MILAN SAVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen 1991. godine. Živi u Kosovskoj Mitrovici.

Po zanimanju je inženjer arhitekture.

Bio je predsednik Skupštine Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS).

Nakon redovnih parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Izabran je sa izborne liste "Aleksandar Vučić - za našu decu".
Poslednji put ažurirano: 09.10.2020, 09:11

Osnovne informacije

  • Samostalni poslanik
  • Kosovska Mitrovica
  • 1991
  • inženjer arhitekture

Statistika

  • 4
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treće vanredno zasedanje , 25.02.2021.

Uvaženi potpredsedniče, gospodine Orliću, cenjena ministarko sa saradnikom, uvažene koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, pre svega želim da kažem da apsolutno ja kao i sve moje kolege iz SNS podržavamo ovaj amandman i ovaj zakon. Smatram da će ovaj i ovakav zakon uvesti red u pre svega nelegalno stečenu imovinu i uvesti red u imovinu stečenu onom nelegalnom žutom privatizacijom, koja je zahvatila našu zemlju početkom ovog veka.

Ono što takođe mogu da kažem jeste da sva ova medijska hajka i pompa koju čujemo u prethodnih par dana znači da radimo dobru stvar i da smo na dobrom putu i da svi oni koji nešto imaju da kriju, upravo kao što je kolega pre mene rekao, na taj način pokušavaju sebe da odbrane.

Druga stvar koja mene interesuje jeste da li će i kako, na koji način, biti ispitana imovina svih onih nazovi političara ili bivših političara koji su svoje bogatstvo stekli saradnjom i udruživanjem sa separatistima iz Prištine i sa narko klanovima sa KiM.

Isti ti političari koji danas taj novac i prethodnih 10 godina koriste za napad na sve što je srpsko, napad na državu Srbiju, na Republiku Srbiju, na predsednika Aleksandra Vučića i na sve one napore koje on uspeva i koje on ulaže da bi očuvao srpsko jedinstvo i da bi očuvao Srbe na Kosovu i Metohiji.

Kada pričamo o nelegalno stečenoj imovini, svi znamo da je sinonim za nelegalno stečenu imovinu Dragan Đilas i tih čuvenih 619 miliona za koje se zna, a takođe svi znamo da je njegov eksponent na Kosovu i Metohiji, odnosno predstavnik njegovog tajkunskog Saveza za Srbiju na Kosovu i Metohiji, upravo Rada Trajković, odnosno tzv. Rada sa Savskog venca, koja se za Srbe na Kosovu i Metohiji bori iz Beograda, koja Srbima na Kosovu i Metohiji priča kako treba da žive i kako treba da se organizuju, upravo odavde ne odlazeći na to Kosovo i Metohiju i ne deleći sudbinu svog naroda na Kosovu i Metohiji.

Rada Trajković, kao i njeni koalicioni partneri na Kosovu i Metohiji, novac koji dobijaju od separatista ili iz Prištine, ali i novac koji dobijaju od Dragana Đilasa koji je pokrao od građana Republike Srbije koriste aktivno kako bi razbili srpsko jedinstvo na Kosovu i Metohiji, koristeći se svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima. Ono prvenstveno što oni koriste jesu te razne medijske dezinformacije i podmetanja lažnih vesti i medijskih spinova.

Proteklih dana svedoci smo sinhronizovanih i dirigovanih pokušaja Prištine da se zakazana tuča srednjoškolaca u Gračanici, odnosno u Lipljan selu u kojoj je učestvovao sin tzv. samoproklamovanog političara sa Kosova i Metohije, Nenada Rašića našao i u kojoj je povređen, iskoristi kao povod da se ta tuča predstavi kao politički napad na njegovog oca zbog njegove politike.

Ovakve neutemeljene, opasne, ali pre svega lažne optužbe direktan su pokušaj da se sakrije istina, umesto da njegov, možemo da kažemo slobodno, prištinski scenario koji je raskrinkan prizna, Rašić se svakodnevno dodatno upetljava u svoje laži. Jedina istina jeste da je deo odeljenja IV2, Gimnazija u Lipljen selu, u koje odeljenje ide njegov sin, ove nedelje ima onlajn nastavu, odnosno da je u trenutku kada se desila ta zakazana tuča, sin gospodina Rašića trebao da bude kući i da nastavu prati onlajn.

Sada možemo da postavimo pitanje – šta je on u trenutku kada se desila zakazana tuča, kada za njega škola nije radila, traži u dvorištu škole kada u tom trenutku treba da prati nastavu od kuće?

Svako iz ovoga može da zaključi da je mladi Rašić došao unapred na zakazanu tuču i to je svima jasno, i ne čudi mene Aljbin Kurti, koji kaže da je to politički obračun sa istomišljenicima srpske liste i Aleksandra Vučića. Ne čudi mene ni Vjosa Osmani, mene čudi novi Branković, odnosno novi Vuk Branković, Aleksandar Rašić, koji zajedno sa svojom koalicionom partnerkom ovekovečenim prištinskim saradnikom i žeton političarkom Radom Trajković, koju je kao, ni manje ni više, Dragan Đilas promovisao kao svog zastupnika na Kosovu i Metohiji, koristi svog sina u političke svrhe i stavlja se na raspolaganje Aljbinu Kurtiju koji to pokušava da iskoristi za napad na Republiku Srbiju, na srpsku listu, na SNS i na predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Da imaju malo obraza, a verujte malo obraza bi bilo potrebno da se Rada Trajković, Nenad Rašić, Mladen Đorđević, kum Dragana Đilasa i partner njegov i dugogodišnji advokat Kurtijev u Beogradu, ono što zamenik Dragana Đilasa i Boška Obradovića koga kosovski Srbi pamte po najvećoj izdaji srpskih interesa na Kosovu i Metohiji, izvini za širenje laži, neistina, ali pre svega da se izvine svi zajedno za političku zloupotrebu dece.

Optužbe da je srpska lista organizovala tu tuču i napad na sina Nenada Rašića, ništa su drugo do očajnički pokušaji, medijski spin izdajnika Rašića, Trajkovićeve i drugih njihovih partnera iz Prištine kako bi opravdali još jedan u nizu izborni debakl i izborni poraz. Ono što gospoda ne znaju jeste da jedina tuča u kojoj srpska lista i SNS mogu da učestvuju jeste politička borba, jeste borba, izborna borba i mi u tu izbornu borbu uvek ulazimo otvoreno, ulazimo frontalno čistih ruku, otvorenih karata i mi u toj tuči ne želimo i nemamo potrebu da imamo podršku iz Prištine.

Na prethodnim izborima, uprkos svoj podršci koju ste imali iz Prištine, vi ste osvojili ništa više nego jednu statističku grešku, a srpska lista podržana predsednikom Aleksandrom Vučićem, podržana od Srba na KiM i SNS, osvojila je rekordnih 96% srpskih glasova na KiM. Nikakve lažne vesti koje plasirate zajedno sa Kurtijem neće vam to promeniti, jer Srbi znaju ko radi za njih, Srbi znaju da jedino srpska lista, zajedno sa SNS i predsednikom Aleksandrom Vučićem, mogu da garantuju ostanak i opstanak i bezbednost srpskog naroda na KiM.

Zato će sada Rada Trajković, odnosno Rada sa Savskog venca, Nenad Rašić i njihov prijatelj Aljbin Kurti da pričaju raznorazne neistine i laži, ali im to neće poći za rukom, jer su uhvaćeni u podloj nameri i što više pokušavaju da se izvuku na ovim lažima iz dana u dan, sve se više upliću u njih.

Jasno je svima ovde i svima na KiM da Kurti koliko god mrzeo Srbe, njemu su zbog Međunarodne zajednice par takvih i potrebne. On sada pokušava da od svojih Srba, od Rašića, Trajkovićeve i ostalih njihovih saradnika napravi neke svoje Srbe, njih promoviše kao jedine legitimne Srbe na KiM, jedine legitimne predstavnike Srba na KiM i kao takve ih uključi ne bi li opravdao svoju buduću Vladu, kako ta Vlada u svom sastavu ima i manjinske stranke.

Istina ne može da se sakrije, kao ni prizemni motivi albanskih separatista, ali nažalost i pojedinih srpskih političara sa KiM i Beograda, predvođenih Draganom Đilasom, a to je da lažnim optužbama pokušaju da kriminalizuju srpsku listu, SNS, državu Srbiju i predsednika Republike, Aleksandra Vučića, sve zbog ubedljive podrške naroda i uspeha na izborima koji im se ne prašta.

Ja bi ih još danas samo i pitao, da li će se gospoda, pojedini ambasadori iz Prištine, koji su brže bolje potrčali da ovu organizovanu tuču dece osude kao politički napad izviniti zbog toga i da li će, kada neko drugo srpsko dete, čiji otac nije političar privržen Prištini, bude napadnuto ili bilo koji drugi Srbin na KiM, isto tako pohitati da ga zaštite i tražiti reakciju Međunarodne zajednice i reakciju vlasti u Prištini? Hvala.

Deveta sednica Drugog redovnog zasedanja , 29.12.2020.

Uvaženi predsedavajući, uvaženi ministre gospodine Selakoviću, uvažene koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, pred nama se danas nalazi izvešaj o napretku Srbije za 2020. godinu i kao poslanik SNS moram da istaknem da ću podržati ovakav izveštaj, ali kao predstavnik Srba sa KiM moram da iznesem par činjenica i problema, kao što su sloboda kretanja, sloboda govora i pravo na osnovna ljudska prava Srba na KiM.

Ocena da Srbija mora još napora da uloži verovatno je doneta zbog nemogućnosti sagledavanja situacije na terenu, pa bih time hteo da podsetim da je Srbija ispunila sve preuzete obaveze Briselskim sporazumom, a da je prošlo sedam godina, 92 meseca, 401 nedelja od preuzimanja obaveze formiranja zajednice srpskih opština. To je 2.810 kako je Priština preuzela obavezu formiranja zajednica srpskih opština koja čini 40% Briselskog sporazuma. To je 2.810 dana kako su tzv. vlasti u Prištini preuzele obavezu koja apsolutno znači ostanak i opstanak srpskog naroda na KiM.

Umesto procesa pomirenja mi na terenu od strane prištinskih vlasti imamo konstantne skandalozne odluke koje imaju za cilj povećavanje pritiska na preostalo srpsko stanovništvo, pa smo tako svedoci više od 70 napada za godinu dana na Srbe i njihovu imovinu, a ta pojava učestalija je od podizanja optužnice za ratne zločine ratnim komandantima OVK, pa je tako u mestu Kišnica u opštini Gračanica podignut bilbord koji veliča OVK, a Srbina Zorana Trajkovića, čija se kuća nalazi u neposrednoj blizini odmah nakon toga napala je grupa Albanaca. U tom trenutku pokušali su i da zapale spomenik Milošu Obiliću u Gračanici i srpsku zastavu u Gračanici.

Pre samo par dana kamenovana je osnovna škola u Vitini, a zapaljen je i objekat porodice Jovanović takođe u Vitini. Evo, jutros smo dobili informaciju da je po sedmi put opljačkana i obijena kuća povratnika Dragana Repanovića u mestu Osojane. To je sedmi put upravo zato što prethodnih šest puta niko nije bio kažnjen.

Jedna od metoda kojom se služe prištinske vlasti jesu i montirana suđenja za ratne zločine, koja se po već oprobanom mehanizmu, sprovode prvenstveno na Srbima povratnicima na KiM.

Naime, kada se porodica odluči i usudi na povratak na KiM po njenom dolasku pojavljuju se fantomski svedoci koje kakvih izmišljenih ratnih zločina koje po definiciji počinio neko od članova te porodice. Optuženi se bez ikakvog dokaza hapsi i sprovodi u pritvor, drži se u pritvoru bez suđenja, a i ako dođe do suđenja po ubrzanom procesu bez ikakvih dokaza i svedoka osuđuje se na kaznu zatvora.

Poslednji u nizu ovakvih događaja je Nenad Arsić koji je osuđen na šest godina zatvora bez ijednog jedinog dokaza i bez jednog jedinog svedoka.

Takođe, i gospodin Svetomir Bačević, koji je pre samo par dana uhapšen u okolini Peći, kada je sa svojom porodicom hteo da se vrati na porodično imanje, uhapšen je pod optužbom da je počinio nekakav ratni zločin.

Podsetio bih vas samo da je u pitanju čovek koji je pre ratnih sukoba na KiM bio poštar, koji je zbog zdravstvenih problema bio oslobođen služenja vojnog roka. A, gle čuda svedok protiv njega je rođeni brat ozloglašenog Agima Čekua.

Gospodin Bačević je godinama unazad odlazio u Peć, godinama unazad je boravio u Peći, obilazio svoje rođake, obilazio svoje prijatelje Srbe, svoje prijatelje Albance i tada niko nije pominjao ratni zločin u kojem je on učestovao ili u kojem je on nekakav akter.

A, gle čuda, kada se usudio da poželi da se vrati na svoje uzurpirano imanje, stvorio se odjednom nekakav svedok i on je tada postao najveći zločinac upravo samo zato što je Srbin.

Kada su u pitanju politički predstavnici Srba sa KiM, pri svakom pokušaju odbrane srpskih interesa na KiM, predstavnik Srba koji se odvaži na tako nešto ili da to pomene, po šablonu bi bilo orkestrirano, napadano od strane medija iz Prištine, a nakon toga pripremaju im se montirani sudski procesi.

Kada je nakon podizanja bilborda tzv. OVK u Kišnici, predstavnici opštine Gračanica, gospodin Srđan Popović je izjavio da je to još jedan od pritisaka na srpski narod na KiM i da je cilj unošenje nemira među srpski narod na KiM, krenula je orkestrirana kampanja prištinskih medija protiv njega. Naslovi koji su bili u novinama tih dana jesu da Popović unosi versku i rasnu netrpeljivost i da je on velikosrpski agresor.

Podsetiću vas, gospodin Popović je 2003. godine izgubio rođenog brata. Ubili su ga teroristi u centru Gračanice. Dete je bio.

Nakon napada medija, odbornik u opštini Gračanica albanske nacionalnosti, gospodin Granit Gaši podnosi gle čuda krivičnu prijavu protiv Srđana Popovića zbog tzv. unošenja verske i rasne netrpeljivosti.

Sinoć sam pominjao presudu gospodinu Ivanu Todosijeviću, predsedniku opštine Zvečan koji je u trenutku kada je osuđen zato što je rekao da u Račku nisu bili civili, već da je u Račku policija ubila teroriste, on je u tom trenutku bio ispred Srpske liste ministar u vladi Kosova. Institucije u Prištini osudile su ga na dve godine zatvora i time ga onemogućili da živi sa svojom porodicom na KiM. Morao je da napusti prostor KiM.

Da albanska strana ne zna za pomirenje čak ni u toku najveće pošasti koja je zadesila čovečanstvo, u toku pandemije korona virusa, govori i činjenica da su pre mesec dana u apoteke na severu KiM upali sanitarni i zdravstveni inspektori iz Prištine, praćeni naoružanom policijom kako bi oteli lekove koji su po njihovim nekim propisima ilegalno uneti na KiM. Dakle, to više nije pravo na bol, to više nije pravo na kretanje, to je sada pravo na lečenje. To je sada otimanje prava na goli život.

Kada je Srbija poslala vakcine na prostor severa KiM pre neki dan iz Prištine se podigla takva pompa i takva medijska hajka, kao da je iz Beograda pošao konvoj transportera i oklopnih vozila, a ne vakcina koja će pomoći u lečenju naroda na KiM, pa je Meljiza Haradinaj rekla da Srbija time krši Briselski sporazum.

Ja je sada pitam da mi pokaže jednu tačku Briselskog sporazuma koja govori da Srbija ne može da pošalje zdravstvenu opremu, lekove, zdravstvenu pomoć svom narodu na KiM. Srbi i srpski narod predvođeni Aleksandrom Vučićem, to sam više puta pričao i više puta izjavljivao, opredeljeni su za mir i suživot sa Albancima i drugim nacionalnostima na KiM. Mi smo to svojim delima pokazali, mi smo to svojim postupcima pokazali. Predsednik Aleksandar Vučić je to svojim postupcima pokazao.

Ovim putem sada albanske predstavnike iz Prištine i drugih sredina u Republici Srbiji pozivam da se okanu ratno huškačke politike u nedostatku rezultata i u želji da opravdaju svoje propale politike. Pozivam i sve društveno odgovorne ljude da svoju retoriku prilagode uslovima i situaciji na KiM koja je u ovom trenutku više nego zapaljiva. A sve one koji to ne umeju, pozivam da to nauče od čoveka koji je otišao u Srebrenicu, pozivam da to nauče od čoveka koji je u prvom naletu korona virusa poslao 1.000 PSR testova Institutu za javno zdravlje u Prištini. Pozivam ih da to uče od čoveka koji je na njihove napade da je Srbija izvršila koje kakvu agresiju time što je poslala vakcinu Srbima na KiM, rekao da on nema nikakav problem sa tim i da će on poslati vakcinu i za drugo stanovništvo na KiM, prvenstveno Albance i stanovništvo druge nacionalnosti. Pozivam ih da u miru i toleranciji i pomirenju uče od Aleksandra Vučića. Živela Srbija, živelo KiM!

Deveta sednica Drugog redovnog zasedanja , 28.12.2020.

Zahvaljujem predsedavajući.

Samo bih se nadovezao na prethodnog govornika, na šefa poslaničke grupe, gospodina Martinovića koji je zamolio gospodina Kamberija da zamoli svoje kolege i prijatelje u Prištini da sva ona prava i demokratiju koju on kao predstavnik nacionalne manjine uživa ovde u Republici Srbiji, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a mi kao SNS smo apsolutno ponosni na sva prava koja on kao predstavnik jedne nacionalne manjine ima u našoj zemlji upravo zato što ista ta prava njegovi sunarodnici našem narodu na KiM, ne zabranjuju, podsetiću vas da sloboda govora za Srbe na KiM znači apsolutno odlazak u zatvor.

Podsetiću vas na primer predsednika opštine Zvečan, gospodina Ivana Todosijevića koji je kada je rekao da su u Račku policijske snage i snage bezbednosti iz Republike Srbije ubile teroriste osuđen od strane prištinskih vlasti, osuđen od strane tzv. nezavisnih sudova, mada tamo ništa nije nezavisno počevši od države, pa onda sve ostalo, i dobio je kaznu od dve godine za verbalni delikt.

Pitam gospodina Kamberija - šta bi se desilo Srbima u Prištini, srpskim predstavnicima u Prištini kada bi govorili kao što on govori danas?