NIKOLA RADOSAVLJEVIĆ

Nestranačka licnost

Rođen je 1975. godine. Živi u Jagodini.

Po zanimanju je master ekonomista.

Nakon parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Izabran je sa izborne liste "Aleksandar Vučić - za našu decu".

Oženjen je i otac troje dece.
Poslednji put ažurirano: 15.10.2020, 13:14

Osnovne informacije

Statistika

  • 8
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 02.03.2021.

Poštovani potpredsedniče, poštovani ministre, poštovani narodni poslanici, poštovani građani Srbije, Vlada Republike Srbije prepoznala je veliki značaj kulture i kulturnog nasleđa i njihov potencijal za razvoj naše države, usvojivši tako nekoliko dokumenata koji će doprineti uspešnijem pozicioniranju Srbije na kulturnoj mapi Evrope i sveta.

Vlada Republike Srbije je zato napravila strategiju u ovoj oblasti, gde se definišu prioriteti razvoja, negovanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine i širu dostupnost kulture preko svojih ustanova i preko medija.

Predviđeno je da se u sklopu projekta izvrše brojna renoviranja, obnavljanja i proširenja ustanova kulture, gde su obuhvaćeni muzeji, pozorišta, kulturni centri i slične ustanove kulture, kako bi se očuvala njihova arhitektonska i istorijska vrednost.

Jedno od najlepših građevina u Srbiji nalazi se u centru Pomoravskog okruga, u Jagodini, u gradu odakle i ja dolazim, a to je Muzej naivne i marginalne umetnosti, hram umetnosti vrsnih samoukih vizionara, raskošne arhitekture koja datira još iz 1929. godine. Po svojoj posebnosti, ona je proglašena spomenikom kulture.

Zahvaljujući Vladi Republike Srbije i uvaženom ministarstvu, a nakon više decenija, ovaj muzej dočekuje neophodnu rekonstrukciju i proširenje prostora.

U okviru postojećeg objekta rekonstrukcijom je obuhvaćeno znatno uvećanje izložbenog prostora, depoa za odlaganje, bogatog fonda dela i publikacije, konzervatorske i stolarske radionice, biblioteke, suvenirnice, bioskopske sale i svega onoga što predstavlja imperativ savremene muzeologije. Dogradnjom aneksa obezbediće se novi prostor sa puno potencijala za multimedijalne projekte i prostora za izlaganje velikih zbirki umetničkih dela.

Nešto što je sa sigurnošću najviše nedostajalo svih ovih godina jeste, a to će sada biti i građeno, nemogućnost odnosno pristup muzeja invalidnim licima. Ovom rekonstrukcijom obezbeđuje se komunikacija unutar muzeja i pristupačnost invalidnim licima u sve etaže i svaki kutak izložbenog prostora.

Tokom decenije postojanja, zidovi ovog hrama sa dinamičnim razvojem sadržaja muzeja su postali tesni, jer baštine dela preko 500 umetnika, ujedno predstavljajući Srbiju u najboljem svetlu širom evropskih i vanevropskih zemalja, poput Brazila, Indije, Japana, Irana, Australije, Portugala, Amerike i drugih, kao najbolji ambasador srpske tradicije i umetnosti.

Zahvaljujući Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, dela srpskih umetnika plasirana su u kontinuitetu širom sveta, gradeći na taj način mostove i predstavljajući našu državu na najbolji mogući način, jezikom jedinstvenih, samoukih vizionara.

Međunarodna saradnja i kruna muzejske delatnosti Muzeja naivne umetnosti u Jagodini na kojoj svakodnevno radi tim stručnjaka i uprava muzeja, potpisivanjem brojnih memoranduma o saradnji sa međunarodnim partnerima, svakako dokazuje da je svojom strategijom značajno doprinela i doprinosi svake godine sve uspešnijem imidžu Srbije u svetu, kao slobodne i multikulturalne zemlje, koja neguje kako tradicionalnu, nacionalnu kulturu Srbije, tako i kulturu slovačkih, mađarskih, rumunskih, romskih i ostalih etničkih manjina koji žive u Republici Srbiji.

Posebno bih naglasio da Muzej ostvaruje saradnju sa institucijama obrazovanja dece ometene u razvoju, gde se organizuju razne likovne kolonije i radionice. Zato je ova rekonstrukcija i dogradnja novog prostora od posebnog značaja, kako bi se očuvale sve ove vrednosti.

Moram da napomenem da je Muzej naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine specijalizovan muzej, jedinstven na Balkanu, jedan od najznačajnijih muzeja u Evropi. On je nadležan da obavlja i matičnu zaštitu dela. U nacrtu novog zakona o muzejskoj delatnosti, koji treba da se donese, ovaj status muzeja je ugrožen.

Gajimo uverenje da će Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, na čelu sa uvaženom ministarkom Majom Gojković, koja ozbiljno, odgovorno i na najbolji mogući način upravlja ovim ministarstvom i ovoga puta, kao što je i ranijih godina, imati razumevanja i podržati status matičnosti našeg muzeja.

Želeo bih da kažem da u Jagodini imamo i rekonstrukciju, pored Muzeja naivne i marginalne umetnosti, koji se finansira iz sredstava Ministarstva kulture, Centra za kulturu u Jagodini, gde se najveći deo finansira iz grada Jagodine i iz budžeta grada, imamo Zavičajni muzej, Narodnu biblioteku „Radislav Nikčević“, kao najstariju ustanovu kulture. Jagodina poseduje u svom fondu zavičajnog odeljenja retke primerke najskupljih srpskih knjiga, kao što je knjiga „Žitije Petra Velikog“, pisca Zaharija Orfelina, itd.

Ovim značajnim ustanovama kulture neophodna je rekonstrukcija, gde Ministarstvo može da pomogne, u cilju očuvanja bogate riznice i kulturnog blaga.

U Pomoravskom okrugu Ministarstvo kulture i informisanja je imalo ozbiljna ulaganja u objekte kulture. U Rekovcu je završen Centar za kulturu, kroz projekat „Gradovi u fokusu“. Takođe, u Despotovcu smo imali ozbiljna ulaganja, isto vezano za Centar za kulturu.

Ja bih ovom prilikom želeo, iako ministarka Maja Gojković nije ovde prisutna, da pozovem ministarku da poseti sve ove značajne ustanove u Pomoravskom okrugu. Zahvaljujem.

Drugo vanredno zasedanje , 10.02.2021.

Zahvaljujem.

Poštovani predsedniče Skupštine, poštovani ministre, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, na samom početku, ako mi dozvolite, ja bih podsetio koje su to države koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova.

Jednostrana deklaracija o priznanju Kosova suprotno je Rezoluciji UN Saveta bezbednosti 1244 iz 1999. godine. Mnoge države su to uvidele i povukle su priznanje Kosova, među njima su, zbog građana Srbije da se podsete, zbog narodnih poslanica da se podsete, Sjeraleone, Nauru, Gana, Togo, Centralnoafrička republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Surinam, Granada, Unija komora, Burundi, Komonvelt, Dominikana, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja i Kraljevina Lesoto.

Namerno sam Kraljevinu Lesoto nabrojao kao poslednju, ali ona nije bila poslednja država koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova, ona je to učinila još 2018. godine.

Dobri odnosi Srbije sa Kraljevinom Lesoto koje danas imamo i danas se odnosni na današnji Predlog zakona, odnosno Sporazuma koji je danas pred nama narodnim poslanicima, a tiče se Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane. Obnavljanje dobrih odnosa sa zemljama afričkog kontinenta je od ogromnog značaja za našu državu.

Kraljevina Lesoto je punopravni član UN i ona je 2018. godine, povukla apsolutno sve odluke koje mogu da se tumače tako da su priznale nezavisnost Kosova. Njihov stav je da je pitanje državnosti Kosova preuranjen, da status Kosova može da se definiše tek kada se završe pregovori, odnosno dijalog Beograda i Prištine. Kada se obe strane usaglase do tada je Kosovo neraskidiv deo Srbije.

Ovaj Sporazum između Kraljevine Lesoto i Srbije sadrži određene odredbe. Prvenstveni cilj ovog zakona je Sporazum, znači saradnja u oblasti odbrane, vojno-ekonomske saradnje, naučno-tehničke saradnje, vojnog obrazovanja, vojne medicine i veterine, kao i u drugim oblastima.

Inače, Kraljevina Lesoto, kako smo i čuli nalazi se na samom jugu afričkog kontinenta, broji oko dva miliona stanovnika, ona je bila Engleska kolonija do 1966. godine, službeni jezik je pored maternjeg jezika i engleski jezik.

Sledeći Predlog zakona je zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Severne Makedonije o saradnji u oblasti borbe protiv krijumčarenja migranata.

Pojedina lica migrantsku krizu vide tako kao neku dobru šansu da zarade tako što će da krijumčare migrante. Srbija i Severna Makedonija se nalaze na takvom geografskom položaju da predstavljamo vrata ka Evropi za migrante.

Mi pokazujemo, na primeru migrantske krize, koliko smo humani, koliko smo organizovani, ali i koliko vodimo računa o bezbednosti naših građana. Najbitnije je da ostanemo svi pribrani, da bezbednost bude na visokom nivou i da se ponašamo dostojanstveno. Ali, očekujemo i to da migranti poštuju našu državu i da migranti poštuju naše zakone. Na svako ugrožavanje bezbednosti naših građana, država mora da reaguje.

Srbija i Severna Makedonija imaju odlične odnose. Ovaj Sporazum o saradnji u oblasti borbe protiv krijumčarenja migranta će našu saradnju učiniti još boljom. Cilj ovog sporazuma je da se poveća bezbednost naših građana.

Republika Srbija sa Severnom Makedonijom do sada ima zaključen veći broj međunarodnih sporazuma, takođe, ima odličnu policijsku saradnju i razmenu informacija. Na graničnom prelazu Tabanovci, mi imamo i mešovite patrole granične policije.

Zahvaljujući predsedniku, Aleksandru Vučiću, Srbija je danas veoma cenjena i u inostranstvu, i svuda gde se pominje naše ime. Ona je potpisnica sve više međunarodnih sporazuma sa različitim državama. Zašto je to tako? Zato što ove države vide da im je Srbija ozbiljan partner, koji ubrzano napreduje.

Tako je pre dva dana predsednik, Aleksandar Vučić, primio i ministra spoljnih i evropskih poslova, Slovačke Republike, Ivana Korčoka, gde je izrazio zahvalnost što Slovačka, kao članica EU je istrajala u stavu postojanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, nepriznavanjem jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Saradnja među državama je sve veća, kako ekonomski, tako i u svim drugim oblastima, a jedna od njih je to da Slovačka pomaže Srbiji na putu da Srbija postane član EU.

Gospodine ministre, moram da napomenem da su mi se obraćali Srbi sa KiM, vi znate, vi ste tamo bili dugo godina prisutni, i žalili se kako im Albanci na nelegitiman način oduzimaju imovinu. Služe se i time, čak, da tuže pokojnika koji je Srbin bio i da taj neki Albanac kaže da u tom nekom vremenskom periodu, dok je ovaj bio živ, da je kupio od njega neku određenu imovinu, a da nije preneo na sebe, nalaze dva svedoka isto Albanca, oni svedoče u korist, a mrtvom čoveku dodeljuje se zastupnik. Naravno, to prelazi u ruku šiptara, prelazi u ruku Albanca, a onaj ko treba da dobije, naslednik zemlju, ostaje bez te zemlje.

Apelujem, gospodine ministre, da pomognete, da Vlada Republike Srbije pomogne, da pomognemo Srbima na Kosovu i Metohiji, da apelujemo na međunarodnu zajednicu, da se ovakve stvari ne čine Srbima, da se ovakvo nešto ne dešava, jer je očigledna njihova namera.

Na samom kraju želeo bih, gospodine ministre, da podržim i da dam apsolutnu podršku našem predsedniku Aleksandru Vučiću, vama i svim državnim organima u borbi protiv organizovanog kriminala, jer niko nema pravo da ugrožava bezbednost građana Srbije, niko nema prava da ugrožava bezbednost našeg predsednika, njegove porodice i svih porodica koje žive u Srbiji. Hvala vam.

Osma sednica Drugog redovnog zasedanja , 22.12.2020.

Poštovani potpredsednici, poštovani građani Republike Srbije, poštovana ministarka, poštovani narodni poslanici, pred nama je zakon, odnosno izmena Zakona o sistemu plata u javnom sektoru, gde suštinski mi samo odlažemo primenu ovog zakona za 2022. godinu usled okolnosti koje su bile nepredviđene usred korona virusa.

Sa primenom ovakvog zakona i zakona koji se odnosi na sve zaposlene tamo gde je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina, gde je osnivač jedinica lokalne samouprave, potrebno je usaglašavanje apsolutno svih subjekata. Znači, potreban je konsenzus kako bi se ovaj zakon primenio.

Mi smo to morali da odložimo usled objektivnih razloga, usled virusa koji je pogodio čitav svet.

Pošto je proces složen, potrebno je odlaganje i dodatni vremenski period čime bi omogućili da reforma sistema plata postigne finansijski održivi efekat od 01. januara 2022. godine.

Rad državnih službenika već dugo prati i primena platnih razreda. Ova primena platnih razreda odnosi se na vrednovanje rada svih zaposlenih u javnom sektoru i mi sada imamo kao nagradu za dobar učinak, za dobar rad, za kvalitetan rad, povećanje plata, a da se ne menja osnovica što se tiče zarade.

Ova reforma se odnosi na veliki broj zaposlenih u raznim ustanovama, državnim organima i u javnim agencijama. Zato je neophodna detaljna analiza, zbog specifičnosti isplate plate, tako da svi javni sektori bi morali da sprovode ove da bi ispoštovali sve potrebne mere i da bi se uspostavio pravi odnos prema ovom zakonu.

Moram da napomenem da mi danas nemamo kašnjenja što se tiče isplate plate, isplata penzija, da danas imamo finansijsku stabilnost, da je stabilan kurs dinara, da imamo kontrolisanu inflaciju i da plate u javnom sektoru stalno povećavamo i minimalnu cenu rada.

Cilj Vlade Republike Srbije je da se plate u javnom sektoru izjednače sa platama u privatnom sektoru, odnosno, kao što je rekao i kolega Marijan Rističević, da je vama važno da se realni sektor, odnosno da u privatnom sektoru budu mnogo veće plate u odnosu na državni sektor, jer svi mi živimo upravo od poreza od privatnog sektora.

Mi imamo zbog toga razne podsticaje Vlade Republike Srbije. Razne podsticaje je dala privatnom sektoru. Jedan od tih podsticaja jeste i povraćaj sredstava za obavezno socijalno osiguranje i za doprinose, za zapošljavanje novih radnika u opsegu od 65% do 75%.

Pre nekoliko dana imali smo na dnevnom redu usvajanje budžeta za 2021. godinu. Mi smo upravo ovim budžetom planirali sredstva za ove podsticaje. Planirali smo sredstva za povećanje plate i to povećanje plata u javnom sektoru za 5%, odnosno povećanje od 01. januara za 3,5% i za 1,5% u aprilu mesecu.

Imamo znatno povećanje plata i u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i u Vojsci Srbije.

Ono što je godinama neko sistematski uništavao, mi smo uspeli da povratimo, da pospešimo i uvećamo i sve to zahvaljujući merama Vlade, odnosno teškim reformama koje su sprovedene 2014. godine, kada je na čelu Vlade Republike Srbije bio predsednik Aleksandar Vučić.

Naš cilj je program „Srbija 2025“, gde će plate prosečne da budu 900 evra, gde će penzije da budu 430 evra. Odlična fiskalna politika se vodi. Imamo najmanji pad BDP-a u Evropi i Srbija je jedno veliko gradilište i veoma je važno da Srbija brine o građanima i o zdravlju građana, što je više puta dokazano.

Ne mogu da ostanem nem na dešavanja i na raznorazne uvrede koje se već godinama odnose na našeg predsednika, predstavljajući ga na najbizarnije načine oni koji bi silom da dođu na vlast. Oni su već podelili svoje resurse. Oni su se već predstavili, pojedini koji drže konferencije za medije ovde ispred Doma Narodne skupštine. Oni su već državni sekretari, oni su već ministri, neko je predsednik Vlade, neko je predsednik Republike.

Oni to nazivaju slobodna Vlada. Ja ne znam šta to oni treba da oslobode? Da li treba da oslobode njihovog lidera od viška nekretnina, da li treba da oslobode njihovog lidera od viška stanova, od viška para? Evo, ja bih to preporučio, da se time bave.

Kada su oni bili na vlasti plate su kasnile. Mi možemo da konstatujemo da u javnom sektoru i glavno pitanje među zaposlenima je bilo upravo to kada će biti plata, da li neko zna kada će biti plata, da li je bila plata, pa onda pitaju kolege kolegu iz nekog drugog sektora gde je bila, da li je bila i kada oni mogu da očekuju.

Danas zato imamo stabilnost, imamo redovnu isplatu plata, kao i redovnu isplatu penzija.

Kako se bliže beogradski izbori napadi na predsednika su sve učestaliji, kao i napadi na njegovu porodicu. Prikazuju ga kao da je nacista, upravo oni koji promovišu versku diskriminaciju, upravo oni koji pevaju pesmu krst u plamenu, upravo oni koji su skinhedsi i upravo oni čiji su idoli Kju-kluks-klan. Ovde mislim na Borislava Borka Obradovića, pravo za građane Srbije čisto da se vidi promocija Borisa Borka Stefanović, gde jasno pokazuje generacija bez budućnosti i krst u plamenu, gde je promovisan Kju-kluks-klan.

To je današnja opozicija Srbije. To su predstavnici današnje opozicije Srbije. Njima je jedini motiv i njima je jedini program mrzim Vučića i mrzim SNS.

Posle svakog dnevnika RTS, Drugog dnevnika RTS, upravo taj čovek na nekoj terasi drži neki svoj dnevnik, on je u nekoj, on je postao neki voditelj. Više i ne znam šta je on, da li je on skinheds, da li je on političar ili je neki voditelj.

Građani Srbije i mi svi ovde veoma dobro znamo, ali i građani sa Kosova i Metohije, znamo da je on bio šef pregovaračkog tima sa Prištinom. Evo šta o tome govori davne, ne tako davne 2012. godine u emisiji „Džastis“, odnosno „Pravda“, gde je autor Boban Jovanović. Tema je bila Kosovo i Metohija u kojoj su zabeležene reakcije istaknutih Srba sa Kosmeta o dogovoru koji je te godine u ime Vlade Srbije sa albanskom stranom potpisao Borko Stefanović.

U emisiji čiji je producent, autor i voditelj Boban Jovanović, govore Marko Jakšić, pokojni Oliver Ivanović, Milan Ivanović, Fatmi Šeholi i druge istaknute ličnosti sa Kosova i Metohije. Svi učesnici emisije sa srpske strane saglasili su se da je potpisom šefa pregovaračkog tima za razgovore sa Prištinom, Borka Stefanovića i zvanično država Srbija priznala nezavisnost Kosova, kao i da je počinjena veleizdaja.

Osam godina kasnije autor ove emisije kaže: „U to vreme je bilo nemoguće na medijima čuti pravu istinu o dešavanju na Kosovu i Metohiji, jer je Boris Tadić apsolutistički držao sve medije pod kontrolom. Zato sam u sopstvenoj produkciji napravio ovu emisiju i uspeo da je emitujem na mreži regionalnih i lokalnih televizija. Nakon emitovanja su me kontaktirali ljudi iz vrha BIA i ljudi iz okruženja Borisa Tadića. Bio sam primoran da napustim Srbiju. Sa ove vremenske distance je jasno da su Boris Tadić i Borko Stefanović počinili čin veleizdaje i da treba da odgovaraju. Ne zaboravimo da je u toj Vladi šef diplomatije bio Vuk Jeremić, a ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kadar DS“.

Citirao sam upravo sve ono što je izjavio, ono što se dešavalo u emisiji kod Bobana Jovanovića.

Ti i takvi bi opet da brinu o Kosovu i Metohiji, ti i takvi bi opet da brinu o Srbiji. Takvi kao što je on, takvi kao što je njegov ortak Đilas, jer on i ne zna, ne verujem ni da zna u kojim je sve strankama bio. On je bio prvo u SPO, kasnije je bio u DS, pa je bio u Levici Srbije, Savezu za Srbiju a sad je u, kako se zove Đilasova, Stranka slobode i pravde.

Takvi kao što je on i Dragan Đilas na RTS ulaze motornim testerama, imaju svoj neki performans, kažu da je to neka umetnost, ja se ne razumem u takvu umetnost, ali ono što smo mogli da vidimo ovih dana, da opet smo imali jedan performans ispred zgrade, odnosno Skupštine Grada Beograda, gde su uoči novogodišnjeg praznika postavili jedan novogodišnji ukras, nažalost, izvinjavam se svim građanima Srbije, u vidu muškog polnog organa. To je njihova politika, time se oni diče. To su oni. Evo slika ispred Skupštine grada. Umesto da ti mediji, koji su, da kažem, naklonjeni njima, osude ovakav čin, oni još to veličaju. To su mediji koji su bili prisutni.

Ono što zabrinjava su komentari. Sramota me je i da pričam o tim komentarima kakvi su sve, ali mogu da neki izdvojim - to je poklon svima u Skupštini, to je Vučić glavom i bradom…

(Predsedavajuća: Razumem široko tumačenje demokratije, ali molim vas da se vratimo na dnevni red i da ne citiramo ovakve izjave.)

Ovo je sve dnevni red i tiče se upravo građana Srbije, jer su oni doveli državu do bankrotstva i oni su hteli da uspostave takvu vlast i takvu Vladu da bi mi danas imali ponovo problema i ne bi funkcionisali. Ovo se upravo tiče i zakona koji je na dnevnom redu. Zahvaljujem.