ANA PEŠIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena 1987. godine. Živi u Ćićevcu.

Po zanimanju je diplomirani filolog za engleski jezik i književnost.

Nakon izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Izabrana je sa izborne liste "Aleksandar Vučić - za našu decu".
Poslednji put ažurirano: 05.11.2020, 08:40

Osnovne informacije

Statistika

  • 5
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Trinaesta sednica Prvog redovnog zasedanja , 26.05.2021.

Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, uvažena ministarka sa saradnicima, poštovani građani Republike Srbije, pred nama se nalazi Predlog zakona o zaštiti poslovne tajne i on predstavlja nužnost u modernom poslovanju, jer su informacije danas imovina od velike vrednosti.

Suština donošenja ovog zakona je da se unapredi zaštita poslovne tajne i ovim zakonom ćemo zaštiti znanje i iskustvo koje obezbeđuje prednost nad konkurencijom. Ovaj zakon daje sigurnost i stabilnost, kako domaćim, tako i stranim investitorima za sve vrednosti ili posebnosti koje se mogu tretirati kao poslovna tajna.

Zakon iz 2011. godine nije bio baš najprecizniji. Iskreno rečeno, nije imao mnogo smisla, jer u tom periodu industrija u Srbiji je bila potpuno razorena, radnici su ostajali bez posla i svedoci smo mnogobrojnih pljačkaških privatizacija u tom periodu. U jednoj takvoj zemlji, posustaloj srpskoj privredi, bilo je potpuno besmisleno baviti se zaštitom poslovne tajne.

Međutim, danas je Srbija lider u privlačenju direktnih stranih investicija. Stopa nezaposlenosti je jednocifrena. Činjenica je da predsednik Aleksandar Vučić i uprkos pandemiji svakodnevno otvara nove fabrike, nova radna mesta i dovodi investitore. Iz svih tih razloga, jedan ovakav zakon nam je izuzetno potreban i država je prepoznala potrebu da ovu oblast uredi i reši.

Zaista je jasna razlika kako su se nekadašnji predstavnici vlasti ophodili prema privredi i građanima, a kakva je situacija danas. Ja ću uzeti kao primer Namensku iz Trstenika, fabriku koja je bila na rubu propasti, grcala u dugovima, radnici su radili u neadekvatnim uslovima, nisu imali redovna primanja i doprinose.

Bivšeg predsednika opštine Trstenik, Miroslava Aleksića, najmanje su interesovali građani, njihova radna mesta i budućnost privrede u opštini Trstenik, ali i u okrugu. I sada taj isti Miroslav Aleksić zajedno sa Vukom Jeremićem obilazi turistički Srbiju, nudeći lažna obećanja, kao da su građani zaboravili na sva ta otpuštanja i njihove krađe.

Svedoci smo da je uz podršku predsednika Aleksandra Vučića, ali i bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića, koji je fabriku na izdisaju vratio odbrambenoj industriji, kao i gospođi Atanasković, koja je hrabro preuzela sve probleme, ova fabrika za kratko vreme počela da ostvaruje profit. Sada, uz odgovoran odnos prema privredi, radnicima, zaradama, možemo da kažemo da je ova fabrika pokretač Rasinskog okruga, ali i Srbije.

Nije samo ova fabrika primer oživljavanja privrede. Pokrenuli smo i promenili Srbiju, stvorili smo uslove za buduće investicije i svakodnevno pružamo podršku preduzetnicima u poslovanju i, evo, u opštini iz koje ja dolazim, u opštini Ćićevac, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Regionalnom privrednom komorom Kruševac, otvorićemo šalter za preduzetnike kao podršku i podsticaj preduzetništvu, kao i mladim ljudima za stvaranje sopstvenog biznisa.

Pored podsticaja razvoja preduzetništva, od velike važnosti je i to što je Ministarstvo privrede prepoznalo značaj ulaganja u putnu infrastrukturu, kao i benefite koje će doneti put Braljina-Trubarevo, kako opštini Ćićevac, tako i razvoju turističkog potencijala Mojsinjske Svete Gore.

Pored privrede koja ide u pravom smeru, novih puteva, pruga, direktnih stranih investicija, od izuzetne važnosti je i unapređenje svake od pomenutih oblasti u zakonskim okvirima. Iz tog razloga, u danu za glasanje, ja ću podržati ovaj predlog zakona. Zahvaljujem.

Deveta sednica Prvog redovnog zasedanja , 21.04.2021.

Poštovana predsedavajuća, poštovane kolege narodni poslanici, uvaženi ministre sa saradnikom, poštovani građani Republike Srbije, pred nama se nalazi suštinski bitna stvar, a to je rebalans budžeta, jer predstavlja plan po kome ćemo rasporediti novac. Možemo slobodno da kažemo da smo vodili računa o interesu građana, njihovoj bezbednosti i boljem životnom standardu, ali i o javnom interesu kroz ulaganja u kapitalne projekte.

Rebalansom budžeta rasporedili smo novac po prioritetima i nastavljamo sa kontinuiranom podrškom privredi i građanima u borbi protiv pandemije korona virusa. Ovaj paket mera pomoći će privredi da sačuva svoju likvidnost, sačuvaće radna mesta i pomoći građanima u ovom teškom periodu. Mere su usmerene ka najosetljivijim kategorijama i opravdane i ja ću ih iz tog razloga u potpunosti i podržati.

Vlada Republike Srbije se već treći put odgovorno suočava sa problemima, ali istovremeno nastavlja i sa realizacijom svojih prvobitnih ciljeva. Rebalans budžeta takođe je usmeren i ka daljem nastavku rekonstrukcija i ulaganja u zdravstveni sistem naše zemlje, za nabavku opreme, vakcina i lekova. Koliko nam je zaista važno zdravlje građana Republike Srbije, ali i razvoj ekonomije govori i činjenica da će Srbija vratiti namenu uglednom Institutu „Torlak“ i uložiti novac kako bi ova institucija od nacionalnog značaja počela sa proizvodnjom četvorovalentne vakcine za grip. Izdvojili smo sredstva i za novu kovid-bolnicu u Novom Sadu, a samo pre nekoliko meseci izgradili smo kovid-bolnice u Batajnici i u Kruševcu.

Sa ponosom mogu da kažem da građani Rasinskog okruga sada imaju jednu novu i modernu bolnicu koja je zaposlila više od 600 medicinskih radnika.

Srbija takođe, nastavlja i sa izgradnjom i rehabilitacijom putne i železničke infrastrukture, sa povezivanjem opština i gradova, sa velikim kapitalnim investicijama. Naravno, izdvojiću izgradnju Moravskog koridora, prvog digitalnog auto-puta od Pojata do Preljine, koji će povezivati centralnu Srbiju sa Koridorom 10 i 11.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je juče u opštini Ćićevac, održao sastanak sa predstavnicima opština i gradova na trasi Moravskog koridora i ovim smo pokazali važnost i posvećenost izgradnji ovog projekta. Građani Ćićevca, Kruševca, Trstenika, Varvarina, već sada mogu da vide značaj izgradnje koridora, jer u ovom trenutku postoji potreba za angažovanjem više od 1000 radnika različitih profila. Izgradnjom ove saobraćajnice povećaće se dostupnost opštinskim centrima, privrednim zonama i turističkim destinacijama.

Ono što je takođe, veoma značajno za stanovnike, ali i za privredu ovog kraja jeste upravo i uređenje industrijskih zona. Naš zadatak je da stvorimo uslove za nove investicije, zapravo, naš osnovni zadatak je ono što predsednik Aleksandar Vučić već aktivno radi, otvaranje fabrika širom Republike Srbije, upošljavanje što većeg broja građana, stvaranje uslova da ljudi rade i izdržavaju svoje porodice. Mnogi nisu verovali da ćemo ikada početi sa izgradnjom. Mnogi su nas optuživali i želeli da obesmisle značaj ovog projekta. Činjenica je da smo ih sada demantovali, kao što i svakodnevno svojim radom i rezultatima demantujemo naše političke protivnike.

Do 2012. godine je izgovoreno mnogo lažnih obećanja, živelo se na račun i o trošku budućih generacija, pa i dan danas, vraćamo previsoke kredite, koje su uzimali oni koji bi opet sada da vladaju. Pripadnici žutog režima su se neodgovorno ponašali prema građanima i trošili zapravo, ono što nismo ni imali.

Trebalo je vremena da stabilizujemo javne finansije. Danas, Srbija je politički stabilna zemlja, faktor mira i stabilnosti u regionu. Stvoren je atraktivan privredni ambijent i mi smo danas izuzetna destinacija za investicije. Građani i investitori osećaju sigurnost i veruju politici predsednika Aleksandra Vučića, ali, takođe, cene rad i konkretne rezultate kao i jasno postavljene ciljeve za bolju budućnost svih nas. Zahvaljujem.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 25.03.2021.

Poštovana predsedavajuća, uvaženi predstavnici institucija, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, danas razmatramo Predlog kandidata za zamenika Poverenika za zaštitu informacije od javnog značaja, i zaštitu podataka o ličnosti, predlog kandidata za jednu značajnu funkciju jednog nezavisnog regulatornog tela.

Zamenik će deliti istu odgovornost kao i poverenik. On mora biti objektivan, nepristrasan ali i nezavisan u zavisnosti od drugih državnih organa. On je posrednik između javnosti i pojedinaca, različitih udruženja i organa vlasti.

Poverenik, kao i njegov zamenik moraju da poštuju pravo na slobodu pristupa informacijama, ali i pravo na privatnost podataka o licima.

Ne mogu a da se ne osvrnem na bivšeg Poverenika Rodoljuba Šabića, koji je ovu instituciju unizio i svoju funkciju zloupotrebio u političke svrhe. Očigledno je da su i određene političke partije imale uticaj na njegov rad, ali i na selektivan izbor zahteva koji neće ostati zaključani u fioci.

Podsetiću vas da se Rodoljub Šabić bavio politikom na dnevnom nivou i to uglavnom tvitujući. Imali smo mogućnost da svakodnevno gledamo napade i uvrede na račun predsednika Aleksandra Vučića, ali i na šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke gospodina Aleksandra Martinovića.

Institucija Poverenika se vremenom pretvorila u jedan servis uglavnom opozicionih medija i organizacija. Služio je dnevnom listu „Danas“, „Ninu“, „Insajderu“ i ,naravno, "N1".

Gospodin Šabić izgleda da žali za svojom nekadašnjom političkom funkcijom i iz tog razloga vidimo da i dalje prati politička dešavanja. Međutim, primećujemo da su izostale reakcije na bahato ponašanje Dragana Đilasa prema novinarki koja je, uzgred, samo radila svoj posao i postavila pitanje koje se nije dopalo ovom političkom i medijskom tajkunu. Očigledno je jako teško sakriti istinu o računima na Mauricijusu i u Švajcarskoj i to u direktnom prenosu.

Đilas je zaboravio da je ćutanje znak odobravanja, u ovom slučaju potvrđivanja i nije lako javno priznati za sve račune koje se nalaze u zemljama širom sveta, o ciframa i da ne govorimo, jer je taj novac stekao dok je bio na visokim funkcijama i enormno se bogatio. Nije problem steći, ali je ovde jedno veliko pitanje kako se Đilas obogatio i to u vreme kada je narod Republike Srbije siromašio, ostajao bez posla i na ulicama, a on je taj koji im je u to vreme krojio sudbinu i ciljno urušavao ovu zemlju.

Građani Srbije imaju pravo da znaju kako rade oni kojima su poverili da vrše vlast, ali isto tako, drage kolege, dragi građani, zapitajte se koliko je moralno sa mesta poverenika tvitovati, trgovati informacijama i voditi hajku protiv predsednika i to još pod velom objektivnog postupanja.

Ja ću u danu za glasanje podržati predlog gospodina Marinovića.

Zahvaljujem.