Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Ljubomir Marić

Ljubomir Marić

Srpska napredna stranka

Govori

Zahvaljujem, predsedavajuća.

Ovde vi sad polažete zakletvu tom Kosovu. A šta ste radili prethodnih godina?
Član 107, prvi paragraf.

Vi ste ti koji ste potpisivali deklaraciju o nezavisnosti Kosova. Vi ste uveli granicu između Srba i Srba na Jarinju i na Brnjaku, upravo vi sa Sporazumom o slobodi kretanja. Vi ste sedeli po kafanama van Srbije kad se proglašavala nezavisnost. To što mašete, to ste vi sad pročitali, niko od Srba nije to na Kosovu i Metohiji pročitao. Usijali su vam se telefoni od konsultacija i naloga iz Prištine. Aljbin Kurti vas zove, samo vam je ostalo još da vam uruči suzavac da bacate ovde. Niste znali da kažete da je nastradalo troje Srba, da je Lune u zatvoru, nepravedno u kazamatu, to vas nije briga. Pričate u tuđe ime, ništa drugo ne znate. Gde ste bili 2008. godine? Šta ste radili 17. marta 2014. godine, kad nam isteraše narod, pobiše ljude? Nigde vas nije bilo. Sad ste našli da se junačite. To je vaša politika. Mislite da smo zaboravili, niko od Srba na Kosovu i Metohiji nije zaboravio šta ste radili. Goran Bogdanović je vaš ministar, on je bio u vladi Kosova. On je bio u skupštini Kosova.

(Srđan Milivojević: Izdajnik!)

Samo vi izmišljajte i pričate, vi ste prvi, vi ste jedini, vi ste izdali srpski narod na Kosovu i Metohiji, vi ste prodali državu Srbiju i interese ovog naroda. Džabe mašete tim papirom, vi ste se zakleli sad na tu zakletvu, niko od nas nije. Ja izdajnik nisam, nikad neću biti i daću svoj život za Srbiju, kad god to treba, a vi sedite ovde i pričajte laži narodu. To samo znate.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Evo, ja danas slušam ovde više puta se pominje reč Kosovo i Metohija i…
Član 107 – dostojanstvo Skupštine.

Pominjete Kosovo i Metohiju ceo dan ovde. Ima veze. Jako ima veze, zato što je vama Kosovo i Metohija dnevnopolitička igra. To vas samo interesuje.

Ne pominjete Aljbina Kurtija, za sve prozivate Aleksandra Vučića. Kriva vam je država Srbija. Nije vam bitna krv prolivena ni Stefana za Badnji dan, ni Galjka kome su pucali sleđa, ni oni koji su nastradali do sada, koji se drže u kazamatima.

Aljbin Kurti zadiriguje rukom, vi ovde svi skačete i napadate državu Srbiju i Aleksandra Vučića. To vam je najvažnije.

Imali ste dve posebne sednice o Kosovu i Metohiji i šta ste radili? Šetali ste ovde po sali. Aleksandar Vučić je sedeo ovde spreman da vam odgovori na svako pitanje.

Samo vas interesuje reklama, ništa drugo, a za narod na Kosovu i Metohiji nije vas briga.

Znao sam da ćete pričati o Kosovu i Metohiji kada sam video da je Aljbin Kurti danas objavio da je kriv Aleksandar Vučić, da država Srbija napada. To vam je došla dirigentska palica iz Prištine. Samo vas to interesuje.

Ne interesuje vas narod na Kosovu i Metohiji, jer niste dali nikada ni jedan predlog, niste pokazali jedinstvo kada je trebalo, kada smo držali posebne sednice o Kosovu i Metohiji, kao što vas ni sada ne interesuje.

Molim vas, za ime naroda sa Kosova i Metohije da nas ne uzimate u usta, jer moje dete je u Kosovskoj Mitrovici, nisu vaša deca.

Hvala.
Reklamiram član 107. Poslovnika.

Opet pričamo o Kosovu i Metohiji i opet koristite Kosovo i Metohiju za dnevno-političke reklame. Opet radite isto, iako sam vas zamolio malo pre, sve vas sa ove strane, da ukažete malo časti i poštovanja prema narodu na Kosovu i Metohiji koji trpi teror Aljbina Kurtija svaki dan. Ne pominjete Aljbina Kurtija, njega ne krivite ništa.

A vi ste se našli da pričate o posebnoj sednici za Kosovo i Metohiju, koju ste imali dva puta ove godine, dva puta u ovom mandatu. I vi ste se šetali i ispijali kafe, tu ste pokazali koliko vas interesuje.

Sa druge strane, vi pričate o Kosovu i Metohiji, nakon čije inicijative i pisma je pitanje Kosova i Metohije izmešteno iz Saveta bezbednosti UN u Brisel. Onda ste postavili pitanje Međunarodnom sudu pravde, istom onom u kojem većinu čine sudije zemalja koje su upravo priznale nezavisnost Kosova i Metohije, jer ste znali kako će to da se završi, ali vi ste to uradili da otežate poziciju države Srbije i odbrane Kosova i Metohije. Kad se proglasila nezavisnost Kosova i Metohije, vaši šefovi i vi zajedno ispijali ste kafe tamo negde po Bugarskoj, ili šta ste već radili.

I opet ne možete da se suzdržite da danas kada se priča o budžetu, kad se priča o tome kako Srbija može da napreduje, kako možemo da živimo svi bolje, vi se hvatate za Kosovo i Metohiju, nije vas briga da li Ilija Elezović, onkološki pacijent u kazamatu u Prištini, ima lekove, da li još neko žali za stradalim? To vam je svejedno. I opet forsirate i na svaku temu počinjete sa Kosovom i Metohijom. Nije u redu prema tom narodu koji živi dole. Ja vas molim da bar danas ne zloupotrebljavate tu temu. Hvala.
Zahvaljujem potpredsedniče Orliću.

Uvaženi potpredsedniče Vlade, ministre Nedimoviću, predstavnici Ministarstva finansija, drage koleginice i kolege poslanici, poštovani građani Republike Srbije, ja bih prvo danas zaista ponovio ovu sjajnu vest koju smo jutros mogli da čujemo od predsednika Vučića a to je uvećavanje jednokratne pomoći za prvorođeno dete sa 100 na 300 hiljada dinara i svakako najavu realizacije snažne strategije za jačanje nataliteta našeg naroda i mogli smo da čujemo da ćemo za 10 do 15 dana čuti i ostatak ovih mera. Moći ćemo da zaista vidimo kako će to izgledati i to je ono što je naš najveći problem, a kao što je i predsednik rekao, taj prosek godina za prvorođeno dete gde su majke sa 30 godina da se to spusti i ostale mere koje će uslediti za tim.

Želeo bih sada da se osvrnem na rezultate Vlade Srbije iz ove i prethodne dve godine. Samo informacija da će BDP do kraja ove godine biti veći za 20 milijardi evra u odnosu na 2012. godinu govori o tome da je Srbija danas zemlja koja je značajno jača, a i podatak da će prosečna zarada na kraju ove godine iznositi preko 600 evra i da ćemo mi praktično prestići jednu od zemalja EU pokazuje rezultate da mi zaista, odnosno rezultati Vlade Republike Srbije, dolazimo u jednu visočiju ligu. Merimo se sa svim ostalim zemljama EU.

Direktne strane investicije za prvih 10 meseci iznose tri milijarde 140 miliona evra i podatak da je čak 60 hiljada novih radnih mesta u ovoj godini, godini krize i pandemije dok se ceo svet bori sa nezaposlenošću nešto što ukazuje da ne samo da se radi dobro nego svake godine sve su jači i jači rezultati.

Osam milijardi evra podrške građanima i privredi u doba pandemije je nešto što malo koja zemlja može da iskaže kao podatak. Za sledeću godinu su ta tri glavna stuba budžeta. To je nastavak ubrzanog rasta privrede, nastavak infrastrukturnih projekata i poboljšanje životnog standarda. Uvećanje minimalne zarade od 1. januara za 9,4% i prelaženje nivoa od 35 hiljada dinara, odnosno 300 evra samo govori koliko padaju u vodu sve laži tzv. opozicije.

Sedam do 7% iznosi povećanje plata u javnom sektoru od 1. januara, a u proseku 7,4% dok će za penzionere uvećanje biti 5,5% plus jednokratna davanja od 20 evra plus 20 hiljada dinara za naše penzionere. Zaključno sa februarom 2022. godine ukupna jednokratna pomoć penzionerima iznosiće 500 evra. Sva ova uvećanja se takođe odnose i na sve naše građane koji žive na prostoru KiM. Ne prestaje se i nikada nije ni bio plan prestanak pomoći našim građanima na KiM. Važno je napomenuti u tok kontekstu i jednokratnu pomoć koju su primili svi sa prebivalištem na teritoriji KiM uključujući i decu od 100 evra i 200 evra za nezaposlene pa je tako prosečna porodica na KiM primila od države Srbije pomoć od 600 evra.

Kapitalne investicije, što je vrlo važno, a to nam omogućava nastavak rasta privrednog iznosiće 485,8 milijardi dinara ili čak 7,3% BDP. Za naše zdravstvo će u 2022. godini biti izdvojeno 442 milijarde dinara, što je 153 milijarde dinara više nego 2019. godine kao godine pre krize. Dakle, četiri milijarde evra izdvajanja za zdravstvo u sledećoj godini, što dovoljno govori koliko država Srbija i Vlada brine o zdravlju građana.

Za zaštitu životne sredine, ono što je najviše napadano od strane onih koji pokušavaju da izvrdaju sa lažima i da omalovaže sve ono što radi država Srbija, izdvajanja za životnu sredinu biće 3,3 puta viša nego ove godine i to je znak da se Srbija menja jako brzo i u ovom pravcu.

Kada je u pitanju ulaganje u kulturu uvećanje od 16% jasno govori da je i ova grana u našem životu jako se značajno u nju ulaže.

Poljoprivreda kao jedan od najvažnijih segmenata i najvećeg potencijala Republike Srbije izdvajanje i dodatno uvećanje za 10 milijardi dinara za sledeću godinu i mislim da je jako važno u kontekstu toga što je sada upravo energetska kriza pokazala šta znači imati određene sektore u državi ojačane pa smo tako zahvaljujući rezervama gasa i ulaganjem u energetski sektor naši građani nisu osetili tu krizu. Isto tako mislim da ovo dodatno ulaganje, odnosno uvećanje ulaganja u poljoprivredu će nam omogućiti da stvorimo jača poljoprivredna gazdinstva, odnosno da budemo sigurniji u slučaju nadolazeće krize koja može da se vidi i u najavi eventualne krize sa proizvodnjom hrane.

Planirani deficit za 2022. godinu je 3% BDP-a. Ovo je zaista ogroman rezultat, a na kraju ove godine će iznositi 4,3%. Javni dug je planiran da se smanji sa sadašnjih nešto više od 58% BDP-a na iznos od 55%.

Želim da istaknem koliko je država Srbija i Vlada Republike Srbije, a prvenstveno zahvaljujući snažnom razumevanju našeg predsednika Aleksandra Vučića uradila i koliko je uradila i čini na prostoru Kosova i Metohije. Kada je reč o ulaganjima u infrastrukturu, evo samo da uzmemo prethodnih nekoliko dana, odnosno skoriji period. Juče je u Kosovskoj Mitrovici otvoren novi most i pušten u saobraćaj, na Dan oslobođenja Kosovske Mitrovice u Drugom svetskom ratu.

Takođe, započeta je rekonstrukcija Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici i to mnogo znači za naše građane, jer svi naši građani širom Kosova i Metohije upravo dolaze na tercijalno lečenje u Kosovsku Mitrovicu trenutno. Naravno, u planu je uskoro i početak izgradnje novog objekta Kliničko bolničkog centra Priština koji se nalazi u Gračanici.

Pre par meseci je položen kamen temeljac za univerzitetsku zgradu od oko devet i po hiljada kvadrata u kojoj će se nalaziti tri fakulteta i zgrada rektorata. Ko god je bio u Kosovskoj Mitrovici dobro zna kako izgleda taj velelepni deo u kome se nalazi pet studentskih domova i studentski centar. Sa izgradnjom ove zgrade praktično će se zaokružiti jedan kampus u kom živi i uči skoro 10.000 studenata i to će zaista izgledati svetski. Dakle, bez ulaganja i pomoći Vlade Republike Srbije ovo svakako ne bi bilo moguće.

Uvek volim da istaknem i povratničko naselje „Sunčana dolina“ sa nekoliko stotina stambenih jedinica koje zaista izgleda fenomenalno i uskoro se očekuje i završetak izgradnje ovog naselja.

Međutim, ono što nama najviše stvara probleme na Kosovu i Metohiji to je neispunjavanje Briselskog sporazuma od strane prištinskih institucija, odnosno vršilaca vlasti. Konstantno odbijanje uspostavljanja Zajednice srpskih opština u skladu sa potpisanim sporazumima i to uvek volimo da istaknemo, dakle potpisani sporazumi, važno nam je to da kažemo zato što je najvažniji sporazum je i taj pored prvog Briselskog i Sporazum o pravnom okviru, odnosno principima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština koji definiše jasne nadležnosti zajednice, a potpisan je 2015. godine u avgustu mesecu.

Nama je važno uspostavi, jer nema drugog načina za ostvarivanje kolektivnih prava Srba na KiM, ali i ostalog nealbanskog stanovništva. Uvek volim da kažem da su tu i naša braća bošnjaci i goranci koji sa nama svakako dele istu sudbinu.

Ono što mnogo zabrinjava i što nam unosili veliku nelagodu su velikoalbanske izjave Aljbina Kurtija koji je čak svojom poslednjom izjavom istakao da je to njegov lični stav. Lični stav nekog ko vrši najveću funkciju vlasti na teritoriji naše južne pokrajine. Što je najgore, nema nikakve osude, nikakvog komentara od strane bilo koga iz Međunarodne zajednice. Bilo koga. Da je to rekao naš predsednik Aleksandar Vučić na tu temu, do sada bi imali sijaset napada, optužbi, razapinjana da smo najgori. E to je ono, ti dvostruki aršini nas na KiM mnogo bole.

Boli nas i to kada jedan deo opozicije, predvođen Draganom Đilasom nas naziva sve kriminalcima. Po Draganu Đilasu sam ja prvi kriminalac zato što živim na KiM. Oni ćute kada su skoro na naš narod pucali i napadali nas prištinski specijalci. To je ono što izdvaja neku prethodnu vlast koju u paketu sačinjava DS nekadašnja.

Volim i želim da kažem i uvek ponavljam na svakom mestu koliko su oni uradili srpskog naroda na KiM i kada su se sakrili prilikom pogroma 2004. godine, pa su bili po inostranstvu i kada su postavili najgluplje moguće pitanje Međunarodnom sudu pravde, gospodin Vuk Jeremić kome očekujemo da se digne spomenik u Prištini jednog dana, ali svakako i Dragan Đilas koji nikad nije osudio napad na Srbe, nikad nije ništa dobro uradio za nas, niti nam želi, niti misli dobro. To moram da kažem, jer taj isti deo opozicije danas ide u fijaker kampanje predvođene Marinikom Tepić sa vozilima od po nekoliko stotina konjskih snaga.

Smeta njima najviše srpsko jedinstvo nas na KiM koje je oličeno u Srpskoj listi i ta neraskidiva veza sa državom Srbijom, sa našim predsednikom Aleksandrom Vučićem, a najveću podršku predsednik Vučić ima od nas sa KiM, gotovo sto procentnu podršku.

Da nije bilo Aleksandra Vučića i njegovog strateškog razmišljanja kada je u pitanju naš opstanak i ostanak na KiM, nas sigurno ne bi bilo danas dole. Nikad nećemo zaboraviti kako je bilo teško dok su oni bili na vlasti, kada je Srbija bila finansijski na kolenima, nije bilo vojske i verujte, u poslednjim teškim dešavanjima mnogo nam je bilo puno srce kada smo znali da je tu vojska Srbije koja je jača nego ikad, koja nije ni postojala u njihovo vreme. Raduje i danas kada smo čuli vest, kada je predsednik Aleksandar Vučić najavio dodatna ulaganja u vojsku Srbije i nešto čime ćemo moći svi da se obradujemo uskoro kada to čujemo.

Želim da kažem da ova Vlada Republike Srbije ima neverovatne rezultate i ono šta se radi iz dana u dan, iz godine u godinu sigurno garantuje da će Srbija 2025. godine dostići obećani nivo od 900 evra prosečne zarade i da ćemo sigurno svi bolje živeti, a za nas na KiM to mnogo znači, jer dok je jake države Srbije, biće i jak naš narod na KiM. Hvala.
Zahvaljujem potpredsednice.

Uvaženi ministre sa saradnicima, uvažene koleginice i kolege poslanici, zakon o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti značajno olakšava i pojednostavljuje dosadašnje procedure i u potpunosti je u skladu sa planom i strategijom Srbije, da se sve potrebe građana olakšaju i budu digitalizovane i jeftinije.

Ove izmene su još jedan korak ka Srbiji koja će postati digitalno društvo i u kojoj će vreme svakog našeg građana biti najviše vrednovano. Ova izmena zakona je nastavak puta ka potpunoj digitalizaciji i ka najvišim evropskim standardima.

Zahvaljujući strateškom planiranju i dugoročnoj strategiji Srbija 20-25 kao vizijom uspešne i moderne zemlje, naša Vlada ostvaruje ciljeve koje smo mogli da čujemo u plenumu ovog doma pre nešto više od šest meseci, kroz ekspoze predsednice Vlade, gospođe Ane Brnabić.

Srbija polako, ali sigurno postaje lider regiona u mnogim oblastima samo zahvaljujući rešenosti našeg predsednika Aleksandra Vučića da postanemo zemlja u kojoj će se samo rezultati uspešnog rada vrednovati o u kojoj će se širom sveta govoriti samo u kontekstu uspeha.

Ove godine je već potvrđena prognoza rasta BDP od 6%, a ako nastavimo snažno, kao što je počela godina, nadam se da će biti više. prosečna plata u Srbiji je već dostigla nivo od 555 evra i sigurno raste ka obećanih 900 evra, do kraja 2025. godine.

Naš narod na Kosmetu je ovih dana dobio pomoć od 100 evra za sva zaposlena lica i za svako dete, a za nezaposlene po 200 evra, tako da je prosečna porodica već dobila najmanje 460 evra. Naši sunarodnici koji su pretrpeli posledice poplava, posebno u Pomoravlju i na centralnom Kosovu će dobiti od Vlade Srbije po 120.000 dinara pomoći.

Da ne govorimo o desetinama i stotinama stanova za mlade bračne parove, socijalne slučajeve, raseljene i ostale naše sugrađane u proteklih nekoliko godina. To je briga za svoj narod, to je borba za KiM. To našem narodu daje volju i snagu da opstaje i ostaje na našoj svetoj zemlji, na našem Kosmetu.

Obnavljaju se škole, zdravstvene ustanove, otvaraju se nova radna mesta i svako korak po korak dobija priliku da živi i da ostane na svom ognjištu. Moram da kažem da mi je puno srce i potvrda da pripadam onima koji se bore za bolje sutra u našoj divnoj Srbiji i iskrena dečija opaska mog sina koji je juče napunio 15 godina i upravo upisao IT smer gimnazije u Kosovskoj Mitrovici kada je rekao – najveći poklon za rođendan sam dobio od predsednika, 100 evra.

Sve ovo ne bi bilo moguće da su na vlasti u Srbiji ostali oni koji danas političke programe oslovljavaju sa dan posle. Program sa naslovom, bez sadržaja i suštine, osim kataklizmičkog slogana, koji većini građana Srbije može samo da utera strah u kosti, jer podseća na vreme kada su sprovođene pljačkaške privatizacije, uništena Vojska Srbije, jer su se tenkovi sekli u staro gvožđe, prosečna plata bila 300 evra i kada su glavne odluke u zemlji donosili nakon konsultacija sa strancima. Tu javnu sramotu su građani morali da preživljavaju i da prežive, a oni koji su tada bili na državnim funkcijama su imali svoj dan posle koji je značio pljačku budžeta i građana kako bi taj novac mogli da razastru po bankovnim računima na egzotičnim destinacijama. Ta klika je okupljena danas oko Dragana Đilasa i hoće vlast, ali vlast bez podrške građana, jer da je ima, izašli bi na prošle izbore i danas bi bili u ovom plenumu.

Dok je Đilasu stalo samo do povratka na vlast, naš narod na KiM je izložen svakodnevnim napadima, a naše svetinje se pljačkaju, skrnave i uništavaju kao posledica sve radikalnije retorike političara iz Prištine.

Nekada se zapitam zašto je tako velika sličnost Đilasove opozicije i prištinskih političara. I on i oni ne mogu da smisle Aleksandra Vučića i Srbiju. I Đilas i oni ne podnose uspehe Srbije koju predvodi Aleksandar Vučić. I Đilas i oni se ne oglašavaju kada se desi neki incident u kome se napadne naša mladost ili naše svetinje, kada se pokušava preoteti nasleđe i istorija SPC i srpskog naroda. Doduše, više vole u Prištini Vuka Jeremića, jer im je omogućio mišljenje Međunarodnog suda pravde da proglašenje nezavisnosti KiM nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Omogućio im je da dobiju tada, a to koriste i danas, retko potrebnu poštapalicu za opravdanje jednostrane nezavisnosti. Ta tzv. diplomatska pobeda Jeremića, Tadića i Đilasa koštala je i košta srpski narod i Srbiju više nego svih tih preko 600 miliona evra pljačkaške ekipe. Tako da je moguće da naprave i spomenik Vuku Jeremiću u centru Prištine. To nas ne bi uopšte iznenadilo.

Vole u Prištini i Borislava, sada Borka Stefanovića jer je potpisao sporazum da se uspostavi fizička granica između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku, pa nas sada neretko kao kriminalce pretresaju po administrativnim prelazima ili hapse povratnike i osuđuju na po 20 godina samo zato što su hteli da obiđu ili da se vrate na svoju dedovinu. Posle toga je Borislav, sada Borko pobegao glavom bez obzira sa KiM da ga narod ne linčuje dole. Sada se udomio kod Đilasa, pa bi opet na vlast da potpiše još neki štetan izdajnički sporazum.

To je ta klika koja se finansira, kako pišu istraživački novinari sa preko 50 računa iz inostranstva, čak u 17 zemalja i sa 68 miliona dolara. Doduše ima i nekih 619 miliona evra, pa ovo do sada otkriveno je nekih 10% tek. Nisu se setili ni jedan dan da pomenu da prištinski političari imaju obavezu već osam godina da sprovedu prvu tačku plana implementacije Briselskog sporazuma, a to je stvaranje pravnog okvira u sistemu privremenih institucija samouprave da bi se uspostavila zajednica srpskih opština na KiM.

Vi ministre Vulin najbolje znate kako je bilo u Briselu i pod kakvim pritiscima je bio predsednik Vučić. Ne razmišljajući o svojoj budućoj političkoj karijeri nije odstupio ni korak i borilo se za svaku zapetu, za svako slovo, za svaku reč. To je taj njihov izdajnički sporazum koji da su u pravu danas bi bilo zajednice srpskih opština na KiM, ne bi je prištinske vlasti poništavale i svaki sporazum i svaku tačku zajednice srpskih opština. Zašto bi pomenuli to i Đilas i Jeremić i Borko ili megafon Marinika.

Kada se brinu za Srbe na Kosmetu isto koliko i Kurti, a nije njih briga za nas što im smeta i boli ih što svi mi na Kosmetu podržavamo Aleksandra Vučića i jaku Srbiju koja se gradi, znači rast BDP sve snažniji i u kojoj će se uskoro proizvodi vakcine protiv Kovid 19 virusa. Eto jedine razlike između Đilasove ekipe i Kurtija i njemu sličnih.

Đilas je ipak primio vakcinu koju je obezbedio Aleksandar Vučić, nije mu bila gadna, dok je Kurti i njemu slični organizovao čitavu hajku za vakcinama po Kosmetu da ih konfiskuju i unište, jer je došlo iz Beograda. Protiv lekara koji rade u domovima zdravlja, koji su organizovali vakcinaciju tog prvog dana podigli su krivične prijave.

Zato i se čini da oni koji napadaju nas na Kosmetu, prete nam preko svojih ekstremnih elemenata isto tako imaju svoju paralelu u Beogradu. To su ovi neki ovde iz kruga dvojke koji bi da, ako ne mogu da slome i sruše Vučića, hteli da udare na njegovu porodicu, na njegove najbliže, na one koji ništa nemaju sa politikom, ništa nemaju sa ličnim stavom i borbom našeg predsednika, onima koji su deo nas, jer su naša porodica.

Tako su prvo napadali, crtali mete predsedniku, pa su prešli na njegovog brata Andreja, a sada su se ustremili na decu. Sada im smeta Danilo, jer je Aleksandrov sin, jer je pogodnija meta. Želeli bi da naša deca budu njihov jastuk za udaranje. Sram vas bilo jer ne znate da se borite. Sram vas bilo jer ne priznate neznanje svoje. Sram vas bilo jer ste bezobrazno poremećeni od bogatstva koje ste stekli pljačkajući narod. Beskrajno vas sram jer ne mogu da shvatim i nikada neću da napadate i crtate mete bilo čijoj porodici, bilo čijoj deci.

Dokle god se vi samouništavate, nikada nećete moći od nikoga od nas iz SNS da dobijete takav odgovor, koji će ikada i na bilo koji način dirnuti u bilo šta oko vas, osim vas samih, jer ste lopovi i prevaranti. To vas najviše muči pogađa. To od nas nećete čuti niti osetiti.

Zato jaka i uspešna Srbija smeta samo onima koji je ne vole i donekle razumljivo da takvih političara ima u Prištini, ali neshvatljivo da ih ima u Beogradu i Novom Sadu. Isto tako je razumljivo da u dijalogu između Beograda i Prištine učestvuju stranci, jer je na snazi Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, ali je meni lično neshvatljivo da pojedinim opozicionim političarima, predvođeni Draganom Đilasom u Beogradu treba učešće stranaca za međustranački dijalog i razgovore oko izbornih uslova u našoj zemlji. Time samo pokazujete, draga gospodo, da ovo nije vaša zemlja, ali to neka je vama na čast.

Sa ovim ću da završim, poređenje jednog dela naše opozicije sa pokrajinskim vlastima i političarima u Prištini i još samo želim da istaknem da podržavam predložene zakone i da će mi biti čast da zajedno sa kolegama iz SNS sa liste Aleksandar Vučić – Za našu decu, glasam za usvajanje ovih akata. Hvala vam.
Zahvaljujem.

Uvaženi predsedniče Skupštine, gospodine Dačiću, uvažena predsednice Vlade, gospođo Brnabić, uvaženi ministre Mali, koleginice i kolege poslanici, poštovani građani Republike Srbije, velika mi je čast što mogu da govorim danas u ime našeg naroda iz južne srpske pokrajine, koji je na prethodnim izborima dao najveću podršku u čitavoj zemlji predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj borbi za očuvanje i opstanak našeg naroda na KiM. Ali, nije samo srpski narod dao podršku ovoj politici, već i naša braća Goranci i Bošnjaci, koji sa nama dele istu sudbinu.

Danas raspravljamo o setu finansijskih zakona koji predstavljaju nastavak programa za još bolju i jaču Srbiju, za Srbiju koja će u svemu biti najbolja, ne samo u regionu, već u čitavoj Evropi. Ovaj set zakona je deo programa Vlade koji prate budžet za sledeću godinu koji je zapravo budžet kontinuiteta i daljeg ekonomskog rasta naše zemlje.

Sve što je Vlada postavila sebi kao zadatak je upravo ozbiljan program, neophodan da građani Republike Srbije žive bolje, kvalitetnije, ponosni na svoju državu i svoj život, da se osećaju sigurno i da znaju da će njihova deca sutra živeti u miru i blagostanju.

Ovo nisu laki zadaci i zato moramo više nego ikada do sada biti jedinstveni i svi dati svoj doprinos i maksimum, kako bi se sve planirano budžetom za sledeću godinu i realizovalo.

Uslovi usled epidemije kovid virusa u kojima svi živimo i radimo proteklih devet meseci i za koje ne znamo do kad će trajati su „forse majure“ i to nije nešto što možemo da promenimo, ali možemo na njih da utičemo. I u prethodnom periodu Vlada je pokazala veliku odgovornost u novonastalim okolnostima i zbog toga je sačuvano mnogo života, ali je očuvan i zdravstveni sistem i ekonomija, a i društvo u celini.

To ne bi bilo moguće da prethodno nije započet najveći investicioni ciklus u zdravstveni sistem u proteklih nekoliko decenija, da nisu izgrađeni novi klinički centri, obnovljeni zdravstveni centri, bolnice, domovi zdravlja, nabavljena nova medicinska oprema, da nije bilo ulaganja u kadrove kroz prijem novih lekara i zdravstvenih radnika i da nisu povećane zarade svima u zdravstvu, a ova povećanja će se nastaviti i sledeće godine. To je ono što je bio uslov da Srbija ne padne na kolena i ne vrati se tamo gde je bila pre osam godina.

Samo zahvaljujući nesebičnoj borbi, strateškom razmišljanju i dugoročnom planiranju predsednika Aleksandra Vučića, Srbija je spremno dočekala ovu pošast koja je slomila višestruko jače države od naše.

Jako je važno i pohvalno što se u ovom predlogu budžeta nastavlja sa značajnim investicionim ulaganjima u naš zdravstveni sistem, uključujući i našu južnu pokrajinu. Zato je važno da svi mi kao građani damo svoj doprinos u ovoj borbi, tako što ćemo se ponašati odgovorno i pridržavati se svih onih mera koje se preporučuju kao prevencija.

Želim da se zahvalim svim zdravstvenim radnicima za borbu i požrtvovanje koju su pokazali u prethodnim mesecima, ali i da im iskažem podršku za to što rade danas i što ih čeka u narednom periodu, obzirom da i sam delim svakodnevnicu sa jednim zdravstvenim radnikom, a imam ih mnogo i za prijatelje.

Zahvalio bih se i ministru Lončaru koji je junački i najodgovornije rukovodio zdravstvenim sistemom Republike Srbije u doba vanrednog stanja, kao što to radi i danas. Zato je borba protiv kovid virusa conditio sine qua non.

U narednom periodu čeka nas nastavak borbe za Kosovo i Metohiju i tu nam je potreban najširi društveni konsenzus i sabornost, kako bi svi kao jedan sačuvali naše državne i nacionalne interese po ovom pitanju. Dovoljno je reći da srpski i ostali nealbanski narod na KiM čeka sedam i po godina ili 2.792 dana na formiranje Zajednice srpskih opština, jedine obaveze koju je vlast u Prištini preuzela da ispuni Briselski sporazum. Ova jedna činjenica u moru problema govori koliko je teška borba za pronalaženje kompromisnog rešenja i za ostvarivanje prava nealbanskog naroda na KiM.

Predsednik Vučić je neko ko je uradio najviše za srpski narod na KiM, što pokazuje i ogromna podrška koju ima na Kosmetu. Nije bilo državnika u našoj novijoj istoriji koji poznaje svako mesto, selo, svaki deo Kosmeta, kao što to zna Aleksandar Vučić. Niko nije bio više puta sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji kao Aleksandar Vučić, i to kad je bilo najteže. Nikad ni jedna Vlada nije bila prisutna na terenu na Kosmetu kao prethodna Vlada.

Kancelarija za KiM koju je više od šest godina vodio Marko Đurić vratila je veru srpskom narodu u sigurniju budućnost i svojim gotovo svakodnevnim prisustvom na terenu olakšala opstanak i ostanak našem narodu na svojim ognjištima, kao što to radi i danas, na čelu sa direktorom Petrom Petkovićem.

Važno je i da naši građani na KiM znaju da će i ovim budžetom nova Vlada Republike Srbije, preko Kancelarije za KiM nastaviti sa sprovođenjem najvećeg investicionog ciklusa u zadnjih nekoliko decenija. Podsetiću da je u toku realizacija projekata ukupne vrednosti od preko 160 miliona evra.

Zarad informisanja naših građana, koliko je urađeno na KiM od dolaska SNS na vlast, istakao bih kao značajne neke od velikih projekata i ulaganja u periodu od 2014. godine zaključno sa oktobrom ove godine: izgrađeno je 226 individualnih stambenih objekata za potrebe povratnika interno raseljenih i socijalno ugroženih lica; u istu namenu izgrađene su 642 stambene jedinice, odnosno 40 zgrada, uz obezbeđenje i opremanje lokacija za izgradnju; završava se veliki zdravstveno-rekreativni kompleks Rajska banja u Banjskoj, odnosno aneks; isporučena je pomoć u građevinskom materijalu za 1.602 domaćinstva; na ime realizacije projekata razvojne infrastrukture na području naše južne pokrajine u ovom periodu uloženo je u rekonstrukciju i asfaltiranje novih puteva, mostove, nadvožnjake, proizvodne hale, sportske objekte, vodovod, kanalizacione mreže, uređenje deponija, javne parkinge, projekat izgradnje fudbalskog stadiona u Kosovskoj Mitrovici i mnoge druge koje ne bih sve izlagao, jer je spisak jako dugačak.

Dalje, podržano je preko tri hiljade poljoprivrednih domaćinstava kroz nabavku poljoprivredne mehanizacije, nabavku sadnica, izgradnju poljoprivrednih objekata, nabavkom stočnih grla, kao i preko 20 velikih kapitalnih poljoprivrednih objekata.

Završen je projekat regionalnog vodovoda za opštine Kosovska Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok, a nakon skoro dve decenije. Ovo moram da istaknem zato što malo ko u ovoj zemlji zna da smo mi 19 godina u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu morali da kupujemo rezervoare za vodu i pumpe kako bi mogli da živimo normalno.

Privodi se kraju projekat izgradnje povratničkog naselja "Sunčana dolina" za smeštaj od 1.200 do 1.500 lica, gde je upravo u završnoj fazi izgradnja 135 stambenih objekata sa ukupno 355 stambenih jedinica i pratećih objekata, škole, crkve, obdaništa, pijaca i sportskih terena.

Značajna sredstva izdvojena su i u oblasti zaštite kulturne baštine, kulture i pomoći SPC. Za šest godina finansirani su projekti vezani za rad i opstanak 37 manastira i crkava, nesmetano funkcionisanje narodnih kuhinja i otkup zemljišta, ali je ulagano i u projektu u oblasti kulture.

Realizovan je niz projekata u obrazovanje za rekonstrukciju, izgradnju i opremanje mnogih predškolskih, školskih, srednjoškolskih i visoko obrazovanih ustanova.

Opremane su zdravstvene ustanove na celom Kosovu i Metohiji, ali i osposobljene po prvi put neke poput bolnice u Pasjanu, koju je i otvorio lično predsednik Aleksandar Vučić, kao i nove laboratorije za PCR test u Kosovskoj Mitrovici. Primljen je i značajan broj zdravstvenih radnika, čime je ojačan i osiguran sistem naše zdravstvene zaštite.

Predlogom budžeta o kom smo juče raspravljali i u 2021. godini nastavlja se investicioni ciklus na Kosovu i Metohiji i to sa još više kapitalnih i drugih projekata u svim oblastima, što će u mnogome dodatno poboljšati kvalitet građana u našoj južnoj srpskoj pokrajini.

Ovim budžetom nastavlja se i sa redovnim izdvajanjem sredstava za plate za sve zaposlene na Kosovu i Metohiji u javnom sektoru, koje će kao i do sada biti uvećavane kao i svim ostalim zaposlenima u Republici Srbiji.

Ovaj budžet nastavlja sa ubrzavanjem reformi čime će se zaokružiti uspostavljanje jačeg i pouzdanijeg sistema, što je preduslov za dalji ekonomski rast naše privrede. Ovo razumeju oni koji dolaze iz privrede, a sam sam proveo gotovo dve decenije upravo u privredi.

Nadam se da će biti moguće postizanje kompromisnog rešenja po pitanju Kosova i Metohije kao rezultat dogovora dve strane, ali to nažalost ne zavisi samo od nas, već i od druge strane koja kao znak spremnosti treba da ispuni prethodno preuzete obaveze, odnosno da uspostavi Zajednicu srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Dijalog nema alternativu. Bez dijaloga samo ostaje prostor za sukob, a sukob nije ništa drugo već unapred izgubljena bitka za obe strane. Kao dokaz o ovoj tvrdnji je i činjenica da od kada je potpisan Briselski sporazum nije bilo ozbiljnijih sukoba na Kosmetu. Da nije započet dijalog, ne bi bilo preko potrebnog mira da se Srbija konsoliduje, sprovedu teške fiskalne reforme i započne najveći investicioni ciklus u prethodnih nekoliko decenija. Da ne govorimo da ni jedna od više desetina velikih svetskih kompanija ne bi došla u Srbiju da otvori hiljade i hiljade novih radnih mesta.

Uz punu podršku za predloženi set finansijskih zakona i za budžet za 2021. godinu, s ponosom ću dati svoj glas u ime naroda sa Kosova i Metohije za kontinuitet svega onoga što je u prethodnih, više od šest godina, već urađeno i ono što je ovim predlozima zakona planirano za realizaciju.

Samo zahvaljujući Aleksandru Vučiću danas naš narod na Kosovu i Metohiji ima veru u sigurnu budućnost i budućnost svoje dece. I zato, uvažene koleginice i kolege poslanici, dok god se čuje plač novorođenčadi naše u porodilištima u Kosovskoj Mitrovici i Pasjanu, biće i Srbija na Kosovu i Metohiji. Živela Srbija.

Whoops, looks like something went wrong.