Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Milica Nikolić

Milica Nikolić

Srpska napredna stranka

Govori

Poštovani predsedniče Narodne skupštine, poštovani ministre, narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, u svom obraćanju govoriću i naglasiti o tome zašto je važno da Vlada Srbije bude jedinstvena, da igra kao jedan tim, da marljivo radi i da vodi politiku koju je definisao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, a koja je jedina u interesu našeg naroda i naše države.

Dakle, važno je zbog rezultata koji su od dolaska SNS na vlast i predsednika Vučića na čelo države brojni u svim oblastima i koji su doneli sveopšti preporod u svim oblastima u našoj državi, posle godina pljačkaške politike bivšeg režima.

Posebno bih izdvojila rezultate u oblasti ekonomije zahvaljujući kojima mi u ovoj godini, odnosno do kraja ove godine podižemo penzije za preko 20%, zatim plate u prosveti medicinskim sestrama i tehničarima za 16%, ali i za decu do 16 godine života odvajamo po 10.000 dinara.

Da podsetim da je naša zemlja, upravo zahvaljujući odgovornoj i ozbiljnoj politici, pre svega u oblasti ekonomije, mogla i u vremenu korone, ali i od početka ratnih dešavanja u svetu, mogla da povećava i plate i penzije sve vreme i da otvara radna mesta sve vreme kada se mnoge veće zemlje nisu snašle i nisu mogle to isto da čine.

Posebno danas, kada naš narod na Kosovu i Metohiji trpi jeziv teror Aljbina Kurtija, važno je da Vlada bude jedinstvena, da radi u interesu građana. Ovo naglašavam upravo zbog razlike između Vlade danas i Vlada do 2012. godine koje su isključivo radile po nalogu stranaca.

To smo mogli da vidimo i pre nekoliko dana kada su predstavnici bivšeg režima dobili i podršku, ali i instrukcije od Viole fon Kramon, ali i drugih lobista nezavisnosti lažne države.

Važno je da građani Srbije znaju da ćemo nastaviti i sa radom i sa rezultatima, da ćemo nastaviti sa povećanjem i plata i penzija i otvaranjem novih radnih mesta i otvaranjem novih puteva i pruga i bolnica. Samo od početka ove godine, otvorili smo deonicu auto-puta, odnosno Moravskog koridora od Pojata do Makrešana, Novi Beograd – Surčin, obilaznicu oko Beograda. Radovi napreduju i na auto-putu Pločnik – Merdare i verujem da ćemo uskoro otvoriti i auto-put „Miloš Veliki“ do Požege.

Važno je da građani Srbije znaju da će Srbija ostati na putu evropskih integracija, ali i da ćemo nastaviti sa dobrim odnosima i sa Rusijom i sa Kinom i sa SAD, dakle sa svim nosiocima svetskog razvoja.

Na kraju, važno je da građani Srbije znaju da ćemo svom snagom slediti politiku predsednika Vučića koja je Srbiju od ovih sa druge strane spasila, izgradila i koja Srbiju vodi u sigurnu budućnost. Hvala.
Niko nikada i nigde u svetu nije zloupotrebio mrtvu decu, kao što ste to uradili vi koji danas ovde čitate tvitove u kojima isključivo prepoznajete biografske podatke.

Nema tu nikakve mržnje, već samo gole istine o vama, a gde ima mržnje, nasilja i pretnji ubistvom sada ću ja vama pročitati.

Nosač lutke obešenog predsednika priznao da je na prozapadnom protestu pozivao na rušenje vlasti silom. Više javno tužilaštvo u Beogradu i okrivljeni Boško Savković zaključili su danas Sporazum o priznanju krivičnog dela – pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, u skladu sa kojim je okrivljenom izrečena uslovna osuda.

Nastavite vi da čitate te tvitove, jer ćemo vam na sve laži i neistine, a ova vest je danas potvrdila koliki ste lažovi i kolika je bruka i sramota svega onoga što radite, na sve to ćemo uvek odgovarati i uvek vas podsećati da treba da vas je sramota zbog toga što glumite lažne ekologe, zbog toga što spavate u sopstvenoj povraćki, zbog toga što kažete da termoelektrane treba zatvoriti, a rudare ostaviti gladne na ulici. Zbog svega toga treba da vas je sramota.

Ponoviću vam ponovo – na vas sam mislila kada sam rekla „i kuso i repato i sve sa dna kace. Lešinari.“ I kuso i repato. Na vas sam mislila. Na vas sam mislila, sve sa dna kace. Nikada nigde u svetu nije zloupotrebilo i gazilo preko mrtve dece zarad političkih poena. Nikada nećete doći na vlast mimo volje građana, bez izbora, a sva ova bruka i sramota koju radite, radite isključivo u tom cilju.

Hvala.
Nije valjda da ste vi toliko hrabri da vešate lutku sa likom predsednika Vučuća, a da ste se tako uplašili od zavrtanja ušiju.

Nemojte samo od muke i od stresa da se ponovo opijate, jer se cela Srbija zgrozila na slike na kojima se valjate u sopstvenoj povraćki.

Govorite ceo dan kako je premijerka rekla da sistem nije zakazao. A, kako se to vi tačno utvrdili da sistem jeste zakazao, pa ste samo dan posle tragedije, kada je cela Srbija bila u žalosti, organizovali politički protest? Kako ste to tačno vi samo za dan utvrdili da navodno sistem jeste zakazao?

Reč niste rekli, samo ste čitali tvitove. Reč niste rekli o tome da je dokazano da je čovek priznao, koji je nosio obešenu lutku sa likom predsednika Vučića da je to uradio, a danima ste lagali da to nije istina.

Reč niste rekli sada o tome. Jednu jedinu reč. Kao što reč niste rekli o tome kako vas Haki Abazi finansira da gazite po mrtvoj deci, kako vas Haki Abazi finansira da rušite Srbiju.

Sistem nije zakazao, ali vaš razum sigurno jeste.

Hvala.
Poštovani predsedniče, poštovani članovi Vlade, narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, na samom početku želim da istaknem da je usvajanje ovih zakona važno jer završavamo proces reforme pravosuđa, odnosno ustavnih promena koje su prošle godine na referendumu potvrđene.

Važno je da nezavisnim sudstvom i samostalnim tužilaštvom omogućimo efikasne i kvalitetne pravne usluge, jer je važno da živimo u pravno sigurnoj zemlji i da svi građani imaju poverenja u institucije.

Ovim visokim nivoom vladavine prava i demokratije u našoj zemlji, mi stvaramo i bolji životni standard za sve naše građane zato što je svakom investitoru važna pravna sigurnost u nameri da ulaže u našu zemlju. Uostalom, ovo je i obaveza naša kao države u procesu pristupanja EU.

Kritika opozicije se svela na to da kažu da proces ustavnih promena nije bio transparentan i da se ovim ustavnim promenama cementira, navodno, politički karakter pravosuđa, da su to besmislice i laži, kao i u ostalom sve što izgovore govori upravo činjenica da je Venecijanska komisija potvrdila da je proces bio transparentan, ali i dala pozitivne ocene na predloge ovih zakona. Sama suština promene Ustava je upravo to da se politički uticaj potpuno isključi, što se postiže promenom načina izbora sudija i tužilaca.

Mogli smo ovde svašta da čujemo. Čuli smo od lažnih ekologa u jednoj rečenici kako su oni učestvovali od samog početka u ovom procesu. "U narednoj rečenici čujemo kritiku da nisu učestvovali u ovom procesu, pa onda opet čujemo u prvoj rečenici da nije važno šta Venecijanska komisija kaže, a onda u narednoj rečenici da na kraju dana nije važno šta kaže Venecijanska komisija", ja sam sada citirala. Onda kažu kako mi ovde radimo na "mig".

Da vam kažem, ne radimo mi na mig, ali ne radimo ni na žetone ni od Rokfelera, ni od Hakija Bazija, ni sve one žetone o kojima je juče kolega Todorović ovde govorio.

Zatim, čuli smo od antidržavnog projekta zvanog „Kolubara trans“ koji kaže da pravosuđe treba da bude nezavisno, ali je na referendumu trebalo zaokružiti „NE“. Nelogično i besmisleno, kao što smo juče čuli od ovog drugog dela ove antidržavne koalicije brigu o Zlatiborskom okrugu.

Samo da podsetim da je samo u prošloj godini u opštinama koje su pominjale juče, Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica, nezaposlenost smanjena za skoro 10% zahvaljujući odgovornoj politici SNS.

Tako da ne treba vi da brinete ni o koordinatorima, ni o SNS, ali izgleda da treba da brinete o svojoj, zato što vam se zbog lažnog patriotizma i jeftine demagogije raspada. Onda smo čuli od predstavnika bivšeg režima da nama govore o nezavisnosti pravosuđe, iako smo im na vreme savetovali da se bar po ovoj temi pokriju ušima. Da, oni koji su 2009. godine izvršili političku čistku sudija, skoro 900 sudija, koja je građane Srbije koštala 44 miliona evra, koji su u Požegi postavili za sudiju čoveka koji nije živ, ali počeli da se kriju ispod klupa, ne zato što imaju srama i obraza, nego zato da bi što duže zbog ovog skandala zadržali svoje fotelje.

Onda ne treba da im zaboravimo ni ono obmanjivanje građana Srbije pred referendum, kada su svi zajedno govorili građanima i obmanjivali ih da se promena ustava odnosi na preambulu, na KiM, na ljudska prava, na vakcinaciju. Nema laži koju nisu svi zajedno izgovorili i nema šta nisu lagali, svi zajedno, samo da bi naneli štetu našoj državi.

Ali, svi oni zajedno zapravo i ne znaju šta hoće. Jedina im je tema predsednik Vučić. Jedina im je tema zato što im je krivac jer je spasio Srbiju od njihovog uništenja, zato što je unapredio sve oblasti, a ovim zakonima unapređujemo oblast pravosuđa.

Važno je da ljudi znaju da ćemo nastaviti da unapređujemo i da se borimo za naš narod, ali nastavićemo da vas sve zajedno uvek i sve ubedljivije pobeđujemo.

Hvala.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine, poštovani narodni poslanici, poštovani ministri, članovi Vlade, poštovani građani Republike Srbije, predloženim izmenama zakona o kojima danas raspravljamo naša zemlja nastavlja borbu sa svetskom ekonomskom krizom, ali i sa borbom za bolji životni standard svih naših građana.

Pre godinu dana apsolutno niko nije mogao da zna šta će se danas dešavati u svetu, ali ozbiljnom i odgovornom politikom predsednika Vučića država je preduzela sve mere da obezbedimo sve ono što nam je neophodno za zimu i kada su u pitanju energenti i hrana, ali i sve ostalo.

Tome je naravno prethodio period od 10 godina u kome smo ekonomski ojačali i osnažili Srbiju, što je bio preduslov za sve ono o čemu danas možemo da govorimo. Zahvaljujući stabilnim javnim finansijama, mi danas možemo i pored dva puta po 100 evra za mlade u ovoj godini da pružimo dodatnu podršku od 5.000 dinara pred novogodišnje i božićne praznike.

Da se naša zemlja dobro snašla govori i podatak da je prosečan javni dug u Evropi preko 90% u odnosu na BDP. Dakle, naša zemlja se bolje snašla nego mnoge druge i veće i razvijenije zemlje, jer smo svo vreme održali stopu javnog duga ispod nivoa Mastrikta, dakle ispod 60%. I pored uvećanih izdvajanja za energente i pored uvećanja i plata i penzija i minimalne zarade i plata za vojna lica, naša država ni u jednom trenutku nije stala sa izgradnjom i modernizacijom i autoputeva i pruga i bolnica i škola, ni u jednom trenutku nije stala sa podrškom mladim ljudima, sa brigom o mladim ljudima, ali i sa brigom o demografskoj slici naše zemlje.

Slušamo mi ovde one koji su bili 12 godina na vlasti da nam govore šta mi treba da radimo, a apsolutno ništa nisu uradili za građane nego isključivo za sebe. Čujem, kažu nam danas da nam treba tri godine da izgradimo jednu ulicu, pa sve i ako je to ozbiljna laž i da je tako, pa vi za 12 godina niste uradili ni jednu ulicu.

Slušamo ovde i one koji su predstavljajući se kao ekolozi hteli da unište naš energetski sektor, ali slušamo i one koji kažu da su državotvorna opozicija, a istu tu državu bi za manje od sat vremena gurnuli nepovratno u ambis i mislim da je podatak koji smo juče i danas čuli od ministra finansija veoma važan podatak koji treba ponavljati, da je stopa nezaposlenosti mladih danas 18%, a da je 2012. godine stopa nezaposlenosti mladih iznosila 53,2%.

Taj podatak je važan zato što objašnjava razliku između tadašnje neodgovorne politike koja je slala ljude iz fabrika na ulicu, a mlade ljude slala u druge zemlje i današnje odgovorne politike, politike koja znači nova radna mesta i brigu o mladim ljudima, da mladi ljudi ostanu da žive u Srbiji.

I na samom kraju podvukla bih da je važno podržati predloge zato što ovi predlozi znače dalji napredak i razvoj Srbije, bolji životni standard za sve naše građane, ali i sigurniju i stabilniju budućnost. Hvala.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine, poštovani narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, na današnjem dnevnom redu se nalazi Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima i to je neophodan korak ka formiranju Vlade koja će imati težak zadatak u izuzetno teškom vremenu.

Ovim Predlogom zakona se osim reorganizacije ministarstava uvode i nova i mislim da je to veoma značajno kada pogledamo situaciju u svetu, koja se naravno odražava i na našu zemlju. Mislim da je dobro što će budući tim koji će činiti Vladu biti dobro organizovan, marljiv i što će to biti tim koji će isključivo igrati za Srbiju.

Pre skoro godinu dana, u poseti Nišavskom okrugu predsednik Vučić je govorio da je za opstanak države u budućem vremenu, da su neophodna četiri stuba. Dakle, to su energetika, vojska, rezerve hrane i zdravstvo.

Ulaganjem u sva ova četiri stuba, u ove četiri oblasti mi danas uspevamo i pored nepodnošljivih pritisaka, zato što smo jedina zemlja koja vodi suverenu i samostalnu politiku, da izdržimo te pritiske, da se borimo, da radimo i da idemo dalje.

Odgovornim i ozbiljnim čuvanjem i jačanjem javnih finansija, mi danas uspevamo kada niko drugi ne može da povećavamo penzije do kraja godine za 20%, da povećavamo plate za 12,5%, minimalnu zaradu na 40 hiljada i plate vojnim licima za čak 25%. I zato je važno da nastavimo u tom pravcu, pre svega zbog težine koju nosi buduće vreme.

Osvrnuću se i na sve ono što smo mogli ovde da čujemo, a što je jedino za cilj imalo da doda još tereta na leđa našoj zemlji i ama baš ništa drugo. Od trenutka kada su se izbori završili čuli smo zapomaganja - kada će da se formira Skupština, kada će da se formira Vlada. Zakazana je sednica Skupštine sa Predlogom zakona o ministarstvima, onda čujemo zapomaganje - a zašto je zakazana, zašto se formira Vlada. Čuli smo zapomaganja - kada će predsednik Vučić da dođe, da odgovori na sve što imamo a ga pitamo? Dođe čovek, sedi ovde dva dana, 25 sati, jedini ne ustane sa ove stolice, odgovori na sve, a onda čujemo zapomaganja - a zašto je došao, zašto on govori, ne treba da govori.

Kada je počela izborna kampanja, svi redom su rekli da Srbija ne treba da uvede sankcije Rusiji, a da će Vučić uvesti 4. aprila. Prošao je 3. april, prošao je 4. april, evo 19. oktobar - Vučić nije uveo sankcije Rusiji, ali su zato svi oni 3. uveče licemerno okrenuli priču i rekli da Srbija ipak treba da uvede sankcije Rusiji.

Pre nekoliko dana čim su videli da se bliži formiranje Vlade svi redom po komandi, da prvi zadatak Vlade treba da bude uvođenje sankcija, a onda se bune kako nisu imali vremena da se spreme za ovu sednicu Skupštine, kako nisu imali dovoljno vremena da se pripreme, a mi smo imali dovoljno vremena da zakažemo ovu sednicu Skupštine. Nisu znali izmene koje ovaj zakon nosi. Pa njih ovaj zakon i ne zanima. Evo, ni juče ni danas nismo čuli ni reč o izmenama ovog zakona, što evo možemo videti i sada, prazne klupe se nalaze preko puta. Vidimo koliko predstavnike opozicije zanima Vlada i ovaj zakon.

Govorite nam, pominjete neke ambasadore, valjda svaki put dobijete plus kada pomenete neko od njihovih imena, kada idete da ih molite da vas dovedu na vlast. Onda čujemo i reči Veljka Belivuka, kunu se u reči Veljka Belivuka. Time su nam rekli da im je on novi lider opozicije, ali nam nisu rekli kakve veze ima sa ovim zakonom.

Ne znam samo šta vam je onda trebalo toliko vreme. Nemojte da se brinete, sve ste instrukcije Veljka Belivuka dobro naučili i svaku reč ste dobro zapamtili. Zato bih na kraju svog izlaganja licemerima da kažem i ovima koji otvoreno govore protiv interesa Srbije i ovima što ni sami sebi ne veruju kada kažu da su patriote da pomisle bar malo na interese svoje zemlje, da pomognu bar malo svojoj zemlji kada se nalazi u teškoj situaciju ne svojom krivicom, a ne da joj tovare leđa, a novoj Vladi i predsedniku Vučiću puna podrška u budućem radi i sigurna sam da će Srbija nastaviti da se kreće na svom putu razvoja, napretka, izgradnje i boljeg životnog standarda za sve naše građane. Živela Srbija. Hvala.
Hvala, uvaženi predsedavajući.

Uvažena ministarka i članovi Vlade, uvažene kolege narodni poslanici i građani Republike Srbije, na današnjem dnevnom redu nalazi se set veoma važnih zakona koji se odnose na zaposlene u javnom sektoru.

Predloženim izmenama kojima se uređuju plate zaposlenih u javnom sektoru utvrđuje se novi rok za početak primene. Novi rok se odnosi na 2025. godinu kada se procenjuje da će se ispuniti svi neophodni uslovi kako bi se pristupilo ovoj primeni.

Danas u Srbiji postoji jedan sektor koji se zove „Multikom“. To su oni koji sebe nazivaju elitom i koji misle da se na njih nijedan zakon ne odnosi. To su oni registrovani u raznim poreskim rajevima, dakle, ne plaćaju porez u Srbiji. To su oni koji u svom vlasništvu imaju medije sa kojih pljuju sve one koji ne misle kao oni.

Dakle, oni su sve, a svi ostali su ništa. To su oni koji idu da kažu građanima Srbije kako danas žive loše a izlaze iz džipova koji koštaju oko 150.000 evra. To su oni koji kažu da je srpski narod genocidan, kojima je svaki stranac i svaka strana zemlja preča nego Srbija.

Bili su na vlasti do 2012. godine, samo što sebi danas daju druge nazive, ali ih i dalje okuplja novac. Dakle, Đilas, Šolak, Marinika i ostali. Oni bi danas opet na vlast, da dopune budžet „Multikoma“ narodnim parama, kao što su oduvek radili, da ubede nekako narod da je sve ono što su radili do 2012. godine – nema veze, sve zatvorene fabrike, urušena ekonomija, vojska, sve to – nema veze. Danas će oni kao borci za ekologiju da mažu ljudima oči i ulicom, pošto izborima ne mogu, da opet dođu na vlast.

U subotu se na ulicama Srbije videlo kako baš oni manipulišu narodom. Moglo se videti kako zbog njihove nekontrolisane želje za vlašću očevi i majke u naručju nose svoju decu kod lekara, jer nisu mogli da prođu blokirane ulice, ali njih je briga za to. I to baš oni su doveli Rio Tinto i baš oni su izdali sve dozvole. Ja verujem da će, kako vreme bude prolazilo, njihova namera postajati sve jasnija.

Od kada je Aleksandar Vučić na čelu naše države u ekologiju se ulaže više nego ikada ranije i mi moramo da ulažemo u ekologiju ali ne smemo dozvoliti da nas lažu oni koji svoj politički neuspeh, svoj nedostatak političkog programa, a ogromnu želju za vlašću kriju za brige o životnoj sredini a dokazali su da ih nije briga ni za životnu sredinu u kojoj živimo ali ni za živote građana.

Srbija danas pokazuje rešenost i odgovorno se ponaša i znam da neće dozvoliti da interesi bilo koje kompanije budu ispred javnog interesa i ispred interesa svakog domaćina u našoj zemlji.

Kao što rekoh, Srbija danas pokazuje rešenost da očuva prirodu za buduće generacije, ali i da stvori uslove da se prirodna bogatstva koriste na dobrobit našeg naroda i naše Srbije. Hvala.
Hvala, uvaženi predsedavajući.

Uvažene kolege narodni poslanici, uvaženi ministre, poštovani građani Republike Srbije, na današnjem dnevnom redu nalazi se set veoma važnih zakona iz oblasti finansija. U svom izlaganju, osvrnuću se na Predlog zakona koji se odnosi na kredit koji je neophodan radi finansiranja projekta koji se odnosi na rekonstrukciju i modernizaciju železničke pruge Subotica-Horgoš, granica sa Mađarskom.

U obrazloženju ovog Predloga zakona navodi se da se deo ovog projekta finansira iz budžeta Republike Srbije, a drugi deo iz kredita koji je regulisan ovim zakonom.

Ovakvi projekti su veoma važni, jer predstavljaju nastavak razvoja i izgradnje Srbije, koja je počela od dolaska SNS na vlast i predsednika Vučića, Srbije koja je do pre 10 godina na svaki mogući način i na svim poljima bila uništavana.

Ovo je regionalna pruga koja povezuje gradove u graničnom području na teritoriji Srbije i Mađarske. Mislim da značaj ovakvog povezivanja najbolje znaju ljudi koji žive u mestima kroz kraja prolazi neka od pruga. Stoga za Požegu, odakle ja dolazim, je od velikog značaja pruga Beograd-Bar, pruga koja za četiri i po decenije od kako je izgrađena nikada nije rekonstruisana, do 2017. godine, kada je rekonstruisano 77 km od Beograda do Valjeva. Veoma je važno i jako me raduje to što se izvode radovi na ispitivanju trenutnog stanja kako bi se pristupilo izradi projektno-tehničke dokumentacije za neku buduću rekonstrukciju.

Brojimo mi ovde i godine, brojimo i decenije, koliko su ljudi u Srbiji čekali da se povežu auto-putevima, da se povežu prugama, koliko su ljudi u Požegi čekali da se izgradi "Miloš Veliki". Pitamo mi ovde vrlo često zašto je jedan most na Adi bio skuplji nego koliko danas iznosi cena deonice Preljina-Požega i kako je moguće da bivši tajkunski režim plati jedan Most na Adi više nego 30 km auto-puta sa mnogo mostova, najdužim tunelima u Srbiji, mnogo nadvožnjaka?

U prilog tome prethodni dan se pojavila u medijima vest da je jedna država ozbiljno kaznila kompaniju koja je gradila Most na Adi, kako se navodi, zbog kartelskog ugovaranja cena. Kazna je izrečena zbog kartelskog ugovaranja cena i iznosi 62 miliona evra, a kompanija koja je gradila Most na Adi je priznala učestvovanje u kartelu. I neće o tome ni Dragan Đilas, ni njegov uposlenik Nikezić, ništa reći, naravno. Oni će reći samo kada za nešto treba neka neistina da se iznese. Neće reći ništa o tome, jer bi priznali narodu u Srbiji odakle im toliki novac na privatnim računima širom sveta. Javiće se uposlenik Nikezić da kaže njegovu ocenu koja je preporuka da neko postane ministar i tada iznoseći laži. Ali, sigurno neće reći da je možda baš ova situacija sa Mostom na Adi bila preporuka da on postane možda jedan od omiljenih uposlenika Dragana Đilasa.

Osvrnuću se i na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privremenom registru punoletnih državljana Republike Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije virusa izazvane korona virusom.

Zbog ugrožene aktivnosti privrede, ova mera je zaista neophodna i naša država je ovim dodatnim paketom pomoći pokazala visok stepen odgovornosti i brige, a ja ću za kraj svog izlaganja iskoristiti priliku da pozovem sve ljude koji se još uvek nisu vakcinisali da to urade što pre, da sačuvaju svoje zdravlje, svoj život, ali i ekonomiju naše zemlje. Hvala.
Hvala, uvažena predsedavajuća.

Uvažene kolege narodni poslanici, uvaženi predstavnici Visokog saveta sudstva, poštovani građani Republike Srbije, na današnjem dnevnom redu nalaze se i dva predloga odluka, Predlog odluke o izboru predsednika sudova i Predlog odluke o prestanku funkcija predsednika Prekršajnog suda u Zrenjaninu.

U članu 52. Zakona o izboru sudija, navodi se i da predsednik suda predstavlja sud, da rukovodi sudskom upravom, da se stara o blagovremenom i pravilnom radu suda. Zatim, u istom članu ovog zakona navodi se i da predsednik suda je dužan da održava zakonitost, da se stara o otklanjanju nepravilnosti, ali i da sprečava odugovlačenje u radu.

Takođe, ono što je možda i najznačajnije je da dužnost predsednika suda da se stara o održavanju nezavisnosti sudija, ali i ugleda suda. Kada je u pitanje o održavanju nezavisnosti sudija, mislim da je i to naš zadatak ovde, pre svega zbog građana koje mi predstavljamo.

Od dolaska SNS na vlasti insistira se na promenama koje će ojačati nezavisnost pravosuđa, ali ispuniti obaveze u procesu pristupanja EU. U prilog tome mislim na Predlog o izmeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, ali i u nizu zakona koji su doneti prethodnih godina, gde država pokazuje da temeljno pristupa osnaživanju pravosudnog sistema. Ne mogu da ne pomenem značajna ulaganja u pravosudnu infrastrukturu u prethodnim godinama više od 6000 metara kvadratnih je novoizgrađenih objekata. Više od 80.000 metara kvadratnih je rekonstruisano, a više od 100.000 metara kvadratnih saniranih i adaptiranih objekata. U savremenu IT opremu uloženo je više od milijardu dinara. Taj elektronski sistem pravosuđa je značajno olakšao građanima, stvorio uštede i zamenio odlaske na šaltere više državnih organa.

Ovakva značajna ulaganja u infrastrukturu nisu samo u pravosudnom sistemu, ovakva značajna ulaganja su u svaki segment koji je do 2012. godine bio najbrutalnije zapostavljen. To su škole, to su bolnice, putevi, ekologija, itd.

S obzirom da dolazim iz Požege, zaista ne mogu a da ne pomenem auto-put Miloš Veliki. Autoput Miloš Veliki će od Požege i okolnih opština stvoriti mesto za nove investicije, koje će otvoriti nova radna mesta. Osnažiće turistički potencijal i Požege i okolnih opština, ali i povezaće ove opštine sa ostalim krajevima. Izgradnjom auto-puta od Požege do Crne Gore i do Kotromana, povezaće Srbiju i s regionom.

Ono što takođe, ne mogu a da ne pomenem je i izgradnja obilaznice oko Požege ka Kosjeriću, za koji se sada radi projektno-tehnička dokumentacija čija vrednost se procenjuje oko četiri miliona evra. Ali, ono što moram da naglasim je, da se jako mnogo čekalo na izgradnju i obilaznice i ovog auto-puta. U prilog tome moram da pomenem još jedan projekat, to je izgradnja brane i akumulacije u Svračkovu, čija vrednost se procenjuje sa izvođenjem radova na 100 miliona evra. Stvoriće se jezero koje će vodosnabdevati i Požegu i Arilje i Lučane i Čačak i Gornji Milanovac. Takođe, ovaj projekat će imati značaj i u odbrani od poplava. Ovo napominjem zato što se i za ovaj projekat čekalo oko pola veka.

To je samo pokazatelj da se danas završavaju projekti koji su bili neophodni da se završe ranije, ali nijedna vlast za to nije imala sluha ni osećaja. Najmanje sluha i osećaja i dužnosti i odgovornosti prema građanima imala je vlast do 2012. godine. Ona je nekako najviše sluha i osećaja imala za punjenje svojih džepova. Nije nju zanimala nezavisnost pravosuđa. Vlast do 2012. godine je zanimalo kako što više fabrika da zatvori u zemlji, a kako što više bankarskih računa da otvori u inostranstvu. Onda se jedna od njih oglasi i kaže kako Vučić otvara fabrike zbog birača. Vučić otvara fabrike da ljudi imaju gde da rade i da država ide napred. Kamo sreće da su oni otvorili jednu fabriku, iz bilo kog razloga.

Verujem da će naša država nastaviti da radi u cilju jačanja pravosudnog sistema u smislu i nezavisnosti i efikasnosti, a ja ću sa svojim kolegama iz Poslaničke grupe Aleksandar Vučić – Za našu decu u danu za glasanje prihvatiti predložene odluke. Hvala.
Uvaženi predsedavajući, uvažene kolege narodni poslanici, uvaženi gosti, poštovani građani Republike Srbije, govoriću o tački dnevnog reda koja se odnosi na podnošenje izveštaja o radu Komisije za kontrolu državne pomoći, a koja je osnovana Zakonom o kontroli državne pomoći.

Cilj kontrole davanja državne pomoći je zapravo onemogućavanje stavljanja određenih privrednih subjekata u privilegovanom položaju, odnosno omogućavanja jednakih uslova poslovanja učesnika na tržištu. To dalje znači jačanje slobodne konkurencije, odnosno stvaranje zdravijih uslova poslovanja svih učesnika na tržištu, od čega krajnju korist imaju potrošači, odnosno građani Republike Srbije.

U ovom izveštaju govori se i o radu Komisije za vreme epidemije izazvane Kovid 19 virusom i ono sa čime se susrela naša privreda u prethodnoj i u ovoj godini je zaista bilo teško. Kao direktna posledica javilo se smanjenje potražnje roba i usluga, ali i smanjenje investicija. Međutim, najveći rizik postojao je za mala, mikro i srednja preduzeća, kao i preduzetnike. Međutim, naša država je pravovremeno reagovala i zaista odgovorno.

Odlično se snašla sa merama podrške i građanima i privredi i sačuvala ekonomiju privrednih subjekata, odnosno on što je najbitnije, sačuvala zaposlene u našoj zemlji. Srbija se snašla bolje od većine zemalja u Evropi i smatram da je zbog toga veoma važno da pomenem koje to sve mere je naša država preduzela u prethodnoj godini za građane i privredu.

U 2020. godini usledila su dva paketa mera podrške, građanima i privredi koja su se odnosila na isplatu minimalne zarade zaposlenima, kao i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, ali ono što je čini mi se najviše značilo našim građanima, to je isplata 100 evra za sve punoletne građane.

U 2021. godini usledio je treći paket podrške koji se odnosi na isplatu tri puta po 50% minimalne zarade i to u aprilu, maju i junu mesecu. Zatim, u aprilu mesecu 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi za gradske hotele, kao i 600 evra za prevoznike po autobusu i to u aprilu, maju, junu, julu, avgustu i septembru mesecu.

20/3 MJ/IĆ

U maju je usledilo prvih 30 evra za sve punoletne građane, kao i 200 evra za nezaposlene građane koji žive na teritoriji KiM, kao i 100 evra za sve građane koji žive na teritoriji KiM, uključujući i decu.

U junu mesecu sledi 60 evra svim nezaposlenim, kao i ono što je veoma važno da napomenem, 3.000 dinara za sve vakcinisane građane. U julu i avgustu je predviđena isplata pune minimalne zarade za slobodne umetnike, ali i isplata pune minimalne zarade za zaposlene u turizmu i u ugostiteljstvu. Penzionere u septembru očekuje 50 evra, a u novembru sve punoletne građane drugih 30 evra.

Da se naša država ponašala odgovorno donoseći sve ove mere vidimo po činjenici da je stopa javnog duga u 2021. godini ostala ispod 60% BDP. Veoma važno je zbog toga da napomenemo da je 2014. godine kada nam je ostala razorena ekonomija posle bivšeg režima, stopa javnog duga iznosila je 79%, a danas u 2021. godini, iako suočeni sa pandemijom stopa javnog duga je zadržana ispod 60% i ona iznosi danas 58%.

Danas pored svega ovoga Srbija ima i najveće kapitalne investicije, ulaže se u putnu i železničku infrastrukturu, u zdravstvenu infrastrukturu i mora priznati više nego ikada ulaže se u ekologiju. Nastaviće Srbija da raste najbrže, nastaviće Srbija da ostvaruje velike i ozbiljne rezultate i u ekonomiji i u zdravstvu, ali i na svim poljima. Danas je paradigma političkog sistema u Srbiji rezultat.

To ne shvataju oni kojima je jedini cilj da pobede na izborima, ali bez glasova građana. To ne shvataju oni kojima je jedini cilj da upravljaju RTS, to ne shvataju oni kojima je jedini cilj da dobiju nacionalnu frekvenciju za medije Dragana Đilasa, to ne shvataju onima kojima je jedini cilj da se ime Aleksandar Vučić ne pojavljuje nigde, da se ime Aleksandar Vučić ne pojavljuje na listama. Pojavljivaće se ime Aleksandar Vučić svuda gde to građani budu želeli, kada god to građani budu želeli, jer upravo je Aleksandar Vučić Srbiju izvukao iz mračnog tunela u koju ste vi okupljeni oko Đilasa, Tadića, Jeremića do 2012. godine držali zatvorenu. Hvala.
Uvaženi predsedavajući, uvažene kolege narodni poslanici, uvaženi ministre i članovi Vlade i uvaženi građani Republike Srbije, na današnjem dnevnom redu je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, o kome ću ja govoriti.

Predložene izmene ovog zakona doneće lakše ostvarivanje prava građana, ali i opštu bezbednost i sigurnost svih građana i države.

Ja bih ovde istakla kao jako važne odredbe one koje se odnose na dodavanje adrese prebivališta kao obavezan element obrasca lične karte, koji će, pre svega, značiti pravnu sigurnost svih građana, ali i odredbu koja se odnosi na ukidanje naknade o proglašenju nevažeće lične karte u „Službenom glasniku“, koja je, ako se ne varam, iznosila oko 798 dinara i koja će, ukoliko se predložene izmene usvoje, biti ukinuta i nevažeća lična karta će se oglašavati na zvaničnoj veb prezentaciji MUP po proglašenju rešenja.

Ono što ja danas ne mogu da ne iskoristim priliku i da ne pomenem, iako ministar Vulin nije tu, to je borba protiv organizovanog kriminala koju naša država odlučno vodi, odnosno borba protiv najmonstruoznijeg kriminalnog klana na ovim prostorima, koji nije prezao apsolutno ni od čega. Oni su išli dotle da su prisluškivali predsednika Republike i njegovu porodicu, pratili ih i ono najstrašnije, pripremali su napad na njega.

Zaista se nadam da će državni organi rasvetliti sve strahote ove kriminalne grupe do kraja i da će se rasvetliti i svaki pojedinac koji je pomagao ovim kriminalcima u vršenju ovih stravičnih i monstruoznih krivičnih dela.

Dok na jednoj strani imamo borbu naše države, uspešnu borbu na svim frontovima, a jedini cilj koji ima, to je uspešna, ekonomski snažna i sigurna Srbija, na drugoj strani imamo Dragana Đilasa koji iznosi svoj program ili šta već putem intervjua. On kaže da svako ko nije pod njegovom kontrolom, a odnosi se na televiziju ili je novinar, odnosno koji nije u njegovom vlasništvu, koji on ne finansira, ne može se baviti novinarstvom, ne može biti novinar i takva televizija ne može da obavlja svoju delatnost. On izgleda tako shvata slobodu medija.

Ali, ono što je meni još zanimljivije, Dragan Đilas kaže da bi voleo da čuje odgovor predsednika Vučića o ekonomskoj budućnosti Srbije.

Ne treba Dragan Đilas da se brine o ekonomskoj budućnosti Srbije koja je u prvom kvartalu 2021. godine najbolje se snašla u Evropi sa kovid krizom, koja je imala najveći rast BDP od svih zemalja u Evropi. Ne treba Dragan Đilas da se brine o Srbiji u kojoj je danas prosečna plata 555 evra.

Dragan Đilas treba da se brine kako da objasni ekonomsku prošlost Srbije kada je bio na vlasti, kako da objasni ekonomsku sadašnjost svojih bankovnih računa koji su nastali pošto je bio na vlasti i da konačno objasni kako je to Most na Adi skuplji od deonice Preljina-Požega. Ja se nadam i da Dragan Đilas konačno objasni nadležnim organima odakle mu toliki novac. Hvala.
Uvažena predsedavajuća, uvažene kolege narodni poslanici, uvaženi članovi Vlade, uvaženi građani Republike Srbije, na današnjem dnevnom redu je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o prevozu u železničkom saobraćaju. Veoma je važno napomenuti da je železnica danas među prioritetima Vlade Republike Srbije, odnosno kada je u pitanju njena modernizacija.

Poznato je da je železnica najbolji vid transporta, pogotovo kada je zaštita životne sredine u pitanju i ona nikako nije smela biti zaboravljena od strane bivše vlasti, ali kako su zaboravili i uništili sve drugo zaista bi pravo čudo bilo da su bar na železnicu mislili.

Osvrnuću se na železnički pravac koji je najznačajniji za opštinu iz koje dolazim, a koja je raskrsnica drumskog i železničkog saobraćaja, dakle, opštinu Požega i ceo Zlatiborski okrug. To je pruga Beograd – Bar. Za četiri i po decenije od kada je ona izgrađena nije značajnije rekonstruisana sve do 2017. godine kada je rekonstruisana deonica od Beograda do Valjeva, duga 77 kilometara. Pruga Beograd – Bar je jedna od najzahtevnijih železnica, sa 254 mosta i 234 tunela.

Veoma me raduje što se danas izvode radovi na ispitivanju, odnosno utvrđivanju stanja terena na deonici od Valjeva do granice sa Crnom Gorom, kako bi se što pre pristupilo izradi projektno-tehničke dokumentacije, a da bi se i taj deo rekonstruisao i modernizovao.

Sa jedne strane brojimo decenije koliko nije ulagano u autoputeve i koliko su građani naše zemlje čekali da do mesta u kojima žive autoputevi dođu i sa sobom donesu investitore i nova radna mesta, a sa druge strane brojimo decenije koliko su naši građani čekali, ne samo da se izgrade nove pruge, nego da se rekonstruišu postojeće.

Da je politika SNS i predsednika Vučića razvojna politika, politika sigurne budućnosti Srbije, govori i mreža autoputeva koji se danas grade, ali mreža železnice. To se odnosi i na prugu Beograd – Niš, zatim Niš – Dimitrovgrad, ali i na brzu prugu Beograd – Budimpešta, koja je jedna od najznačajnijih projekata u ovom delu Evrope. Kada se završi deonica Beograd – Novi Sad, nastaviće se dalje od Novog Sada do Subotice i ovom prugom vozovi će saobraćati oko 200 kilometara na čas, a kao izvođači uključeni su i ruski i kineski investitori.

Da bi se ostvarili dobri odnosi sa zemljama, kao što su Rusija i Kina, potrebna je mudra politika, odgovorna politika i za to je zaslužan predsednik Aleksandar Vučić i to je svim građanima jasno.

Danas nikome nije jasno kako oni koji su do 2012. godine urušavali srpsku ekonomiju i potpuno je razorili bez imalo srama kažu da sa Kinom treba prekinuti saradnju. Ovde prvenstveno mislim na Dragana Đilasa i Dušana Nikezića, koji kaže da Srbija treba da raskine ugovore o građevinskim projektima sa Kinom. Ako je tako savetovao svog poslodavca Đilasa, onda me uopšte ne iznenađuje što Srbije do 2012. godine nije imala u izgradnji ni jedan autoput, ni jednu novu prugu, što su se fabrike zatvarale.

Podsetila bih gospodina Nikezića, kada već poredi cene i kilometre, da uporedi i cenu Mosta na Adi sa celom dužinom Preljina – Požega, autoput Miloš Veliki, koji ima 35 mostova, tri tunela, četiri nadvožnjaka i neka kaže građanima zašto je njegov poslodavac Dragan Đilas, dok je bio na vlasti, platio jedan most više nego celu deonicu autoputa. Bojim se da odgovor za to leži na računima na Mauricijusu ili nekim drugim destinacijama, ali koji su danas, nadam se, nadležnim organima poznati.

Mi ćemo dalje nastaviti da se borimo za razvoj naše zemlje, za ulazak naše zemlje u EU, za dobre i bliske odnose i sa Kinom i sa Rusijom, ali i sa SAD, sa Japanom i sa svim zemljama nosiocima svetskog razvoja. Jer, naš cilj je snažna, ekonomski jaka i stabilna Srbija. Hvala.
Poštovani predsedavajući, poštovani narodni poslanici, uvaženi ministre, poštovani građani Republike Srbije, u svom obraćanju govoriću o Predlogu zakona o privremenom registru državljana Republike Srbije kojima će biti uplaćena novčana pomoć kao mera za ublažavanje posledica pandemije kovid 19, izazvana virusom korona.

Kako se i u obrazloženju predloga ovog zakona navodi, neophodno je da država nastavi sa merama kako bi se ublažile, pre svega ekonomske posledice izazvane pandemijom, a koje su najviše pogodile privrednu aktivnost i znatno je ugrozile.

Srbija je danas zemlja koja zahvaljujući odgovornoj politici predsednika Vučića odlično se snalazi u ovoj borbi koja ni malo nije laka.

Kada uzmemo u obzir svu medicinsku opremu koju danas imamo, bolnice, kada uzmemo u obzir veliki broj testiranja, koji je čak 80% veći nego u zemljama EU, veliku hospitalizaciju, vakcinaciju, najnižu stopu smrtnosti, a sve to uz najblaže meri u Evropi, jasno je potpuno da je Srbija danas dala primer ne samo zemljama Balkana, nego i Evrope, kako se vodi odgovorna politika i kako se brine o životima svojih građana.

Srbija je vakcinisala više od tri miliona građana sa prvom dozom vakcine, a više od milion sa obe doze, od četiri različita proizvođača.

Paralelno sa ovom brigom o životima građana, sa nabavkom lekova, vakcina, Srbija danas više nego ikad ulaže u zdravstvenu infrastrukturu. Ali je jako važno da pomenemo da je 2012. godine Srbija bila na dnu svih lestvica kada je zdravstvena zaštita u pitanju. Danas se gradi deset opštih bolnica, ulaganjem u Torlak Srbija će početi da proizvodi četvorovalentnu vakcinu protiv sezonskog gripa, vakcinu protiv korona virusa. Treba napomenuti da je 2019. godine, pre samo dve godine, iako i tada velika ulaganja u zdravstvo, taj iznos je bio 289 milijardi dinara, a sada, samo dve godine, skoro duplo.

Za samo četiri meseca izgrađene su dve kovid bolnice u Batajnici, sa oko 900 kreveta, i Kruševcu, a evo sada i zvanično gradimo i treću kovid bolnicu u Novom Sadu.

Pored ove borbe za zdravstvo, Srbija danas preduzima mere podrške kako bi se ublažile posledice pandemije.

Treći paket mera se odnosi na davanje dva puta po 30 evra svim punoletnim građanima, a način isplate je regulisan upravo ovim predlogom zakona. Ovaj paket mera obuhvata i 60 evra svim nezaposlenim, kao i 50 evra za naše penzionere.

Veoma je važno napomenuti da će građani na KiM primiti 100 evra, uključujući i decu, a nezaposleni 200 evra.

Ja zaista danas ne smem da zamislim šta bi se dogodilo da kada treba da se borimo sa korona virusom, da nabavljamo vakcine, da je danas na vlasti onaj koji jedan most plaća kao 30 km auto-puta, onaj koji u skoro 50 zemalja sveta ima 70 miliona evra i ko zna još koliko. E, baš taj, Dragan Đilas, koji je, kada je počela vakcinacija, poslao poruku građanima da Srbija neće imati vakcine. Ali, kako laže, tako krade.

Srbija danas ima vakcine za sve svoje građane koji žele da se vakcinišu. Srbija je vakcinisala i region.

Pored najvećeg do sada ulaganja u zdravstvo, Srbija ulaže i u putnu i u železničku infrastrukturu, ulaže u ekologiju.

Jedan od četiri auto-puta koji se sada grade, deonica Preljina-Požega na auto-putu „Miloš Veliki“, građani Požege su čekali ovaj auto-put oko 70 godina, put koji će zameniti Ibarsku magistralu, koja je toliko života odnela. Jedna od tri obilaznice koje se grade u ovom kraju biće obilaznica oko Požege, a građani Požege su skoro pola veka čekali na obilaznicu koja će izmestiti teretni saobraćaj iz grada.

Da bi se svi ovi projekti realizovali, osim znanja, marljivog rada, borbenosti, neophodna je i zdrava ekonomija i javne finansije kakve Srbija danas ima. Mi ćemo nastaviti hrabro da se borimo za našu Srbiju, za budućnost i našu decu. Hvala.
Uvažena predsedavajuća, uvažene kolege narodni poslanici, uvažena ministarka, predstavnici Vlade, uvaženi građani Republike Srbije, osvrnuću se na Predlog zakona o zaduživanju Republike Srbije za potrebe Projekta Ruma-Šabac-Loznica. Kao što se i u obrazloženju Predloga ovog zakona navodi, ovaj projekat je izuzetno značajan za razvoj i povezivanje oko 600 hiljada ljudi iz Mačvanskog i Sremskog okruga, kao i povezivanja Podrinja i Zapadne Srbije sa Vojvodinom i povezivanje Srbije sa regionom.

Ovaj značaj podvlačim i navodim zato što znam koliki je značaj autoputa „Miloš Veliki“ za moju Požegu. Decenijama se čekalo i nadalo da će se napraviti put koji će zameniti nezgodnu magistralu koja je toliko života odnela, da će se napraviti put koji će Požegu i Zlatiborski okrug povezati sa drugim delovima naše lepe zemlje.

Konačno, dolaskom SNS na vlast i radom predsednika Aleksandra Vučića jednako za svaki deo naše zemlje, ovaj san postao je stvarnost. Za godinu dana, na svetog Nikolu, iduće godine, očekuje se završetak deonice Preljina-Požega, auto-puta „Miloš Veliki“. Ova deonica je duga oko 30,9 kilometara i trenutno se odvijaju radovi na probijanju dva tunela, Laz i Munjino brdo, koji su dužine oko 2800 metara. Tunel Trbušani dužine oko 300 metara će biti treći tunel na ovoj deonici. Koliki je značaj ove deonice govori i to da je ministar Momirović već dva puta obišao ove radove i uverio se koliko ljudi svakodnevno radi na ovoj deonici neumorno, poštujući sve protivepidemijske mere, kako bi se ova deonica što pre završila, jer ona, osim ova tri tunela, obuhvata i 35 mostova, četiri nadvožnjaka, obuhvata oko dva miliona metar kubnih nasipa i tri saobraćajne petlje. Vrednost ovih radova iznosi oko 450 miliona evra.

Ovaj iznos navodim jer želim da napravim jednu paralelu, paralelu koja je jasan pokazatelj zašto narod Srbije apsolutnu podršku pruža SNS i predsedniku Aleksandru Vučiću. Naime, prethodnih dana je Grad Beograd podneo krivičnu prijavu protiv NN lica zbog sumnje na korupciju u vezi gradnje mosta na Adi, za vreme bivšeg režima. Mosta na Adi koji je dužine 900 metara, a cena tog mosta je oko 400 miliona evra. Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, u vreme ove skupe gradnje, rekao je da taj most i ne košta toliko, ako je uopšte, i dalje se ne zna ja mislim ta cena, ne zbog mosta, nego zbog pristupnih saobraćajnica.

Dakle, da uporedimo, 30,9 kilometara autoputa deonica Preljina-Požega košta isto kao 900 metara jednog mosta. Da li smo mi to dobili danas 30 kilometara puta besplatno? Naravno da nismo, ali smo izgleda platili jedan most mnogo više nego što je trebalo. Znam, neko će reći - ne treba porediti most i auto-put, to su različiti tipovi gradnje. Ali, koliko god bili različiti, 30,9 kilometara i 900 metara ne može da košta isto. Nadam se da će nadležni organi i ovu aferu istraživati i da će imati pune ruke posla.

U ovom svom izlaganju ću se osvrnuti na lepše teme, kao što su to koliki je značaj svih ovih puteva za našu zemlju. Svaki autoput sa sobom nosi brži i jednostavniji protok ljudi i robe, koji mnogo znači za ekonomiju i turizam oblasti kroz koje autoput prolazi. To opet znači nove investicije i nova radna mesta. Predsednik Vučić je u mojoj Požegi ove godine otvorio fabriku „Budimka“, simbol stare Jugoslavije i simbol strašnog propadanja, a danas simbol napretka i simbol novog života. Nekada je „Budimka“ otkupljivala voće i povrće iz požeškog kraja i svih okolnih mesta. Danas kada imamo autoput, proizvođač koji ubere svoj plod u Subotici za nešto više od tri sata ga može dopremiti do „Budimke“. To mnogo znači za fabrike.

Premijerka Brnabić je juče sa ministarkama iz Vlade obilazila Ovčar banju, gde su najavljeni značajni projekti i investicije. Da se od Beograda do Ovčar banje putuje tri sata kao nekada, to ulaganje možda ne bi bilo racionalno. Ali, danas, kada imamo „Miloša Velikog“ od Beograda do Ovčar banje je potrebno sat vremena, čime banja postaje realna destinacija za izlet u jednom danu. Posle Ovčar banje autoputem stižete u moju Požegu, rodno mesto Miloša Obrenovića. Nije ovaj autoput mogao da ponese lepše ime od Beograda do Požege, nego ime Miloša Velikog, tvorca naše moderne države Srbija. Živela!
Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani predstavnici institucija, poštovani građani, u svom današnjem i ujedno prvom izlaganju osvrnuću se na prvu tačku dnevnog reda koja se odnosi na izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije iz 2019. godine.

Čitajući ovaj izveštaj, potpuno je jasno da je Srbija danas zemlja koja ne toleriše kriminal i korupciju i ko god se drzne da zanemari javni interes za koji radi naći će se pod lupom Agencije za sprečavanje korupcije.

Naš predsednik Aleksandar Vučić je u više navrata isticao i opominjao da partijska knjižica neće štititi nikoga od kršenja zakona. To nije samo isticano, već smo videli hapšenja funkcionera SNS za koje je postojala osnovana sumnja da su izvršili neka koruptivna dela. Nema zaštićenih kada je SNS u pitanju. Međutim, vlasnici partijskih knjižica na kojima piše Dragan Đilas misle da to za njih ne važi. Misle da je takva knjižica jača i od zakona i od države.

Nadležnost Agencije za sprečavanje korupcije je ustanovljena i Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti, odnosno nadležnosti su kontrola finansiranja političkih subjekata, vođenje evidencija finansijskih izveštaja političkih subjekata, zatim organizacija i koordinacija posmatrača izborne kampanje, kao i davanje saveta i mišljenja kada je primena ovog zakona u pitanju.

Pa, kada smo kod ove kontrole finansiranja političkih subjekata, u skorijem periodu je izašlo u medijima kako je jedna privatna produkcijska kuća u vlasništvu jedne novinarke finansirala emitovanje spotova u predizbornoj kampanji na televizijama N1 i Nova S. Dakle, jedna privatna produkcijska kuća u vlasništvu novinarke, u medijima se navodi Jovana Polić, platila je emitovanje spotova koje je kasnije ustupila stranci Dragana Đilasa. Pa, da li je dovoljno da samo ta novinarka tvrdi da to nema veze sa opozicijom?

Vizuelno, ti spotovi jako podsećaju na kampanju kakvu je vodio tzv. Savez za Srbiju Dragana Đilasa. Ova novinarka je kasnije, kako se navodi, besplatno ustupila te snimke i kada su je mediji pitali zašto baš Draganu Đilasu, ona je rekla – pa, niko drugi nije hteo. Pošto se navodi da to nije platila politička stranka, kako sam zakon nalaže, i pošto ne postoji nikakva pravna i faktička veza između njih, da li je moguće da se i u ovom slučaju kada je Dragan Đilas u pitanju zakon zaobiđe? Ako ništa drugo, postavlja se pitanje javnog interesa, dok na jednoj strani imamo Aleksandra Vučića koji neumorno radi i gradi i auto-puteve i mostove i fabrike i bolnice. Znate, taj auto-put ne koristi samo Aleksandar Vučić, koristi ga i koristiće ga naš narod.

Šta nam se na drugoj strani nudi? Dragan Đilas, koji nam šta poručuje? Kako da nađemo poreski raj za osnivanje nekih firmi, kako da zaobiđemo zakon za sprečavanje korupcije, kako da steknemo preko 30 nekretnina. Pa kojim to poslom treba čovek u Srbiji da se bavi?

Zaista se nadam, verujem u državne institucije i apelujem da istraže sve ove afere, jer koliko god neko bežao od zakona, ruka pravde ga ipak stigne. To zna naš pošteni narod, koji je jasno u junu rekao da želi još i puteva i fabrika i bolnica. Narod je i u mojoj Požegi prepoznao napore SNS, koja je za jedno vrlo kratko vreme uspela da indeks transparentnosti pomeri sa 40. na 54. i da se na rang-listi svih opština Požega nađe, umesto na dotadašnjem 65, sada na 29. mestu, i u mojoj Požegi i u celoj Srbiji. Zbog toga je narod dao punu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i SNS, da bi naša Srbija ponosno išla napred, naša moderna i pristojna Srbija. Živela.