JELICA SRETENOVIĆ

Nestranačka licnost

Rođena je 1954.godine. Živi u Beogradu.

Kao devojčica bila je član dečjeg dramskog studija Bate Miladinovića i glumila u nekoliko TV drama.

Fakultet je upisala sa 16 godina.

Bila je primljena u klasi profesora Predraga Bajčetića.

Prvu ulogu u pozorištu odigrala je u predstavi „Lorencaćo“, koju je režirao Branko Pleša.

Tokom karijere snimila je nekoliko reklama i duet „Ruska čokolada“ sa grupom „Poslednja igra leptira“.

Nakon parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Izabrana je sa izborne liste "Ivica Dačić- Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS)-Dragan Marković Palma".
Poslednji put ažurirano: 13.01.2021, 08:59

Osnovne informacije

Statistika

  • 2
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.12.2020.

Zahvaljujem.

Drage kolege poslanici, evo, došli smo do usvajanja Kodeksa ponašanja narodnih poslanika i ja ću se osvrnuti i kratko prokomentarisati samo dva člana i dva stava.

Stav 1. člana 4. kaže da narodni poslanik treba da je jednak prema svim građanima, bez bilo kakve diskriminacije po pitanju starosti, nacionalnosti, etničke pripadnosti, jezika, rase, političkih i verskih uverenja, invalidnosti i različitosti.

Član 4. se obraća poslaniku u ovom slučaju, ali ja bih rekla da se obraća svakom čoveku. Bilo bi idealno da se svaki čovek bori za pravo svakog čoveka, da poštuje individualnost i različitost, da neguje kolektivni duh.

Mi smo ovde kolektiv koji ima odgovornost da doprinese boljitku života. Pa i da se razlikujemo u stavovima i razmišljanjima, neophodno je da se poštujemo. Ako ne poštujemo druge, ne možemo očekivati da budemo poštovani i ne možemo očekivati da se ono što izgovorimo uzme za ozbiljno.

Stav 4. člana 8. između ostalog kaže: „Ne koristi izraze, reči i gestikulacije koje vređaju ili omalovažavaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju dostojanstvo Narodne skupštine“. Pa, da li je moguće da se ovakvo uputstvo daje odraslim ljudima? To bi trebalo da se podrazumeva. To je pitanje pristojnosti.

Kultura ne podrazumeva samo umetnička dela, već i bonton. Zvuči starinski, znam, ali nije loše i zgoreg ponovo ga prelistati.

Bilo bi lepo da ovaj saziv parlamenta bude upamćen po toleranciji, poštovanju, konstruktivnim diskusijama i rešenjima. Nadam se da će ovaj kodeks ponašanja uroditi plodom.

Za kraj jedna lepa vest. Stigle su mimoze na beogradske pijace. Dolaze sve ranije i ranije, kao da hoće da nas opomenu da unesemo lepotu u srca, a izbacimo bes, gnev i srdžbu.

Hvala vam.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.11.2020.

Hvala.

Poštovani ministre, drage kolege poslanici, zamislite jedno veliko more i na tom moru jedan dosta neodržavan brod koji se zove kultura. Plovi naš brod, reklo bi se mirno, ali monotono. Odjednom, uspenuša se more, smrači se nebo, sevnuše munje, dunuše vetrovi i počeše da bacaju naš brod na hridi i grebene. Voda je već stigla do palube. Šta će kapetan? Šalje poziv SOS, apel za pomoć brodu kultura. U pomoć pristiže najbliži brod, po imenu ministarstvo i počinje da spašava putnike sa broda kultura, čitavo ljudsko blago, i muzičare i kompozitore, dirigente, operske pevače, baletske igrače, glumce i reditelje, pisce i pesnike, slikare, vajare i još, još i još.

Kada su bili na sigurnom, priveza brod ministarstvo brod kulturu, uplovi u Crno more, pa u Dunav i dođe u zemlju Srbiju, a na obali stoje ljudi suncem obasjani, srećni. Vratio se brod kultura u Srbiju, treba ga popraviti, ali tu je. Odjednom je besmisao dobio smisao.

Eto, ja bih volela da je to tako. No, mi brod ne možemo ni popraviti, jer je ulaganje za kulturu smanjeno za skoro dve milijarde dinara.

Ne mogu da verujem da nije bilo moguće napraviti neki balans i ne ugroziti još više onaj već neodržavani brod.

Razumem da smo u koroni i da je teško, ali vas molim da za sledeću godinu iznos ne bude isti kao u rebalansu. Uzmimo se u pamet, SOS za kulturu. Hvala.