ANA PEŠIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena 1987. godine. Živi u Ćićevcu.

Po zanimanju je diplomirani filolog za engleski jezik i književnost.

Nakon izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Izabrana je sa izborne liste "Aleksandar Vučić - za našu decu".
Poslednji put ažurirano: 05.11.2020, 08:40

Osnovne informacije

Statistika

  • 9
  • 2
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Deveta sednica Drugog redovnog zasedanja , 02.12.2021.

Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, uvaženi predstavnici Vlade, uvaženi predstavnici delegacije Evropske unije, dragi građani Republike Srbije, pred nama se nalazi Predlog zaključka o Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2021. godinu. Činjenica da se jedan ovakav izveštaj ponovo našao na sednici Narodne skupštine pokazuje da smo trajno opredeljeni i potpuno posvećeni procesu pristupanja EU.

Ovaj izveštaj predstavlja instrument kojim se jednom godišnje meri stepen napretka i reformi u svih 35 poglavlja.

Uprkos teškim epidemiološkim okolnostima, izveštaj pokazuje da nema nazadovanja u bilo kojoj određenoj oblasti, čime potvrđuje da je Srbija posvećena reformama i procesu pristupanja EU.

Vlada Republike Srbije vodi politiku kontinuiteta u procesu evropskih integracija i činjenica da smo 2017. godine jedini formirali Ministarstvo za evropske integracije, kao i to da smo prihvatili potpuno novu metodologiju tzv. klastersku metodologiju, još jednom dokazuje da smo ozbiljni i odlučni da sprovedemo sve neophodne reforme i donesemo potrebne zakone kako bi se ubrzao proces pristupanja EU.

Republike Srbija i njen pregovarački tim vredno rade da se postojeće strukture prilagode novoj metodologiji, uz očekivanje da će se dosadašnji rezultati, kao i reforme koje je sprovela Republika Srbija, adekvatno valorizuju od strane relevantnih evropskih institucija.

Smatram da je važno da se osnaži pozitivan odnos prema politici proširenja i da dodatni impuls.

Nova metodologija je stavila dodatni politički akcenat na čitav pregovarački proces i donela je dodatnu kredibilnost čitavom procesu.

Takođe, Republika Srbija, uz postojeće kapacitete, uspela je da obezbedi da se ovaj proces nesmetano odvija uz međusobno poštovanje i uvažavanje.

Ono što je posebno važno jeste preporuka Evropske komisije za otvaranje dva klastera, Klaster 3, koji se odnosi na konkurentnost i inkluzivnost i Klaster 4, koji se odnosni na Zelenu agendu i održivu povezanost.

Evropska unija pomoću finansijskih instrumenata sprovodi reformske procese, tj. pomaže i na taj način povezuje region.

Imamo ekonomsko-investicioni plan. To je program za oporavak Zapadnog Balkana i po oceni Komisije, Srbija je potencijal Zapadnog Balkana, jer svakodnevno radi na jačanju regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa.

Srbija je, takođe, nosilac i aktivni učesnik mnogobrojnih regionalnih inicijativa koje uključuju potrebe Zapadnog Balkana. Jedna od inicijativa koju je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić, „Otvoreni Balkan“, podrazumeva uspostavljanje slobodnog kretanja ljudi, roba, kapitala i usluga na Zapadnom Balkanu.

Stvaranje jedinstvenog regionalnog tržišta regulisaće mnogobrojne trgovinske propise, carinsku i poresku politiku, ali će i dodatno naglasiti evropsku opredeljenost svih država u regionu, uz stvaranje jasnih i konkretnih rezultata, koji će biti vidljivi kako privredi, tako i građanima.

Ono što je za nas od suštinskog značaja jeste očuvanje mira i stabilnosti u regionu, na čemu svakodnevno radimo.

Evropska komisija je u svom Izveštaju konstatovala da je Srbija održala evropske integracije kao svoj strateški cilj, a pozitivne ocene i pohvale dala je po svim ekonomskim kriterijumima.

Uprkos pandemiji korona virusa uspeli smo da ostanemo lider ekonomskih reformi i na dobrom nivou pripremljenosti u razvijanju funkionalne tržišne ekonomije. Smanjili smo nezaposlenost, budžetski deficit i odgovornom fiskalnom politikom uspeli smo da očuvamo ekonomsku stabilnost, ostvarimo dobre rezultate u privredi i imamo veliki broj direktnih stranih investicija.

U Izveštaju je, takođe, konstatovano da je ostvaren umereni napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. U velikoj meri je uspostavljen zakonodavni i institucionalni okvir za poštovanje osnovnih prava, a ono o čemu moramo da se staramo je dosledna i efikasna primena.

Reforma u oblasti vladavine prava je od suštinskog značaja i saradnja sa institucijama EU je dobar način za unapređenje ove oblasti.

Sproveli smo reforme u oblasti pravosuđa usklađivanjem i usvajanjem adekvatnih institucionalnih i zakonodavnih okvira. Neke od reformi su strukturne, neke dugoročne, a ono što je važno jeste da je Srbija usvojila preporuke Venecijanske komisije kada je reč o ustavnim promenama zarad jačanja nezavisnosti pravosuđa.

Evropska komisija je, takođe, konstatovala da je Skupština smanjila broj donetih zakona po hitnom postupku, kao i raniju opstrukciju rada parlamenta.

Usvojili smo i novi Kodeks ponašanja narodnih poslanika, koji je sigurno doprineo većem stepenu međusobne tolerancije, kao i kvalitetu političke debate u Narodnoj skupštini.

Narodna skupština je vrlo uspešno organizovala dijalog o unapređenju izbornih uslova kroz format Međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta, na kojima su učestvovali predstavnici vladajuće većine i opozicije, u cilju unapređenja izbornog okvira za predstojeće izbore.

Međutim, ono što sigurno nije u skladu sa evropskim vrednostima i standardima je svakodnevna pretnja i uvrede predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici, koje dolaze od pojedinaca koji se kriju iza različitih civilnih organizacija i medija, a koje deluju čisto i samo politički.

Jasno je zašto je potrebno i zašto moramo to da kritikujemo, jer to svakako nije prihvatljivo u civilizovanom društvu.

Ovaj Izveštaj predstavlja podsticaj da ubrzamo reforme, ali nam daje i smernice šta je potrebno kako bismo unapredili čitav ovaj proces. Evropska unija je prirodni prostor za Srbiju. Posvećeni smo reformama i usvajanju evropskih vrednosti i standarda u svim oblastima. Svesni smo da je EU najvažniji trgovinski investicioni partner Srbije, ali i da su nam interesi naših građana na prvom mestu.

Cilj nam je da poboljšamo kvalitet života svih građana i da oni to što pre osete kroz bolji život, investicije i vladavinu prava, ali i da uz to sačuvamo našu kulturu, tradiciju i istoriju. Zahvaljujem.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 13.10.2021.

Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, uvažena predstavnice VSS, dragi građani Republike Srbije, pred nama se nalazi Predlog odluke za izbor sudija koji se prvi put biraju na ovu odgovornu i značajnu funkciju.

Izuzetno je važno da kandidati shvate odgovornost sudske funkcije, kojoj će svojim znanjem, ponašanjem i sistemom vrednosti dati ugled i moć.

Takođe, nadamo se da kandidati koji budu izabrani za sudije neće trpeti pritisak, da će svoje predmete završavati na vreme i da će se voditi samo pravilima struke.

Pre svega, zbog građana Republike Srbije, ali i zbog činjenice da se naše sudstvo, tj. da je naše pravosuđe još uvek ranjivo, u obavezi smo da izaberemo najbolje.

Srpska napredna stranka pruža bezrezervnu podršku nezavisnom sudstvu i za razliku od naših prethodnika, za razliku od 2009. godine, kada smo imali užasnu reformu pravosuđa, kada su se sudije birale u stranačkim prostorijama, kada je osnovno sredstvo za izbor sudija bila ucena, politički uticaj i manipulacija. Sami sebe su postavljali, zakone pisali po ličnim potrebama i potpuno urušili pravosudni sistem Srbije.

U nedostatku pravde, korupcija je cvetala, a građani plaćali i danas plaćaju njihove greške i zloupotrebe.

Uspeli smo da i u ovoj oblasti uspostavimo razliku između nas i njih. Danas se jača vladavina prava, pravosuđe je delotvornije i ono što je najvažnije, građani vraćaju veru u pravosudni sistem. Trud koji ulažemo u kreiranju efikasnog, nezavisnog i samostalnog sudstva pokazuje našu spremnost da stalno poboljšavamo nivo u pravosuđu.

Važno je da napravimo paralelu, jer ta bahatost vlasti do 2012. godine i njihov politički uticaj na pravosuđe pokazuju kako ne treba raditi i šta bi se desilo ukoliko se oni ponovo vrate na vlast.

Samo bahato je njihova parola i danas. Oni koriste svaki trenutak kako bi kriminalizovali predsednika Aleksandra Vučića i njegovu porodicu, izmišljajući lažne afere bez dokaza i osnova, koje su u stvari samo dokaz njihove nemoći i primitivizma.

Politika koju oni danas pokušavaju da nametnu građanima Republike Srbije se isključivo zasniva na mržnji i na pretnjama i to nije Srbija koju građani žele. I ne samo da ne žele da se Srbija vrati u mračnu prošlost, nego ne žele ni da im se ponove oni koji su je unazadili i koji su uništili i naš kredibilitet i ugled u svetu, oni koji su se bogatili i bahatili.

Želimo da Srbija nastavi svoj put uspeha i prosperiteta. Želimo da ovo bude uređena pravna država. Želimo nultu toleranciju za kriminal i korupciju, državu u kojoj se poštuje Ustav i zakoni. Iz tog razloga, važno je da pažljivo biramo kandidate i podržimo najbolje koji će se po prvi put naći u sudijskoj fotelji. Zahvaljujem.

Četrnaesto vanredno zasedanje , 21.09.2021.

Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, uvažena ministarka, dragi građani Republike Srbije, osnovni cilj novog Zakona o sprečavanju korupcije jeste zaštita javnog interesa, smanjenje rizika od nastanka korupcije, kao i jačanje odgovornosti organa javnih vlasti i javnih funkcionera.

Nakon godinu dana stvorile su se mogućnosti da se ovaj zakon unapredi i pospeši i pojam korupcije će biti bolje definisan, a javni funkcioneri će imati obavezu da daju podatke i o gotovom novcu.

Problem korupcije je globalan i nema zemlje koja se nije susrela sa njenim negativnim efektima, ali i obaveza svake zemlje prema svojim građanima jeste da se bori protiv nje.

Od dolaska SNS na vlast borba protiv korupcije je jedan od prioriteta, ali i strateški plan Vlade Republike Srbije.

Međutim, ne mogu da se ne osvrnem na period između 2000. i 2012. godine, koje su obeležile mnogobrojne pljačkaške privatizacije, zloupotrebe službenog položaja, pljačke u javnom sektoru, posrnula ekonomija, nezaposlenost i kriminal.

Koruptivni političari DS su razrušili i uništili Srbiju uz otpuštanje velikog broja radnika i urušavanje institucija. Ova politička elita je svoj interes uvek stavljala iznad interesa građana Srbije, koji i danas osećaju posledice njihove pohlepne i nemoralne vlasti.

Nažalost, mi i danas imamo priliku da gledamo kako isti ti koji su zloupotrebom svojih položaja stekli milione, stanove i brojne koristi, da se bez imalo srama i dalje obraćaju građanima, preko čijih leđa su stekli bogatstvo. Tako slušamo Miroslava Aleksića, Jeremićevog potrčka, koji je ovih dana jedan veliki poljoprivrednik, kako sebi daje za pravo da uopšte govori o korupciji. Čovek koji, dok je bio na mestu predsednika opštine Trstenik, je sam sebi nezakonito podigao platu i samim tim postao jedan od najplaćenijih predsednika opštine. Pored toga, ovaj, kako sebe danas naziva pošteniji, opozicionar je menjajući funkcije nameštao tendere za sebe i svoje prijatelje kako bi stekao milione. Uz to, dodajte brojne malverzacije, pronevere u mesnim zajednicama, nenamensko trošenje kredita i zloupotrebu javnih nabavki.

Sa druge strane, u Beogradu nam je Dragan Đilas ostavio njegovo životno delo – dug od 1,2 milijarde evra.

Građani očekuju da se ovakvi pojedinci, koji su otimali i poharali, konačno odgovaraju, jer ne zaboravljaju se prazne opštinske i gradske kase širom Srbije, ne zaboravlja se devastirana ekonomija i urušena infrastruktura, ne zaboravlja se ni jedan spakovan kofer, ni jedna ukradena mladost, ne zaboravlja se ni borba za državne funkcije zarad ličnog interesa. Zato svi mi ovde trebamo da se zapitamo zašto smo u politici i zašto radimo ovaj posao, da li je to zbog građana Republike Srbije ili zbog naših ličnih interesa.

Predsednik Aleksandar Vučić, nam svakodnevno pokazuje da su prioritet građani, nove bolnice, nove fabrike, novi autoputevi, brojne investicije, da su nas izabrali da radimo u korist i za boljitak svih građana. Ne želimo da funkcioneri, kao nekada, koriste javne funkcije za sticanje ličnog bogaćenja i stvaranja monopola za svoj lični biznis, nego da rade u korist građana i odgovaraju pred njima.

Ovim zakonom želimo da stavimo do znanja i funkcionerima, a i građanima – ukoliko postoji bilo kakva mogućnost za zloupotrebu položaja, ali i sukob interesa, da će biti kažnjeni, bez obzira ko je u kojoj stranci. To je ono najbitnije. U ovoj borbi neće biti ni zaštićenih, ni povlašćenih, kao što smo mnogo puta do sada i pokazali.

U danu za glasanje ću podržati ovaj Predlog zakona. Zahvaljujem.