Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Nebojša Pavlović

Nebojša Pavlović

Srpska napredna stranka

Govori

Hvala.

Poštovani predsedavajući, uvaženi ministre, uvažene koleginice i kolege narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije, pred nama je danas tačka dnevnog reda koja se odnosi na Sporazum između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara BiH o održavanju i rekonstrukciji putnih mostova između Srbije i BiH.

Želim da na ovu temu uradim jednu retrospektivu radova vezano za infrastrukturne projekte koji su od velike važnosti, kako za Srbiju i njene građane, ali isto tako i za čitav region.

Kada je objavljen plan „Srbija 2025“ koji je obelodanio predsednik Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić videli smo da će Srbija postati moderna, uređena i evropska zemlja na koju će biti ponosan svaki stanovnik ove zemlje.

Govorili su svakakve gluposti i smejali se predsedniku kada je na konferencijama crtao buduće, za nekoga možda životne trase i pogled u svet, a smejali su mu se oni koji za vreme svoje vladavine nisu bili u stanju da urade ni jedan kilometar autoputa, već su se bavili isključivo asfaltiranjem svojih dvorišta, svojih imanja, krugova u okviru svojih fabrika.

Infrastrukturni projekti koji su najavljeni ove godine jesu čak osam autoputeva koji će se graditi u našoj Srbiji i mislim da mnoge velike svetske i ekonomske sile nisu u stanju da se upuste u ovakvo važne infrastrukturne projekte kakvi će se realizovati kod nas.

Ono što na mene definitivno ostavlja najjači utisak jeste to da po prvi put u istoriji ove zemlje, ali po prvi put i u ozbiljnom planu i programu Vlade i predsednika države baca se akcenat na naša sela.

Kompletno uređenje kanalizacione mreže, uvođenje širokopojasnog interneta o kome smo razgovarali prethodnih nedelja, uliva nadu da će stanovnici seoskih sredina imati jednako gotovo dobre i kvalitetne uslove za život kakve imaju stanovnici gradskih naselja.

Ono što želim da istaknem sa ovog mesta jeste da iznesem pohvale koje dolaze iz opštine Smederevska Palanka i da kažem da je to opština koja je ušla u projekat „Čista Srbija“, koji sprovodi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i ovim projektom podrazumevano ili obuhvaćeno je da kompletno sva sela iliti nekih 85% palanačkih sela bude pokrivena sa kanalizacionom mrežom gde će se graditi savremene stanice za prečišćavanje otpadnih voda.

Upravo želim da iskažem zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću, ali i vama ministre što na ovaj način dajete priliku mladom čoveku da se duboko razmisli u trenutku kada možda pomišlja da napusti svoje selo i ode u veći grad ili opštinu. Upravo njima šaljemo jasnu poruku da ćemo im obezbediti osnovne elementarne uslove za život, a tu pre svega mislim na struju, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, internet. Lokalne samouprave da se potrude da u okviru svog budžeta pronađu sredstva za rekonstrukciju seoskih domova kultura, mesnih zajednica, izgradnju novih dečijih igrališta i kada uradimo sve ovo što sam naveo stvaramo jednu pozitivnu klimu da se upravo u tom selu otvori i neko novo radno mesto.

Koliko Srbija želi da brine o svojim građanima govori ta činjenica da je opština Smederevska Palanka 2016. godine, govorim u periodu od samo pet godina, bila opština koja nije imala uličnu rasvetu, koja je bila najzaduženija opština u Srbiji, koja nije imala uredno vodosnabdevanje, a danas zahvaljujući i predsedniku države i Vladi Republike Srbije, ali i svim resornim ministarstvima to je opština koja u okviru svog budžeta može samostalno da planira izgradnju iliti rehabilitaciju i rekonstrukciju određenih lokalnih saobraćajnica, zamenu vodovodne mreže, izgradnju novih igrališta, a sve to je bila misaona imenica za sve nas koji dolazimo iz te opštine.

Kada prođete kroz jedan ovakav negativan proces i kada znate u kakvom je stanju Srbija bila do 2012. godine utoliko vam teže padaju optužbe koje dolaze od strane onih koji nisu marili za građane Republike Srbije, nisu učinili ništa za njih, a imali su priliku.

Postavlja se pitanje, da li su Đilas i kompanija mogli bolje od onoga što su učinili ili je katastrofalno stanje njihove politike plod elementarne nesposobnosti? Tada postavljenje poslušničkih kadrova na važna mesta u državi dala su rezultat u glupim i nepromišljenim odlukama, jer su se takvi kadrovi isključivo bavili izgradnjom sopstvene karijere, a manje izgradnjom ili gotovo da se nisu bavili izgradnjom škola, bolnica i puteva.

Rezultat njihove politike jeste i puka pohlepa, jer prethodnih nedelja vidimo da, znate, svi ti novci koji su završili, što se pominje, koji su završili i na Mauricijusu, u Hong Kongu, u Švajcarskoj, pa građani moraju da znaju da su to naše narodne pare, da su to pare naše dece, naših očeva, majki.

Građani moraju da znaju i ja želim ovom prilikom da građanima prenesem poruku da dobro upamte ovo lice, da dobro upamte ovog čoveka, jer upravo su zbog ovog čoveka tada mnoge porodice gladovale, upravo zbog ovog čoveka mnogi su ostali uskraćeni za svoja socijalna primanja, a Srbija je ostala zbog ovog čoveka bez novih radnih mesta, bez puteva, škola i bolnica. Za profitera Đilasa ulaganje u Srbiju i danas predstavlja uzaludno trošenje novca, a za ovog čoveka patriotizam predstavlja puki atavizam, nešto što je preživljeno i nešto što je nepotrebno.

Upravo želim građanima da kažem da jedino, i to dobro da upamte, da jedino i samo SNS predstavlja demarkacionu liniju koja jasno razgraničava patriote i plaćenike, odgovorne ljude od onih koji bi da i dalje profitiraju na narodnoj muci i da se bogate narodnim parama.

Srbija je pre devet godina okrenula novi list. Srbija je pre devet godina krenula novim putem i upravo svi usvojeni zakoni, ali i ovi koji su u skupštinskoj proceduri predstavljaju jasnu rešenost Srbije za ostanak na tom putu koji hrabrim koracima temelji Aleksandar Vučić. Hvala.
Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, uvaženi ministre, dame i gospodo kolege narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije, predlogom ovog zakona me raduje činjenica da i pored teške situacije sa korona virusom sa kojim se suočava čitav svet, pa i naša zemlja, Srbija će uspeti da sačuva svoju finansijsku stabilnost. Borićemo se da sačuvamo živote i zdravlje naših građana, ali isto tako moramo da se borimo da obezbedimo sredstva za nastavak ulaganja u putnu infrastrukturu, u izgradnju novih autoputeva, vodovodne i kanalizacione mreže, da se obezbede sredstva za obnavljanje škola, bolnica, vrtića, domova zdravlja i svih onih stvari koje je predsednik definisao kroz plan "Srbija 20-25".

Život ne sme da stane, moramo da idemo dalje, moramo da se borimo, zemlja mora da nastavi da se obnavlja i zemlja mora da nastavi da se razvija. Ja dolazim iz Smederevske Palanke, opštine koja je pre četiri godine bila ekonomski devastirana, opštine gde su sva javna preduzeća, ustanove, škole, vrtići bili u neprekidnoj blokadi, opštine gde je zbog nagomilanih dugova bila isključena ulična rasveta.

Ono što je najviše tištilo građane ove opštine, jeste to da su decenijama unazad živeli sa višednevnim i višesatnim restrikcijama vode. Opštinski budžet bio je zadužen preko tri milijarde dinara, što je iznosilo gotovo tri godišnja budžeta, a ministar Siniša Mali složiće se sa mnom ako kažem da je zakonski bilo moguće u tom trenutku u opštini bi bio proglašen bankrot.

Danas, upravo predanim radom i zalaganjem predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministra finansija i svih resornih ministarstava, Smederevska Palanka diše punim plućima. U Smederevsku Palanku uloženo je preko milijardu dinara u putnu infrastrukturu, danas u Smederevskoj Palanci građani žive pune tri godine bez restrikcija u vodosnabdevanju, a predlogom ovog zakona obezbediće se i sredstva za nastavak ulaganja u rekonstrukciju opšte bolnice Stefan Visoki u Smederevskoj Palanci, koja iznosi preko 25 miliona evra i gradi se 5.000 kvadrata novog medicinskog bloka.

Ono što će sigurno u potpunosti promeniti život građana ove opštine, nalazi se već na samom ulasku u Smederevsku Palanku, a to je novoizgrađena velelepna korejska kompanija koja će u martu mesecu početi sa radom i uposliće 1.000 ljudi. Ovo nije velika stvar samo za Smederevsku Palanku, ovo je velika stvar za čitav Podunavski okrug, velika stvar za Srbiju.

Znate, ja sada moram da kažem jednu činjenicu, kada prođete i budete učesnik u svemu ovome što sam ja sada govorio, imate jednu želju, a to je da pozovete sve one dežurne kritičare, da pozovete i opozicione narodne poslanike kojima smetaju raznorazni zakoni, one kritičare kojima smetaju nove bolnice, novi putevi, novi autoputevi, ja ih pozivam da dođu u Smederevsku Palanku, da stanu ispred tih ljudi i da ih pitaju - izvinite, kako vam je bilo kada leti niste imali vodu, kako vam je bilo kada vam je bila isključena ulična rasveta, da stanete ispred majki kojima se dugovalo preko tri miliona dinara na ime neisplaćenih naknada za prvo rođeno dete. Dođite, gospodo, stanite ispred tih ljudi, pa onda nama držite predavanja.

Istakao sam sve ovo jer želim da Smederevska Palanka bude primer dobre prakse, kako sprovođenja zacrtanog Plana Srbija 2025, ali isto tako da bude primer dobre prakse kako predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije podjednako mogu da brinu o svim građanima Republike Srbije, nezavisno da li dolaze severno ili južno, iz malih ili velikih gradova i opština.

Predlogom ovog zakona takođe se obezbeđuju sredstva koja će pratiti politiku razvojnog budžeta. To su sredstva gde će građani Republike Srbije direktno osetiti kroz nova radna mesta, kroz veće plate i penzije, osetiće kroz obnovljeni i daleko kvalitetniji zdravstveni sistem, kakav danas imamo u odnosu na onaj kakav smo imali pre samo pet ili 10 godina. Upravo takva politika i za takvu politiku pružićemo bezrezervnu podršku ovde u Narodnoj skupštini.

Na samom kraju rekao bih samo da sve ovo nisam izneo samo kao poslanik vladajuće stranke koje je osvojila neverovatnu podršku na prethodnim izborima, rekao sam i kao stanovnik ove zemlje koji je duboko ubeđen da su program, kao i ovi zakoni generacija opšteg prosperiteta naše zemlje i svih naših građana.

U danu za glasanje poslanička grupa kojoj pripadam, kao i ja lično, sa zadovoljstvom ćemo podržati predloge zakona. Hvala.