Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Nikola Radosavljević

Nikola Radosavljević

Srpska napredna stranka

Obaveštenja i objašnjenja

Zahvaljujem, predsedniče.

Srbiju su nedavno zadesile katastrofalne poplave koje ne pamte ni najstariji meštani gde su pogođena ta mesta. Pričinjena je ogromna materijalna šteta, kako na kućama, infrastrukturi, tako i na poljoprivrednom zemljištu i usevima.

Kao što znate, Jagodina je jedan od gradova koji je pretrpeo ogromne štete od poplava i te najveće štete koje su bile upravo su bile tamo gde je bila infrastruktura, gde su bile male reke i tamo gde je, da kažem, siromašno područje. Najviše je pogođeno selo Dragoševac gde je usled bujice uništena kompletna infrastruktura, uništena je imovina tih ljudi koji tamo žive. Nosila je bujica i automobile, priključne mašine i traktore.

Tih dana, ja kao, ne kao narodni poslanik, građanin Jagodine, kao žitelj Jagodine, bio sam na svim kritičnim mestima zajedno sa nadležnim gradskim službama, sa vatrogascima i sa građanima. Branio sam grad apsolutno koliko sam mogao, dao sam svoj doprinos i svi zajedno smo uspeli da odbranimo grad, da ne dođe do izlivanja reke Belice i da ne uništi ni jedan drugi dom, jer je pretilo da se uništi jedno veliko naselje, a gde živi na hiljade ljudi.

Zahvalio bih se ministru Goranu Vesiću koji je obišao Jagodinu i koji je obišao sva najugroženija područja i odmah je delovao i radio.

Posebno bih se zahvalio ministru odbrane, gospodinu Vučeviću, koji je na moju molbu odmah poslao inženjersku jedinicu Vojske sa mehanizacijom i koji su krenuli zajedno sa narodom da saniraju posledice poplava.

Sve sam video tokom tih dramatičnih dana, a upravo u Jagodini nisam video ni jednog opozicionog političara da je nešto konkretno uradio, da je barem uzeo lopatu u ruke, da je napunio jedna džak sa peskom, da je nekom doneo flašicu vode ili dao neki konkretan savet. To je ono što je istina i to je ono što je realnost.

Ove poplave su imale, naravno, i jednu note ekološke katastrofe koja je mogla da zadesi poplavljena područja, a mi ovde u parlamentu imamo poslanike koji su ušli u Skupštinu upravo predstavljajući se kao ekolozi, kao borci, čuvari planina i reka, potoka i pašnjaka. Znači, celokupne flore i faune.

Zato pitam nadležno ministarstvo, pitam jer njihov doprinos sa vodenom stihijom u Jagodini je bio ravan nuli, pitam Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Ministarstvo unutrašnjih poslova i vas, predsedniče Narodne skupštine, gospodine Orliću, pitam – da li imate informaciju o tome kakva je situacija u drugim sredinama koje su bile poplavljene u Srbiji? Da li je neko, možda, zabranio ekolozima, koji imaju ovde svoje predstavnike u parlamentu, da pomognu u borbi protiv vodene stihije i mogućeg ekološkog akcidenta?

Pitam nadležne – ko je zabranio i da li je zabranio opozicionim političarima da se bore protiv poplava? Da li se neko od njih interesovao za poplave kod nadležnih ministarstava? Na kraju, ako imate tu informaciju, kako su i koliko pomogli poplavljene i na koji način, naročito ovi ekolozi, voleo bih da znam?

Nadam se da bi mogli da dobijemo ove odgovore na ova pitanja jer su veoma važni za građane Srbije, da čuju šta su sve za njih uradili ovi poslanici ovde, koji sede u klupama i dobacuju.

Drugo, na kraju, želeo bih da postavim pitanje Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i ujedno pohvalim rad Vlade, predsednika Aleksandra Vučića i to ministarstvo jer je na Vidovdan, 28. Juna, otvorena obilaznica oko Beograda. Ta obilaznica je veoma značajna za državu Srbiju, naročito za grad Beograd jer preko „Gazele“, preko mosta pređe oko 130.000 vozila, odnosno između 200.000 i 250.000 ljudi.

Moje pitanje za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je da li imate tačan podatak za koliko se saobraćaj preko mosta „Gazela“ rasteretio i koliko dnevno automobila koristi obilaznicu oko Beograda?