VESNA NEDOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena 1966. godine. Živi u Beogradu.

Po zanimanju je master inženjer menadžmenta.

Učestvovala je na lokalnim izborima 2008. godine u opštini Zemun, kao kandidatkinja Srpske napredne stranke.

Nakon parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Izabrana je sa izborne liste "Aleksandar Vučić - za našu decu".
Poslednji put ažurirano: 15.10.2020, 14:09

Osnovne informacije

Statistika

  • 3
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 22.12.2020.

Poštovani predsedniče, uvažena ministarko, dame i gospodo narodni poslanici, Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Francuske potpisale su sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji.

Obe strane trenutno sarađuju u realizaciji određenih projekata, a odnose se na izgradnju beogradskog metroa i automatizacije upravljanja elektrodistributivnom mrežom kroz automatizaciju srednjenaponske distributivne mreže u Republici Srbiji.

Najpre se očekuje da se saradnja ostvari u prvoj fazi projekta beogradskog metroa, uz maksimalnu vrednost od 450 miliona evra. Uvođenjem opšte automatizacije upravljanja srpskom elektrodistributivnom mrežom u maksimalnoj vrednosti od 127 miliona evra.

Finansijska podrška projekta beogradskog metroa, sastoji se iz direktnog zajma francuskog trezora u maksimalnom iznosu od 80 miliona evra bankarskog kredita za koji garantuje francuska banka za račun i u ime Vlade Republike Srbije u visini maksimalno do 374 miliona evra.

Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Francuske su se obavezale da projekti obuhvaćeni ovim sporazumom ne dovedu do korupcije.

Ovim sporazumom dodatno se podstiče ekonomska razmena i privredni razvoj Srbije.

Sporazum je potpisan 26. novembra 2020. godine. U ime Vlade Srbije potpisan je od strane ministra finansija, Siniše Malog.

Gradnja metroa počeće u Železniku. Radiće se dve linije, prva od Železnika do Mirijeva, prva faza do Pančevačkog mosta, dužine od 21,3 km i sa 23 stanice. Druga linija je od Zemuna do Mirijeva, dužine 19,2 km i 20 stanica.

U januaru 2021. godine biće potpisani ugovori o saradnji sa kineskim i francuskim kompanijama koji rade na ovom projektu. Radovi u Makiškom polju trebalo bi da krenu krajem sledeće godine.

Izgradnja infrastrukture, jedan od apsolutnih prioriteta Vlade Srbije. Beogradski metro biće najveći i najteži infrastrukturni projekat, a njegova vrednost dva puta veća od brze pruge Beograd-Budimpešta.

Projekat beogradskog metroa vredan je četiri milijarde evra, prva linija 1,8 milijardi evra, druga 2,2 milijarde evra.

Kompanija „Alstom“ radiće električne vozove, vagone, šine, kompletno elektronsko napajanje, tj. opremu samog metroa. Građevinske radove radiće kineska kompanija „Pauer Čajna“, negde oko 70% poslova, dok će ostalih 30 raditi francuska kompanija.

Francuska Vlada obezbedila je finansijska sredstva koja radi njihova kompanija po najpovoljnijim mogućim uslovima, dok će kineska Vlada za onaj deo posla koga radi „Pauer Čajna“.

Metro u Beogradu je obećavan 50 godina. Najavljen je 2008, 2009, 2010, 2012. godine, a tokom posete predsednika Emanuela Makrona Srbiji ponovo je pokrenut projekat Beogradskog metroa.

Svedoci smo svakodnevno velikih gužvi, i pored toga što se na infrastrukturi radi, a rade se rekonstrukcije bulevara, obilaznica, šire se neke ulice. Međutim, to još uvek nije dalo neki efekat u smanjenju gužvi. Beogradski metro poboljšaće prevoz građana, biće ekološki prihvatljiviji i vidno će rasteretiti saobraćajne gužve u centru grada.

Prva linija počinje od Makiša i ide preko Železnika, Banovog brda, spušta se kod Šećerane, ide uz Radničku ulicu, zatim Savskom i dolazi na Savski trg, gde se ukršta sa drugom linijom. Dalje ide ka Trgu republike, Luci Beograd, Adi Huji, Karaburmi i Mirijevu. Druga linija počinje od železničke stanice Zemun i ide ka Mirijevu.

Rade se još dve linije „BG voza“, povezaće se deo od železničke stanice Zemun ka nacionalnom stadionu, onda ka aerodromu „Nikola Tesla“, centrom Surčina i do Obrenovca.

Kao što smo navikli, sve što se gradi, a gradi se, sve što prethodni režim nije ni započeo, a nije se ni potrudio da što započne završi, naravno, nije ni mogao, jer nije završio punjenje njihovih novčanika, sada beogradski metro nije dobar, skup je, ne treba građanima Beograda, verovatno zato što nema njih i njihovih konsultantskih kuća.

Nije dobro ni to što jedan umetnik svetskog glasa odluči da se vrati u svoju zemlju, ali ne samo zbog sarme, nego zato što voli svoju zemlju i nije mu nigde tako dobro kao u njoj. Stefan Milenković vratio se u Srbiju, sa željom da ostvari svoj san, a on je da Srbija bude kao mala velika supersila violine. Stefan Milenković će kao kreativni ambasador nacionalne platforme „Srbija stvara“, između ostalog pomagati rad fondacije „Fondacija 2021“ i baviće se prosvetnim radom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Vrlo brzo je taj proslavljeni violinista koji iza sebe ima 30 godina internacionalne karijere postao violinista naprednjački i verovatno umetnik drugog reda.

Govor mržnje, uvreda, poniženja, ne prestaje. Svakodnevno je sve jači i jači i brutalniji, kako na našeg predsednika i njegovu porodicu, decu, ne štedeći ni najmlađe dete, napadi nisu izostali na naše mlade poslanike koji jesu i biće budućnost Srbije. Uspešni mladi ljudi, pravnici, ekonomisti, doktori, doktori nauka, lideri opozicije u jednom opozicionom sajtu borbu ovih mladih ljudi za bolje sutra ovako predstavljaju:

„Ovo sada nije cirkus. U Skupštini je uveden uvežban stroj mladih klonova koji kao da su obučavani na nekoj akademiji za idiote, bez sopstvenih reči, koji ponavljaju jedne te iste napade bezbroj puta. Oni sa najboljim ocenama pripremljeni su da do besvesti s nekih papirića pre svega veličaju svog vođu Aleksandra Vučića. Kada to odrade, kreće ekipa za demonizaciju Dragana Đilasa. Dosadno, ponavljajući iste grozomodne napade. Takvo je naređenje. Mora da se demonizuje Đilas. Mora da se veliča Vučić. To čine mlade i nove snage iz specijalnih škola u kojima se školuje fašistička baraberija. Neko će reći da koristim prejake reči. Kažem da su fašisti, tupadžije i glupaci, jer svi moraju da govore po naređenju, da do neba uzdižu svog vođu i do ludila pljuju po njegovom neprijatelju. Ti tupavci su odabrani da budu narodni poslanici po stepenu bezobzirnosti i poslušnosti.“

Svi vi koji ste pre svega časni ljudi, lojalni svojoj zemlji, dobri, pristojni, uspešni mladi ljudi, imate svoje političko opredeljenje, borite se pre svega za Srbiju, za svoju stranku i za svog predsednika Aleksandra Vučića, predstavljeni ste od nekih kao fašisti. Ali, ja uvek volim da kažem – Srbija je večna dok su joj deca verna. Živela Srbija.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 15.12.2020.

Poštovani predsedniče, uvaženi ministre, dame i gospodo narodni poslanici, novi Zakon o fiskalizaciji podrazumeva suzbijanje sive ekonomije. Svaki fiskalni račun, da li su to dobra ili usluge, biće efikasnije sproveden putem interneta poreskoj upravi. Predloženi zakon otklanja nedostatke današnjeg modela, efikasnije se kontroliše isporuka dobara i pruženih usluga na malo, tako i primljenih avansa. Obveznik je u trenutku prometa na malo izdao fiskalni račun korišćenjem fiskalnog elektronskog uređaja koji je odobrila poreska uprava. Teret samog nepostojećeg uređaja i kupovinu novih preuzeće država, što je ušteda za naše obveznike. Početak primene zakona predviđen je 1. januara 2022. godine.

Moramo naglasiti da je od prve fiskalizacije prošlo 15 godina, da je ceo sistem zastareo, uočili su se razni nedostaci koji će u ovoj fiskalizaciji biti otklonjeni.

Svaki fiskalni račun mora biti potpisan elektronskim potpisom i on će se naći u bezbednosnom elementu koga izdaje poreska uprava, u kome će se naći i kripto zaštita, a sve u cilju suzbijanja sive ekonomije i bolje naplate poreza. Suzbijanje sive ekonomije je strateški cilj ove Vlade.

Svi znamo koliko su štetne posledice sive ekonomije na kvalitet života i koliko se privredni subjekti koji rade u skladu sa propisima osećaju pomalo iznevereno u odnosu na one koji rade u sivoj ekonomiji. U borbi protiv sive ekonomije država ne može da pobedi bez aktivnog učešća građana.

Posledice sive ekonomije su manji budžetski prihodi što prouzrokuje lošije javne usluge, kao što su obrazovanje, zdravstvo, policija, sudstvo, komunalne usluge. Plaćanjem poreza i PDV omogućava se izgradnja škola, obdaništa, unapređuje se zdravstveni sistem, socijalni sistem, infrastruktura i životni standard građana.

Samo ekonomski stabilna država sa dobrim poreskim sistemom i odgovornom Vladom može svojim građanima obezbediti bolju budućnost. Naša Vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem brine o svojim građanima kada je najteže.

Sada kada ova pandemija ruši jake zdravstvene sisteme velikih zemalja, jedna mala Srbija u roku od četiri meseca pravi dve velike kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu, obezbeđuje najbolju opremu, najviše respiratora do sada, renovira bolnice u koje se nije ulagalo decenijama, brine o svakom ljudskom životu i, što je najvažnije, lečenje je za sve besplatno, što nije slučaj sa razvijenim zemljama Evropa.

Sada kada velike zemlje kupuju velike količine vakcina protiv Kovida-19 i prosto se utrkuju ko će više da kupi količina, ne razmišljajući o manjim zemljama i njihovim stanovnicima, predsednik Aleksandar Vučić obezbeđuje vakcine koje će biti potpuno besplatne za naše građane, a one i te kako koštaju i plaćaju se iz budžeta.

U ovoj ekonomskoj krizi koju je prouzrokovala pandemija korona virusa rade se autoputevi, rekonstruišu klinički centri, otvaraju nova radna mesta, gradi se 7.900 stanova za pripadnike snaga bezbednosti, a država je obezbedila 290 miliona evra, naravno, iz budžeta.

Što se tiče penzionera, država je obezbedila pomoć od 5.000 dinara, a koju će dobiti do kraja nedelje, i obećala povećanje penzija na početku 2021. godine. Kako penzionerima, tako i zaposlenima povećanje plata u zdravstvu, vojsci i javnom sektoru, naravno iz budžeta.

Neodgovorna politika može dovesti zemlju do bankrota, uništiti zdravstveni sistem, penzioni fond, uništiti vojsku i policiju, obrazovni sistem, uništiti svaki pogled u normalnu budućnost, a obezbediti sebi 619 miliona evra i za svog brata 34 stana, a ko zna koliko svojim kumovima, prijateljima. Građani Srbije su uvideli razliku, kaznili na izborima takvo vođenje države i dali svoj glas predsedniku i Vladi koja marljivo radi i stvara bolju budućnost i brine se o njima.

Država je pomogla privatnom sektoru davanjem minimalca za sve i sada pomaže zaposlenima u ugostiteljstvu, hotelijerima, turističkim agencijama, rent a kar agencijama. Negde oko 72.500 dobiće minimalac koji je država obezbedila iz budžeta.

Ne mogu, a da ne prokomentarišem retoriku veleizdajnika, retorike koja se svakodnevno koristi na N1 i NS, razne vrste uvreda upućene predsedniku Aleksandru Vučiću i najstrašnijim pretnjama upućenim njegovoj deci, i to se dozvoljava i ne osuđuje, prete našim kolegama poslanicima, novinarima, i to se prećutkuje, i to se smatra normalnim. Ako mi prokomentarišemo bilo čiju izjavu, to je pritisak na medije, ugrožava se sloboda govora. Sada pitam – ko je i kada branio ili se izvinio Nenadu Jezdiću koji je napadan i nazivan najpogrdnijim imenima samo zato što je govorio odlomke iz monodrame „Miloš Obrenović“ na otvaranju autoputa Miloš Veliki? Kao veliki čovek, kao što je veliki glumac, na to je samo izjavio: „Od srca se radujem narodnom uspehu i dobitku kroz taj autoput. To je put svih nas. Mi kao narod silnu dangubu napravismo da bismo se bavili ogovaranjem“.

Da li se neko izvinio velikim glumcima Mikiju Manojloviću, Lazi Ristovskom, Buletu Gonciću zbog brutalnih uvreda upućenih njima? Da li su oni umetnici ili su umetnici drugog reda, kao što i nas nazivaju građanima drugog reda? Da li se neko izvinio Željku Joksimoviću zbog najpogrdnijih uvreda samo zato što je izjavio da celog života čeka autoput do Valjeva ili je i on umetnik drugog reda?

Kao i moja poslanička grupa, ja ću glasati za sve predloge zakona u danu za glasanje. Zahvaljujem.

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja , 01.12.2020.

Poštovani predsedavajući, poštovani gosti, dame i gospodo narodni poslanici, Agencija za borbu protiv korupcije doprinosi podizanju svesti i odgovornosti funkcionera.

Srbija je napredovala u borbi protiv korupcije. Nizak stepen korupcije je povoljan signal za dolazak stranog investitora. Objektivan, odgovoran i nezavistan rad Agencije smanjuje nivo korupcije.

Srpska napredna stranka, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, zalaže se za nultu toleranciju, gde niko ne sme biti zaštićen. Funkcioneri su dužni da prijave svoju imovinu i prihode, kako svoje, tako svojih supružnika i dece, po stupanju na funkciju, u toku funkcije, ako je došlo do nekih promena i po prestanku funkcije.

Tako je i u 2019. godini pokrenut postupak zbog postojanja sumnje da neki nisu prijavili, ili su dali lažne podatke, u nameri da prikriju svoju imovinu. Tokom 2019. godine, proverom izveštaja za 212 funkcionera, pokrenuto je ukupno 74 postupaka, izrečene su 63 mere.

Moram da istaknem da je Srbiji u martu 2019. godine skinuta ocena – globalno nezadovoljajućem režimu, i to je GREKO dao u svom izveštaju.

Nešto što je jako značajno je predstavka građana, u kojima oni ukazuju mogućnost korupcije. Od januara do decembra 2019. godine formirana su 373 nova predmeta, Agencija vrši proveru, prikuplja dokaze i sarađuje sa državnim organima i organizacijama.

Agencija je primila 228 zahteva za pristup informacijama od javnog značaja – od strane medija 156, dostavili tražene informacije 147, građani uputili 38, potpuno ili delimično dostavili tražene informacije 31, udruženju građana uputili 26 zahteva, a delimično ili potpuno dostavili podatke 25.

Ovim dolazimo do zaključka da Agencija ima i te kako partnerski odnos, kako sa medijima, tako i sa građanima. Sprovela je 27 obuka za unapređenje svog stručnog kadra u vidu usavršavanja zaposlenih.

Moram da pohvalim ovaj izveštaj koji je veoma transparentno prikazan, kako u sprovedenim merama, kao neka vrsta preporuke, tako i u podizanju prekršajnih krivičnih prijava.

Ja ću, kao i moja poslanička grupa Aleksandar Vučić – Za našu decu, glasati za ovaj izveštaj, ali imam jedno pitanje za Agenciju – Da li je Dragan Đilas prijavio svoju imovinu i prihode po stupanju na funkciju i po prestanku, jer to interesuje većinu građana Srbije? Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 15.11.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Član skupštine Elektroizgradnja D.O.O. Grad Mesečno 34350.00 RSD 02.11.2016 -
- Turistički centar Zemunu D.O.O. (turistički organizator) Javni Mesečno 711992.00 RSD 16.09.2013 -