodi i predsednik Republike gospodin Aleksandar Vučić, jer je jedino on imao sluha i video da ovaj problem postoji i da su potrebni ovakvi zakoni i ovakve mere podrške populacionoj politici.

Kao neko, ko se i sam našao u prilici da rađa prvo dete u vreme tajkunskog žutog režima, tačnije 2004. godine, januara meseca rodila sam ćerku. Na nesreću, kao i u celoj Srbiji, tada je i u Kruševcu vladalo žuto dosmanlijsko preduzeće i oni nisu zaista imali sluha ni za podsticaje porodiljama, ni trudnicama, ni bilo kome. Tada nisam bila ni zaposlena jer sam bila jedini lekar na birou. Nisam bila politički podobna tadašnjoj direktorki koja je pripadala istoj stranci kojoj pripada i današnji lider SSP-a, gospodin Đilas, tako da je njoj bio izgovor da ja ne dobijem zaposlenje zato što je, navodno, beba mala, a nije se pitala da li to dete može i ima od čega da živi.

Kao mere njihove politike u to vreme jedino što sam dobila od grada jeste vaučer od 5.000 dinara, koji sam mogla da utrošim u apoteci gde je direktor bio, takođe, partijski postavljen, njihov član i mogla sam da kupim dva, tri adaptirana mleka i toliko. Dok bih u drugim apotekama mogla nešto više, ali, eto, to je ta politika onih koji bi sada da dođu na vlast.

Ono što isto mogu da kažem jeste da u tom periodu sam vrtić, to je 2006/007 godina, kada je dete krenulo u vrtić, plaćala 11.500 dinara, a plata lekara je bila manja od 30.000 dinara. Sada, poređenja radi, 2012. godine, na sreću, građani Kruševca, ali i cele Srbije prepoznaju kakvo je to preduzeće, žuto preduzeće, i jasno im kažu ne politici njihovoj i daju šansu SNS, da vlada kako u Kruševcu, tako i u Srbiji. Rodila sam mlađeg sina i vrtić 2014. godine plaćala, nećete verovati, 2.500 dinara, iako je tada plata lekara bila tri puta veća u odnosu na tu 2006. godinu.

I, sada vidite, poređenja radi, gde su išli novci onih koji sada imaju nekakve planove i pričaju o tome da imaju plan i za decu i za penzionere, a tada znam, pošto su moji roditelji bili penzioneri, kakve su bile njihove penzije, a kakve su danas.

Građani Srbije vide ko i kako rukovodi i smatram da su upravo sva ona rešenja koja smo donosili u periodu od 2012. godine do danas ispravna i da otuda imamo i ogromnu podršku građana.

Kada je Kruševac u pitanju, ja ovom prilikom želela i moram i da se pohvalim na neki način, jer zaista mi smo radili u prethodnom periodu i ono što ste spomenuli… neko od kolega je rekao da nam je potrebno podizanje svesti za rađanje i za širenje porodice, mi već na tome radimo i to su neki novi planovi.

Imamo Komisiju za sprovođenja mera i aktivnosti populacione politike i u ovoj godini je izdvojeno čak 45 miliona dinara za te mere, tako da uveliko traje akcija za svako rođeno treće, četvrto i peto dete.

Zatim, imamo podsticaje za vantelesnu oplodnju. Čak smo mi u Kruševcu pomerili i tu granicu baš upravo zbog toga što se pojedine mlade žene ipak odlučuju kasnije na taj korak. Čak do 52. godine je moguće ići na vantelesnu oplodnju i za to se ostvaruju sredstva od milion i po dinara.

Zatim, svake godine imamo poklon čestitke za prvo rođeno dete od 200.000 dinara, za decu učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda prevoz učenika, jer su deca ostalih razreda obuhvaćena lokalnim akcionim planom za decu.

Zatim, imamo poklon čestitke za trećeg i četvrtog đaka u porodici i to osam hiljada za osnovce, 14 hiljada za srednjoškolce.

Za nezaposlene porodilje, takođe, nadoknada od 40.000 dinara. Poklon čestitke za svakog prvaka i mnogo, mnogo toga, što znači da i u Kruševcu, kao i u celoj Srbiji sprovodimo jednu odgovornu politiku, tako da one koji sada nude nekakve planove zaista ne treba da čudi to što građani Srbije veruju SNS i daju ogromno poverenje koje je sve veće i veće iz izbora u izbore.

U danu za glasanje podržaću ovaj dobar predlog zakona. Smatram zaista da je porodica mesto gde život počinje, a gde se ljubav nikad ne završava.

Hvala.

Deveta sednica Prvog redovnog zasedanja , 21.04.2021.

Zahvaljujem, uvažena predsedavajuća.

Poštovani ministre sa saradnikom, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, danas je zaista zadovoljstvo govoriti o ovakvoj temi, jer je reč o pozitivnom rebalansu, rebalansu koji je izbalansiran, realan, rebalansu koji oslikava stabilnost Srbije, rekla bih.

Ovim rebalansom potvrđujemo da je zahvaljujući teškim i nepopularnim merama, reformama tokom prethodnih godina, Srbija danas stabilna zemlja, uređena zemlja. Svakako, složićete se da je stabilan i održiv budžet i da su sada ove reforme kreirane upravo na osnovu prihoda i ušteda.

Kao što je ministar rekao i kao što su koleginice i kolege prethodnici govorili, ovim rebalansom utvrdiće se pomoć, kako građanima Republike Srbije, tako i privredi, ali nastaviće se i sa kapitalnim investicijama, nastaviće se sa ulaganjem u infrastrukturu, završiće se četiri auto-puta koja su započeta, ali otvoriće se radovi i na četiri nova.

Država još jednom pokazuje da je vreme pljačkaških i 2000-ih godina na sreću iza nas i da je odgovorna politika, pre svega Vlade Republike Srbije, ali i predsednika Republike, gospodina Aleksandra Vučića, zaslužna za sve ono što sada možemo da radimo. Otuda i podrška građana, koji vide da je poverenje koje su ukazali SNS 2012. godine opravdano i ta podrška je iz dana u dan sve veća, jer vide da je to politika budućnosti.

Otuda zaista ne treba da nas čudi sva ona agresija onih koji su vladali do 2012. godine, jer smo svi svesni kakvu smo državu zatekli 2012. godine, šta su sve uradili i onda valjda sada, pokušavajući kroz nekakve nove saveze, neke navodno novoosnovane partije, pokušavaju da se vrate na vlast, nude neke planove, a u stvari svi znamo da takvi planovi ne postoje, jer smo imali priliku da vidimo šta su uradili do 2012. godine, lideri koji se sada skrivaju iza nekakvih navodno novih lica. Pokazali su da nemaju zdravu ideju. Ono što je sasvim sigurno jeste to da bi oni sada da se nađu na našem mestu i da troše ovaj budžet, odnosno ovaj rebalans budžeta, ali svakako to njihovo trošenje ne bi bilo kao što su naši planovi i planovi naše Vlade.

Kada je reč o ovom rebalansu, verujem da isto ne bi imali ništa konstruktivno da kažu i da predlože, ne bi imali ništa ni da pohvale, jer to su, složićete se, dežurni mrzitelji koji samo znaju da kritikuju i da iznose neistine, tako da je suvišno i da govorimo o tome, jer građani Srbije dobro znaju ko su oni, jer to su oni isti žuto dosmanlijsko preduzeće koje je vladalo do 2012. godine, a sada samo pretočeno u nekakve saveze i više se ne zna koliko ih ima, kroz neke sitne partije, ali svakako bi se oni ujedinili jednog trenutka, ako bi im se za to ukazala šansa i ponovo bi vladali još gore i punili svoje džepove još gore nego što su radili do 2012. godine.

Ono što me posebno raduje, jeste to da naša Vlada, naša republika, naš predsednik odolevaju svim tim provokacijama, i nastavljaju da rade i da grade budućnost Srbije, i jednostavno da se ne obaziru na sve te mrzitelje, koji samo znaju da kritikuju i ništa drugo.

Kao Kruševljanka ponosna sam što će se evo izdvojiti sredstva za završetak radova Moravskog koridora, a svi mi koji živimo na tom potezu između Pojata i Čačka, znamo koliko je važna ova investicija, jer na tom potezu posluje preko 21 hiljada privrednih subjekata, što znači da će imati sniženje prilikom nabavke repromaterijala, sredstava i otvoriće se prostor za nove investicije, i za nova radna mesta, a između ostalog urediće se korito reke Morave, što je pričinjavalo ranije velike probleme, pogotovo žiteljima Trstenika.

Ono što me posebno raduje, jeste i to da kao lekar mogu da kažem da je u 2021. godini opredeljeno mnogo više sredstava kada je zdravstvo u pitanju, pa podatak da smo 2019. godine imali 290 milijarde, a danas čak 417 milijardi za zdravstvo, je dovoljan podatak.

Podsetiću građane i na to da su nekada ministri iz te dosmanlijske vlasti neverujući u zdravstvo koje vode, išli na operacije van Srbije, na rutinske operacije. Toliko to govori o njima i zaista kao što nekada neke kolege vole da kažu, bilo i ne ponovilo se.

Još nešto kada je zdravstvo u pitanju, raduje me i to da će se graditi nova kovid bolnica u Novom Sadu, jer smo svedoci toga da je ova pandemija zaista uzela maha i da evo već više od godinu dana se borimo, ali pre svega želim da kažem da imamo jednu odgovornu državu, odgovornog predsednika koji je svojim ugledom uspeo da obezbedi čak četiri dostupne vakcine, dostupne svim građanima Republike Srbije, bezbedne vakcine, da bi mogli da se zaštite i da se što pre vratimo normalnim tokovima i normalnom životu.

Ono što ovom prilikom kao lekar, kao građanka, želim i kao predstavnica parlamenta da pozovem građane Srbije, one koji nisu to uradili da se vakcinišu i da zaista što pre steknemo taj kolektivni imunitet za šta je potrebno više od 60% građana da se vakciniše.

Imamo šansu, vakcine su tu i samo nedostaje ona dobra volja, da svi to obavimo i završimo sa opakom Kovid 19.

Izgradnjom Kruševačke Kovid bolnice, pratile su raznorazne priče, pisanja, ne bih ni da imenujem i da reklamiram te naše nazovi političarke, koje su pokušavale da opovrgnu, ali videli smo sada, pogotovo u poslednjem talasu koliko je Kovid bolnica u Kruševcu značila i koliko je života, pre svega spašeno, tako da me raduje sve ovo što će se raditi.

Ono što želim da kažem, to je da ovi dežurni mrzitelji koji žele po svaku cenu da se vrate na vlast ali bez programa i bez ideja mogu i dalje da nas mrze, a mi ćemo zajedno sa našom Vladom Republike Srbije nastaviti da radimo i da gradimo u Srbiji za budućnost naše dece, budućnost sve dece, jer, ponoviću još jednom Srbija je pokazala i uvek će, nadam se u narednom periodu pokazati s kim želi da ide napred.

Hvala.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 02.03.2021.

Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući, poštovani ministre sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, kada je reč o Predlogu zakona o okvirnom sporazumu, ja ću sa zadovoljstvom podržati ovaj predlog u danu za glasanje, zato što se tiče revitalizacije infrastrukture u oblasti kulture.

Moje kolege su već do sada mnogo toga rekle i zaista mislim da je dosta izrečeno, pa ne bih se ponavljala, ali ono što želim da kažem jeste to, pošto dolazim iz Kruševca, moj grad ove godine proslavlja šest i po vekova od osnivanja. Zaista, jedan jubilej kojim mogu mnogo malao gradova u Srbiji, ali i u Evropi da se pohvale. Ponosna sam na to što su sve ustanove kulture u mom gradu uzele učešće u organizaciji ovog značajnog jubileja.

Složićete se sa tim da je zaista jedan značajan jubilej, a između ostalog nedavno je održana i sednica Organizacionog odbora kojim je predsedavao ugledni Kruševljanin, gospodin Bratislav Gašić, a u okviru ovog Odbora je i ministarka kulture Maja Gojković, ministarka državne uprave i lokalne samouprave gospođa Marija Obradović i između ostalih i ministarka rada i boračkih prava gospođa Darija Kisić Tepavčević.

Ono što mogu sa ponosom da kažem da će se na Vidovdan 2021. godine, kao što je kolega već rekao podići, do tada i svečano otvoriti spomenik knezu Lazaru, ali i rekonstruisani trg Kosovskih junaka.

Prethodnih dana se zaista vodila polemika među nekim našim lokalnim opozicionarima, političarima u pokušaju, inače oni žele da se predstave nekim novim licima, a to su u stvari isti oni, iz iste one partije kojoj je pripadao i ovaj novi političar, navodno koji sada promoviše neku svoju stranku, a to je Dragan Đilas. Oni su valjda zaboravili da su do 2012. godine harali Srbijom i ne samo Srbijom nego i pustošili sve ostale gradove.

(Predsednik: Ja moram samo da vas ispravim. Načinili ste veliku materijalnu grešku, novi političar.)

Pa zato što se oni tako predstavljaju.

(Predsednik: Vodite računa, nije novi političar.)

Naravno, ali znate kako, oni žele da se predstave građanima da su to neka nova lica, bar ovi naši lokalni u Kruševcu. Predstavljaju se kao neka nova lica za Kruševac, a u stvari mi ih dobro znamo. Mnogi od njih su bili portparoli baš te Demokratske stranke koja nas je zavila u crno iako je bila žute boje. Sada se bune valjda zato što smo sklonili one pločice koje su bile na centralnom trgu. Jedino što su ostali, valjda im je smetalo što smo ih baš sklonili, jer ih podseća na onu njihovu žutu boju. Drugo ništa u Kruševcu nisu uradili, a i u Rasinskom okrugu to možete da čujete od mojih kolega. Jedino što su stavili katance na sve one fabrike koje su do tada radile i Kruševac koji je u vreme devedesetih bio na četvrtoj poziciji u staroj Jugoslaviji, doveli do ruba propasti. E sada im smeta i Bratislav Gašić koji je vratio sjaj Kruševcu i svi mi naprednjaci koji se borimo da Kruševac bude na onom mestu koje zaslužuje.

Moram da napomenem da se trude svim i svačim i naravno izmišljotinama i napadima i više tim napadima ne odolevaju i tek rođena deca. Zaista za svaku osudu i za sve najgore što mogu da kažem u ovom trenutku je to što su pre par dana napali još jednom gospodina Gašića i ne samo njega, već i mene i sve ostale ljude koji predstavljaju Kruševac u ovom visokom domu, izmišljajući i plasirajući neistine.

Zaista želim sa ovog mesta da kažem i odgovorno tvrdim i to ću nadam se na sudu i dokazati, da ti njihovi politikanti iz Kruševca samo se služe izmišljotinama, valjda po uzoru na svog lidera, a verovatno su i oni kao što reče koleginica Nikolić na platnom spisku njegove firme, jer koliko znam, mnogi nemaju zaposlenje, a žive mnogo bolje od svih nas. Tako da se samo služe lažima i pokušavaju da omalovaže sve ono što je urađeno.

Da bih ostavila vreme i kolegama koji su se prijavili posle mene, imala bih mnogo toga i mislim da više sednica ne bi bilo dovoljno da se ispriča o tome šta je u Kruševcu urađeno. Uostalom, nadam se da će i sednica Vlade Republike Srbije biti održana baš u Kruševcu na dan kada obeležavamo šest i po vekova, naravno ukoliko epidemiološke mere to dozvole, pa ćete se uveriti koliko je urađeno za taj grad. Upravo im zbog toga smeta i Bratislav Gašić i svi mi naprednjaci i Aleksandar Vučić, jer mi radimo i gradimo Srbiju, a oni su samo radili za svoje džepove i eto, pošto ovih dana u Kruševcu sprovode neke ankete sa nekim njihovim letećim cirkuzantima, pa nek im sledeća neka anketa bude tipa da li će njihov nalogodavac i finansijer dati nešto od onih 619 miliona i od onih 35 stanova, bar da otvori jednu bolnicu ili da zbrine jednu ugroženo socijalnu porodicu. Hvala.

Imovinska karta

(Kruševac, 31.01.2019.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 30000.00 RSD 16.04.2014 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 73000.00 RSD 28.02.2016 -
Član upravnog odbora Zavod za Javno zdravlje Republika Mesečno 15000.00 RSD 27.09.2013 -