MILICA NIKOLIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1993. godine u Požegi.

Po obrazovanju je diplomirana pravnica.

Završila je Akademiju mladih lidera Srpske napredne stranke.

Nakon parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Izabrana je sa izborne liste "Aleksandar Vučić - za našu decu".

Poslednji put ažurirano: 06.10.2020, 08:04

Osnovne informacije

Statistika

  • 7
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Sedmo vanredno zasedanje , 07.07.2021.

Hvala, uvažena predsedavajuća.

Uvažene kolege narodni poslanici, uvaženi predstavnici Visokog saveta sudstva, poštovani građani Republike Srbije, na današnjem dnevnom redu nalaze se i dva predloga odluka, Predlog odluke o izboru predsednika sudova i Predlog odluke o prestanku funkcija predsednika Prekršajnog suda u Zrenjaninu.

U članu 52. Zakona o izboru sudija, navodi se i da predsednik suda predstavlja sud, da rukovodi sudskom upravom, da se stara o blagovremenom i pravilnom radu suda. Zatim, u istom članu ovog zakona navodi se i da predsednik suda je dužan da održava zakonitost, da se stara o otklanjanju nepravilnosti, ali i da sprečava odugovlačenje u radu.

Takođe, ono što je možda i najznačajnije je da dužnost predsednika suda da se stara o održavanju nezavisnosti sudija, ali i ugleda suda. Kada je u pitanje o održavanju nezavisnosti sudija, mislim da je i to naš zadatak ovde, pre svega zbog građana koje mi predstavljamo.

Od dolaska SNS na vlasti insistira se na promenama koje će ojačati nezavisnost pravosuđa, ali ispuniti obaveze u procesu pristupanja EU. U prilog tome mislim na Predlog o izmeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, ali i u nizu zakona koji su doneti prethodnih godina, gde država pokazuje da temeljno pristupa osnaživanju pravosudnog sistema. Ne mogu da ne pomenem značajna ulaganja u pravosudnu infrastrukturu u prethodnim godinama više od 6000 metara kvadratnih je novoizgrađenih objekata. Više od 80.000 metara kvadratnih je rekonstruisano, a više od 100.000 metara kvadratnih saniranih i adaptiranih objekata. U savremenu IT opremu uloženo je više od milijardu dinara. Taj elektronski sistem pravosuđa je značajno olakšao građanima, stvorio uštede i zamenio odlaske na šaltere više državnih organa.

Ovakva značajna ulaganja u infrastrukturu nisu samo u pravosudnom sistemu, ovakva značajna ulaganja su u svaki segment koji je do 2012. godine bio najbrutalnije zapostavljen. To su škole, to su bolnice, putevi, ekologija, itd.

S obzirom da dolazim iz Požege, zaista ne mogu a da ne pomenem auto-put Miloš Veliki. Autoput Miloš Veliki će od Požege i okolnih opština stvoriti mesto za nove investicije, koje će otvoriti nova radna mesta. Osnažiće turistički potencijal i Požege i okolnih opština, ali i povezaće ove opštine sa ostalim krajevima. Izgradnjom auto-puta od Požege do Crne Gore i do Kotromana, povezaće Srbiju i s regionom.

Ono što takođe, ne mogu a da ne pomenem je i izgradnja obilaznice oko Požege ka Kosjeriću, za koji se sada radi projektno-tehnička dokumentacija čija vrednost se procenjuje oko četiri miliona evra. Ali, ono što moram da naglasim je, da se jako mnogo čekalo na izgradnju i obilaznice i ovog auto-puta. U prilog tome moram da pomenem još jedan projekat, to je izgradnja brane i akumulacije u Svračkovu, čija vrednost se procenjuje sa izvođenjem radova na 100 miliona evra. Stvoriće se jezero koje će vodosnabdevati i Požegu i Arilje i Lučane i Čačak i Gornji Milanovac. Takođe, ovaj projekat će imati značaj i u odbrani od poplava. Ovo napominjem zato što se i za ovaj projekat čekalo oko pola veka.

To je samo pokazatelj da se danas završavaju projekti koji su bili neophodni da se završe ranije, ali nijedna vlast za to nije imala sluha ni osećaja. Najmanje sluha i osećaja i dužnosti i odgovornosti prema građanima imala je vlast do 2012. godine. Ona je nekako najviše sluha i osećaja imala za punjenje svojih džepova. Nije nju zanimala nezavisnost pravosuđa. Vlast do 2012. godine je zanimalo kako što više fabrika da zatvori u zemlji, a kako što više bankarskih računa da otvori u inostranstvu. Onda se jedna od njih oglasi i kaže kako Vučić otvara fabrike zbog birača. Vučić otvara fabrike da ljudi imaju gde da rade i da država ide napred. Kamo sreće da su oni otvorili jednu fabriku, iz bilo kog razloga.

Verujem da će naša država nastaviti da radi u cilju jačanja pravosudnog sistema u smislu i nezavisnosti i efikasnosti, a ja ću sa svojim kolegama iz Poslaničke grupe Aleksandar Vučić – Za našu decu u danu za glasanje prihvatiti predložene odluke. Hvala.

Četvrto vanredno zasedanje , 10.06.2021.

Uvaženi predsedavajući, uvažene kolege narodni poslanici, uvaženi gosti, poštovani građani Republike Srbije, govoriću o tački dnevnog reda koja se odnosi na podnošenje izveštaja o radu Komisije za kontrolu državne pomoći, a koja je osnovana Zakonom o kontroli državne pomoći.

Cilj kontrole davanja državne pomoći je zapravo onemogućavanje stavljanja određenih privrednih subjekata u privilegovanom položaju, odnosno omogućavanja jednakih uslova poslovanja učesnika na tržištu. To dalje znači jačanje slobodne konkurencije, odnosno stvaranje zdravijih uslova poslovanja svih učesnika na tržištu, od čega krajnju korist imaju potrošači, odnosno građani Republike Srbije.

U ovom izveštaju govori se i o radu Komisije za vreme epidemije izazvane Kovid 19 virusom i ono sa čime se susrela naša privreda u prethodnoj i u ovoj godini je zaista bilo teško. Kao direktna posledica javilo se smanjenje potražnje roba i usluga, ali i smanjenje investicija. Međutim, najveći rizik postojao je za mala, mikro i srednja preduzeća, kao i preduzetnike. Međutim, naša država je pravovremeno reagovala i zaista odgovorno.

Odlično se snašla sa merama podrške i građanima i privredi i sačuvala ekonomiju privrednih subjekata, odnosno on što je najbitnije, sačuvala zaposlene u našoj zemlji. Srbija se snašla bolje od većine zemalja u Evropi i smatram da je zbog toga veoma važno da pomenem koje to sve mere je naša država preduzela u prethodnoj godini za građane i privredu.

U 2020. godini usledila su dva paketa mera podrške, građanima i privredi koja su se odnosila na isplatu minimalne zarade zaposlenima, kao i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, ali ono što je čini mi se najviše značilo našim građanima, to je isplata 100 evra za sve punoletne građane.

U 2021. godini usledio je treći paket podrške koji se odnosi na isplatu tri puta po 50% minimalne zarade i to u aprilu, maju i junu mesecu. Zatim, u aprilu mesecu 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi za gradske hotele, kao i 600 evra za prevoznike po autobusu i to u aprilu, maju, junu, julu, avgustu i septembru mesecu.

20/3 MJ/IĆ

U maju je usledilo prvih 30 evra za sve punoletne građane, kao i 200 evra za nezaposlene građane koji žive na teritoriji KiM, kao i 100 evra za sve građane koji žive na teritoriji KiM, uključujući i decu.

U junu mesecu sledi 60 evra svim nezaposlenim, kao i ono što je veoma važno da napomenem, 3.000 dinara za sve vakcinisane građane. U julu i avgustu je predviđena isplata pune minimalne zarade za slobodne umetnike, ali i isplata pune minimalne zarade za zaposlene u turizmu i u ugostiteljstvu. Penzionere u septembru očekuje 50 evra, a u novembru sve punoletne građane drugih 30 evra.

Da se naša država ponašala odgovorno donoseći sve ove mere vidimo po činjenici da je stopa javnog duga u 2021. godini ostala ispod 60% BDP. Veoma važno je zbog toga da napomenemo da je 2014. godine kada nam je ostala razorena ekonomija posle bivšeg režima, stopa javnog duga iznosila je 79%, a danas u 2021. godini, iako suočeni sa pandemijom stopa javnog duga je zadržana ispod 60% i ona iznosi danas 58%.

Danas pored svega ovoga Srbija ima i najveće kapitalne investicije, ulaže se u putnu i železničku infrastrukturu, u zdravstvenu infrastrukturu i mora priznati više nego ikada ulaže se u ekologiju. Nastaviće Srbija da raste najbrže, nastaviće Srbija da ostvaruje velike i ozbiljne rezultate i u ekonomiji i u zdravstvu, ali i na svim poljima. Danas je paradigma političkog sistema u Srbiji rezultat.

To ne shvataju oni kojima je jedini cilj da pobede na izborima, ali bez glasova građana. To ne shvataju oni kojima je jedini cilj da upravljaju RTS, to ne shvataju oni kojima je jedini cilj da dobiju nacionalnu frekvenciju za medije Dragana Đilasa, to ne shvataju onima kojima je jedini cilj da se ime Aleksandar Vučić ne pojavljuje nigde, da se ime Aleksandar Vučić ne pojavljuje na listama. Pojavljivaće se ime Aleksandar Vučić svuda gde to građani budu želeli, kada god to građani budu želeli, jer upravo je Aleksandar Vučić Srbiju izvukao iz mračnog tunela u koju ste vi okupljeni oko Đilasa, Tadića, Jeremića do 2012. godine držali zatvorenu. Hvala.

Trinaesta sednica Prvog redovnog zasedanja , 25.05.2021.

Uvaženi predsedavajući, uvažene kolege narodni poslanici, uvaženi ministre i članovi Vlade i uvaženi građani Republike Srbije, na današnjem dnevnom redu je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, o kome ću ja govoriti.

Predložene izmene ovog zakona doneće lakše ostvarivanje prava građana, ali i opštu bezbednost i sigurnost svih građana i države.

Ja bih ovde istakla kao jako važne odredbe one koje se odnose na dodavanje adrese prebivališta kao obavezan element obrasca lične karte, koji će, pre svega, značiti pravnu sigurnost svih građana, ali i odredbu koja se odnosi na ukidanje naknade o proglašenju nevažeće lične karte u „Službenom glasniku“, koja je, ako se ne varam, iznosila oko 798 dinara i koja će, ukoliko se predložene izmene usvoje, biti ukinuta i nevažeća lična karta će se oglašavati na zvaničnoj veb prezentaciji MUP po proglašenju rešenja.

Ono što ja danas ne mogu da ne iskoristim priliku i da ne pomenem, iako ministar Vulin nije tu, to je borba protiv organizovanog kriminala koju naša država odlučno vodi, odnosno borba protiv najmonstruoznijeg kriminalnog klana na ovim prostorima, koji nije prezao apsolutno ni od čega. Oni su išli dotle da su prisluškivali predsednika Republike i njegovu porodicu, pratili ih i ono najstrašnije, pripremali su napad na njega.

Zaista se nadam da će državni organi rasvetliti sve strahote ove kriminalne grupe do kraja i da će se rasvetliti i svaki pojedinac koji je pomagao ovim kriminalcima u vršenju ovih stravičnih i monstruoznih krivičnih dela.

Dok na jednoj strani imamo borbu naše države, uspešnu borbu na svim frontovima, a jedini cilj koji ima, to je uspešna, ekonomski snažna i sigurna Srbija, na drugoj strani imamo Dragana Đilasa koji iznosi svoj program ili šta već putem intervjua. On kaže da svako ko nije pod njegovom kontrolom, a odnosi se na televiziju ili je novinar, odnosno koji nije u njegovom vlasništvu, koji on ne finansira, ne može se baviti novinarstvom, ne može biti novinar i takva televizija ne može da obavlja svoju delatnost. On izgleda tako shvata slobodu medija.

Ali, ono što je meni još zanimljivije, Dragan Đilas kaže da bi voleo da čuje odgovor predsednika Vučića o ekonomskoj budućnosti Srbije.

Ne treba Dragan Đilas da se brine o ekonomskoj budućnosti Srbije koja je u prvom kvartalu 2021. godine najbolje se snašla u Evropi sa kovid krizom, koja je imala najveći rast BDP od svih zemalja u Evropi. Ne treba Dragan Đilas da se brine o Srbiji u kojoj je danas prosečna plata 555 evra.

Dragan Đilas treba da se brine kako da objasni ekonomsku prošlost Srbije kada je bio na vlasti, kako da objasni ekonomsku sadašnjost svojih bankovnih računa koji su nastali pošto je bio na vlasti i da konačno objasni kako je to Most na Adi skuplji od deonice Preljina-Požega. Ja se nadam i da Dragan Đilas konačno objasni nadležnim organima odakle mu toliki novac. Hvala.