NIKOLA RADOSAVLJEVIĆ

Nestranačka licnost

Rođen je 1975. godine. Živi u Jagodini.

Po zanimanju je master ekonomista.

Nakon parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Izabran je sa izborne liste "Aleksandar Vučić - za našu decu".

Oženjen je i otac troje dece.
Poslednji put ažurirano: 15.10.2020, 13:14

Osnovne informacije

Statistika

  • 9
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 11.03.2021.

Poštovana predsedavajuća, poštovani narodni poslanici, poštovani građani Srbije, poštovani gospodine Dejane Popoviću sa saradnicima, danas je na dnevnom radu Izveštaj o radu Agencije za energetiku Republike Srbije.

Shodno zakonu o Agenciji i energetici Republike Srbije, Agencija za energetiku ima obavezu da jednom godišnje podnosi izveštaj Narodnoj skupštini Republike Srbije. Pored ovog izveštaja, Agencija ima obavezu da podnosi i sadašnje stanje i trenutno stanje u energetskom sektoru.

Gospodine Popoviću, ja sam vas pažljivo slušao, vaše izlaganje, pročitao Izveštaj koji je opširan i saglasan sam sa svime što je navedeno u Izveštaju, tako da ću danas podržati ovaj izveštaj i glasati za njega.

Danas smo svedoci mnogobrojnih špekulacija od strane pojedinih medija koji iznose velike i brojne neistine, plaše građane Republike Srbije, u želji da uruše sistem ne birajući sredstva. Prvo plaše građane Republike Srbije Zakonom o poreklu imovine, tobož da će se građanima Republike Srbije oduzimati imovina, a Zakonom je jasno definisano na koji način će se vršiti istraga i ako se utvrdi da je nečija imovina nezakonito stečena biće predmet istrage i ona će se oduzimati.

Kada je slučaj o Zakonu o energetici, pojedini građani Srbije, iz Jagodine verovatno i Despotovca, odakle vi dolazite, su me pitali da li će im Elektroprivreda Srbije oduzimati strujomere, tj. brojila za potrošnju električne energije, naravno, vodeći se time šta su upravo čuli od tih pojedinih medija.

Mi moramo da pojasnimo građanima Srbije, a vi ćete da me ispravite i dopunite, pošto imate dugogodišnje iskustvo u radu u elektroprivredi, da korisnici, tj. lica na koje se vodi brojilo potpisuju ugovor sa Elektroprivredom Srbije o preuzimanju brojila, gde nemaju nikakvih troškova u vezi sa preuzimanjem, a sve u skladu sa Zakonom o energetici. Ovim ugovorom se Elektroprivreda Srbije obavezuje da snosi sve troškove i da ima obavezu održavanja preuzete opreme, brojila, mernih ormana, priključnih vodova, instalacije i druge opreme.

Ovde se sada postavlja pitanje – ako Elektroprivreda postane vlasnik ove opreme, da li će korisnik moći da zaključuje ugovor sa nekim drugim distributerom? Pa, naravno da će moći. Korisnik ima pravo da bira po svojoj proceni distributera, odnosno najpovoljnijeg distributera i dobavljača električne energije, za koga smatra da mu je najpovoljnija cena i da za to nema nikakvih dodatnih troškova, osim da plati utrošenu energiju svom dobavljaču.

U slučaju da korisnik ne želi da potpiše ugovor sa Elektroprivredom Srbije, u praksi to znači da korisnik sam snosi održavanja, kao i troškove zamene dotrajale opreme.

Mi znamo da u Republici Srbiji mnoga domaćinstva imaju upravo analogna brojila i da se prelazi na moderan sistem merenja, tako da bi ovo bila jedna otežavajuća okolnost za sve građane i sve korisnike koji su korisnici.

Očigledna namera pojedinih medija jeste da destabilizuju Srbiju, pa na sve moguće načine žele da sve ono što je dobro za građane Srbije predstave kao da je to loše.

Cilj preuzimanja mernih uređaja, mernih ormara, priključnih vodova, instalacija, je upravo rasterećenje korisnika od budućih troškova održavanja, a sve u skladu sa usaglašavanjem i sa Zakonom o energetici.

Tako su, moram da se nadovežem, Stranka slobode i pravde, Đilasova stranka i mediji koji su njima naklonjeni, optužili glavne urednike lista „Alo“, samo zato što su ukazali i pokazali povezanost uhapšene kriminalne grupe sa istraživačkim portalom „Krik“. Nakon ove objave u listu „Alo“ Đilasovi dobošari, Marinika Tepić i Borko Stefanović se utrkuju ko će više laži da iznese na račun predsednika Republike Srbije i njegove porodice. U toj trci oni gube i korak, pa ishitreno i verovatno bez puno razmišljanja i sami priznaju da je predsednik Aleksandar Vučić u ranijem periodu, za vreme njihove vlasti, upravo bio prisluškivan.

Takođe, oni odjednom nalaze i neke saradnike u Ministarstvu policije, koji im daju neke zapisnike, čime upravo odaju sami sebi svoju povezanost sa određenim licima u MUP Republike Srbije.

Šta je u stvari njima cilj? Cilj im je da prikažu da predsednik Aleksandar Vučić nije bio politički prisluškivan, već da je upao u razgovor sa licima koja su bila na merama. Cilj im je da kriminalizuju predsednika Aleksandra Vučića i njegovu porodicu.

Ministar Vulin je pre par dana kada je bio ovde u ovom visokom domu jasno rekao i podvukao da je predsednik Aleksandar Vučić isključivo politički prisluškivan i to 1.572 puta, a možda i više. Njih najviše boli to što u tim razgovorima nema apsolutno ničega što bi ukazalo da su predsednik ili članovi njegove porodice radili nešto protivzakonito ili imali neke sumnjive razgovore.

Na mere prisluškivanja nisu stavljena lica koja su imala neki krivični dosije ili su bili pod nekom krivičnom istragom, već su upravo birana lica koja su bliska porodici Vučić i samom predsedniku Aleksandru Vučiću, čime upravo i dokazujemo ovim tvrdnjama da je on samo isključivo prisluškivan iz političkih razloga.

Pojedini mediji zaboravljaju da je onaj po čijem nalogu rade dobošari Marinika Tepić i Borko Stefanović upravo lice kojim treba da se bavi istraživačko novinarstvo, jer neko ko uđe u politiku sa 74 hiljade evra, sa polovnim automobilom marke „Saab“ i ženinom kućom, a za kratko vreme, dok je obavljao javnu funkciju, stekne toliko bogatstvo od 619 miliona, upravo on treba da bude predmet istraživanja.

Najverovatnije ideja za pokretanje biznisa došla mu je slušajući pesmu – Uključio sam jutros radio i čuo onda za oglas taj, traži se perač prozora, plata je sasvim pristojna. Ovo su stihovi pesme Tonija Montana „Perač prozora“ i očigledno je da su baš upravo ovi stihovi bili inspiracija i ideja Draganu Đilasu za pokretanje svog biznisa, samo što u ovoj pesmi Tonija Montana ovaj perač prozora ima platu sasvim pristojnu, dok naš perač prozora, Dragan Đilas, ima platu od 619 miliona evra.

Skoro smo imali u Narodnoj skupštini izmenu Zakona o poreklu imovine koji je bio ovde na dnevnom redu i najveće kritike došle su od Đilasovog dobošara Borka Stefanovića kome očigledno nikada ništa nije bilo jasno, a on kritikuje nešto non-stop. Njemu nije bilo jasno ni 2016. godine kada su bili izbori kako treba da mu se zove izborna lista, jer po zakonu izborne liste može da stoji nosilac liste gde je on stavio da je nosilac liste Borko Stefanović, a njegovo pravo ime je bilo tada Borislav Stefanović.

Umesto da ispravi naziv svoje liste, on donosi odluku da uplati republičku taksu, da ode do Ministarstva unutrašnjih poslova, podnese zahtev i promeni ime od Borislav u Borko. Tako smo dobili političara Borka Stefanovića. Šta na to može da kaže njegov kum bivši vicekonzul u SAD, Igor Milošević koji je poznat po aferi nezakonito izdavanje pasoša, kako bi licu koje je bilo blisko Borku Stefanoviću i njegovom stricu Mirku Stefanoviću omogućilo da pomogne iz SAD kada je učinio krivično delo i time je izazvan međunarodni skandal. Republika Srbija je morala iz svog budžeta, od građana Srbije da plati odštetu tom licu koje je bilo oštećeno u vrednosti od milion dolara.

Tako je kada rade oni koji znaju da kritikuju, a kako bi sve ovo sakrili oni su ovaj slučaj Borko Stefanović i Vuk Jeremić proglasili državnom tajnom o čemu je i pisao moj uvaženi kolega Nebojša Bakarec. Pitam se samo koliko ovakvih državnih tajni ima za vreme Jeremića, Stefanovića i Đilasa, koliko su njih trojica ukupno oštetili građane Republike Srbije. Koliko je tih para upravo moglo, gospodine Popoviću, da se uloži u energetski sistem Srbije, u energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije, zaštitu životne sredine i drugo što je potrebno.

Na kraju bih da zaključim, da danas u danu za glasanje će poslanička grupa „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, glasati za ovaj izveštaj Agencije za energetiku ali ćemo da nastavimo svakodnevno da podsećamo građane Republike Srbije koliko su Đilas, Tepić, Jeremić, Šolak i Borko Stefanović oštetili Republiku Srbiju i građane Republike Srbije.Zahvaljujem.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 02.03.2021.

Poštovani potpredsedniče, poštovani ministre, poštovani narodni poslanici, poštovani građani Srbije, Vlada Republike Srbije prepoznala je veliki značaj kulture i kulturnog nasleđa i njihov potencijal za razvoj naše države, usvojivši tako nekoliko dokumenata koji će doprineti uspešnijem pozicioniranju Srbije na kulturnoj mapi Evrope i sveta.

Vlada Republike Srbije je zato napravila strategiju u ovoj oblasti, gde se definišu prioriteti razvoja, negovanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine i širu dostupnost kulture preko svojih ustanova i preko medija.

Predviđeno je da se u sklopu projekta izvrše brojna renoviranja, obnavljanja i proširenja ustanova kulture, gde su obuhvaćeni muzeji, pozorišta, kulturni centri i slične ustanove kulture, kako bi se očuvala njihova arhitektonska i istorijska vrednost.

Jedno od najlepših građevina u Srbiji nalazi se u centru Pomoravskog okruga, u Jagodini, u gradu odakle i ja dolazim, a to je Muzej naivne i marginalne umetnosti, hram umetnosti vrsnih samoukih vizionara, raskošne arhitekture koja datira još iz 1929. godine. Po svojoj posebnosti, ona je proglašena spomenikom kulture.

Zahvaljujući Vladi Republike Srbije i uvaženom ministarstvu, a nakon više decenija, ovaj muzej dočekuje neophodnu rekonstrukciju i proširenje prostora.

U okviru postojećeg objekta rekonstrukcijom je obuhvaćeno znatno uvećanje izložbenog prostora, depoa za odlaganje, bogatog fonda dela i publikacije, konzervatorske i stolarske radionice, biblioteke, suvenirnice, bioskopske sale i svega onoga što predstavlja imperativ savremene muzeologije. Dogradnjom aneksa obezbediće se novi prostor sa puno potencijala za multimedijalne projekte i prostora za izlaganje velikih zbirki umetničkih dela.

Nešto što je sa sigurnošću najviše nedostajalo svih ovih godina jeste, a to će sada biti i građeno, nemogućnost odnosno pristup muzeja invalidnim licima. Ovom rekonstrukcijom obezbeđuje se komunikacija unutar muzeja i pristupačnost invalidnim licima u sve etaže i svaki kutak izložbenog prostora.

Tokom decenije postojanja, zidovi ovog hrama sa dinamičnim razvojem sadržaja muzeja su postali tesni, jer baštine dela preko 500 umetnika, ujedno predstavljajući Srbiju u najboljem svetlu širom evropskih i vanevropskih zemalja, poput Brazila, Indije, Japana, Irana, Australije, Portugala, Amerike i drugih, kao najbolji ambasador srpske tradicije i umetnosti.

Zahvaljujući Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, dela srpskih umetnika plasirana su u kontinuitetu širom sveta, gradeći na taj način mostove i predstavljajući našu državu na najbolji mogući način, jezikom jedinstvenih, samoukih vizionara.

Međunarodna saradnja i kruna muzejske delatnosti Muzeja naivne umetnosti u Jagodini na kojoj svakodnevno radi tim stručnjaka i uprava muzeja, potpisivanjem brojnih memoranduma o saradnji sa međunarodnim partnerima, svakako dokazuje da je svojom strategijom značajno doprinela i doprinosi svake godine sve uspešnijem imidžu Srbije u svetu, kao slobodne i multikulturalne zemlje, koja neguje kako tradicionalnu, nacionalnu kulturu Srbije, tako i kulturu slovačkih, mađarskih, rumunskih, romskih i ostalih etničkih manjina koji žive u Republici Srbiji.

Posebno bih naglasio da Muzej ostvaruje saradnju sa institucijama obrazovanja dece ometene u razvoju, gde se organizuju razne likovne kolonije i radionice. Zato je ova rekonstrukcija i dogradnja novog prostora od posebnog značaja, kako bi se očuvale sve ove vrednosti.

Moram da napomenem da je Muzej naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine specijalizovan muzej, jedinstven na Balkanu, jedan od najznačajnijih muzeja u Evropi. On je nadležan da obavlja i matičnu zaštitu dela. U nacrtu novog zakona o muzejskoj delatnosti, koji treba da se donese, ovaj status muzeja je ugrožen.

Gajimo uverenje da će Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, na čelu sa uvaženom ministarkom Majom Gojković, koja ozbiljno, odgovorno i na najbolji mogući način upravlja ovim ministarstvom i ovoga puta, kao što je i ranijih godina, imati razumevanja i podržati status matičnosti našeg muzeja.

Želeo bih da kažem da u Jagodini imamo i rekonstrukciju, pored Muzeja naivne i marginalne umetnosti, koji se finansira iz sredstava Ministarstva kulture, Centra za kulturu u Jagodini, gde se najveći deo finansira iz grada Jagodine i iz budžeta grada, imamo Zavičajni muzej, Narodnu biblioteku „Radislav Nikčević“, kao najstariju ustanovu kulture. Jagodina poseduje u svom fondu zavičajnog odeljenja retke primerke najskupljih srpskih knjiga, kao što je knjiga „Žitije Petra Velikog“, pisca Zaharija Orfelina, itd.

Ovim značajnim ustanovama kulture neophodna je rekonstrukcija, gde Ministarstvo može da pomogne, u cilju očuvanja bogate riznice i kulturnog blaga.

U Pomoravskom okrugu Ministarstvo kulture i informisanja je imalo ozbiljna ulaganja u objekte kulture. U Rekovcu je završen Centar za kulturu, kroz projekat „Gradovi u fokusu“. Takođe, u Despotovcu smo imali ozbiljna ulaganja, isto vezano za Centar za kulturu.

Ja bih ovom prilikom želeo, iako ministarka Maja Gojković nije ovde prisutna, da pozovem ministarku da poseti sve ove značajne ustanove u Pomoravskom okrugu. Zahvaljujem.

Drugo vanredno zasedanje , 10.02.2021.

Zahvaljujem.

Poštovani predsedniče Skupštine, poštovani ministre, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, na samom početku, ako mi dozvolite, ja bih podsetio koje su to države koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova.

Jednostrana deklaracija o priznanju Kosova suprotno je Rezoluciji UN Saveta bezbednosti 1244 iz 1999. godine. Mnoge države su to uvidele i povukle su priznanje Kosova, među njima su, zbog građana Srbije da se podsete, zbog narodnih poslanica da se podsete, Sjeraleone, Nauru, Gana, Togo, Centralnoafrička republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Surinam, Granada, Unija komora, Burundi, Komonvelt, Dominikana, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja i Kraljevina Lesoto.

Namerno sam Kraljevinu Lesoto nabrojao kao poslednju, ali ona nije bila poslednja država koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova, ona je to učinila još 2018. godine.

Dobri odnosi Srbije sa Kraljevinom Lesoto koje danas imamo i danas se odnosni na današnji Predlog zakona, odnosno Sporazuma koji je danas pred nama narodnim poslanicima, a tiče se Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane. Obnavljanje dobrih odnosa sa zemljama afričkog kontinenta je od ogromnog značaja za našu državu.

Kraljevina Lesoto je punopravni član UN i ona je 2018. godine, povukla apsolutno sve odluke koje mogu da se tumače tako da su priznale nezavisnost Kosova. Njihov stav je da je pitanje državnosti Kosova preuranjen, da status Kosova može da se definiše tek kada se završe pregovori, odnosno dijalog Beograda i Prištine. Kada se obe strane usaglase do tada je Kosovo neraskidiv deo Srbije.

Ovaj Sporazum između Kraljevine Lesoto i Srbije sadrži određene odredbe. Prvenstveni cilj ovog zakona je Sporazum, znači saradnja u oblasti odbrane, vojno-ekonomske saradnje, naučno-tehničke saradnje, vojnog obrazovanja, vojne medicine i veterine, kao i u drugim oblastima.

Inače, Kraljevina Lesoto, kako smo i čuli nalazi se na samom jugu afričkog kontinenta, broji oko dva miliona stanovnika, ona je bila Engleska kolonija do 1966. godine, službeni jezik je pored maternjeg jezika i engleski jezik.

Sledeći Predlog zakona je zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Severne Makedonije o saradnji u oblasti borbe protiv krijumčarenja migranata.

Pojedina lica migrantsku krizu vide tako kao neku dobru šansu da zarade tako što će da krijumčare migrante. Srbija i Severna Makedonija se nalaze na takvom geografskom položaju da predstavljamo vrata ka Evropi za migrante.

Mi pokazujemo, na primeru migrantske krize, koliko smo humani, koliko smo organizovani, ali i koliko vodimo računa o bezbednosti naših građana. Najbitnije je da ostanemo svi pribrani, da bezbednost bude na visokom nivou i da se ponašamo dostojanstveno. Ali, očekujemo i to da migranti poštuju našu državu i da migranti poštuju naše zakone. Na svako ugrožavanje bezbednosti naših građana, država mora da reaguje.

Srbija i Severna Makedonija imaju odlične odnose. Ovaj Sporazum o saradnji u oblasti borbe protiv krijumčarenja migranta će našu saradnju učiniti još boljom. Cilj ovog sporazuma je da se poveća bezbednost naših građana.

Republika Srbija sa Severnom Makedonijom do sada ima zaključen veći broj međunarodnih sporazuma, takođe, ima odličnu policijsku saradnju i razmenu informacija. Na graničnom prelazu Tabanovci, mi imamo i mešovite patrole granične policije.

Zahvaljujući predsedniku, Aleksandru Vučiću, Srbija je danas veoma cenjena i u inostranstvu, i svuda gde se pominje naše ime. Ona je potpisnica sve više međunarodnih sporazuma sa različitim državama. Zašto je to tako? Zato što ove države vide da im je Srbija ozbiljan partner, koji ubrzano napreduje.

Tako je pre dva dana predsednik, Aleksandar Vučić, primio i ministra spoljnih i evropskih poslova, Slovačke Republike, Ivana Korčoka, gde je izrazio zahvalnost što Slovačka, kao članica EU je istrajala u stavu postojanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, nepriznavanjem jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Saradnja među državama je sve veća, kako ekonomski, tako i u svim drugim oblastima, a jedna od njih je to da Slovačka pomaže Srbiji na putu da Srbija postane član EU.

Gospodine ministre, moram da napomenem da su mi se obraćali Srbi sa KiM, vi znate, vi ste tamo bili dugo godina prisutni, i žalili se kako im Albanci na nelegitiman način oduzimaju imovinu. Služe se i time, čak, da tuže pokojnika koji je Srbin bio i da taj neki Albanac kaže da u tom nekom vremenskom periodu, dok je ovaj bio živ, da je kupio od njega neku određenu imovinu, a da nije preneo na sebe, nalaze dva svedoka isto Albanca, oni svedoče u korist, a mrtvom čoveku dodeljuje se zastupnik. Naravno, to prelazi u ruku šiptara, prelazi u ruku Albanca, a onaj ko treba da dobije, naslednik zemlju, ostaje bez te zemlje.

Apelujem, gospodine ministre, da pomognete, da Vlada Republike Srbije pomogne, da pomognemo Srbima na Kosovu i Metohiji, da apelujemo na međunarodnu zajednicu, da se ovakve stvari ne čine Srbima, da se ovakvo nešto ne dešava, jer je očigledna njihova namera.

Na samom kraju želeo bih, gospodine ministre, da podržim i da dam apsolutnu podršku našem predsedniku Aleksandru Vučiću, vama i svim državnim organima u borbi protiv organizovanog kriminala, jer niko nema pravo da ugrožava bezbednost građana Srbije, niko nema prava da ugrožava bezbednost našeg predsednika, njegove porodice i svih porodica koje žive u Srbiji. Hvala vam.