Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Vesna Nedović

Vesna Nedović

Srpska napredna stranka

Govori

Zahvaljujem predsedavajuća.

Uvaženi predstavnici Vlade, dame i gospodo narodni poslanici, obraćam vam se kako bismo podržali ovu važnu meru inicijativu naše Vlade Srbije koja se sprovodi u cilju unapređenja života naših građana i jačanju naše zemlje.

Ovim uključujemo mere za podršku majkama, očevima, starateljima dece školskog i predškolskog uzrasta, a posebno smo svesni da su meseci oko početka školske godine, vreme kada su izdaci najveći, stoga je predviđena jednokratna pomoć u vrednosti od 10 hiljada dinara za decu rođenu od 21. novembra 2006. godine do danas, stupa zakona na snagu. Prijava za ovu pomoć će biti moguća od 20. avgusta do 20. septembra, a isplata će krenuti od 25. septembra ove godine.

Takođe, hraniteljima i primaocima socijalne pomoći biće isplaćeno bez podnošenja prijave. Prijava je vrlo jednostavna, majka i otac ili staratelj preko portala Uprave za trezor, unose svoj broj lične karte, jedinstveni matični broj, jedinstveni matični broj za svako dete, kao i naziv banke u koju žele da novac bude uplaćen.

Veoma je važno napomenuti da država pruža podršku roditeljima kroz finansijsku pomoć za rođenje prvog, drugog, trećeg i četvrtog deteta, a predsednik Aleksandar Vučić je najavio posebne mere podrške za svako novorođeno peto i šesto dete.

Pored toga uveli smo mere za rešavanje stambenog pitanja gde majke rođene dece od prvog januara 2022. godine imaju prava na kupovinu prvog stana i taj maksimalni iznos pomoći od 20 hiljada evra.

Zahvaljujući ovim inicijativama ostvarili smo značajni napredak u povećanju nataliteta u poređenju sa 2021. godinom Srbija je na prvom mestu u regionu. Napori naše Vlade o brizi o našim građanima, rezultati su manjim odlaskom mladih iz zemlje i većim povratkom u našu domovinu, zato što Srbija postaje sve bolje mesto za život.

Ako govorimo o kritikama nekih da ne brinemo dovoljno o bolesnoj deci, upravo iz tog razloga mnogo je veći broj dece koje boluju od različite bolesti, dobilo priliku da se leči u inostranstvu, zahvaljujući upravo finansijskoj podršci iz budžeta. Od 2008. do 2012. godine 440 dece je poslato na lečenje, a dok je 2012. do danas je znatno veći broj, negde oko 4887 dece. Srbija je danas među pet zemalja u Evropi po nivou pomoći lečenja retkih dečijih bolesti.

Takođe, uvodimo testove za ranu dijagnostiku mišićne distrofije odmah po rođenju što će nam pružiti mogućnost pravovremene terapije u usporavanje napredovanja bolesti do izlečenja.

Na lokalnom nivou posebno želim da istaknem brigu opštine Zemun o svojim građanima kroz projekat Čestitka majci. Prvog januara darujemo po sto hiljada dinara prvorođenoj devojčici, prvorođenom dečaku u Zemunskom porodilištu. Takođe, tokom novogodišnjih praznika organizujemo podelu više od deset hiljada paketića uz prisustvo Deda Mraza i omiljenih likova iz crtanih filmova. Na velikom trgu 1. januara organizujemo Trg otvorenog srca za mališane i njihove roditelje i svakom novorođenom detetu darujemo paket koji sadrži sve što je potrebno za negu bebe u prvih nekoliko meseci.

Obezbeđujemo preko 400 auto sedišta godišnje i školski prevoz za 1300 učenika osnovnih škola i novčane nagrade za učenike koji ostvaruju izvanredne rezultate u takmičenjima. Svaki prvak tradicionalno dobija ranac sa neophodnim školskim priborom, a trud nosioca Vukove diplome je takođe adekvatno nagrađen.

U danu za glasanje podržaću sve predloge zakona i glasati za njih. Hvala vam na pažnji.
Zahvaljujem, poštovani predsedniče Skupštine.

Rekonstrukcija i modernizacija upravo pruge Beograd – Niš je projekat od velike važnosti i ovom rekonstrukcijom otvoriće se mogućnost za razvoj cele deonice osnaživanje privrede celog regiona. Dužina ove deonice je približno 230 kilometara, a ovom rekonstrukcijom povećava se brzina na njoj od 160 kilometara na čas, do 200 kilometara na čas. Projekat će biti završen do kraja 2029. godine. Evropska investiciona banka odobrila je zajam od 550 miliona evra Republici Srbiji. Saobraćaj je od vitalnog značaja i ova Vlada kao i prethodne sa dolaskom na vlast predsednika Aleksandra Vučića je prepoznala važnost i na tome intenzivno radi.

Geostrateški položaj naše zemlje upravo je u povezivanju centralne i zapadne Evrope sa jugoistočnom Evropom i naša strategija je ekonomski oporavak Srbije, kao i jačanje ugleda i okretanje ka potencijalnim saveznicima i partnerima.

Zbog više decenijskog ne ulaganja u železnicu železnica je daleko ispod standarda Evrope.

Kao što smo rekli, maksimalne brzine biće od 160 kilometra na čas u naseljenim mestima do 200 kilometara na čas u ne naseljenim mestima, što je u prethodnim decenijama bilo samo mašta, a izgradnjom brze pruge od Beograda do Novog Sada mi smo taj san pretvorili u stvarnost. Dva grada su, maltene, spojene, a njihovi građani mnogo bliže.

Projekat će sprovesti infrastruktura „Železnice Srbije“, a ona se sastoji iz nekolik komponenata. Pod jedan – modernizacija deonice Beograd centar – Resnik – Mladenovac – Velik Plana, negde oko približno 85 kilometara, uključujući dupliranje koloseka na deonici Resnik – Velika Plana, približno negde oko 75 kilometara. Pod dva – modernizacija deonice Velika Plana – Paraćin, negde oko 62 kilometara. Pod tri – modernizacija deonice Paraćin – Međurovo, negde oko 62 kilometara. Pod četiri – izgradnja nove dvokosne deonice Stalać – Đunis, približnno 18 kilometara.

Uz to idu i radovi na železnički čvorovima, kako u Beogradu, tako i u Nišu. U Beogradu, uključujući dupliranje koloseka na deonici Resnik – Ostružnica, radovi u železničkom čvoru u Nišu, kao i modernizacija deonice Crveni krst Niš i Niš Rasputnica most. Takođe je važno da ovi radovi imaju i ekološku saglasnost.

Kao što sam rekla, ovo je veoma važan i veliki projekat, zato je planirano i sufinansiranje zajma sa bespovratnim sredstvima investicionog okvira za zapadni Balkan, u iznosu od pomenutih 598 miliona evra, što dokazuje da roba veoma važan partner u razvoju privrede Srbije. Period otplate je 25 godina uz grejs period od pet godina. Rekonstruisana i modernizovana pruga biće opremljena savremenim uređajima koji poboljšavaju znatno bezbednost i povećavaju efikasnost železničkog transporta.

Da se podsetimo, 17. marta 2004. godine – Pogrom Srba ili martovski Pogrom; 17. februara 2008. godine – proglašenje samozvane republike Kosovo. U periodu od juna 1999. godine do marta 2004. godine proterano je 220.000 Srba i nealbanaca, 120 svetinja devastirano i uništeno. Samo martovskim Progromom ubijeno je nekoliko desetina života, ranjeno više stotina, proterano više od 4.000 Srba i drugih nealbanaca, zapaljeno više od 800 kuća, 35 teško oštećenih pravoslavnih hramova i spomenika kulture.

Šta ste uradili da sprečite i odbranite i Srbe i njihove domove, vi koji ste tada bili na vlasti?

Zatim, 18. februara 2001. godine u Livadicama kod Podujeva u eksploziji mine postavljene ispod mosta na magistralnom putu Niš – Priština. Dignut je u vazduh autobus „Niš ekspresa“ u kome su bili upravo raseljeni Srbi sa Kosova, a koji su krenuli u Gračanicu na Zadušnice.

Rezultat ovog zločina je 12 nastradalih žena i muškaraca, kao i jedno dete od četiri godine i 43 teško povređenih.

Šta ste uradili da ih zaštite i sprečite ovaj zločin, vi koji ste tada bili na vlasti? Kao i ubijenu srpsku decu u Goraždevcu ili 14 žetelaca u Starom Gackom ili porodicu Stolić iz Obilića.

Šta ste uradili da ih zaštitite i sprečite sve ove zločine?

Koji je vaš program, predlog, sem poruke – mrzimo Vučića? To smo mi svi shvatili, i cela Srbija. Mi nismo ništa čuli.

Jedno morate da znate, da je narod Srbije rekao svoje na izborima. Narod Srbije prepoznaje ko brine o njemu i narod Srbije zna sa kim ima budućnost.

U danu za glasanje podržaću predloge zakona, sporazuma, izveštaje, kao i moja poslanička grupa, Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve.

Zahvaljujem.
Poštovani predsedniče Skupštine, uvaženi ministri sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, odnos između Republike Srbije i UAE su na najvišem nivou, a intenzivno se radi posebno u oblastima borbe protiv organizovanog kriminala i tako i u razmeni operativnih podataka.

Prepoznajući vizionarsku politiku našeg predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije, duboko cene i poštuju zalaganje, borbu za bolju i novu razvijeniju Srbiju i borbu za teritorijalni integritet.

Posebno mogu da kažem i da istaknem sporazum sa kojim je Srbija dobila milion dolara kredita po posebnim uslovima koji se mogu nazvati poklonom. Novac je obezbeđen za kredite koji trebaju da dospeju početkom iduće godine, koji ni malo ne mogu da se nazovu dobrim.

Ujedinjeni Arapski Emirati su i ranije pomagali Republici Srbiji, 2014. godine pomoć u sanaciji štete od poplava, kao i značajnu medicinsku pomoć u vreme pandemije korona virusa.

Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati imaju značajne projekte. To su „Beograd na vodi“, koji je izmenio izgled Beograda i izgradnja fabrike za proizvodnju vakcina kao zajednički projekat koja se gradi na teritoriji opštine Zemun. Zato i navodim reči našeg predsednika Aleksandra Vučića - naše prijateljstvo izuzetno je čvrsto i kada je teško mi možemo da se oslonimo na Emirate, što je i do sada nebrojeno buta pokazalo da su nam naši prijatelji pomagali u najtežim trenucima.

Želim da istaknem isto tako iskreno prijateljstvo između Mađarske i Srbije, utemeljeno radom i saradnjom našeg predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana.

U trgovinskoj razmeni sa našom zemljom Mađarska je na drugom mestu u Evropi. Samo u poljoprivredi ta razmena prelazi negde oko 200 miliona evra. Kao pouzdan partner sa našom zemljom u planu je izgradnja naftovoda koja bi trebalo da reguliše i da stabilizuje naše tržište. Upravo ugovor sa Mađarskom za skladištenje je omogućio da naša zemlja može mirno da sačeka zimu, što nije slučaj u ostalim i razvijenijim zemljama Evrope.

Kao neko ko živi i radi u Zemunu imam potrebu da kažem da smo mi Zemunci velike patriote, neko ko je prihvatio nesebično sve one koji su raznim kolonama krenuli put Srbije, bežeći od rata, zla.

Mi smo ih dočekali, prihvatili i uverili da mogu da sa nama grade i rade u našoj Srbiji.

Dakle, 250 hiljada izbeglih lica je krenulo put Srbije i većina njih je došlo u Zemun, u Busije, u Zemun Polje, Altinu, Plave Horizonte, tamo gde se Srbi ne dele, gde smo svi mi Zemunci.

Kada ulazite u Busije postoji jedan spomenik u vidu knjige i na njoj piše – ovde sećanja žive na sve poginule i nestale, koji nisu stigli sa izbegličkim kolonama. Aleksandar Vučić i SNS je prekinula taj zavet ćutanja, koji je trebalo da rezultira zaboravom svih onih koji su nestali, ubijeni i prognani.

Mi ćemo da pričamo, da obeležavamo, da snimamo serije i filmove samo da srpski narod ne zaboravi svoja stradanja.

Sa ponosom mogu da kažem da je 2009. godine sve krenulo iz Zemuna, neka nova, bolja budućnost za nezavisnu i slobodnu, samostalnu Srbiju.

Neko je ovde u ovom domu rekao – mi znamo da se iz Zemuna Vlada, a ja ću vam reći da se iz Zemuna vladalo samo onda kada je iz Zemuna vladao zemunski klan zajedno sa onima koji su slučajno došli na vlast kako u Srbiju, tako i u Zemun.

Godine 2003. kada se desilo ubistvo premijera, kojeg vi niste mogli da sačuvate, rešili ste da hapsite, da rušite utvrđenje zemunskog klana, histerično, panično, odmah do temelja i od tog i od takvog rušenja i od tih detonacija su popucala sva stakla na dečijem odeljenju Doma zdravlja Zemun i nije vas bilo briga gde će i kada da se leče bolesna deca.

Ja vas pitam, recite mi, zašto je bila potrebna tolika žurba, čega ste se uplašili i šta je trebalo da nestane sa rušenjem te zgrade?

U danu za glasanje ja ću podržati sve predloge zakona, kao i moja poslanička grupa Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve.

Zahvaljujem.
Zahvaljujem. Poštovani predsedavajući, uvažena ministarko sa saradnicima, poštovani građani Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, Zaštitnik građana je nezavisni organ koji brine o zaštiti i unapređenju ljudskih prava i sloboda, rešava probleme građana i veza je i kontrola institucija u korist građana.

Njegov delokrug je u oblasti prava deteta, prava izbeglih lica, tražiocima

Azila, prava LGBT populacije, osoba sa invaliditetom, starijih lica, Romima i Romkinjama rodne ravnopravnosti i nacionalnih manjina. U procesu pristupanja EU, od velike važnosti je usklađivanje zakona i propisa o poboljšanju ljudskih prava i smanjenju nejednakosti u društvu.

Izbor i prestanak funkcije zaštitnika građana je određen posebnim pravilima i uslovima za izbor, i kao i način prestanka funkcije.

Predviđen je maksimalni broj zamenika, Narodna skupština ga bira većinom glasova narodnih poslanika, i novina je uvođenje instituta javnog poziva, svih zainteresovanih lica, kao i potencijalnih kandidata.

Javni poziv raspisuje predsednik Narodne skupštine, a Predlog zaštitnika građana koji ispunjuje uslove, utvrđuje se većinom glasova nadležnog odbora.

Predloženo je i produženje mandata, ali bez mogućnosti ponovnog izbora. Proces izbora pokreće se 6 meseci, pre isteka mandata, a predlogom zakona predviđen da Zaštitnik građana ima najviše 4 zamenika koji mu pomažu i svaki od njih ima određenu specijalnost, vezanu za nadležnost, kao što je zaštita prava lica lišenih sloboda, ravnopravnost polova, prava deteta, pripadnika nacionalnih manjina, osoba sa invaliditetom. Pre stupanja na dužnost, polaže zakletvu i od tog dana mu teče mandat.

Zaštitnik građana i njegovi pomoćnici ne mogu se baviti politikom, on ima imunitet kao narodni poslanik. Novo pravilo je isto tako, ako u toku mandata ispunjava neki od uslova za odlazak u penziju a nastavlja da vrši svoju dužnost do isteka mandata. U nadležnosti je taksativno navedeno, kao i ovlašćenje i vršenje kontrole, redovan godišnji izveštaj, kao i do sada, Zaštitnik građana podnosi Narodnoj skupštini i najkasnije do 15. marta, naredne godine za prethodnu godinu.

On ima pravo na visinu plate predsednika Ustavnog suda, njegovi pomoćnici na visinu plate sudija Ustavnog suda. Zakon predviđa budžetsku raspodelu sredstava institucija Ombudsmana da bi njihov rad mogao da bude nezavisan i efikasan.

Kao jedan od zadataka Zaštitnika građana je i zaštita novinara, takođe sam i ja, ali molim vas, kao institucija od velikog značaja.

Ali, šta se dešava kada pojedini novinari, svojim nastupima, izjavama stavljaju metu na čelo predsednika Srbije, Aleksandru Vučiću i njegovoj deci, ne prezajući ni šta će, ni kada će izjaviti i kako brutalno izvređati.

Da li su njihove nadležnosti i slobode stvarno bez granica? Da li to znači da svaka njihova izjava u vidu vređanja i psovki može da se tumači kao kreativna sloboda, mada nama je to svima jasno da to nije kreativna sloboda, nego njihov poziv na linč, ali stvarno poziv na linč malom detetu, devojci, momku, njihovim roditeljima, baki i deki.

Ako je tako, ako novinari imaju svoja prava i slobode, zašto neki drugi nemaju toga ni deseti deo? Zašto se neki novinari štite, a neki tretiraju, kao džak za udaranje ovih koji pozivaju na linč i vređaju?

Kada će Zaštitnik građana zaštiti najvažniju instituciju u Srbiji, legitimno izabranog predsednika Srbije, Aleksandra Vučića? Direktno izabranom voljom građana na izborima. Zaštitnik građana se bira glasanjem nas, poslanika. Predsednik Srbije na izborima, voljom, većine građana. Razlika je evidentna.

Svakodnevno smo svedoci svakodnevnih napada na porodicu našeg predsednika Aleksandra Vučića, izjavama koje se otvoreno pozivaju na linč i na nasilje, vrlo otvoreno. Bezbednost porodice Vučić je ozbiljno ugrožena i svi ćute, ćute udruženja novinara, ne osuđujem ni novinare, ni medije, samim tim ćutanjem, ja mogu samo da kažem da takve izjave podržavaju.

Zamolila bih vas da nam kažete kojim zakonskim sredstvima se deluje na takve, naročito u razvijenim zemljama EU i u SAD-u. Opet pitam, da li predsednik države, njegova porodica i deca imaju pravo na zaštitu ili se misli da ćete tako zaustaviti napredak Srbije? Vi ćete da jedete ćevape, psujete i vređate majku predsednika, upravo vi, kreativni novinari i to sve u vreme kada mogu da vas gledaju svi, od sedam do 70 godina. Ali, vi ste elita i vama je sve dozvoljeno i oprošteno, ali većina ima pravo da vam kaže gde vam je mesto, odlučna, odvažna većina, ona koja voli Srbiju i vidi bolju budućnost sa Aleksandrom Vučićem. Upravo ta većina, će vam opet reći na izborima da ste ružna istorija Srbije.

U danu za glasanje podržaću predlog zakona, kao i moja poslanička grupa Aleksandar Vučić – Za našu decu.
Poštovani predsedavajući i uvažena ministarko sa saradnicima, poštovani građani Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, buka je svaki neželjeni i neprijatni zvuk koji izaziva stres celog organizma i kada duže traje, njeni štetni efekti su veći.

Ovakav neprijatni zvuk može direktno uticati na ljudsko zdravlje, kako na čulo sluha tako i na ostale organe, izazivajući poremećaj sna, razdražljivost, pad koncentracije, hroničnu iscrpljenost, uznemirenost pad imuniteta.

Hronična buka dovodi do stresnih reakcija, koje dovode do skoka krvnog pritiska, glukoze i lipida, i te promene vode do ubrzanog nastanka koronarnih bolesti srca.

Buka u detinjstvu prouzrokuje problematičan krvni pritisak u zrelom dobru. Beograd ima problema sa bukom već godinama i ne samo sa izvorima buke koji dolaze iz ugostiteljskih objekata, nego i auto putevima koji prolaze pored naseljenih mesta, i ovim zakonom efikasnije ćemo se boriti sa nesavesnim građanima, vlasnika takvih ugostiteljskih objekata.

Izlaskom na teren komunalna milicija moći će adekvatnim aparatom da izmeri nivo buke i prilikom utvrđivanja da količina buke prelazi nivo dozvoljenog, vlasnik će biti opomenut, ali ako i to ne da rezultat biće izricane zaštitne mere.

Jedna od njih je propisana kazna ili oduzimanje aparata ili instrumenta koji proizvode nedozvoljeni nivo buke. Mandatna kazna koja je propisana za ovakav prekršaj je 150.000 dinara, uz mogućnost privremenog ili na duže vreme zatvaranje objekta.

Zakon koji će imati utvrđene granične vrednosti, kao i transparentnost informacija, zakon koji podrazumeva i kažnjavanje drugih firmi koje emituju buku, kao npr. „Putevi Srbije“, ako gradnjom autoputeva ne postave zaštitne ograde u delovima kroz koji autoput prolazi pored naseljenog mesta ili zdravstvenih ustanova.

Zakon koji je usklađen sa zakonima Evropske unije, koji govori da Srbija ide putem napretka i da ovakvi zakoni jasno govore da su nam građani Srbije na prvom mestu.

Danas, posle 21 godinu, posle 5. oktobra, već sledećeg dana narodu je bilo sasvim jasno da je izigran, prevaren i da je pokriće za dovođenje onih koji su dokazali da im je rušenje, uništavanje zemlje, lično bogaćenje specijalnost.

I ništa se nije promenilo ni posle 21 godinu u vezi vas. Sa punim ustima demokratije pljujete sve što je srpsko, sve što je srpski napredak, čak proglašavajući Srbe genocidnim narodom. Srpskom narodu sa vama i ne treba neprijatelj spolja.

Kao što je mržnja prema Srbima jedina politika nekih van granica Srbije, tako je i vama mržnja jedini program vaših stranaka, pozivanje na rušenje i nemire je jedino što znate. Morate da naučite da je samo izborni rezultat jedino rešenje za dolazak na vlast, je besmisleno da za vas nema cenzusa.

Mislim da je to i za vas ponižavajuće ali nećete da priznate, jer znate da za vas neće da glasa veliki deo Srbije, sem lažne elite koja podržava psovanje nečije majke. Čudno, ta lažna elita nikada mi nije odavala tu sliku, ali dobro oni su ipak elita, doduše, lažna.

Morate ovom narodu da kažete da sa vama neće nikada dočekati 6. oktobar, jer on niti će ikada svanuti, jer ste u mraku i u lažima najlakše oteli 619 miliona evra.

Šta ste uradili za bolje Srbiji? Takav program kod vas je ravna linija. I kao što kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić - sve što je u Srbiji napravljeno, izgrađeno, obnovljeno, vi gospodo nećete moći ni da okrečite.

Vama uvažena ministarka, želim svu sreću u daljem radu i sve dok ste vi tema napada onih kojima je novčanik na prvom mestu, budite sigurni da radite za dobrobit Srbije, svima nama kojima je Srbija na prvom mestu na čelu sa našim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U danu za glasanje, naravno da ću podržati Predlog zakona, kao i moja poslanička grupa Aleksandar Vučić – Za našu decu.

Zahvaljujem.
Poštovani predsedavajući, uvažena ministarko sa saradnicima, poštovani građani Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, cilj donošenja zakona je sistem zaštite potrošača i usklađivanje prava potrošača sa potrošačkim pravima EU.

Ovim zakonom nameću se obaveze trgovcima da moraju da učestvuju u vansudskim sporovima sa nezadovoljnim kupcima. Trgovci su vrlo često odbijali reklamacije, upućujući nezadovoljne kupce na sud, a oni svoja prava na ovaj način nisu ili su retko koristili.

Potpisivanjem posebnog postupka za vansudsko rešavanje omogućuje se brzo, efikasno i delotvorno rešavanje potrošačkih sporova na obostrano zadovoljstvo i kupaca i trgovca. Spor je moguć pokrenuti tek kada kupac se reklamira, a trgovac odbije reklamaciju i za to priloži neki dokaz. Telo koje će voditi vansudska rešavanja biće formiran od strane Ministarstva, a svaka trgovina moraće na vidnom mestu da istakne obavezu propisanu zakonom. Trgovci koji ne budu želeli da učestvuju u vansudskim sporovima biće sankcionisani.

Novim zakonom propisana je kazna od 50.000 dinara za prodavce koji svoje usluge i proizvode plasiraju putem telefona, bez pristanka potrošača. Telefonski brojevi biće upisani u registar potrošača koji ne žele da primaju pozive i poruke oglašavanja ovim putem. Operater elektronske komunikacije dužan je da upiše ili ispiše podatke u roku od sedam dana prijema zahteva potrošača, a Ministarstvo trgovine propisaće način upisa i ispisa uslova, kao i način vođenja ovog registra.

Čak primer su i usluge tj. visoke cene, popravke. Vrlo često se dešava da cena u ponudi nije ista kao cena u realizaciji. Cene posle date popravke znatno su više. Novim zakonom račun veći od 5.000 dinara, majstori su u obavezi da daju specifikaciju tj. tačnu ponudu, navedenu u cenu popravke. Znači, šta se popravlja, koliko je potrošeno za kupovinu novog dela?

Kupac pristaje na tu datu ponudu, majstor može da počne u realizaciju i da počne svoj rad. Bez ponuđene specifikacije u ponudi kupac neće morati da plati račun usluge. Ovim zakonom daje se mogućnost razvoja potrošačkih pokreta i putevi finansiranja i sufinansiranja njihovih udruženja.

Izbori su izvesni kao i datum izbora, a mi smo svedoci najprljavije kampanje od nekih kojima ni 3% cenzusa nije dovoljno da budu parlamentarna stranka. U nemogućnosti da ponude Srbiji bolju budućnost, oni nude program najotrovnije mržnje, nigde viđeno do sada ni u jednoj zemlji na svetu.

U nedostatku priliva para kojima su oštetili građane Srbije, mete su im deca, jer ako neko poželi sve najgore deci svog političkog protivnika, to govori da to nije čovek. Ako je njihovo političko oružje napad na porodicu to govori o njima, da njima ne znači porodica ništa i da porodica za njih nije svetinja.

Naša dužnost i obaveza je da o tome glasno govorimo i tako izrazimo podršku našem predsedniku. Samoproglašena elita dozvoljava sebi da ocenjuje ko je čovek, a ko nije, ko je glumac, a ko ne. Ta ista elita ćuti i tako podržava maliciozne izjave sledbenika politike Dragana Đilasa, koji žele da se deca našeg predsednika raspadaju od najgorih mogućih bolesti. To nije politika, to je najgora moguća mržnja, to ne može i ne sme da bude budućnost Srbije.

Borba za budućnost su rekonstruisane bolnice, klinički centri i novi domovi zdravlja, rekonstruisane i novoizgrađene škole, obdaništa, novi autoputevi, mostovi, fabrike, stabilna i sigurna zemlja.

Vi ste gospodo ostavili pustoš sve u korist vaših novčanika. Zdravstveni sistem je bio u toliko urušen da smo mogli samo da budemo nemi posmatrači pustoši i tragične statistike koju ostavlja korona virus iza sebe, ali izgrađene su tri kovid bolnice u kojima mladi doktori spašavaju hiljade života i kada prođe svo ovo zlo, oni će ostati u svojoj zemlji i raditi svoj posao u najboljim mogućim uslovima, sa normalnim platama koje su gospodine Dragane Đilas, mnogo veće nego kad ste vi bili na vlasti i u gradu i u Republici.

Izjavljujete da doktori treba da imaju 1.000 evra platu i to ste potpuno u pravu, ali zašto se niste borili za te iste njihove plate kada ste bili u poziciji? Naravno da niste mislili na njih, jer ste samo mislili na sebe i o tome kako ćete opustošiti budžet za 619 miliona evra.

Vi nudite prošlost, mi nudimo budućnost koja gradi, stvara sigurnost, mir i stabilnost. Budućnost ove zemlje je da se rađa više beba i to je cilj ove Vlade na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Moram da pohvalim opštinu iz koje dolazim. Opština Zemun petu godinu za redom deli rančeve koji sadrže pernice, majice, komplete pribora za pisanje i crtanje. Tako je 1863 đaka prva u 20 osnovnih škola dobilo ovaj mali znak pažnje od opštine Zemun.

U danu za glasanje podržaću predlog zakona, kao i moja poslanička grupa Aleksandar Vučić – Za našu decu. Hvala.
Uvažena predsedavajuća, uvažena ministarka sa saradnicima, poštovani građani Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, u Poglavlju 23. koje se odnosi na pravosuđe, predviđena je izmena Zakona o sudijama u Visokom sudstvu, u cilju uvođenja etničkog odbora kao stalnog radnog tela, nadležnosti Poslovnika o radu, kao i obaveze izrađivanja izveštaja o njegovom radu. U cilju stvaranja pravosuđa, koje će biti nezavistan i samostalan bez uticaja politike, i aktuelne vlasti, u njegovom radu i odlučivanju. To je obaveza Srbije prema EU, definisana akcionim planom za poglavlje 23.

Četiri osnovna problema u sudstvu Srbije bili su nedovoljna nezavisnost, neodgovarajući i neusklađeni zakoni, neravnomerna opterećenost sudova i sudija i neodgovarajuća obuka sudija, što je uzrok nezadovoljstva građana sudstva.

Sećamo se 2009. godine i katastrofalne reforme sudstva koja je 500 sudija ostavila bez posla, takoreći na ulici. Tadašnja vlast priznala je grešku tako da ne mogu da se brane amnezijom i upravo iz tog razloga moramo podsetiti građane Srbije da je nezavisno sudstvo bilo tada samo mašta i na dnu lestvice institucija. Manje od 10% građana imalo je poverenje u sudske organe.

Neuspela reforma 2009. godine koštalo je Srbiju od pet do šest milijardi dinara isplaćeno na ime naknade materijalne štete, tj. neisplaćenih plata, kao i troškova postupka koje su vodili.

Što se tiče naknade nematerijalne štete, povrede časti, ugleda itd. nemamo tačnih podataka. Pojedinačni zahtevi i oštećeni su bili od nekoliko stotina hiljada dinara do nekoliko miliona dinara.

Zatečeno stanje dugova Ministarstva pravde prema sudskim veštacima, sudijama, porotnicima, braniocima bilo je više desetina miliona evra. Ti dugovi su u potpunosti isplaćeni. Reforma je sprovođena za vreme kada je predsednik Srbije bio Boris Tadić, a ministarka pravde Snežana Malović.

Problem Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića je borba protiv kriminala i korupcije. Ovoj borbi niko ne sme biti zaštićen, položen funkcijom, ni jedna članska karta neće biti zaštita za one koji ne poštuju zakon.

Odlučna borba protiv kriminala u svakom obliku daće pun doprinos podrške ekonomskom razvoju i dobar domaćin svim svetskim investitorima. Prvi put u našoj istoriji država je odlučna u želji da kriminal svede na najmanju moguću meru.

Ovoj borbi najvažniji saborci ste nam upravo vi, sudije, tužioci, jer bez vas mi ne možemo pobediti. Zato vratite veru u sudstvo, pokažite običnom čoveku da je Srbija zemlja kojom vlada zakon, pravo i pravda.

Najveći zagovor iz proglašenja Srbije i srpskog naroda genocidnim narodom i krivca za sve ratove je Nataša Kandić, neko ko koristi svaki momenat da podrži pritisak protiv srpskog naroda. Sada u želji da proglasi Srbe genocidnim narodom ima podršku i društvo od strane Aljbina Kurtija i Marinike Tepić.

Svoju koleginicu iz saboraca okarakterisala je, citiram – Marinika Tepić je jedina koja ima političku budućnost, hrabra, bistra, ne odustaje da počne da govori i o prošlosti.

Nataša Kandić govori o gospođi i Preletačević koja daje nalog svojim pulenima da nasilno iseljavaju novinare iz svojih domova. Da li je to primer demokratije koju oni podržavaju?

Ja vas sada pitam – kako je moguće tamo gde želite Srbe da optužite za genocid zašto tamo Srba nema? Gde je taj srpski narod nestao iz Hrvatske, gde je nestao sa Kosova i Metohije, ako su Srbi ti koji su vršili zločine i genocid na tim prostorima kako tamo Srba nema ili su Srbi manjina? Zašto jednu ženu povratnicu u Đakovicu maltretirate, organizujete proteste protiv jedne žene ispred njenih vrata, pretite ubistvom, zašto Dragici Gašić ne dozvoljavate da živi tamo gde je rođena?

U danu za glasanje podržaću Predlog zakona, kao i moja poslanička grupa Aleksandar Vučić - Za našu decu.

Zahvaljujem.
Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, uvažena ministarka sa saradnicima, poštovani građani Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Islanda govori o dopunama o poljoprivrednim proizvodima da bi se uspostavila zona slobodne trgovine između Republike Srbije i ostalim zemljama koje su članice Sporazuma EFTA na bilateralnoj osnovi, kao i sa Islandom, tako i sa Norveškom i Švajcarskom, uključujući i Lihtenštajn.

Sastavni deo Sporazuma je Protokol B koji definiše pojam proizvoda sa poreklom i metodama administrativne saradnje u cilju olakšavanja trgovine.

Važno je reći da je Srbija na svetskoj listi najbezbednijih zemalja na 34. mestu i najbezbednija zemlja u regionu. Sledeća na listi je Rumunija, koja se nalazi na 51. mestu, a pri dnu liste su Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Na indeks sigurnosti utiču prirodne katastrofe, kriminal i terorizam. To govori o politici, odlučnoj politici Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, koji su rešeni da Srbija bude sigurna i stabilna zemlja, zemlja mira, zemlja vladavine prave.

Ono što govori o potvrdu tome su nemačke investicije u Srbiju. U Srbiji trenutno posluje 400 nemačkih kompanija, koje zapošljavaju 65.000 ljudi. Nemačka je godinama jedan od najvećih investicionih partnera u Srbiji i ova duga tradicija poslovanja čini Srbiju stabilnim partnerom.

Nemački investitori ocenjuju ekonomski razvoj Srbije pozitivan, naročito gledajući kako je Srbija izašla iz korona krize. Najvažnija privredna grana u koju su Nemci investirali je automobilska industrija, a to jesu auto-delovi. A najviše investicione oblasti za ulaganje su interesantne elektro-tehnika i tekstilna industrija. Potencijal za investiranje pruža i poljoprivreda.

Još jedan važan sporazum koji je potpisan u Moskvi 25. oktobra 2019. godine sa članicama EA, EU, Rusijom, Kazahstanom, Belorusijom, Jermenijom i Kirgistanom. Sporazum koji stupa na snagu, Srbiji se otvara tržište od 180 miliona ljudi gde će naši proizvođači moći da izvezu pod veoma povoljnim uslovima, a to znači da će za 90% proizvoda važiti bescarinski režim. Najveće koristi od ovog sporazuma imaće upravo poljoprivredni proizvodi.

Srbija mora ojačati ekonomski. Zbog toga mora biti plodno i stabilno tle za sve svetske investicije.

Naš put je put EU, ali mi želimo da budemo partneri sa celim svetom i zato moramo čuvati mir i stabilnost.

Dok javni dug svuda raste, kao što je u Italiji na 167%, Francuskoj 120%, Grčkoj 240%, Hrvatskoj 88%, Crnoj Gori na 106%, javni dug Srbije, uprkos koroni, drži se na 58% i to daje poverenje investitorima.

Citiram reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića: „Srbija će pobeđivati sa više fabrika, većim platama i penzijama da hoće da bude bolja od drugih, a jedino što će da kaže jeste da ništa tuđe nećemo, ali nećemo dati tako ni da po merilima drugim budemo dobri ako damo nešto što misle da nam ne pripada, a pripada nam više od devet i po vekova“. Živela Srbija. Zahvaljujem.
Poštovani predsedavajući, uvažena ministarko sa saradnicima, poštovani građani Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama uređuje se pravni status voda, integralno upravljanje vodama, objektima, zemljištem. Sprovođenjem donetog zakona pokazalo je svoje nedostatke koje dopunama treba otkloniti i, naravno, uskladiti sa zakonima EU, usklađivanjem uredbi Zakona o inspekcijskom nadzoru, opštem upravnom postupku, prekršajima, zaštiti podataka o ličnosti, kao i o javnoj svojini.

Usvojen je predlog Svetskog fonda za prirodu da se pod merom zaštite od poplava… Nacrtom zakona je propisano da se program vađenja rečnog nanosa donosi na period od dve godine. Zakonom o vodama je predviđena mogućnost da se podzemne vode mogu koristi za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, kao i kontrola kvaliteta te vode, podsticanje u prečišćavanju otpadnih voda, kontrola kvaliteta voda namenjenih za ljudsku upotrebu kako za piće pod određenim standardima, naravno, tako i za kupanje i rekreaciju, mere praćenja opasnih supstanci čije je ispuštanje u prirodu ograničeno ili zabranjeno, sprečavanje i kontrola velikih industrijskih postrojenja sa visokim potencijalom zagađenja i da su u obavezi posedovanja dozvole sa ispunjenim uslovima životne sredine, obavezne procene rizika od poplava u cilju smanjenja njihovih nepovoljnih uticaja, kako na ljude, tako na životnu sredinu i privredu.

Bili smo svedoci katastrofalnih poplava 2014. godine koje su pogodile naročito Obrenovac, a koje su mogle biti sprečene brigom bivše vlasti, Dragana Đilasa, Borisa Tadića, Vuka Jeremića. Nedovoljna ulaganja bili su glavni uzrok problema, nemara.

Odgovorna politika Vlade Republike Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem uložila je u sanaciju i zaštitu od poplava negde oko 17,5 milijardi dinara. Kancelarija za upravljanje javnih ulaganja zajedno sa „Srbijavodama“, sanirano je 51 lokalnih vodotoka, 18 brana bujičnih voda, kao i čišćenje korita, završeno je 13 nasipa, kao i 25 bujičnih pregrada. Tako radi odgovorna vlast na čelu sa predsednikom koji ima odgovornost prema svom narodu.

Srbija se gradi, diže se iz pepela, ruševina i sve da je toliko mrzite ne možete se okrenuti ni na jednu stranu, a da ne vidite dizalice, mašine, radnike koji neumorno rade i grade da bi obnovili svom narodu svoju Srbiju. Grade autoputeve, bolnice, kliničke centre, mostove, pruge, fabrike. Ne možete, a da ne vidite.

Da, znam, reći ćete – gradi se od naših para. Ja vas sada pitam – da li je moglo da se gradi od vaših para u periodu od 2000. do 2012. godine? Šta se izgradilo za to vreme? Da se gradilo ovim intenzitetom, gde bi sada bila Srbija? Zašto ne pitate gde su vaše pare od 2000. do 2012. godine kao što vidite gde su vaše pare danas? Reći ću vam ja – na računima Dragana Đilasa, u njegovim nekretninama, u 619 miliona evra koje je oteo od vas. E, tu su vaše pare.

U danu za glasanje podržaću Predlog dopune i izmene zakona, kao i moja Poslanička grupa Aleksandar Vučić – Za našu decu.

Zahvaljujem.
Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, uvažena ministarko sa saradnicima, poštovani građani Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, terorizam je oblik nasilja koji ugrožava kako unutrašnju, tako i međunarodnu bezbednost.

Savremeni teroristi su uglavnom kategorija razboritih i promišljenih pojedinaca za koje je terorizam racionalni izbor ostvarivanja svojih političkih ciljeva. Oni su izabrali put krvoprolića, straha i panike širom sveta. Mogućnost upotrebe oružja za masovno uništenje nije isključeno. Cilj terorista je stvaranje nebezbednosti, nemoći, nepoverenja u državnu vlast koja je dužna da u jednoj zemlji osigura bezbednost i sigurnost svojih građana.

U borbi protiv terorizma nužnost formiranja ove baze više nego je potrebna. U njoj ćemo moći naći podatke koji će nam dati odgovore na pitanja – ko su teroristi, koje su terorističke grupe, organizacije, kao i jedno važno pitanje – ko ih finansira? Tačnije, da li je to pravno ili fizičko lice, da li je registrovano ili ne registrovano na listi Ujedinjenih nacija ili nacionalnoj listi terorista ili listi terorističkih organizacija. U njoj ćemo takođe naći podatke o licima koji su već imali terorističke aktivnosti.

Nacionalna baza biće skup podataka o postojećim bazama nadležnih organa. Obaveštajna služba se smatra prvom linijom borbe protiv terorizma. Prikupljanje podataka, formiranje baze i razmena sa drugim institucijama i njena analiza su ključni preduslovi antiterorističke strategije.

Svedoci smo pritiska na Srbiju, a posebno na našeg predsednika Aleksandra Vučića, sa željom da se zaustavi dalji napredak Srbije.

Kao što je i bilo reči, Srbija je počela proizvodnju vakcina u „Torlaku“ „Sputnjik V“ u saradnji sa Rusijom, a veoma brzo počinje izgradnju fabrike za proizvodnju „Sinofarm“ vakcine u saradnji sa našim kineskim saradnicima.

Time je Srbija stavila tačku na uticaj od te farmaceutske mafije. Srbija više nikada neće biti u redu čekajući milostinju i mrvice, kako bi mogla da vakciniše svoje građane.

Odgovorna politika Vlade Srbije, našeg predsednika govori o tome da je napravljena bolja i uspešnija Srbije. Pod velom zelenih i brige za ekologiju, Srbija trpi pritisak velikih moćnika uz pomoć njihovih sluga u Srbiji. Dvesta pedeset miliona dinara uloženo je u nacionalne parkove i zaštitu životne sredine, pravljenje fabrika za preradu otpadnih voda, reciklažnih centara, kao i projekat Ministarstva životne sredine i prosvete o edukaciji dece po školama u želji da se postigne svest i briga za čistiji vazduh, čistiju zemlju, čistiju vodu.

Čvrsta opredeljenost za borbu protiv kriminala jasno govori i o prilogu hapšenja predsednika opštine Palilula, da niko neće biti izuzet od sprovođenja zakona o poreklu imovine.

Ovim potezom vladajuća stranka pokazuje da je narod na prvom mestu, kao i odgovornost prema glasu naroda. I ovo je poruka narodu, kao i svima u vlasti i opoziciji da će morati da polože račun i objasne odakle veliki kapital od prosečne funkcionerske plate.

U Srbiji dolaze investitori najavljujući nova ulaganja u nizu novih fabrika koje će zaposliti 18.000 tj. 16.835 radnika i time dodatno smanjiti nezaposlenost i poboljšati standard naših građana.

Ukupna investiciona obaveza za ove fabrike je 2.067.400 evra i to, ja ću pročitati i gradove i fabrike.

U Jagodini „Fišer“, automobilska industrija plastičnih delova enterijera, planiran broj zaposlenih 400. Ćuprija, „Feka“ - automobilska industrija proizvodnje svetlosnih elemenata i ogledala, planirani broj zaposlenih 130. „SNP“ proizvodnja premijum delova za enterijer vozila, planirani broj zaposlenih 445. Loznica i Šabac, „Mint-1“ i „Mint-2“, automobilska industrija, planirani broj zaposlenih 1.000, Kraljevo, „Leoni“ automobilska industrija kablovskih setova, planirani broj zaposlenih 4.500. Pančevo, svetski proizvođač transmisione kutije za vetroturbine, planirani broj zaposlenih 281. „Bros grup“ proizvodnja motornih upravljača električnih pumpi i motora za hlađenje, planirani broj zaposlenih 1.100. Inđija, „Graundfos“ proizvodnja pumpi, planirani broj zaposlenih 300. Stara Pazova, „MTV aero“ fabrika za remont delova avionskih motora, planirani broj zaposlenih 440. Surčin, „Nestle“ konditorska industrija, planirani broj zaposlenih 197. Novi Sad, „Kontinental“ proizvodnja visoko-tehnoloških delova za enterijer automobila, planirani broj zaposlenih 501. „Beri Kalebo“ fabrika za proizvodnju čokolade, planirani broj zaposlenih 100. Japanski „Nidek“ proizvodnja elektromotora, planirani broj zaposlenih 500. „BMTS tehnolodži“ automobilska industrija za proizvodnju turbo punjača, planirani broj zaposlenih 500. Valjevo, „Bizerba“ fabrika za proizvodnju vaga, planirani broj zaposlenih 305. Zrenjanin, „Linglong“ proizvodnja automobilskih guma, planirani broj zaposlenih 1.200. Niš, proizvodnja farova i zadnjih svetala za automobile, planirani broj zaposlenih 1.000. Kruševac, "Henkel" novi pogon, hemijska industrija deterdženata u kapsulama, planirani broj zaposlenih 100. "Janfeng traj sistem" automobilska industrija metalnih ramova za auto sedišta, planirani broj zaposlenih 162. Zaječar, "Aptiv" proizvodnja kablovskih instalacija, planirani broj zaposlenih 2.500. Subotica, "Bojsen" automobilska industrija auspuha, planirani broj zaposlenih 400.

Na kraju, apelujem na Beogradski univerzitet, kao i na Ministarstvo prosvete da reaguju, daju saopštenje, iskažu svoj stav, daju neku izjavu povodom morbidnih izjava i pretnji profesora Pravnog fakulteta Vladimira Vuletića.

Bili smo svedoci da su reagovali na mnogo manja dešavanja, ali sada ništa, ćute. Čovek koji preti da će Aleksandar završiti u ćevapima. Predstavlja se kao brat Veljka Belivuka koji je mnoge svoje protivnike mleo u mašini za mlevenje mesa i pravio ćevape. Onda je ova izjava ozbiljna pretnja produžene ruke mafiji.

U danu za glasanje podržanju predlog zakona, kao i moja poslanička grupa Aleksandar Vučić - Za našu decu. Zahvaljujem.
Poštovani predsedavajući Skupštine, uvaženi ministre sa saradnicima, poštovani građani Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, lična karta je javna isprava o kojem građani Srbije dokazuju identitet i kao dokaz u drugim činjenicama koje se u njoj nalaze.

Pravo na ličnu kartu ima svaki građanin Republike Srbije stariji od 16 godina i njihova je dužnost da je imaju. Izmene i dopune Zakona o ličnoj karti donosi se zbog uobičajenih nedostataka i zbog zaključka Vlade koji je usvojen plan prioritetnih aktivnosti i za smanjenje administrativni teret u Republici Srbiji s projekta „Stop birokratiji“.

Izmenjene odredbe posebno se odnose na oglašavanje gubitka lične karte, građani neće morati da oglašavaju u „Službenom glasniku RS“, već nadležni organ MUP-a, oglašava zvaničnoj veb prezentaciji MUP-a, nakon donošenja Rešenja o proglašavanju lične karte nevažeće.

Sem ove izmene predviđa se dopuna podataka sadržanih u obrascu lične karte dodaje se podatak o adresi prijavljenog prebivališta, predviđa se i upisivanje u mikrokontroler tj. čip, sertifikat za elektronsku identifikaciju na osnovu čega lična karta predstavlja kvalifikaciono sredstvo za identifikaciju na daljinu i šemu, elektronski identifikacije srednjeg nivoa sigurnosti.

Takođe, izmena predviđa upisivanje kvalifikacionog sertifikata za elektronski potpis na lični zahtev i odgovarajućih podataka za formiranje tog sertifikata.

Još jedna važna izmena i brisanje dela odredbe koja se odnosi na podnošenje izdavanje lične karte maloletnog lica starijeg od 16 godina. Maloletnom licu starijem od 16 godina, lična karta se izdaje uz saglasnost samo jednog roditelja bez obzira da li drugi roditelj vrši roditeljsko pravo. Lice koje zbog svoje nacionalne pripadnosti, veroispovesti ili rodnih običaja, nosi kapu ili maramu, kao sastavni deo nošnje ili odeće, može biti fotografisano sa kapom i maramom, u skladu sa propisom o načinu uzimanja biometrijskih podataka.

Lična karta može biti putna isprava, ukoliko je to određeno međunarodnim ugovorom i ličnom kartom možemo ulaziti u Republiku Srpsku i Crnu Goru.

Sistem – plati, eliminiše sve potrebe donošenja overe, uplatnice kao dokaz da je plaćena odgovarajuća taksa ili neka druga nadoknada. Sistemom www. plati e-uprava gov. rs omogućava se kreiranje jedinstvenog platnog naloga za bilo koju uslugu, gde se traži broj odobrenja i samim tim pojednostavljanje procedura, kao i ušteda vremena građana Srbije.

I da se ne zaboravi, 9. aprila 1999. godine, na Veliki petak, počela je bitka na Košarama, vodila se između srpske vojske, tada pod nazivom Vojske Jugoslavije, sa jedne strane i trostruko najmoćnijih snaga NATO regularne vojske Albanije i terorista OVK-a sa druge strane.

Cilj je napada NATO je bio da porazi jedinice Vojske Jugoslavije, na pograničnom prelazu Košare, izvrše kopnenu invaziju na KiM. Plan je bio da zauzmu Đakovicu, preseku linije naše vojske između Đakovice i Prizrena, a potom i celu Metohiju, omogućivši NATO avijaciji da ih bombarduje.

Pošto NATO nije imao uspeha u uništavanju kopnenih jedinica naše vojske, na Veliki petak, 9. aprila 1999. godine, u tri sata noću počela je masovna artiljerijska vatra sa albanske strane. Tokom tog napada, negde oko 1.500 pripadnika OVK neprimećeno je prišlo granici, na prvoj liniji je bilo oko 200 pripadnika naše vojske.

Krvava bitka, tajala je celog dana i nastavila se u toku noći. Sledećeg dana, stiglo je pojačanje za naše vojnike, u ljudstvu, i artiljerijskom oružju.

Dolazili su očevi kao dobrovoljci, da se bore sa svojim sinovima i bili su rešeni da poginu, ne dajući ni pedalj srpske zemlje.

Frontovska bitka na liniji oko dužine 15 kilometara, branili su gotovo dva meseca, uz svakodnevne pokušaje neprijateljskih snaga na proboj.

Najjači naboj, u prvim danima, desili su se 12. aprila i 6. maja, kada je kopnenom napadu prethodilo više od 10 sati neprekidnog bombardovanja NATO avijacije, pakao Košare.

Do 2011. godine nigde se nisu pojavljivali tekstovi po ovoj bici, a u borbama je poginulo 108 pripadnika naše vojske, 18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista, 24 dobrovoljca.

Najveći deo poginulih činili su mladići od 18 do 20 godina. Tela nekolicine vojnika nikada nisu dopremljena.

U današnjoj političkoj borbi, ne koriste se napadi političkih protivnika, novi metod, oružje je mnogo opasnije od napada, a to je ismevanje.

Dobro obučeni snimatelji, tekstopisci nekih humorističkih emisija, skreću pažnju sa teme događaja na neki tik, nagli pokret, grešku u izgovoru, kao materijal za ismevanje i pretvarajući sve to u koreografiju.

Običan čovek ne sme da pohvali rad, trud Vlade i predsednika Aleksandra Vučića, jer on postaje glup, neobrazovan, krezub, nalazi mu se neukus u oblačenju i sve što može biti materijal za moguće ismevanje, a sve one priznate građane koji žele da pohvale i ukažu priznanje, kao saradnike vlasti i državne bezbednosti.

Oni žele da nas predstave kao najgore, a mi da i dalje klimamo glavom nad genocide, gde smo i sami bili žrtve, ko u vreme kada su Srbijom vladali Boris Tadić i Dragan Đilas.

Mi ne smemo da se sećamo svojih stradanja, ne smemo da pominjemo žrtve, ne smemo da gradimo, ne smemo da radimo, a pre svega, ne smemo da budemo najbolji.

Nešto što nikada neće moći i neće smeti da nam zabrane, to je da volimo Srbiju.

Na kraju, želim da pohvalim organizaciju Doma zdravlja Zemun i gradske opštine Zemun, opština u kontinuitetu pruža podršku zdravstvenom sistemu. Naš zajednički cilj je dostizanje kolektivnog imuniteta. Autobus za vakcinaciju, po drugi put je organizovan 22. maja, postavljen je na Zemunskom keju, građanima Zemuna je omogućeno da u vremenu od 10 do 17 časova, bez prijavljivanja prime Sinofarm ili Fajzer vakcinu, pa kao i prethodne subote, građani pokazuju veliko interesovanje.

Upućeno je preko 15.000 poziva privrednicima, da im ponudimo mogućnost vakcinisanja zaposlenih, upućeni su pozivi obrazovnim institucijama i već smo organizovali vakcinacije u školi „Ilija Birčanin“, u preduzeću INSA i zaposlenih u fabrici „Galenika“.

U subotu nastavljamo akciju, 29. maja, autobus za vakcinu biće postavljen na Zemunskom keju, kod letnje pozornice. U Batajnici, u Zemun parku.

Apelujem i pozivam na vakcinaciju, a posebno pozivam mlade od 16 do 30 godina, jer samo tako možemo da pobedimo ovu pandemiju i steknemo kolektivni imunitet.

U danu za glasanje podržaću Predlog zakona, kao i moja poslanička grupa, Aleksandar Vučić – Za našu decu.

Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajuća.

Uvažena ministarko sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici predloženim izmenama i dopunama važećeg zakona preciziran je osnovni dokument javnih politika u oblasti aktivne politike zapošljavanja i predstavlja Strategiju zapošljavanja i Akcioni plan.

Strategija zapošljavanja Zakonom o planskom sistemu Republike Srbije usvaja se na period od pet do sedam godina. Ostvarivanjem i sprovođenjem Strategije prati Akcioni plan, a on se bira svake godine. Izmenom predlaže se da se Strategija donosi na period od šest godina, a Akcioni plan na period od tri godine.

Predloženim izmenama opredeljeno je dokument javnih politika na lokalnom nivou bude program zapošljavanja. Jedinice lokalne samouprave biće u obavezi da za svaku od ovih mera urade procenu finansijskih efekata i sredstava na godišnjem nivou da bi ministarstvo moglo da odluči o mogućem sufinansiranju.

Ministarstvo omogućava i efikasnije planiranje javnih politika, praćenje sprovođenja politike zapošljavanja, analiza i drugo, a učesnici definišu određene aktivnosti radi njihovog planiranja i učešća. Ovim će se doprineti standardizacija mera javnih politika, kao i efikasnije praćenje učinka od strane ministarstva.

Nacionalni Akcioni plan sa lokalnim akcionim planovima zajedno predstavljaju unapređenje stanja u oblasti zapošljavanja. Lokalni akcioni plan omogućava planiranje mera i aktivnosti i time se podstiče decentralizacija lokalne samouprave.

Drugog aprila 2021. godine Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja potpisalo je Sporazum o učinku Nacionalne službe zapošljavanja za ovu godinu koji će kako je ministarka istakla značajno doprineti većem zapošljavanju, a naročito najugroženijoj kategoriji stanovništva. Jedna od aktivnosti na tom polju je i realizacija mera aktivne politike zapošljavanja kroz raspisivanje javnih poziva i konkursa i za te mere obezbeđene je više od pet milijardi 700 miliona dinara. Planirano je da se u ovoj godini 18.225 nezaposlenih lica, od kojih je 2.185 osoba sa invaliditetom. Usvajanjem Strategije o zapošljavanju u Republici Srbiji za period od 2021. godine od 2026. godine i pratećeg Akcionog plana za period od 2021. godine do 2023. godine stekli su se uslovi za potpisivanje ovog Sporazuma.

Direktor Nacionalne službe zapošljavanja dodao je da su jasno definisane kategorije koje su obuhvaćene podsticajima, kao što su rekle i kolege - mlađe od 30 godine, osobe sa invaliditetom, starije od 50 godina, Romi, nekvalifikovana lica, žrtve porodičnog nasilja i drugi.

Odgovorno rukovodstvo Nacionalne službe za zapošljavanje je tokom prošle godine realizovalo skoro sve planove planiranih programa bez obzira na poteškoće koje je izazvala pandemija Kovida 19. Poštovanjem propisanih mera Nacionalna služba za zapošljavanje nastojala je da svoje usluge približi što većem broju svojih korisnika.

U otežanim uslovima Program „Moja prva plata“, više od 10 hiljada pokazalo je interesovanje za učešće za program. Tačnije, 17.081 kandidat uspešno se prijavio kod 7.524 poslodavca, 5.659 ugovora aktivno je započelo osposobljavanje kod poslodavca u privatnom sektoru, a za 144 ugovora je odloženo potpisivanje i početak iz epidemioloških razloga. Napominjem da će nezaposleni dobiti dodatnu jednokratnu pomoć u okviru ekonomskih mera pomoći Vlade Republike Srbije u vrednosti dodatnih 60 evra i ona će biti uplaćena u junu mesecu.

Drugog aprila ove godine Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je 13 javnih poziva tj. konkursa putem kojih će kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenima biti uključeno više od 18 hiljada nezaposlenih lica.

Težište će biti, kao što sam rekla, na teže zapošljivim kategorijama u koje spadaju mlađi od 30 godina starosti bez završenog srednjeg obrazovanja, stariji od 50 godina, Romi, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, korisnici novčane pomoći i žrtve porodičnog nasilja.

U saradnji sa GIZ-om Nacionalna služba za zapošljavanje obezbedila je besplatnu on lajn obuku koju upravo pogađa 200 polaznika, od toga je 190 žena ukupno, a od ukupnog broja 15 su povratnici iz Nemačke i drugih zemalja.

Oni imaju priliku da steknu određena znanja iz oblasti knjigovodstva i računovodstva i pri tome dobijaju sertifikat. Globalni program migracije za razvoj deo je Projekta „Povratak u nove šanse“ i njega finansira Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju.

Nacionalna služba za zapošljavanje zajedno sa Vladom Srbije i nadležnim ministarstvom i pored pandemije Kovida 19 uspela je da održi stopu nezaposlenih ispod 10%. Takvim uspehom mogu da se pohvale samo zemlje čija je politika upravo ta gde je narod na prvom mestu. Aleksandar Vučić izrazio je veliku radost i zadovoljstvo uspehom Srbije. Prvi kvartal ove godine – planirana je stopa rasta od minus 1,3, ali desilo se, što je ponos za svaku Vladu, stopa rasta je plus 1%, a može se i očekivati stopa rasta u drugom kvartalu od 11% na odnosu drugog kvartala prošle godine.

Time ćemo biti najbolji u celoj Evropi, a govori da ćemo imati i veće plate i penzije za naše građane, više para za sve privredne grane i nove investicije.

Povodom Dana sećanja 8. maja na žrtve zločina genocida u NDH u Koncentracionom logoru u Jasenovcu predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac u Spomen području Donja Gradina. „Ne smemo da pristajemo na ćutanje koje donosi nove logore i nove kosti. Zato poručujem, novi Jasenovac, nove „Oluje“ neće se dogoditi našem narodu. To poručuje mala, ali snažnija i dostojanstvena Srbija“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić. „Živeće srpski narod uprkos svemu i onima koji to nisu želeli“, dodaje predsednik.

O zverstvima u ovom mestu pakla govori knjiga prof. dr Gideona Grajfa „Jasenovac, Aušvic Balkana“. I on kaže da su nemački predstavnici Ministarstva spoljnih poslova 1944. godine govorili o tome da je u Jasenovcu stradalo 700 hiljada Srba.

Mi više ne živimo u vremenu kada su Srbi predstavljeni kao zli, divljaci, zločinci, a Srbi na takve izjave ostali nemi, pognute glave, trpeli i gutali zato što na vlasti u Srbiji nisu više Boris Tadić i Dragan Đilas kojima je jedini posao bio da se izvinjavaju, priznaju nešto što Srbi nisu uradili, naravno, za šaku dolara svetskih moćnika.

Srbija danas pamti svoje žrtve, poštuje svoju istoriju, ali stvara bolju budućnost bez mržnje. Istina polako počinje da se javlja tamo gde je decenijama bila davljena. Strašne slike do glave obrijane i uplašene dece neki koji su davili istinu predstavljali su kao posledicu močvarne oblati u okolini Gradine, tj. bolesti od malarije i tifusa i ne samo zatvorenika, nego i čuvara logora. Knjiga Gideona Grajf govori o svim zločinima, dokumentovanih slikama i ruši sva ulepšavanja nekih knjiga koje govore o Jasenovcu kao radnom logoru gde su dovođena deca radi boljih uslova za život u tim ratnim vremenima. Takvim izjavama sve te žrtve pakla ponovo su ubijane. Profesor dr Gideon Grajf je svetski stručnjak za Aušvic i 30 godina se bavio stradanjima i ubijanju u njemu i kada on kaže da je Jasenovac neuporedivo strašniji, brutalniji i najozloglašeniji u Drugom svetskom ratu, čovek koji nema ama baš nikakve veze sa srpskim narodom, Srbijom i srpskim poreklom. Ustaše u logoru prosto su se hvalile svojim zverstvima slikajući se pored svojih žrtava kao i načinom ubijanja okrvavljenih ruku do ramena.

Oni nisu krili ubistva nad Srbima, Jevrejima i Romima i sve to ostavljajući kao dokaz na užas Nemcima, Italijanima i to bez njihovih pritisaka i prisila. Nemački oficiri koji su posećivali ovaj logor smrti, dovođeni su do zgražavanja, a takve metode mučenja i ubijanja ustaše su predstavljale kao prirodu stvar. Mnogi logoraši izvršavali su samoubistva, jer nisu mogli više da izdrže patnju robovlasništvo do smrti, logor smrti, najstrašniji logor u Drugom svetskom ratu, Jasenovac.

Citiram odlomak iz knjige dr Gideona - Aušvic nije još bio logor kada je Jasenovac već bio klanica za Srbe, Jevreje i Rome. Nikad se neće saznati precizan broj brutalno ubijenih jasenovačkih žrtava, jer nikad nećemo saznati imena koji su nestali u dubinama Save, a bilo ih je toliko da su tela dinamitom dizana u vazduh kako bi se prokrčilo plovidbeni put nacističkim ratnim monitorima. Broj onih koji su bili spaljeni u pećima, broj onih koji se nikad nisu rodili, jer su izvađeni iz utrobi svojih majki, broj onih koji su skuvani za sapun u kazanima, broj onih koji su razapeti i ekserima zakovani na topolu užasa u gradini da polako umru i da im tela komadaju životinje, broj onih koji su 1945. godine ustaše iskopali grobove, te benzinom spalili posmrtne ostatke da bi uklonili tragove svog zločina i broj onih kojima su krečom uništeni posmrtni ostaci u masovnim grobnicama.

I na kraju, želim da pohvalim dobru organizaciju Doma zdravlja Zemun i gradske opštine Zemun. Građani Zemuna imaju mogućnost da se vakcinišu na više lokacija u zemunskim naseljima bez zakazivanja. Te lokacije su dom zdravlja, kao stalna lokacija od početka vakcinacije, Batajnica mobilni punkt, Ugrinovci, takođe, mobilni punkt, Galenika ambulanta, Zemun Polje Zdravstvena ustanova Kamendin, Busije ambulanta, Altina mobilni punkt, stari ured.

Građani Zemuna, shvataju važnost vakcinacije i žele da se vrate u život. Apelujem da se vakcinišemo i time pomognemo bržem vraćanju u normalan život da radimo, da budemo zdravi, da nam Srbija bude najposećenija zemlja, da nam ugostiteljski objekti budu puni.

U danu za glasanje podržaću Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, kao i moja poslanička grupa Aleksandar Vučić – Za našu decu. Zahvaljujem.
Poštovani predsedavajući, uvaženi ministre, dame i gospodo narodni poslanici, razlozi za donošenje izmene Zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mere podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije imaju za cilj ublažavanje ekonomskih i finansijskih posledica.

Ovaj treći ekonomski paket obezbediće dodatnih 500 miliona evra za privrednike, kako bi se obezbedila dodatna likvidnost. Pomoć se odobrava privrednim subjektima za finansiranje likvidnosti i obrtna sredstva čija je delatnost obustavljena ili bitno otežana. Republika Srbija preuzima obavezu kao garant bankama.

Cilj mera trećeg paketa je pomoć privrednim subjektima za vreme i po prestanku ovog takoreći vanrednog stanja, da bi se sprečila likvidnost i otpuštanje zaposlenih.

Vraćanje kredita ne može biti duže od 36 meseci, grejs period u trajanju od devet do 12 meseci, osim u slučaju promene moratorijuma uvedenog propisima Narodne banke. Kredit je u opticaju za 30 dana, što se tiče novih kredita, i šest meseci za obnovljene kredite. Garantna šema, kao što je rečeno, predstavlja meru podrške privrednim putem portfolio garancija za ublažavanje posledica pandemije bolesti Kovid-19. Portfolio je skup pojedinačnih garancija Republike Srbije. Ona je bezuslovna, plativa na prvi poziv i izdata u korist banke.

Republika Srbija se obavezuje da će obezbediti u budžetu odgovarajuća sredstva neophodna za izvršenje obaveza preuzetih po osnovu garancija. Maksimalni dozvoljeni iznos obračunava se kao proizvod osiguranih portfolija pojedinačne stope, stope pokrića 80% i stope maksimalne garancije 32%. Početkom otplate kredita pojedinačna garancija se sukcesivno smanjuje i srazmerno umanjenju glavnica obezbeđenog portfolijom.

Lica koja ne mogu biti korisnici kredita garancijom iz garantne šeme su lica koja su na dan 29. februara 2020. godine bila sa teškoćama ili su imali neizmirene obaveze. Pod dva, lica koja imaju neizmirene obaveze po osnovu poreza, lica kojima Republika Srbija, lokalna samouprava, autonomna pokrajina, ima učešće u vlasništvu više od 10%. Pod četiri, korisnici čija su dugovanja bila u statusu neizmirenih obaveza ili prema kojima je banka preuzela mere restrukturiranja u periodu od 12 meseci pre 29. februara 2020. godine, privredna društva nad kojima se sprovodi sporazumno finansijsko restrukturiranje, recimo, postupak prinudne likvidacije i lica koja su već korisnici kredita obezbeđnog garantnom šemom u skladu sa ovim zakonom.

Lica koja mogu biti korisnici kredita obezbeđenog garancijom iz tarifne šeme su lica sa sedištem u Republici Srbiji, uključujući i poljoprivredna gazdinstva registrovana u APR-u, mikro, mala, srednja privredna društva, u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvom. Pod dva, lica koja su sa sedištem u Republici Srbiji registrovana u APR-u, a koji imaju pad poslovnih prihoda veći od 20% u 2020. godini.

Kriterijum propisan ne odnosi se na sledeća lica. To su mikro, mala i srednja preduzeća koja posluju u sektoru putničkog transporta, ugostiteljstva, turističkih agencija, hotelijera.

Banka je dužna da izveštava Ministarstvo finansija i Narodnu banku Srbije o realizaciji garantne šeme iz ovog zakona, a kontrolu ovog zakona realizuje i vrši Ministarstvo finansija.

Treći paket pomoći za privredu i građane vredan je 257 milijardi dinara i u njegovom okviru su minimalne zarade za mesec mart, april i jun. Direktnu podršku države u visini od 50% minimalca u periodu od tri meseca dobiće ukupno 1.505.093 preduzetnika i zaposlenih u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima. Privrednici se obavezuju da ne smeju da smanje broj zaposlenih i da ne mogu da isplaćuju od ovih para dividendu. Ovim paketom uključena su i velika preduzeća, ali ne i banke i finansijske institucije.

Pored jednog i po minimalca, u podršku u visini od još jednog punog minimalca dobiće ugostitelji, turističke agencije, licencirani turistički vodiči, pratioci, hoteli, odmarališta i renta-kar agencije. Punoletni građani, kojih ima 6,2 miliona, dobiće novih 60 evra, a isplata će ići u dve rate u maju i novembru. Penzioneri će dobiti dodatnih 50 evra i nezaposleni dodatnih 60 evra.

Punoletni građani moći će da se prijavljuju za novčane pomoći od 28. aprila do 15. maja, elektronski, preko portala Uprave za trezor ili telefonskim putem.

Predsednik Srbije je prilikom nedavnog boravka u Rudnoj Glavi, prilikom vakcinisanja u ovom selu, meštanima je obećao fabriku koja će oživeti ovaj deo istočne Srbije. Odgovorni predsednik ispunjava svoja obećanja. Pogon kompanije „Jumko“ iz Vranja biće sagrađen u centru Rudne Glave i u ovom pogonu biće zaposlenih oko stotinu žena iz ovog kraja. Započeti su zemljani radovi za postavljanje temeljca za buduću fabriku, a predviđeno je da se gradnja ovog objekta uspešno završi do Vidovdana. Konkurs za prijem radnica je već raspisan i svakodnevno se primaju prijave.

Maestralno vođenje spoljne politike našeg predsednika Aleksandra Vučića rezultiralo je da današnja Srbija ima moćne i uticajne prijatelje i u EU, kao što ima u Rusiji i Kini. O tome govore četiri vrste vakcina za naše građane i ne samo za naše građane, nego i građane iz regiona. Nema države u regionu kojoj Srbija nije pomogla u donacijama raznih vakcina značajnih doza.

Oživljavanjem „Torlaka“ Srbija može da računa na proizvodnju 30 miliona jedinica vakcine i tako postaje prva evropska zemlja, osim Rusije, koja proizvodi Sputnjik V vakcine. Napominjem, prošle nedelje je izašlo prvih 1.100 doza vakcina koje su poslate u Rusiju na proveru kvaliteta.

Sem što našu zemlju posećuju građani susednih zemalja radi vakcinisanja, Srbiju posećuju građani Nemačke, Austrije, Švajcarske iz istog razloga. O uspešnoj imunizaciji o našoj zemlji govori ceo svet.

Sem proizvodnje Sputnjika V, „Torlak“ će proizvoditi i druge vakcine koje će se prodavati i već imamo potražnju iz celog sveta. „Torlak“ će biti treći proizvođač u svetu koji će praviti četvorovalentnu vakcinu protiv sezonskog gripa.

Dok se naša zemlja uspešno bori protiv pandemije, mnogo bolje nego i veće i moćnije zemlje Evrope i sveta, naša opozicija se bori među sobom ko je lider i ko bi bio kandidat za predsedničke izbore, ali ako bi mogli samo da ušetaju u Predsedništvo, bez izbora i bez građana Srbije. Sem Boška Obradovića, kao, jel, novog lica, tu je i gospođa preletačević Marinika Tepić. Ali, ona nije novo lice. Potraga za novim licem je jako intenzivna.

Nije ni novo da se ne trpe Đilas i Vuk Jeremić, toliko da je Đilas pokušao da rasturi Narodnu stranku. Vuk Jeremić mu to nikad neće zaboraviti. Boško svako malo im preti kako će ih napustiti, jer, kako kaže, on je novo i neistrošeno lice. Oni čak i ne mogu da se dogovore oko njihovih kandidata za dijalog, a za izbore videće. Veliko je 3% za prelaz preko cenzusa.

Da se ne zaboravi, 17. aprila opštinsko rukovodstvo gradske opštine Zemun prisustvovalo je parastosu i polaganju venaca na grob nevino postradale devojčice u NATO bombardovanju Milice Rakić. Trogodišnja devojčica tragično je izgubila život i postala večni simbol žrtve. Njen spomenik nalazi se u Tašmajdanskom parku u Beogradu i spomenik je svoj postradaloj deci žrtvama akcije „milosrdni anđeo“. Srpska pravoslavna crkva pokrenula je inicijativu da Milica Rakić bude proglašena za svetiteljku.

U danu za glasanje podržaću ovaj predlog zakona, kao i moja poslanička grupa Aleksandar Vučić – za našu decu. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Poštovani predsedavajući, uvažena ministarko sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, korišćenje energije iz ovih izvora u javnom interesu je od posebnog značaja za Srbiju i kao dugoročni cilj je: 1) dugoročno smanjenje u zavisnosti od uvoza energenata, 2) smanjenje upotrebe fosilnih goriva u cilju zaštite životne sredine, 3) otvaranje novih radnih mesta i razvoj preduzetništva u ovoj oblasti, 4) podsticanje istraživanja i inovacija konkurentnosti, 5) digitalizacija jednostavnosti, ekonomičnosti i efikasnosti, 6) integracija električne energije iz obnovljivih izvora na tržište električne energije, 7) obezbeđivanje stabilnosti tržišta električne energije, 8) regionalni razvoj korišćenja obnovljivih izvora energije, 9) stabilnost sistema u podsticanju pripreme operativne državne pomoći u formi tržišne premije, 10) dodeljivanje podsticaja u vidu akcija i 11) održivi i samostalni razvoj, kao i maksimalno korišćenje naučno-istraživačkog i tehnološkog razvoja i ljudskih kapaciteta u procesu planiranja povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije.

Cilj ovog Predloga zakona je, pre svega, zaštita životne sredine, borba protiv klimatskih promena, smanjenje troškova za građane, energetska tranzicija, kao i pojednostavljenje i ubrzavanje procedure.

Ovim zakonom stvara se pravni okvir za podsticanje u investiranje u ovoj oblasti i tu su ključna tri sektora - sektor energetike, sektor grejanja i hlađenja i sektor transporta.

Strategijom razvoja energetike predviđeno je povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije, kao i željenih promena smanjenjem upotrebe fosilnih goriva bez negativnih efekata.

Prvi put se uvode i domaćinstva u industriju koji mogu biti proizvođači i kupci. Takođe, mogu da formiraju zajednicu obnovljivih izvora energije, to se odnosi, naravno, na one koji proizvode na ovaj način energiju.

Građani svoju proizvedenu energiju mogu koristiti za svoje potrebe, višak mogu isporučiti mreži ili akumulirati za kasnije korišćenje kao što je postavljanje solarnih panela na krovovima objekata.

Novitet je i Fond za energetsku efikasnost koji će na raspolaganju imati 16 miliona evra namenjenih za povećanje energetske efikasnosti domaćinstva u Srbiji.

U proseku u Srbiji se baci 40% električne toplotne energije zbog loše izolacije, loših vrata, prozora. Ovaj fond želi da postavi smanjenje troškova toplotne energije kao prioritet.

Procedura dobijanja dozvole je digitalizovana i samim tim je ubrzana i pojednostavljena.

Zakonom se obavezuju svi proizvođači da poštuju propise vodoprivrede i životne sredine.

Proizvođači distributeri kao snabdevači kupaca toplotnom energijom mogu da steknu podsticajne mere ako koriste toplotne pumpe i obnovljive izvore energije kao što su solarna energija, geotermalna, biomasa.

Novina je i osnivanje Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti. Ona će dodeljivati podsticaj, vršiti pripremu projekta, voditi evidenciju obveznika, pratiti obračun i plaćanje naknade, obaveza postavljanja sertifikata u energetskim svojstvima zgrade, kao i kontrola za grejanje i klimatizaciju.

Sredstva će biti na raspolaganju građanima za unapređenje energetske efikasnosti stambenih objekata za nabavku energetski efikasnih uređaja kao poseban program za energetski ugroženo stanovništvo, kao na primer, što smo rekli, zamena prozora, vrata i izolacija na fasadama.

Borci za zaštitu vode i dotični ekolozi na protestima oko sebe imali su one koji su podržavali bombardovanje Srbije. Bombardovane su naše reke, planine, njive osiromašenim uranijumom. Zemlja, vazduh, voda otrovani su i ko zna koliko će biti otrovane.

Pre pojave ove pandemije, Srbijom je vladala epidemija malignih oboljenja. Gde je tada bio ekološki patriotizam? Svi problemi, kao što su zagađenje vazduha, stvaranje divljih deponija, nedostatak kanalizacione mreže, prečišćavanje otpadnih voda prisutne su više decenija i kako da do sada ovakvi skupovi nisu bili organizovani?

Godine 2009. tadašnji ministar životne sredine Oliver Dulić pokrenuo je akciju „Očistimo Srbiju“. Za marketing je potrošeno za dve nedelje preko pola miliona evra, a šta je očišćeno to ni danas dan ne znamo. Ono što sigurno jeste, očišćen je budžet Srbije.

Vi pominjete Srbiju koja je podeljena. Mi želimo Srbiju koja se ne deli, koja se vraća u normalan život, ali morate da znate da oko vas umiru ljudi različite dobi, koji ne mogu da dođu do svojih doktora i obave kontrole, a nekima od njih bi te kontrole spasile život. Onkološki bolesnici čekaju operacije koje moraju biti odložene, a korona se širi i uzima danak – nekom majku, nekom oca, nekom sina, nekom brata, nekom sestru, zaraženu od onih koji ne žele da priznaju da pandemija postoji.

Srbija se bori, neće pokleknuti. Uspešnom imunizacijom vratićemo se u normalan život.

U Beogradu je sada vakcinisano 40% punoletnih građana, a u centralnom delu Beograda, Starom gradu, Savskom vencu i Vračaru čak i preko 50% ukupno stanovništva.

U borbi protiv Kovida-19 naša zemlja je na vodećim mestima u Evropi i u svetu po broju vakcinisanih i revakcinisanih. Po najnovijim podacima, u Srbiji je do sada vakcinisano više od tri miliona građana ruskom vakcinom „Sputnjik V“, kineskom „Sinefarm“, kao i „Fajzerom“ i „AstraZeneka“ vakcinom.

Gradska opština Zemun, iz koje dolazim, formirala je svoj kol centar kako bi pomogla svojih građanima koji žele da se vakcinišu, kao i pomoć u realizaciji prijave na eUpravu.

Pored doma zdravlja i poliklinike KBC „Zemun“, Dom zdravlja „Zemun“, uz pomoć Opštine Zemun, formirali su mobilne timove za vakcinaciju u Batajnici, Busijama, Ugrinovcima, Zemun Polju, Plavom horizontu i Altini.

Opština Zemun prati situaciju sa koronavirusom koja predstavlja pretnju kako za zdravstveni sistem, tako i za privredu i u vezi sa tim želi da pomogne privrednicima na teritoriji naše opštine u vidu olakšica za plaćanje zauzeća javnih površina. Vlasnici lokala biće oslobođeni plaćanja ako ne za celu sezonu, onda bar za deo sezone.

U danu za glasanje podržaću Predlog zakona, kao i moja poslanička grupa Aleksandar Vučić – Za našu decu. Zahvaljujem.
Poštovani predsedavajući, uvaženi ministre, gosti, dame i gospodo narodni poslanici, cilj ovog projekta je renoviranje, rekonstrukcija, proširenje muzeja, pozorišta, kulturnih centara i poboljšanje pristupa objekta i njihove energetske efikasnosti.

Ovi spomenici kulture sačuvanje arhitektonsku, istorijsku vrednost i pod zaštitom su države, ali zbog ne brige i ne ulaganja u prethodnim decenijama unazad u mnogo lošem su stanju.

Projekat uključuje Narodno pozorište – obnavlja se enterijer, obnova istočne fasade, scena izvođačkih umetnosti; Muzej Jugoslavije u Beogradu; Narodno pozorište u Nišu – obnova zgrade i proširenje, izgradnja male scene; Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić; digitalizacija 11 centara kulture u celoj Srbiji; obnova i pretvaranje stare železničke stanice u muzej; ranija ložionica stare železničke stanice u Beogradu – obnova zgrade i prenamena u multifunkcionalni kulturni centar; izgradnja galerije umetnosti na Kosančićevom vencu u Beogradu; višefunkcionalni kulturni centar u Pirotu. Procenjeni troškovi iznose 30 miliona evra, zajam iznosi 20 miliona evra, a ostalih 10 biće obezbeđeno iz budžeta Republike Srbije, kao i iz drugih zajmova i donacija. Ovim bi se povećao broj posetilaca, što bi povećalo prihode ovih ustanova, kao i razvoj kulturnog turizma u Srbiji.

Kroz poboljšanje energetske efikasnosti, projekat će omogućiti korisnicima da izlažu svoje kolekcije, kao i međunarodne izložbe koje zahtevaju striktnu kontrolu temperature, vlažnosti i obezbeđenja.

Zavičajni muzej Zemuna osnovan je 1954. godine, a 16 godina kasnije je otvoren za posetioce. Od 1971. do 2000. godine u Zavičajnom muzeju u Zemuna bila je stalna postavka, ponos Zemuna, turistički adut.

Rekonstrukcija Spirtine kuće zajednički je projekat gradske opštine Zemun, grada Beograda, Muzeja grada Beograda i Zavoda za zaštitu spomenika. Radovi na kompletnom zdanju iz 1855. godine teku u fazama. Muzej je dobio obnovljeni i intarzirani parket star više od 165 godina.

Upravo nestručno postavljanje parketa 2002. godine oštećen je, i to je bila glavna kočnica za završetak rekonstrukcije ovog spomenika kulture. Postavljeni su radijatori, zamenjene cevi u podu i sanirana vlaga. Sve je to moralo biti urađeno da bi se parket vratio. Restauriraju se i oslikane zidne površine, kao i ručno rađeni tapeti.

Odgovorna vlast grada Beograda i opštine Zemun vratiće ovo zdanje svojim Zemuncima i u njemu će se naći istorijsko blago koje seže od neolita, kao i različiti kulturni sadržaji.

Pored rekonstrukcije zgrade Zavičajnog muzeja, planirana je i rekonstrukcija zgrade ratnog vazduhoplovstva koja je pogođena NATO bombom 1999. godine. Obnova zgrade trebala bi da počne drugom polovinom godine.

Grad Beograd će finansirati izradu projekta rekonstrukcije zdanja celog Avijatičarskog trga, dok će Vlada Srbije izdvojiti novac za obnovu ovog jedinstvenog objekta. Delo arhitekte Dragiše Brašovana izrađeno je 1935. godine. Dve decenije se čeka na sanaciju zgrade i zbog toga je ona u lošem i zapuštenom stanju.

Inicijativa za obnovu zemunske lepotice potekla je od gradskih čelnika tokom prošle godine.

Zgrada Ratnog vazduhoplovstva pogođena je u središnji bočni deo objekta iz Glavne ulice u delu kule sa dvorišne strane. Objekat je delimično rekonstruisan od 2000. do 2001. godine u delu pogođenog bočnog krila, dok je kula i deo uz nju oštećena i danas.

I da se ne zaboravi – bombardovanje Srbije 1999. godine i famozna akcija zvana „Milosrdni anđeo“, Košare, Oluja, Jasenovac.

U danu za glasanje podržaću ovaj predlog zakona, kao i moja poslanička grupa „Aleksandar Vučić – Za našu decu“. Zahvaljujem.