LJUBOMIR MARIĆ

Srpska napredna stranka

Ljubomir Marić rođen je 1977. godine u Kninu, Hrvatska.

Po obrazovanju je master menadžer. Radio u “Trepči” kao šef kabineta generalnog direktora. Bio je koordinator upravljačkog tima za formiranje Zajednice srpskih opština.

Obavljao je funkciju Ministra lokalne samouprave u Vladi Kosova i Metohije kao predstavnik “Srpske liste”. Imenovan je 2017. godine za pomoćnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Na redovnim parlamentarnim izborima održanim 21. juna 2020. godine, Marić po prvi put postaje narodni poslanik. Izabran je sa izborne liste “Aleksandar Vučić - za našu decu”.
Poslednji put ažurirano: 25.09.2020, 09:07

Osnovne informacije

Statistika

  • 1
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.12.2020.

Zahvaljujem.

Uvaženi predsedniče Skupštine, gospodine Dačiću, uvažena predsednice Vlade, gospođo Brnabić, uvaženi ministre Mali, koleginice i kolege poslanici, poštovani građani Republike Srbije, velika mi je čast što mogu da govorim danas u ime našeg naroda iz južne srpske pokrajine, koji je na prethodnim izborima dao najveću podršku u čitavoj zemlji predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj borbi za očuvanje i opstanak našeg naroda na KiM. Ali, nije samo srpski narod dao podršku ovoj politici, već i naša braća Goranci i Bošnjaci, koji sa nama dele istu sudbinu.

Danas raspravljamo o setu finansijskih zakona koji predstavljaju nastavak programa za još bolju i jaču Srbiju, za Srbiju koja će u svemu biti najbolja, ne samo u regionu, već u čitavoj Evropi. Ovaj set zakona je deo programa Vlade koji prate budžet za sledeću godinu koji je zapravo budžet kontinuiteta i daljeg ekonomskog rasta naše zemlje.

Sve što je Vlada postavila sebi kao zadatak je upravo ozbiljan program, neophodan da građani Republike Srbije žive bolje, kvalitetnije, ponosni na svoju državu i svoj život, da se osećaju sigurno i da znaju da će njihova deca sutra živeti u miru i blagostanju.

Ovo nisu laki zadaci i zato moramo više nego ikada do sada biti jedinstveni i svi dati svoj doprinos i maksimum, kako bi se sve planirano budžetom za sledeću godinu i realizovalo.

Uslovi usled epidemije kovid virusa u kojima svi živimo i radimo proteklih devet meseci i za koje ne znamo do kad će trajati su „forse majure“ i to nije nešto što možemo da promenimo, ali možemo na njih da utičemo. I u prethodnom periodu Vlada je pokazala veliku odgovornost u novonastalim okolnostima i zbog toga je sačuvano mnogo života, ali je očuvan i zdravstveni sistem i ekonomija, a i društvo u celini.

To ne bi bilo moguće da prethodno nije započet najveći investicioni ciklus u zdravstveni sistem u proteklih nekoliko decenija, da nisu izgrađeni novi klinički centri, obnovljeni zdravstveni centri, bolnice, domovi zdravlja, nabavljena nova medicinska oprema, da nije bilo ulaganja u kadrove kroz prijem novih lekara i zdravstvenih radnika i da nisu povećane zarade svima u zdravstvu, a ova povećanja će se nastaviti i sledeće godine. To je ono što je bio uslov da Srbija ne padne na kolena i ne vrati se tamo gde je bila pre osam godina.

Samo zahvaljujući nesebičnoj borbi, strateškom razmišljanju i dugoročnom planiranju predsednika Aleksandra Vučića, Srbija je spremno dočekala ovu pošast koja je slomila višestruko jače države od naše.

Jako je važno i pohvalno što se u ovom predlogu budžeta nastavlja sa značajnim investicionim ulaganjima u naš zdravstveni sistem, uključujući i našu južnu pokrajinu. Zato je važno da svi mi kao građani damo svoj doprinos u ovoj borbi, tako što ćemo se ponašati odgovorno i pridržavati se svih onih mera koje se preporučuju kao prevencija.

Želim da se zahvalim svim zdravstvenim radnicima za borbu i požrtvovanje koju su pokazali u prethodnim mesecima, ali i da im iskažem podršku za to što rade danas i što ih čeka u narednom periodu, obzirom da i sam delim svakodnevnicu sa jednim zdravstvenim radnikom, a imam ih mnogo i za prijatelje.

Zahvalio bih se i ministru Lončaru koji je junački i najodgovornije rukovodio zdravstvenim sistemom Republike Srbije u doba vanrednog stanja, kao što to radi i danas. Zato je borba protiv kovid virusa conditio sine qua non.

U narednom periodu čeka nas nastavak borbe za Kosovo i Metohiju i tu nam je potreban najširi društveni konsenzus i sabornost, kako bi svi kao jedan sačuvali naše državne i nacionalne interese po ovom pitanju. Dovoljno je reći da srpski i ostali nealbanski narod na KiM čeka sedam i po godina ili 2.792 dana na formiranje Zajednice srpskih opština, jedine obaveze koju je vlast u Prištini preuzela da ispuni Briselski sporazum. Ova jedna činjenica u moru problema govori koliko je teška borba za pronalaženje kompromisnog rešenja i za ostvarivanje prava nealbanskog naroda na KiM.

Predsednik Vučić je neko ko je uradio najviše za srpski narod na KiM, što pokazuje i ogromna podrška koju ima na Kosmetu. Nije bilo državnika u našoj novijoj istoriji koji poznaje svako mesto, selo, svaki deo Kosmeta, kao što to zna Aleksandar Vučić. Niko nije bio više puta sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji kao Aleksandar Vučić, i to kad je bilo najteže. Nikad ni jedna Vlada nije bila prisutna na terenu na Kosmetu kao prethodna Vlada.

Kancelarija za KiM koju je više od šest godina vodio Marko Đurić vratila je veru srpskom narodu u sigurniju budućnost i svojim gotovo svakodnevnim prisustvom na terenu olakšala opstanak i ostanak našem narodu na svojim ognjištima, kao što to radi i danas, na čelu sa direktorom Petrom Petkovićem.

Važno je i da naši građani na KiM znaju da će i ovim budžetom nova Vlada Republike Srbije, preko Kancelarije za KiM nastaviti sa sprovođenjem najvećeg investicionog ciklusa u zadnjih nekoliko decenija. Podsetiću da je u toku realizacija projekata ukupne vrednosti od preko 160 miliona evra.

Zarad informisanja naših građana, koliko je urađeno na KiM od dolaska SNS na vlast, istakao bih kao značajne neke od velikih projekata i ulaganja u periodu od 2014. godine zaključno sa oktobrom ove godine: izgrađeno je 226 individualnih stambenih objekata za potrebe povratnika interno raseljenih i socijalno ugroženih lica; u istu namenu izgrađene su 642 stambene jedinice, odnosno 40 zgrada, uz obezbeđenje i opremanje lokacija za izgradnju; završava se veliki zdravstveno-rekreativni kompleks Rajska banja u Banjskoj, odnosno aneks; isporučena je pomoć u građevinskom materijalu za 1.602 domaćinstva; na ime realizacije projekata razvojne infrastrukture na području naše južne pokrajine u ovom periodu uloženo je u rekonstrukciju i asfaltiranje novih puteva, mostove, nadvožnjake, proizvodne hale, sportske objekte, vodovod, kanalizacione mreže, uređenje deponija, javne parkinge, projekat izgradnje fudbalskog stadiona u Kosovskoj Mitrovici i mnoge druge koje ne bih sve izlagao, jer je spisak jako dugačak.

Dalje, podržano je preko tri hiljade poljoprivrednih domaćinstava kroz nabavku poljoprivredne mehanizacije, nabavku sadnica, izgradnju poljoprivrednih objekata, nabavkom stočnih grla, kao i preko 20 velikih kapitalnih poljoprivrednih objekata.

Završen je projekat regionalnog vodovoda za opštine Kosovska Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok, a nakon skoro dve decenije. Ovo moram da istaknem zato što malo ko u ovoj zemlji zna da smo mi 19 godina u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu morali da kupujemo rezervoare za vodu i pumpe kako bi mogli da živimo normalno.

Privodi se kraju projekat izgradnje povratničkog naselja "Sunčana dolina" za smeštaj od 1.200 do 1.500 lica, gde je upravo u završnoj fazi izgradnja 135 stambenih objekata sa ukupno 355 stambenih jedinica i pratećih objekata, škole, crkve, obdaništa, pijaca i sportskih terena.

Značajna sredstva izdvojena su i u oblasti zaštite kulturne baštine, kulture i pomoći SPC. Za šest godina finansirani su projekti vezani za rad i opstanak 37 manastira i crkava, nesmetano funkcionisanje narodnih kuhinja i otkup zemljišta, ali je ulagano i u projektu u oblasti kulture.

Realizovan je niz projekata u obrazovanje za rekonstrukciju, izgradnju i opremanje mnogih predškolskih, školskih, srednjoškolskih i visoko obrazovanih ustanova.

Opremane su zdravstvene ustanove na celom Kosovu i Metohiji, ali i osposobljene po prvi put neke poput bolnice u Pasjanu, koju je i otvorio lično predsednik Aleksandar Vučić, kao i nove laboratorije za PCR test u Kosovskoj Mitrovici. Primljen je i značajan broj zdravstvenih radnika, čime je ojačan i osiguran sistem naše zdravstvene zaštite.

Predlogom budžeta o kom smo juče raspravljali i u 2021. godini nastavlja se investicioni ciklus na Kosovu i Metohiji i to sa još više kapitalnih i drugih projekata u svim oblastima, što će u mnogome dodatno poboljšati kvalitet građana u našoj južnoj srpskoj pokrajini.

Ovim budžetom nastavlja se i sa redovnim izdvajanjem sredstava za plate za sve zaposlene na Kosovu i Metohiji u javnom sektoru, koje će kao i do sada biti uvećavane kao i svim ostalim zaposlenima u Republici Srbiji.

Ovaj budžet nastavlja sa ubrzavanjem reformi čime će se zaokružiti uspostavljanje jačeg i pouzdanijeg sistema, što je preduslov za dalji ekonomski rast naše privrede. Ovo razumeju oni koji dolaze iz privrede, a sam sam proveo gotovo dve decenije upravo u privredi.

Nadam se da će biti moguće postizanje kompromisnog rešenja po pitanju Kosova i Metohije kao rezultat dogovora dve strane, ali to nažalost ne zavisi samo od nas, već i od druge strane koja kao znak spremnosti treba da ispuni prethodno preuzete obaveze, odnosno da uspostavi Zajednicu srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Dijalog nema alternativu. Bez dijaloga samo ostaje prostor za sukob, a sukob nije ništa drugo već unapred izgubljena bitka za obe strane. Kao dokaz o ovoj tvrdnji je i činjenica da od kada je potpisan Briselski sporazum nije bilo ozbiljnijih sukoba na Kosmetu. Da nije započet dijalog, ne bi bilo preko potrebnog mira da se Srbija konsoliduje, sprovedu teške fiskalne reforme i započne najveći investicioni ciklus u prethodnih nekoliko decenija. Da ne govorimo da ni jedna od više desetina velikih svetskih kompanija ne bi došla u Srbiju da otvori hiljade i hiljade novih radnih mesta.

Uz punu podršku za predloženi set finansijskih zakona i za budžet za 2021. godinu, s ponosom ću dati svoj glas u ime naroda sa Kosova i Metohije za kontinuitet svega onoga što je u prethodnih, više od šest godina, već urađeno i ono što je ovim predlozima zakona planirano za realizaciju.

Samo zahvaljujući Aleksandru Vučiću danas naš narod na Kosovu i Metohiji ima veru u sigurnu budućnost i budućnost svoje dece. I zato, uvažene koleginice i kolege poslanici, dok god se čuje plač novorođenčadi naše u porodilištima u Kosovskoj Mitrovici i Pasjanu, biće i Srbija na Kosovu i Metohiji. Živela Srbija.

Imovinska karta

(Beograd, 24.04.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Pomoćnik direktora Kancelarija za Kosovo i Metohiju Republika Mesečno 108080.00 RSD - 14.03.2017.