MARIJANA KRAJNOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1988. godine. Živi u Beogradu.

Po obrazovanju je diplomirani menadžer bezbednosti.

Obavljala je funkciju šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini opštine Zvezdara od 2016. do 2020. godine.

Polaznica je Akademije mladih lidera Srpske napredne stranke.

Nakon parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Izabrana je sa izborne liste “Aleksandar Vučić - Za našu decu”.
Poslednji put ažurirano: 20.10.2020, 13:39

Osnovne informacije

Statistika

  • 1
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.11.2020.

Hvala.

Poštovani predsedavajući, uvažene koleginice i kolege narodni poslanici, velika mi je čast što imam priliku po prvi put da vam se obratim.

Moram, pre svega, da vam kažem da me jako raduje sve veće učešće žena u politici, a u prilog tome govori i činjenica da u radu ovog parlamenta učestvuje 40% žena, kao i da polovinu Vlade Srbije čine žene, što je našu zemlju svrstalo među prvih 10 zemalja u svetu po rodnoj ravnopravnosti, kada je reč o izvršnoj vlasti. Iskreno se nadam da će ubuduće učešće žena u političkom životu Srbije biti još veće.

Kada već spominjem Vladu, da se podsetimo samo da su joj prioriteti dalji rast srpske ekonomije, borba protiv korona virusa, odnosno briga o zdravlju građana, očuvanje interesa u vezi sa Kosovom i Metohijom, borba protiv mafije i organizovanog kriminala, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Republike Srbije, kao i ubrzane reforme.

Sve ovo navedeno predstavlja zapravo odgovoran nastavak politike SNS i predsednika Aleksandra Vučića, a SNS brine o svakom čoveku i radi na rešavanju problema građana. Jedan od velikih problema sa kojim se naši građani suočavaju poslednjih meseci jeste pandemija korona virusa.

Ova pandemija je promenila ceo svet, uništila mnoge ekonomije. Međutim, Srbija se pokazala kao uspešna zemlja. A, kako govorimo o rebalansu budžeta, moram da podsetim da je Srbija u pravom trenutku, tačnije u aprilu ove godine, usvojila već jedan rebalans budžeta, kojim je pomogla kako privredu, tako i fizička lica i na taj način izbegla strašne scenarije koji su se mogli viđati svuda u svetu, u mnogo razvijenijim zemljama, gde je veliki broj ljudi ostao bez posla.

Evo šta je stabilna i zdrava ekonomija omogućila našim građanima. U prvom navratu su isplaćene tri minimalne zarade preduzetnicima i pravnim licima, dok su u drugom paketu mera izdvojene još dve u visini od 60% direktnih davanja.

Pored ovih mera, imali smo jednokratnu pomoć penzionerima u iznosu od 4.000 dinara, zatim, 100 evra u dinarskoj protivvrednosti svakom punoletnom građaninu koji se za to prijavio. Potom smo imali odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, moratorijum na vraćanje kredita i povećanje plata zdravstvenim radnicima u iznosu od 10%.

Dakle, ni u jednom momentu nismo imali smanjenje plata i penzija, naprotiv, plate i penzije kontinuirano rastu. Prosečna neto plata sad iznosi nešto preko 500 evra, što govori u prilog tome da je Srbija danas finansijski i ekonomski stabilna zemlja.

Reagovali smo na pravi način. Nismo imali zatvaranje fabrika u državi. Imamo najmanji pad BDP-a u Evropi, najnižu stopu nezaposlenosti 7,3%, a na to su sve uticale prethodno navedene mere pomoći.

Ovaj rebalans je od izuzetne važnosti, jer omogućava opremanje i završetak Kovid bolnica u Batajnici i u Kruševcu. Veliki novac se ulaže u zdravstveni sistem. I ono što je za pohvalu jeste jednokratna novčana pomoć zdravstvenim radnicima u iznosu od 10.000 dinara, jer zdravstveni radnici su podneli najveće žrtve, zajedno sa svojim porodicama i najmanje što možemo da učinimo za njih i na neki način im olakšamo jeste da se ponašamo odgovorno kada je u pitanju epidemija korona virusa, da poštujemo epidemiološke mere i na taj način pomognemo u borbi protiv Kovida. Zahvaljujem.