VELIBOR STANOJLOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen 1987. godine. Živi u Velikoj Plani.

Po zanimanju je diplomirani inženjer elektrotehnike.

Predsednik je lovačkog udruženja Pomoravlje-Plana, iz Velike Plane.

Nakon redovnih parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Izabran je sa izbrne liste "Aleksandar Vučić - za našu decu".
Poslednji put ažurirano: 09.11.2020, 11:04

Osnovne informacije

Statistika

  • 1
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 11.03.2021.

Uvažena predsedavajuća, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani gosti, dragi građani, danas govorimo o jednoj izuzetno bitnoj temi, a to je tema Izveštaj Agencije za energetiku.

Dobili smo iscrpan i obiman Izveštaj Agencije i ovom prilikom bih pohvalio gospodina Popovića na ovako detaljnom izlaganju što se tiče Agencije za energetiku. Jako bitna stvar za našu zemlju je ta stabilnost koju mi u ovom trenutku imamo, što se tiče i električne energije, isto tako i stabilnosti što se tiče gasa.

Jedna od najvećih investicija u poslednjih 30 godina koja je izuzetno značajna za našu zemlju je „Balkanski tok“, koji je prošao i koji je prošle godine pre nove godine pušten u upotrebu.

Dolazim iz opštine Velika Plana, kroz koju prolazi taj isti tok, i na čijoj se teritoriji granice opštine sa susednom opštinom gradi najveća kompresorska stanica u ovom delu Evrope čija je vrednost preko milijardu evra.

Ovaj projekat će omogućiti državi ne samo prihod od tranzita, već i jeftiniju cenu gasa u narednom periodu i lakši priključak za sva domaćinstva, za privredu na taj isti gas.

Srbija se razvija ekonomski, što iziskuje sve veću potrošnju električne energije. Izveštaj o snabdevanju električne energije je jako bitan i ono što predstavlja jednu od socijalnih stvari naše države je ta cena električne energije.

Kao radnik Elektrodistribucije već godinama imam uvid u većinu stvari koje se dešavaju u ovoj, možda i najvećoj kompaniji u regionu.

Suština svega ovog je ulaganje i modernizacija te iste kompanije i ulaganje u nju, što je i ministarka, gospođa Zorana Mihajlović najavila za naredni period.

Sve one stvari koje godinama više od 30, 40 godina nisu promenjene u distributivnom sistemu, na mernim uređajima, sve ono što je predviđeno u narednom periodu.

Jedna od najbitnijih stvari je taj „Balkanski koridor“ koji će snabdevati od Obrenovca do Bajine bašte to je jačine 2x400 kW. Zamena mernih uređaja, postavljanja uređaja za daljinsko očitavanje, sprečavanje neovlašćene potrošnje je sve ono što će smanjiti gubitke o čemu su govorili moji prethodnici. To je ono što je izuzetno bitno, jer smanjivanjem gubitaka smanjićemo i proizvodnju električne energije i samim tim sve ono što smo najavljivali i kroz Zakon o zaštiti životne sredine ćemo dobiti smanjenjem potrošnje i smanjenjem proizvodnje električne energije, smanjićemo i povećanje svih tih zagađivača koji su jedan od tereta u našoj zemlji.

Uskoro se završava i postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani TENT-A.

Isto ono što je ministarka najavila, a to je licenca koja je jako bitna, da građani znaju, koju će Elektrodistribucija Srbije dobiti u narednom periodu, to je ono što godinama nismo uspeli da dobijemo i što će nam omogućiti lakše upravljanje distributivnim sistemima.

Svi smo zajedno u procesu energetske tranzicije. Elektroprivreda Srbije će uložiti stotine milione jer je to pitanje zdravlja naših građana, a isto tako i privrednog razvoja.

Poslanička grupa Aleksandar Vučić – Za našu decu, i ja zajedno ćemo o danu za glasanje glasati za ovakav Izveštaj Agencije za energetiku.

Građanima poručujem da će Vlada Srbije zajedno sa Narodnom skupštinom nastaviti da donosi zakone o ulaganju u ovaj sektor i svim građanima obezbediti energetsku stabilnost kako gasom, tako i električnom energijom, što je pokazatelj da je Srbija u izuzetnom ekonomskom usponu i da ćemo biti strateški i energetski nosioc na Balkanu. Najveću zaslugu ima predsednik Aleksandar Vučić koji zbog toga ima i ovoliku podršku u narodu.

Zahvaljujem i živela Srbija.