NIKOLA RADOSAVLJEVIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Nikola Radosavljević je do sada dva puta bio narodni poslanik, u 12. sazivu, od 2020. do 2022. godine, i u 13. sazivu, od 2022. do 2023. godine.

U 12 sazivu bio je član Odbora za zdravlje i porodicu, kao i zamenik člana Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku. Tokom 12. saziva proveo je 382 sata na redovnim zasedanjima u Skupštini, i učestvovao u glasanju o 311 akata i svaki put glasao “za”. U plenumu se obratio 11 puta, nije učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja Vladi Srbije, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 89. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bio je deo poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE, član Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, i zamenik člana Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije. Bio je i član Pododbora za razmatranje izveštaja o obavljenim revizijama Državne revizorske institucije.

U 14. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao 76. na listi Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine. U 14. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane.

BIOGRAFIJA

Rođen je 1975. godine. Živi u Jagodini. Po zanimanju je master ekonomista.

Odbornik je u Skupštini grada Jagodine od 2016. godine. Bio je i šef odborničke grupe Srpske napredne stranke.

Član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke, i predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Jagodini.
Poslednji put ažurirano: 20.03.2024, 09:44

Osnovne informacije

Statistika

  • 11
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četvrto vanredno zasedanje , 20.07.2023.

Zahvaljujem predsedniče.

Poštovani narodni poslanici, poštovani ministri i poštovani građani Srbije, na samom početku gospodine ministre Vesiću ja sam u dilemi. Ne znam da li je prethodni narodni poslanik iz opozicije bio na javnom slušanju ili nije bio na javnom slušanju, pošto je on ovde, mogli smo svi da čujemo, rekao da nije bio. Vi kažete da je bio. Moje kolege narodni poslanici kažu da jeste bio, da je čak i govorio, pa ja sada stvarno ne znam da li možemo na osnovu izlaganja koje je imao narodni poslanik, prethodni narodni poslanik, bilo šta više da mu verujemo iz razloga što on ne govori istinu i na ovakve, da kažem, stvari, a kamoli nešto ozbiljnije.

(Aleksandar Jovanović: Bravo.)

Tako je. Jeste. To je tačno.

Četvrto vanredno zasedanje , 20.07.2023.

Morate da govorite istinu da bi vam građani Srbije verovali. To je osnovno što trebate prvo da radite.

Danas na dnevnom redu imamo 30 tačaka i ja bih se osvrnuo na nekoliko koje su značajne po meni za građane Srbije, a pre toga bih želeo da kažem da su javne finansije kod nas u Srbiji stabilne, da je javni dug ispod nivoa Mastrikta koji iznosi danas 51,7% a do kraja godine biće 50,5%.

Nivo Mastrikta se izračunava i javni dug se izračunava u odnosu na naš BDP i to je ono što je veoma važno i što građani Srbije moraju da znaju. Mi moramo da podsetimo i građane Srbije da 2012. godine BDP iznosio je 33,4 milijardi evra, danas odnosno u 2022. godini on je iznosio nešto više od 60 milijardi evra, a do kraja godine očekujemo da će biti oko 68 milijardi evra, što ukazuje da je to više nego duplo u odnosu na 2012. godinu.

Mi stalno pričamo, odnosno narodni poslanici iz opozicije stalno pričaju o nekakvim zaduživanjima, ne pričaju o investiranju i investicijama. Pa, poređenja radi mnoge evropske države koje su jake države poput Nemačke, Francuske i Italije imaju veći javni dug nego naša Srbija. Sada, kada kažete da neka država duguje dve hiljade i 400 milijardi evra da ima javni dug, vi pomislite možda je to Grčka, možda je to neka država koja je propala, koja u bankrotu, ali ne, mi govorimo ovde o državi, o Saveznoj Republici Nemačkoj koja je jedna od lidera i vodećih država ne samo u Evropi nego i u svetu. Ali, njihov javni dug u odnosu na BDP je negde oko 60%.

Kao član Odbora za finansije stalno sa našim kolegama iz opozicije pokušavamo da se objasnimo da nikada ne treba da gledaju apsolutni iznos duga, nego treba da uporedimo naš javni dug sa BDP, jer mi kredite ne uzimamo da bi se zaduživali i da bi ih bacali bezveze. Mi kredite uzimamo da ulažemo u infrastrukturu, da ulažemo u investicije i da utičemo na rast BDP i da utičemo na kvalitet života naših građana Srbije.

Neki narodni poslanici očito kada kritikuju nas iz vladajuće stranke žele da kažu, a i sad smo čuli da je bitno da se ulaže u nauku u tehnologiju, ali na tom istom Odboru za finansije, isti ti narodni poslanici nisu želeli da glasaju i da podrže unapređenje naučno-tehnološkog parka i u Čačku, i u Kragujevcu i u Nišu, to je njihova u stvari briga za naučno – tehnološki park i za mlade.

Želeo bih da kažem još vezano za zakon koji je po meni jedan od bitnijih, a to je Zakon o privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć. Ovim zakonom stvaramo sve uslove da isplatimo 10.000 dinara za svako rođeno dete nakon 21. novembra. Želim da kažem da Vlada Republike Srbije radi odlično, da će narodni poslanici sa ove strane uvek da podrže rad svih ministara i Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića. Zahvaljujem svima.

Treće vanredno zasedanje , 05.07.2023.

Zahvaljujem, predsedavajuća.

Tokom već dva meseca rasprave koja se vodi ovde u Skupštini, koju je tražila opozicija i na zahtev opozicije imamo maltene uvek identičnu sliku, jer samo polovina poslanika opozicije je prisutna na sednicama Skupštine. I danas je slika ista, samo što su možda podigli nivo, takav da su pokušali da izazovu incidente, a nisu se udostojili da tokom svih ovih dana rasprave budu prisutni u sali, da budu u sali u deset sati i da ispoštuju apsolutno sve građane Srbije, a da ispoštuju i Narodnu skupštinu.

Iako opozicija ima 85 poslanika, evo i danas, izbrojao sam, ovde je vas 40. To pokazuje koliko ste vi zainteresovani uopšte za rad Narodne skupštine, to pokazuje koliko vi želite da se raspravlja o ovim tačkama dnevnog reda, a ujedno ste vi predložili ovakav dnevni red.

Pokazujete svoju političku odgovornost i očigledno je da ta politička odgovornost ovde među vama i ne postoji, jer i vi sami pokazujete i pokazali ste i danas koliko ste neodgovorni i šta je vaš cilj. Vi napadate narodne poslanike, napadate državne sekretare, ministre, napadate predsednika Republike Srbije, napadate službena lica kada ste negde na terenu i sve to pokazuje sliku stvarnosti o borbi protiv nasilja sa vaše strane.

Predsedavajuća, ja bih predložio da se tokom ove rasprave utvrdi i prisutnost narodnih poslanika koji su bili prisutni tokom ove rasprave, da se u službenoj evidenciji vidi koliko je narodnih poslanika bilo sa strane pre svega opozicije i koliko su oni stvarno želeli da se raspravlja o ovim tačkama i šta je bio njihov cilj.

Ako pokazujemo neku političku odgovornost, da bi pokazali političku odgovornost moramo da budemo prisutni ovde, da bi preuzeli vlast, ali s ove strane ja ne vidim način preuzimanja, nego oni žele da ruše vlast, nasilno da dođu na vlast. Morate, gospodo narodni poslanici iz opozicije, pre svega da budete odgovorni i da budete na sednicama Narodne skupštine. Jer vama ne smeta Bratislav Gašić. Vi veoma dobro znate da Bratislav Gašić ima dobre rezultate. Znate da je odgovoran u svom poslu, da je unapredio Ministarstvo unutrašnjih poslova, da svoju funkciju obavlja savesno, ali vama Bratislav Gašić ne smeta zato što je on Bratislav Gašić. Vi želite preko Bratislava Gašića da rušite Aleksandra Vučića. Želite da rušite predsednika Republike Srbije i jasno je da je to jedini vaš cilj. Da bi tako nešto uradili, morate prvo da pitate građane Srbije, da pitate 2.300.000 građana koji su dali podršku predsedniku Aleksandru Vučiću da li su oni za to ili nisu za to.

Ovde smo kroz ovu raspravu od strane Agate Kristi iz Trstenika, a u svojstvu predlagača, čuli mnogo toga. Čuli smo sve i svašta, ali nismo čuli nijedan argument validan za smenu ministra Gašića. Pričali su o tome i da je taličan, pričali su o tome da ima lošu karmu. Ja sam gledao i interesovao sam se, Bratislav Gašić je rođen 30. juna, skoro mu je bio i rođendan, u horoskopu je rak, pa da li možda planete se ne poklapaju, da li je možda i to neki argument za njegovu smenu.

Vi nemate nijedan pravi argument, a želite nešto da ostvarite. Najgore u svemu je to što vi to želite da ostvarite na silu. Kada je predsednik Republike Srbije bio prisutan ovde u Narodnoj skupštini i kada je istoj osobi, odnosno Agati Kristi iz Trstenika, rekao u oči ne o tome šta on jeste, u smislu njegovog uspeha u školi, nego šta on jeste u njegovom životu, on je brže-bolje pobegao iz Narodne skupštine i nije se vratio na sednicu. A ovi govori mržnje od strane opozicije koji se stalno ponavljaju, da ne bih ja ponavljao ono što vi govorite, gospodo narodni poslanici iz opozicije, narod je sve video i narod će to da pokaže. Zahvaljujem svima.

Treće vanredno zasedanje , 04.07.2023.

Zahvaljujem, predsedniče.

Srbiju su nedavno zadesile katastrofalne poplave koje ne pamte ni najstariji meštani gde su pogođena ta mesta. Pričinjena je ogromna materijalna šteta, kako na kućama, infrastrukturi, tako i na poljoprivrednom zemljištu i usevima.

Kao što znate, Jagodina je jedan od gradova koji je pretrpeo ogromne štete od poplava i te najveće štete koje su bile upravo su bile tamo gde je bila infrastruktura, gde su bile male reke i tamo gde je, da kažem, siromašno područje. Najviše je pogođeno selo Dragoševac gde je usled bujice uništena kompletna infrastruktura, uništena je imovina tih ljudi koji tamo žive. Nosila je bujica i automobile, priključne mašine i traktore.

Tih dana, ja kao, ne kao narodni poslanik, građanin Jagodine, kao žitelj Jagodine, bio sam na svim kritičnim mestima zajedno sa nadležnim gradskim službama, sa vatrogascima i sa građanima. Branio sam grad apsolutno koliko sam mogao, dao sam svoj doprinos i svi zajedno smo uspeli da odbranimo grad, da ne dođe do izlivanja reke Belice i da ne uništi ni jedan drugi dom, jer je pretilo da se uništi jedno veliko naselje, a gde živi na hiljade ljudi.

Zahvalio bih se ministru Goranu Vesiću koji je obišao Jagodinu i koji je obišao sva najugroženija područja i odmah je delovao i radio.

Posebno bih se zahvalio ministru odbrane, gospodinu Vučeviću, koji je na moju molbu odmah poslao inženjersku jedinicu Vojske sa mehanizacijom i koji su krenuli zajedno sa narodom da saniraju posledice poplava.

Sve sam video tokom tih dramatičnih dana, a upravo u Jagodini nisam video ni jednog opozicionog političara da je nešto konkretno uradio, da je barem uzeo lopatu u ruke, da je napunio jedna džak sa peskom, da je nekom doneo flašicu vode ili dao neki konkretan savet. To je ono što je istina i to je ono što je realnost.

Ove poplave su imale, naravno, i jednu note ekološke katastrofe koja je mogla da zadesi poplavljena područja, a mi ovde u parlamentu imamo poslanike koji su ušli u Skupštinu upravo predstavljajući se kao ekolozi, kao borci, čuvari planina i reka, potoka i pašnjaka. Znači, celokupne flore i faune.

Zato pitam nadležno ministarstvo, pitam jer njihov doprinos sa vodenom stihijom u Jagodini je bio ravan nuli, pitam Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Ministarstvo unutrašnjih poslova i vas, predsedniče Narodne skupštine, gospodine Orliću, pitam – da li imate informaciju o tome kakva je situacija u drugim sredinama koje su bile poplavljene u Srbiji? Da li je neko, možda, zabranio ekolozima, koji imaju ovde svoje predstavnike u parlamentu, da pomognu u borbi protiv vodene stihije i mogućeg ekološkog akcidenta?

Pitam nadležne – ko je zabranio i da li je zabranio opozicionim političarima da se bore protiv poplava? Da li se neko od njih interesovao za poplave kod nadležnih ministarstava? Na kraju, ako imate tu informaciju, kako su i koliko pomogli poplavljene i na koji način, naročito ovi ekolozi, voleo bih da znam?

Nadam se da bi mogli da dobijemo ove odgovore na ova pitanja jer su veoma važni za građane Srbije, da čuju šta su sve za njih uradili ovi poslanici ovde, koji sede u klupama i dobacuju.

Drugo, na kraju, želeo bih da postavim pitanje Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i ujedno pohvalim rad Vlade, predsednika Aleksandra Vučića i to ministarstvo jer je na Vidovdan, 28. Juna, otvorena obilaznica oko Beograda. Ta obilaznica je veoma značajna za državu Srbiju, naročito za grad Beograd jer preko „Gazele“, preko mosta pređe oko 130.000 vozila, odnosno između 200.000 i 250.000 ljudi.

Moje pitanje za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je da li imate tačan podatak za koliko se saobraćaj preko mosta „Gazela“ rasteretio i koliko dnevno automobila koristi obilaznicu oko Beograda?