JELENA MIHAILOVIĆ

Nestranačka licnost

Rođena 1987. godine u Valjevu. Živi u Beogradu.

Po zanimanju je violončelistkinja – spec. muzičke umetnosti.

Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i stekla zvanje master muzički umetnik.

Trenutno je na specijalističkim studijama na pomenutom Fakultetu.

Učestvovala je i usavršavala se na brojnim seminarima kod afirmisanih umetnika i član je brojnih omladinskih orkestara širom Evrope.

Redovan je učesnik Međunarodnog Beogradskog Cello Festa.

Snimila je album 2011. godine na kom se našlo jedanaest obrada muzičkih kompozicija od perioda Baha, Ravela i Bramsa, do 21.veka.

Nakon redovnih parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Izabrana je sa izborne liste "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) - Dragan Marković Palma".
Poslednji put ažurirano: 13.10.2020, 12:36

Osnovne informacije

Statistika

  • 1
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva posebna sednica , 28.10.2020.

Da li me možete obavestiti koliko je vremena preostalo za našu poslaničku grupu?

Prva posebna sednica , 28.10.2020.

Hvala.

Uvaženi predsedavajući, poštovani narodni poslanici, poštovani kandidati i pre svega poštovani građani Republike Srbije, velika mi je čast što imam priliku da vam se obratim iz najviše državne zakonodavne institucije.

Čestitam pre svega predsedniku SPS na imenovanju na ovu izuzetno važnu državnu funkciju i nemam ni trunku sumnje da će on tu dodeljenu funkciju izvršavati sa mnogo uspeha i da će ovaj parlament biti mesto gde ćemo voditi isključivo konstruktivne i vrlo važne rasprave koje će imati za cilj da odluke koje ovde budemo donosili budu vrlo važne i da život svih građana Republike Srbije iz dana u dan bude bolji.

Danas smo tu da bismo izglasali novu Vladu. Pred nama su kandidati za nove ministre i s obzirom da će naša poslanička grupa podržati ovaj predlog i glasati za, želim da čestitam svim budućim ministrima, da vam poželim mnogo uspeha u radu, jer vaš uspeh znači i uspeh svakog građanina Republike Srbije, što kvalitetnije vi budete radili to će svaki građanin naše zemlje i kvalitetnije živeti.

Već vidim da vas vodi pozitivna selekcija, posebno gospođo Brnabić u vašem timu. Sigurna sam da će tako biti i sa ostalim kandidatima za ministre. Pozitivnu selekciju smatram vrlo važnom i da vas pri izboru kandidata vodi njihovo znanje, sposobnosti, a da ne bude toliko presudna partijska pripadnost ili nepripadnost.

To govorim zato što sam ja ovde dobila šansu da sedim i govorim kao kandidat sa liste SPS, kao neko ko nije član te partije, kao neko ko se nije do sada bavio politikom, već isključivo zbog vere da svojim znanjem, dosadašnjim iskustvom, umetničkom karijerom i pre svega zbog moje želje da potencijalno iniciram na neke korisne promene mogu da budem od pomoći u radu ovog parlamenta, posebno u sektoru kulture i umetnosti, odakle i dolazim.

Brojne ozbiljne teme su pred nama svakako, ali vas molim da pored tema KiM, zdravstvene situacije, migrantske krize, ekonomske stabilnosti, što češće na dnevni red stavljamo temu kulture, umetnika i već me raduje što je gospođa Brnabić u svom ekspozeu apostrofirala te teme koje su kultura, sport, omladina i obrazovanje.

I sami znate da su Čerčilu za vreme rata predložili da deo sredstava za kulturu odvoji za nabavku oružja, on je na to rekao - a za šta se onda borimo? Kultura jednog društva određuje njegov nacionalni identitet i to smatram izuzetno važnim. Naša lična ambicija nas, sada funkcionera moraju postati javno dobro, moraju biti gorivo koje ćemo trošiti za realizaciju ciljeva koji će biti važni našim bakama, dekama, deci, profesorima, umetnicima, taksistima, jer smo svi jednaki i svi zaslužujemo jednake šanse.

Ja se do sada nisam bavila politikom, već isključivo muzikom i umetnošću i kao takva sam spoznala apsolutno snagu državne institucije. Veoma je važno kada kao umetnik i kulturni poslanik dobijete podršku snažne državne institucije i velika je razlika kada radite i realizujete svoje ideje i zamisli bez nje.

Znajući afinitete koje budući ministar kulture gospođa Maja Gojković ima prema kulturi i umetnosti, sigurna sam da će kultura dobiti svoje zasluženo mesto kako u budžetu kojim ćemo se ovde uskoro baviti, tako i u sveobuhvatnoj pažnji koju bi kultura u našem društvu morala da ima.

Ja ću koristiti svoje zakonom i Poslovnikom dobijeno pravo da postavljam pitanja vezana, kako za situaciju u kulturi, tako i u svim drugim oblastima gde se budu pojavili neki problemi za koje smatram da su važni.

Sada ću vam kao neko ko dolazi iz branše muzike i umetnosti, malo izaći iz formalnih okvira i dopustiću …

(Predsednik: Jelena, pošto moramo isteklo je vreme.)

…..par stihova jedne pesme koja je napisana 1981. godine skoro pre 40 godina. Tu se pominju teme o kojima mi i danas govorimo u ovom parlamentu. A glasi ovako, malo ću u maniru generacije kojoj pripadam i umetnosti pokušati da odrepujem, neće pevati: "Mnoge mi stvari kipte u glavi i okupiraju moždane hemisfere, mozak ko treger, ko na bini Džeger, rasteže se prati, ali ne može da shvati, te ovakvi mandati, te skoro uvek isti kandidati. Kandidat koji ne pokuša da rastrgne mandat po meni nije pravi demokrat. Pad nataliteta, smejurija živa, kao kratka porodiljska odsustva su kriva, u stvari mladi bez posla, bez krova nad glavom naslućuju da bi dete hranili travom. Lako pozivaju na stezanje kaiša oni koji su odavno već sve stekli i svoju su decu obezbedili, a tuđe se naprasno odrekli. Nisu do stezanja doveli isključivo fenomeni svetske ekonomske krize, na primer nikog zbog nerentabilnih investicija, ama baš nikog savest ne grize. S toga rezultati, rezultati, pa tek onda ponovni mandati". Molim vas da vas ova kovanica sve vodi, sve nas zajedno kroz budući, nadamo se uspešan rad. Živela Srbija.