Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Ana Pešić

Ana Pešić

Srpska napredna stranka

Govori

Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, uvaženi predstavnici Vlade, uvaženi predstavnici delegacije Evropske unije, dragi građani Republike Srbije, pred nama se nalazi Predlog zaključka o Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2021. godinu. Činjenica da se jedan ovakav izveštaj ponovo našao na sednici Narodne skupštine pokazuje da smo trajno opredeljeni i potpuno posvećeni procesu pristupanja EU.

Ovaj izveštaj predstavlja instrument kojim se jednom godišnje meri stepen napretka i reformi u svih 35 poglavlja.

Uprkos teškim epidemiološkim okolnostima, izveštaj pokazuje da nema nazadovanja u bilo kojoj određenoj oblasti, čime potvrđuje da je Srbija posvećena reformama i procesu pristupanja EU.

Vlada Republike Srbije vodi politiku kontinuiteta u procesu evropskih integracija i činjenica da smo 2017. godine jedini formirali Ministarstvo za evropske integracije, kao i to da smo prihvatili potpuno novu metodologiju tzv. klastersku metodologiju, još jednom dokazuje da smo ozbiljni i odlučni da sprovedemo sve neophodne reforme i donesemo potrebne zakone kako bi se ubrzao proces pristupanja EU.

Republike Srbija i njen pregovarački tim vredno rade da se postojeće strukture prilagode novoj metodologiji, uz očekivanje da će se dosadašnji rezultati, kao i reforme koje je sprovela Republika Srbija, adekvatno valorizuju od strane relevantnih evropskih institucija.

Smatram da je važno da se osnaži pozitivan odnos prema politici proširenja i da dodatni impuls.

Nova metodologija je stavila dodatni politički akcenat na čitav pregovarački proces i donela je dodatnu kredibilnost čitavom procesu.

Takođe, Republika Srbija, uz postojeće kapacitete, uspela je da obezbedi da se ovaj proces nesmetano odvija uz međusobno poštovanje i uvažavanje.

Ono što je posebno važno jeste preporuka Evropske komisije za otvaranje dva klastera, Klaster 3, koji se odnosi na konkurentnost i inkluzivnost i Klaster 4, koji se odnosni na Zelenu agendu i održivu povezanost.

Evropska unija pomoću finansijskih instrumenata sprovodi reformske procese, tj. pomaže i na taj način povezuje region.

Imamo ekonomsko-investicioni plan. To je program za oporavak Zapadnog Balkana i po oceni Komisije, Srbija je potencijal Zapadnog Balkana, jer svakodnevno radi na jačanju regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa.

Srbija je, takođe, nosilac i aktivni učesnik mnogobrojnih regionalnih inicijativa koje uključuju potrebe Zapadnog Balkana. Jedna od inicijativa koju je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić, „Otvoreni Balkan“, podrazumeva uspostavljanje slobodnog kretanja ljudi, roba, kapitala i usluga na Zapadnom Balkanu.

Stvaranje jedinstvenog regionalnog tržišta regulisaće mnogobrojne trgovinske propise, carinsku i poresku politiku, ali će i dodatno naglasiti evropsku opredeljenost svih država u regionu, uz stvaranje jasnih i konkretnih rezultata, koji će biti vidljivi kako privredi, tako i građanima.

Ono što je za nas od suštinskog značaja jeste očuvanje mira i stabilnosti u regionu, na čemu svakodnevno radimo.

Evropska komisija je u svom Izveštaju konstatovala da je Srbija održala evropske integracije kao svoj strateški cilj, a pozitivne ocene i pohvale dala je po svim ekonomskim kriterijumima.

Uprkos pandemiji korona virusa uspeli smo da ostanemo lider ekonomskih reformi i na dobrom nivou pripremljenosti u razvijanju funkionalne tržišne ekonomije. Smanjili smo nezaposlenost, budžetski deficit i odgovornom fiskalnom politikom uspeli smo da očuvamo ekonomsku stabilnost, ostvarimo dobre rezultate u privredi i imamo veliki broj direktnih stranih investicija.

U Izveštaju je, takođe, konstatovano da je ostvaren umereni napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. U velikoj meri je uspostavljen zakonodavni i institucionalni okvir za poštovanje osnovnih prava, a ono o čemu moramo da se staramo je dosledna i efikasna primena.

Reforma u oblasti vladavine prava je od suštinskog značaja i saradnja sa institucijama EU je dobar način za unapređenje ove oblasti.

Sproveli smo reforme u oblasti pravosuđa usklađivanjem i usvajanjem adekvatnih institucionalnih i zakonodavnih okvira. Neke od reformi su strukturne, neke dugoročne, a ono što je važno jeste da je Srbija usvojila preporuke Venecijanske komisije kada je reč o ustavnim promenama zarad jačanja nezavisnosti pravosuđa.

Evropska komisija je, takođe, konstatovala da je Skupština smanjila broj donetih zakona po hitnom postupku, kao i raniju opstrukciju rada parlamenta.

Usvojili smo i novi Kodeks ponašanja narodnih poslanika, koji je sigurno doprineo većem stepenu međusobne tolerancije, kao i kvalitetu političke debate u Narodnoj skupštini.

Narodna skupština je vrlo uspešno organizovala dijalog o unapređenju izbornih uslova kroz format Međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta, na kojima su učestvovali predstavnici vladajuće većine i opozicije, u cilju unapređenja izbornog okvira za predstojeće izbore.

Međutim, ono što sigurno nije u skladu sa evropskim vrednostima i standardima je svakodnevna pretnja i uvrede predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici, koje dolaze od pojedinaca koji se kriju iza različitih civilnih organizacija i medija, a koje deluju čisto i samo politički.

Jasno je zašto je potrebno i zašto moramo to da kritikujemo, jer to svakako nije prihvatljivo u civilizovanom društvu.

Ovaj Izveštaj predstavlja podsticaj da ubrzamo reforme, ali nam daje i smernice šta je potrebno kako bismo unapredili čitav ovaj proces. Evropska unija je prirodni prostor za Srbiju. Posvećeni smo reformama i usvajanju evropskih vrednosti i standarda u svim oblastima. Svesni smo da je EU najvažniji trgovinski investicioni partner Srbije, ali i da su nam interesi naših građana na prvom mestu.

Cilj nam je da poboljšamo kvalitet života svih građana i da oni to što pre osete kroz bolji život, investicije i vladavinu prava, ali i da uz to sačuvamo našu kulturu, tradiciju i istoriju. Zahvaljujem.
Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, uvažena predstavnice VSS, dragi građani Republike Srbije, pred nama se nalazi Predlog odluke za izbor sudija koji se prvi put biraju na ovu odgovornu i značajnu funkciju.

Izuzetno je važno da kandidati shvate odgovornost sudske funkcije, kojoj će svojim znanjem, ponašanjem i sistemom vrednosti dati ugled i moć.

Takođe, nadamo se da kandidati koji budu izabrani za sudije neće trpeti pritisak, da će svoje predmete završavati na vreme i da će se voditi samo pravilima struke.

Pre svega, zbog građana Republike Srbije, ali i zbog činjenice da se naše sudstvo, tj. da je naše pravosuđe još uvek ranjivo, u obavezi smo da izaberemo najbolje.

Srpska napredna stranka pruža bezrezervnu podršku nezavisnom sudstvu i za razliku od naših prethodnika, za razliku od 2009. godine, kada smo imali užasnu reformu pravosuđa, kada su se sudije birale u stranačkim prostorijama, kada je osnovno sredstvo za izbor sudija bila ucena, politički uticaj i manipulacija. Sami sebe su postavljali, zakone pisali po ličnim potrebama i potpuno urušili pravosudni sistem Srbije.

U nedostatku pravde, korupcija je cvetala, a građani plaćali i danas plaćaju njihove greške i zloupotrebe.

Uspeli smo da i u ovoj oblasti uspostavimo razliku između nas i njih. Danas se jača vladavina prava, pravosuđe je delotvornije i ono što je najvažnije, građani vraćaju veru u pravosudni sistem. Trud koji ulažemo u kreiranju efikasnog, nezavisnog i samostalnog sudstva pokazuje našu spremnost da stalno poboljšavamo nivo u pravosuđu.

Važno je da napravimo paralelu, jer ta bahatost vlasti do 2012. godine i njihov politički uticaj na pravosuđe pokazuju kako ne treba raditi i šta bi se desilo ukoliko se oni ponovo vrate na vlast.

Samo bahato je njihova parola i danas. Oni koriste svaki trenutak kako bi kriminalizovali predsednika Aleksandra Vučića i njegovu porodicu, izmišljajući lažne afere bez dokaza i osnova, koje su u stvari samo dokaz njihove nemoći i primitivizma.

Politika koju oni danas pokušavaju da nametnu građanima Republike Srbije se isključivo zasniva na mržnji i na pretnjama i to nije Srbija koju građani žele. I ne samo da ne žele da se Srbija vrati u mračnu prošlost, nego ne žele ni da im se ponove oni koji su je unazadili i koji su uništili i naš kredibilitet i ugled u svetu, oni koji su se bogatili i bahatili.

Želimo da Srbija nastavi svoj put uspeha i prosperiteta. Želimo da ovo bude uređena pravna država. Želimo nultu toleranciju za kriminal i korupciju, državu u kojoj se poštuje Ustav i zakoni. Iz tog razloga, važno je da pažljivo biramo kandidate i podržimo najbolje koji će se po prvi put naći u sudijskoj fotelji. Zahvaljujem.
Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, uvažena ministarka, dragi građani Republike Srbije, osnovni cilj novog Zakona o sprečavanju korupcije jeste zaštita javnog interesa, smanjenje rizika od nastanka korupcije, kao i jačanje odgovornosti organa javnih vlasti i javnih funkcionera.

Nakon godinu dana stvorile su se mogućnosti da se ovaj zakon unapredi i pospeši i pojam korupcije će biti bolje definisan, a javni funkcioneri će imati obavezu da daju podatke i o gotovom novcu.

Problem korupcije je globalan i nema zemlje koja se nije susrela sa njenim negativnim efektima, ali i obaveza svake zemlje prema svojim građanima jeste da se bori protiv nje.

Od dolaska SNS na vlast borba protiv korupcije je jedan od prioriteta, ali i strateški plan Vlade Republike Srbije.

Međutim, ne mogu da se ne osvrnem na period između 2000. i 2012. godine, koje su obeležile mnogobrojne pljačkaške privatizacije, zloupotrebe službenog položaja, pljačke u javnom sektoru, posrnula ekonomija, nezaposlenost i kriminal.

Koruptivni političari DS su razrušili i uništili Srbiju uz otpuštanje velikog broja radnika i urušavanje institucija. Ova politička elita je svoj interes uvek stavljala iznad interesa građana Srbije, koji i danas osećaju posledice njihove pohlepne i nemoralne vlasti.

Nažalost, mi i danas imamo priliku da gledamo kako isti ti koji su zloupotrebom svojih položaja stekli milione, stanove i brojne koristi, da se bez imalo srama i dalje obraćaju građanima, preko čijih leđa su stekli bogatstvo. Tako slušamo Miroslava Aleksića, Jeremićevog potrčka, koji je ovih dana jedan veliki poljoprivrednik, kako sebi daje za pravo da uopšte govori o korupciji. Čovek koji, dok je bio na mestu predsednika opštine Trstenik, je sam sebi nezakonito podigao platu i samim tim postao jedan od najplaćenijih predsednika opštine. Pored toga, ovaj, kako sebe danas naziva pošteniji, opozicionar je menjajući funkcije nameštao tendere za sebe i svoje prijatelje kako bi stekao milione. Uz to, dodajte brojne malverzacije, pronevere u mesnim zajednicama, nenamensko trošenje kredita i zloupotrebu javnih nabavki.

Sa druge strane, u Beogradu nam je Dragan Đilas ostavio njegovo životno delo – dug od 1,2 milijarde evra.

Građani očekuju da se ovakvi pojedinci, koji su otimali i poharali, konačno odgovaraju, jer ne zaboravljaju se prazne opštinske i gradske kase širom Srbije, ne zaboravlja se devastirana ekonomija i urušena infrastruktura, ne zaboravlja se ni jedan spakovan kofer, ni jedna ukradena mladost, ne zaboravlja se ni borba za državne funkcije zarad ličnog interesa. Zato svi mi ovde trebamo da se zapitamo zašto smo u politici i zašto radimo ovaj posao, da li je to zbog građana Republike Srbije ili zbog naših ličnih interesa.

Predsednik Aleksandar Vučić, nam svakodnevno pokazuje da su prioritet građani, nove bolnice, nove fabrike, novi autoputevi, brojne investicije, da su nas izabrali da radimo u korist i za boljitak svih građana. Ne želimo da funkcioneri, kao nekada, koriste javne funkcije za sticanje ličnog bogaćenja i stvaranja monopola za svoj lični biznis, nego da rade u korist građana i odgovaraju pred njima.

Ovim zakonom želimo da stavimo do znanja i funkcionerima, a i građanima – ukoliko postoji bilo kakva mogućnost za zloupotrebu položaja, ali i sukob interesa, da će biti kažnjeni, bez obzira ko je u kojoj stranci. To je ono najbitnije. U ovoj borbi neće biti ni zaštićenih, ni povlašćenih, kao što smo mnogo puta do sada i pokazali.

U danu za glasanje ću podržati ovaj Predlog zakona. Zahvaljujem.
Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, uvažena ministarka, poštovani građani Republike Srbije, očuvanje materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa je zadatak svakog pojedinca koji želi da njegovo društvo i narod traju vremenom.

Svedoci smo da se predsednik Aleksandar Vučić bori da pored ekonomskog razvoja i privrednog rasta, jedan od prioriteta Republike Srbije bude i očuvanje kulturnog identiteta srpskog naroda, razvoj kulture, negovanje tradicije, ali i negovanje kulture sećanja.

Ministarstvo kulture i informisanja, kao i Vlada Republike Srbije su pokazali odgovornost i ozbiljnost pri rešavanju višedecenijskih problema u oblasti kulture. Samo bih podsetila građane da je budžet za kulturu najveći do sada, jer je ulaganje u kulturu investicija u budućnost. Ono što je posebno važno i što me posebno raduje jeste da je država prepoznala značaj decentralizacije kulture, kao i ulaganje i unapređenje infrastrukture i osnaživanje manjih opština u Srbiji.

Opština Ćićevac iz koje ja dolazim, je najmanja opština u Rasinskom okrugu. Zahvaljujući konkursu „Gradovi u fokusu“ koje je raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja izdvojena su sredstva za rekonstrukciju Narodne biblioteke Ćićevac, bioskopske sale, za osnivanje zavičajnog muzeja, ali i za ambijentalno osvetljenje kule „Todor od Stalaća“.

Obnovom i podrškom infrastrukturi ovim značajnim zgradama i spomenicima to je pre svega značajno, jer će se poboljšati kulturni kvalitet tj. kvalitet kulture koji nedostaje mladima, ali je bitno i za naš turistički razvoj u budućnosti.

Mi smo zahvali na prilici da kulturni, istorijski i turistički potencijal predstavimo na konferenciji - prestonica kulture 2023. godine čime smo izuzetno imali veliku čast i zadovoljstvo.

Ono što je najvažnije jeste da ste, tj. ministarka Maja Gojković, prepoznala inicijativu mladih ljudi koji su 2020. godine došli na vlast u opštini Ćićevac i zatekli jedan veliki minus u kasi, urušenu infrastrukturu, zaostale stipendije, neisplaćene zarade, doprinose i poreze, neisplaćene naknade porodiljama.

Dok su se ostale opštine u Rasinskom okrugu razvije, rasle i napredovale u svakom pogledu, u opštini Ćićevac su Jeremićevi, Tadićevi i Aleksićevi punili svoje džepove i zaduživali nas.

Evidentni su rezultati i razlika u opštinama i u gradovima gde SNS od 2012. godine odgovornom politikom brinula za svoje građane. Ovo je veoma važno, jer isti ti danas pokušavaju na različite načine, različitim metodama i sredstvima da kriminalizuju predsednika i njegovu porodicu. Kada iza sebe nemate ni rezultate, ni dela, ni program, onda koristite sve ili ništa, i to čak i protiv sopstvene države ne bi li ocrnili predsednika koji je za razliku od njih svih ovih godina pokazao da su mu građani uvek na prvom mestu.

Neće uspeti, jer u svom svakodnevnom pojavljivanju u medijima i širenju laži samo podsećaju narod zašto više nikada ne trebaju da budu deo vlasti. Pristojna Srbija zna i pamti. Zahvaljujem.
Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, uvažena ministarka sa saradnicima, poštovani građani Republike Srbije, pred nama se nalazi Predlog zakona o zaštiti poslovne tajne i on predstavlja nužnost u modernom poslovanju, jer su informacije danas imovina od velike vrednosti.

Suština donošenja ovog zakona je da se unapredi zaštita poslovne tajne i ovim zakonom ćemo zaštiti znanje i iskustvo koje obezbeđuje prednost nad konkurencijom. Ovaj zakon daje sigurnost i stabilnost, kako domaćim, tako i stranim investitorima za sve vrednosti ili posebnosti koje se mogu tretirati kao poslovna tajna.

Zakon iz 2011. godine nije bio baš najprecizniji. Iskreno rečeno, nije imao mnogo smisla, jer u tom periodu industrija u Srbiji je bila potpuno razorena, radnici su ostajali bez posla i svedoci smo mnogobrojnih pljačkaških privatizacija u tom periodu. U jednoj takvoj zemlji, posustaloj srpskoj privredi, bilo je potpuno besmisleno baviti se zaštitom poslovne tajne.

Međutim, danas je Srbija lider u privlačenju direktnih stranih investicija. Stopa nezaposlenosti je jednocifrena. Činjenica je da predsednik Aleksandar Vučić i uprkos pandemiji svakodnevno otvara nove fabrike, nova radna mesta i dovodi investitore. Iz svih tih razloga, jedan ovakav zakon nam je izuzetno potreban i država je prepoznala potrebu da ovu oblast uredi i reši.

Zaista je jasna razlika kako su se nekadašnji predstavnici vlasti ophodili prema privredi i građanima, a kakva je situacija danas. Ja ću uzeti kao primer Namensku iz Trstenika, fabriku koja je bila na rubu propasti, grcala u dugovima, radnici su radili u neadekvatnim uslovima, nisu imali redovna primanja i doprinose.

Bivšeg predsednika opštine Trstenik, Miroslava Aleksića, najmanje su interesovali građani, njihova radna mesta i budućnost privrede u opštini Trstenik, ali i u okrugu. I sada taj isti Miroslav Aleksić zajedno sa Vukom Jeremićem obilazi turistički Srbiju, nudeći lažna obećanja, kao da su građani zaboravili na sva ta otpuštanja i njihove krađe.

Svedoci smo da je uz podršku predsednika Aleksandra Vučića, ali i bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića, koji je fabriku na izdisaju vratio odbrambenoj industriji, kao i gospođi Atanasković, koja je hrabro preuzela sve probleme, ova fabrika za kratko vreme počela da ostvaruje profit. Sada, uz odgovoran odnos prema privredi, radnicima, zaradama, možemo da kažemo da je ova fabrika pokretač Rasinskog okruga, ali i Srbije.

Nije samo ova fabrika primer oživljavanja privrede. Pokrenuli smo i promenili Srbiju, stvorili smo uslove za buduće investicije i svakodnevno pružamo podršku preduzetnicima u poslovanju i, evo, u opštini iz koje ja dolazim, u opštini Ćićevac, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Regionalnom privrednom komorom Kruševac, otvorićemo šalter za preduzetnike kao podršku i podsticaj preduzetništvu, kao i mladim ljudima za stvaranje sopstvenog biznisa.

Pored podsticaja razvoja preduzetništva, od velike važnosti je i to što je Ministarstvo privrede prepoznalo značaj ulaganja u putnu infrastrukturu, kao i benefite koje će doneti put Braljina-Trubarevo, kako opštini Ćićevac, tako i razvoju turističkog potencijala Mojsinjske Svete Gore.

Pored privrede koja ide u pravom smeru, novih puteva, pruga, direktnih stranih investicija, od izuzetne važnosti je i unapređenje svake od pomenutih oblasti u zakonskim okvirima. Iz tog razloga, u danu za glasanje, ja ću podržati ovaj predlog zakona. Zahvaljujem.
Poštovana predsedavajuća, poštovane kolege narodni poslanici, uvaženi ministre sa saradnikom, poštovani građani Republike Srbije, pred nama se nalazi suštinski bitna stvar, a to je rebalans budžeta, jer predstavlja plan po kome ćemo rasporediti novac. Možemo slobodno da kažemo da smo vodili računa o interesu građana, njihovoj bezbednosti i boljem životnom standardu, ali i o javnom interesu kroz ulaganja u kapitalne projekte.

Rebalansom budžeta rasporedili smo novac po prioritetima i nastavljamo sa kontinuiranom podrškom privredi i građanima u borbi protiv pandemije korona virusa. Ovaj paket mera pomoći će privredi da sačuva svoju likvidnost, sačuvaće radna mesta i pomoći građanima u ovom teškom periodu. Mere su usmerene ka najosetljivijim kategorijama i opravdane i ja ću ih iz tog razloga u potpunosti i podržati.

Vlada Republike Srbije se već treći put odgovorno suočava sa problemima, ali istovremeno nastavlja i sa realizacijom svojih prvobitnih ciljeva. Rebalans budžeta takođe je usmeren i ka daljem nastavku rekonstrukcija i ulaganja u zdravstveni sistem naše zemlje, za nabavku opreme, vakcina i lekova. Koliko nam je zaista važno zdravlje građana Republike Srbije, ali i razvoj ekonomije govori i činjenica da će Srbija vratiti namenu uglednom Institutu „Torlak“ i uložiti novac kako bi ova institucija od nacionalnog značaja počela sa proizvodnjom četvorovalentne vakcine za grip. Izdvojili smo sredstva i za novu kovid-bolnicu u Novom Sadu, a samo pre nekoliko meseci izgradili smo kovid-bolnice u Batajnici i u Kruševcu.

Sa ponosom mogu da kažem da građani Rasinskog okruga sada imaju jednu novu i modernu bolnicu koja je zaposlila više od 600 medicinskih radnika.

Srbija takođe, nastavlja i sa izgradnjom i rehabilitacijom putne i železničke infrastrukture, sa povezivanjem opština i gradova, sa velikim kapitalnim investicijama. Naravno, izdvojiću izgradnju Moravskog koridora, prvog digitalnog auto-puta od Pojata do Preljine, koji će povezivati centralnu Srbiju sa Koridorom 10 i 11.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je juče u opštini Ćićevac, održao sastanak sa predstavnicima opština i gradova na trasi Moravskog koridora i ovim smo pokazali važnost i posvećenost izgradnji ovog projekta. Građani Ćićevca, Kruševca, Trstenika, Varvarina, već sada mogu da vide značaj izgradnje koridora, jer u ovom trenutku postoji potreba za angažovanjem više od 1000 radnika različitih profila. Izgradnjom ove saobraćajnice povećaće se dostupnost opštinskim centrima, privrednim zonama i turističkim destinacijama.

Ono što je takođe, veoma značajno za stanovnike, ali i za privredu ovog kraja jeste upravo i uređenje industrijskih zona. Naš zadatak je da stvorimo uslove za nove investicije, zapravo, naš osnovni zadatak je ono što predsednik Aleksandar Vučić već aktivno radi, otvaranje fabrika širom Republike Srbije, upošljavanje što većeg broja građana, stvaranje uslova da ljudi rade i izdržavaju svoje porodice. Mnogi nisu verovali da ćemo ikada početi sa izgradnjom. Mnogi su nas optuživali i želeli da obesmisle značaj ovog projekta. Činjenica je da smo ih sada demantovali, kao što i svakodnevno svojim radom i rezultatima demantujemo naše političke protivnike.

Do 2012. godine je izgovoreno mnogo lažnih obećanja, živelo se na račun i o trošku budućih generacija, pa i dan danas, vraćamo previsoke kredite, koje su uzimali oni koji bi opet sada da vladaju. Pripadnici žutog režima su se neodgovorno ponašali prema građanima i trošili zapravo, ono što nismo ni imali.

Trebalo je vremena da stabilizujemo javne finansije. Danas, Srbija je politički stabilna zemlja, faktor mira i stabilnosti u regionu. Stvoren je atraktivan privredni ambijent i mi smo danas izuzetna destinacija za investicije. Građani i investitori osećaju sigurnost i veruju politici predsednika Aleksandra Vučića, ali, takođe, cene rad i konkretne rezultate kao i jasno postavljene ciljeve za bolju budućnost svih nas. Zahvaljujem.
Poštovana predsedavajuća, uvaženi predstavnici institucija, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, danas razmatramo Predlog kandidata za zamenika Poverenika za zaštitu informacije od javnog značaja, i zaštitu podataka o ličnosti, predlog kandidata za jednu značajnu funkciju jednog nezavisnog regulatornog tela.

Zamenik će deliti istu odgovornost kao i poverenik. On mora biti objektivan, nepristrasan ali i nezavisan u zavisnosti od drugih državnih organa. On je posrednik između javnosti i pojedinaca, različitih udruženja i organa vlasti.

Poverenik, kao i njegov zamenik moraju da poštuju pravo na slobodu pristupa informacijama, ali i pravo na privatnost podataka o licima.

Ne mogu a da se ne osvrnem na bivšeg Poverenika Rodoljuba Šabića, koji je ovu instituciju unizio i svoju funkciju zloupotrebio u političke svrhe. Očigledno je da su i određene političke partije imale uticaj na njegov rad, ali i na selektivan izbor zahteva koji neće ostati zaključani u fioci.

Podsetiću vas da se Rodoljub Šabić bavio politikom na dnevnom nivou i to uglavnom tvitujući. Imali smo mogućnost da svakodnevno gledamo napade i uvrede na račun predsednika Aleksandra Vučića, ali i na šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke gospodina Aleksandra Martinovića.

Institucija Poverenika se vremenom pretvorila u jedan servis uglavnom opozicionih medija i organizacija. Služio je dnevnom listu „Danas“, „Ninu“, „Insajderu“ i ,naravno, "N1".

Gospodin Šabić izgleda da žali za svojom nekadašnjom političkom funkcijom i iz tog razloga vidimo da i dalje prati politička dešavanja. Međutim, primećujemo da su izostale reakcije na bahato ponašanje Dragana Đilasa prema novinarki koja je, uzgred, samo radila svoj posao i postavila pitanje koje se nije dopalo ovom političkom i medijskom tajkunu. Očigledno je jako teško sakriti istinu o računima na Mauricijusu i u Švajcarskoj i to u direktnom prenosu.

Đilas je zaboravio da je ćutanje znak odobravanja, u ovom slučaju potvrđivanja i nije lako javno priznati za sve račune koje se nalaze u zemljama širom sveta, o ciframa i da ne govorimo, jer je taj novac stekao dok je bio na visokim funkcijama i enormno se bogatio. Nije problem steći, ali je ovde jedno veliko pitanje kako se Đilas obogatio i to u vreme kada je narod Republike Srbije siromašio, ostajao bez posla i na ulicama, a on je taj koji im je u to vreme krojio sudbinu i ciljno urušavao ovu zemlju.

Građani Srbije imaju pravo da znaju kako rade oni kojima su poverili da vrše vlast, ali isto tako, drage kolege, dragi građani, zapitajte se koliko je moralno sa mesta poverenika tvitovati, trgovati informacijama i voditi hajku protiv predsednika i to još pod velom objektivnog postupanja.

Ja ću u danu za glasanje podržati predlog gospodina Marinovića.

Zahvaljujem.
Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, uvažena ministarka, poštovani građani Republike Srbije, danas razgovaramo o izboru članova Veća Agencije za sprečavanje korupcije o predloženim kandidatima za nezavisnu državnu instituciju.

Očekujemo i verujemo da su kandidati spremni da poštuju propise i zakone, ali da će i obezbediti nezavisnost i nepristrasnost pri donošenju konačnih odluka o potencijalnim zloupotrebama funkcionera.

Najveći broj zloupotreba službenih položaja desio se u periodu do 2012. godine, kada je sva odgovornost vršenja vlasti bila na Demokratskoj stranci, ali i na onima koji su u međuvremenu napustili i formirali neke nove sazive i neke nove partije.

U njihovo vreme od 2000. do 2012. godine, spajale su se funkcije gradonačelnika i poslanika i to je tada bilo sasvim normalno. Bila je enormna stopa korupcije svuda, a posebno u pravosuđu i lokalnim samoupravama. Brojne afere, korupcija, nenamensko i netransparentno trošenje novčanih sredstava građana Republike Srbije, sve su ovo sinonimi za vlast do 2012. godine.

Ne smemo da dozvolimo da nam se ponovi da neko poput Dragana Đilasa nakon mandata na javnoj funkciji stekne imovinu koja se meri stotinama miliona evra, nekretnine na najboljim lokacijama u našoj zemlji, ali i preko 30 stanova.

Svedoci smo, nažalost, da su se milioni slili i u džepove Miroslava Aleksića dok je bio predsednik opštine Trstenik. On je ojadio opštinsku kasu, ali i kase javnih i državnih institucija.

Od nenamenskog korišćenja kredita za navodnu izgradnju industrijske zone, preko pljačke pri izgradnje sportske hale u selu Poljna, pa sve do mutnih radnji u Javnom komunalnom preduzeću „Počekovina“ stižemo i do toga da je Miroslav Aleksić sebi protivzakonito podigao platu i to u vreme dok je bio predsednik opštine Trstenik.

Kada čujete samo deo ovoga i na to dodate da su bliži članovi njegove familije bili na bitnim funkcijama, onda vam je jasno zašto je Trstenik u tom periodu po tastovom prezimenu Knežević dobio naziv, nadimak kneževina.

Sve ovo se dešavalo i u ostalim gradovima Srbije, pa i u opštini iz koje ja dolazim. Srpska napredna stranka je dolaskom na vlast u opštini Ćićevac zatekla praznu kasu, dug od 125 miliona, nedovršene projekte i mnogobrojne malverzacije.

Da li je ovo cilj javnih funkcija? Da li je cilj da uništimo neku lokalnu samoupravu, grad ili javno preduzeće da bi pojedinci sebi obezbedili stanove, privatnu firmu ili možda čak 619 miliona evra?

Mi smo ovde zbog građana Republike Srbije, zbog novih autoputeva, novih bolnica, novih škola, novih fabrika i stranih investicija. Izabrani smo da radimo u interesu građana i njihovog boljitka i to nam Srpska napredna stranka svakodnevno pokazuje.

Od dolaska Srpske napredne stranke na vlast borba protiv korupcije je jedan od prioriteta, ali i strateški plan Vlade Republike Srbije. Uspeli smo da promenimo percepciju građana o korupciji, da vratimo poverenje u rad organa koji su nadležni za obračunavanje sa korupcijom, poverenje koje je do 2012. godine bilo ozbiljno poljuljano. Ne želimo da funkcioneri, kao nekada, koriste javne funkcije za sticanje ličnog bogaćenja i stvaranje monopola za svoj lični biznis, nego da rade u korist svojih građana i da odgovaraju pred njima.

Predsednik Aleksandar Vučić, ali i država imaju čvrsto opredeljenje da se izbore sa kriminalom i korupcijom, da stanu na put svim oblicima kriminala i da građanima pruže potpunu pravnu sigurnost. Ono što je najbitnije, u ovoj borbi nema zaštićenih, ni povlašćenih i to smo mnogo puta do sada i pokazali.

Iz svih ovih razloga u danu za glasanje dajem podršku predlozima, ali i naporima predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije da od Srbije stvore jednu uređenu, pristojnu i uspešnu državu. Zahvaljujem.
Poštovani predsedavajući, poštovana predsednice Vlade, uvaženi ministre, poštovani građani Republike Srbije, Predlogom zakona o izmenama i dopunama budžetskog sistema predviđeno je povećanje plata za zdravstvene radnike, za zaposlene u Vojsci, kao i za zaposlene u javnom sektoru.

Rast plata i penzija je jedan od prioriteta budžeta za 2021. godinu. Pored toga, velika ulaganja u zdravstvo, nove bolnice i rekordna kapitalna ulaganja.

Budžet za 2021. godinu je razvojni, okrenut ka investicijama i, ono što je najvažnije, okrenut je ka građanima Republike Srbije i unapređenju njihovog životnog standarda.

Srbija je godinama unazad gradila i jačala zdravstveni sistem i zbog odgovorne politike predsednika Aleksandra Vučića i građana koji su podržali reforme, uspeli smo da spremni dočekamo pandemiju korona virusa.

U proteklom periodu država je izdvojila ogromna sredstva za zdravstveni sistem, za rekonstrukciju bolnica, kliničkih centara širom zemlje, za izgradnju dve nove kovid bolnice od kojih će jedna biti u Kruševcu.

Ova bolnica je od izuzetnog značaja ne samo za građane Kruševca, već za čitav Rasinski okrug. U ovom trenutku pomoći će nam da pobedimo koronu, a nakon toga građani Rasinskog okruga imaće jednu sasvim novu i moderniju bolnicu. Pacijenti iz Kruševca, Ćićevca, Trstenika, čitavog Rasinskog okruga imaće lečenje najmodernijom medicinskom opremom, a pored toga bolnica će zaposliti 900 radnika.

Jedan moderan grad kao što je Kruševac, a pored toga i privredni, kulturni, zdravstveni centar Rasinskog okruga, zaista je imao potrebu za jednom ovakvom bolnicom i zahvalni smo vam na tome.

Kada je reč o kapitalnim projektima, izdvojeno je 330 milijardi dinara i, kao što možemo da vidimo, uloženo je više novca nego inače. Srbija nastavlja sa izgradnjom i rekonstrukcijom putne železničke infrastrukture, sa povezivanjem gradova i opština sa velikim kapitalnim investicijama.

Kao neko ko dolazi iz opštine Ćićevac, opštine kroz koju će proći Moravski koridor posebno bih se osvrnula na značaj ovog projekta kako za građane opštine Ćićevac, tako za građane Rasinskog okruga, cele centralne Srbije.

Ovo je prvi digitalni koridor Srbije i kao takav omogućiće građanima bolju i moderniju infrastrukturu, a nama u opštini Ćićevac pružiće još jednu industrijsku zonu i izdvojiti nas kao savršeno mesto za buduće investitore, novu fabriku, nova radna mesta i ostanak mladih ne samo u opštini iz koje ja dolazim, nego u ovom delu Srbije.

Kao što vidimo, za razliku od Miroslava Aleksića, čoveka koji je prodao svoju stranku i čiji je jedini kapitalni projekat bio Akva park, i to u trenutku kada građani opštine Trestenik nisu imali zdravu pijaću vodu, mi možemo da se pohvalimo ozbiljnim kapitalnim projektima.

Godinama pokušavamo da saznamo gde je Aleksić stekao svoju diplomu Ekonomskog fakulteta. Ako čujemo njegovu izjavu gde je izjavio da je javni dug Srbije 2012. godine bio 15 milijardi dinara, pomešao dinare i dolare, jasno nam je zašto to još uvek nismo utvrdili.

Dok iza njega staju silne malverzacije u opštinskoj kasi, kao što je prodao i stranku, obraz, unovčio nevladinu organizaciju, uspeo je da za vreme dok je bio predsednik Opštine Trstenik sebi protivzakonito podigne platu.

Iza nas ostaje rad i konkretni rezultati. Srbija je danas politički stabilna zemlja, ima stabilan budžet, plate i penzije su redovne. Fiskalni sistem je siguran, kurs dinara se ne menja i ono što je najvažnije, građani investitori osećaju sigurnost, veruju politici Aleksandra Vučića, cene rad i konkretne rezultate, kao i jasno postavljene ciljeve za bolju budućnost svih nas.

Na poslednjim izborima građani su jasno pokazali da su uvideli i prepoznali politiku SNS i istovremeno kaznili kriminal, korupciju i bahatost drugih.

Imajući u vidu sve ove komponente budžeta za 2021. godinu, u danu za glasanje podržaću vaš predlog.

Hvala.

Whoops, looks like something went wrong.