Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Samir Tandir

Samir Tandir

Stranka pravde i pomirenja

Obaveštenja i objašnjenja

Hvala, poštovani predsedavajući.

Koleginice i kolege narodni poslanici, građanke i građani, moje pitanje je upućeno Ministarstvu za zaštitu životne sredine, a tiče se da li su i ako jesu kada su nadležne inspekcije ministarstva kontrolisale rad peletara u Novom Pazaru i u Prijepolju, da li iste koriste adekvatne filtere i da li ih redovno servisiraju? Ovo je jedna slika iz te peletare, šta ona uzrokuje u Novom Pazaru.

Stranka pravde i pomirenja ne bavi se ad hok ekologijom, niti smo se počeli baviti ekologijom onog trenutka kada nam nadležne institucije nisu dale dozvolu za malu hidroelektranu, bavimo se ekologijom suštinski, sistemski, zbog interesa svih građanki i građana koji u našoj zemlji žive, a posebno sa dela naše zemlje odakle dolazim, znači, sa prostora Sandžaka. I rahmetli predsednik Muamer Zukorlić i drugi članovi stranke i ja smo ponosni što smo 2010. i 2011. godine zaustavili izgradnju hidroelektrana koje je kanadska kompanija "Rev kapitel" iz Kanade pokušala da izgradi kod Brodareva na reci Lim i to je dokaz naše suštinske borbe, ne zbog interesa, ne glumeći neki nevladin sektor zbog grantova iz inostranstva, već zato što su to građanke i građani Prijepolja i Brodareva, ali i celog Sandžaka, u tom trenutku to tražili od nas.

Sada pokrećem pitanje ovih peletara, zašto? Zato što je cena peleta na istorijski visokom nivou, zato što vlasnici ostvaruju enorman profit, to je sve okej i to je dobro, ali zahtevam da se deo tog profita, znatan deo, uloži u zaštitu životne sredine.

Svaka čast ministarstvu, ono zaista temeljno, suštinski, sistemski radi, rešavaju se nesanitarne deponije, menjaju se kotlovi, uvode se i grade se toplane na bio-masu, to je sve nešto što je dobro, ali deo odgovornosti mora da pokažu i privrednici, pogotovo oni koji zarađuju, ostvaruju enorman profit i ovo što svaki dan imamo prilike, pogotovo u Novom Pazaru da gledamo, ali i u Prijepolju, gde sneg više nije beo nego žut, gde se fasade uništavaju, gde automobile svoje ne možete da prepoznate, e, onda se postavlja logično pitanje - šta mi udišemo?

Zato zahtevam da mi ministarstvo da jedan odgovor, da vidimo kakvi se filteri koriste, da li se oni redovno servisiraju, da li inspekcije redovno posećuju ove privrednike, jer, zaista, ono što možemo vizuelno da vidimo izgleda strašno.

Podsećam da je Novi Pazar grad koji spada u grupu najzagađenijih gradova. To nije uzrok samo gradska toplana ili ugalj i mazut koji se koriste za ogrev, već i ove peletare zaista proizvode jedan veliki haos.

Drugo pitanje za Ministarstvo za zaštitu životne sredine tiče se šta će preduzeti zbog divlje gradnje u kanjonu reke Mileševke, koja je specijalni rezervat prirode, klisura reke Mileševke? Bilo kakva gradnja, pogotovo divlja gradnja u koritu reke je zabranjena i zakonom ali i zdravom logikom. Onog trenutka kada imate bilo kakve objekte u koritu, onog trenutka kada nivo vode poraste, imaćemo nesagledive posledice u vidu poplava. To je nešto što ne smemo dozvoliti. Mora se ispitati da li za postojeće objekte imaju dozvolu, ako imaju dozvolu, da vidimo ko im je to dao?

To je slučaj oko koga zaista nećemo praviti nikakve trule kompromise, niti ćemo se praviti slepi kod očiju. Znači, u ovom specijalnom rezervatu nemoguća je bilo kakva gradnja, pogotovo nekakvih hotela, ugostiteljskih objekata, itd, tako da zahtevam jedan detaljan odgovor.

Ja verujem u rad ministarstva, ali oni moraju da povedu računa šta rade njihove kolege na nižim nivoima, otprilike na nivou Užica i Kraljeva. Hvala vam.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine, poštovani potpredsednici, koleginice i kolege narodni poslanici, ja svoja pitanja upućujem Ministarstvu rudarstva i energetike, ministrici Zorani Mihajlović.

Prvo pitanje - kada će biti završena izgradnja gasovoda i kada će on biti pušten u rad do Novog Pazara i Tutina?

Drugo pitanje - dokle se stiglo sa zamenom visokonaponske i niskonaponske mreže na prostoru Sandžaka?

Ovo pitanje sam planirao da postavim u četvrtak, kada je ovde bila Vlada, međutim, obzirom da ministrica Mihajlović nije bila prisutna, smatram da je tema jako aktuelna i postavljam ga danas. Zašto?

Ministrica Mihajlović tokom posete Priboju, gde je otvorila novu toplanu, obećala je da će u narednoj godini biti započeta izgradnja gasovoda do Prijepolja, Priboja i do Nove Varoši. To je vest koja nas je jako obradovala. Hoću da istaknem da u koalicionom sporazumu između najjače bošnjačke stranke, Stranke pravde i pomirenja i najjače stranke u Republici Srbiji, Srpske napredne stranke, izgradnja gasovoda do sandžačkih opština zauzima jako važnu poziciju i hoću da kažem da je zaista za nas istorijska stvar da smo po prvi put imali stranku i lidera, a to je lider naše stranke akademik Muamer Zukorlić, koji je u jednom koalicionom sporazumu insistirao na infrastrukturnim projektima, generacijskim projektima, kao što je, između ostalog, gasovod, a ne na kadrovskim rešenjima.

Civilizacijski iskorak jeste i to što smo imali i partnere sa druge strane u Beogradu koji su shvatili našu političku potrebu, ali i potrebu sandžačkog čoveka da je važno da i taj deo Srbije dobije neke osnovne uslove za život, kao što je gasovod.

Ne možemo mi imati velike strane investicije i ne možemo rešiti problem demografije i sve druge prateće probleme dok ne budemo imali funkcionalan gasovod i zato je jako važno da ova Skupština, prvenstveno građanke i građani koji žive u tom delu naše zemlje, dobiju informaciju kada će biti pušten u rad gasovod do Novog Pazara i Tutina?

Takođe, ono što je jako važno, jeste da i u budžetu, kao što je ministrica i najavila, za narednu godinu planiramo i sredstva za izgradnju gasovoda do Prijepolja, Priboja i do Nove Varoši, gde će i privredni subjekti i građani dobiti i jeftiniju i bolju i čistiju energiju za svoja domaćinstva i za svoje kompanije.

Što se tiče zamene visokonaponske i niskonaponske mreže, to je takođe deo sporazuma između Stranke pravde i pomirenja i Srpske napredne stranke. Nešto se tokom leta radilo na zameni elektromreže, međutim, hoću da kažem da je stanje katastrofalno, da je stanje loše, i niskonaponska i visokonaponska mreža sigurno je ubedljivo najlošija na teritoriji Republike Srbije na prostoru sandžačkih opština i imali smo neki dan situaciju da je prvi potpredsednik Vlade ministar Ružić bio u zvaničnoj poseti gradu Novom Pazaru i da uže gradsko jezgro nije imalo električne energije. Znači, jesen je, možda je pala neka kap kiše, a možete misliti šta će biti kada počnu da padaju snegovi na Pešteri, u Komaranskim selima, na Zlataru, itd. Znači, građanke i građani zasigurno neće imati uredno snabdevanje električnom energijom i ponovo ne možemo govoriti o nekim velikim stranim ili domaćim investicijama ukoliko nemamo uredno snabdevanje električnom energijom.

Zato od ključne važnosti za ravnomeran regionalni razvoj za investicije na prostoru sandžačkih opština jeste zamena visokonaponske i niskonaponske mreže i jeste gasifikacija. Kada to pitanje budemo rešili, kada budemo imali uredno snabdevanje, kada budemo imali bolju pokrivenost mreže sa betonskim stubovima, tog trenutka ćemo rešiti i problem demografije, ali i investicija. Hvala vam.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine, poštovani potpredsednici, koleginice i kolege narodni poslanici, ja imam nekoliko pitanja.

Prvo pitanje upućujem Komisiji za nestala lica Vlade Republike Srbije - dokle se stiglo sa otkrivanjem posmrtnih ostataka otetih i ubijenih Bošnjaka u Sjeverinu.

Drugo pitanje upućujem Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja, kao i Ministarstvu pravde šta su preduzeli i šta će preduzeti da se porodicama čiji su članovi oteti u Sjeverinu da dobiju status civilnih žrtava rata?

U petak 22. oktobra navršilo se 29 godina od otmice 16 građana Republike Srbije bošnjačke nacionalnosti. Znači, to su građani naše zemlje, bili su građani naše zemlje lojalni, koji su krenuli iz svojih domova, iz Republike Srbije, prolazili deo Bosne i Hercegovine da bi došli do drugog dela opštine Priboj, da bi se javili na svoje radno mesto. Paravojna formacija „Osvetnici“ kojom je komandovao Milan Lukić je zaustavila autobus u mestu Mioče i uvidom u lična dokumenta 16 građana je izvedeno iz autobusa, oteto, odvedeno u pravcu Višegrada i ubijeno.

Minimum nečeg što dugujemo tim ljudima i njihovim porodicama, bez obzira na veru, naciju, jeste da ti ljudi dobiju svoje grobno mesto, da dobiju mezar. Do dana današnjeg samo jedno lice je dobilo svoje grobno mesto, svoj mezar. Ja molim Komisiju da uloži dodatni napor da se ova nepravda ispravi.

Takođe, većina otetih su bili muškarci, nosioci domaćinstva koji su hranili svoje porodice. Minimum nečega, iako je prošlo 29 godina, što možemo danas da učinimo za te ljude jeste da pomognemo i na neki način obeštetimo njihove porodice.

Ono što hoću da istaknem posebno jeste odnos lokalne samouprave opštine Priboj koja je bila uvek otvorena za porodice. Svaki put neko od predstavnika lokalne samouprave prisustvuje komemoraciji i pomogli su izgradnju spomen kompleksa, što je jedan civilizacijski čin i svakako zaslužuje da se spomene i istakne.

Moje treće pitanje koje upućujem jeste Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije - dokle je stigla istraga u vezi skrnavljenja pravoslavnog groblja u Novom Pazaru? Da li je utvrđen počinilac i motivi?

Javnost u Novom Pazaru, u Sandžaku i u celoj zemlji je bila uznemirena činjenicom da se neko usudio da skrnavi pravoslavno groblje u novopazarskom naselju Šestovo. Odmah su se pojavili raznorazni analitičari, vesti, itd, da se radi o nekom izlivu mržnje i netrpeljivosti.

Kao predstavnik i narodni poslanik najjače bošnjačke stranke u Republici Srbiji hoću da nedvosmisleno osudim taj varvarski čin ko god ga je učinio i da pozovem, zamolim i zatražim hitno od MUP-a da se utvrde počinioci i javno saopšte i da se utvrde motivi.

Pripadnici bošnjačkog i srpskog naroda na prostoru Novog Pazara, Sandžaka celokupnog i Republike Srbije imaju tradicionalno dobre međuljudske, međukomšijske, međunacionalne odnose.

Čak i ovi događaji o kojima sam u prvom delu obraćanja govorio devedesetih godina nisu uspeli da to poremete, da poljuljaju poverenje komšija jednih u druge.

Nije ni prvi slučaj da se dešava u Novom Pazaru skrnavljenje jednog groblja ili mezarja, kako mi Bošnjaci kažemo. To se desilo pre par godina na islamskom groblju, odnosno mezarju Gazilar. Znači, to se dešava permanentno i MUP mora poduzeti hitnu reakciju da saopšti građanima ko su počinioci i da ih adekvatno kazne.

Hvala.
Hvala.

Poštovani predsedniče Narodne skupštine, poštovani potpredsednici, koleginice i kolege narodni poslanici, ja ću zatražiti pojašnjenje odgovora koje sam dobio od MUP, zato što odgovor koji sam dobio ne prihvatam i neophodno je da dobijem pojašnjenja. Tiče se ubistva novinara i humaniste Edina Hamidovića u avgustu ove godine u Sjenici.

U odgovoru koji sam dobio na poslaničko pitanje od MUP kaže se da niko nije odgovoran, a čovek je ubijen, da nema odgovornosti pripadnika MUP i doslovno se kaže, citiram: „Da su pripadnici MUP postupili po ranijim prijavama“.

Da pojasnim, Edin Hamidović je dobio od čoveka, koji će kasnije izvršiti njegovo ubistvo, pretnje, citiram: „Prosuću ti mozak kad dođeš u Sjenicu“.

Čovek to prijavi nadležnim organima, prijavi policiji i šta se dešava? Čovek je brutalno ubijen na šetalištu, na korzou, pred svojom decom, pred suprugom. I kako smo postupili po prethodnim prijavama?

Nisam dobio odgovor ko je odgovoran, zašto čovek nije dobio zaštitu, da li je priveden ubica, da li mu je stavljeno do znanja da nadležni organi vrše dodatnu kontrolu njegovog kretanja i rada? Šta bi se desilo da nekom sad od nas neko preti, a svakodnevno dobijamo pretnje, predsedniku države se preti, njegovoj porodici, svima nama, i sada neko nama kaže - prosuću ti mozak zato što to pričaš u Skupštini. I to se, ne daj bože desi i neko napiše u odgovoru - mi smo postupili, a to što je neko ubijen, nema veze.

Ako nije odgovoran, a ja smatram da je odgovoran komandir stanice policije u Sjenici, ali ako nije on odgovoran, očekujem od Ministarstva unutrašnjih poslova odgovor ko je u hijerarhijskoj lestvici odgovoran iznad njega po činu, jer neko mora biti odgovoran kada nevin čovek strada. Zanemarimo situaciju da se to desilo u Sjenici. U bilo kom gradu ove zemlje da se desilo, bez obzira kako se zove i preziva taj čovek, moramo utvrditi odgovornost.

Dajemo punu podršku borbi protiv kriminala i korupcije i svemu onome što radi predsednik države i predsednica Vlade, ali ovo ne može ovako da se završi. Ne može čovek da bude ubijen. Ne može da se desi ubistvo usred grada, Sjenica nije Njujork, nije to bilo u 17. aveniji a policijska stanica u drugoj. To je grad koji ima dve ulice. Kako nisu blokirani svi putevi prema graničnim prelazima? Čovek ubije nekog i odšeta mirno preko granice, kao da se ništa nije desilo.

Ono što je ključno pitanje, koleginice i kolege narodni poslanici, jeste da li ćemo mi raditi na uspostavi poverenja na kojoj permanentno Stranka pravde i pomirenja radi ili ćemo raditi na tome da se produbljuje jaz između pripadnika policije i pripadnika bošnjačkog naroda.

Ovakvi odgovori ne doprinose tome da se uspostavi poverenje i ja očekujem kroz pojašnjenje koje ću dobiti od predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, da ćemo dobiti da vidimo ko je odgovoran i zašto nije postupano prema prijavama koje je rahmetli Edin Hamidović pre svog ubistva nadležnim organima podnosio?

Moje drugo pitanje je upućeno Ministarstvu rudarstva i energetike i elektroprivredi Republike Srbije - kada će u selu Žabren kod Sjenice elektromreža sa dotrajalih stubova biti prebačena na betonske koji su postavljeni? Ne moram da podsećam, selo Žabren se nalazi na teritoriji opštine Sjenica, ne moram da podsećam ni nadležne ni građanke i građane šta su peštarske zime, kakvu smo nepogodu imali prošle godine na prostoru celokupne naše zemlje, posebno na prostoru sandžačkih opština.

Ovde imamo situaciju da su dobri betonski stubovi izgrađeni a da nadležni organi, predstavnici elektrodistribucije nemaju vremena, nemaju dovoljno energije, nemaju motivacije da sa dotrajalih drvenih stubova, dotrajale mreže, prebace mrežu i kablove na betonske stubove. Hvala.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine i poštovani potpredsednici, koleginice i kolege narodni poslanici, moje pitanje je upućeno ministarki trgovine i turizma Tatjani Matić.

Da li je Asim Aki Hodžić iz Sjenice u avgustu ove godine imenovan za savetnika u Ministarstvu? Ako jeste, koja su mu zaduženja i koje stručne kompetencije poseduje dotični?

Dotični je takođe u prethodnom mandatu bio savetnik u istom Ministarstvu, jedan je od vođa kriminalne grupe Izeta Latovića i o njihovim kriminalnim aktivnostima nisu obaveštene samo službe i javne i tajne u našoj zemlji, već i u brojnim evropskim zemljama za šta postoje dokazi i u javnim i u tajnim službama i u tužilaštvima.

Pre izvesnog vremena, tačnije, 1. marta 2021. godine, direktor Tehničko-poljoprivredne škole u Sjenici, Alen Tahirović je kidnapovan. O tom slučaju i lider naše stranke akademik Muamer Zukorlić i poslanici Stranke pravde i pomirenja više puta su govorili. Policija naše zemlje podnela je krivičnu prijavu protiv Asima Akija Hodžića. Znači, osobe koja je prema mojim saznanjima, sačekaćemo odgovor ministarke, imenovana za savetnika u Ministarstvu, a u krivičnoj prijavi koji je podnela policija se navodi za nezakonito lišenje slobode ili što bi mi narodski rekli kidnapovanje i gepekovanje. Pored pomenutog Hodžića u otmici su učestvovali prema tvrdnji, naravno, policije i samog Tahirovića, Izet Latović i Enis Gonjanin, što nedvosmisleno pokazuje da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi.

Nedugo posle toga i ako smo govorili o stepenu kriminala i ako smo govorili o stepenu ugroženosti poštenih građanki i građana u Sjenici, na šetalištu u avgustu mesecu ove godine dešava se monstruozan zločin, dešava se ubistvo novinara i humanisti Edina Hamidovića, znači, na šetalištu, na korzou pred ženom i decom. Do toga sigurno ne bi došli da su nadležni organi poslušali upozorenja, poslušali sve ono što su poslanici naše stranke govorili ovde u parlamentu i da je slučaj otmice direktora škole u potpunosti ispitan, a da su otmičari kažnjeni shodno Krivičnom zakoniku Republike Srbije.

Prema tvrdnjama očevidaca spomenuti Hodžić je dao logističku podršku ubici da pobegne sa mesta zločina i da napusti našu zemlju. Par dana posle toga, molim vas poštovane koleginice i kolege, dotični Hodžić prema saznanjima koje ja imam, imenovan je za savetnika u Ministarstvu trgovine i turizma.

Sada ja postavljam pitanje - šta je razlog da posle ubistva jednog nedužnog i nevinog čoveka i posle otmice i krivičnih prijava i drugih kriminalnih aktivnosti koje nisu vezane samo za našu zemlju, dotični dobije tu privilegiju i čast da se naziva službenikom Vlade Republike Srbije?

Ovo nije politikanstvo, ovo nije međustranački obračun, molim nadležne organe, molim, predsednicu Vlade Republike Srbije da se ozbiljno pozabavim ovim slučajem. Ako je ovo istina, ovo je velika bruka i sramota i mora se hitno reagovati i dotični ne sme da se krije iza legitimacije Vlade Republike Srbije, njegovo mesto jeste pred sudom, da odgovara za sva ova zlodela koja je počinio, kaku u Sjenici, u Sandžaku i Srbiji, tako i širom Evrope. Hvala vam.
Poštovani predsedavajući, poštovani potpredsednici Narodne skupštine, koleginice i kolege narodni poslanici, pitanje upućujem Ministarstvu policije i Ministarstvu pravde - šta su preduzeli povodom ubistva humaniste i novinara Edina Hamidovića u Sjenici pre nešto više od mesec dana? Da li su utvrdili okolnosti i odgovornosti nadležnih organa koji su prethodili ovom ubistvu i kako se desilo da izvršilac najtežeg krivičnog dela, ubistva, napusti zemlju?

Pre nešto više od mesec danas, poštovane koleginice i kolege, na šetalištu u Sjenici, na korzou, među masom ljudi, slučajnih prolaznika, ubijen je čovek koji se zvao Edin Hamidović, čovek koji u svom životu mrava nije zgazio, humanista i novinar. Ubijen je pred svojom suprugom, pred svojom decom samo zato što je neki zločinački, bolesni um u tom trenutku pomislio da mu se mišljenje i stavovi Edina Hamidovića ne sviđaju.

Kada govorimo o ovom slučaju, molim vas, drage kolege, poštovani narodni poslanici, da imamo u vidu da se radi o čoveku koji je otac sedmoro dece, da je većina nas ovde i onih koji nas gledaju su roditelji, ni jedan stav ni jedna ideja nije vredna toga da neko pomisli da nekom zbog drugačijeg mišljenje može da oduzme život, a ovde smo svedoci da se to desilo. Zato odgovor nadležnih državnih organa mora da bude brz, munjevit, efikasan, da više nikad nikom ne padne na pamet da uzima pravo i pravdu u svoje ruke.

Ovo su sinovi Edina Hamidovića. To su maloletna deca. On ima pet sinova, a ovo su samo trojica. Ovo govorim ne samo zbog njih, već i zbog svog sina i zbog naše ovde dece. Mi imamo pravo na svoje stavove, imamo pravo i da se ne slažemo, ali niko nema pravo da digne ruku na nekog. Ako ovi zločinci ne budu pohapšeni i surovo kažnjeni, ko nama i našoj deci garantuje bezbednost, ko nama, našoj deci i našim porodicama garantuje da kada izađemo pred ovu Skupštinu da nekom neće pasti na pamet da primeni ovaj sjenički scenario?

Potpuno podržavamo, kao najjača bošnjačka stranka, borbu državnog vrha protiv kriminala i korupcije. Na glavnom odboru naše strane usvojili smo i Deklaraciju o borbi protiv kriminala i korupcije, ali ona mora biti sistemska i dubinska.

Pozdravljamo hapšenje beogradskog Belivuka, ali sandžački i sjenički Belivuk mora da bude uhapšen. Ne sme biti pošteđenih u ovoj borbi. Svi oni koji su se ogrešili o zakon, svi oni koji misle da su bolji od drugih i da to silom primenjuju moraju da odgovaraju pred nadležnim državnim organima.

Ono što je jako važno i što hoću da istaknem, znamo ko je povukao obarač, ali ono što je suštinski važno jeste ko im je dao političku zaštitu i podršku, na čijim su oni odborničkim listama, ko ih je kandidovao za neke važne državne funkcije. To je ono što trba da ispita i policija i tužilaštvo.

Ono što takođe policija i tužilaštvo moraju da utvrde jeste da je Edin Hamidović pre svog ubistva nagoveštavao da mu se preti, da mu se preti ubistvom od istih onih koji su izvršioci ovog zločina. Zašto policija i zašto tužilaštvo nisu reagovali?

Minimum onog što ministar policije i ministarka pravde treba da učine, jeste da se šef policije u Sjenici smeni jer nije izvršio svoj zadatak, a ključni zadatak policije jeste da obezbedi javni red i mir i da svi građani ove zemlje budu mirni i da budu spokojni.

Tužilac, takođe u Sjenici, mora da bude razrešen jer apsolutno ništa nije učinio u povodu ovog i drugih slučajeva na koje smo ukazivali u prethodnom periodu. Hvala vam.
Poštovani predsedavajući, koleginice i kolege narodni poslanici, moje pitanje je upućeno ministru zdravlja, a odnosi se na to, kada možemo očekivati potpuno konstituisanje organa zdravstvenog centra Prijepolje?

Hoću da kažem da, imamo novu šemu zdravstvenih ustanova, hoću da pohvalim sve ono što je Ministarstvo zdravlja i svi zdravstveni radnici, na teritoriji naše zemlje radili u vreme pandemije Kovid virusom.

Posebno hoću da pohvalim svoje, kao građanin Opštine Prijepolje, sugrađane koji su poslanici Zdravstvenog centra u Prijepolju, koji su nesebično radili i davali podršku svim građanima koji su u tom trenutku bili oboleli i jako je važno da se na stavi dalje konstituisanje organa Zdravstvenog centra. Vlada je imenovala v.d. direktora i na tome se stalo.

Ono što mene zanima jeste da dam podršku Ministarstvu da se nastavi sa tim, ali da to učinimo ako je moguće što brže, da se imenuje, da Vlada imenuje upravni Nadzorni odbor, da se usvoji Statut i da Zdravstveni centar profunkcioniše.

Jako je važno, nova mreža zdravstvenih ustanova, jer ona približava primarnu zdravstvenu zaštitu krajnjem konzumentu, odnosno građaninu. Imamo jednu vrstu decentralizacije, a to je nešto za šta se Stranka pravde i poverenja bori i na taj način će građanin, konzument te usluge, pacijent moći bolje da oceni tu zdravstvenu uslugu i da utiče na nju da se ona popravi i da bude bolja.

Ono što je ključno važno, da država nema novih nameta, već da naprosto čitav sistem koji je do sada funkcionisao na jedan način, sada počinje da funkcioniše na drugi, po meni znatno funkcionalniji način.

Ono što smo do sada imali kada je u pitanju zdravstveni centar u Prijepolju jeste da je Opšta bolnica i Dom zdravlja bila pod Zdravstvenim centrom Užice, a tu saradnju bi mogli da okarakterišemo na onom čuvenom primeru sarme, gde su oni za sebe uzimali meso, a i Bolnica u Prijepolju i u Priboju i u Novoj Varoši su dobijali kupus i zato je jako važno da Ministarstvo zdravlja što je pre moguće implementira ovu novu mrežu i da Zdravstveni centar u Prijepolju u punom kapacitetu profunkcioniše.

Što se tiče drugog pitanja, ono je upućeno Ministarstvu pravde i Tužilaštvu za organizovani kriminal, a pitanje glasi šta su uradili povodom krivične prijave koju je Opština Sjenica, podnela protiv bivšeg predsednika opštine i bivšeg opštinskog pravobranioca? Da li je pokrenuta istraga i ako jeste u kojoj je fazi?

Više puta sam govorio na tu temu ali sada je Opština Sjenica, znači 20.05.2021. godine podnela, načelnik opštinske uprave je podneo krivičnu prijavu, jer je 832 hektara zemlje Opštine Sjenica, zemlje svih građanki i građana Opštine Sjenica, zemlje svih građanki i građana u Republici Srbiji, bez ikakve nadoknade poklonjeno određenoj kompaniji.

Ukoliko tužilaštvo pravovremeno ne reaguje i ukoliko ne budemo imali sudski epilog gde ćemo zaštititi imovinu naše države u ovom slučaju opštine Sjenica, opština Sjenica i naša država, suočiće se sa montiranom arbitražom, tako stoji u ugovoru gde će finansijske konsekvence snositi opština koja je devastirana, koja je ugrožena i koja je siromašna. Ne smemo dozvoliti da neko ko je nedomaćinski vodio jednu opštinu, gde je, kao što vidimo se bahatio i raspolagao na samo njemu svojstven način, sa državnom imovinom da prođe nekažnjeno.

Moramo pomoći opštinskom rukovodstvu, to su časni i čestiti i pošteni hrabri i odvažni i sposobni ljudi, i pokazati da borba protiv kriminala i korupcije, neće praviti trule kompromise i da neće biti zaštićeni. Hvala vam.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine, poštovani potpredsednici, koleginice i kolege narodni poslanici, pre nego što postavim konkretno pitanje, želim da se zahvalim predsedniku Republike Srbije, gospodinu Aleksandru Vučiću, koji je u petak posetio opštine Prijepolje i Priboj.

To je prvi put u istoriji da je jedan predsednik države posetio Prijepolje van izborne kampanje.

U razgovoru koji sam vodio sa predsednikom video sam čvrstu rešenost da se sve ono što je obećano ispuni, da imamo ravnomeran regionalni razvoj i da učinimo da država Srbija bude dom za sve naše građane.

Ono što me posebno raduje jeste što je predsednik u svom obraćanju građanima istakao sve ono što je deo koalicionog sporazuma između Stranke pravde i pomirenja i Srpske napredne stranke, a to je izgradnja autoputa prema Crnoj Gori, nastavak i projektovanje izgradnje autoputa prema Sarajevu, gasifikacija, zamena niskonaponske i visokonaponske mreže. To je nešto što je preduslov ekonomskog razvoja tog dela Srbije.

Ono što me posebno raduje jeste što je predsednik u obraćanju građanima istakao da je preduslov za investicije stabilnost i dobar odnos između bošnjačkog i srpskog naroda.

Ono što hoću da istaknem jeste da je Opština Priboj primer kako može da se od jedne doline gladi napravi jedna uspešna varošica. To je opština koja skoro da nema nezaposlenih. Takođe, tu zasluga pripada i kolegi narodnom poslaniku Krsti Janjuševiću. I hoću da se zahvalim predsedniku na pomoći koju je obećao opštini Sjenica. U razgovoru sa predsednikom opštine, dobio informacije u kakvim se problemima ta opština nalazi i da su sada u toj opštini na vlasti čestiti, pošteni i sposobni ljudi.

Konkretno pitanje koje upućujem ide na adresu Ministarstva pravde - kada će se ispitati zloupotrebe bivšeg ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića u mandatu 2008-2011. godina?

Pre neki dan sam čitao javno obraćanje bivšeg ministra, gde on sebe preporučuje kao reformatora i kao novo lice u politici. I godine 2008. kada je postavljen za ministra, Svetozar Čiplić nije bio nov, a kamoli danas.

To je čovek koji je sproveo akt najbrutalnije diskriminacije nad bošnjačkim narodom. To je čovek koji je u svom mandatu ministra za ljudska i manjinska prava suspendovao rad Bošnjačkog nacionalnog veća na četiri godine.

Šta je uradio Svetozar Čiplić kada su se održali izbori za Nacionalni savet Bošnjaka 2010. godine i kada je ubedljivo pobedila lista Muftija Muamer Zukorlić – Bošnjačka kulturna zajednica i osvojila 49% glasova i kada smo došli do trenutka formiranja Nacionalnog saveta? Onda je taj ekspert dao izjavu, promenio poslovnik i rekao da su Bošnjaci posebni i da za njih trebaju posebna pravila. Od tog dana teče zloupotreba Bošnjačkog nacionalnog veća i zato danas imamo situaciju kakvu imamo. To je čovek koji sada sebe predlaže kao pravnog eksperta koji bi trebalo da radi na izbornim uslovima.

Kakvi su bili izborni uslovi te 2010. godine? Pa, mi nismo imali pravo da imamo kontrolore na biračkim mestima. E, toliko o demokratiji i načinima na koje izborni proces doživljava Svetozar Čiplić.

Ja mislim da je vreme da mi malo pročešljamo papire i da Ministarstvo pravde i tužilaštvo se pozabavi ovim slučajem i da mi vidimo šta je u svom mandatu bivši ministar radio, pošto nadugačko i naširoko on deli lekcije kako bi to država, kako bi to pravno uređenje naše zemlje trebalo da izgleda.

Umesto da se pokrije svojim ušima i da bude u dubokoj političkoj ilegali, da bude prezren zbog svega onoga što je radio, on danas kao nekakav novi lider nudi svoju politiku, koja kao što smo videli, počiva na diskriminaciji manjinskih zajednica i na zloupotrebi položaja. Hvala vam.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, poštovani potpredsednici, koleginice i kolege narodni poslanici, moje pitanje će biti upućeno Ministarstvu za zaštitu životne sredine, a glasi – šta će Ministarstvo preduzeti povodom sve češće pojave takozvanih „crvenih reka“ u gradu Novom Pazaru i u opštini Prijepolje, kao i u drugim gradovima u Republici Srbiji i kada je poslednji put vršen inspekcijski nadzor nad peletarama na prostoru Sandžaka? Znači, Novi Pazar, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Sjenica i Tutin.

Što se tiče Ministarstva za zaštitu životne sredine, to je po mojoj skromnoj oceni, najbolje Ministarstvo u Vladi Republike Srbije prema rezultatima koje su do sada postigli. Rezultati su apsolutno nesporni.

Međutim, ono što smo i više kroz diskusije govorili, mnogo ćemo mi lakše rešiti nesanitarne deponije, mnogo ćemo lakše izgraditi transfer stanice, mnogo ćemo lakše sve te finansijske i tehničke stvari uraditi nego što ćemo promeniti svest građanki i građana i to je nešto na čemu permanentno moramo da radimo i to je nešto na čemu Ministarstvo dugoročno, Ministarstvo za zaštitu životne sredine, dugoročno mora da sarađuje sa Ministarstvom za obrazovanje kroz edukaciju, prvenstveno naše dece.

Prošle nedelje javnost u Prijepolju je bila uzbunjena pojavom takozvane „crvene reke“. Evo kako to izgleda u praksi. Ovo je zaista strašno, a ovako se skoro dešavalo u Novom Pazaru. Ja imam puno poverenje u nadležno Ministarstvo za zaštitu životne sredine da će oni reagovati. Ja koliko sam obavešten, do danas niko nije preuzeo odgovornost niti je utvrđen počinilac i to je nešto što je strašno.

U ovoj reci ja i mnoge generacije su se kupale i sva deca, mališani u Prijepolju i moj sin i druga deca, ako Bog da, ovo leto će se kupati. Znači, ne prihvatljivo je da se usred bela dana, ne prihvatljivo je ikad više da imamo ovakvu pojavu, ne u Prijepolju, nego u bilo kom gradu u Republici Srbiji. Nije Prijepolje Detroit pa da ne možemo da utvrdimo ko je uzročnik ove, zaista, katastrofe.

Izvorište reke Mileševke je specijalni rezervat prirode, kanjon, a šire područje je pod zaštitom spomenika kulture zbog manastira Mileševa. Znači, ne treba da govorim šta manastir Mileševa predstavlja za srpski narod, tu je freska Belog anđela i sve građanke i građani i u Prijepolju, Sandžaku su ponosni što se taj kulturno-istorijski spomenik tu nalazi. U blizini je i džamija u Hisardžiku, gde se čuva Kuran star nekoliko vekova.

Ono što hoću da istaknem i zašto ovo govorim jeste što iako je prostor pod zaštitom spomenika kulture, divlja gradnja buja i ne samo da imamo vikendice, mi imamo i kafane, restorane i nekakve ribnjake, čak i zoološke vrtove.

Ja zaista nemam problem da bilo ko za svoj ćef, o svom trošku, u skladu sa zakonima Republike Srbije izigrava i Tarzana i Vinetua, ali ne možete da rušite naše svetinje i ako je neko dao dozvolu, utvrdićemo ko je dao dozvolu i utvrditi njegovu krivičnu odgovornost, jer po zakonu to nije mogao da učini, Zakon o kulturnim dobrima, član 32. stav 2. jasno o tome govori.

Takođe, hoću da iskoristim ovu priliku da pokažem kako to izgleda kada peletara ujutru krene sa svojim radom. Evo, pogledajte. Zamoljen sam od strane građana iz Novog Pazara, iz Prijepolja, iz Nove Varoši da ukažem na ovaj problem i očekujem efikasnu reakciju ministarstva i brz odgovor da vidimo da li peletare koriste filtere i sve ono što je Zakonom o zaštiti životne sredine predviđeno.

Građani se bune, zaista ljudi koji žive u blizini, njihovi objekti trpe, njihovo zdravlje trpi, njihova deca trpe i mislim da sa tom praksom treba da prekinemo samo zato što neki tajkun ima neku vezu sa nekim nižim činovnicima u vlasti. Hvala vam.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine, poštovani potpredsednici, koleginice i kolege narodni poslanici, moje pitanje je upućeno Ministarstvu poljoprivrede. Odnosi se na proizvodnju krompira u našoj zemlji.

Tokom vikenda posetio sam poljoprivredna gazdinstva na teritoriji opština Prijepolja, Sjenice i Nove Varoši gde su me podsetili po ko zna koji put na tešku situaciju u kojoj se nalaze.

Pitanje glasi – šta će Ministarstvo preduzeti da se pomogne domaćim proizvođačima krompira i drugim povrtarima? Kako umanjiti štetu koju su pretrpeli i kakav je plan da se to više ne ponovi?

Situacija je jako teška. Naši poljoprivrednici se sada nalaze u poljima, uveliko se obrađuju njive. Međutim, plašim se ukoliko sa pozicije Ministarstva poljoprivrede, ukoliko sa pozicije i ovog parlamenta ne pošaljemo jasnu poruku našim poljoprivrednicima, bojim se da će mnoge njive ostati ne poorane i da će mnoga poljoprivredna gazdinstva biti ugašena.

Ako jednom seljak, ratar, farmer napusti svoje poljoprivredno gazdinstvo on se više nikada na to gazdinstvo neće vratiti. Zato je jako važno da naša poruka koju će poslati, prvenstveno Ministarstvo, bude poruka sigurnosti. Znači, čovek koji se bavi poljoprivredom, razgovarao sam, živim sa tim ljudima video sam i svakodnevno gledam svu njihovu muku. Taj čovek uloži sve svoje vreme, svo svoje bogatstvo, dosta njih su ušli u poljoprivredne i druge kredite, uložili su u mehanizaciju, za poljoprivredno đubrivo, za gorivo, uložili su u razne prehrane i agrotehničke mere. Međutim, cena koju su oni očekivali nisu je dobili.

Cena koju su uložili je oko 13 dinara, najmanje, a do 10 dinara i niže se kretao kilogram krompira, do te mere da su čak neki poljoprivredni proizvođači me obavestili da su poklanjali svoje zalihe samo da bi oslobodili skladišta. To je nešto što ne smemo više da dozvolimo da se desi i ono što poljoprivredni proizvođači od nas očekuju jeste jednu garanciju. Ne mogu oni da idu u sezonu a da nemaju garanciju da će svoj proizvod moći da prodaju. Zašto? Pa, taj čovek se samo bavi poljoprivredom. Ako mu jedna samo sezona propadne, pa nije to veliki neki kombinat ili državno neko preduzeće iza koga stoji sistem. Iza tog gazdinstva stoji on sam. Jednu lošu godinu naš poljoprivredni proizvođač ne može da preživi. Gde su troškovi proizvodnje, gde su troškovi života, gde su troškovi porodice?

Tako da, ovo je zaista krajnji rok ako hoćemo da spasimo ovu poljoprivrednu sezonu, da pošaljemo poruku našim poljoprivrednim proizvođačima.

Dosta štete je svakako prouzrokovala i pandemija korona virusa i želim, moje drugo pitanje, šta će Ministarstvo preduzeti da pomogne našim stočarima, pogotovo onima koji se bave ovčarstvom?

Na prostoru Pešterske visoravni, pogotovo na prostoru opština Sjenice i Tutin imamo preko 50.000 jagnjadi, ovaca, koje naši stočari nisu uspeli da prodaju. Zašto? Zato što je rad hotelijera, rad restorana zaustavljen. To nisu količine sa kojima mi možemo izaći na svetsko tržište gde možemo izvoziti, ali oni su svojim radom svakodnevno snabdevali restorane u unutrašnjosti, u Beogradu, na primorju, u Crnoj Gori. Pandemija je potpuno bacila na kolena tu vrstu delatnosti i hotelijere i restorane i sad imamo taj problem koji je polako došao i do naših stočara.

Znači, od Ministarstva poljoprivrede očekujemo jasnu reakciju, da li će to biti neki garantni fond, da li će to biti neke subvencije. Svakako treba pozdraviti sve one subvencije koje imamo u stočarstvu, ali to nije dovoljno.

Takođe, ovde važan i ukrajinski scenario, gde je država subvencionisala pravljenje skladišta kada je u pitanju proizvodnja krompira i na taj način su rešili da se postigne jedne optimalna cena i da se taj skladišteni krompir prodaje onog trenutka kada cena bude zadovoljavajuća za poljoprivrednog proizvođača.

Hvala.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, poštovani potpredsednici, koleginice i kolege narodni poslanici, moje pitanje je upućeno MUP i Ministarstvu za omladinu i sport, a povodom dopisa Evrpske kuće fudbala UEFA o potencijalnom nameštanju pojedinih mečeva naše Super lige u fudbalu. Zanima me šta su preduzeli povodom ovog dopisa? Dokle se stiglo sa proceduralnim radnjama i da li se utvrdila odgovornost i da li je ova tvrdnja i tačna?

Ono što me je posebno kao građanina koji dolazi iz Sandžaka, kao narodnog poslanika koji predstavlja sve građane i građanke iz Sandžaka zabrinulo, jeste da jedna od utakmica na koju se ovaj dopis UEFA odnosi jeste Novi Pazar-Proleter, koja se desila 21. marta tekuće godine.

Prema informacijama do kojih je moguće doći, a odnose se na ovaj dopis UEFA, da je UEFA skrenuta pažnja da su se desile velike uplate na ovaj meč na kladionicama u Aziji.

Inače, što se tiče Novog Pazara, moram da istaknem da su kladionice u Novom Pazaru i kockarnice rasadnici virusa i da ih sigurno Krizni štab treba razmotriti da li bi trebalo da im zabrani rad. Ako se ovo ispostavi kao tačna informacija, ne želim da prejudiciram, ovo bi zaista bila velika bruka koja ne bi imala ni lokalni, ni republički, već međunarodni karakter.

Zašto ovo govorim? Novi Pazar je grad fudbala. Možda ne postoji grad na Balkanu i u Evropi gde stanovnici, građani tog grada i te regije toliko vole svoje sportske kolektive, pogotovo svoj fudbalski klub.

Kada sam kao učenik srednje škole išao redovno na utakmice FK Novi Pazar, koji se tada takmičio u trećem rangu takmičenja, srpskoj ligi, po 10.000 gledalaca je dolazilo da gleda svoj klub i taj klub zaista treba da vode legende tog kluba, a ne da bude prepušten biznismenima, sa sumnjivim kapitalom ili nekim drugim avanturistima u sportu. Rukovodstvo fudbalskog kluba zbog ovog dopisa, bez obzira na odgovornost ili ne, mora da podnese ostavku i da prepusti klub sportskim radnicima.

Zamoljen sam od strane predstavnika roditelja čija deca pohađaju škole fudbala u Novom Pazaru da istaknem da je netipično da se veliki broj fudbalera sa strane nalazi u igračkom pogonu tog fudbalskog kluba. Zašto? Kada dovedete fudbalere sa strane, onda oni igraju za menadžere, onda oni igraju za kladionice, onda oni igraju za mešetare. Kada igra dete od tog fudbalskog kluba ili dete koje je poniklo u tom fudbalskom klubu, ono nikada neće prodati boje svog grada i tog fudbalskog kluba. Zato, umesto što se dovode isluženi igrači sa strane, šansu treba dati deci Novog Pazara, ali i deci iz susednih opština, jer je to jedini superligaš, deci koja treniraju fudbal i u Tutinu, i u Raškoj, i u Sjenici i Prijepolju i u Priboju.

Ono što takođe hoću da istaknem, jeste da je neprihvatljivo, da javna preduzeća isključivo sponzoriraju ili sponzorišu fudbalske i sportske kolektive iz Beograda i Novog Sada. Znači, moramo da imamo tu disperziju, da se podržavaju sportski kolektivi, uspešne sportske priče sa dugom tradicijom. To je Fudbalski klub koji je skoro 100 godina, uskoro će obeležiti svoje postojanje. Takve sportske priče treba da se podržavaju, da ne bi bili na meti raznoraznih belosvetskih avanturista i ljudi koji su željni brzog novca i lova u mutnom. Hvala vam.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, koleginice i kolege narodni poslanici moje pitanje je upućeno Ministarstvu poljoprivrede. Zanima me šta će preduzeti povodom neselektivne seče šuma u Sandžaku koje proizvodi ogoljevanje tla i uništavanje tokom eksploatacije lokalnih kategorisanih i nekategorisanih puteva?

Pre nego što uđem u obrazlaganje postavljenog pitanja, želim da svim Muslimanima u Republici Srbiji čestitam mesec Ramazan, mesec posta koji je danas nastupio. Čestitku takođe upućujem i vrhovnom poglavaru Muslimana u Republici Srbiji muftiji Mevludu Dudiću i svim imamima.

Što se tiče pitanja moram da istaknem da se ranije u vezi seče šuma vodilo računa da se to radilo planski, da smo imali i pošumljavanje, da se vodilo računa da ne dođe do erozije, da se to ne radi u naseljenim mestima, da se ne ugrozi život ljudi, pogotovo na selu, da se ne ugroze naši vodni izvori.

Nažalost, moram da primetim da u poslednjih nekoliko godina se to radi neselektivno, da javno preduzeće i njihove podružnice, njihov menadžment isključivo ima jednu trku za ostvarivanjem profita po svaku cenu.

Šume su bogatstvo naše zemlje, ali šuma u Prijepolju prvenstveno pripada ljudima u Prijepolju i oni moraju da je čuvaju i da je neguju i da je štite. Šuma u Tutinu prvenstveno pripada ljudima u Tutinu i oni moraju da je čuvaju, da je neguju i da je štite, jer džaba mi pričamo ovde o razvoju poljoprivrede ako uništimo šume. Šta će biti sa najboljom našom zemljom koju će da speru kiše? Šta će biti sa našim stočarskim fondom? Džaba mi pričamo ovde o Ministarstvu za selo, o Ministarstvu za demografsku politiku ako uništimo naše šume koje doslovno znače naš život?

Bogatstvo koje smo dobili od naših predaka, prirodna bogatstva, dužni smo da ih čuvamo, da ih negujemo i da ostavimo našoj deci i generacijama koje dolaze. Ako se nastavi ovakav tempo uništavanja šuma u Sandžaku sigurno nećemo imati ništa. Da im ostavimo pitanje je ko će ostati tamo da živi. Iz tog razloga upućujemo ovo pitanje i sada je zaista zadnji trenutak da se reaguje da ne bi situacija eskalirala i to ne smemo dozvoliti.

Drugi problem koji proizilazi iz ove neselektivne seče šuma jeste uništavanje lokalnih kategorisanih i nekategorisanih puteva. Znači, na primer, lokalna samouprava Prijepolje izdvoji 100 miliona dinara godišnje iz svog budžeta, iako je nerazvijena, devastirana opština. Tako rade i druge susedne opštine da bi napravili te puteve do seoskih područja, da bi ljudi ostali da žive na selu, da bi razvijali našu poljoprivredu.

Šta se dešava kada naiđe jedan kamion od 50 i 60 tona koji eksploatiše šumu? On uništi taj put. Javno preduzeće beleži rast prihoda, menadžment ima benefite od svega toga, a oni ljudi koji su 10, 20 ili 50 godina čekali put, njihov put je uništen i ne radi se samo, poštovane kolege, ovde o uništavanju samo asfaltiranih puteva. Radi se i o uništavanju atarskih puteva. Lokalna samouprava, Ministarstvo poljoprivrede izdvajaju značajna sredstva za sanaciju atarskih puteva do naših malinjaka, do drugih poljoprivrednih kultura, ali kada naiđe jedan kamion koji je nosivosti 50 ili 60 tona on sve to uništi. Šta moramo preduzeti?

Znači, pod hitno mora se zaustaviti neselektivna seča šuma, mora se promeniti pristup, on mora biti odgovoran, mora se pod hitno zaustaviti eksploatacija šuma u Sandžaku i krenuti u plansko pošumljavanje.

Ovo govorim da ne bi situacija eskalirala, jer to niko od nas ne želi. Hvala vam.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, poštovani potpredsednici, koleginice i kolege narodni poslanici, pre nego što postavim svoje poslaničko pitanje i zatražim odgovor na njega, želeo bih da iskažem svoje zadovoljstvo i zadovoljstvo u ime poslaničke grupe Stranke pravde i pomirenja i Ujedinjene seljačke stranke zato što se u našoj zemlji u službenoj poseti nalazi šeik Naser bin Hamad, sin kralja Bahreina.

Lider naše stranke, akademik Muamer Zukorlić je više puta isticao, i to se nalazi i u programskim aktima naše stranke, o potrebi povezivanja države Srbije sa muslimanskim svetom. Znači, smatramo da na tim tržištima kao bivša Jugoslavija i sada kao Srbija naše kompanije su tradicionalno prisutne, da su naši proizvodi prepoznati na tim tržištima kao kvalitetni i kada je u pitanju izvoz hrane i kada je u pitanju namenska industrija.

Ono što me posebno raduje jeste što će odnos između naše zemlje i Kraljevine Bahreina biti podignut na taj najveći diplomatski nivo, da ćemo imati našu ambasadu u Manami i da će Kraljevina Bahrein otvoriti svoju ambasadu ovde u Beogradu.

Što se pitanja tiče, upućujem ga Ministarstvu saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture – kada će se sanirati oštećenja i klizišta na magistralnom putu Prijepolje – Brodarevo – Bijelo Polje? To je državni put prvog B reda broj 23, gde imamo suženje usled oštećenja u naselju Gračanica i u naselju Zavinograđe. Kako to izgleda, ja ću to da pokažem sada.

Znači, imamo velika oštećenja. Put je jako frekventan, pogotovo u letnjim mesecima, jer je to magistrala koja ide ka moru. U blizini je naseljeno mesto Brodarevo. Preti opasnost, ukoliko se ne sanira ova šteta, da građani brodarevskog i komaranskog kraja budu odsečeni od Prijepolja, a pogotovo imajući sada u vidu da imamo pandemiju korona virusa. Šta će se desiti ako se prekine ovaj put?

Ako ga sada ne saniramo, ući ćemo u leto, ući ćemo u turističku sezonu, pretpostavlja se da će ove mere popustiti, znači, kada budemo imali nepregledne kolone kamiona i malih automobila, postoji velika opasnost da će ovde doći do potencijalnih saobraćajnih nezgoda.

Ja znam da je ministar Tomislav Momirović jako zauzet, da ima dosta posla, da je jako aktivan, to se primećuje, međutim, ovo su stvari na koje mora i ministarstvo i javno preduzeće „Putevi Srbije“ da obrati pažnju i ovo mora da uđe u spisak prioriteta kada je rešavanje problema u pitanju.

Takođe, hoću da istaknem da imamo problem i kada je u pitanju put Prijepolje-Jabuka-Pljevlja. To je put prvog B reda broj 29. Predsednici mesnih zajednica Brodarevo, Jabuka i Kamena Gora zamolili su me, evo kako to izgleda, da ovo pitanje postavim danas ministarstvu. Znači, ovde su ugrožene obe saobraćajne trake. Put vodi ka Pljevljima i preti, takođe, opasnost da građani ovih sela ostanu odsečeni od Prijepolja.

Hoću da istaknem da sam jako zadovoljan i da pohvalim postupak predsednika države, Aleksandra Vučića, koji je predsedniku opštine Sjenica obećao određenu pomoć kada je u pitanju saniranje izgradnja novih lokalnih puteva. Svi problemi koje imamo, kada je u pitanju selo, kada je u pitanju demografija, kada je u pitanju ekonomski razvoj, prepliću se preko putne infrastrukture.

Onog trenutka kada naša sela, kada naša naselja, pogotovo iz rubnih delova naše države odakle ja dolazim, znači iz Sandžačke regije, budu imali dobru putnu infrastrukturu, nećemo imati migracije, imaćemo investicije i nećemo imati problem kada je u pitanju nezaposlenost.

Pozvao bih ovom prilikom Vladu, resorna ministarstva, da taj paket pomoći koji su obećali Sjenici se pretoči i u druge sandžačke opštine, ali i druge opštine kada je Republika Srbija u pitanju, kao što je, na primer, i opština Svrljig. Hvala vam.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, poštovani potpredsednici, koleginice i kolege narodni poslanici, moje pitanje je upućeno Ministarstvu pravde Republike Srbije, kao i Tužilaštvu za organizovani kriminal. Pitanje glasi - šta su preduzeli u vezi razotkrivanja kriminalnih radnji prošle vlasti u opštini Sjenica, a tiče se konkretno slučajeva, pošto tamo ima više slučajeva, poklanjanja 832 hektara državne zemlje i slučaja lažnih faktura.

Znači, opština Sjenica spada u grupu devastiranih, nerazvijenih opština. Sada se na čelu te opštine nalaze čestiti, pošteni, uspešni ljudi, koji su me i zamolili da postavim ovo pitanje. Mi moramo i sa ovog nivoa vlasti, ali i sa nivoa drugih institucija da ih podržimo u njihovoj borbi za interes svih građana, da svima bude bolje.

Prošla vlast, predsednik i kamarila oko njega je 832 hektara državne zemlje poklonila stranoj kompaniji švajcarskoj „New take group“ na 99 godina, bez ikakve skupštinske odluke. Znači, selo je par njih, iskoristilo situaciju u kojoj se tada država nalazila i odlučili da pod nekim okolnostima, bez ikakvog zakonskog utemeljenja, poklone tu zemlju. Naravno, na štetu ove države i na štetu opštine Sjenica, za izgradnju, navodno, nekakvog solarnog parka. Ta zemlja se nalazi na prostoru sela Raslo, Draževići i Vranetići. To su jako frekventna sela i građani i građanke koji žive na tom prostoru, kao i drugi građani Sjenice, apsolutno ništa nisu znali o tome šta im se sprema.

Takođe, postoji jedna vrlo interesantna klauzula, koja kaže da u slučaju eventualnog sudskog spora nadležan nije nijedan sud u našoj zemlji, već je, možete misliti, nadležan sud u Lucernu, odakle i dolazi ova fantomska firma.

Znači, zanima me šta je Ministarstvo pravde i šta je Tužilaštvo za organizovani kriminal poduzelo u vezi ovog slučaja.

Takođe, osim Ministarstva pravde i Tužilaštva, možda je ovo i za „Politikin zabavnik“ i za rubriku „Verovali ili ne“. Iako je prethodni predsednik opštine Sjenica razrešen u avgustu mesecu prošle godine, i dan-danas stižu nekakve fakture. Evo, ovde može da se vidi. Datum je 25. januar tekuće godine, imamo pečat, potpis, memorandum, sve. On potpisuje nekakve fakture i one uredno stižu u Odeljenje za budžet i finansije Opštine Sjenica.

Apsolutno ne verujem da se ikad u istoriji ove zemlje i regioni i čitavog kontinenta desio nekakav takav slučaj. Tako da, zaista me zanima da li je formiran predmet i šta se radi konkretno u ovom slučaju?

Drugo moje pitanje upućeno je Ministarstvu pravde i Tužilaštvu za organizovani kriminal, ali i Ministarstvu prosvete – ko je dozvolio da se školsko dvorište osnovne škole u Suvom Dolu, Opština Tutin, proda, na osnovu čega i šta će Ministarstvo prosvete i Ministarstvo pravde preduzeti da se zaštiti državna imovina?

Znači, Suvi Dol je jedno od frekventnih sela na Pešterskoj visoravni i sada mi kada govorimo o demografskoj politici, kada govorimo o politici prema selu, povraćaju mladih na selo, neko odluči da, evo, imam ovde izvode iz katastra, imamo i na koga se sve to sada vodi, proda deo školskog dvorišta gde bi deca čiji su roditelji ostali na selu mogla da se igraju, da provode svoje vreme posle škole. Šta je sledeće? Da neko na nekakvom zboru partijskom donese odluku da proda školu i šta ćemo posle?

Molim Ministarstvo pravde, molim Ministarstvo prosvete da se ozbiljno pozabave ovom problematikom, jer su ovo stvari koje građanke i građani na terenu apsolutno više neće tolerisati. Ja sam u ovom slučaju njihov glas. Žele ljudi da se bore kroz institucije. Institucije moraju da pošalju jasan i adekvatan odgovor. Hvala vam.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine, poštovani potpredsednici, koleginice i kolege narodni poslanici, moje pitanje upućeno je Ministarstvu ekologije ministrici Ireni Vujović – koji su sledeći koraci u cilju zatvaranja deponije Stanjevine kod Prijepolja?

Više puta sam govorio u vezi ove teme. Nesanitarna deponija Stanjevine je nastala sredinom 20. veka, šezdesetih godina, i do formiranja ove Vlade nikome nije ni palo na pamet da ukloni tu deponiju. Ona se sada uklanja. Naravno, najveću zahvalnost za ovaj generacijski uspeh dugujemo predsedniku države, predsednici Vlade, ali svakako i resornoj ministrici Ireni Vujović. Znači, kako je izgledala nesanitarna deponija Stanjevine pre samo par meseci, to je ovako, ne znam da li može da se vidi. Vidite ovo brdo smeća na ulazu ili izlazu iz Prijepolja, a sada to posle završetka prve faze izgleda ovako.

Želim da se zahvalim ministrici i Ireni Vujović, ali želim i da spomenem kolegu iz Priboja narodnog poslanika Krsta Janjuševića, koji je za Prijepolje uradio više nego svi narodni poslanici iz Prijepolja u proteklih 50 godina.

Želim da pohvalim sve dobre inicijative i poteze Ministarstva ekologije i kada su u pitanju Stanjevine i Duboko i kada je u pitanju Banjica. Zaista želim da nastave, ali mi je neophodno zbog građana koji su naredni potezi i koraci.

Ovih dana svedoci smo da je ministrica Irena Vujović, zbog navodnog lapsusa, meta određenih medija, određenih spin-doktora, određenih stručnjaka opšte prakse. Jeste Irena Vujović napravila lapsus, ali kako je napravila? Čitajući rezultate. Oni koji je napadaju, za 10, 20, 30 godina nisu mogli da naprave nikakav lapsus zato što nisu imali nikakav rezultat. Umesto da se bavimo tim izveštajem, gde se na gusto kucanim stranama govori o rezultatima Ministarstva u proteklih samo šest meseci imamo rešen generacijski problem.

Kao građanin Srbije, kao građanin Prijepolja, Sandžaka, želim da se zahvalim Ministarstvu, ministrici, zato što moj sin i njegovi vršnjaci neće moći da gledaju to brdo smeća, zato što moj sin i naša deca neće morati da udišu kancerogeni vazduh u Prijepolju, već će morati da uživaju u lepotama tog grada, obala Lima. Umesto da govorimo o rezultatima tog ministarstva, sada mi moramo koji smo radili ili oni u Ministarstvu koji su radili moraju da se brane.

Takođe, mislim da treba uzeti u obzir da ova Vlada više u odnosu na sve druge vlade ima pripadnika ženskog pola, da je to nešto što je standard, kao što imamo i ovde u Skupštini. Mislim da ne treba potceniti činjenicu da je meta ministrica, da imamo jedan očigledan govor mržnje, seksizam i mizoginiju.

Onaj ko nije napravio lapsus neka prvi baci kamen. Svi mi svakodnevno radeći svoje poslove pravimo određene lapsuse i propuste, ali najveći propust, najveću grešku čine oni koji ne rade ništa. Hvala vam.

Whoops, looks like something went wrong.