Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Janko Langura

Janko Langura

Srpska napredna stranka

Govori

Poštovani predsedavajući, uvažena ministarka sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, pre svega bih želeo da podsetim javnost na jedan događaj koji se odigrao pre šest godina kada je tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić pokazao veliku ljudsku odgovornost i veliku hrabrost i kada je otišao da oda počast svih žrtvama u Srebrenici, a dočekan je tako da su domaćini organizovali sraman pokušaj ubistva.

Prošlo je šest godina od tada, a da niko nije ni uhapšen, ni osuđen. Niko se od bošnjačkih političara nije izvinio ili pokazao žaljenje. Ćutali su baš kao što su mirno posmatrali kako ta razularena rulja pokušava da ubije predsednika Srbije.

Kao što je svojim dolaskom pokazao veliku hrabrost, tako je u tom sramnom činu pokušaja ubistava Aleksandar Vučić pokazao da ih se ne plaši i da neće izmicati ni metar.

Sada bih ja poručio svih bošnjačkim političarima da ako za šest godina nisu u stanju da pronađu bar jednog nalogodavca ili bar jednog učesnika u tom sramnom pokušaju atentata da je očigledno da se tu radi ili o njihovoj nesposobnosti ili o zloj nameri.

Ono što je posebno interesantno, mogu na jedan način da razumem mržnju bošnjačkih političara prema Aleksandru Vučiću, oni tu mržnju već pokazuju godinama unazad. Ono što je meni zaista nejasno je da na baš taj dan, na godišnjicu tog pokušaja sramnog atentata u Beogradu u jednom tabloidu izađe ovakva naslovna strana koju uređuje Milovan Brkić. Pošto građani ne mogu da vide, ja ću pročitati. Pored slike našeg predsednika Aleksandra Vučića stoji veliki naslov: „Jedan pucanj može probuditi okupiranu Srbiju. Dođe vreme da se u boj krene“.

Ja znam, iako bi nadležni organi odradili svoj deo posla i ako bi Milovan Brkić došao na sud zbog ovako jednog sramnog naslova, da bi se on opet, po ko zna koji put žalio, na tu neku svoju neuračunljivost. Ja mislim da je zaista krajnje vreme da nadležni organi odrade svoj deo posla, jer za ovakve stvari neko mora da odgovara.

Takođe, zaista bih želeo da sa ovog mesta čestitam najvećem teniseru svih vremena, Novaku Đokoviću, na ostvarenim rezultatima i što predstavlja Srbiju i svoj narod u pravom svetlu.

Morao bih još da kažem da ono što Novak Đoković radi na polju svetskog tenisa, slobodno mogu reći da vi, ministarka, radite u Srbiji na polju zaštite životne sredine. Zbog čega je to tako?

Naime, kada je reč o Zakonu o zaštiti prirode, ne mogu a da ne pohvalim vaše rezultate i rezultate vašeg ministarstva, jer je zaista neverovatno šta ste vi uradili na polju zaštite životne sredine u proteklom periodu. Ovo je prvi put u istoriji naše zemlje da na čelu ministarstva imamo nekoga kome je zaista stalo do zaštite životne sredine.

Svi se mi sećamo da smo do pre samo godinu dana to ministarstvo imali samo na papiru. Niko u narodu nije znao ko je ministar, ali kada se saznalo svi su se pitali da li je taj čovek živ, nijednom se nije pojavio u medijima, niti je razgovarao sa građanima dok mi danas imamo apsolutno suprotnu stvar. Vi ste svakodnevno na terenu, svakodnevno obilazite građane, slušate njihove probleme i sa tim problemima se suočavate i sve te probleme rešavate.

Kao jedan od sigurno najboljih rezultata, ja mogu navesti saniranje deponije „Stanjevina“. Ovde naši građani mogu da vide kako je to izgledalo nekad, a kako izgleda danas. Ovo je jedan višedecenijski problem svih stanovnika Prijepolja i svih opština koje se nalaze nizvodno na reci Lim. Ovo je problem, već sam rekao, koji je već više decenija činio neverovatne probleme svim građanima Prijepolja i sa tim problemom niko nije smeo da se suoči do sada. Vi ste se suočili i veoma uspešno ga rešili.

Morao bih da naglasim i čišćenje Potpećkog jezera, jedne ekološke bombe. Možete pogledati kako je to izgledalo. Danas Potpećko jezero izgleda ovako, kako bi trebalo da izgleda, kako mora da izgleda. Verovali ili ne, iz Potpećkog jezera je izvađeno više od 20 hiljada kubika smeća ili ako vam je lakše nekoliko stotina kamiona otpada.

Ono što me posebno raduje je što se vi na ovome nećete zaustaviti. U prilog tome govori činjenica da već imamo raspisan konkurs za nabavljanje tri lančanice koje će zadržavati dolazak otpada iz susedne Crne Gore i čime ćemo, verujem, trajno rešiti ovakva problem.

Pre dva dana smo mogli da vidimo samo jedan u nizu konkursa i da su odobrena sredstva za 43 grada i opštine u svrhu projekata zaštite zemljišta. Ta sredstva su namenjena za sanaciju zemljišta u kojem su bile deponije, erozivno zemljište, klizišta, odroni i slično.

Ono što je svima jasno i te kako poznato je da sve ovo što sam naveo ne bi bilo moguće, da u prethodnom periodu nismo imali odgovorno vođenje države od strane Aleksandra Vučića, koji je uprkos najvećoj svetskoj krizi izazvanoj pandemijom korona virusa uspeo da održi stabilne finansije, da obezbedi vakcine za sve naše građane i da iznađe put za najbrži izlazak zemlje iz krize, na čemu nam zavide mnogo veće i razvijenije zemlje.

Kao po navici, posle svih ovih izvanrednih rezultata sledi jedna opšta hajka i napadi od strane Đilasovih i Šolakovih medija na vaš račun i na račun predsednika Aleksandra Vučića. Dotična gospoda iz bivšeg režima, kako to kod njih obično biva, vrlo brzo su zaboravila da su oni ti koji nisu poštovali apsolutno nijedan Zakon o zaštiti životne sredine, pa bi sada u njihovom lopovskom maniru, napadajući vas da sakriju sve njihove lopovluke i sve njihove marifetluke koje su činili. Tako svakodnevno možemo čuti Dragana Đilasa, koji sa Mauricijusa organizuje sve te najgnusnije napade, i Mariniku Tepić, koja sva ta naređenja izvršava iz svog „Poršea“ koji košta ni manje ni više nego 155 hiljada evra. Ta količina novca koji je ona potrošila za svoj luksuzni automobil je dovoljna da se očisti jedna nesanitarna deponija u bilo kom delu naše Srbije.

Kao što su oni već pokazali, kada su bili na vlasti, njih nije briga za građane, a kamo li za zaštitu životne sredine. Da su o tome brinuli ne bi se na njihovim belosvetskim računima nalazile stotine miliona evra, koje su besramno oteli našim građanima.

Još jednom, ministarka, zaista želim da vas pohvalim na izvanrednim rezultatima i da vam pružim apsolutnu podršku u daljem radu i siguran sam da ćemo do kraja vašeg mandata svi biti ponosni na vas i na vaše rezultate koji su već i te kako za divljenje.

Hvala, vam. Živela pristojna Srbija.
Poštovani predsedavajući, uvaženi ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, pre nego što počnem zaista moram da vam se zahvalim, ministre, zato što aktivno učestvujete u današnjoj sednici i da vam čestitam na energiji i na marljivosti koju svakodnevno pružate svim vašim radnim danima na obavljanju svih projekata od prvog dana mandata.

Kao što smo svi govorili i kao što svi znamo, danas je jedan od najtužnijih dana u novijoj srpskoj istoriji. Na današnji dan je počela NATO agresija na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju pod sramnim nazivom „Milosrdni anđeo“, a takođe otpočela je i akcija etničkog čišćenja srpskog stanovništva iz naše južne pokrajine Kosova i Metohije, a od strane šiptarskih terorista i uz pomoć NATO alijanse.

Mi se 22 godine kasnije nalazimo u situaciji da se naši sugrađani u južnoj pokrajini i dalje bore za opstanak. Ali, za razliku od vremena kada su o njihovoj sudbini odlučivali Tadić, Đilas, Jeremić, kao i Borko Stefanović, oni danas imaju podršku Aleksandra Vučića i svoje zemlje i sigurnost da do novog pogroma neće doći.

Ja sam pre nekoliko dana imao čast da sa svojom koleginicom Ivanom Popović prisustvujem obeležavanju martovskog pogroma u našoj opštini na KiM, opštini Gračanica i ne sećam se da sam video nikoga od predstavnika te nazovi opozicije koji iz usta ne izbacuju ni jednog trenutka KiM. Takođe, nismo mogli da vidimo ni jednog od predstavnika ove dve tajkunske televizije koje svakodnevno propagiraju fašističku i tajkunsku politiku koju vode Boško Obradović i Dragan Đilas, niko od njih nije smeo da dođe na KiM, verovatno jer bi se proveli isto kao i Dragan Đilas kada je pre nekoliko godina probao da dođe u Leposavić.

Pre nekoliko dana sam dobio jedno pismo od nekih nepoznatih ljudi. Kada sam ga otvorio, po lošem rukopisu sam mislio da se radi o nekoj deci koja su drugi ili treći razred, prosto nisam mogao da verujem kada sam video da se radi o nekim mladima iz ove Đilasove privatne stranke, nećete mi zameriti što ne znam kako se zove, jer dotični je do sada promenio preko 20 stranaka u kojima je, naravno, na čelu bio on i svi njegovi ovekovečeni lopovi. Nisam čuo da u toj njegovoj privatnoj stranci ima zaposlenih mladih ljudi. Svi mi znamo da je tu zaposlena Marinika Tepić. Govorili smo o njoj, to je ona gospođa kojoj se od koki nosilja u Moroviću pričinjavala droga, verovatno pod uticajem isto tako psihoaktivnih supstanci koje su joj, pretpostavljam, servirali njeni najbolji prijatelji i najbliži saradnici koji su više puta hapšeni zbog dilovanja narkotičkih sredstava.

Takođe, znamo da je na platnom spisku Dragana Đilasa i bivši direktor BIA Vukadinović, kao i bivši državni sekretar u Ministarstvu finansija, koji ima bolesnu potrebu da svakodnevno napada Aleksandra Vučića i sada se okrenuo napadu na naše čelično prijateljstvo koje imamo sa Narodnom Republikom Kinom. Njima smetaju kineske „Sinofarm“ vakcine koje smo dobili zahvaljujući dobroj politici koju je vodio predsednik Aleksandar Vučić i zahvaljujući prijateljstvu koje naš predsednik ima sa predsednik Narodne Republike Kine. Na tom primeru možete videti da su se oni svesno odrekli dva miliona vakcina. Oni bi svesno, da su na vlasti, se odrekli dva miliona ljudskih života.

Takođe, na platnom spisku Dragana Đilasa i dalje se nalazi sijaset dokazanih lopuža iz bivše gradske uprave grada Beograda. Ti mladi funkcioneri bivšeg režima, kako oni sebe nazivaju, koji su na platnom spisku Dragana Đilasa, pismom danas meni ukazuju da mladi napuštaju našu zemlju. Pored ružnog rukopisa koji sam napomenuo, oni pokazuju i elementarnu nepismenost, pa smo mogli videti da je jedan Marko po zanimanju Naftna industrija, a da je jedna Jovana po zanimanju knjižara, šta god to, građani, značilo. Oni su se sada setili mladih koji su sa svojim porodicama morali da odu sa svojih vekovnih ognjišta u pogromu 2004. godine, a da niko, ni taj isti Borko Stefanović, ni taj Vuk Jeremić, ni Dragan Đilas, ni Boris Tadić, nisu prstom mrdnuli.

Ja ne znam da li njih slučajno sada ne peče savest što su njihove živote, živote na desetine hiljada naših sugrađana sa KiM, prodali zarad političkih karijera? Mene takođe zanima da li su oni mislili na mlade kada su svoje strane mentore molili da odlože priznavanje nezavisnosti KiM za jedan ili dva dana, samo da bi Boris Tadić prikupio još koji jeftini politički poen i da bi ostao predsednik Republike Srbije, a naravno, da bi na konto toga Dragan Đilas i cela ta svita iz tajkunsko-žuto-lopovskog kartela mogla da nastavi da krade i otima novac od svih naših građana. Takođe me zanima da li ih peče savest i što je za vreme njihove poslednje Vlade, preko 500 hiljada ljudi ostalo bez posla. Zanima me da li ih peče savest što su izbacivali ljude na ulicu. Da li ih peče savest što su oni trpali 619 miliona evra u svoje džepove kada narod u Srbiji nije imao šta da jede.

Zanima me da li ih peče savest sada kada znamo za njihove sve belosvetske račune, kažu upućeni da ih je više od 50 i u preko 15 zemalja. Oni su verovatno, obilazeći te njihove račune po belom svetu, tamo upoznali ljude, mlade ljude iz Srbije koji su morali da pobegnu da bi obezbedili bilo kakvu egzistenciju za svoju porodicu.

Takođe, mi danas vidimo da oni pokušavaju, traže nama, hoće da nam zabrane da govorimo o onome što mi smatramo da je ispravno i da je korisno za naše građane. Takođe smo mogli da vidimo njihove svakodnevne napade na našu uvaženu koleginicu Sandru Božić, kao i na gospođu Bilju Pilju iz razloga što im smeta istina koju im oni serviraju svakodnevno. Tako da su oni ne ustručavaju da jedino što rade je da nastavljaju da vređaju i da vode politiku njihovog vređanja i nasilja nad ženama.

Videli smo takođe da na pitanje novinara Dragan Đilas ne sme da odgovori, već pokušava da kaže kako mu se ne sviđa haljina koju novinarka nosi ili njena frizura. Mi vam se stvarno izvinjavamo što se ne šišamo u frizerskim salonima u kojima se vi šišate, i što ne kupujemo našu odeću u luksuznim buticima i skupim buticima u kojima ih vi kupujete.

Sada kada su oni shvatili sve te činjenice, oni su dali sebi za pravo da pišu nama neko pismo. Ja ću ih podsetiti da za razliku od njih mi brinemo o mladim ljudima.

Mi otvaramo nove fabrike, otvaramo nova radna mesta, otvaramo nove startap centre, otvaramo nove tehnološke parkove, gradimo stanove za mlade bračne parove. Da je to dobra politika ne vidimo samo mi, to vide i razne evropske institucije, pa smo tako imali jedan bečki institut za međunarodne ekonomske studije koji je stavio Srbiju kao svetao primer, a tiče se povratka mladih.

Najveći procenat smo beležili po povratku mladih od 24 do 29 godina i ono što me posebno raduje je da ćemo preko Fonda za nauku uložiti preko 100 miliona evra za naučnu i inovacionu infrastrukturu. To je ono što svi građani Republike Srbije prepoznaju i to je ono za šta građani Republike Srbije su dali svoj glas na izborima. Hvala vam. Živela pristojna Srbija.
Poštovani predsedavajući, uvaženi ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, kao što svi vrlo dobro znamo, poljoprivreda je razvojna i istorijska šansa Republike Srbije, što se pokazalo i u ovom teškom vremenu kada je ne samo naša zemlja već i ceo svet pogođen najvećom ekonomskom krizom izazvanom pandemijom korona virusom.

Upravo su poljoprivreda i proizvodnja i onaj čovek koji na selu svako jutro ustaje i koji radi za svoju porodicu i za svoju zemlju, upravo je to sve omogućilo da Srbija zauzme prvu poziciju što se ekonomskog rasta tiče, a da ne govorim o tome koliko smo u periodu pandemije mi bili ispred drugih. Jer, znate, Srbija nije ni u jednom trenutku ostala bez rezervi hrane, kao što se to dešavalo mnogo većim zemljama.

A koliko smo mi dobre komšije i dobri prijatelji, mi smo čak nudili pomoć zemljama u našem okruženju, što je eklatantan primer koliko je Srbija ozbiljna zemlja.

Koliko je Srbija ozbiljna zemlja jasno pokazuje i nedavno hapšenje organizovane kriminalne grupe oko Belivuka, koje je najavio još pre nekoliko meseci naš predsednik Aleksandar Vučić i koje je sproveo. I pored svih onih koji su pričali da je to nemoguće, da se to nikad neće desiti, naš predsednik Aleksandar Vučić je svoje obećanje ponovo ispunio građanima.

Mi smo sad svi svedoci jednog šokantnog dešavanja koje se dešava svakodnevno pred očima građana. Naime, izvesni profesor, ako se takav čovek i može nazvati profesorom, koji je u javnosti poznat po više korupcionaških afera, koji je poznat kao čovek koji je sklon pedofiliji i kao čovek koji je poznat kao jedan od glavnih konzumatora droge koju mu je lično servirao Veljko Belivuk, on se sad služi onom narodnom da je napad najbolja odbrana, pa svaki dan sa Đilasovih tajkunskih medija upućuje najgnusnije pretnje i uvrede na račun predsednika Aleksandra Vučića zbog njegove borbe protiv organizovanog kriminala u koji je i sam Vuletić evidentno umešan.

Da sve ove činjenice nisu laž, ja vam mogu pokazati i na pojedinim fotografijama koje više ne skriva ni sam gospodin Vuletić. Ovde smo mogli da vidimo na ovoj fotografiji, molim vas, samo prikažite građanima Srbije, da građani mogu da vide, mogli smo da vidimo da kada jedan gospodin koji je u komunikaciji sa Vuletićem kaže njemu da je pedofil, on se ograđuje od toga, dame i gospodo, verovali ili ne, time što kaže da su deca do 12 godina. Znači, njemu je bilo normalno da svoj deci preko 12 godina, imala ona 13 ili 14, nudi drogu i, verovali ili ne, ono što je mnogo gadno, da im nudi seksualne usluge, a da u tu korist njima poklanja to njegovo, kako se on žargonski izražava – lobe, koje je jako kvalitetno i koje samo on može da nabavi.

Takođe, na nekoj od tih žurki, on to nije ni skrivao, on se čak i fotografisao, te slike su javno objavljivane, evo, možete da vidite, to je jedna od fotografija, jedna od egzibicija profesora Vuletića. Takođe, evo, vidite i kada on polugo izlazi na sneg, što nijednom čoveku normalnom ne može da padne na pamet, ali sve je on ovo radio isključivo i samo pod uticajem teških opijata.

Takođe, kao što sam i rekao, sve ove činjenice ni jednog trenutka njega nisu sprečavale da nakon hapšenja kriminalne grupe sa kojima je on bio u velikom i bliskom prijateljstvu, koliko god se on sada i kod gospođe Bećković na Đilasovoj tajkunskoj televiziji i kod gospođe Obućine na „NewsMaks Adria“ ili kako se već te tajkunske televizije zovu, on se sad opravdava tako da on nikakve konekcije, nije nikakvu bliskost imao i nije nikakvo prijateljstvo sa njima.

Ovaj presretnuti poziv, vi ministre verovatno znate mnogo bolje nego ja, kada Belivuk poziva profesora Vuletića na telefon i kada mu kaže: „profesore, Velja je“, njemu profesor Vuletić odgovara: „gde si brate moj“. Ne znam da li neko koga prvi put upoznajete ili ko vas prvi put zove na telefon vi ga nazivate, brate moj.

Ali to nije sve. Vuletić njemu odgovara na pitanje, gde je, govori mu da je krenuo na Zlatibor, da ima konferenciju na kojoj treba da se sastane sa ministrom Ružićem, na šta obojica konstatuju, on je naš. Šta god ta reč – on je naš, značila, ja u to neću da ulazim.

Zatim, Vuletić ga obaveštava da je posao koji su dogovorili danas završen, na šta njemu Veljko Belivuk želi da se oduži i govori mu da mu se javi kad se vrati da mu se oduži da mu nešto donese, na šta se pravda Vuletić – molim te, nemoj. Ti znaš koliko ja tebe volim. Belivuk mu odgovara – volim i ja tebe, ali da bi mi razbili maler ja tebi to nešto moram da donesem.

Građani Srbije i te kako su svesni šta su oni donosili. To sigurno nije nikakav ni sportski rekvizit, ni navijački, isključivo se radi o novcu za izvršene usluge. Taj transkript razgovora izgleda ovako i svima je jako dostupan.

Ponoviću, ako sa nekim niste bliski, verovatno mu ne pričate kako ga volite, kako vam je drag, kako vam je brat i ostalo.

Takođe, imali smo priliku da u jednom od gostovanja nove tajkunske zvezde na Đilasovim televizijama, profesora Vuletića čujemo i razne laži, kao to da se on isključivo i samo zaklinje „Partizanu“ i Srbiji, pa me zanima da li je dotični profesor Vuletić svestan, jer nije više mali, da se ljubav ne kupuje novcem, i da ne možete da volite samo onoga od koga imate direktnu korist.

Pa me tako isto zanima, da li je moguće da klub u kome je bio potpredsednik, Fudbalski klub „Partizan“ u jednom trenutku ima dugovanje od 14 miliona evra, a zatim ostvaruje prihode u vrednosti od preko 25 miliona evra, a usled transfera igrača i odjednom, dug naraste na 40 miliona evra, pa me sada zanima kako je to moguće i koja je to matematika? Da li je slučajno jedan deo tog novca završio u onih milijardu evra, koliko se hvale sa „N1“ da je Dragan Đilas i Dragan Šolak uložio u njih, jer, evidentno je da je gospodin Vuletić godinama direktno finansirao te dve televizije, čim ovoliko dobija sada reklamnog prostora i prostora u njihovim emisijama da proba da opravda njegovu najbližu saradnju sa Veljkom Belivukom?

Takođe, kao što svi mi vrlo dobro znamo, na stadionu Fudbalskog kluba „Partizan“ čiji je potpredsednik do nedavno bio Vuletić je pronađen ni manje, ni više nego snajper. U jednoj od prostorija kluba pronađen je snajper.

Svi smo mi i te kako svesni i govorili smo o tome za šta snajper služi i kome je bio namenjen. Ja pretpostavljam da nisu hteli da ubiju mene. Taj snajper isključivo bio namenjen da se njime ubije predsednik države Aleksandar Vučić i da se jednom i za sva vremena stavi tačka na bolju budućnost Srbije.

Takođe me zanima da li će tajkunska marioneta, Olja Bećković, kod koje gospodin Vuletić svake nedelje ide u emisiju ne bi li opravdao sve to što je radio do sada imati hrabrosti da postavi ta pitanja gospodinu Vuletiću ili će biti isti slučaj kao sa Draganom Đilasom, da će gospodin Vuletić njoj postavljati pitanje.

Mi sada vidimo tog istog gospodina Vuletića kako on najavljuje neke tužbe i protiv predsednika Aleksandra Vučića i protiv gospodina ministra Vulina. Njegovo je pravo da tuži. Mene zanima da li će javni tužilac pozvati gospodina Vuletića da nam pojasni ove njegove konekcije i veze sa tako okorelim kriminalcima i sa takvim monstrumima?

I sada taj isti čovek koji je, očigledno jedan od saučesnika te Belivukove organizovane kriminalne bande i koji je sve to dozvolio tim monstrumima da rade, jer je njemu Fudbalski klub „Partizan“ isključivo i samo bio paravan za te kriminalne aktivnosti, ja bih zaista želeo da ga zamolim da se više ne zaklinje na vernost, ni „Partizanu“, ni Srbiji.

Partizan je doveo na prosjački štap i na najniže grane u njegovoj istoriji. Isto je hteo i sa Srbijom, ali mu nije uspelo i nikada mu neće uspeti. Srbiju i dalje vode sposobni, vode hrabri ljudi. Aleksandar Vučić je vodi u najboljem smeru i vodi je svaki dan u nove istorijske pobede, a prati ga ogromna većina naroda.

Ja bih još jednom želeo da ponovim da će ovaj parlament uvek pružati podršku Aleksandru Vučiću u borbi protiv kriminala i protiv mafije, uvek će stajati na strani ogromne većine naroda. Ovaj parlament nikada neće biti partner tajkunske i mafijaške Srbije kakvom je zamišlja Dragan Đilas i to tajkunski, lopovski, taj žuti kartel.

Živela pristojna Srbija.

Hvala.
Poštovani gospodine Orliću, poštovani ministre sa saradnicama, dame i gospodo narodni poslanici, pre nego što počnemo zaista moram da pružim maksimalnu podršku našem uvaženom kolegi Bakarecu, jer znate on je za razliku od onih koji ta svoja nakaradna saopštenja pišu iz Trsta, iz Luksemburga, iz Holandije, sa Maldiva ili odakle god, on se svakodnevno bori za svoje sugrađane, za svoj grad i za svoju zemlju Srbiju.

Kao što svi mi vrlo dobro znamo, kultura je temelj naše budućnosti. Do 2025. godine imaćemo nove muzeje, kulturne centre, galerije, biblioteke, arheološka nalazišta i spomenike. Gradićemo novu zgradu Filharmonije. Naša deca će učititi o našim korenima u novom muzeju u Resavskoj ulici, a Muzej 20. veka u Novom Sadu će nam predstavljati događanja koja su obeležila 20. vek i uložićemo preko 900 miliona evra i to je tek početak.

Tu su i uvođenje umetnosti u kulture i u škole, obrazovanje i učešće u kulturnim programima, kulturna diplomatija, pokretanje i nastavljanje velikih projekata kao što su izgradnja važnih objekata, poreski podsticaji za ulaganje u kulturu, ekonomska dimenzija kulture, digitalizacija, razvoj kulturnog turizma i unapređenje položaja samostalnih umetnika, kulturnih radnika i strukovnih udruženja umetnika.

Ovi planovi imaju za cilj i osnaživanje svesti o sopstvenom, kulturnom identitetu kroz utemeljenje u bogatoj tradiciji i savladavanje novih savremenih metoda i tehnologija za njihovo prenošenje.

Srbija je danas kao što svi mi znamo, snažna zemlja koja može da pomogne spomenik rodonačelniku svoje najznačajnije srednjovekovne dinastije, Stefanu Nemanji. Na taj spomenik se kao što svi mi vrlo dobro znamo, čekalo vekovima. O kolikom se značaju za našu kulturu radi, govore nam i mišljenja naših građana. Govore nam i svakodnevne posete turista i svih delova Evrope. Taj grada koji je nekad bio ruglo i sramota Beograda, danas postaje jedan od najlepših trgova u našoj zemlji. Zato mi je posebno drago zato što ćemo staru železničku stanicu pretvoriti u muzej.

Mi danas imamo zemlju koja je dovoljna jaka da snimi film kao što je „Dara iz Jasenovca“, a na koji se čekalo preko 75 godina, pa bih sada voleo da znam da li mogu oni koji su najveći kritičari svega dobrog u Srbiji da nam objasne zbog čega je nama bilo zabranjeno da govorimo o stradanju srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, pogotovo ako uzmemo u obzir da je taj ozloglašeni logor Jasenovac bio jedini logor koji je takođe bio i logor za decu?

Zašto smo se stideli naše istorije, ako smo svi vrlo svesni da do pomirenja između naroda ne može da dođe ako prikrivamo tuđe žrtve? Da do pomirenja između naroda ne može da dođe ako prekrajamo istoriju onako kako nama odgovara. Mi moramo i naša je obaveza da svakodnevno govorimo o tome da bi znale buduće generacije i da se to nikada i nikom na ovim prostorima ne bi ponovilo.

Očuvanje nacionalnog identiteta počinje negovanjem kulturnog nasleđa, ne njegovim uništavanjem, ne prekrajanjem svoje istorije, ne zaboravljanjem svojih žrtava, jer mi nemamo čega da se stidimo. Neka se toga stide neki drugi, neka se stide oni koji su hteli da prikrivaju ovako stravične zločine nad Srbima. Neka se stide oni koji su 4. novembra 2010. godine u Hrvatskoj se izvinjavali onima koji su kroz istoriji ubijali Srbe. Neka se stide oni koji su na hrvatskoj televiziji govorili da nisu ponosni zato što dolaze iz Srbije. Neka se stide oni koji su gazili najokrutnije po srpskim žrtvama kao što je to radio Boris Tadić.

Mi smo svi i te kako svesni da je jedan od najvažnijih oblika kulture u stvari zdravstvena kultura i do pre samo par meseci mogli smo da vidimo te iste kako govore da Srbija nije sposobna da nabavi vakcine za svoje građane, kako Srbije nije sposobna da izvrši kolektivnu imunizaciju svog naroda, a već danas možemo da vidimo te iste kako prvi trče i stoje u redovima da se oni vakcinišu i verovatno da bi opravdali sebe, sada govore nama kako je to Srbija, ne znam kako su prešli preko toga zaista sam iznenađen, rekli su da je Srbija to odlično organizovala.

Kao eklatantan primer njihovog lopovluka i kada se radi o kulturi, mogu da vam navedem rekonstrukciju Doma kulture u moj opštini iz koje dolazim, opštini Gornji Milanovac, kada je bivša vlast u izgradnju istog uložila preko pet miliona evra, iako realna cena sa kompletnom infrastrukturom unutar samog objekta i oko Doma kulture nije trebala da prelazi milion evra.

Iako su građanima oteli preko četiri miliona evra, iako su u prevremenom otvaranju tog famoznog doma kulture, tri dana pred same izbore da bi skupili, naravno jeftine političke poene, ugrozili živote preko pet stotina ljudi, jer tada taj dom kulture nije imao ni građevinsku, ni upotrebnu dozvolu. Oni su na sve bili spremni samo da bi pobedili na tim izborima.

Ja ću vam sada pokazati i na fotografijama sa čim se susrela SNS po dolasku na vlast u Gornjem Milanovcu. Već sam govorio da su oni i te kako svesni ugrozili živote preko pet stotina miliona ljudi i ja ću vam sada pokazati neke od fotografija, evo ovde možete videti, ja se izvinjavam, molim vas da uveličate. Možete videti otvorene, nezaštićene električne instalacije, a samo par centimetara ispod možete videti poplavu koja se nalazila bukvalno na centimetar od kontakta sa tim električnim instalacijama i možete zamisliti do kakve bi to katastrofe dovelo zarad skupljanja tih njihovih jeftinih političkih poena. Evo, pogledajte gospodo, u ovo je uloženo i ovo je otvoreno preko pet miliona evra.

Petostruko više novca od realne cene njima nije bilo dovoljno. To jasno pokazuje koliko je njima stalo do naših sugrađana. Njihova jedina briga je bila koliko će novca završiti u njihovim dubokim džepovima, ali šta da vas čudi gospodo kad kod tih bahatih lopova kakvi su oni bili, kad su oni dozvolili da njima iz Javnog preduzeća za puteve, opštine Gornji Milanovac nestane jedna radna mašina SKIP. Znate to je mašina od osam tona. To nije privezak za ključeve koji danas izgubite, a sutra ga nađete i tako. To je mašina od osam tona i oni su gospodo nju uspeli nekako da izgube preko noći. Naravno, verovali ili ne, do dana današnjeg ni za dom kulture ni za tu radnu mašinu SKIP niko nije odgovarao. Javni tužilac je kao i uvek zažmurio pred tom njihovom bahatom otimanju novca od naših građana.

Moram još za kraj da kažem, za razliku od njih mi želimo da svojoj deci obezbedimo što više kulturnih sadržaja, želimo da generacije koje dolaze budu ponosni na nas, na svoju zemlju, na svoje korene i istoriju, jer samo takva Srbija je zemlja u kojoj naša deca žele da žive. Hvala vam. Živela pristojna Srbija.
Poštovana predsedavajuća, dame i gospodo narodni poslanici, što se prve tačke dnevnog reda tiče, ja u potpunosti podržavam zakon i sve predloge koji se tiču utvrđivanja porekla imovine, jer mišljenja sam da mi kao javni funkcioneri moramo u svakom trenutku da budemo spremni našim građanima da opravdamo svoju imovinu, naravno, ako je imamo.

Svi smo mi i te kako svesni da svugde ima ljudi koji ne mogu da opravdaju poreklo svoje imovine. Ponajviše takvih ljudi, nažalost, ima u politici ili onih koji sami sebe nazivaju političarima, pa sam ja shodno tome i te kako radostan kada pogledam sve te nazovi političare kako su u strahu ovih dana od ovog zakona i kako na sve načine pokušavaju da opstruišu isti.

Očigledno je danas u kojoj se panici nalazi trio za uništavanje Srbije. Taj trio, naravno, čine Dragan Đilas, Boško Obradović i Vuk Jeremić. U panici su jer će sada morati građanima da objasne kako je moguće da neko nakon dolaska na vlast preko noći postane multimilioner, u evrima, naravno, i kako je moguće da neko ko se sam hvali da je pre ulaska u politiku imao oko 70 hiljada evra ušteđevine, danas na svojim računima ima preko 619 miliona evra.

Danas taj isti Dragan Đilas, mogli smo da vidimo, pokušava da opravda sebe kako je on nekada, da bi zaradio neki dinar, prao prozore. Naša uvažena koleginica Sandra Božić mu je lepo odgovorila – nisi ti prao prozore, nego si, lopove, prao isključivo pare.

Ako pogledamo aktivnosti tog istog tajkuna Dragana Đilasa u poslednjih 10 godina, videćemo da njegov nagli uspon počinje po dolasku na tu famoznu, izmišljenu funkciju direktora Kancelarije predsednika države za odnose sa narodom. Svi smo mi i te kako svesni da jedini odnos sa narodom koji je Dragan Đilas imao je taj kako od naroda oteti što više mukom stečenog novca. Zatim, Dragan Đilas dolazi na mesto ministra za Nacionalni investicioni plan. Jedine investicije koju su on i njegov žuti tajkunski režim provodili su bile one investicije koje su njima donosile ličnu korist i koje su se slivale direktno u njihove džepove.

Početak kraja političke karijere Dragana Đilasa počinje po dolasku na mesto gradonačelnika Beograda i tada novac koji je on oteo našim građanima se više ne meri stotinama hiljada evra, ne, taj novac se od tada meri stotinama miliona evra. I mene zanima da li postoji način da se objasni građanima ovakvo otimanje njihovog novca?

Da li postoji način da se građanima objasni zbog čega i zbog koga su oni i njihove porodice ostajali bez radnog mesta? Da li postoji način da se građanima Srbije objasni zbog koga i zbog čega su oni ostajali bez krova nad glavom, bez te bolje budućnosti, u koju su ih uvek lagali Dragan Đilas i sav taj njihov bivši tajkunski žuti režim?

Zanima me, takođe, da li postoji način da Gojko i Dragan Đilas objasne našim građanima, a ja se zaista nadam posle ovog zakona i nadležnim državnim institucijama, kako je moguće posedovati hiljade kvadratnih metara u nekretninama?

Ja ću vam pročitati, iako smo mi već govorili o tome, pročitaću vam samo dve najmanje nekretnine koje se nalaze u vlasništvu braće Đilas i to su stan u Svetozara Markovića od 105 metara kvadratnih, stan u Jevrema Grujića od 160 metara kvadratnih, i ponoviću, to su dve najmanje nekretnine u vlasništvu bratije Đilasa. Svi mi vrlo dobro znamo da ih oni imaju preko 20.

Svi mi vrlo dobro, takođe, znamo da oni u svom vlasništvu, i pored poslovnih prostora, kojih imaju mnogo, imaju mnogo lokala, a takođe, i veoma zanimljivo je, imaju mnogo firmi koje svoj profit ostvaruju na teritoriji naše države, a porez plaćaju u nekim drugim zemljama. Pa tako, kao pravi primer, imamo i tajkunske televizije N1 i Nova S, koja radi u okviru Junajted medija grupe, a koje svoj porez plaćaju u Luksemburgu.

Znate, te dve tajkunske televizije su glavno oružje u rukama Dragana Đilasa, u njegovom pohodu ka rušenju Aleksandra Vučića, naravno, nasilnom rušenju, u njegovom pohodu ka ubistvu Aleksandra Vučića.

Oni sami, mogli smo da vidimo, se hvale kako su dva tajkuna i dva najbolja prijatelja, tajkun Dragan Đilas i Dragan Šolak do sada u te dve televizije uložili preko milijardu evra i kako ne planiraju tu da se zaustave, žele da ulože još toliko, naravno, opet ponavljam, samo sa jednim ciljem. Oni na tim televizijama, na tom njihovom glavnom oružju, imaju tri udarne igle, kako ih oni predstavljaju. Za mene su to isključivo i samo tri političke marionete u rukama Dragana Đilasa, pa tako imamo jednog nazovi novinara sa kupljenom diplomom, koji se zove, nemojte mi zameriti ako grešim, mislim da je Kesić, koji u svojoj političkoj emisiji svakodnevno na sve načine pokušava da ugrozi život predsednika Vučića i njegove porodice.

Zatim, imamo takođe jednog političkog pijuna Dragana Đilasa Ivana Ivanovića, koji, već smo govorili, predstavlja se kako njemu odgovara, ako je u Hrvatskoj, onda je Hrvat u njegovom luksuznom stanu u Rovinju, ako nije, ako je u Srbiji, onda žali žrtve „Oluje“, iako zna i da slavi tu godišnjicu „Oluje“ zajedno sa Hrvatima.

Imamo ono što je posebno zanimljivo, jednu nazovi nezavisnu novinarku, iako ništa kod nje nije nezavisno, kao i u ovim tzv. nezavisnim tajkunskim televizijama, gospođu Bećković, koju ni manje ni više, već kad Dragan Đilas gostuje kod nje u emisiji, verovali gospodo ili ne, Dragan Đilas postavlja njoj pitanja.

Takođe, imali smo priliku i poslednjih meseci da vidimo, tačnije da uhvatimo na delu Dragana i Gojka Đilasa. Šta se zapravo desilo? Dragan Đilas je u Podgorici otvorio svoju novu firmu pod nazivom, nećete mi zameriti, ne znam, pošto nije na našem jeziku, da li je „Oble“ ili „Ubl“ ili kako god, jer kao što je i na ovim televizijama, tako i kod Dragana Đilasa ništa srpsko nema. On je otvorio tu firmu i nakon nekoliko dana, njegov brat Gojko otvara ćerku firmu ovde kod nas u Beogradu, na Savskom vencu, sa samo jednim zadatkom, da ćerka firma ostvaruje profit.

Naravno, i u ovom, kao i u mnogo drugih slučajeva, na najvećem gubitku je naša država Srbija i građani Republike Srbije, jer se profit neće slivati u budžet, tačnije porez se neće slivati u budžet Republike Srbije, već će se porez iznositi iz naše zemlje i uplaćivati firmi u Podgorici.

Nakon otkrivanja ove afere, Gojko Đilas se navodno povlači iz tog posla, iako ako uđete na zvaničan sajt te njihove firme, možete da vidite da kao zvanična kontakt osoba i dalje stoji ime Gojko Đilas.

Naravno, još mnogo toga ćemo videti kod bratije Đilas i kada holandska finansijska obaveštajna služba završi istragu povodom malverzacija koje su u toj zemlji činili Dragan Đilas i njegov glavni finansijer i najveći prijatelj Dragan Šolak, a tiče se prodaje poslovnih objekata.

Sada taj isti tajkun Dragan Đilas uz pomoć svojih tajkunskih finansijera i velike podrške od njegovog velikog prijatelja Vuka Jeremića, više puta dokazanog izdajnika naše zemlje, naše Srbije i čoveka kome su najbliži saradnici počevši od, videli smo skoro, i Patrika Hoa, koji je uhapšen zbog najvećih svetskih afera i najvećih svetskih malverzacija, oni pokušavaju na sve načine da dođu na vlast. Naravno, taj žuti tajkun Dragan Đilas i ostatak tajkunsko-lopovskog kartela iz bivšeg režima nema hrabrosti da izađe na izbore, a podsetiću vas da je cenzus na nikad nižih 3%, oni nemaju hrabrosti da izađu na izbore, već na vlast žele bez izbora, na koji god način, ucenom ili nasiljem na ulicama, svakako demokratski izbori ih ne zanimaju, jer za takve ljude ne glasa niko.

Jedan od pokušaja za tako nešto ogleda se i u njihovom apsurdnim zahtevima da dobiju neko nakaradno ministarstvo za uređivanje medija. Oni žele da im se omogući da oni šefuju javnim preduzećima inače će posegnuti za onim što oni najbolje umeju, a to je nasilje, to je razbijanje i paljenje institucija, to je prebijanje novinara, to je prebijanje policije, to je prebijanje narodnih poslanika, a to, gospodo, nije demokratija i to nije ono što građani Srbije žele.

Na prethodnim izborima, građani Srbije su pokazali da plebiscitarnu podršku daju Aleksandru Vučiću. Pristojna Srbija neće uzmicati pred ucenama i nasiljem. Građanima Srbije je dosta terora od strane tajkunsko lopovskog žutog kartela. Hvala vam. Živela pristojna Srbija.
Poštovana predsedavajuća, dame i gospodo narodni poslanici, kada je reč o budžetu, ja zaista ne znam šta bih dodao da moje kolege već nisu govorile osim, naravno, reči hvale na račun Vlade Republike Srbije, ministra gospodina Sinišu Malog i naravno, premijerke Ane Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića.

Svedoci smo da u ovom teškom vremenu za ceo svet, a usled najgore ekonomske krize koja nas je pogodila kao posledica pandemije korona virusa, Srbija nastavlja da napreduje. Mi smo sada imali jedan primer, kada najtiražniji nemački časopis „Bild“ Srbiju svrstava u jednu zemlju koja je najbolje prevazišla krizu izazvanom koronom i koja je donela prave mere.

To su stvari koje i te kako mogu da raduju sve građane naše zemlje, jer znate kad jedna Nemačka se suočava sa padom BDP od 5,5%, Srbija ostaje na minimalnom padu i ostaje najbolja u Evropi, što je za svaku pohvalu.

Sa ovog mesta želim da čestitam Vladi Republike Srbije, kao i predsedniku Aleksandru Vučiću na izvanrednim rezultatima. Ti parametri nisu rezultat nekog jednokratnog rada, ne, to je isključivo rezultat jednog kontinuiranog dobrog rada i vođenja odgovorne ekonomske politike, a ta odgovorna ekonomska politika o kojoj govorim i koju je vodio predsednik Aleksandar Vučić je dovela do toga da je naš ekonomski sistem jako stabilan, a samim tim da smo i mogli da donesemo prave mere, kao borbu protiv krize izazvane korona virusom.

Podsetiću vas samo na neke od mera koje smo doneli, podsetiću vas da smo pored velike pomoći privredi, da je svaki zaposleni dobio iznos od preko 1100 evra pomoći od naše države. Pomagali smo penzionerima, dodatna pomoć svim građanima u iznosu od 100 evra, davanjem tzv. helikopter novca smo i te kako podstakli potrošnju i direktno smo pomagali našoj privredi na taj način, a svi se vrlo dobro sećamo da su pojedinci hteli tu našu meru i te kako da iskoriste za sticanje jeftinih političkih poena, što im naravno nije uspelo, jer su rezultati takve jedne mere i te kako očigledni.

Predsednik Vučić je pored svih ovih mera rekao da se Srbija tu neće zaustaviti. Imali smo sada najavljenu još jednu pomoć penzionerima u iznosu od 5.000 dinara, sada 17. i 18. decembra pred Sv. Nikolu. Nastavićemo sa povećanjem plata zdravstvenim radnicima, biće još povećanja plata u vojsci, biće još povećanja plata u javnom sektoru, kao što nas i očekuju još bolje i više dodatnih mera za pomoć privredi.

Morao bih zaista da pohvalim izgradnju dve kovid bolnice u Kruševcu i u Batajnici, jer znate, mi sada možemo videti da izgradnja te dve kovid bolnice može biti spasonosna za našu zemlju u ovom trenutku.

Srbija je pored Rusije i Kine, moram da naglasim, jedina zemlja koja je uspela da sagradi dve sasvim nove kovid bolnice i to u jednom rekordnom roku. Time je predsednik Aleksandar Vučić pokazao da mu je zdravlje građana na prvom mestu i da mu je borba za očuvanje svakog života i borba da spasi svaki život svakog građanina na prvom mestu.

Mi smo sada svedoci da je izvesna gospođa Marinika Tepić, ko ne može da se seti, ponoviću, to je ona gospođa kojoj se pričinjavala droga na farmi koka nosilja u Moraviću. To je ona ista koja svakodnevno iznosi najgnusnije laži na račun predsednika Aleksandra Vučića, kao i na račun njegove porodice.

Naime, danas smo na tviteru mogli da vidimo jedan zaista brutalan napad na decu predsednika Aleksandra Vučića, jedan brutalan napad koji je još jedan u nizu kontinuiranih napada na predsednika Aleksandra Vučića kao i na njegovu porodicu.

Ja ću vam sada pokazati tu fotografiju i taj tvit, molim vas da uveličate ovo da bi građani Srbije mogli da vide ovu sramotu i čime se opozicija danas služi. Naime, izvesni Jakša je postavio na tviteru fotografiju magarca i napisao – kako se zove mladunče magarca? Time je naravno priliku dotičnom gospodinu Rašku da on odgovori da je tu reč o Danilu ili Vukanu. Podsetiću vas da Vukan ima samo tri i po godine. Ovo je samo još jedan u nizu brutalnih napada na porodicu predsednika države.

Vukan, Milica i Danilo jedina njihova krivica je ta što su deca predsednika Aleksandra Vučića. Oni su neretko optuživani za sve i svašta, a neretko su pristalice opozicije pozivale na njihovu likvidaciju i tome je vreme više da se stane na put. Taj bezobrazluk više ne može da se trpi.

Pominjao sam već izvesnu gospođu Mariniku Tepić. Ta gospođa je pre neki dan dala sebi za pravo da kritikuje bolnicu, Kovid bolnicu u Batajnici.

U poslednja dva dana sam više razgovora obavio sa dr Marijom, koja je zaposlena u toj Kovid bolnici, koja mi je rekla da su uslovi za rad u toj Kovid bolnici na najvišem mogućem nivou, da je ta bolnica što se tiče uslova, jedna od najboljih u Evropi, kao i da su naravno svim doktorima uslovi za rad neopisivo lakši i da im je lakše da leče svoje pacijente u takvim uslovima.

Iskoristio bih priliku da poručim gospođi Tepić da nekad pomisli koju štetu čini građanima Srbije iznoseći sve ove najgnusnije laži svakodnevno i pitao bih je da li je nekada pomislila na koji način istim građanima može da pomogne. Naravno da nije, jer ona gleda jedino da zaštiti svoje interese i interese bratije Đilas.

Ja razumem da morate svakodnevno da iznosite laži, jer ste za vreme vaše bahate vladavine dokazali da ste nesposobni jednu seosku ambulantu da napravite. Da ne govorim o domovima zdravlja, o bolnicama, o kliničkim centrima to je za vas misaona imenica gospodo.

Ja bih voleo i da pitam gospodina Dragana Đilasa, zašto on sada od novca koji je oteo našim građanima iz svog dubokog džepa ne izvadi novac i ne napravi jednu bolnicu? Pa, naravno da neće, jer on da se vodio takvom politikom, bratija Đilas danas ne bi imala hektare stanova.

Naravno, pored svih ovih činjenica koje sam naveo i kada se doktori svakodnevno bore da sačuvaju svaki život, svakog građanina na ovoj zemlji, opozicija je, svi mi vrlo dobro znamo, jedan lep gest, jedan human gest naših građana kada su svako veče u osam sati aplaudirali našim lekarima, uspela i to da pokvari. Hteli su to da iskoriste, uspeli su i taj aplauz da pokvare. Naravno njih to ne sprečava da i pored svih ovih činjenica svakodnevno napadaju krizni štab. Njih to ne sprečava da svakodnevno iznose najgnusnije uvrede na račun gospodina Kona, na račun gospođe Darije Kisić Tepavčević, na račun dr Stevanovića i ostalih.

O kakvom se licemerju tu zaista radi govori i činjenica da je taj isti gospodin Dragan Đilas danima napadao našeg kolegu gospodina Marka Atlagića zbog istine koju je izneo. Odmah su se tu, posle govora gospodina Marka, našle velike patriote, našle su se uvređene, našle su se pametne da iznose na račun gospodina Atlagića još više raznoraznih uvreda.

Ja ću vas samo prisetiti na neke situacije. Svi se mi vrlo dobro sećamo kada je gospodin Nemanja Matić, jedan proslavljeni srpski fudbaler, pohvalio izgradnju autoputa „Miloš Veliki“. Tada su Đilasovi poslušnici i Đilasovi i Šolakovi mediji na najgore moguće načine pokrenuli hajku protiv tog istog gospodina Nemanje Matića, protiv čoveka koji je krvario u dresu reprezentacije Srbije, protiv čoveka koji zna šta znači boriti se i predstavljati Srbiju u pravom svetlu, a to je gospodo ono što vi nikada nećete znati.

Svi se mi vrlo dobro sećamo i kada ste napadali gospodina Nenada Lalatovića, jednog od najboljih srpskih trenera. Zbog čega? Zato što je izjavio da gospodin Aleksandar Vučić na jedan fenomenalan način vodi ovu državu. Pokrenuli ste hajku protiv njega da je građanima bilo muka da čitaju te vaše komentare i da gledaju te vaše portale.

Nećemo naravno zaboraviti ni kada ste na najgnusnije načine napadali gospodina Jezdića nakon otvaranja tog istog autoputa „Miloš Veliki“ koje za dobrobit svih naših građana, a sada ste se našli uvređeni što vam je gospodin Atlagić rekao istinu u lice.

Osvrnuo bih se samo na još jednu stvar koja je jako maliciozna i jako opasna za naše društvo. Ti super heroji, njihove lažne, samoprozvane elite kako ih Dragan Đilas naziva, koji svake sedmice sa Đilasovih i Šolakovih medija iznose najgnusnije laži i uvrede na račun predsednika Aleksandra Vučića su uspeli da u poslednjih nekoliko dana pokažu sve ono što smo mi gospodo odavno i znali.

Sada ću vam pokazati jednu fotografiju na kojoj je jedan tako reći zabavljač, isključivo zabavljač Dragana Đilasa, po mom mišljenju jedan jako loš političar, na jedan jako mizogin način podstakao nasilje nad ženama.

Naime, ovo je tvit gospodina Ivana Ivanovića, ja vas molim samo da prikažete građanima Srbije, da građani Srbije ovo vide. Ovaj tvit gde gospodin Ivan Ivanović odgovara našoj koleginici Pilji na njen govor srednjim prstom. Ispod tog njegovog tvita su se ređali najgnusniji komentari, užasni komentari Đilasovih sledbenika.

Da li ste negde videli da je neko sa tih tajkunskih medija osudio ovakvo ponašanje gospodina Ivanovića? Niste gospodo i nikada nećete videti.

Ja bih voleo da pitam gospodina Ivanovića, da li je ovakvo ponašanje njegovo taj patriotizam o kom gospodin Ivanović govori? Da li je ovakvo ponašanje u redu za jednu javnu ličnost? Da li je ovakvo ponašanje normalno da odgovorite nekome sa čijim se mišljenjem ne slažete?

Pitao bih, pošto je gospodin Ivanović takođe u njegovoj, slobodno mogu reći političkoj emisiji, izneo još više uvreda na račun koleginice Pilje i govorio o nekom patriotizmu koji on ne poznaje i ne zna šta je patriotizam.

Da li je taj patriotizam kada on u svom luksuznom apartmanu u Rovinju zajedno sa Hrvatima proslavlja godišnjicu Oluje? Da li je taj patriotizam kada taj isti gospodin Ivanović u svoju političku emisiju pozove čoveka koji je govorio da će Srbija plivati u krvi, i tom istom čoveku pokloni, ni manje ni više, nego traktor?

Da li je taj patriotizam kada televizija na kojoj gospodin Ivanović radi, prikaže mapu Republike Srbije bez njenog sastavnog dela, bez teritoriji Kosova i Metohije? Da li je taj patriotizam kada ista Marinika Tepić, kojoj se gospodin Ivanović divi, potpiše i zahteva da Srbija prizna da se desio nekakav genocid u Srebrenici?

Ja bih, gospodine Ivanoviću, za kraj želeo da vam poručim da ste vi i te kako svesni da je današnjoj deci internet dostupan svakodnevno i u svakom trenutku. I, gospodine Ivanoviću, ni jedno dete na svetu ne sme da gleda kako mu jedna javna ličnost vređa i ponižava majku, kao što ste vi to uradili našoj koleginici Pilji.

Morate da znate da heroji, super heroji kako vas naziva Dragan Đilas, poseduju bar jednu vrlinu, bar jednu dobru osobinu, a ja gospodine Ivanoviću kod vas ne mogu da pronađem ni jednu. Da za sramotu znate, postideli bi se.

Hvala vam, živela pristojna Srbija.
Poštovani predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, što se tiče Predloga odluke o prestanku funkcije člana Fiskalnog saveta svi smo mi svedoci da je gospodin Vučković samoinicijativno napustio Fiskalni savet. Tačnije, po njegovom mišljenju on odlazi na bolje mesto u privatni sektor, a ne iz razloga koje su pojedini opozicioni lideri pokušali nama da predstave.

Što se tiče prethodnog izveštaja Fiskalnog saveta svi smo mi videli da oni kritikuju meru Vlade kojom je naša Vlada u jednokratnoj pomoći pomogla svim građanima isplatom od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti. To su brže bolje pokušali da iskoriste oni koji su, setimo se, našim građanima nudili onu famoznu pomoć u iznosu od 1000 evra. To su pokušali da iskoriste oni koji su uništavali naše fabrike, oni koji su tražili kojekakve zajmove za preporod i slično. Apsolutno se ne slažem sa takvom kritikom Fiskalnog saveta i mišljenja sam da je ta mera Vlade Republike Srbije pomogla kako naše građane, tako i našu privredu, jer smo na primerima mnogo razvijenih zemalja mogli da vidimo davanje tzv. helikopter novca podstiče potrošnju.

Moram još da dodam da je naš ekonomski sistem jako stabilan, rezerve su visoke, tako da smo mi to mogli da učinimo. Moram da kažem i da smo mi trenutno zemlja koja ima najveći rast u Evropi. Mi ćemo sledeće godine preteći Hrvatsku po stopi BDP, što je pre nekoliko godina samo, setimo se svi, za vreme prethodnog režima bilo nemoguće. Hrvatska je bila svetlosnim godinama ispred nas. Razumem gospodina Dragana Đilasa koji ne razume pojmove cirkularne ekonomije, jer znate, njemu je nepojmljivo da se novac građana sliva u budžet Republike Srbije. On to ne može da shvati. On je navikao da se novac svih naših građana sliva isključivo u njegove džepove i u džepove njegovih poslušnika.

Što se tiče odbora, morao bih da navedem da su odbori veoma važni. Tako i Poslovnik nalaže. Nažalost, prethodni režim nije poštovao taj Poslovnik koji su oni sami doneli. Od kako je SNS u parlamentu odbori su postali veoma važna stalna radna tela koja su veoma bitna za rad Narodne skupštine.

Iskoristio bih priliku da pohvalim Odbor za administrativno-budžetska i mandatsko-imunitetska pitanja i gospodina Martinovića na poslu koji do sada obavlja. Razumem vas, gospodine Martinoviću, i znam da ste imali i u prethodnom periodu velikih problema sa narodnim poslanicima koji su koristili svaku priliku, tako i sednice odbora da naruže ugled Narodne skupštine. Svi se mi vrlo dobro sećamo kada je Boško Obradović, do sada više puta dokazani nasilnik, fizički napao gospodina Martinovića. To nije bio ni prvi, a ni poslednji put da je Boško dokazao to što mi svi već znali. Setimo se samo kako je Maji Gojković, tada predsednici parlamenta, uvrtao ruku u njenoj kancelariji. Setimo se kako je pozivao na nasilne demonstracije. Setimo se kako je opkoljavao Narodnu skupštinu, kako je opkoljavao predsedništvo i ono što je verovatno najviše zabolelo sve građane Republike Srbije je kada je zastavom naše zemlje, koja je svetinja svakog građanina, za koju su se naši preci borili, koja je simbol naše istorije i naše slobode, pokušao da polomi prozor ovog parlamenta i da sa nasilnim demonstrantima upadne u Skupštinu.

Danas taj isti Boško Obradović nastavlja politiku laži i nasilja. Danas taj isti Boško Obradović poziva na održavanje prevremenih izbora. Setimo se da je samo pre šest meseci taj isti fašista bojkotovao te izbore, pa ga ja sada sa ovom mesta pitam – šta se to Boško promenilo u prethodnih šest mesece? U prethodnih šest meseci se promenilo jedino to što je Boško Obradović, a nakon raspada tog saveza famoznog za lopovluk Srbije i nakon njegovom izbacivanja iz tzv. udružene opozicije, ostao bez direktnog finansiranja od strane Tanje Fajon i od strane Dragana Đilasa.

On sada na sve načine gleda da se što pre domogne državnog budžeta i novca svih naših građana, ali na njegovu veliku žalost građani Srbije, iako taj isti Boško Obradović nekada bude skupio hrabrost da izađe na izbore, mu neće dati podršku, iako je cenzus, podsetiću vas, na nikad nižih 3%.

Iskoristio bih takođe priliku da čestitam poslanici Sandri Božić na imenovanju za predsednicu Odbora za kulturu i informisanje. Sandra, pred vama je jako veliki posao i moraćete da uložite ozbiljan rad da nađete način kako ćete gledati na ove tajkunske medije koji svakodnevno pozivaju na ubistvo predsednika Aleksandra Vučića i koji i kada to neko drugi čini se raduju, oni to podržavaju. Nijednog trenutka se nisu setili da osude neki takav napad.

Ta njihova demokratija, taj medijski mrak, o kome oni govore, ta njihova slobodna umetnost kojom se diče, sada ću vam pokazati neke fotografije da naši građani vide da li je to, molim vas da uveličate ovo, da li je ovo taj medijski mrak u kome se Srbija nalazi? Da li je ova snajperska puška uperena u predsednika Republike Srbije ta demokratija koju vi priželjkujete? Ne, gospodo. Ovo je poziv na ubistvo predsednika države.

Svedoci smo da je u jednom od najtragičnijih događaja koji su se dogodili u modernijoj istoriji Srbije, kada nas je napustila Njegova svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej takođe pojedine naslovnice i pojedini tajkunski mediji pokušali to da iskoriste zarad dobijanja jeftinih političkih poena. Gospodo, to što vi zamišljate to nije demokratija. To je pokušaj satanizacije kako predsednika Republike, tako i svih građana i vernika Srpske pravoslavne crkve.

Na dnevnom redu se nalazi i parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje.

Gospodine Orliću, ja znam da ste u prethodnom periodu imali veliki niz sastanaka sa evroparlamentarcima, često im objašnjavajući kakvo je zaista stanje sa slobodom medija u Srbiji. Znam da ste bili primorani da odgovarate na bezbroj svakodnevnih laži opozicije i znam da ste sa velikom energijom i zalaganjem radili na podizanju ugleda srpskog parlamenta u Evropi i ja vam se na tome najiskrenije zahvaljujem.

Takođe znam, gospodine Orliću, da ćete u narednom periodu imati velikih problema sa Đilasovim evroparlamentarcima, sa njihovim lažima koje svakodnevno iznose, bilo to preko elektronskih ili štampanih medija. Ja tu pre svega mislim na izvesnu gospođu Tanju Fajon. Ta gospođa koja je privatizovala funkciju evroparlamentarke i koja sebi često daje za pravo da komentariše stvari koje je se ne tiču i koje nisu u delokrugu njenog posla. Setimo se njenih izjava nakon parlamentarnih izbora u Srbiji, da je vlast u Srbiji nelegitimna. Kao razlog navela je što je izlaznost bila niska. Izbori u Srbiji su održani tokom trajanja užasne pandemije korona virusa. Izlaznost u Srbiji je bila nešto iznad 50%.

Podsetiću vas, takođe, na jednu veoma bitnu činjenicu. Kada je gospođa Tanja Fajon izabrana za predstavnicu Slovenije u Evropskom parlamentu, tog dana u Sloveniji je izlaznost bila 20%. Tu ne mislim, gospodo, da je gospođa Tanja Fajon imala 28%, da se ne lažemo, to je za nju misaona imenica, ne, celokupna izlaznost tog dana je bila 28%.

Kao što svi vrlo dobro znamo, Tanja Fajon u Srbiji predstavlja jedino ličnu zaštitnicu tajkuna Dragana Đilasa. Ona direktno radi za njegove i isključivo njegove interese. Dotičnoj gospođi nikad nije palo na pamet da radi u interesu Slovenaca u Srbiji, kao i da radi za interese Srba u Sloveniji.

Kao što svi vrlo dobro znamo, Srbi u Sloveniji nemaju status nacionalne manjine, dok to Slovenci u Srbiji imaju, iako je Slovenaca u Srbiji po zvaničnom popisu stanovništva nešto ispod 0,06%, dok je Srba u Sloveniji, prema njihovom popisu, preko 3%, iako pojedina istraživanja pokazuju da je taj broj daleko veći. Slovenci u Srbiji, njihova prava kao nacionalna manjina ostvaruju u punom obliku. Ja vam opet ponavljam – Srbi u Sloveniji nemaju nikakva prava. Gospođi Tanji Fajon nikada nije palo na pamet da se pozabavi takvim pitanjem.

Približiću vam još malo o kakvim se tu dvostrukim aršinima radi. Ovaj objekat se nalazi u centru Ljubljane. Ovaj objekat je nekada bio porodična kuća jedne ugledne jevrejske porodice koja je, nažalost, pobijena od strane nacista. U tom objektu se danas nalazi stranka gospođe Tanje Fajon u koju ona svakodnevno odlazi na posao, iako je odavno morala tu kuću da vrati jevrejskoj zajednici. E, pa, tih dvostrukih aršina i tog licemerja je nama dosta.

Naša je obaveza da našim građanima stalno ukazujemo o kakvim se dvostrukim aršinima radi i sa čim se sve predsednik Aleksandar Vučić svakodnevno bori.

Tanja Fajon takođe zaboravlja i da njeni miljenici u Srbiji nikad nisu izneli nikakav program pred građane. Jeste li čuli da će nekada nešto da urade? Jeste li čuli da će nešto da naprave? Jesu li izneli bilo kakav program, osim što, naravno, će Vučića da sruše, osim što će Vučića da ubiju. Da li su rekli da će da izgrade više kilometara auto-puteva? Da li su rekli da će da izgrade više brzih pruga? Da li su rekli da će da naprave više škola, više bolnica, da promene politiku, da naprave bolje reforme? Ne. Nisu. Njihova jedina politika kojom se bave je kako ubiti Aleksandra Vučića. Oni su svesni da nemaju podršku građana i da legitimno nikad ne mogu doći na vlast.

Ja vas podsećam da na više od 50% našeg stanovništva na kanalu 1 i kanalu 2, ima dve televizije, dve Đilasove i Šolakove televizije u koje je uloženo nekoliko stotina miliona evra. Te dve televizije su glavno oruđe Dragana Šolaka i Dragana Đilasa na tom putu kako srušiti Aleksandra Vučića. Svi se vrlo dobro sećamo kada je na toj jednoj televiziji koja se zove Nova S, u studiju, tokom trajanja cele emisije, na ekranu stajala fotografija predsednika Aleksandra Vučića i njegove porodice, koja je bila svrstana u red sa najvećim kriminalcima ove zemlje. Moja je dužnost i obaveza da građanima pokažem originalnu fotografiju do koje sam ja došao i koja je trebala to veče da bude prikazana u studiju. Naravno, oni su fotomontažom umesto ljudi koji se nalaze na originalnoj fotografiji stavili predsednika Vučića i njegovu porodicu.

Dame i gospodo, dragi građani, ovo je originalna fotografija i ja vas molim da uveličate i približite građanima Republike Srbije. Kao što svi vrlo dobro možemo videti gospođu ovde, poznatiju u narodu kao Marinika Tepić, gospođa koja se od koki nosilja u Moroviću priviđala kojekakva droga, verovatno iz njene neke želje ili možda i korišćenja psihoaktivnih supstanci, gospodina Dragana Šolaka, jednog od najvećih tajkuna u istoriji Srbije, jednog od najboljih partnera i najboljih prijatelja gospodina Dragana Đilasa, svi prepoznajete. Ovo je tim ljudi koji uništava Srbiju već decenijama. Ovo je tim ljudi koji je otimao pare od vas, građani Srbije. Dragan Đilas je oteo od vas 619 miliona evra. Svi mi vrlo dobro znamo koliko je to kilometara novih auto-puteva, koliko je to novih bolnica, novih škola i svega ostalog.

Građani Srbije su na prethodnim izborima pokazali da Aleksandru Vučiću daju maksimalnu podršku. Dva miliona građana Srbije je glasalo za bolju budućnost za svu našu decu. Hvala vam. Živela Srbija!
Poštovani predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, pre svega, želeo bih da pohvalim Ministarstvo finansija i ministra, gospodina Sinišu Malog, na izuzetno vrednom i predanom radu u osnaživanju ekonomskog sistema Srbije i na paketu mera pomoći privatnom sektoru i našim građanima.

Ono što me posebno raduje u ovom rebalansu budžeta je to što će Republika Srbija nastaviti da ulaže u zdravstvo, infrastrukturu i poljoprivredu.

Pored kovid bolnica koje gradimo, kako u Kruševcu, tako i u Beogradu, moram da istaknem i činjenicu da će svakom zdravstvenom radniku Republika Srbija uplatiti jednokratnu pomoć u iznosu od 10.000 dinara do kraja godine.

Svi se moramo složiti i te kako znamo da su medicinski radnici ti koji čine stub odbrane od ove pošasti koja je zahvatila ceo svet, a koja se naziva Kovid-19. Ja im se sa ovog mesta najiskrenije zahvaljujem u ime svih građana.

Pored teške finansijske situacije u kojoj se nalazi kako ceo svet, tako i naša zemlja, Opština Gornji Milanovac može se pohvaliti jako stabilnim budžetom, može se pohvaliti i nikad većim i nikad boljim investicijama. Pored rekordnog broja asfaltiranih puteva, otvorili smo i aerodrom u Pranjanima, izgradili smo i otvorili smo najnoviji i najmoderniji tržni centar koji zapošljava preko 200 ljudi, čime smo nezaposleno sveli na istorijski minimum, a to je ispod 4%.

Dobra ekonomska politika kojom smo se vodili, a uz ogromnu pomoć predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije, mi u Gornjem Milanovcu možemo da nastavimo da sprovodimo plan Srbija 2025, koji smo obećali našim građanima i na koji smo izuzetno ponosni.

Želeo bih samo da ukažem na još jednu jako malicioznu stvar. Naime, tajkun Dragan Đilas je preko svojih medija svakodnevno kritikovao ekonomske mere koje je donela i sprovodila Vlada Republike Srbije. Radi se o tome što su u vreme njihovog bahaćenog vođenja ove zemlje i njihove bahate vlasti oni navikli da sav novac koji je pripadao građanima Republike Srbije na kraju završava u njihovim džepovima i u džepovima njihovih poslušnika.

Još bezobzirnije je to što oni svakodnevno preko tih istih medija iznose najgnusnije laži na račun predsednika Aleksandra Vučića i na račun njegove porodice. Jedini razlog oni vide u tome što Aleksandar Vučić postoji. Jedini razlog vide u tome što Aleksandar Vučić već kontinuirano povećava plate i penzije, gradi nove auto-puteve, smanjuje nezaposlenost, otvara nove fabrike. Aleksandar Vučić je danas lider kog svi rado pozivaju u goste, a on je to stekao isključivo svojim vrednim, poštenim i marljivim radom.

Srbija je napokon postala zemlja koja se ceni u svetu. Samim tim iz tog razloga Aleksandar Vučić danas uživa poverenje više od dva miliona građana, a to je ono o čemu tajkun Dragan Đilas može samo da sanja. Iz tog razloga pretpostavljam i dolazi poziv na ubistvo predsednika Aleksandra Vučića od strane Đilasovog poslušnika Sergeja Trifunovića, koji je u tom trenutku, svi mi vrlo dobro znamo, verovatno bio pod dejstvom nekih jakih opojnih droga.

Drago mi je što pristojna Srbija više nikad neće dozvoliti da se nađe u kandžama tajkuna Dragana Đilasa, njegovih poslušnika i njegovih tajkunskih medija. Jer, znate, jedino što ti ljudi poznaju je politika sticanja ličnog bogatstva i njihove lične moći i trgovinom uticaja.

Hvala vam najlepše. Živeo Gornji Milanovac, živela Srbija!
Poštovani predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, čast mi je što po prvi put imam priliku da vam se obratim u ovom visokom domu. Ja se ne bih mnogo osvrtao na rezultate prethodne Vlade, jer smo na pređašnjim izborima jasno mogli da vidimo da politika koju podržavaju naši građani je politika koju sprovodi naš predsednik, Aleksandar Vučić.

U Predlogu zakona o ministarstvima posebno me raduje što vidim da ćemo imati poseban resor za brigu o srpskom selu. Obzirom da dolazim iz Gornjeg Milanovca, jedne od najrazvijenijih i najvećih opština u zapadnoj Srbiji, koja u svom sastavu ima 62 sela i 51 mesnu zajednicu, srećni smo što pored odlične saradnje sa Ministarstvom poljoprivrede ćemo imati priliku da sarađujemo i sa novim ministarstvom za brigu o selu i time značajno unapredimo još brže i još bolje razvijamo našu opštinu.

Pre dolaska na vlast SNS u našoj opštini i pored svakodnevnih molbi koje smo upućivali tadašnjem predsedniku opštine za osnivanje kancelarije za poljoprivredu, čime bi smo značajno olakšali posao sa tim našim poljoprivrednicima, pored njegovih svakodnevnih obećanja koja nam je pružao do realizacije istog nikada nije došlo. To je eklatantan primer da je jedina politika koju oni razumeju politika laži i politika prevare.

Kancelarija za poljoprivredu danas radi sa velikim uspehom i odličnim rezultatima. Budžet Kancelarije i pored teških uslova izazvanih pandemijom ove godine je iznosio 55 miliona dinara. Svake naredne godine taj budžet ćemo progresivno povećavati za dodatnih 10%.

Pored Kancelarije, ponosni smo jer smo uspeli da uz veliku pomoć Vlade Republike Srbije osnujemo i preko 15 zadruga sa kojima svakodnevno i aktivno sarađujemo.

Opština Gornji Milanovac je danas odličan primer drugim opštinama kako se ulaže u srpsko selo, kako se razvija srpsko selo i kako se bavi proizvodnjom hrane.

Ono za šta se posebno zalažemo i za šta ćemo se boriti svakodnevno je da u našu opštinu u što kraćem periodu dođe fabrika koja će se baviti prerađivačkom industrijom, čime ćemo svim poljoprivrednicama u našoj opštini, bili oni mali ili veliki, moći da garantujemo otkupnu cenu na dugoročni period, otkupnu cenu naravno njihovih proizvoda, a samim tim moći ćemo da ih podstičemo da oni svoje kapacitete proširuju.

Nadovezao bih se samo još na govore svojih kolega i iskoristio priliku da pružim punu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i da kažem da je ovaj parlament najznačajniji partner Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića u borbi protiv tajkuna i u borbi protiv mafije i kriminalaca. Ovaj parlament nikada neće biti partner tajkunske i mafijaške Srbije kakvom je zamišlja Dragan Đilas. Hvala.