DRAGANA BARIŠIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 29. jula 1975.godine u Kruševcu. Živi u Kruševcu.

Osnovno i srednje obrazovanje završila je u Kruševcu, a zvanje doktora medicine stekla na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Specijalizaciju psihijatrije završila je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Po završetku osnovnih studija radni odnos zasnovala je u Domu zdravlja u Kruševcu. Od oktobra 2007. godine zaposlena je u Opštoj bolnici u Kruševcu na Psihijatrijskom odeljenju. Učestvovala je na brojnim naučno-stručnim skupovima.

Član je Srpske napredne stranke od osnivanja. Potpredsednica je GO SNS Kruševac. Predsednica je Odbora za rodnu ravnopravnost i član Saveta za zdravstvo GO SNS Kruševac. Član je Glavnog odbora SNS. Na izborima maja 2012. godine izabrana je za odbornicu u Skupštini grada Kruševca i predsednicu Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Kruševca, što je obavljala do aprila 2014. godine kada je izabrana za narodnu poslanicu Narodne skupštine Republike Srbije.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.

Na redovnim parlamentarnim izborima održanim 21. juna 2020. godine ponovo joj je potvrđen poslanički mandat. Izabrana je sa izborne liste “Aleksandar Vučić - za našu decu”.

Udata i majka dvoje dece.

Poslednji put ažurirano: 07.08.2020, 12:46

Osnovne informacije

Statistika

  • 8
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Deveta sednica Prvog redovnog zasedanja , 21.04.2021.

Zahvaljujem, uvažena predsedavajuća.

Poštovani ministre sa saradnikom, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, danas je zaista zadovoljstvo govoriti o ovakvoj temi, jer je reč o pozitivnom rebalansu, rebalansu koji je izbalansiran, realan, rebalansu koji oslikava stabilnost Srbije, rekla bih.

Ovim rebalansom potvrđujemo da je zahvaljujući teškim i nepopularnim merama, reformama tokom prethodnih godina, Srbija danas stabilna zemlja, uređena zemlja. Svakako, složićete se da je stabilan i održiv budžet i da su sada ove reforme kreirane upravo na osnovu prihoda i ušteda.

Kao što je ministar rekao i kao što su koleginice i kolege prethodnici govorili, ovim rebalansom utvrdiće se pomoć, kako građanima Republike Srbije, tako i privredi, ali nastaviće se i sa kapitalnim investicijama, nastaviće se sa ulaganjem u infrastrukturu, završiće se četiri auto-puta koja su započeta, ali otvoriće se radovi i na četiri nova.

Država još jednom pokazuje da je vreme pljačkaških i 2000-ih godina na sreću iza nas i da je odgovorna politika, pre svega Vlade Republike Srbije, ali i predsednika Republike, gospodina Aleksandra Vučića, zaslužna za sve ono što sada možemo da radimo. Otuda i podrška građana, koji vide da je poverenje koje su ukazali SNS 2012. godine opravdano i ta podrška je iz dana u dan sve veća, jer vide da je to politika budućnosti.

Otuda zaista ne treba da nas čudi sva ona agresija onih koji su vladali do 2012. godine, jer smo svi svesni kakvu smo državu zatekli 2012. godine, šta su sve uradili i onda valjda sada, pokušavajući kroz nekakve nove saveze, neke navodno novoosnovane partije, pokušavaju da se vrate na vlast, nude neke planove, a u stvari svi znamo da takvi planovi ne postoje, jer smo imali priliku da vidimo šta su uradili do 2012. godine, lideri koji se sada skrivaju iza nekakvih navodno novih lica. Pokazali su da nemaju zdravu ideju. Ono što je sasvim sigurno jeste to da bi oni sada da se nađu na našem mestu i da troše ovaj budžet, odnosno ovaj rebalans budžeta, ali svakako to njihovo trošenje ne bi bilo kao što su naši planovi i planovi naše Vlade.

Kada je reč o ovom rebalansu, verujem da isto ne bi imali ništa konstruktivno da kažu i da predlože, ne bi imali ništa ni da pohvale, jer to su, složićete se, dežurni mrzitelji koji samo znaju da kritikuju i da iznose neistine, tako da je suvišno i da govorimo o tome, jer građani Srbije dobro znaju ko su oni, jer to su oni isti žuto dosmanlijsko preduzeće koje je vladalo do 2012. godine, a sada samo pretočeno u nekakve saveze i više se ne zna koliko ih ima, kroz neke sitne partije, ali svakako bi se oni ujedinili jednog trenutka, ako bi im se za to ukazala šansa i ponovo bi vladali još gore i punili svoje džepove još gore nego što su radili do 2012. godine.

Ono što me posebno raduje, jeste to da naša Vlada, naša republika, naš predsednik odolevaju svim tim provokacijama, i nastavljaju da rade i da grade budućnost Srbije, i jednostavno da se ne obaziru na sve te mrzitelje, koji samo znaju da kritikuju i ništa drugo.

Kao Kruševljanka ponosna sam što će se evo izdvojiti sredstva za završetak radova Moravskog koridora, a svi mi koji živimo na tom potezu između Pojata i Čačka, znamo koliko je važna ova investicija, jer na tom potezu posluje preko 21 hiljada privrednih subjekata, što znači da će imati sniženje prilikom nabavke repromaterijala, sredstava i otvoriće se prostor za nove investicije, i za nova radna mesta, a između ostalog urediće se korito reke Morave, što je pričinjavalo ranije velike probleme, pogotovo žiteljima Trstenika.

Ono što me posebno raduje, jeste i to da kao lekar mogu da kažem da je u 2021. godini opredeljeno mnogo više sredstava kada je zdravstvo u pitanju, pa podatak da smo 2019. godine imali 290 milijarde, a danas čak 417 milijardi za zdravstvo, je dovoljan podatak.

Podsetiću građane i na to da su nekada ministri iz te dosmanlijske vlasti neverujući u zdravstvo koje vode, išli na operacije van Srbije, na rutinske operacije. Toliko to govori o njima i zaista kao što nekada neke kolege vole da kažu, bilo i ne ponovilo se.

Još nešto kada je zdravstvo u pitanju, raduje me i to da će se graditi nova kovid bolnica u Novom Sadu, jer smo svedoci toga da je ova pandemija zaista uzela maha i da evo već više od godinu dana se borimo, ali pre svega želim da kažem da imamo jednu odgovornu državu, odgovornog predsednika koji je svojim ugledom uspeo da obezbedi čak četiri dostupne vakcine, dostupne svim građanima Republike Srbije, bezbedne vakcine, da bi mogli da se zaštite i da se što pre vratimo normalnim tokovima i normalnom životu.

Ono što ovom prilikom kao lekar, kao građanka, želim i kao predstavnica parlamenta da pozovem građane Srbije, one koji nisu to uradili da se vakcinišu i da zaista što pre steknemo taj kolektivni imunitet za šta je potrebno više od 60% građana da se vakciniše.

Imamo šansu, vakcine su tu i samo nedostaje ona dobra volja, da svi to obavimo i završimo sa opakom Kovid 19.

Izgradnjom Kruševačke Kovid bolnice, pratile su raznorazne priče, pisanja, ne bih ni da imenujem i da reklamiram te naše nazovi političarke, koje su pokušavale da opovrgnu, ali videli smo sada, pogotovo u poslednjem talasu koliko je Kovid bolnica u Kruševcu značila i koliko je života, pre svega spašeno, tako da me raduje sve ovo što će se raditi.

Ono što želim da kažem, to je da ovi dežurni mrzitelji koji žele po svaku cenu da se vrate na vlast ali bez programa i bez ideja mogu i dalje da nas mrze, a mi ćemo zajedno sa našom Vladom Republike Srbije nastaviti da radimo i da gradimo u Srbiji za budućnost naše dece, budućnost sve dece, jer, ponoviću još jednom Srbija je pokazala i uvek će, nadam se u narednom periodu pokazati s kim želi da ide napred.

Hvala.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 02.03.2021.

Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući, poštovani ministre sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, kada je reč o Predlogu zakona o okvirnom sporazumu, ja ću sa zadovoljstvom podržati ovaj predlog u danu za glasanje, zato što se tiče revitalizacije infrastrukture u oblasti kulture.

Moje kolege su već do sada mnogo toga rekle i zaista mislim da je dosta izrečeno, pa ne bih se ponavljala, ali ono što želim da kažem jeste to, pošto dolazim iz Kruševca, moj grad ove godine proslavlja šest i po vekova od osnivanja. Zaista, jedan jubilej kojim mogu mnogo malao gradova u Srbiji, ali i u Evropi da se pohvale. Ponosna sam na to što su sve ustanove kulture u mom gradu uzele učešće u organizaciji ovog značajnog jubileja.

Složićete se sa tim da je zaista jedan značajan jubilej, a između ostalog nedavno je održana i sednica Organizacionog odbora kojim je predsedavao ugledni Kruševljanin, gospodin Bratislav Gašić, a u okviru ovog Odbora je i ministarka kulture Maja Gojković, ministarka državne uprave i lokalne samouprave gospođa Marija Obradović i između ostalih i ministarka rada i boračkih prava gospođa Darija Kisić Tepavčević.

Ono što mogu sa ponosom da kažem da će se na Vidovdan 2021. godine, kao što je kolega već rekao podići, do tada i svečano otvoriti spomenik knezu Lazaru, ali i rekonstruisani trg Kosovskih junaka.

Prethodnih dana se zaista vodila polemika među nekim našim lokalnim opozicionarima, političarima u pokušaju, inače oni žele da se predstave nekim novim licima, a to su u stvari isti oni, iz iste one partije kojoj je pripadao i ovaj novi političar, navodno koji sada promoviše neku svoju stranku, a to je Dragan Đilas. Oni su valjda zaboravili da su do 2012. godine harali Srbijom i ne samo Srbijom nego i pustošili sve ostale gradove.

(Predsednik: Ja moram samo da vas ispravim. Načinili ste veliku materijalnu grešku, novi političar.)

Pa zato što se oni tako predstavljaju.

(Predsednik: Vodite računa, nije novi političar.)

Naravno, ali znate kako, oni žele da se predstave građanima da su to neka nova lica, bar ovi naši lokalni u Kruševcu. Predstavljaju se kao neka nova lica za Kruševac, a u stvari mi ih dobro znamo. Mnogi od njih su bili portparoli baš te Demokratske stranke koja nas je zavila u crno iako je bila žute boje. Sada se bune valjda zato što smo sklonili one pločice koje su bile na centralnom trgu. Jedino što su ostali, valjda im je smetalo što smo ih baš sklonili, jer ih podseća na onu njihovu žutu boju. Drugo ništa u Kruševcu nisu uradili, a i u Rasinskom okrugu to možete da čujete od mojih kolega. Jedino što su stavili katance na sve one fabrike koje su do tada radile i Kruševac koji je u vreme devedesetih bio na četvrtoj poziciji u staroj Jugoslaviji, doveli do ruba propasti. E sada im smeta i Bratislav Gašić koji je vratio sjaj Kruševcu i svi mi naprednjaci koji se borimo da Kruševac bude na onom mestu koje zaslužuje.

Moram da napomenem da se trude svim i svačim i naravno izmišljotinama i napadima i više tim napadima ne odolevaju i tek rođena deca. Zaista za svaku osudu i za sve najgore što mogu da kažem u ovom trenutku je to što su pre par dana napali još jednom gospodina Gašića i ne samo njega, već i mene i sve ostale ljude koji predstavljaju Kruševac u ovom visokom domu, izmišljajući i plasirajući neistine.

Zaista želim sa ovog mesta da kažem i odgovorno tvrdim i to ću nadam se na sudu i dokazati, da ti njihovi politikanti iz Kruševca samo se služe izmišljotinama, valjda po uzoru na svog lidera, a verovatno su i oni kao što reče koleginica Nikolić na platnom spisku njegove firme, jer koliko znam, mnogi nemaju zaposlenje, a žive mnogo bolje od svih nas. Tako da se samo služe lažima i pokušavaju da omalovaže sve ono što je urađeno.

Da bih ostavila vreme i kolegama koji su se prijavili posle mene, imala bih mnogo toga i mislim da više sednica ne bi bilo dovoljno da se ispriča o tome šta je u Kruševcu urađeno. Uostalom, nadam se da će i sednica Vlade Republike Srbije biti održana baš u Kruševcu na dan kada obeležavamo šest i po vekova, naravno ukoliko epidemiološke mere to dozvole, pa ćete se uveriti koliko je urađeno za taj grad. Upravo im zbog toga smeta i Bratislav Gašić i svi mi naprednjaci i Aleksandar Vučić, jer mi radimo i gradimo Srbiju, a oni su samo radili za svoje džepove i eto, pošto ovih dana u Kruševcu sprovode neke ankete sa nekim njihovim letećim cirkuzantima, pa nek im sledeća neka anketa bude tipa da li će njihov nalogodavac i finansijer dati nešto od onih 619 miliona i od onih 35 stanova, bar da otvori jednu bolnicu ili da zbrine jednu ugroženo socijalnu porodicu. Hvala.

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.12.2020.

Zahvaljujem.

Poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, pred nama je danas Predlog odluke o usvajanju kodeksa narodnih poslanika i kao neko ko je u ovom visokom Domu od 2014. godine, narodni poslanik, ponosna sam na to što ćemo, nadam se, koliko sutra, usvojiti ovaj Predlog.

Kao član Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja od početka svog mandata, tačnije od 2014. godine, svedok sam toga šta se sve dešavalo u ovom visokom Domu, ali i na samom Odboru.

Kao što je kolega Martinović, predlagač ovog predloga izneo, dešavalo se mnogo toga u prethodnih nekoliko godina, a mislim da je vrhunac vulgarizacije politike bio upravo od 2016. do 2020. godine, kada su ovu salu preplavili svi oni poslanici koji su sedeli u klupama prekoputa, i trudili se da vulgarizaciju politike, čini mi se, dovedu do maksimuma.

Smatram da je ovo zaista bilo potrebno, da se konačno donese ovaj kodeks ponašanja i da će se znati da se ceni, da se dostojanstveno ponaša u ovom visokom Domu, jer to svakako zaslužuje.

Ono što želim da kažem, to je da smo u prethodnih nekoliko godina, tačnije od 2014. godine na ovamo pokušavali da usvojimo kodeks ponašanja i da smo i na sednicama Administrativnog odbora od 2014. do 2016. godine, imali par puta zasedanja, gde smo, maltene, mislili da ćemo biti na vrhuncu toga da usvojimo kodeks ponašanja, ali nekako smo uvek nailazili na kočenje sa strane onih koji su tada bili u opozicionim redovima.

Niko od njih nije osudio ponašanje i divljanje u ovoj sali, niko od njih nikada nije osudio uvrtanje ruke predsednice parlamenta, niko nije osudio upad nasilni u kabinet predsednice Skupštine, posebno su žene, narodne poslanice, bile napadane, vređane, gde su pojedine kolege, da ih baš ne imenujem, ali dolazili su u napitom stanju i ponašali se kao da su u kafani, a ne u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

To sve govori o njima, ali nije lako sedeti ovde, razmatrati o važnim zakonima, ponašati se odgovorno prema građanima koji su glasom doprineli da budete tu i da ih zastupate, a da u sred sednice, kada se, primera radi, usvaja budžet za 2016, 2017. godinu, upadne kolega u sred noći u pripitom stanju i izvređa nas sve.

Starije kolege su doživele i to da budu pljuvani, da budu vređani. Kao što reče kolega Rističević, i sa masnicama da idu svojim kućama, ali opet valjda građani to sve vide i prate na prenosima RTS-a i znaju da cene pa na izborima takve i kazne, pa znamo i gde su ti i takvi, ali i to ih ne sprečava da dalje divljaju.

Ti takvi su pokušali pre par meseci da nasilno uđu u ovaj dom, pa su rušili vrata ulaska u Narodnu skupštinu zastavom Republike Srbije, što treba da je svetinja.

Znamo i sami, kada su doživeli opravdane opomene ovde i trebali da budu udaljeni sa sednice, oni su se hvatali za zastavu, gužvali tu istu zastavu i ponašali se van svake pameti.

Ponekad sam se stvarno kao lekar psihijatar pitala da li su uračunljivi ili se samo prave ludi, ali očito je da ima tu svega.

Kao članica Odbora za administrativno-budžetska pitanja svedok sam bila i toga kada su napali kolegu Martinovića, ali i dan danas mi nije jasno i sama sam dala izjavu tužilaštvu kada je nasilnik Boško Obradović napao čoveka i udario ga mišem, da nikada to tužilaštvo nije reagovalo i osudilo taj postupak i odvelo ga tamo gde treba, a to je da odgovara za ono što je radio.

Dešavalo se mnogo toga kada su se ti poslanici iz te grupe Dveri, ja bih ih pre nazvala grupom „zveri“, ponašali krajnje nenormalno. I taj Srđan Nogo koji je i pre par meseci pretio predsedniku Vučiću i često poziva, nazivajući ga najpogrdnijim imenima, na ubistvo. Radio je sve i svašta ovde, ali, nažalost, ti organi koji treba da reaguju, nisu reagovali i dalje ne reaguju.

Dodala bih i to da smo imali priliku da čini mi se baš kada smo usvajali budžet 2016. godine, jedna grupa poslanika dođe ovde kao da se nalazi u nekoj birtiji, sa gitarama, sa kapicama, da izvodi neki performans valjda zato što su se oni, kada su formirali listu za narodne poslanike, skupljali tu u parku prekoputa. Znači, bio je oglas - ko želi da bude narodni poslanik, neka se javi i biće, ali tako su i prošli i eto gde su sada.

Opet to pokazuje da ne može ništa na silu. Tako se skupljaju i ovi iz ovih saveza, da li za Srbiju ili već kojekakvih, jer i oni, izgleda mi po njihovom uzoru, ništa nisu pametno naučili, nego se i oni po lokalnim sredinama skupljaju na taj način.

Ono što me posebno raduje jeste to da se u okviru ove odluke o kodeksu ponašanja narodnih poslanika govori o tome da smo mi servis građana i da moramo da reagujemo, da razgovaramo sa građanima. Želela bih da istaknem da moje kolege i ja iz Kruševca već dugi niz godina imamo poslaničku kancelariju i u stalnom smo kontaktu sa građanima kako Kruševca, tako i Rasinskog okruga i da smo to nasledili od čoveka koji je zaslužan zato što smo mi u Kruševcu postigli sve to, ali zbog svega toga što radimo za grad Kruševac i za Rasinski okrug i uopšte za Srbiju i za građane Srbije, vrlo često smo baš svi mi iz te grupe i žrtve i, da kažem, meta napada svih oni koji ništa nisu uradili, a to su naše komšije iz Trstenika, pogani, moram da kažem, Miroslav Aleksić, njegova drugarica Marinika Tepić i ostali, pa su evo maločas već uspeli da kritikuju govor moje koleginice Nevene Đurić kada je reč o kodeksu, ali slobodno mogu još jednom da kažem da se mi svih ovih godina od 2014. godine na ovamo trudimo da uvedemo jedan red u ovaj visoki dom i da radimo onako kako treba, da vraćamo i dalje ugled našoj Srbiji, kao što se to trudi već godinama naš predsednik Republike Aleksandar Vučić, jer su taj ugled uprljali upravo oni, oni koji su vladali do 2012. godine, Đilasovi drugari i nema razloga da se on sada ograđuje od njih, jer on je pripadao toj stranci i ne može da se krije sada iza nekih drugih saveza.

Podržavam odluku da se ovaj kodeks usvoji i ponosna sam na to što ću i sama doprineti tome da izglasamo ovu odluku, jer svakako svi mi koji sedimo ovde, koji pripadamo SNS želimo da ovaj dom bude mesto dijaloga, a nikako onoga što oni zastupaju, a to je nasilje, vulgarizacija, linč i sve ostalo. Zato ću u danu za glasanje sa zadovoljstvom podržati ovaj predlog. Hvala.

Imovinska karta

(Kruševac, 31.01.2019.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 30000.00 RSD 16.04.2014 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 73000.00 RSD 28.02.2016 -
Član upravnog odbora Zavod za Javno zdravlje Republika Mesečno 15000.00 RSD 27.09.2013 -