LJUBOMIR MARIĆ

Srpska napredna stranka

Ljubomir Marić rođen je 1977. godine u Kninu, Hrvatska.

Po obrazovanju je master menadžer. Radio u “Trepči” kao šef kabineta generalnog direktora. Bio je koordinator upravljačkog tima za formiranje Zajednice srpskih opština.

Obavljao je funkciju Ministra lokalne samouprave u Vladi Kosova i Metohije kao predstavnik “Srpske liste”. Imenovan je 2017. godine za pomoćnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Na redovnim parlamentarnim izborima održanim 21. juna 2020. godine, Marić po prvi put postaje narodni poslanik. Izabran je sa izborne liste “Aleksandar Vučić - za našu decu”.
Poslednji put ažurirano: 25.09.2020, 09:07

Osnovne informacije

Statistika

  • 2
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Trinaesta sednica Prvog redovnog zasedanja , 27.05.2021.

Zahvaljujem potpredsednice.

Uvaženi ministre sa saradnicima, uvažene koleginice i kolege poslanici, zakon o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti značajno olakšava i pojednostavljuje dosadašnje procedure i u potpunosti je u skladu sa planom i strategijom Srbije, da se sve potrebe građana olakšaju i budu digitalizovane i jeftinije.

Ove izmene su još jedan korak ka Srbiji koja će postati digitalno društvo i u kojoj će vreme svakog našeg građana biti najviše vrednovano. Ova izmena zakona je nastavak puta ka potpunoj digitalizaciji i ka najvišim evropskim standardima.

Zahvaljujući strateškom planiranju i dugoročnoj strategiji Srbija 20-25 kao vizijom uspešne i moderne zemlje, naša Vlada ostvaruje ciljeve koje smo mogli da čujemo u plenumu ovog doma pre nešto više od šest meseci, kroz ekspoze predsednice Vlade, gospođe Ane Brnabić.

Srbija polako, ali sigurno postaje lider regiona u mnogim oblastima samo zahvaljujući rešenosti našeg predsednika Aleksandra Vučića da postanemo zemlja u kojoj će se samo rezultati uspešnog rada vrednovati o u kojoj će se širom sveta govoriti samo u kontekstu uspeha.

Ove godine je već potvrđena prognoza rasta BDP od 6%, a ako nastavimo snažno, kao što je počela godina, nadam se da će biti više. prosečna plata u Srbiji je već dostigla nivo od 555 evra i sigurno raste ka obećanih 900 evra, do kraja 2025. godine.

Naš narod na Kosmetu je ovih dana dobio pomoć od 100 evra za sva zaposlena lica i za svako dete, a za nezaposlene po 200 evra, tako da je prosečna porodica već dobila najmanje 460 evra. Naši sunarodnici koji su pretrpeli posledice poplava, posebno u Pomoravlju i na centralnom Kosovu će dobiti od Vlade Srbije po 120.000 dinara pomoći.

Da ne govorimo o desetinama i stotinama stanova za mlade bračne parove, socijalne slučajeve, raseljene i ostale naše sugrađane u proteklih nekoliko godina. To je briga za svoj narod, to je borba za KiM. To našem narodu daje volju i snagu da opstaje i ostaje na našoj svetoj zemlji, na našem Kosmetu.

Obnavljaju se škole, zdravstvene ustanove, otvaraju se nova radna mesta i svako korak po korak dobija priliku da živi i da ostane na svom ognjištu. Moram da kažem da mi je puno srce i potvrda da pripadam onima koji se bore za bolje sutra u našoj divnoj Srbiji i iskrena dečija opaska mog sina koji je juče napunio 15 godina i upravo upisao IT smer gimnazije u Kosovskoj Mitrovici kada je rekao – najveći poklon za rođendan sam dobio od predsednika, 100 evra.

Sve ovo ne bi bilo moguće da su na vlasti u Srbiji ostali oni koji danas političke programe oslovljavaju sa dan posle. Program sa naslovom, bez sadržaja i suštine, osim kataklizmičkog slogana, koji većini građana Srbije može samo da utera strah u kosti, jer podseća na vreme kada su sprovođene pljačkaške privatizacije, uništena Vojska Srbije, jer su se tenkovi sekli u staro gvožđe, prosečna plata bila 300 evra i kada su glavne odluke u zemlji donosili nakon konsultacija sa strancima. Tu javnu sramotu su građani morali da preživljavaju i da prežive, a oni koji su tada bili na državnim funkcijama su imali svoj dan posle koji je značio pljačku budžeta i građana kako bi taj novac mogli da razastru po bankovnim računima na egzotičnim destinacijama. Ta klika je okupljena danas oko Dragana Đilasa i hoće vlast, ali vlast bez podrške građana, jer da je ima, izašli bi na prošle izbore i danas bi bili u ovom plenumu.

Dok je Đilasu stalo samo do povratka na vlast, naš narod na KiM je izložen svakodnevnim napadima, a naše svetinje se pljačkaju, skrnave i uništavaju kao posledica sve radikalnije retorike političara iz Prištine.

Nekada se zapitam zašto je tako velika sličnost Đilasove opozicije i prištinskih političara. I on i oni ne mogu da smisle Aleksandra Vučića i Srbiju. I Đilas i oni ne podnose uspehe Srbije koju predvodi Aleksandar Vučić. I Đilas i oni se ne oglašavaju kada se desi neki incident u kome se napadne naša mladost ili naše svetinje, kada se pokušava preoteti nasleđe i istorija SPC i srpskog naroda. Doduše, više vole u Prištini Vuka Jeremića, jer im je omogućio mišljenje Međunarodnog suda pravde da proglašenje nezavisnosti KiM nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Omogućio im je da dobiju tada, a to koriste i danas, retko potrebnu poštapalicu za opravdanje jednostrane nezavisnosti. Ta tzv. diplomatska pobeda Jeremića, Tadića i Đilasa koštala je i košta srpski narod i Srbiju više nego svih tih preko 600 miliona evra pljačkaške ekipe. Tako da je moguće da naprave i spomenik Vuku Jeremiću u centru Prištine. To nas ne bi uopšte iznenadilo.

Vole u Prištini i Borislava, sada Borka Stefanovića jer je potpisao sporazum da se uspostavi fizička granica između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku, pa nas sada neretko kao kriminalce pretresaju po administrativnim prelazima ili hapse povratnike i osuđuju na po 20 godina samo zato što su hteli da obiđu ili da se vrate na svoju dedovinu. Posle toga je Borislav, sada Borko pobegao glavom bez obzira sa KiM da ga narod ne linčuje dole. Sada se udomio kod Đilasa, pa bi opet na vlast da potpiše još neki štetan izdajnički sporazum.

To je ta klika koja se finansira, kako pišu istraživački novinari sa preko 50 računa iz inostranstva, čak u 17 zemalja i sa 68 miliona dolara. Doduše ima i nekih 619 miliona evra, pa ovo do sada otkriveno je nekih 10% tek. Nisu se setili ni jedan dan da pomenu da prištinski političari imaju obavezu već osam godina da sprovedu prvu tačku plana implementacije Briselskog sporazuma, a to je stvaranje pravnog okvira u sistemu privremenih institucija samouprave da bi se uspostavila zajednica srpskih opština na KiM.

Vi ministre Vulin najbolje znate kako je bilo u Briselu i pod kakvim pritiscima je bio predsednik Vučić. Ne razmišljajući o svojoj budućoj političkoj karijeri nije odstupio ni korak i borilo se za svaku zapetu, za svako slovo, za svaku reč. To je taj njihov izdajnički sporazum koji da su u pravu danas bi bilo zajednice srpskih opština na KiM, ne bi je prištinske vlasti poništavale i svaki sporazum i svaku tačku zajednice srpskih opština. Zašto bi pomenuli to i Đilas i Jeremić i Borko ili megafon Marinika.

Kada se brinu za Srbe na Kosmetu isto koliko i Kurti, a nije njih briga za nas što im smeta i boli ih što svi mi na Kosmetu podržavamo Aleksandra Vučića i jaku Srbiju koja se gradi, znači rast BDP sve snažniji i u kojoj će se uskoro proizvodi vakcine protiv Kovid 19 virusa. Eto jedine razlike između Đilasove ekipe i Kurtija i njemu sličnih.

Đilas je ipak primio vakcinu koju je obezbedio Aleksandar Vučić, nije mu bila gadna, dok je Kurti i njemu slični organizovao čitavu hajku za vakcinama po Kosmetu da ih konfiskuju i unište, jer je došlo iz Beograda. Protiv lekara koji rade u domovima zdravlja, koji su organizovali vakcinaciju tog prvog dana podigli su krivične prijave.

Zato i se čini da oni koji napadaju nas na Kosmetu, prete nam preko svojih ekstremnih elemenata isto tako imaju svoju paralelu u Beogradu. To su ovi neki ovde iz kruga dvojke koji bi da, ako ne mogu da slome i sruše Vučića, hteli da udare na njegovu porodicu, na njegove najbliže, na one koji ništa nemaju sa politikom, ništa nemaju sa ličnim stavom i borbom našeg predsednika, onima koji su deo nas, jer su naša porodica.

Tako su prvo napadali, crtali mete predsedniku, pa su prešli na njegovog brata Andreja, a sada su se ustremili na decu. Sada im smeta Danilo, jer je Aleksandrov sin, jer je pogodnija meta. Želeli bi da naša deca budu njihov jastuk za udaranje. Sram vas bilo jer ne znate da se borite. Sram vas bilo jer ne priznate neznanje svoje. Sram vas bilo jer ste bezobrazno poremećeni od bogatstva koje ste stekli pljačkajući narod. Beskrajno vas sram jer ne mogu da shvatim i nikada neću da napadate i crtate mete bilo čijoj porodici, bilo čijoj deci.

Dokle god se vi samouništavate, nikada nećete moći od nikoga od nas iz SNS da dobijete takav odgovor, koji će ikada i na bilo koji način dirnuti u bilo šta oko vas, osim vas samih, jer ste lopovi i prevaranti. To vas najviše muči pogađa. To od nas nećete čuti niti osetiti.

Zato jaka i uspešna Srbija smeta samo onima koji je ne vole i donekle razumljivo da takvih političara ima u Prištini, ali neshvatljivo da ih ima u Beogradu i Novom Sadu. Isto tako je razumljivo da u dijalogu između Beograda i Prištine učestvuju stranci, jer je na snazi Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, ali je meni lično neshvatljivo da pojedinim opozicionim političarima, predvođeni Draganom Đilasom u Beogradu treba učešće stranaca za međustranački dijalog i razgovore oko izbornih uslova u našoj zemlji. Time samo pokazujete, draga gospodo, da ovo nije vaša zemlja, ali to neka je vama na čast.

Sa ovim ću da završim, poređenje jednog dela naše opozicije sa pokrajinskim vlastima i političarima u Prištini i još samo želim da istaknem da podržavam predložene zakone i da će mi biti čast da zajedno sa kolegama iz SNS sa liste Aleksandar Vučić – Za našu decu, glasam za usvajanje ovih akata. Hvala vam.

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.12.2020.

Zahvaljujem.

Uvaženi predsedniče Skupštine, gospodine Dačiću, uvažena predsednice Vlade, gospođo Brnabić, uvaženi ministre Mali, koleginice i kolege poslanici, poštovani građani Republike Srbije, velika mi je čast što mogu da govorim danas u ime našeg naroda iz južne srpske pokrajine, koji je na prethodnim izborima dao najveću podršku u čitavoj zemlji predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj borbi za očuvanje i opstanak našeg naroda na KiM. Ali, nije samo srpski narod dao podršku ovoj politici, već i naša braća Goranci i Bošnjaci, koji sa nama dele istu sudbinu.

Danas raspravljamo o setu finansijskih zakona koji predstavljaju nastavak programa za još bolju i jaču Srbiju, za Srbiju koja će u svemu biti najbolja, ne samo u regionu, već u čitavoj Evropi. Ovaj set zakona je deo programa Vlade koji prate budžet za sledeću godinu koji je zapravo budžet kontinuiteta i daljeg ekonomskog rasta naše zemlje.

Sve što je Vlada postavila sebi kao zadatak je upravo ozbiljan program, neophodan da građani Republike Srbije žive bolje, kvalitetnije, ponosni na svoju državu i svoj život, da se osećaju sigurno i da znaju da će njihova deca sutra živeti u miru i blagostanju.

Ovo nisu laki zadaci i zato moramo više nego ikada do sada biti jedinstveni i svi dati svoj doprinos i maksimum, kako bi se sve planirano budžetom za sledeću godinu i realizovalo.

Uslovi usled epidemije kovid virusa u kojima svi živimo i radimo proteklih devet meseci i za koje ne znamo do kad će trajati su „forse majure“ i to nije nešto što možemo da promenimo, ali možemo na njih da utičemo. I u prethodnom periodu Vlada je pokazala veliku odgovornost u novonastalim okolnostima i zbog toga je sačuvano mnogo života, ali je očuvan i zdravstveni sistem i ekonomija, a i društvo u celini.

To ne bi bilo moguće da prethodno nije započet najveći investicioni ciklus u zdravstveni sistem u proteklih nekoliko decenija, da nisu izgrađeni novi klinički centri, obnovljeni zdravstveni centri, bolnice, domovi zdravlja, nabavljena nova medicinska oprema, da nije bilo ulaganja u kadrove kroz prijem novih lekara i zdravstvenih radnika i da nisu povećane zarade svima u zdravstvu, a ova povećanja će se nastaviti i sledeće godine. To je ono što je bio uslov da Srbija ne padne na kolena i ne vrati se tamo gde je bila pre osam godina.

Samo zahvaljujući nesebičnoj borbi, strateškom razmišljanju i dugoročnom planiranju predsednika Aleksandra Vučića, Srbija je spremno dočekala ovu pošast koja je slomila višestruko jače države od naše.

Jako je važno i pohvalno što se u ovom predlogu budžeta nastavlja sa značajnim investicionim ulaganjima u naš zdravstveni sistem, uključujući i našu južnu pokrajinu. Zato je važno da svi mi kao građani damo svoj doprinos u ovoj borbi, tako što ćemo se ponašati odgovorno i pridržavati se svih onih mera koje se preporučuju kao prevencija.

Želim da se zahvalim svim zdravstvenim radnicima za borbu i požrtvovanje koju su pokazali u prethodnim mesecima, ali i da im iskažem podršku za to što rade danas i što ih čeka u narednom periodu, obzirom da i sam delim svakodnevnicu sa jednim zdravstvenim radnikom, a imam ih mnogo i za prijatelje.

Zahvalio bih se i ministru Lončaru koji je junački i najodgovornije rukovodio zdravstvenim sistemom Republike Srbije u doba vanrednog stanja, kao što to radi i danas. Zato je borba protiv kovid virusa conditio sine qua non.

U narednom periodu čeka nas nastavak borbe za Kosovo i Metohiju i tu nam je potreban najširi društveni konsenzus i sabornost, kako bi svi kao jedan sačuvali naše državne i nacionalne interese po ovom pitanju. Dovoljno je reći da srpski i ostali nealbanski narod na KiM čeka sedam i po godina ili 2.792 dana na formiranje Zajednice srpskih opština, jedine obaveze koju je vlast u Prištini preuzela da ispuni Briselski sporazum. Ova jedna činjenica u moru problema govori koliko je teška borba za pronalaženje kompromisnog rešenja i za ostvarivanje prava nealbanskog naroda na KiM.

Predsednik Vučić je neko ko je uradio najviše za srpski narod na KiM, što pokazuje i ogromna podrška koju ima na Kosmetu. Nije bilo državnika u našoj novijoj istoriji koji poznaje svako mesto, selo, svaki deo Kosmeta, kao što to zna Aleksandar Vučić. Niko nije bio više puta sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji kao Aleksandar Vučić, i to kad je bilo najteže. Nikad ni jedna Vlada nije bila prisutna na terenu na Kosmetu kao prethodna Vlada.

Kancelarija za KiM koju je više od šest godina vodio Marko Đurić vratila je veru srpskom narodu u sigurniju budućnost i svojim gotovo svakodnevnim prisustvom na terenu olakšala opstanak i ostanak našem narodu na svojim ognjištima, kao što to radi i danas, na čelu sa direktorom Petrom Petkovićem.

Važno je i da naši građani na KiM znaju da će i ovim budžetom nova Vlada Republike Srbije, preko Kancelarije za KiM nastaviti sa sprovođenjem najvećeg investicionog ciklusa u zadnjih nekoliko decenija. Podsetiću da je u toku realizacija projekata ukupne vrednosti od preko 160 miliona evra.

Zarad informisanja naših građana, koliko je urađeno na KiM od dolaska SNS na vlast, istakao bih kao značajne neke od velikih projekata i ulaganja u periodu od 2014. godine zaključno sa oktobrom ove godine: izgrađeno je 226 individualnih stambenih objekata za potrebe povratnika interno raseljenih i socijalno ugroženih lica; u istu namenu izgrađene su 642 stambene jedinice, odnosno 40 zgrada, uz obezbeđenje i opremanje lokacija za izgradnju; završava se veliki zdravstveno-rekreativni kompleks Rajska banja u Banjskoj, odnosno aneks; isporučena je pomoć u građevinskom materijalu za 1.602 domaćinstva; na ime realizacije projekata razvojne infrastrukture na području naše južne pokrajine u ovom periodu uloženo je u rekonstrukciju i asfaltiranje novih puteva, mostove, nadvožnjake, proizvodne hale, sportske objekte, vodovod, kanalizacione mreže, uređenje deponija, javne parkinge, projekat izgradnje fudbalskog stadiona u Kosovskoj Mitrovici i mnoge druge koje ne bih sve izlagao, jer je spisak jako dugačak.

Dalje, podržano je preko tri hiljade poljoprivrednih domaćinstava kroz nabavku poljoprivredne mehanizacije, nabavku sadnica, izgradnju poljoprivrednih objekata, nabavkom stočnih grla, kao i preko 20 velikih kapitalnih poljoprivrednih objekata.

Završen je projekat regionalnog vodovoda za opštine Kosovska Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok, a nakon skoro dve decenije. Ovo moram da istaknem zato što malo ko u ovoj zemlji zna da smo mi 19 godina u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu morali da kupujemo rezervoare za vodu i pumpe kako bi mogli da živimo normalno.

Privodi se kraju projekat izgradnje povratničkog naselja "Sunčana dolina" za smeštaj od 1.200 do 1.500 lica, gde je upravo u završnoj fazi izgradnja 135 stambenih objekata sa ukupno 355 stambenih jedinica i pratećih objekata, škole, crkve, obdaništa, pijaca i sportskih terena.

Značajna sredstva izdvojena su i u oblasti zaštite kulturne baštine, kulture i pomoći SPC. Za šest godina finansirani su projekti vezani za rad i opstanak 37 manastira i crkava, nesmetano funkcionisanje narodnih kuhinja i otkup zemljišta, ali je ulagano i u projektu u oblasti kulture.

Realizovan je niz projekata u obrazovanje za rekonstrukciju, izgradnju i opremanje mnogih predškolskih, školskih, srednjoškolskih i visoko obrazovanih ustanova.

Opremane su zdravstvene ustanove na celom Kosovu i Metohiji, ali i osposobljene po prvi put neke poput bolnice u Pasjanu, koju je i otvorio lično predsednik Aleksandar Vučić, kao i nove laboratorije za PCR test u Kosovskoj Mitrovici. Primljen je i značajan broj zdravstvenih radnika, čime je ojačan i osiguran sistem naše zdravstvene zaštite.

Predlogom budžeta o kom smo juče raspravljali i u 2021. godini nastavlja se investicioni ciklus na Kosovu i Metohiji i to sa još više kapitalnih i drugih projekata u svim oblastima, što će u mnogome dodatno poboljšati kvalitet građana u našoj južnoj srpskoj pokrajini.

Ovim budžetom nastavlja se i sa redovnim izdvajanjem sredstava za plate za sve zaposlene na Kosovu i Metohiji u javnom sektoru, koje će kao i do sada biti uvećavane kao i svim ostalim zaposlenima u Republici Srbiji.

Ovaj budžet nastavlja sa ubrzavanjem reformi čime će se zaokružiti uspostavljanje jačeg i pouzdanijeg sistema, što je preduslov za dalji ekonomski rast naše privrede. Ovo razumeju oni koji dolaze iz privrede, a sam sam proveo gotovo dve decenije upravo u privredi.

Nadam se da će biti moguće postizanje kompromisnog rešenja po pitanju Kosova i Metohije kao rezultat dogovora dve strane, ali to nažalost ne zavisi samo od nas, već i od druge strane koja kao znak spremnosti treba da ispuni prethodno preuzete obaveze, odnosno da uspostavi Zajednicu srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Dijalog nema alternativu. Bez dijaloga samo ostaje prostor za sukob, a sukob nije ništa drugo već unapred izgubljena bitka za obe strane. Kao dokaz o ovoj tvrdnji je i činjenica da od kada je potpisan Briselski sporazum nije bilo ozbiljnijih sukoba na Kosmetu. Da nije započet dijalog, ne bi bilo preko potrebnog mira da se Srbija konsoliduje, sprovedu teške fiskalne reforme i započne najveći investicioni ciklus u prethodnih nekoliko decenija. Da ne govorimo da ni jedna od više desetina velikih svetskih kompanija ne bi došla u Srbiju da otvori hiljade i hiljade novih radnih mesta.

Uz punu podršku za predloženi set finansijskih zakona i za budžet za 2021. godinu, s ponosom ću dati svoj glas u ime naroda sa Kosova i Metohije za kontinuitet svega onoga što je u prethodnih, više od šest godina, već urađeno i ono što je ovim predlozima zakona planirano za realizaciju.

Samo zahvaljujući Aleksandru Vučiću danas naš narod na Kosovu i Metohiji ima veru u sigurnu budućnost i budućnost svoje dece. I zato, uvažene koleginice i kolege poslanici, dok god se čuje plač novorođenčadi naše u porodilištima u Kosovskoj Mitrovici i Pasjanu, biće i Srbija na Kosovu i Metohiji. Živela Srbija.

Imovinska karta

(Beograd, 24.04.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Pomoćnik direktora Kancelarija za Kosovo i Metohiju Republika Mesečno 108080.00 RSD - 14.03.2017.