SAMIR TANDIR

Stranka pravde i pomirenja

Rođen je 1984.godine. Živi u Prijepolju.

Po obrazovanju je diplomirani ekonomista.

Nakon redovnih parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine prvi put postaje narodni poslanik.

Izabran je sa izborne liste "Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Demokratska partija makedonaca (DPM)".
Poslednji put ažurirano: 15.10.2020, 09:46

Osnovne informacije

Statistika

  • 139
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Osamnaesto vanredno zasedanje , 14.02.2022.

Hvala.

Poštovani predsedniče Narodne skupštine, poštovani potpredsednici, koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani ministre, pred nama je danas jedan važan paket ekonomske pomoći i Poslanički klub Stranke pravde i pomirenja i Ujedinjene seljačke stranke u danu za glasanje će podržati ovaj zakonski predlog.

Naravno da niko ne deli novac iz praznog budžeta, iz prazne kase. Da bi se sprovodila ovakva ekonomska politika i da bi se implementirali ovakvi zakoni, svaka gađanka i građanin koji su dobronamerni i koji žele ovoj zemlji i svim građankama i građanima dobro bi podržali, ali jednostavno morate prvo ispuniti neke preduslove da bi mogli ovako da se ponašate. Znači, ono što je dokaz da smo i u proteklim godinama imali jednu dobru ekonomsku politiku, da smo imali dobro izbalansiranu politiku i da nam je budžet jednostavno pun i da tako možemo u ovim kriznim vremenima imati ove kovid mere.

Preduslov da bi se ovako danas ponašali jeste prvenstveno privredni rast koji smo imali u prošloj godini od 7,5% i projektovani privredni rast u ovoj godini minimum 4,5%. Takođe, u 2019. godini, kada je većina svetskih i evropskih ekonomija imala pad, mi smo bili na jednoj nuli, što je takođe dokaz zdravog ekonomskog sistema i javnih finansija u našoj zemlji.

Da bi mogli ovako da se ponašamo, da bi mogli danas da usvojimo zakon gde građankama i građanima, odnosno našoj omladini i maloletnim i punoletnim, znači od 16 do 29 godina, ponovo usvajamo zakon koji će omogućiti da im se uplati po 100 evra u junu mesecu ove godine, prvenstveno smo morali da imamo pun budžet, a osnov za to jeste i činjenica da smo u protekloj godini otvorili novih 60 hiljada radnih mesta. To je zaista jedan veliki uspeh.

Pošto je pred nama i kampanja i izbori, najlakše je voditi kampanju i izbore u onom trenutku kada imate rezultate. Ovi rezultati, bez obzira da li pripadali vlasti ili opoziciji, da li ste politični ili apolitični, su rezultati na koje morate skinuti kapu. Jer, nismo mi najpametniji koji smo se ovog setili, i drugi bi u drugim zemljama i prethodne neke vlasti ovako radile, ali prvo morate da napunite budžet i da ova socijalna davanja neće ugroziti finansijsku stabilnost.

Ovo je samo jedan od nastavaka ekonomske pomoći. Mi smo preko osam milijardi dali novca kroz pakete pomoći našoj privredi. Ono što je u borbi sa Kovidom bio prioritet, jeste sačuvati zdravlje građanki i građana. Drugo što je prioritet, jeste sačuvati našu privredu. Mislim da smo apsolutno u tome uspeli i ovaj saziv parlamenta i Vlade Republike Srbije svakako treba da bude na tu činjenicu ponosan.

Ono što mene svakako posebno raduje jeste da smo imali i vodili jako odgovornu socijalnu politiku. Između ostalog, i ova mera za koju ćemo danas glasati spada u domet te politike. Ono što bih posebno iskoristio priliku da pozdravim, jesu te jednokratne pomoći našim penzionerima, prvenstveno ova pomoć koju smo imali isplaćeno od 20 hiljada dinara, ali i povećanje plata i penzija.

Naravno, ono što se svakako mora istaći jeste pomoć zdravstvenim radnicima, jer oni su heroji borbe protiv Kovida. Vidimo da se i dan danas naš zdravstveni sistem suočava sa velikim izazovima i to povećanje od 8% plata u zdravstvu je takođe plod jedne dobre ekonomske politike, ali i plod stranih investicija, povećanja izvoza i svih drugih mera.

Ono što hoću da iskoristim kao priliku kada danas govorimo jeste da se podsetimo nekih rezultata. Vrlo često kada se reši jedan problem skloni smo da brzo prelazimo preko toga i da se više bavimo nekim negativnim temama. Naravno, nijedno društvo, pa ni naše društvo nije toliko dobro da ne bi moglo da bude još bolje, ali činjenica je da se određene stvari pomeraju sa mrtve tačke i da se zaista zemlja razvija, da se problemi rešavaju i da građanke i građani, bez obzira da li pripadali većinskom narodu ili manjinskim zajednicama, osećaju određenu sigurnost i osećaju stvarnu sigurnost.

Tu posebno hoću da istaknem ponašanje predsednika Republike Srbije i ono što smo imali pre par meseci, pogotovo kada smo imali te nemile scene i incidente u Priboju, a pre toga i posetu Sjenici, Novom Pazaru, Novoj Varoši i Tutinu, kada je

predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dolazio i poslao jasnu poruku da su sve građanke i građani, bez obzira da li su pripadnici većinskog ili manjinskih zajednica, ravnopravni i da je ovo njihova zemlja.

To je jedan veliki iskorak. Dolazak u Priboj, u trenucima kada su pokušali, zaista imali smo nemile scene, pa su neki pokušali da to politički zloupotrebe je dokaz jedne hrabrosti i odgovornosti predsednika Republike Srbije i na tome mu treba čestitati.

Hoću da istaknem da smo u ovom mandatu osim rešavanja i konkretnih rezultata kada je u pitanju infrastruktura, rađenje velikog broja lokalnih puteva, nastavak izgradnje autoputeva, rešili velika dva ekološka problema. Kada je u pitanju opština Prijepolje i opština Sjenica i to je nešto što za život običnih građanki i građana znači puno.

Takođe hoću da istaknem da smo i u mandatu ove Vlade rešili jednu od nepravdi koje smo jako često ovde isticali prema pripadnicima bošnjačkog naroda. To je akreditacija internacionalnog univerziteta i to je nešto što treba pozdraviti. Ja očekujem da ćemo u narednom periodu nastaviti sa tom dobrom praksom.

Ono što je jako važno za pripadnike mog bošnjačkog naroda jeste da je krenula i prethodna i ova Vlada sa povraćajem imovine islamskog zajednici. To je nešto što treba pozdraviti. Sve ovo govorim, iz prostog razloga, da ti procesi nisu nešto što se podrazumeva. Naprosto, ako imate odgovorne ljude na čelu države, predsednika, predsednika Vlade, ministre koji suštinski znaju šta je to demokratija i suštinski žele da se svaka građanka i građanin osećaju ravnopravno oni se tako ponašaju.

Imali smo period do 2012. godine kada je na vlasti bila DS i kada se na bošnjački narod gledalo samo kao na jednu glasačku mašineriju, gde se podrazumevalo, po jednom difoltu za koga će oni da glasaju. Tada smo imali, mogu slobodno da kažem, jednu diskriminaciju. To je nešto čega svaki pripadnik manjinske zajednice treba da se seti i da uporedi kakva je situacija danas i koliko su se stvari popravile, a kako je bilo do 2012. godine.

Ono što hoću da iskoristim, pošto sam zamoljen od sportskih radnika opštine Prijepolje, jeste, da zamolim ministra zaduženog za sport, ali i Vladu Republike Srbije i ministra finansija ako ima mogućnost. U opštini Prijepolje funkcioniše Fudbalski klub „Polimlje“ osnovan 1926. godine. On se sada nalazi pred gašenjem. Brojni sportskim radnici, aktivisti, roditelji čija deca pohađaju školu fudbala i sporta su me zamolili da iznesem ovaj problem. Ja očekujem da će ministarstvo, ono što je u njihovoj moći, u skladu sa zakonom, preduzeti da spasimo jedan od simbola opštine Prijepolje.

Takođe, hoću da iskoristim ovo javljanje da istaknem jedan problem. Škola u Novom Pazaru je ostala bez 26 osmaka za pola godine, a Osnovna škola „Svetozar Marković“ u Brodarevu, opština Prijepolje, od 1. septembra zaključno sa današnjim datumom ispisalo se 32 učenika. Znači, apsolutna pohvala za ekonomsku politiku.

Međutim, ono o čemu jako moramo da vodimo računa i mnogo više da posvećujemo pažnje jeste demografija. To nije samo problem bošnjačkog naroda, to je problem i srpskog i mađarskog i romskog i svih građanski i građana koji žive u našoj zemlji. Znači, naša se zemlja se polako prazni. To ne smemo da dozvolimo. Moramo da uradimo ono što je u našoj moći, a prvenstveno ministre, da u Prijepolje u Novi Pazar dovedemo po jednu veliku stranu investiciju.

Mislim da smo dosta stvari učinili kada je u pitanju infrastruktura. Tu prvenstveno mislim i na autoput, na gasovod, na zamenu visokonaponske i niskonaponske mreže, za šta Stranka pravde i pomirenja suštinski borila, na čemu je prvenstveno insistirao rahmetli muftija Muamer Zukorlić, to ćemo nastavi i u budućnosti.

Ono što nam fali jeste i po jedna velika investicija, politika koja se tiče demografije mora brže da se primenjuje. Politika koja se tiče sela i agrara, mora brže da se primenjuje, jer verujte, zaista se plašim rezultata popisa i činjenice sa kojom ćemo se suočiti, koliko je građanki i građana napustilo celokupnu našu zemlju, a prvenstveno kraj naše zemlje, odakle ja dolazim. U danu za glasanje podržaćemo ovaj zakonski predlog. Hvala vam.

Sedamnaesto vanredno zasedanje, 09.02.2022.

Hvala.

Poštovana predsedavajuća, koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani predstavnici VSS i predstavnici Veća tužilaca, građanke i građani, pre nego što se osvrnem na temu izbora sudija i tužilaca, želim da se osvrnem na ovaj Zakon o železnici i ovom autentičnom tumačenju.

Hoću da istaknem da smo mi u međuvremenu postali ili postajemo zemlja koja ima brze pruge i to je pruga Beograd-Novi Sad i dalje ka Budimpešti. To je nešto što svakako treba pozdraviti. To je veliki uspeh.

Većina ljudi ima običaj da stvari podrazumeva, a ne tako davno imali smo situaciju da naši vozovi idu 10, 20 i 30 km na čas. Ubrzano se radi na rekonstrukciji pruge, a to govorim iz prostog razloga da pohvalim ministarstvo i da ih podstaknem na dalji rad i obnovu pruge Beograd-Bar koja je jako važna kraj naše zemlje, odakle dolazim, prvenstveno opštinu Prijepolje i opštinu Priboj.

Jako je važno da se do kraja ta pruga rekonstruiše da bi naša poslovna zajednica i naši privrednici, ali i naši građani i građanke mogli više da koriste železnički saobraćaj koji je ubedljivo najjeftiniji i kada je u pitanju privreda, ali i kada smo u pitanju mi građani koji bi putovali tim vidom prevoza.

Takođe hoću da istaknem da je jedan deo, važan deo sporazuma, između naše stranke, SPP i SNS, a tiče se izgradnje pruge do Novog Pazar.

Hoću da kažem da su i mnogi pre nas o tome govorili, ali niko nije konkretno radio. Prvenstveno je na tome radio rahmetli predsednik muftija Zukorlić, ali i svi mi poslanici Stranke pravde i pomirenja. Hoću da kažem da smo u saradnji sa Kabinetom predsednice Vlade, delom kabineta koji radi na infrastrukturi, došli do saznanja da zaista ne postoji nijedan strateški dokument, eto kako se to radilo pre, koji definiše tu prugu. Sada je jako važno da i građanke i građani u Novom Pazaru, da se taj deo pruge od Raške do Novog Pazara konačno uradi, ali i da se desi ta rekonstrukcija pruge od Kraljeva do Raške. Jednostavno, da bi imali potpuni razvoj privrede, neophodno je da imamo i tu vrstu saobraćaja jako efikasnu i da može naša roba da što brže, kao i sami putnici, dođe od tačke A do tačke B.

Što se tiče ovog dela današnje rasprave, izbora sudija i tužilaca, Stranka pravde i pomirenja, kao najjača bošnjačka stranka, i naš poslanički klub u danu za glasanje će podržati vaše predloge. Smatramo da su oni dobri i da su kolege iz resornog odbora detaljno sve to proučili. Mi smo iz dokumenata mogli da vidimo kvalitet kod kandidata.

Međutim, hoću da iskoristim ovu priliku da podsetim da jedan od glavnih načela ove Vlade Republike Srbije jeste borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i da imamo permanentnu borbu. Želim i da čestitam i predsedniku države Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade i ministarstvima, ali i nama narodnim poslanicima koji su usvajali i glasali za te zakone, da imamo kao rezultat te borbe razbijanje jedne organizovane kriminalne grupe, možda po surovosti najpoznatije, a to je kriminalna grupa Veljka Belivuka. Njihove nečasne radnje i nedela su poznata građankama i građanima. Međutim, ono što mi očekujemo od sudija, od tužilaca, jeste da sve ono što započne policija da se to do kraja implementira, a ne da se samo završi na nekakvim predistražnim ili istražnim radnjama.

Ono što posebno želim da istaknem, jeste da mi očekujemo tu dubinsku borbu protiv kriminala i korupcije i da se ona ne završava samo u Beogradu, već da imamo to i na rubnim delovima naše zemlje, u unutrašnjosti, periferiji itd.

Kolega iz resornog odbora je govorio o referendumu. Ako pogledamo gde je referendum imao najveću podršku, gde je odziv građanki i građana bio najveći i gde su ljudi masovno glasali za, videćemo da su to sandžačke opštine, između ostalog i opština Sjenica. Zašto? Više puta i kolege iz Stranke pravde i pomirenja, narodni poslanici i ja osobno smo govorili o ubistvu rahmetli Edina Hamidovića u avgustu prošle godine na šetalištu, na korzou pred suprugom, decom i prolaznicima. Čovek koji je počinio to gnusno krivično delo nije uhapšen, nije postupak krenuo sa mrtve tačke.

Želim da iskoristim vaše prisustvo da kažem da ne želimo mi da utičemo na rad pravosuđa. Pravosuđe i tužioci moraju da budu samostalni u svom radu, ali moraju da snose odgovornost i da podnose, ne Skupštini samo izveštaj za svoje rad, već prvenstveno javnosti, odnosno građankama i građanima.

Znači, postupajući tužilac Radislav Filimonović, koji radi u Višem sudu u Novom Pazaru, očigledno je na nekom godišnjem odmoru, jer taj postupak tapka u mestu. Razumem i više puta sam ovde govorio - podržaćemo izbor sudija i tužilaca, treba nam više sudija i tužilaca da bi imali efikasnije pravosuđe, da bi imali efektnu borbu protiv kriminala i korupcije. Ali, znate, postoje određeni postupci koji su osetljiviji od nekih drugih, u političkom, etničkom i svakom drugom smislu.

Znači, građanke i građani su bili zaista, i danas su potreseni, jer ne može da se pošalje poruka da neko nekog može da ubije na sred ulice i da on nekažnjeno išeta iz zemlje i da sad lagano radimo da se taj slučaj zaboravi.

Takođe, više puta sam isticao, i danas hoću da istaknem, odgovornost načelnika policijske stanice Bojana Trnčića. Očekujem od nadležnih organa, od kojih sam dobio uveravanje da će dotični biti smenjen i da će biti procesuiran zbog jasnih dokaza o propustima u službi u kojoj je dotični radio.

Nema organizovanog kriminala i korupcije bez podrške iznutra. Znači, koliko god da ste vi uspešan kriminalac, kolikog god da ste pametan i napravili neku grupu, dok vam neko iznutra ne da podršku ne možete vi tako biti efikasni, pametni, itd, pa da sve te moguće istrage, zamke i razne policijske akcije vešto nekom svojom mudrošću možete da preskočite.

To je i u slučaju kriminalne grupe zemunskog klana i surčinskog klana i Veljka Belivuka i kriminalaca 90-ih, pokazalo se da imamo trule jabuke u sistemu koje im daju informacije, daju značke, daju radio stanice gde oni mogu da budu uvek korak ispred zakona. E, to ne smemo da dozvolimo i zato ćemo glasati za izbor novih sudija i tužilaca, a i to je problem kada govorimo o ovoj lokalnoj zajednici u Sjenici. Ne može tamo neki čovek kodnog imena Budo da sa svojom značkom maše i vrši zloupotrebe, utiče na sprovođenje zakona da pokuša da zataška određena kriminalna dela ili neke zločine kao što je ovo ubistvo.

Zato vas molim, apelujem i tražim da se prvenstveno i posebno stavi akcenat i izvrši profesionalni pritisak da imamo epilog ovog slučaja.

Takođe, podsetiću vas da građanke i građani u Novom Pazaru i Sandžaku traže da se posebno obrati pažnja na slučajeve Ernad Bakan, Skarep i Mavrić.

Zbog građanki i građana u Sandžaku i Novom Pazaru hoću da kažem da više ove slučajeve skoro da niko ne spominje, osim poslanika Stranke pravde i pomirenja, a jedno vreme se čak i protestovalo i blokirale se ulice. Zašto? Zato što mi to ne radimo zbog političkih poena, mi to radimo zbog istine, potpuno uvažavajući bol ovih ljudi. Ne želimo mi nikakve, ne daj Bože, političke poene. Naprosto, tražimo od vas da se utvrde sve okolnosti i da se utvrdi istina.

Ovaj Ernad Bakan je stradao na pešačkom prelazu, ulica Cara Dušana u Zemunu. Znači, brojni politički akteri pokušavaju da nacionalnost žrtve i izvršioca krivičnog dela zloupotrebe u svojoj političkoj borbi. Mi to ne smemo da dozvolimo. Pred sudom moraju svi da budu isti. Ono što očekujem jeste da napokon krene ovaj postupak, a da se izvrši u skladu sa zahtevima porodica, da se utvrde okolnosti u slučaju Skarep i Mavrić, da li je bilo nekih montiranih slučajeva, da li su imali neka nova veštačenja koja su dala neki novi uvid na izvršenje tog dela, da li su ti ljudi krivi ili nisu krivi. Ono što mi ne smemo da dozvolimo, jeste da se nesreće ove tri porodice zloupotrebljavaju u dnevno političke svrhe.

Ono što posebno moramo da obratimo pažnju, jeste da smo imali slučaj, ovde smo govorili, da smo imali savetnika u jednom ministarstvu koji je optužen za kidnapovanje jednog direktora škole u Sjenici. Našom akcijom ovde u parlamentu taj čovek više ne radi u ministarstvu, ali imamo druge ljude iz Sjenice na visokim pozicijama u Vladi i ne smemo dozvoliti da ti ljudi svoj položaj koriste da bi uticali na zbivanja ili davali u lokalnoj politici ili davali nekom logističku podršku.

Što se tiče Republičke izborne komisije, hoću da kažem da je jako važno što će i van parlamentarne stranke imati svoje predstavnike. Zašto? Imali smo izbore 2020. godine i, po meni, potpuno je legitimno da politički subjekti učestvuju na izborima ili da bojkotuju izbore. To je vaše demokratsko pravo. Neke političke stranke su učestvovale, pa su ušle u parlament, neke su učestvovale i nisu dobile podršku građana, a neki su se naprosto odlučili da bojkotuju.

Međutim, jako je važno da se izbije svaki argument svim političkim subjektima da bi bojkotovali izbore. Jako je važno što ćemo po prvi put imati vanparlamentarne stranke i Republičkoj izbornoj komisiji, tako da posle ovog izbornog procesa niko neće moći da uperi prstom u RIK i da izrazi nekakvu sumnju u sam rezultat izbora.

Naša stranka je učestvovala u dijalogu između vlasti i opozicije i smatramo da dijalog, razgovor nema alternativu. Što se tiče glasanja, hoću da istaknem da kada smo ušli, obraćam se svim građankama i građanima, ali prvenstveno mom bošnjačkom narodu. Kada smo ušli u ovaj parlament vrlo često smo govorili, a posebno rahmetli predsednik muftija Zukorlić, o nepravdama, o nepravdi prema islamskoj zajednici, o nepravdi prema internacionalnom univerzitetu, o povraćaju vakufske imovine islamskoj zajednici itd.

Hoću da kažem da mi ne živimo u idealnom društvu, ali da smo pronašli partnere i da većina tih nepravdi koje su produkt režima do 2012. godine je ispravljena, da smo pronašli partnere s kojima možemo da razgovaramo, da se dogovaramo, a možda i oko nekih stvari oko kojih se ne slažemo da civilizovano razmenjujemo argumente.

Građanke i građani u Novom Pazaru i Sandžaku nikada ne smeju da zaborave da je 2010. godine Boris Tadić poslao žandarmeriju da se obračunava sa imamima islamske zajednice. Umesto da razgovara, umesto da pruži ruku pomirenja, umesto kroz dijalog da rešava otvorena pitanja, on nam je slao žandarmeriju. Kada god dođu bilo kakvi izbori, i ovi sada i neki naredni, treba da jasno i glasno pogledamo šta je ko radio i šta su rezultati politike i moje stranke i drugih stranaka.

Ono što sa ponosom hoću da istaknem jeste da će Novi Pazar i Tutin ove godine dobiti gasovod, da će za godinu i po dana Prijepolje, Priboj i Nova Varoš dobiti gasovod i da počinje izgradnja auto-puta koji će i deo zemlje odakle ja dolazim, znači, sandžačke opštine, spojiti auto-put Miloš Veliki i da ćemo na taj način stvoriti preduslove za dolazak velikih investitora. Nema dolaska velikih investitora bez gasovoda, bez auto-puta, bez dobre železničke infrastrukture. Mislim da smo u ovom mandatu dosta toga uradili zajedno sa našim partnerima iz SNS i naravno uz podršku prvenstveno predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

U danu za glasanje podržaćemo vaše predloge. Hvala vam.

Šesnaesto vanredno zasedanje, 04.02.2022.

Hvala, poštovana predsedavajuća.

Koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani prvi potpredsedniče Vlade, poštovana predstavnice Ministarstva, građanke i građani, danas govorimo o izboru članova Nacionalnog savet za visoko obrazovanje i imenovanju članova Upravnog odbora Nacionalnog tela za akreditaciju, važne tačke dnevnog reda, suštinski važne, jer obrazovanje je po meni i po našoj poslaničkoj grupi najvažniji resor, nešto što će opredeliti našu budućnost suštinski i zaista ozbiljno prilazimo svim tačkama dnevnog reda, a posebnog onog što se tiče obrazovanja.

Hoću da odam priznanje ministru i njegovom timu i kabinetu na svemu onom što su uradili, takođe koliko ova Vlada koju Stranka pravde i pomirenja podržava, radi na obrazovanju koliko shvata značaj obrazovanja, čuli smo i statističke podatke i govori i to da imamo još jedno Ministarstvo, a to je Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj koji vodi ministar Nenad Popović, koji takođe jako dobro radi svoj posao. I, čim jako dobro radite svoj posao, čim građanke i građani vide rezultate tog vašeg rada, onda ste svakako i meta svih onih koji našoj zemlji i našim građanima ne žele dobro.

Ono što hoću da istaknem jeste da je jako važno kada u tela koja se bave akreditacijom biramo časne, odgovorne i profesionalne ljude, što u nekom prethodnom periodu, nažalost, ne mogu da kažem u prethodnim vladama da je bio slučaj.

Godine 2003. je osnovan Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru. To je bio jedan dogovor između tadašnjeg premijera, pokojnog premijera Đinđića i rahmetli muftije Zukorlića, i to je bio jedan veliki istorijski potez gde su građanke i građani u Novom Pazaru dobili prvi univerzitet.

Od 2004. godine, do 2012-2013. godine, permanentno su bili pritisci i udari na taj Univerzitet od strane DS i režima Borisa Tadića. Uspostavljanjem Vlade, tadašnjeg predsednika Vlade Aleksandra Vučića i sve ove godine ti pritisci su prestali i sve ono što smo mi govorili ticalo se toga, a ne želimo mi da neko dobija akreditaciju ako je ne zaslužuje. Ne, nego da se prekine diskriminacija. Jednostavno, da svi imamo iste šanse. To se u praksi i pokazalo.

Zašto je Demokratska stranka i Boris Tadić želeli da unište Internacionalni univerzitet? Pa, zato što njima ne trebaju obrazovani Bošnjaci, njima treba glasačka jedna mašinerija.

To govorim zato što nam se bliže izbori i mi, kao manjinska zajednica ne smemo da zaboravimo kako je bilo do 2012. godine, a da podvučem i da istaknem da se nepravda prema Internacionalnom univerzitetu ispravila i da oni, zaista igraju jednu ravnopravnu utakmicu, a da je zaslužna za to prvenstveno aktivizam rahmetli predsednika naše stranke muftije Zukorlića, ali i Vlade Republike Srbije i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Takođe, hoću da istaknem, doprinosi resornog Odbora za obrazovanje, muftija Zukorlić je u dva mandata bio predsednik Odbora, ali hoću da istaknem i prof. dr Atlagića i njegov doprinos i svih drugih kolega narodnih poslanika kroz Odbor za obrazovanje, a to je dokaz naše suštinske opredeljenosti, da su mladi ljudi, deca generacije koja dolaze suštinski prioritet ove Vlade i naše politike.

Hvala.

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.11.2021.

Zahvaljujem, potpredsedniče Orliću.

Poštovani predsedavajući, koleginice i kolege narodni poslanici, poštovana predsednice Vlade, poštovani potpredsednici Vlade, poštovane ministarke i ministri, moje prvo pitanje je upućeno predsednici Vlade.

Prvo, čestitam na usvojenom budžetu, koji smo mi kao Stranka pravde i pomirenja, najjača bošnjačka stranka u Republici Srbiji, podržali.

Prošli put niste bili ovde, kada je bila i kalendarska godišnjica Vlade i to pitanje koje sam tada hteo da vam postavim postaviću sada. Znači, imamo godinu i nešto malo više od konstituisanja vaše Vlade. Šta je to po čemu ste vi, po kojim rezultatima ste vi najzadovoljniji i da li ima nešto što smo možda propustili, što ste vi kao Vlada propustili? Da li ima nešto za čim žalite?

Zašto ovo pitanje postavljam? Ja mislim da Vlada, a i mi kao poslanici koji smo glasali za vašu Vladu dovoljno ne predstavljamo rezultate rada ove Vlade. Dobar primer ste spomenuli - Ibarska magistrala i auto-put. Auto-put jedanput otvorite i onda građanke i građani, koji su uvek u pravu, znate, to se podrazumeva, i obilaznica i rešavanje deponije i niko više ne spominje da je to problem koji je trajao 60 godina. Jednostavno, mislim da o rezultatima, a moja stranka i ja, mi poslanici koji smo glasali za vašu Vladu zaista želimo da čujemo i da predstavimo te rezultate i naprosto da se ponosimo tim rezultatima.

Drugo pitanje koje ja želim vama kao predsednici Vlade da uputim jeste situacija oko pandemije virusom Kovid 19. Znači, kakva je situacija, kakve su projekcije? Da li možemo očekivati neke nove mere, da li će doći do popuštanja?

Ovo, između ostalog, želim ne samo zbog naših građana, već i zbog naše dijaspore. Znači, ulazimo u dane kada se bliže praznici. Vrlo verovatno će doći veliki broj naše dijaspore.

Ja dolazim iz kraja naše zemlje Sandžaka i moj narod ima zaista veliku dijasporu. Doći će ljudi usled novogodišnjih praznika, usled božićnih praznika, koji malo ranije nastupaju u Evropi. Da li tu možemo očekivati neke nove mere?

Takođe, uputiću pitanje ministarki rudarstva i energetike Zorani Mihajlović – dokle se stiglo sa zamenom visokonaponske i niskonaponske mreže na prostoru sandžačkih opština?

Bili ste skoro u Priboju. Ono što ja imam kao neki datum, do 1. septembra 2022. godine treba da bude pušten gasovod ka Novom Pazaru i Tutinu. Imamo problem oko eksproprijacije zemljišta. Ja želim da to građani u Novom Pazaru i Tutinu čuju šta su problemi i kada će krenuti izgradnja gasovoda prema Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši.

Hvala vam.

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.11.2021.

Zahvaljujem predsednici Vlade na odgovoru.

Zaista je to jedna radosna vest za sve građanke i građane u našoj zemlji, u Sandžaku, a posebno u Tutinu. Rahmetli akademik Zukorlić je zaista imao san da dovedemo po jednu veliku, minimum, investiciju u svaki sandžački grad. Zaista mi je drago što ćemo krenuti sa Tutinom i ta subvencija i 50 novih radnih mesta, sigurno će njima puno značiti, svim građankama i građanima u Tutinu.

Međutim, želim da svi znaju da u Tutinu 98% građanki i građana su bošnjačke nacionalnosti, a lokalna samouprava nije našla za shodno da dan kada je Zukorlić preminuo, preselio na Ahiret, proglasi danom žalosti. Tako da ono što je iza tog, to govori o njima, a ono što iza nas ostaje su naša dela. Po tome će nas generacije posle nas pamtiti.

Hvala i ministarki na odgovoru. Ono što je moje sledeće pitanje, jeste i predsednici Vlade, ali i ministru za demografiju, gospodinu Dmitroviću. Debatovali smo prošli put ovde, oko demografije. Istakli smo koliko je to veliki problem, pogotovo za deo zemlje odakle ja dolazim.

Ono što je sve nas svakako obradovalo jeste najava predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića o setu mera kada je u pitanju demografija i kada je u pitanju zaustavljanje tog negativnog trenda.

Ono što bih ja vas pitao jeste neka dinamika sprovođenja mera i šta mi koji živimo u tim rubnim opštinama ili ljudi koji žive u unutrašnjosti mogu da očekuju od tih najavljenih mera i kada možemo očekivati da ih vaše ministarstvo počne sprovoditi?

Pitanje moje sledeće je za ministra bez portfelja, ministra Tončeva. Znači, usvojen je budžet. Šta je glavni cilj vašeg ministarstva u narednoj godini?

Vaša dva ministarstva su jako važna za deo države, odakle ja dolazim i zaista puno od vas očekujemo.

Želim da pohvalim inicijativu vašeg ministarstva kada je u pitanju sajam „Etno hrane“, koji se sada održava. Imamo mi veliki broj sajmova. Međutim, zaista i zakup štandova i prostor i marketing jako puno košta. Ono što je dobra stvar koju vaše ministarstvo sprovodi, jeste da je to potpuno besplatno za devastirane opštine kao što je opština Prijepolje i sve sandžačke opštine. To jako puno znači, a hrana je resurs u koji mi zaista se uzdamo i nešto što imamo da ponudimo i što može da učini tu prekretnicu kada je u pitanju privredni razvoj. Hvala vam.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 28.10.2021.

Poštovani predsedniče Narodne skupštine, poštovani potpredsednici, koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani potpredsednici Vlade Republike Srbije, poštovani ministri, na početku želim da članovima Vlade, predsednici Vlade i potpredsednicima i svim ministrima čestitam godinu dana uspešnog funkcionisanja.

Moje prvo pitanje upravo ide u tom smeru. Pitanje je upućeno prvom potpredsedniku Vlade, koji pretpostavljam menja predsednicu, i ministru finansija. Kakav je vaš utisak posle godinu dana, a možemo da napravimo jedan presek stanja, radili smo manje-više u vanrednim okolnostima zbog pandemije prouzrokovane kovid virusom, da li ste zadovoljni? Koji su najveći uspesi Vlade Republike Srbije u proteklih godinu dana? Šta je to sa čim mi koji smo glasali za ovu Vladu, kao i građanke i građani mogu da budu zadovoljni? I da li postoji nešto što smo propustili, nešto gde smo mogli možda brže i bolje da reagujemo?

Moje drugo pitanje je takođe upućeno prvom potpredsedniku Vlade ili nekom drugom ko je zadužen, kao i ministru finansija. Znači, ono što najviše zanima sada građanke i građane jeste kako se odvija situacija sa kovidom? Kakve su projekcije? Imamo uvođenje tzv. kovid propusnica. Kako će se to odraziti na privredu?

Pre neki dan smo ovde usvojili rebalans budžeta koji je prouzrokovan našim privrednim rastom, da li do kraja godine možemo očekivati dalji rast ili će nas možda uvođenje nekih novih kovid mera zaustaviti u tom privrednom rastu? Naprosto, kakva su očekivanja i šta će Vlada preduzeti povodom toga? Hvala vam.

Petnaesta sednica Drugog redovnog zasedanja, 23.12.2021.

Hvala, poštovani predsedavajući.

Koleginice i kolege narodni poslanici, građanke i građani, moje pitanje je upućeno Ministarstvu za zaštitu životne sredine, a tiče se da li su i ako jesu kada su nadležne inspekcije ministarstva kontrolisale rad peletara u Novom Pazaru i u Prijepolju, da li iste koriste adekvatne filtere i da li ih redovno servisiraju? Ovo je jedna slika iz te peletare, šta ona uzrokuje u Novom Pazaru.

Stranka pravde i pomirenja ne bavi se ad hok ekologijom, niti smo se počeli baviti ekologijom onog trenutka kada nam nadležne institucije nisu dale dozvolu za malu hidroelektranu, bavimo se ekologijom suštinski, sistemski, zbog interesa svih građanki i građana koji u našoj zemlji žive, a posebno sa dela naše zemlje odakle dolazim, znači, sa prostora Sandžaka. I rahmetli predsednik Muamer Zukorlić i drugi članovi stranke i ja smo ponosni što smo 2010. i 2011. godine zaustavili izgradnju hidroelektrana koje je kanadska kompanija "Rev kapitel" iz Kanade pokušala da izgradi kod Brodareva na reci Lim i to je dokaz naše suštinske borbe, ne zbog interesa, ne glumeći neki nevladin sektor zbog grantova iz inostranstva, već zato što su to građanke i građani Prijepolja i Brodareva, ali i celog Sandžaka, u tom trenutku to tražili od nas.

Sada pokrećem pitanje ovih peletara, zašto? Zato što je cena peleta na istorijski visokom nivou, zato što vlasnici ostvaruju enorman profit, to je sve okej i to je dobro, ali zahtevam da se deo tog profita, znatan deo, uloži u zaštitu životne sredine.

Svaka čast ministarstvu, ono zaista temeljno, suštinski, sistemski radi, rešavaju se nesanitarne deponije, menjaju se kotlovi, uvode se i grade se toplane na bio-masu, to je sve nešto što je dobro, ali deo odgovornosti mora da pokažu i privrednici, pogotovo oni koji zarađuju, ostvaruju enorman profit i ovo što svaki dan imamo prilike, pogotovo u Novom Pazaru da gledamo, ali i u Prijepolju, gde sneg više nije beo nego žut, gde se fasade uništavaju, gde automobile svoje ne možete da prepoznate, e, onda se postavlja logično pitanje - šta mi udišemo?

Zato zahtevam da mi ministarstvo da jedan odgovor, da vidimo kakvi se filteri koriste, da li se oni redovno servisiraju, da li inspekcije redovno posećuju ove privrednike, jer, zaista, ono što možemo vizuelno da vidimo izgleda strašno.

Podsećam da je Novi Pazar grad koji spada u grupu najzagađenijih gradova. To nije uzrok samo gradska toplana ili ugalj i mazut koji se koriste za ogrev, već i ove peletare zaista proizvode jedan veliki haos.

Drugo pitanje za Ministarstvo za zaštitu životne sredine tiče se šta će preduzeti zbog divlje gradnje u kanjonu reke Mileševke, koja je specijalni rezervat prirode, klisura reke Mileševke? Bilo kakva gradnja, pogotovo divlja gradnja u koritu reke je zabranjena i zakonom ali i zdravom logikom. Onog trenutka kada imate bilo kakve objekte u koritu, onog trenutka kada nivo vode poraste, imaćemo nesagledive posledice u vidu poplava. To je nešto što ne smemo dozvoliti. Mora se ispitati da li za postojeće objekte imaju dozvolu, ako imaju dozvolu, da vidimo ko im je to dao?

To je slučaj oko koga zaista nećemo praviti nikakve trule kompromise, niti ćemo se praviti slepi kod očiju. Znači, u ovom specijalnom rezervatu nemoguća je bilo kakva gradnja, pogotovo nekakvih hotela, ugostiteljskih objekata, itd, tako da zahtevam jedan detaljan odgovor.

Ja verujem u rad ministarstva, ali oni moraju da povedu računa šta rade njihove kolege na nižim nivoima, otprilike na nivou Užica i Kraljeva. Hvala vam.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 02.11.2021.

Poštovani predsedniče Narodne skupštine, poštovani potpredsednici, koleginice i kolege narodni poslanici, ja svoja pitanja upućujem Ministarstvu rudarstva i energetike, ministrici Zorani Mihajlović.

Prvo pitanje - kada će biti završena izgradnja gasovoda i kada će on biti pušten u rad do Novog Pazara i Tutina?

Drugo pitanje - dokle se stiglo sa zamenom visokonaponske i niskonaponske mreže na prostoru Sandžaka?

Ovo pitanje sam planirao da postavim u četvrtak, kada je ovde bila Vlada, međutim, obzirom da ministrica Mihajlović nije bila prisutna, smatram da je tema jako aktuelna i postavljam ga danas. Zašto?

Ministrica Mihajlović tokom posete Priboju, gde je otvorila novu toplanu, obećala je da će u narednoj godini biti započeta izgradnja gasovoda do Prijepolja, Priboja i do Nove Varoši. To je vest koja nas je jako obradovala. Hoću da istaknem da u koalicionom sporazumu između najjače bošnjačke stranke, Stranke pravde i pomirenja i najjače stranke u Republici Srbiji, Srpske napredne stranke, izgradnja gasovoda do sandžačkih opština zauzima jako važnu poziciju i hoću da kažem da je zaista za nas istorijska stvar da smo po prvi put imali stranku i lidera, a to je lider naše stranke akademik Muamer Zukorlić, koji je u jednom koalicionom sporazumu insistirao na infrastrukturnim projektima, generacijskim projektima, kao što je, između ostalog, gasovod, a ne na kadrovskim rešenjima.

Civilizacijski iskorak jeste i to što smo imali i partnere sa druge strane u Beogradu koji su shvatili našu političku potrebu, ali i potrebu sandžačkog čoveka da je važno da i taj deo Srbije dobije neke osnovne uslove za život, kao što je gasovod.

Ne možemo mi imati velike strane investicije i ne možemo rešiti problem demografije i sve druge prateće probleme dok ne budemo imali funkcionalan gasovod i zato je jako važno da ova Skupština, prvenstveno građanke i građani koji žive u tom delu naše zemlje, dobiju informaciju kada će biti pušten u rad gasovod do Novog Pazara i Tutina?

Takođe, ono što je jako važno, jeste da i u budžetu, kao što je ministrica i najavila, za narednu godinu planiramo i sredstva za izgradnju gasovoda do Prijepolja, Priboja i do Nove Varoši, gde će i privredni subjekti i građani dobiti i jeftiniju i bolju i čistiju energiju za svoja domaćinstva i za svoje kompanije.

Što se tiče zamene visokonaponske i niskonaponske mreže, to je takođe deo sporazuma između Stranke pravde i pomirenja i Srpske napredne stranke. Nešto se tokom leta radilo na zameni elektromreže, međutim, hoću da kažem da je stanje katastrofalno, da je stanje loše, i niskonaponska i visokonaponska mreža sigurno je ubedljivo najlošija na teritoriji Republike Srbije na prostoru sandžačkih opština i imali smo neki dan situaciju da je prvi potpredsednik Vlade ministar Ružić bio u zvaničnoj poseti gradu Novom Pazaru i da uže gradsko jezgro nije imalo električne energije. Znači, jesen je, možda je pala neka kap kiše, a možete misliti šta će biti kada počnu da padaju snegovi na Pešteri, u Komaranskim selima, na Zlataru, itd. Znači, građanke i građani zasigurno neće imati uredno snabdevanje električnom energijom i ponovo ne možemo govoriti o nekim velikim stranim ili domaćim investicijama ukoliko nemamo uredno snabdevanje električnom energijom.

Zato od ključne važnosti za ravnomeran regionalni razvoj za investicije na prostoru sandžačkih opština jeste zamena visokonaponske i niskonaponske mreže i jeste gasifikacija. Kada to pitanje budemo rešili, kada budemo imali uredno snabdevanje, kada budemo imali bolju pokrivenost mreže sa betonskim stubovima, tog trenutka ćemo rešiti i problem demografije, ali i investicija. Hvala vam.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.10.2021.

Poštovani predsedniče Narodne skupštine, poštovani potpredsednici, koleginice i kolege narodni poslanici, ja imam nekoliko pitanja.

Prvo pitanje upućujem Komisiji za nestala lica Vlade Republike Srbije - dokle se stiglo sa otkrivanjem posmrtnih ostataka otetih i ubijenih Bošnjaka u Sjeverinu.

Drugo pitanje upućujem Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja, kao i Ministarstvu pravde šta su preduzeli i šta će preduzeti da se porodicama čiji su članovi oteti u Sjeverinu da dobiju status civilnih žrtava rata?

U petak 22. oktobra navršilo se 29 godina od otmice 16 građana Republike Srbije bošnjačke nacionalnosti. Znači, to su građani naše zemlje, bili su građani naše zemlje lojalni, koji su krenuli iz svojih domova, iz Republike Srbije, prolazili deo Bosne i Hercegovine da bi došli do drugog dela opštine Priboj, da bi se javili na svoje radno mesto. Paravojna formacija „Osvetnici“ kojom je komandovao Milan Lukić je zaustavila autobus u mestu Mioče i uvidom u lična dokumenta 16 građana je izvedeno iz autobusa, oteto, odvedeno u pravcu Višegrada i ubijeno.

Minimum nečeg što dugujemo tim ljudima i njihovim porodicama, bez obzira na veru, naciju, jeste da ti ljudi dobiju svoje grobno mesto, da dobiju mezar. Do dana današnjeg samo jedno lice je dobilo svoje grobno mesto, svoj mezar. Ja molim Komisiju da uloži dodatni napor da se ova nepravda ispravi.

Takođe, većina otetih su bili muškarci, nosioci domaćinstva koji su hranili svoje porodice. Minimum nečega, iako je prošlo 29 godina, što možemo danas da učinimo za te ljude jeste da pomognemo i na neki način obeštetimo njihove porodice.

Ono što hoću da istaknem posebno jeste odnos lokalne samouprave opštine Priboj koja je bila uvek otvorena za porodice. Svaki put neko od predstavnika lokalne samouprave prisustvuje komemoraciji i pomogli su izgradnju spomen kompleksa, što je jedan civilizacijski čin i svakako zaslužuje da se spomene i istakne.

Moje treće pitanje koje upućujem jeste Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije - dokle je stigla istraga u vezi skrnavljenja pravoslavnog groblja u Novom Pazaru? Da li je utvrđen počinilac i motivi?

Javnost u Novom Pazaru, u Sandžaku i u celoj zemlji je bila uznemirena činjenicom da se neko usudio da skrnavi pravoslavno groblje u novopazarskom naselju Šestovo. Odmah su se pojavili raznorazni analitičari, vesti, itd, da se radi o nekom izlivu mržnje i netrpeljivosti.

Kao predstavnik i narodni poslanik najjače bošnjačke stranke u Republici Srbiji hoću da nedvosmisleno osudim taj varvarski čin ko god ga je učinio i da pozovem, zamolim i zatražim hitno od MUP-a da se utvrde počinioci i javno saopšte i da se utvrde motivi.

Pripadnici bošnjačkog i srpskog naroda na prostoru Novog Pazara, Sandžaka celokupnog i Republike Srbije imaju tradicionalno dobre međuljudske, međukomšijske, međunacionalne odnose.

Čak i ovi događaji o kojima sam u prvom delu obraćanja govorio devedesetih godina nisu uspeli da to poremete, da poljuljaju poverenje komšija jednih u druge.

Nije ni prvi slučaj da se dešava u Novom Pazaru skrnavljenje jednog groblja ili mezarja, kako mi Bošnjaci kažemo. To se desilo pre par godina na islamskom groblju, odnosno mezarju Gazilar. Znači, to se dešava permanentno i MUP mora poduzeti hitnu reakciju da saopšti građanima ko su počinioci i da ih adekvatno kazne.

Hvala.

Whoops, looks like something went wrong.