MILAN ILIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1990. godine. Živi u Vranju.

Student je Ekonomskog fakulteta.

Polaznik je prve generacije Akademije mladih lidera Srpske napredne stranke.

Nakon parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Izabran je sa izborne liste “Aleksandar Vučić - Za našu decu”.
Poslednji put ažurirano: 13.10.2020, 10:43

Osnovne informacije

Statistika

  • 1
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 22.12.2020.

Zahvaljujem gospodine Dačiću.

Uvažena ministarka, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, pred nama se danas nalazi set zakona, ali ja ću se u svom obraćanju posvetiti zakonu o zaduživanju Republike Srbije kod UniCredit banke za potrebe finansiranja projekta Ruma – Šabac – Loznica.

U pitanju je projekat koji je prioritetan za Srbiju i koji će se realizovati u tri faze. Prva faza je izgradnja deonice autoputa u dužini od skoro 22 kilometra od Rume do Šapca, druga faza je izgradnja mosta preko reke Save kod grada Šapca i treća faza je izgradnja brze saobraćajnice od Šapca do Loznice u dužini od skoro 55 kilometara.

Ovaj kredit kod UniCredit banke Republika Srbija uzima u iznosu od 11 milijardi 288 miliona 640 hiljada i radi se o kreditu koji dobijamo u dinarima po jako povoljnim uslovima. Godišnja kamatna stopa je 2,7% uz dodatak tromesečno belibora koji u ovom trenutku mislim da iznosi nešto ispod 1% odnosno 0,9%, ispraviće me gospoda iz Ministarstva finansija ako grešim.

Ono što je jako bitno jeste da ovaj zajam kreće sa otplatom tek nakon isteka grejs perioda nakon, srpski rečeno isteka perioda počeka, koji se navršava 31. decembra 2022. godine. Dakle, prva rata dolazi na naplatu tek 30. juna 2023. godine i otplaćivaće se u polugodišnjim anuitetima.

Ovo je jako bitno iz razloga što te prve dve godine koje imamo kao grejs period neće stvoriti neko dodatno opterećenje bar ne u trenucima kada se borimo sa zdravstvenom i ekonomskom krizom koju je izazvao virus Kovid 19.

Značaj ovog projekta je jako bitan za Srbiju kao i za Mačvanski i Sremski okrug i za preko 600 hiljada građana koji će ovim projektom biti povezani sa ostatkom Vojvodine, ali značaj ovog projekta jeste i taj što se taj Zapadni deo Srbije povezuje sa regionom, a naročito sa BiH.

Svi mi, drage moje koleginice i kolege narodni poslanici, znamo koliko znači infrastruktura za investicije. Dobra putna infrastruktura, autoputevi, putevi, brze saobraćajnice predstavljaju jedan od osnova za privlačenje investicija, a samim tim i za razvoj jedne zemlje. Mi smo u prethodnom periodu uspeli da izgradimo preko 350 kilometara autoputa. Ne 30, ne 50 već 350 kilometara autoputeva. Toliko niko nije gradio u prethodnih 70 godina. Uspeli smo da izgradimo takođe i preko 500 kilometara regionalnih puteva i mnoge brze saobraćajnice i na kontu toga, a i svega ostalog što smo uradili u prethodnih nekoliko godina uspeli smo da Srbiju dovedemo na nivo da bude atraktivno tržište za ulaganje. Na kontu toga u 2018. i 2019. godini Srbija je bila lider u regionu po broju privučenih direktnih stranih investicija i to u apsolutnom iznosu više nego sve bivše jugoslovenske republike zajedno.

Ako u obzir uzmemo činjenicu da u komšiluku imamo jednu Hrvatsku, imamo jednu Sloveniju, koje su članice EU, morate priznati da je taj rezultat zaista impozantan.

Čak i u ovoj 2020. godini kada se čitav svet suočava sa jednom od najvećih zdravstvenih, ali i ekonomskih kriza izazvane pandemijom virusa, Kovid-19, mi beležimo direktan, odnosno drastičan porast priliva direktnih stranih investicija koji će ove godine dostići nivo od 2,9 milijardi evra, dakle, 2,9 milijardi evra, što čini preko 60% svih privučenih direktnih stranih investicija u ovom regionu.

Raduje me i činjenica da pored svih onih novčanih sredstava koje ulažemo u zdravstvo, u naš zdravstveni sistem kako bi se na što bolji, na što brži način izborili sa ovom pandemijom, i kako bi zaštitili i zdravlje i živote naših građana. Mi nastavljamo da ulažemo i u našu ekonomiju i u našu privredu. Trista trideset milijardi će biti uloženo u 2021. godini i u kapitalne investicije, u izgradnju novih autoputeva, u izgradnju novih brzih saobraćajnica, novih škola, bolnica, domova zdravlja, jer mi ne želimo da ova kriza koja nas je zadesila da nas uspori, želimo da nastavimo da ulažemo u razvoj naše zemlje.

Nažalost, kada govorim o svemu ovome ne mogu, a da ne pomenem činjenicu da postoji mnogo onih koji kritikuju sve što mi radimo za građane Srbije i za našu Srbiju. Ta gospoda, stručnjaci, iz opozicije, koje neću da nabrajam pojedinačno, već sam odlučio da ih onako skraćeno nazovem 619 i kompanija, e, pa toj gospodin 619 i kompaniji smeta to što će u budžetu za 2021. godinu 330 milijardi dinara biti izdvojeno za kapitalne investicije. Toj istoj gospodi smeta i to što se mi tobož, toliko zadužujemo da ćemo građane Srbije dovesti u tzv. dužničko ropstvo i da će oni iz godine u godinu živeti sve teže i teže. To nam govore oni koji su se za vreme dok su bili na vlasti zaduživali šakom i kapom. Zaduživali su se kako bi isplaćivali plate i penzije, ne kako bi uradili nešto dobro za ovu državu, već kako bi pokušali na svaki mogući način da se bar još malo održe na vlasti.

To govore oni koji su ovu zemlju doveli do ivice bankrotstva, oni koji su ovu zemlju ostavili sa praznim penzionim fondom, oni koji su beležili rast samo inflacije i samo stope nezaposlenosti, a o platama, penzijama, životnom standardu građana da i ne govorim. Gle čuda ta gospoda iz 619 i kompanije, danas znaju i šta treba da se radi i kako treba da se radi. Ja njima postavljam pitanje, drage moje koleginice i kolege narodni poslanici, što sve te brilijantne ideje koje im danas toliko naviru, što te ideje niste realizovali dok ste bili na vlasti? Što niste izgradili više autoputeva, što niste otvorili više fabrika, što tad niste brinuli za svoje građane, što tad niste povećavali plate i penzije? Niste, iz jednog prostog razloga što ste se, dok ste bili na vlasti rukovodili samo jednim principom, a to je kako da napunite sopstvene džepove.

U toj sveopštoj pohlepi, koja je vladala među vama, vi ste se čak gazili između sebe, gazili ste jedni druge, ali to i nije toliko strašno, ipak se vi između sebe znate najbolje, najstrašnije je što ste u toj sveopštoj pohlepi otimajući se između sebe otimali od građana Srbije. Ne samo da niste otvarali fabrike, ne samo da niste ništa izgradili, već ste uspeli da uništite sve ono čega ste se dotakli, a sve ono što niste uspeli da uništite, upropastili ste u toj meri da ste kasnije sve te fabrike i firme prodali svojim pajtašima za bagatelne pare, a naravno, uz debelu nadoknadu koja je išla u vaš džep. Tada niste brinuli o građanima Srbije, tad niste brinuli o svoj onoj deci koja plaču, jer roditelji nemaju da im daju para za nove patike, nemaju para da im daju da kupe nove knjige, nemaju para da ih pošalju na ekskurziju, a nemaju upravo iz tog razloga što ste im vi zatvorili fabrike u kojima su pošteno zarađivali svoje parče hleba. Vi takvi se danas libite da bez imalo srama kritikujete i držite pridike nekome.

Na svu sreću građani Srbije dobro vide ko se za njih bori svih ovih godina i ko radi isključivo u interesu njih i u interesu naše Srbije. Zbog toga od izbora do izbora SNS na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem dobija sve veću i veću podršku, jer je to još jedan od dokaza da mi vodimo jednu odgovornu, ozbiljnu politiku rada i borbe za stvaranje bolje budućnosti naših građana, bolje budućnosti ove zemlje.

Čak i u ovoj godini, u ovoj teškoj godini, u ovoj zdravstvenoj, ekonomskoj krizi koja je pogodila čitav svet, mi smo dobili zaista neverovatnu podršku preko dva miliona građana Srbije. Zbog toga im neizmerno hvala.

To je samo još jedan dodatni motiv za nas da nastavimo da se borimo, da nastavimo da radimo i da nastavimo da stvaramo bolju budućnost za njih. Koliko god ti tzv. stručnjaci iz opozicije napadali bez argumenata, koliko god iznosili razne laži, klevete, koliko god izmišljali afere, koliko god vređali moje kolege narodne poslanike po svojim televizijama, po svojim novinama, portalima, ne mogu da sakriju činjenicu da je Srbija danas zemlja koja se nalazi na pravom putu, da je Srbija danas zemlja koja beleži najveći privredni rast u Evropi, a u trenucima ove teške zdravstvene i ekonomske krize, zemlja koja beleži najmanji pad privrednog rasta u Evropi.

Da se danas u Srbiji živi bolje, da su plate i penzije veće, da je stopa nezaposlenosti na istorijskom minimumu, da smo lideri u regionu po broju privučenih direktnih stranih investicija i da se cela Srbija gradi. Od severne do južne granice, širom Srbije danas imate gradilište. Čak i jug Srbije i moje Vranje iz kojeg dolazim dugo godina su bili poslednja rupa na svirali svakoj vlasti. Niko na jug Srbije, na Vranje, Leskovac, Niš nije toliko obraćao pažnju kao SNS od dolaska na vlasti 2012. godine.

Zbog toga cela Srbija se danas razvija ravnomerno, a sve to zahvaljujući politici koju vodi SNS i politici koju vodi naš predsednik Aleksandar Vučić. Poručujem svim tim stručnjacima iz opozicije da svaki dinar koji mi kao država uložimo u razvoj naše zemlje, bio on iz sopstvenih prihoda koje ostvarujemo kao država, bio on iz kredita koje uzimamo, usmeren je samo u jednom pravcu, isključivo za ostvarivanje samo jednog cilja, a to je stvaranje bolje budućnosti za našu zemlju, bolje budućnosti za naše građane i mi ćemo se za to boriti uvek i bez obzira na sve. Živela Srbija.