Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Đorđe Todorović

Đorđe Todorović

Srpska napredna stranka

Obaveštenja i objašnjenja

Hvala, predsedniče.

Moje pitanje upućeno je bezbednosnim službama, dakle, da li su preduzete sve mere kako bi se osigurala i garantovala bezbednost građana i njihovo pravo na slobodno okupljanje. Zašto to kažem? Danas je Spasovdan, danas se održavaju litije, od 19,00 časova. Na čelu tih litija biće patrijarh Porfirije. Danas je krsna slava grada Beograda.

Moje pitanje je usmereno iz prostog razloga i razmišljam naglas, postoje određene anarholiberalne snage u našoj zemlji koje su toliko glasne, toliko besne, pune mržnje, kao da se sam egzorcizam sprovodi nad njima, a mislim i na Biljanu Stojković, mislim i na Antonelu Riha, mislim na sve te ljude koji su opkoljavali Patrijaršiju, koji su oskrnavili mural blaženopočivšem patrijarhu Pavlu, koji vode najbrutalniju kampanju protiv patrijarha Porfirija, koja nije viđena u poslednjih nekoliko decenija, a ti ljudi kažu, a ja se bojim da će na taj način da izazovu nemire, ako tako nešto budu hteli da urade, da će svete mošti vladike Nikolaja da bace psima. Ne znam kako će to da se organizuju da to urade, ne znam na koji način, ali smatram da će naše bezbednosne službe pravovremeno reagovati i sprečiti ovakav incident.

Ali, ovo nije jedini izliv besa i mržnje prema nekom skupu. I za sutrašnji skup, veliki narodni skup koji je najavio predsednik Vučić, skup „Srbija nade“, vidite unazad nekoliko dana, najmanje 10, iz tajkunskih medija kao da su dobili kvote, svaki tajkunski medij objavljuje najgore moguće vesti, pljuvačine protiv mitinga koji je će se, odnosno skupa koji će se sutra održati. I na stranu njihovu, dakle, to je njihov posao, mi to razumemo, taj antidržavani pristup, Šolakovih medija „N1“, „Nove S“, dakle, to je nešto što oni rade svakoga dana.

Međutim, ja ne mogu da verujem da oni podstiču dodatno ludake koji na Tviteru pišu, evo šta sve, kažu – krenuli na sektin miting, pošto su malo sporiji, moraju ranije da pođu i ovako predstavljaju građane, RTS to neće da prikaže, dakle, kao zombija. Onda kažu - SNS marva, pa kaže Pajtić - doći će pokretnim torovima, pa evo, šta misle o građanima Srbije, da su ovce. I to stoji jedna grupa ljudi.

Međutim, juče sam pročitao tvit Zajedno-Moramo, to su ovi ovde što sede, ovo je katastrofalan tvit, juče objavljen, poput zmijinog ujeda. Evo, ovako glasi – kada su Musolinijevi fašisti marširali ka Rimu 1922. godine, građani Firence su ostali u kućama i zatvorili žaluzine na svojim prozorima. Musolini je prošao kroz sablasan i prkosan grad.

Dakle, oni kažu najdirektnije da u Beograd dolaze sutra fašisti i nastavljaju, kažu – umesto razdraganih Beograđana koji dočekuju Vučića, pokažimo im prkosan grad, okačimo na svoje prozore crne trake i zastave na svoju odeću i automobile, crna obeležja marame i trake. To misle o vama, građani Srbije. To oni misle, ta drugosrbijanska elita, lažna elita, ti lažni ekolozi, sve je kod njih lažno. To misle o ljudima. Taj prkos i bes i takvu mržnju, ja sam video samo kod još jednog čoveka, kod Aljbina Kutija. Ista im je dimenzija, na isti način postupaju. Ovi ovde iz centralne Srbije hoće da zaustave autobuse da buše gume. Kaže Kurti - okej, vi ste organizovali na taj način, ja ću da pokušam da sprečim srpski narod sa Kosova i Metohije da dođe u Beograd. Koga će on da spreči?

(Tatjana Manojlović: Sram te bilo.)

Pre nekoliko dana desetine Srba sa Kosova i Metohije krenulo je za Beograd pešice da pokažu snagu, da pokažu jedinstvo, da pokažu ljubav prema svojoj otadžbini i biće ih sutra još više, biće ih preko 10.000 na čelu sa Milanom Radojčićem i to vam smeta.

Smeta vam jer srpski narod zna da Vučić brani srpski narod na Kosovu i Metohiji, zna da Vučić nikad neće pustiti Kosovo u UN, zna da Vučić nikad neće priznati lažnu državu i zato se organizujete da mu otkinete glavu, jer samo tako možete da isporučite nezavisno Kosovo zapadu. Samo tako možete da uvedete sankcije Rusiji, da uvedete Srbiju u NATO. I ne biste tu stali, nastavili biste sa blokadama i SPC, ukinuli zastavu, ukinuli himnu, čitav identitet.

Zato pozivamo narod da dođe sutra u odbranu identiteta, u odbranu otadžbine na skup nade, a ne mržnje, koju vi propagirate, na skup budućnosti, a ne prošlosti u koju hoćete da nas vratite, na skup pijeteta, a ne klasične zloupotrebe emocije i tuge naroda kako biste ostvarili kakav takav politički cilj.

(Tatjana Manojlović: Jadno i bedno.)

Zato će nas sutra biti više nego ikada. A ovaj skup u subotu što su organizovali, to će biti jedan običan klasičan kontra miting.

Da zaključim, oni hoće da sve stane. Mi kažemo - Srbija ne sme da stane. Narode, vidimo se sutra na najvećem mitingu u istoriji Srbije. Živela Srbija!
Hvala, predsedniče.

Moram zbog javnosti jer očigledno ovde nekima nije jasno ili su prespavali ove poslednje dve godine u Srbiji, pa moram da kažem da je situacija u vezi sa pretnjama o izvršenju atentata na predsednika Srbije stigla 14. januara u Ministarstvo unutrašnjih poslova prošle godine. Tu informaciju je prosledio Evropol, u kojoj je jasno naznačeno da vođa Kavačkog klana, Radoje Zvicer, sprema atentat na predsednika Republike Srbije.

Mi smo i danas i juče i godinu ranije govorili o tome i osuđivali. Znači, jedan deo javnosti je zaista bio upućen u to. Neki su se, kažem, pravili mrtvi, pa nisu znali o čemu se radi.

Što se tiče teme koja je aktuelna poslednja dva dana, govorim o svedočenju okrivljenog svedoka, dakle nekoga ko je dužan da govori istinu, nekoga ko ako ne govori istinu tog trenutka gubi taj status, izjavio da je Radoje Zvicer spremio, i to ste u pravu, pet miliona evra za glavu Aleksandra Vučića. Kaže – kao najveću pretnju videli su predsednika Srbije koji je objavio rat mafiji. Krajnje rešenje bio je atentat.

(Narodni poslanici DS dobacuju: To nije poslaničko pitanje.)

Stiže i poslaničko pitanje…

Nemojte vi da brinete o tome, i odmah ću pitati…

(Tatjana Manojlović dobacuje.)

Dakle, pitanje Tužilaštvu – dokle se stiglo sa odmotavanjem klupka.

Vidim da ste nervozni.
Hvala predsedniče Narodne skupštine.

Poštovani građani, veoma važna tema u protekloj nedelji odnosila se na lažno saopštenje Đilasovog Portala „Direktno“ koji je objavio tekst u kome se govori o sukobu navijačkih frakcija Fudbalskog kluba „Partizan“ nakon pada navijača „Principa“ na čelu sa Veljkom Belivukom.

U Rubrici „Fudbal“ direktno objavljuje – rat grobara, saopštenjima koja je uloga Danila Vučića. Dakle, ime sina predsednika Republike Danila Vučića provlače kroz taj tekst i pored svega toga govore o nekakvoj ulozi države u formiranju navijačkih grupa na Južnoj tribini Fudbalskog kluba „Partizan“.

Sada u tom njihovom saopštenju oni navode, citiram delove – Šobić, Kimi, Rošavi, čak i Rade su na sastanku na kojem je prisustvovao i Danilo Vučić odlučili da uz pomoć aktuelne vlasti, a uz punu podršku Danila Vučića pokušaju da preuzmu Južnu tribinu. Ono nije jedini deo gde se spominje Danilo Vučić, već na samom kraju oni kažu – ponavljamo da će taj šljam uz pomoć murije i države, za šta će se njihov dobar drugar Danilo pobrinuti, pokušati da ponovo dođu u našu svetinju i da skrnave sve što smo gradili i izgradili verovatno opet uz neke ustaše ili možda su tamo prešli na šiptare, što nas ne bi iznenadilo.

Koliko je ovo važna i teška tema govori o tome da su u jednom delu teksta pisali, dakle, da preuzimanje tribine neće proći bez borbe. Dakle, oni najavljuju krvoproliće, oni najavljuju sukobe, borbu za svoju braću, pohapšenu braću, jer ovde dalje u tekstu oni navode, sve u svemu jasno vam je da govorimo o ljudima kojih nije bilo na mapi, dok naša braća nisu uhapšena, njihova braća su Veljko Belivuk sa drugarima, dakle, koji su samo u slobodno vreme, eto, tako, maltretirali, klali, ubijali, mleli svakoga ko im stane na put.

S tim u vezi, želim da postavim pitanje REM-u. Da li postoje adekvatne sankcije za objavljivanje lažnog teksta, gde se crta meta na čelu sina predsednika Republike Srbije, Danila Vučića, gde se direktno ugrožava njegov život, njegova bezbednost, jer, pazite sad, oni žele da predstave Danila Vučića, tobože, kao nekog novog lidera navijača na južnoj tribini, kako bi se perfidno pripremio teren za najstrašniji scenarijo.

U tom smislu, njihovi kredibilni izvori odavno su i bili, dakle, ne samo u ovoj situaciji, odavno su bili i onaj Miroslav Miki Aleksić, osuđeni lopov i lažov u slučaju Jovanjica, Marinika Morović Tepeć, koja inače zajedno sa svojim drugarima narko-dilerima proteruje nepodobne novinare iz Pančeva, pored toga je i ovaj čuveni češki alhemičar i izvoznik državnog novca u inostranstvo, Dragan Đilas, koji čim zine slaže, oni su otišli i korak dublje u žabokrečinu, pa su počeli da prenose saopštenja navijačkih grupa i meni nije bilo teško otišao sam, a možete i vi da odete na Instagram stranicu „saot.sajd1970“ odakle su navodno ovi Đilasovi mediji preuzeli saopštenje, gde nigde ali nigde imenom i prezimenom ne spominju Danila Vučića. Dakle, laž, montirana laž, Đilasovog direktno, spominjući na dva mesta Danila Vučića, ovde u njihovoj objavi nigde se ne spominje Danilo Vučić.

Kampanja koju vode nastavila se i dva dana posle toga, u „Danasoidu“, tu je ova Marinika Morović Tepić, koja inače potpisuje ove rezolucije o genocidu u Srebrenici, mada ona sad nije bitna, ovde je ovaj detalj važan – „Vučić optužuje Đilasa da je megafon Belivukove grupe“ i sve to rade tako da perfidno ponovo provlače u tekstu ime sina predsednika, Danila Vučića, sada već izvorno informaciju Đilasovog „Direktno“, jer nigde u saopštenju „Južne strane“, kako se zove navijačka grupa, nigde ne postoji, nigde ne piše ime Danila Vučića.

Dakle, to su ti kredibilni izvori na koje se pozivaju Đilasovi mediji, pa ja sa pravom pitam, drugo pitanje postavljam Ministarstvu unutrašnjih poslova, da li je ovim objavama ugrožena bezbednost i život sina predsednika Republike, jer se permanentno i predano i perfidno radi na kriminalizaciji porodice Vučić i to vrlo često, setite se samo kada je Aleksandar Vučić objavio rat mafiji, pa je „Direktno“ tog istog dana napisao „Vučić po ko zna koji put objavljuje rat mafiji, kraj vica“. To je bio za njih vic, kao što je verovatno vic crtanje mete na čelu sina predsednika, kao što je verovatno i ovo još jedan vic, vic onog nesrećnog Koraksa, koji verovatno iz petnih žila brani svoju braću, pohapšenu braću u zatvoru.

I ono što je meni bilo veoma značajno da vam predstavim nešto što je već javnost upoznata, dakle, svi znate ko je na ovoj slici. Na ovoj slici je sin predsednika Republike, Danilo Vučić. To je ono što ne bismo trebali da znamo, a sad ćete da vidite kako izgledaju deca Dragana Đilasa, da bismo napravili da to bude jednako. Evo ovako izgledaju deca Dragana Đilasa, nema. Jer, javnost ne treba da zna, to je i poenta, deca političara nisu deo političke borbe i to nikada ne smeju da budu i zato institucije treba da reaguju, zato mi moramo da im pomognemo kroz zakonske okvire, dakle, da nikada ne budu deo političke borbe i da se ne pojavljuju sutra tamo ponovo neki „Danasoidi“ Đilasovi „Direktno“, neki Brkići koji će suditi i maloj deci, Vukanu od tri godine, kaže samo zato što se preziva Vučić. Deca ne smeju biti deo političke borbe i toj praksi treba da stanemo na put. Hvala.
Zahvaljujem.

Dame i gospodo, imam nekoliko poslaničkih pitanja koja bih danas postavio. Prvo upućujem DRI i ono se odnosi na izveštaj o završnom računu opštine Trstenik za 2014. godinu i to je izveštaj koji je ova institucija sačinila.

Na osnovu tog izveštaja, jasno se vidi na strani 31, da je bivši predsednik opštine Trstenik, Miroslav Aleksić, protivpravno povećao koeficijent za obračun i isplatu plata i time sebi obezbedio titulu najplaćenijeg predsednika opštine u Srbiji.

Na stranu to što se ne domaćinski odnosio prema novcu građana Trstenika, on je na ovaj način oštetio budžet za više miliona dinara i povredio, odnosno prekršio Zakon o platama u državnim organima i javnim službama, član 9. i Zakon o budžetskom sistemu, član 56.

Ja pitam DRI da li je podneta prijava protiv Miroslava Aleksića i ako jeste, dokle smo došli u tom postupku?

Moje druge pitanje se odnosi na malverzacije ovog osvedočenog i odnedavno osuđenog lažova Miroslava Aleksića i kada to kažem, pozivam se na presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu koji je doneo presudu zvaničnu, javnu presudu da je Miroslav Aleksić lagao za sve ono što je govorio o bratu predsednika Srbije.

Setite se samo kakva je mučna kampanja, gnusna vođena protiv Andreja Vučića. Kampanja laži, kampanja kriminalizacije porodice Vučić od strane i tog Aleksića i od strane Đilasovih medija, svih, i onih štampanih i elektronskih. U nekoliko meseci, duže od godinu dana oni su razapinjali Andreja Vučića po ovom pitanju da bismo mi tek danas došli do zvanične presude i konačnog sudskog epiloga da je veštačenjem telefona utvrđeno da ni Aleksandar ni Andrej Vučić nisu imali nikakav kontakt sa osumnjičenima iz slučajevima „Jovanjice“. Nikakav.

Odavno je nama i u ovoj sali i građanima Srbije bilo jasno da se ovde radi o jednom lažovu, sada već i osuđenom lažovu, pa bi i Šeherezadi bilo malo 1000 i jedna noć da prepriča sve laži Miroslava Aleksića.

Zbog toga, kada govorim o malverzacijama, pitam Tužilaštvo – da li je i ako nije kada će podneti prijavu protiv Aleksića i njegovog druga Predraga Stevanovića sa kojim je zajedno ušao u posao gasifikacije u opštini Trstenik kroz nameštene tendere gde mu je omogućio monopolsku poziciju, a opštinu Trstenik uveo u dugove za stotine miliona dinara?

Kada govorim o ovome ja mislim i na onih osam javnih nabavki za koje nikada nije raspisan tender. Tome treba Tužilaštvo da posveti pažnju, a ja građanima Srbije mogu da poručim da ovo nije bilo dovoljno grofu od Trstenika pa se udružio sa svojim tastom da kroz porodični fond iz državne kase iščupa preko 55 miliona dinara.

Pitam Tužilaštvo, ovo je pitanje broj dva za Tužilaštvo – da li je i ako nije pokrenulo postupak i u ovom slučaju, jer je ovo važno pitanje, suštinski važno za građane Srbije da znaju ko stoji iza malverzacija o kojima sam govorio i da li se i kako, na koji način Miroslav Aleksić, bivši predsednik opštine, obogatio zajedno sarađujući sa Ljubišom Kneževićem, a to mu je, znate, tast kojeg je izvukao iz tog porodičnog fonda i postavio na mesto direktora Nacionalne službe za zapošljavanje u Trsteniku, a ovaj mu je iz zahvalnosti pomogao, jel tako, da iščupa iz državne kase preko 55 miliona dinara, ponavljam, u taj fond koji se zove Fond za unapređenje resursa građana.

Time treba Tužilaštvo da se pozabavi, a se iskreno nadam i duboko verujem da ćemo i u ovim slučajevima dobiti sudski epilog, kao što ga imamo i sada, a on glasi da je Miroslav Aleksić jedan običan lažov za sve ono što je izneo o Andreju Vučiću i konačno ćemo dobiti, ja se nadam, presudu da je Miroslav Aleksić, to je ono što svi već znamo, najveći lopov Rasinskog okruga koji je arčio budžet građana Trstenika, koji je arčio budžet građana Srbije sa svoj lični račun. Zahvaljujem.