NIKOLA RADOSAVLJEVIĆ

Nestranačka licnost

Rođen je 1975. godine. Živi u Jagodini.

Po zanimanju je master ekonomista.

Nakon parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Izabran je sa izborne liste "Aleksandar Vučić - za našu decu".

Oženjen je i otac troje dece.
Poslednji put ažurirano: 15.10.2020, 13:14

Osnovne informacije

Statistika

  • 3
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 12.11.2020.

Poštovani građani Srbije, poštovani predsedavajući, poštovani potpredsednici, poštovani ministre, uvažene kolege narodni poslanici, u Republici Srbiji prvi slučaj Kovida registrovan je 5. marta ove godine i od tada traje neprekidna borba naše države sa ovim nevidljivim neprijateljem, a država Srbija, na čelu sa našim predsednikom Aleksandrom Vučićem, čini sve kako bi stanovništvo zaštitilo i sačuvalo.

U čitavom svetu bukti zaraza. Alarmantna je situacija u Evropi, gde su mnoge zemlje uvele restriktivno stanje i restriktivne mere, od obaveznih nošenja maski, pa do delimičnog ili potpunog uvođenja karantina.

Ništa bolja situacija nije ni u zemljama u okruženju, koje beleže dramatičan broj zaraženih, ali i broj umrlih. Nažalost, i Srbija ovih dana beleži zabrinjavajuće brojke. Bolji smo od većine zemalja u Evropi u efikasnosti borbe protiv Kovida, ali to nije dovoljno. Hoćemo da spasimo svaki život, da se borimo za svakog čoveka.

Kao veliki broj i posledica zaraženih, imamo ogroman pritisak na naše zdravstvene ustanove, gde se kapaciteti polako pune, gde se broj pregleda u Kovid ambulantama povećava i to se povećava iz sata u sat.

Danas smo svedoci da su oboleli od ove podmukle bolesti naši rođaci, naši prijatelji, a ne tamo neki poznanici, kako je to ranije bio slučaj. Ovo govori o ozbiljnosti današnje situacije i zbog toga je neophodno da mi budemo odgovorni.

Zato danas i razmatramo predlog izmena i dopuna ovog zakona, zbog sveobuhvatne situacije, koji je neophodan da usvojimo. Cilj je da dobijemo značajnije poštovanje mera, kako bi se smanjio broj zaraženih i broj umrlih.

Mi moramo dobro da izmerimo ovaj zakon, da stavimo na vagu mere, ali da stavimo na vagu i rezultate. Rezultat je taj gde će se savesnije koristiti upotreba zaštitnih mera, maske, distanca, dezinfekcija, kao i okupljanje, a u cilju smanjenja broja zaraženih i umrlih.

Zaboravimo jedno vreme na proslave, rođendane, žurke i nosimo maske u gradskim prevozima, u zatvorenom prostoru, držimo distancu. To jeste preduslov da niko ne snosi posledice, a ujedno da se smanji broj zaraženih. Ovo ne možemo da zaustavimo ukoliko se ne ponašamo krajnje odgovorno. Najveći deo stanovništva se pridržava propisanih mera. Međutim, nažalost, imamo i onih koji su neodgovorni, koji ugrožavaju ne samo sebe, nego i ljude u svojoj okolini.

Država Srbija ulaže ogromne napore, ljudske i finansijske. Napominjem da mera predlagača nije da sa novčanim kaznama nekome uzme novac, nego da se ljudi urazume.

Gospodine ministre, pažljivo sam vas slušao i ovaj podatak koji ste danas izneli, vezano za broj obolelih u Beogradu, je alarmantan. Gospodine ministre, ujedno, želeo bih da pohvalim vaše resorno ministarstvo i sve što činite danas, a posebno vašu naredbu za prijem zdravstvenih radnika, njih oko 1.300, takođe i posebnu tzv. Kovid stimulaciju zdravstvenim radnicima, koji rade u otežanim uslovima i daju poseban značaj u suzbijanju pandemije.

Drago mi je da ste danas pohvalili, pored lekara i medicinskih tehničara, i vozače, čistačice, servirke, tehničko osoblje, koji zajedno sa upravom čine celinu u zajedničkoj borbi protiv pandemije.

Ujedno vas molim da razmotrite i neke zahteve zdravstvenih ustanova iz Pomoravskog okruga, koji su uputili Ministarstvu zdravlja zahtev za prijem radnika zbog pandemije.

Predsednik Aleksandar Vučić danas je objavio fenomenalnu vest – da je Srbija već obezbedila milion i 800 hiljada doza vakcina protiv kovida, a koje će posle svih neophodnih provera biti građanima dostupne do kraja decembra meseca.

Država čini sve što može, a usvajanje Predloga izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti će tu borbu i zaokružiti.

Zato podržavam ovaj predlog onako kako je dat na usvajanje, a građane Srbije pozivam da i sami daju svoj doprinos. Kada to kažem, mislim prvenstveno na one koji noći provode po kafićima i splavovima, ne poštujući mere. Zahvaljujem.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.11.2020.

Poštovana predsedavajuća, poštovani potpredsednici, uvažene kolege narodni poslanici, poštovani ministre, u početku, pohvalio bih rad Vlade Republike Srbije, rad vašeg resornog ministarstva, ali takođe i rad Ministarstva zdravlja, kao i rad Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

Kolega Bakarec je govorio o najnovijoj projekciji koju su radili Evropska komisija i MMF, gde Srbija beleži najmanji pad BDP od 1,5% u Evropi. Ja bih dopunio gospodina Bakareca, poređenja radi, jer zemlje u regionu imaju znatno veći pad nego Srbija, pa poređenja radi, Hrvatska ima pad od 9%, Crna Gora ima pad od čak 12%. Ali, isto tako, ne zaostaju i zemlje EU, odnosno zapadne zemlje, kao što je Nemačka, koja ima pad od 4,1%, a najveći pad BDP beleži Španija, od čak 12,8%.

Isto tako, Evropska komisija i MMF predviđaju Srbiji dogodine i rast od oko 5%. Moram da napomenem to da je u 2020. godini zabeležena najniža stopa nezaposlenosti u Srbiji i da nije bilo masovnog otpuštanja radnika, ali sve zbog mera Vlade Republike Srbije, jer je država pomogla privrednim subjektima.

Takođe, imamo stabilan kurs dinara, koji je veoma značajan za nas, a inflacija je strogo pod kontrolom.

Gospodine ministre, želeo bih sa vama da podelim, jer čitam pojedine tajkunske medije, jer neko ko je doveo Srbiju do prosjačkog štapa dao je sebi za pravo da govori o tome kako treba pomoći privredi i privrednicima. Pa, gospodine Đilas, vama smeta što se pomaže linearno svim privrednicima, a jasno je svima nama da bi vama najviše odgovaralo da to bude selektivno i da određujete upravo vi kome treba pomoći. Ta vremena su davno prošla. Umesto da kao neka opozicija sagledate određene činjenice, kandidujete određene ideje, vi bi da vršite selekciju pomoći privrednih subjekata. To je stvarno sramota. Očigledno je to da vas ne interesuje pravo stanje i šta je sve u rebalansu budžeta obuhvaćeno, kako bi narodu Srbije bilo bolje.

Ovim rebalansom budžeta obuhvatili smo sve kapitalne investicije koje smo planirali, kao i pomoć zdravstvenom sektoru, koja nam je danas neophodna i najpotrebnija. Zato imamo ogromno ulaganje u infrastrukturu, izgradnju bolnica, moram opet da ponovim, izgradnju bolnica u Beogradu, u Kruševcu, ali takođe moram da napomenem i rekonstrukciju domova zdravlja i rekonstrukciju opštih bolnica u celoj Srbiji.

Imamo povećanje plata od 10% zdravstvenim radnicima od aprila ove godine. Takođe, naredbom ministra zdravlja od marta meseca ove godine primljeno je oko 3.300 zdravstvenih radnika za potrebe suzbijanja pandemije Kovid. Naredbom ministra dodeljena je i posebna stimulacija za te zdravstvene radnike, odnosno za zdravstvene radnike koji rade u otežanim uslovima i koji su dali poseban doprinos u suzbijanju ove pandemije.

Zaključkom Vlade određena je značajna jednokratna pomoć svim zaposlenim u zdravstvenim ustanovama, i to u visini od 10 hiljada dinara. To je otprilike negde oko 120 hiljada zaposlenih.

Veliku stavku u rebalansu ovog budžeta čine rashodi za Kovid – nabavka medicinske opreme, nabavka zaštitne opreme, koje je u teškim trenucima, zahvaljujući našem predsedniku Aleksandru Vučiću, uspelo da obezbedi sve ono što je bilo tada možda nemoguće, a to su respiratori, rendgen aparati, ultrazvučni aparati, a jedno od najvećih stavki i velikih stavki isto u rebalansu ovog budžeta čine i testovi za Kovid. Takođe, zaštitna oprema u vidu skafandera, rukavica, maski, kaljača, kapa, mantila i drugog. Ali i sredstva za dezinfekciju.

Isto tako imamo, ne zaboravimo, jer moramo da napomenemo opremanje i održavanje privremenih Kovid bolnica, što je isto jedna od stavki koje imamo u rebalansu. Takođe, i povećanja potrošnje lekova, a sve ovo je u cilju sprečavanja širenja pandemije i obezbeđenja kvalitetnije zdravstvene zaštite za građane Republike Srbije.

Ovaj rebalans obuhvata i mere ekonomske pomoći, dodelu subvencija u hotelskoj industriji, izgradnju infrastrukture, izgradnju puteva, izgradnju auto-puteva i zato je on i razvojni.

Smatram da je rebalans usklađen sa trenutnom situacijom kako u državi Srbiji, tako i u celom svetu i ovim pokazujemo da država Srbija i predsednik Vučić ukazuju na veliku brigu o našim građanima Republike Srbije.

Gospodine ministre, želim da nastavite dalje sa ovakvim radom, vas podržava celokupna Narodna skupština i građani Srbije. Zahvaljujem.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.10.2020.

Poštovani potpredsedniče, poštovani narodni poslanici, amandman 5. člana 20. koji je podnela poslanička grupa Ujedinjena dolina – SDA Sandžak upravo ukazuje na to da oni ne brinu o porodici, bar ne tako dovoljno i dobro koliko mi to želimo i nemaju tako dobru sliku kako treba brinuti o selu, ali zato za prethodne amandmane koje su podneli traže da se isključivo samo nacionalne manjine pominju svuda.

Danas kada sam čuo gospodina Šukala, složio bih se sa njim da, daj Bože, da nacionalne manjine koje žive u Hrvatskoj, koje žive u Federaciji imaju isti status kao nacionalne manjine u Srbiji. Zato ja ne želim da podržim ovakav amandman, a ujedno podržavam zakon o ministarstvima.

Zakon o ministarstvima ovakav kakav je predložen stvara osnovu za besprekorno funkcionisanje Vlade Republike Srbije. Veoma je važno da se ovakvim predlogom uvode tri nova ministarstva čiji će rad direktno uticati na boljitak i rešavanje problema građana Srbije - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, kao i Ministarstvo za brigu o selu koje će zaokružiti na najbolji način efikasno delovanje Vlade Republike Srbije.

Imajući u vidu to da ja dolazim iz centralne Srbije, iz centra Pomoravskog okruga gde se veliki broj stanovnika upravo bavi poljoprivredom, posebno bih istakao značaj Ministarstva za brigu o selu koje će se na najdirektniji način baviti selom i problemima naših seljaka, odnosno njihovim rešenjem.

Takođe, imajući u vidu i to da je Srbija izrazito ruralna zemlja i da gotovo polovina stanovništva živi na selu, osnivanje ovakvog ministarstva je pravi potez.

Inače, seljak je kroz istoriju, a i sve do danas dao ogroman doprinos Srbiji, i u vremenima kada je to bilo teško ekonomski, a i danas kada gradimo punim koracima napred.

Takođe, seljak je taj koji je izneo sve ono što je važno, sve ono što je bitno za poljoprivredu i zato danas imamo u ovoj godini izvoz od oko tri milijarde dolara.

Najveći problem jeste smanjenje broja stanovnika u Srbiji i ta migracija, i ne samo migracija u inostranstvo, nego migracija iz sela u grad. Naš predsednik Aleksandar Vučić je više puta govorio o tome i istakao – oživljavanjem sela popravićemo takvu sliku, demografsku sliku naše zemlje i smanjićemo tendenciju smanjenja broja stanovnika u ruralnim sredinama.

Vlada Republike Srbije je u proteklom periodu zaista učinila mnogo na zaustavljanju ovakvih migracija i ovakvog trenda. Oživljavanje zadrugarstva je odličan put i na tome su Vlada i nadležno ministarstvo uspešno radili od 2017. do 2020. godine i sa time treba nastaviti i u narednom periodu, jer zadrugarstvo je najfiniji i najbrži oblik upošljavanja ljudi sa sela i sa takvom praksom moramo nastaviti.

Tako je, na primer, i u opštinama iz Pomoravskog okruga, iz koga ja dolazim, Rekovac i Despotovac, učinjeno zaista puno. U Rekovcu, kao i Despotovcu asfaltirani su kilometri seoskih puteva i nasipani, takođe. Rekonstruisane su ambulante i zdravstveni objekti. Rekovac je primer gde se dobro radilo u seoskim sredinama i gde Ministarstvo za brigu o selu može da se uključi i još više da pomogne.

Da vas podsetim, u Rekovcu 80% stanovništva živi i radi upravo od poljoprivrede.

Slična situacija je i u Despotovcu, takođe i u Svilajncu, gde takođe vredi ulagati u poljoprivredu.

U Paraćinu imamo takođe novu vlast koja je izašla iz jednog mraka koji je godinama vladao tamo i sigurno je ambiciozna i da će po pitanja unapređenja poljoprivrede raditi maksimalno.

Jagodina ima 52 sela i gotovo polovina ukupnog broja stanovništva živi na selu, gde postoje dobri uslovi za život i za rad, ali uvek ima prostora da se sve to učini još boljim u saradnji naše lokalne samouprave i Vlade Republike Srbije.

Dobri putevi, infrastruktura, razvijeno zdravstvo, zemljoradničke zadruge zadržaće seljaka na zemlji, odnosno na selu.

Ništa manje bitno nije ni Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, jer je i sam predsednik Aleksandar Vučić više puta naglasio da se Srbija, kao i zemlje u okruženju upravo suočavaju sa smanjenjem broja stanovnika sa padom nataliteta i odlivom mladih. Zato je ovo ministarstvo veoma važno kako bi se realizovale mnoge aktivnosti države, kao što je i plan našeg predsednika Aleksandra Vučića Srbija 2025. godine. Isto tako je i važno Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Završio bih tako što bih rekao da u potpunosti podržavam ovaj zakon, da građani Pomoravskog okruga takođe, zato što Zakon o ministarstvima treba podržati, to je u najboljem mogućem interesu svakog građanina i stvara jednu pretpostavku za besprekorno funkcionisanje svih segmenata našeg društva, a naročito kada nas čekaju izazovi počev od pandemije virusa korona, do očuvanja ekonomske stabilnosti, borbe za očuvanje našeg Kosova i Metohije i naravno, borbe protiv kriminala. Zahvaljujem.