ĐORĐE TODOROVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1991. godine. Živi u Beogradu.

Diplomirani je inženjer organizacionih nauka i polaznik Diplomatske akademije.

Od 2016. godine obavljao je funkciju odbornika u Skupštini opštine Palilula ispred liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje".

Jedan je od polaznika Akademije mladih lidera Srpske napredne stranke.

Nakon redovnih parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine prvi put postaje narodni poslanik.

Izabran je sa izborne liste “Aleksandar Vučić - za našu decu”.
Poslednji put ažurirano: 08.10.2020, 09:02

Osnovne informacije

Statistika

  • 3
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja , 02.12.2020.

Zahvaljujem, predsedavajuća.

Poštovani građani Republike Srbije, pred nama je danas predlog odluka o davanju saglasnosti, i to jedan niz predloga odluka, a ja ću se usredsrediti na sedmu tačku dnevnog reda, koja se odnosi na Finansijski plan Regulatornog tela za elektronske medije, konkretno za 2021. godinu. U tom Finansijskom planu stoji jasno da je ukupno planirani prihod nešto više od 300 miliona dinara.

Listajući i analizirajući ovaj finansijski plan Regulatornog tela za elektronske medije, došao sam ovde do jednog podatka, da su procenjeni prihodi naknade za televizijske programe za 2020. godinu negde oko 250 miliona dinara, da su za radio-programe predviđene negde oko 20 miliona a za kablovske programe 30 miliona dinara.

I sad zamislite molim vas, a ovde pitam i građane Srbije, ovde pitam i REM i ostale nadležne institucije, koliki bi to novac REM imao kada bi svi u Srbiji imali obavezu da plaćaju naknade REM-u? Pri tome mislim na kablovskog operatera koji ima preko 900 hiljada korisnika, SBB i koji je u vlasništvu „Junajted medije“ koja je takođe opet u vlasništvu „Junajted grupe“ koja je registrovana u Luksemburgu i u vlasništvu Dragana Šolaka i Dragana Đilasa. Pa, nešto sumnjam da će i jedan i drugi Dragan da se odreknu svojih prihoda i da smanje svoj budžet kako bi u Srbiji možda platili porez ili platile određene naknade, ne samo REM-u već i ostalim regulatornim telima u Srbiji.

Kada govorimo o tome, o prikazivanju onoga što se emituje na N1, Nova S i ostalim Šolakovim kanalima, a pod Đilasovom programskom šemom, videćete da nema apsolutno nikakvog materijala i programa koji se tiče stanovnika i građana Luksemburga, već isključivo političkog i informativnog programa koji se odnosi na društveno-politička dešavanja u Srbiji.

Pa, ja pitam da li neko možda nekada video na N1 prošle godine kada su bili održavani izbori za poslanike Evropskog parlamenta, tačnije njih šest ako se dobro sećam, da li je neko negde video politički program njihov, marketing i tako dalje.

Ne, nije, ali smo svi mi ovde prisustvovali i videli ono što su radili u prethodnih nekoliko meseci, a o čemu su moje kolege pre mene govorile, o tome koliko puta su se ponavljale reklame bojkota, mešajući se time, dakle, mi pričamo o prekograničnim kanalima, stranim televizijama, mešajući se u društveno-politički život naše zemlje i oni se pozivaju na Evropsku konvenciju o prekograničnoj televiziji, koja je, zamislite, ratifikovana u Skupštini 2009. godine, kao da je znao Đilas da će u jednom trenutku moći da se bavi ovim što se bavi, a mi pričamo ovde o ispumpavanju novca iz Srbije, mi pričamo ovde o utaji poreza, mi pričamo ovde o raznim malverzacijama, o nepoštovanju zakona, te ja pitam REM, a i ostale nadležne institucije u Srbiji – kako i na koji način te prekogranične televizije, koje bi po toj konvenciji trebalo da emituju program u Luksemburgu ili, kako kažu, možda u Sloveniji, a onda ga reemituju ovde u Srbiji u potpunosti ne menjajući sadržaj, gde bismo trebali da konstatujemo i tu činjenicu da bi taj program trebao valjda da bude prilagođen građanima Luksemburga, a ne građanima Srbije, kako i na koji način se dešava nešto sasvim suprotno, a to je da ne samo da proizvode svoj program ovde u Srbiji, već ga i emituju ovde, pri tom ne poštujući zakone u Srbiji? Konkretno, mislim na Zakon o oglašavanju i Zakon o elektronskim medijima, prvi je član 35. koji ne poštuju, a drugi je član 100.

I, kada govorimo o tome da ne plaćaju nikakve naknade ne samo prema REM-u, već i prema RATEL-u, SOKOJ-u i ostalim agencijama koje se bave zaštitom autorskih prava u Srbiji, a o utaji poreza i tome da porez ne plaćaju Srbiji da i ne govorimo, porez za ono što rade ne plaćaju Srbiji, a kada znate da taj program ne emituju u Luksemburgu, sasvim sigurno taj porez ne plaćaju ni tamo i onda dolazimo do one čuvene mantre, da mediji u Srbiji nisu slobodni. Kao što je jedan moj kolega rekao jednom – mediji u Srbiji su toliko slobodni da ne moraju čak ni da se registruju ovde i tako ti neregistrovani mediji postaju polako neregistrovane političke partije i njihovi politički aktivisti, a pri tom mislim na novinare N1 i Nove S, sjajno obavljaju posao, mogu čak da zasene sve one iz bivšeg režima, ne rade ništa po pitanju, ako se već bave političkim informativnim programom, ne rade ništa o tome da informišu javnost Srbije, jer ja za Gojka Đilasa nisam čuo do pre nekoliko dana. Ja nisam ni znao da Dragan Đilas ima brata koji se zove Gojko Đilas, koji u svom posedu ima toliki broj nekretnina da je to frapantno.

Ovde imam jedan tvit Dragana Đilasa od pre nekoliko dana, tačnije 27. novembra. Kaže – sada lažete o mom bratu i dolazite mu na vrata.

(Aleksandar Martinović: Na koja vrata, pošto ih ima 35?)

Tako je. To je pravo pitanje. Pre svega mislim da, pošto je to i navika Dragana Đilasa da laže, niko nije pokrenuo taj sizifovski posao, da traži Gojka Đilasa po 34, 35 nekretnina i da kuca od vrata do vrata da bi ga našao. O tome se nigde ne spominje ništa ni na N1, ni na Nova S, ni u Đilasovim štampanim i elektronskim medijima, nigde.

Ali, da se formira jedna atmosfera haosa, atmosfera linča, da se govori o, neko već danas reče, atentatu na predsednika Vučića, pa tome prisustvujemo poslednjih nekoliko godina.

Kada pogledate naslovnu stranu NIN-a i kada pogledate naslovnu stranu Danasa i kada pogledate ove karikaturiste kojima je sve smešno, a verovatno je samo njima smešno, gde su nacrtane mete po telu Aleksandra Vučića, pozivajući pri tome verovatno neke iz političkog podzemlja da pokrenu proces i pozivajući na likvidaciju predsednika Vučića, govori samo o tome da je moj kolega Milenko Jovanov u svom jednom obraćanju rekao nešto što bi trebalo ponavljati, da ne postoji politiko ubistvo bez političke pozadine.

Dame i gospodo, vi danas imate i prisustvujete i svedoci ste svemu tome da imate jednu atmosferu koja se inače prezentuje na kanalima Nova S i N1, gde se poziva na ubistvo predsednika, vi imate onog ubicu Čabu Dera, koji je istražnim organima Mađarske rekao da su mu nudili naknadu, ponudu za to da izvrši atentat nad predsednikom. Ja ne znam šta još treba da se desi da bismo mi svi ovde konačno bili svesni da se na N1 i Nova S prikazuje ne samo antidržavni program, ne samo program koji se odnosi na to da sve što uradi predsednik Aleksandar Vučić to ne valja, jer ja nigde nisam video na tim kanalima da smo u poslednjih nekoliko godina uspeli da izgradimo 350 kilometara autoputa, nigde nisam video da se govori o tome da smo uspeli da smanjimo nezaposlenost na 7%, nigde nisam video da smo uspeli ono što su mnogi sanjali i što je možda zaista i za sve nas te 2014. godine bio samo san, da prosečnu platu podignemo na 500 evra, a danas ona premašuje i daleko je veća i da budemo sposobni da imamo dovoljno novca u budžetu da izgradimo i ove kovid bolnice i da budemo jedini u Evropi koji ćemo to uraditi i da sve to nije dovoljno da se neko zaista zapita kako je moguće da se na tim kanalima antidržavnim, gde se vodi perfidna, proračunata kampanja protiv države Srbije, pokrene postupak i da se vidi zašto se stvara takva atmosfera, jer kada pogledam tviter prepiske, ja mogu samo da vidim da se određeni ljudi već sada utrkuju i licitiraju sa koliko metaka u leđa će da završi predsednik Vučić. Ta licitacija traje, traje verovatno dok neko ne da najveću ponudu sa koliko metaka kako bi postao verovatno lider te opozicije.

Samo da vam kažem, to se nikada neće desiti i ne samo to, narod Srbije ne veruje ni tom Draganu Đilasu, ni tom Draganu Šolaku, kojima je isključivo i samo jedino bitno da se obogate, da mogu da kupuju avione, kamione i da Olju Bećković, Ivana Ivanovića i Kesića šalju verovatno svakog vikenda u Luksemburg kako bi snimili neku emisiju. Ne veruju ni tome šta oni prezentuju, ni o čemu govore i u tom smislu, što se tog poverenja tiče, pazite sada, pre neki dan Junajted grupa se žalila EU zbog pritiska kojem je izložena u Srbiji. Ma nemojte!

Kažu u tom pismu žalbe, koju su dostavili nadležnima za konkurenciju u EU, da se, optužujući naravno srpsku državu, za kampanju maltretiranja koja šteti medijskoj konkurenciji. Ma jelte? Oni pričaju o medijskoj konkurenciji, koji su u potpunosti uništili sve emitere u Srbiji time što rade na dampingu cene za sve reklame koje prikazuju na svojim televizijama, jer mi ovde govorimo o tome da oni spuštaju cene reklama kako bi bili konkurentniji, porez nigde ne plaćaju i novac se sliva u džepove i jednog i drugog Dragana i oni su tu zadovoljni?

U nastavku tog pisma isto stoji jedan deo koji je meni bio jako simpatičan. Kaže - Junajted grupa pruža usluge Srbiji. Hvala vam! Nemojte više da pružate nikakve usluge Srbiji, ne treba! Ovakve usluge kakve vi pružate Srbiji ne trebaju.

Ja ću za kraj ovako malo neiskusan, posebno u tom biznisu Šolaka i Đilasa, da ih posavetujem da se sastanu i sa onom Tanjom Fajon i da svi zajedno napišu jedno pismo žalbe Deda mrazu u duhu novogodišnjih praznika, jer mislim da samo još u Laponiji nisu čuli koliki su to lažovi u pitanju. Zahvaljujem.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 24.11.2020.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicom, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, pred nama je danas set izmena zakona poreskih, carinskih, o čemu je ministar u danu današnjem i govorio i juče na Odboru za finansije, o čemu su i moje kolege u prethodnih nekoliko sati nešto više i obrazlagale.

Ono što bih hteo da kažem je da ću sasvim sigurno u danu za glasanje podržati predložene izmene i dopune zakona.

Ono što bih hteo danas da kažem, a odnosi se na rad Vlade Republike Srbije, odnosi se na rad Ministarstva finansija, odnosi se na rad Poreske uprave Srbije, a to je dobra i valjana naplata poreza u prethodnih nekoliko godina. Ako se setite 2014. godine, predsednik tadašnje Vlade Aleksandar Vučić sproveo je teške ekonomske reforme i fiskalnu konsolidaciju i već tada, te 2014. godine zabeležio izvanrednu naplatu PDV-a, koja se u godinama kasnije pokazivala kao dobar potez i pokazivala kontinuitet u rastu naplate tog poreza.

Ono što bih hteo da kažem, a odnosi se na politiku koju smo sprovodili u kontinuitetu prethodnih godina, odnosi se takođe i na rad onoga što se radilo i po pitanju rasta plata i po pitanju ulaganja u državu Srbiju, u infrastrukturu, u sve ono što vidimo kao rezultate danas i sve ono što planiramo da uradimo u narednih pet godina kroz strateški plan koji nosi naziv „Srbija 2025“.

Meni je drago što politika Vlade Republike Srbije predstavlja kontinuitet onoga što smo radili poslednjih nekoliko godina, pa čak i u ovoj oblasti naplate poreza, jer znate, nije dobro za društvo kada vidite da neko vozi luksuzni automobil, nije zdravo kada vidite da imaju luksuzne kuće, stanove, a da pri tome u poreskoj upravi jesu prijavljeni na minimalac ili na neku prosečnu platu. Sasvim sigurno, a to je u velikom procentu izvesno, da su taj novac stekli na utaji poreza i to je nedopustivo za našu zemlju. Jako mi je drago što je Vlada Republike Srbije donela plan, Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije 2019/20. godine koji jasno govori o tome, ima određenih akcionih planova za suzbijanje sive ekonomije. Međutim, poražavajuća činjenica je bila kada sam video da je obim sive ekonomije u Srbiji u iznosu od 15% BDP-a. To je kada prevedemo negde oko šest milijardi evra.

Ja zaista ne mogu da pojmim ni šest miliona evra, to je za mene zaista ogromna suma, međutim, sasvim sam siguran da u Srbiji postoje oni ljudi koji su uspeli da steknu značajan kapital i gotovo sigurno ne legalnim tokovima i koji su uspeli da zarade i 619 miliona evra, ali šest milijardi evra za mene je stvarno nepojmljiva suma. Ako bi prema jedinici SI sistema za izvlačenje 600 miliona evra iz budžeta Srbije bila Dragan Đilas, to bi značilo kao da vi svake godine imate 10 Đilasa, 10 Đilasa, 10 Đilasa, a vi vrlo dobro znate koliko je jedan uspeo da uništi Srbiju.

U tom smislu, važno je da istaknem, i svi to dobro znamo, da je najveći patriotizam u Srbiji plaćanje poreza. Od dolaska Aleksandra Vučića na mesto premijera Srbije više nemate mogućnost da određeni tajkuni, određeni političari svoje poslove i poreze koje imaju prema Srbiji ne uplaćuju, ne izvršavaju, već se tome stalo na put. I setite se samo za vreme dok je predsednik Aleksandar Vučić, tadašnji predsednik Vlade, određeni tajkuni su bili i procesuirani, na kraju krajeva, posle toga i osuđeni za utaju poreza, za malverzacije putarskih preduzeća i time smo pokazali da nema igranja sa državom. To je važno, važno za sve građane Srbije, da znaju da danas porez plaćaju svi, od velikih fudbalskih klubova do trafika.

Međutim, ovo ovde je, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, mapa Evrope. Ova ovde mala tačka je Luksemburg. Luksemburg, po površini nešto manji od Beograda, po broju stanovnika nešto više od pola miliona ljudi, baza je registrovane Junajted medije, Junajted grupe Dragana Šolaka i svih medija koji danas deluju u Srbiji. Kada pogledate da su ti prekogranični kanali, da oni deluju u Srbiji na osnovu Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji i o tome da reemituju program onaj koji emituju, a trebalo bi da ga emituju, da li iz Luksemburga, da li iz Slovenije, ja to ne znam, ali znam sasvim sigurno, i gotovo sam ubeđen u to da ga emituju iz Srbije.

Niko meni ne može da dokaže da Olja Bećković, da Kesić, Ivan Ivanović, Jugoslav Ćosić, „Falkonom“ Šolaka, lete svakog vikenda za Luksemburg, tamo proizvode program, antidržavni program, program protiv Aleksandra Vučića, protiv njegove porodice. Kada kažem antidržavni, milim na to da bez problema mogu na svojim televizijskim emisija da otcepe južnu srpsku pokrajinu. Kada govorim o svemu onome što rade protiv predsednika Aleksandra Vučića, a to sasvim sigurno pokazuju iz emisije u emisiju patološkom mržnjom prema predsedniku Republike.

Upravo to treba ispitati i treba pokazati da li ti prekogranični kanali deluju i emituju svoj program u Luksemburgu, istovremeno reemitujući ga u Srbiji, bez ikakvih promena jer to po zakonu i podrazumeva reemitovanje da u celini ceo program koji je prilagođen, pretpostavljam, građanima Luksemburga ili građanima Slovenije, bez ikakvih promena reklama, na takav način prikazuju i ovde u Srbiji.

Pa, neće biti baš da je tako. Neće biti zato što nema nikakvih dokaza o tome da se program prikazuje u ove dve države. Onda dolazimo do jedne jasne stavke i pitanja gde Junajted grupa, gde Junajted medija, gde N1, Nova S i svi ostali kanali plaćaju porez. U Srbiji ga svakako ne plaćaju, ne poštuju zakone Srbije, nisu registrovani u Registru elektronskih medija. Nemaju nikakve obaveze prema REM-u, RATEL-u, SOKOJ. Nemaju nikakve obaveze prema državi Srbiji, ali sasvim sigurno i ubeđen sam da nemaju ni nikakve obaveze ni prema Luksemburgu ni prema Sloveniji i njihovim poreskim sistemima, jer tamo ništa neemituju. Emituju ga ovde. Kompletan taj sadržaj, kao što sam rekao, koji je upućen i usmeren protiv Vlade Republike Srbije, protiv predsednika Aleksandra Vučića, protiv same države.

Otvoreno kažem da je to rad na crno jednog ne registrovanog medija koji polako prerasta u ne registrovanu političku stranku u Srbiji, vodeći borbu protiv svih nas. Protiv svih nas kada kažem, mislim pre svega na ljude iz SNS. Ubeđen sam u to da će svakoga dana prikazivati svakog od nas i tome da nađu bilo kakvu manu ne bi li ispunili ono što je zacrtano u programskoj šemi i Dragana Đilasa i Dragana Šolaka.

Zato mi je važno da nadležne institucije ispitaju gde Dragan Šolak plaća porez, gde Dajrek medija plaća porez, budući da su oni i na sajtu Junajted medija predstavljeni kao oni koji prodaju reklamne sekunde? Važno je i za građane Srbije da znaju da su prekršili gomilu zakona, počevši o Zakonu o oglašavanju član 35. Zakona o elektronskim medijima, član 100. pozicionirajući sebe, odnosno svoje kanale N1 i Novu S ispred RTS. Sada me samo buni to da li N1, Nova S i ostali kanali odgovaraju zakonima Sbije ili evropskoj konvenciji o prekograničnim kanalima. Ako je ovo prvo onda sam sasvim ubeđen da ne postoji nikakvo reemitovanje, već isključivo rad na crno piratskih televizija i promene celokupnog sadržaja i prilagođavanje istog za 900.000 pretplatnika u Srbiji.

Da ne pričamo o tome da se radi isključivo na izvlačenju novca iz Srbije, izvlačenju i isisavanju tih pretplata novca koji dobijaju od prodaja sekundi, pa mi je samo da budemo načisto gde taj novac ide i kako je moguće da predstavljaju pet godina u nizu kompaniju koja je u minusu, koja ne ostvaruje nikakvu dobit, a onda je prodaju za 2,6 milijardi evra. To je ogromna suma, nepojmljiva, još jednom. „Beograd na vodi“ se gradi za nešto više od 3 milijarde evra. Oni uspeju da prodaju nekog gubitaša. To niko ne može da mi objasni da jedan gubitaš može da vredi 2,6 milijardi evra. To je što se tiče N1, Nove S i ostalih antidržavnih i antinacionalnih kanala.

Hteo bih samo da pružim podršku ministru finansija, Poreskoj upravi Srbije, Vladi Republike Srbije, posebno u ovoj igri na sreću „Uzmi račun i pobedi“ sa nagradama koje su zaista izvanredne, ali gde je cilj da se dopre do svesti građana zašto

je naplata poreza važna. Važna je, zato što svi zajedno na neki način učestvujemo u tome da kada novac u potpunosti dođe u budžet, može da se raspodeli na pravičan način. Čak i u ovim kriznim situacijama. Da 10.000 dinara uspemo da izdvojimo, da Vlada Republike Srbije izdvoji za zdravstvene radnike, da 100 evra omogući svakom punoletnom građaninu, da 4.000 dinara u aprilu mesecu obezbedi penzionerima, 10% na platu svim zdravstvenim radnicima, da izgradimo ove kovid bolnice koje su nužno neophodne u ovakvoj teškoj situaciji, da kažemo da možemo početkom sledeće godine da podignemo plate i penzije i da sprovedemo sve ono što smo zacrtali u planu „Srbija 2025.“, a posebno apostrofirajući deo koji se odnosi, takođe, na plate i penzije, a to je da prosečna plata u Srbiji bude 900 evra, a prosečna penzija 440 evra.

Hteo bih za kraj da iskoristim ovu vašu krilaticu iz prethodne igre na sreću „svi dobijaju kada siva ekonomija gubi“. Zahvaljujem.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 12.11.2020.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani ministre, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, pred nama je danas Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i ideja, cilj, intencija ovog zakona jeste da se pojmovno, suštinski definiše zakonodavni okvir u kojem će država u narednom periodu raditi u sprečavanju širenja opake bolesti korona virusa.

U ovom zakonu jasno je definisano i šta je Kovid-19 i kako i na koji način je definisana kućna izolacija, karantin u kućnim uslovima, dužina trajanja istog i na koga se to faktički odnosi, ali i ko sprovodi sankcije u slučaju nepoštovanja ovakvih propisa. Jasno je definisano, dakle, da to čine i sanitarna inspekcija i komunalna inspekcija i komunalna milicija u onim lokalnim samoupravama u kojima je ona i definisana da postoji, ali i pripadnici snaga bezbednosti, poput MUP i Ministarstva odbrane.

Ono što je bitno, a poslednjih nekoliko dana provlači se kroz medije, ti neki istrošeni političari govore da je ovo zakon represivnog karaktera. E, pa nije. Ovaj zakon nije represivnog karaktera iz prostog razloga zato što sedam, osam, devet meseci poslednjih mi imamo ovu situaciju, zadesila nas je, ne samo nas, već čitav svet, ova situacija oko korona virusa, i znamo i svesni smo i spremni smo na sve ono što zacrta Krizni štab, a pri tom podrazumeva i držanje određene distance i nošenje maske u zatvorenom prostoru i sve ostalo. Narod je svestan toga i to sprovodi.

Ovo ovde je za one neodgovorne, ili barem za one koji zagovaraju određene stavove da se sankcije sprovode za takve ljude koji ovaj zakon ne poštuju.

Još jedna bitna stvar, zakon nije represivnog karaktera, već je isključivo i samo preventivnog.

Važno je napomenuti u narednom periodu treba da radimo na razvijanju kolektivne svesti, ali i da radimo na društvenoj odgovornosti. Kao što sam rekao, ovaj virus nije zadesio samo Srbiju, već čitavo čovečanstvo i svi smo se zajedno našli u ovakvoj situaciji.

Međutim, Srbija je u poslednjem periodu pokazala da može da izađe iz teških kriza, iz teških situacija, 2014. godine smo to pokazali. Predsednik Vlade Aleksandar Vučić je to pokazao, sprovodeći teške ekonomske reforme, fiskalnu konsolidaciju, kako bismo četiri godine uzastopno imali suficit u budžetu. Iz tog suficita mi danas gradimo i podižemo Srbiju. Iz tog suficita mi danas možemo i da gradimo dve nove Kovid bolnice, možemo da povećavamo plate zdravstvenim radnicima, možemo da ulažemo u kompletnu zdravstvenu infrastrukturu i da kupujemo i nabavljamo lekove, opremu, kao što smo pokazali u prethodnom periodu.

Videli ste da smo i u aprilu mesecu pomogli i penzionerima i zdravstvenim radnicima povećanjem plata 10%, ali i sad u ovom trenutku, svim zdravstvenim radnicima sa novih 10.000 dinara i svim građanima Srbije, pre nekoliko meseci je svakom punoletnom građaninu koji je to želeo, mogao je da dobije 100 evra, kako bi popunili budžet u kući, kako bi upumpali još više sredstava u privredu Srbije, kako bismo u privatni sektor za narednih pet meseci, odnosno prethodnih, dali minimalnu platu za sve zaposlene milion i 50 hiljada zaposlenih pet meseci je finansirala državna kasa Srbije.

To je pokazatelj da sve ono što smo radili u prethodnom periodu pokazuje da možemo da iz budžeta Srbije finansiramo velike projekte, da možemo da izgradimo i Tiršovu 2, da smo izgradili Klinički centar u Nišu, da gradimo Klinički centar Beograd, da sad u ovom trenutku iz realnih izvora, iz budžeta gradimo i dom zdravlja, ja sam sa Palilule inače i na levoj obali Dunava, gde živi 150.000 ljudi, u ovom trenutku se gradi dom zdravlja u Borči. To će biti jedna od najmodernijih, to će biti najmodernija zdravstvena jedinica u Beogradu, na 7.000 kvadrata, preko 700 miliona evra biće uloženo u to i na tome su građani Beograda zahvalni.

Kada pogledate ono što smo zacrtali u planu „Srbija 2025“, jasno piše koliko ćemo uložiti sredstava u razvoj zdravstva u narednih pet godina i stotine miliona evra biće uloženo u tu svrhu. I svim ovim što smo uradili, zacrtali smo put tome.

Mogu ovi neodgovorni da se ponašaju tako kako se ponašaju i da po društvenim mrežama pišu ono što pišu, a imaju privilegiju, izgleda, da tamo jedino mogu da se obrate i da mogu slobodno svoju politiku tamo da nastave da vode. Kaže jedan bivši narodni poslanik, inače član ovog propalog saveza, ordenje, koje je inače juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio zdravstvenim radnicima, onima koji su bili na prvoj liniji fronta, ordenje, kaže, članovima Kriznog štaba koji nisu proveli ni jedan minut u skafanderima.

Ja ga molim da ovo ponovi i pred direktorom Klinike za infektivne i tropske bolesti, da ponovi pred Goranom Stevanovićem, koji 19 sati dnevno poslednjih šest meseci ne izlazi iz skafandera, da ponovi to i pred Ivanom Milošević, ako sme i ako može. Sram ga bilo zbog toga. Sram ga bilo, zato što svi u Srbiji znaju koliko su se ti ljudi, članovi Kriznog štaba, uključili u borbu protiv ove opake bolesti. Ali, da se njihov glas vrednuje i čuje, pa oni bi verovatno sedeli danas ovde. Ali, oni su znali da politiku koju vode, takvu politiku kakvu su vodili u prethodnom periodu, ti članovi bivšeg režima, propalog saveza, znali su da nemaju šta da traže na izborima. Znali su da beže od istih zato što ne smeju narod da pogledaju u oči, ne smeju da im kažu i šta planiraju i šta žele da rade. To je pogubna politika za Srbiju. I hvala Bogu, još jednom ponavljam, da oni svoju politiku vode na tviteru.

Što se tiče bitnih stvari, važno je da naglasimo da svi zajedno radimo i učestvujemo u tome da održimo zdravstveni sistem u Srbiji i važno je da se svaki pojedinac odgovorno i na takav način ponaša. Hteo bih da naglasim i da podržim ovo što je predsednik Aleksandar Vučić pre nekoliko dana, u saradnji sa Albanijom i Severnom Makedonijom, potpisao Memorandum o saradnji, u smislu podrške, u zdravstvenom smislu, da se pomogne ljudima koji su i zdravstveno ugroženi, gde god oni živeli. To je važno i za građane Srbije, ali to je put kojim idemo, vizija koju je zacrtao predsednik Aleksandar Vučić kroz „mini Šengen“, da se ceo region ravnomerno razvija, jer to je važno. Mi smo u nekom trenutku i dostigli zenit, ekonomski pokazatelji govore o tome, govore da imamo rast u budžetu, MMF to pokazuje. U naredne tri godine bićemo prvi u Evropi što se stope ekonomskog rasta tiče i najbolji smo u tome otkad predsednik Aleksandar Vučić vodi ovu zemlju.

Kada pogledate sve što smo uradili u prethodnom periodu, a posebno šta ćemo uraditi u godinama pred nama, a suštinski, najvažnija stvar jeste da ispoštujemo sve ono što smo zacrtali u planu „Srbija 2025“, a to je da obezbedimo da prosečna plata u Srbiji bude 900 evra, da prosečna penzija u Srbiji bude 440 evra i da radimo sve što je potrebno kako bismo mladima omogućili bolju budućnost.

Za kraj, dozvolite mi samo da se zahvalim svim zdravstvenim radnicima u Srbiji, da se zahvalim svim ljudima koji ne rade u zdravstvenom sektoru ali koji su u poslednjih nekoliko meseci pokazali izuzetnu hrabrost i odgovornost da učestvuju u borbi protiv korona virusa i da se zahvalim svim odgovornim građanima u Srbiji koji su razumeli ovu situaciju u kojoj se nalazimo. Hvala.