Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Milan Jugović

Milan Jugović

Srpska napredna stranka

Govori

Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, poštovani ministri sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, uvaženi sugrađani, pred nama je danas set veoma značajnih zakona, a ja ću se bazirati posebno na Predlog zakona o potvrđivanju zajma između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj za finansiranje dela projekta autoputa Niš-Merdare.

Naime, u 21. veku za kvalitetan život ljudi, za brži protok roba i usluga, za razvoj privrede neophodan preduslov je kvalitetna infrastruktura. Ja mogu reći da je Srbija prethodnih godina napravila veliki iskorak u tom smeru, ali mislim da je glavno ono što tek sledi u budućem periodu, jer su tek u fazi realizacije ili su u planu veoma važni projekti u oblasti putne infrastrukture koji će dati dodatni vetar u leđa ekonomskom razvitku naše zemlje.

Duboko sam uveren, da kao što i slučaj sa čitavom Srbijom, tako i pred južnom Srbijom je sjajna razvojna perspektiva.

Projekat Niš-Merdare je izuzetno važan za našu zemlju, ali naročito za južne delove naše zemlje, za grad Niš, jer će izgradnjom ovog dela autoputa Niš-Merdare i sa druge strane deonica koju će finansirati privremene institucije u Prištini, Niš biti odlično povezan, dobiće odličnu putnu vezu, sa sedištem naše južne pokrajine.

Takođe, ova saobraćajnica je veoma važna zato što će kompletirati jednu trasu koja povezuje Niš, Prištinu, Tiranu i Drač. Dakle, Niš će na taj način biti povezan sa Jadranskim i Jonskim morem, a sa druge strane na ovaj način omogućićemo bolju vezu između Bugarske, Srbije i Albanije.

Ovde bih se nadovezao na jedan deo diskusije, kolege Veroljuba Arsića, po pitanju kritika koje smo već čuli i koje ćemo tek čuti od strane pojedinih delova vanparlamentarne opozicije, kako se zadužujemo, itd. ali, već smo čuli i kritike druge vrste kako nam ovaj autoput nije potreban, kako je ovaj autoput u službi tzv. velike Albanije. Ja, a i građani Srbije, pretpostavljam, verovatno se pitaju gde je granica, ima li kraja njihovom licemerju.

Primera radi, pre dan ili dva, Vuk Jeremić je na društvenim mrežama objavio jedan video, uz komentar da li je Kosovo izgubljeno. Upravo taj Vuk Jeremić koji se sada tobož bavi srpskim nacionalnim interesima, je 2014. godine, od katarske ambasade u Vašingtonu dobio 120.000 dolara. Dve godine kasnije, dakle 2016. godine, od katarske ambasade u Berlinu dobio je dodatnih 200.000 dolara. Ja se pitam, a svako ko se vodi zdravom logikom i zdravim razumom, zašto strana zemlja daje toliki novac Vuku Jeremiću na lepe i za lepe oči sigurno nije.

Građani Srbije, takođe, dobro pamte da je u vreme Vuka Jeremića, koji se tobož sada brine o nacionalnim interesima Srbije na KiM, postavljeno, odnosno na njegovu inicijativu, baš, postavljeno pitanje Međunarodnom sudu pravde, da li je deklaracija o kosovskoj nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom. Svi znamo kakv je ishod i kakva je odluka suda bila, i danas Albanci s razlogom slave Jeremića u Prištini.

Građani Srbije, takođe, pamte da je u vreme Vuka Jeremića, pitanje KiM premešteno iz UN u EU.

Takođe, građani Srbije pamte da je u vreme Vuka Jeremića i njegovih kolega, Dragana Đilasa, Borisa Tadića, postavljena granica između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku, i takvi ljudi danas se usuđuju da kritikuju jedan ovakav projekat, da govore o našim nacionalnim interesima.

Ja bih te ljude, dakle, koji kritikuju autoput Niš-Merdare, pitao - da li naši sunarodnici sa KiM, iz Kosovskog Pomoravlja nemaju pravo na dobar put koji će ih još bolje povezati sa Centralnom Srbijom; da li naši sunarodnici sa KiM nemaju pravo na dobru vezu sa Nišom i Beogradom.

Za Srpsku naprednu stranku svi građani iz Srbije su podjednako važni, ma gde oni živeli, da li živeli u Gračanici ili Nišu, da li živeli u Beogradu ili Čačku i Loznici.

Politika Srpske napredne stranke i predsednika, Aleksandra Vučića, je da svi ljudi, ma gde živeli u Republici Srbiji imaju iste ili približno iste uslove za život u našoj zemlji.

Takođe, kada je u pitanju autoput Niš-Merdare, mi ne smemo ispustiti iz vida i ekonomski aspekt, ekonomske benefite, jer neko je to već spomenuo u toku današnje diskusije, godišnja distribucija naših proizvoda na KiM je oko 450 miliona evra. Izgradnjom ovog puta samo ćemo olakšati, uprostiti taj proces, i naravno, ostvariti značajne uštede.

Srpska napredna stranka, odnosno konkretno predsednik Aleksandar Vučić vodi jednu politiku saradnje, politiku koja je okrenuta ka budućnosti i u tom smeru predsednik je inicirao formiranje tzv. Mini Šengena u koji će biti uključene Srbija, Albanija i Severna Makedonija, s ciljem unapređenja ekonomske saradnje u regionu.

Izgradnja ovog auto-puta daće dodatni impuls toj regionalnoj ekonomskoj saradnji između pomenutih zemalja. Naravno, ovaj Mini Šengen ostaje otvoren i za druge zemlje regiona, prevashodno tu mislim na BiH i Crnu Goru.

Srbija je danas stabilna zemlja i u ekonomskom i u političkom smislu, zemlja koja vodi srpsku politiku. Ni prorusku, ni prozapadnu, već srpsku politiku. Zemlja koja je dovoljno snažna da, pored mreže autoputeva koju gradi, pored podizanja privrede, ima snage da ekonomski pomogne svom narodu u regionu.

Nažalost, nekim državama u regionu jaka Srbija ne odgovara. Međutim, ja to donekle mogu da razumem, ali ne mogu da razumem da u Srbiji postoje pojedinci, ali i političke opcije koji ne žele jaku Srbiju, koji ne žele Srbiju sa novim putevima, Srbiju u kojoj građani pristojno žive od svog rada.

Dakle, nekima iz regiona Vučić smeta zato što je od Srbije koja se izvinjavala svima, koja je služila kao džak za udaranje, izgradio snažnu zemlju, zemlju koja je cenjena u svetu. S druge strane, Đilasu, primera radi, Vučić ne odgovara, jer mu je prepreka da se ponovo dokopa državne kase.

Tako, na primer, kroz medije koje Đilas kontroliše kontinuirano se serviraju laži, dezinformacije, vezane za borbu sa korona virusom. Takvu jednu sam pročitao i danas na jednom od njihovih portala.

Na te njihove laži, optužbe, Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije odgovaraju napornijim radom, rezultatima i građani to, što je najbitnije, prepoznaju a to smo videli i na izborima u junu.

Podsetiću da smo najpre, pre nekih mesec dana, možda nešto manje, otvorili novu kovid bolnicu, u Beogradu, a pre sedam dana novu kovid bolnicu u Kruševcu.

Koliko je Srbija ojačala, koliko je ekonomski napredovala govori i činjenica da u vreme bivšeg režima na bolnicama smo mogli eventualno da zamenimo poneka vrata ili prozor, a danas za četiri meseca izgradimo dve nove bolnice koje vrede više od 100 miliona evra sa kompletnom medicinskom opremom.

Na kraju, osvrnuo bih se na jednu činjenicu koja doduše nema veze sa današnjim dnevnim redom, o toj temi smo pričali juče. Konkretno, radi se o jednoj izjavi, jednom intervjuu poverenice Brankice Janković, datu RTS-u juče ili prekjuče, da se neprimeren govor iz Skupštine preliva u javnost, preliva na javni govor.

Ja ovde moram da izrazim duboko neslaganje sa jednom ovakvom konstatacijom, jer građani Srbije imaju pravo da znaju istinu, a mi kao narodni poslanici stvari moramo nazvati pravim imenom i koristiti adekvatne izraze.

Dakle, uzeću za primer kolegu Rističevića. Ako je jedan bivši poslanik fizički nasrnuo na njega na stepeništu Narodne skupštine, mi naravno moramo koristiti termin nasilnik, jer to jeste. Ako je neko ukrao 619 miliona evra od građana Srbije, mi ćemo reći da je lopov, ne možemo upotrebiti neki drugi izraz.

Da ja ovde kažem Dragan Đilas je radio u interesu građana Beograda, u interesu građana Srbije, Vuk Jeremić je branio nacionalne interese Srbije na Kosovu, to bi bio neprimeren govor, jer bih ja za ovim mestom izrekao notorne laži.

Sasvim na kraju, ja ću naravno podržati ovaj predlog zakona, jer smatram da je svaki put, svaki metar autoputa veoma važan, jer znači korak napred u jačanju privrede, korak napred u jačanju životnog standarda građana Srbije. Hvala.
Zahvaljujem.

Poštovani predsedniče Narodne skupštine, poštovani ministre, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, uvaženi sugrađani, na samom početku ja bih želeo da pohvalim dosadašnji tok diskusije kao jedan vrlo sadržajan, vrlo konstruktivan iz koga su naši sugrađani mogli da vide jasne mere koje će Vlada Republike Srbije preduzeti u narednom periodu koje su utkane u Predlog budžeta za 2021. godinu, a koje će omogućiti da nastavimo sa privrednim rastom, da nastavimo sa privrednim razvojem tamo gde smo donekle stali u ovoj teškoj godini.

Pandemija korona virusa je pred čitav svet postavila jedan težak zadatak, zadatak očuvanja ekonomske aktivnosti, zadatak očuvanja radnih mesta, zadatak očuvanja životnog standarda stanovništva.

Odgovarajući na izazove koje je pred ekonomiju postavila zdravstvena kriza, Vlada Republike Srbije je pripremila jedan paket ekonomskih mera kao podršku stanovništvu i privredi u visini od šest milijardi evra. Paket koji će u velikoj meri potpomoći oporavak, odnosno nastavak razvoja naše privrede. Paket koji je 12,7 BDP. Ovakav paket snažen podrške mislim da, odnosno prilično sam siguran, mnogo razvijenije i bogatije zemlje nisu primenile. Definitivno, u dosadašnjem toku krize, ovaj paket mera koji je još uvek u toku, dao je jako dobre rezultate. Tako da, nema razloga da tako ne bude i u narednom periodu.

Mi smo ponosni na činjenicu da smo u ovako teškim vremenima uspeli da sačuvamo zaposlenost, dakle uspeli smo da sačuvamo radna mesta i to je činjenica i to najbolje ilustruje jedan podatak, a to je da smo u ovako teškoj godini zaposlenost, odnosno nezaposlenost sveli na rekordno nizak nivo od 7,3%. Dakle, još jednom podvlačim, ove mere su već sada dale izuzetno dobre rezultate. Da njih nije bilo naš pad bi bio najmanje minu šest posto. Ovako, njihov efekat je dobar i mi ćemo imati jedan od najboljih, odnosno najbolji ekonomski rezultat u Evropi ili preciznije pad od svega minu jedan posto.

Međutim, kroz tajkunske medije Dragana Đilasa samoproglašena elita i propali političari kritikuju, bez argumenata napadaju predsednika Vučića i Vladu Republike Srbije za sprovedene mere podrške iako su one evidentno po svim kriterijumima dale dobre rezultate.

Ne znam šta smo po njima trebali da uradimo, da li smo trebali da dozvolimo da desetine hiljada radnika ostane bez posla, da ostanu na ulici, da ostanu bez ikakvih prihoda. Vlada i predsednik Vučić su odabrali politiku borbe za svakog čoveka, politiku borbe za svako radno mesto i uspeli smo u tome. Dakle, u uslovima nikad težim u poslednjih nekoliko decenija, mi smo uspeli da sačuvamo zaposlenost. To je ono što SNS razlikuje od bivših vlastodržaca Dragana Đilasa, Vuka Jeremića i ostalih, koje nije bilo briga za narod, koje nije bilo briga za stotine hiljada radnika koje su ostavili na ulici nakon pljačkaških privatizacija, dok su se oni u isto to vreme besomučno bogatili.

Za Srpsku naprednu stranku, svako sačuvano radno mesto, svako novootvoreno radno mesto, predstavlja veliki uspeh i to će i u budućem periodu biti zvezda vodilja naše politike.

Ekonomska politika koju je u prethodnom periodu sprovodila Vlada i predsednik, baš u ovo krzno vreme, pokazala je svu svoju opravdanost i svrsishodnost. Tako da ćemo uprkos svemu, uprkos globalnoj situaciji mi nastaviti da idemo ka realizaciji plana koji smo zacrtali, a to je "Srbija 2025" kada želimo da dostignemo nivo gde će prosečna plata biti 900 evra, a prosečna penzija 430 evra. Značajan korak u tom smeru biće predviđeno i povećanje zarada, povećanje penzija i povećanje minimalne cene rada od nove godine.

Poslednjih godina država izuzetno mnogo pažnje posvećuje zdravstvu, na sreću kroz rekonstrukciju i izgradnju novih bolnica, kroz nabavku medicinske opreme, kroz popravljanje materijalnog položaja zdravstvenih radnika, koji će imati posebno mesto u ovom povećanju zarada od Nove godine. Dakle, njihove plate, biće veće za 5%. Ja ću podsetiti da je samo u poslednjih godinu i po dana ovo treće povećanje zarada za medicinske radnike.

Dakle, prošle godine imali su povećanje u rasponu od 10-15%, lekari 10%, a sestre i tehničari 15%. Ove godine plate medicinskim radnicima povećane su za još 10% i od Nove godine imaće povećanje 5%, a da ne pominjemo i jednokratnu pomoć koju su zdravstveni radnici dobili u dva navrata ove godine.

Sa druge strane, mnoge zemlje EU, ne samo da nisu u stanju da podignu plate svojim radnicima, već postoje takve koje na račun zarada svojih zdravstvenih radnika pokušavaju da naprave određene uštede.

Takav primer je Hrvatska, gde su nedavno lekari koji rade u najtežim uslovima, mislim na lekare koji rade sa kovid pacijentima, koji rizikuju svoje zdravlje, dobili 20% manje zarade. Dakle, lekari koji snose najveći teret ove borbe u Hrvatskoj, dobili su 20% manje zarade, dok kod nas plate zdravstvenim radnicima rastu.

Naravno, biće povećane plate i drugim zaposlenima u javnom sektoru od januara 3,5% i naknadno od aprila za još 1,5%. Ono što je važno da građani Srbije znaju, da se danas plate, penzije povećavaju iz realnih prihoda, a ne kao na primer 2008. godine kada su bivši vlastodršci za veštačko podizanje plata i penzija, uzimali skupe kredite koje vraćamo i mi danas, a koje će vraćati verovatno i naši naslednici.

U 2021. godini, iz ovog budžeta se vidi da ćemo mi nastaviti politiku podsticanja privrednog rasta, pre svega kroz poresko rasterećenje privrede, ali i kroz rekordna kapitalna ulaganja. Uprkos pandemiji korona virusa, ni jedan jedini projekat koji je bio planiran nije doveden u pitanje. Naprotiv, mi smo planirali nove kapitalne projekte, obezbeđena su i sredstva, tako da je u budžetu za 2021. godinu predviđeno rekordnih 330 milijardi dinara.

Dakle, širom Srbije biće realizovano mnogo važnih projekata, ali ja ću se samo na trenutak osvrnuti na jedan deo naše zemlje, na Podrinje koje je u vreme bivših vlastodržaca devastirano, opustošeno, gde su se ljudi iz svojih gradova i sela iseljavali u nedostatku zaposlenja, u nedostatku kvalitetne infrastrukture, a danas se, dakle, u Podrinju situacija kao i u čitavoj Srbiji menja.

Ono što ja kao Lozničanin želim da istaknem sa posebnim zadovoljstvom, da će u 2021. godini biti nastavljeno sa rekonstrukcijom Opšte bolnice u Loznici, da će početi izgradnja obilaznice oko Loznice čija je vrednost oko 600 miliona dinara i posebno je značajno, nastavak radova na izgradnji saobraćajnice Ruma – Šabac – Loznica, odnosno autoput Ruma-Šabac i brza saobraćajnica Šabac-Loznica, koja će izuzetno mnogo značiti i Podrinju i Loznici i generalno podići kvalitet života ljudi u ovim krajevima.

Zahvaljujući predsedniku Vučiću uz sve neophodne preduslove koje je lokalna samouprava u Loznici obezbedila, mi danas tamo imamo dve fabrike „Adient“ i „Mint“, koje će u punom kapacitetu zaposliti oko 2.500 radnika. Završetkom ove saobraćajnice, mi ćemo dodatno otvoriti vrata potencijalnim novim investitorima za dolazak i u naš grad i generalno u Podrinje.

Takođe, koliko sam video u budžetu za 2021. godinu planirana su značajna sredstva i za rekonstrukciju mostova, za izgradnju mostova, pa će tako svi mostovi, odnosno svi granični prelazi na Drini biti rekonstruisani, gde ćemo na taj način obezbediti bolju vezu sa našim narodom u Republici Srpskoj.

Novi mostovi gradiće se na Savi, a kod Šapca su već radovi u toku, gradiće se novi most na Savi u Beogradu. Međutim, ja opet moram pomenuti građanima Srbije omraženo ime tajkuna Dragana Đilasa koji kritikuje sve projekte koji se realizuju ili će se realizovati i u Srbiji, isto tako i u Beogradu, uključujući i ovaj most u centru grada koji je u planu da se izgradi. Pretpostavljam da je razlog taj što u izvođenju radova, u ovim poslovima, Dragan Đilas ne može da učestvuje kao što je to bi slučaj sa mostom na Adi, kako se poslednjih dana ispostavlja, gde su isplivali podaci, da je uzeo mito od izvođača radova u visini od nekoliko miliona evra.

Iskreno se nadam da će pravosudni organi u skladu sa zakonom ispitati i utvrditi ko je kako i po čijem nalogu isplatio u samo jednoj tranši 2,5 miliona evra grčkoj firmi, čini mi se da se zove „Sil“, čiji je zastupnik državljanin Srbije, a koji je opet blizak prijatelj kuma Dragana Đilasa.

Podsetiću, odnosno pozvaću se na jednu rečenicu sa neke od prethodnih sednica, kolege Aleksandra Markovića, da kada god su u pitanju neke muljavine, neko muljanje oko stanova, oko nekretnina, oko sličnih poslova, nekako se uvek ispostavi da ispliva ime Dragana Đilasa, njegovih saradnika, prijatelja, kumova itd.

Hoće li pravosudni organi konačno raditi svoj posao u skladu sa zakonom i umesto toga što zabranjuju da se govori o lopovluku i malverzacijama Dragana Đilasa, hoće li oni jednom utvrditi šta se ovde dešavalo.

Sa druge strane, građani Srbije to dobro znaju. Da ostavimo Dragana Đilasa pravosudnim organima, nadajmo se da će uskoro taj slučaj biti u skladu sa zakonom rešen.

Srbija je danas i politički i ekonomski stabilna zemlja, zemlja koju u ovim teškim vremenima, u vreme pandemije, investitori prepoznaju kao zemlju sa povoljnom poslovnom klimom.

Ja ću podvući jedan podatak, u prvih 10 meseci 2020. godine, u Srbiju se slilo 1,9 milijardi direktnih investicija, što je 60% ukupnih stranih investicija u čitav region Zapadnog Balkana.

Mi ćemo u tom smeru nastaviti i u 2021. godini. To nije slučajno, jer ja ću podsetiti da je Fajnenšl Tajms u poslednje dve od tri godine, Srbiju svrstao kao zemlju broj jedan u svetu po privlačenju stranih investicija. I to nešto govori.

Dakle, ove ekonomske pokazatelje koje sam izneo, ne govorim samo ja, ne iznosim samo ja, niti moje kolege, eminentne međunarodne institucije to potvrđuju i to su stvari koje su neosporive.

Na samom kraju ja ću glasati sa veliki zadovoljstvom za Predlog budžeta, za ove amandmane koje je predložila Vlada Republike Srbije, jer usvajanjem ovog budžeta kroz mere koje su predviđene u njemu mi nastavljamo put sigurnim korakom ka realizaciji Plana Srbija 2025. godine, dakle put ka Srbiji u kojoj ćemo živeti od plate prosečne 900 evra, penzije 430 evra, u zemlji sa još više mostova, puteva, bolnica itd. Zahvaljujem.
Zahvaljujem.

Poštovani potpredsedniče Narodne skupštine, poštovani predstavnici institucija čije izveštaje danas raspravljamo, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, uvaženi sugrađani, za jedno demokratsko društvo, kakvo je naše, institucije poput Agencije za borbu protiv korupcije su izuzetno važne, te stoga današnjoj tački dnevnog reda trebamo pristupiti sa posebnom pažnjom.

Na samom početku složio bih se sa kolegom Jovanovim i izrazio jedno nezadovoljstvo zbog onoga čega nema u ovom izveštaju, ali sa druge strane izrazio bih, doduše u dosta manjoj meri, i jedno zadovoljstvo ovim izveštajem o radu, pre svega zbog precizno navedenih podataka o finansiranju političkih aktivnosti, zatim o broju mera i postupaka koje je preduzela Agencija iz delokruga svoje nadležnosti i po meni ono što je vrlo važno su koraci koji su preduzeti u cilju prevencije korupcije.

Veoma je važno osnaživanje društvene svesti u oblasti borbe protiv korupcije i u tom smeru u izveštajnom periodu u 2019. godini održano je nekoliko izuzetnih programa i obuka.

Takođe, Republika Srbija kao što smo već čuli u nekoliko navrata prepoznala je značaj kadrovskog osveženja Agencije i davanjem saglasnosti na nov Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta dodatnim odobravanjem sredstava omogućila povećanje, odnosno pojačanje kadrovskog kapaciteta Agencije za uspešniji rad u nekom budućem periodu.

Još jedan važan korak u cilju što efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije je uspostavljanje nacionalnog kriminalističko-obaveštajnog sistema koji će omogućiti razmenu elektronskih podataka između svih relevantnih nadležnih institucija u našoj zemlji.

Predsednik Vučić je nedavno jasno definisao glavne ciljeve države u narednom periodu gde pored ekonomskog razvoja, pored podizanja životnog standarda, pored borbe protiv pandemije korona virusa glavno mesto zauzima borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

U prethodnom periodu prešli smo zaista jedan težak put da bi Srbiju doveli do pozicije na kojoj se ona sada nalazi. Dakle, 2013, 2014. godine pre svega zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti predsednika Vučića uspeli smo da spasemo zemlju od tajkuna koji su je pljačkali da bi kroz ekonomske reforme, kroz privlačenje stranih investicija došli do toga da imamo najveći rast u Evropi, došli do toga da u teškim okolnostima, u teškim vremenima povećavamo plate i penzije.

Građani žele da žive u pristojnoj, normalno Srbiji, u državi sa minimalnim stepenom korupcije i organizovanog kriminala, te stoga dugi niz godina unazad daju veliku podršku politici SNS, politici predsednika Aleksandra Vučića, a to je politika beskompromisne borbe u kojoj nema zaštićenih, u kojoj nema pošteđenih, politika u kojoj kriterijumi u borbi protiv korupcije nisu ni poreklo, ni imovinska karta, ni partijska knjižica, već jedino i isključivo zakon.

Mi iz SNS i na republičkom i na lokalnom nivou smo tu da radimo isključivo zarad interesa građana Srbije, jer na kraju krajeva zato su nas i birali, a ne kao garnitura, na primer Dragana Đilasa, koja je vreme provedeno na vlasti posmatrala isključivo kao mogućnost za punjenje svojih džepova, za lično bogaćenje.

Sa tom praksom u Srbiji je odavno završeno i mi smo to dokazali mnogo puta do sada. U prilog tome, podsetiću samo na činjenicu, na nedavno hapšenje u Prijepolju i Arilju. Dakle, ako ste kršili zakon, ako ste oštetili državu, ako ste oštetili građane Srbije, morate biti procesuirani, bez obzira da li i koju partijsku knjižicu imate ili ne.

Uveren sam da se više nikada neće vratiti vreme kada su ljudi poput Dragana Đilasa, period proveden na mestu ministra, na mestu gradonačelnika, na mestu direktora koje kakvih izmišljenih narodnih kancelarija, predsednika, iskoristili za sticanje 619 miliona evra i sada izgleda da im tih 619 miliona nije dovoljno, hoće još.

Žele da se ponovo vrate na vlast, da se dokopaju državne kase, naravno bez izbora, jer na njih ni ne smeju da izađu i to sa razlogom, jer su svesni koliko su omrznuti kod građana Srbije.

Na sve to beskrupulozno napadaju, primera radi brata predsednika Republike da ima kule i gradove i optužuju ga za koje kakve izmišljotine, a ispostavi se, gle čuda, da baš njihova braća, konkretno Gojko Đilas, brat Dragana Đilasa nema 29, već 35 luksuznih nekretnina. Ja sam prilično uveren da to nije konačan broj.

Ja neću ulaziti u način na koji su stečene te nekretnine, ni da li se one vode na Gojka Đilasa ili Dragana Đilasa, ni da li je tu bilo fiktivnih radnji ili bilo kakvih drugih sumnjivih dešavanja, za to postoje nadležni organi.

Na kraju, ja bih podvukao značaj pravosudnih organa u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i pravosudnih organa koji vrlo često reaguju na jedan veoma blag način, kao da žele nekog da oslobode, kao da ne žele da osude one koji su otimali od građana Srbije. Iskreno se nadam da će u nekom narednom periodu prekinuti sa takvom praksom zarad dobrobiti građana Srbije, zarad suzbijanja korupcije u našoj zemlji. Zahvaljujem.
Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, poštovani ministre, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, uvaženi sugrađani, na samom početku, želeo bih da iskoristim priliku da, shodno situaciji u kojoj se nalazi i čitav svet i naša zemlja, da zamolim sve građane da budu odgovorni, da poštuju odgovarajuće zakonske propise, da se pridržavaju svih obaveznih i preporučenih mera Kriznog štaba i Vlade Republike Srbije kako bi smanjili pritisak na naš zdravstveni sistem, kako bi sačuvali živote i zdravlje ljudi i kako bi što pre izašli na kraj sa ovom pošasti koja nas je sve zadesila.

U svom izlaganju ministar je izneo nekoliko osnovnih činjenica o Predlogu zakona o potvrđivanju zajma za ublažavanje posledica pandemije Kovida-19 i ja se ne bih ponavljao sa onim što je već rečeno. Ovaj zakonski predlog je apsolutno u skladu sa svim ciljevima i naporima Vlade Republike Srbije u borbi protiv posledica korona virusa i prevashodno je usmeren na očuvanje života i zdravlja građana, jer ko je pre samo godinu dana mogao pretpostaviti da će nas zadesiti ovakva epidemija, da će nam danas za pojedine vrste medicinske opreme i lekova biti potrebno sto puta više sredstava nego u nekim normalnim okolnostima.

Dobar primer koliko je naš zdravstveni sistem opterećen, sinoć je prilikom obilaska kovid bolnice u Beogradu dao i predsednik Aleksandar Vučić kada je rekao da mi danas za jedan dan potrošimo kiseonika kao što bi u normalnim okolnostima za šest meseci, tako da je ovaj zajam svojevrsna podrška našem zdravstvenom sistemu i stoga je on potreban, ali za potpuni uspeh u borbi protiv bilo kakve pandemije, pa tako i ove, neophodno je imati stabilan zdravstveni sistem, a naša zemlja ga danas definitivno ima zahvaljujući sistematskom, kontinuiranom obnavljanju i ojačavanju, koji su prethodnih godina sprovodili Vlada Republike Srbije i predsednik Aleksandar Vučić, što, složićemo se, nije nimalo lako, obzirom da je pre 2012. godine naš zdravstveni sistem urušen i devastiran.

Ako možemo tako reći, sreća u nesreći je što nas ova pošast nije zadesila pre osam ili devet godina kada su na vlasti bili oni koji zbog mizerne podrške građana danas ne smeju da izađu na izbore. Oni, kojima danas u ovako teškoj situaciji smeta finansijska podrška države privredi i stanovništvu, onima kojima smeta i to što imamo najbolji ekonomski rezultat u Evropi, oni kojima smetaju novi putevi, mostovi, bolnice, oni koji su u vreme provedeno na vlasti koristili za lično bogaćenje.

Dakle, da je 2010. ili 2011. godine došlo do ove pandemije, uveren sam duboko da bismo imali daleko više umrlih, da zaražene ne bismo imali gde da smestimo, da bi lekari morali da biraju koga da stave na respirator jer nam je nedostajalo svega, od respiratora do ostale medicinske opreme.

Podsetiću, kada je SNS preuzela odgovornost za vođenje Srbije 2012. godine, država je bila pred bankrotom, da bismo tek nakon teških ekonomskih reformi, mera fiskalne konsolidacije, koje je sprovela Vlada, tada premijera Aleksandra Vučića, stabilizovali javne finansije i započeli put dinamičnog privrednog napretka.

Nastupio je period u kome smo postali lider u regionu po privlačenju stranih investicija, odnosno period u kome su realizovani brojni kapitalni projekti, a mnogo njih je još započeto. Samo kada je u pitanju zdravstvo, trebalo bi mi zaista prilično vremena da nabrojim sve one bolnice i kliničke centre koji su sagrađeni ili rekonstruisani, počev od novog Kliničkog centra Niš, zatim Kliničkog centra Srbije, Kliničkog centra Vojvodine, gde je rekonstrukcija pojedinih delova još uvek u toku, a da ne nabrajam dalje bolnice po gradovima širom Srbije.

Primer kako se odgovorna vlast, predvođena SNS, ponaša prema zdravstvu, ponaša prema zdravlju građana, ne samo tokom ove pandemije, ja imam svom gradu, u Loznici, gde su pre četiri meseca otvorena rekonstruisana odeljenja interno, grudno, neurologija, pri čemu je uloženo blizu četiri miliona evra gde je nabavljena potpuno nova medicinska oprema, nov skener. Ali, tu nije kraj. Nastavljeni su radovi na izgradnji hiruško-ginekološkog bloka koji je započet još 1987. godine. Dakle, više od tri decenije u lozničku bolnicu nije uložila ni jedan jedini dinar, sve do Aleksandra Vučića.

Dok bivši vlastodršci nisu bili u stanju ni da sačuvaju ono što su nasledili, ali su zato i te kako bili u stanju dok su bili na vlasti da kradu novac čak, od bolesne dece, a dana da ovu pandemiju preko svojih tajkunskih medija zloupotrebljavaju u političke svrhe zarad jeftinih političkih poena, nadajući se da će Srbija u ovoj borbi što gore proći.

Mi se danas protiv posledica korona virusa borimo izgradnjom dve nove Kovid bolnice u Beogradu i Kruševcu, za šta je država u ovako teškim okolnostima izdvojila više od 80 miliona evra, pri čemu će one za svega nekoliko dana primiti prve pacijente, tako da ćemo otkloniti opasnost da bilo ko ostane bez mogućnosti da bude adekvatno zbrinut.

Moramo takođe biti ponosni na činjenicu da će Kovid bolnica u Beogradu biti izgrađena u rekordnom roku za manje od četiri meseca, a do skoro smo ovakve poduhvate mogli gledati samo na televiziji u Kini ili nekim drugim razvijenim zemljama. U ove dve bolnice mi ćemo imati 420 respiratora, a prilično sam siguran da toliki broj respiratora pre 2012. godine ukupno nismo imali u čitavoj Srbiji.

Mi se protiv posledica korona virusa borimo i unapređenjem uslova rada zdravstvenih radnika, povećanjem njihovih plata. Takođe, podsetiću da su prošle godine zdravstveni radnici imali povećanje zarada između 10-15%, a ove godine smo u aprilu plate zdravstvenim radnicima uvećali za dodatnih 10%, da su pre nekoliko dana zdravstveni radnici dobili jednokratnu pomoć od 10 hiljada dinara, a od Nove Godine očekuje ih novo povećanje zarada.

Koja je to država još u ovako teškim okolnostima, u vreme pandemije korona virusa, uspela da poveća zarade? Možda nisam dovoljno informisan, ali ja za takvu nisam čuo.

Ovo je samo pokazatelj kako se ozbiljno državno rukovodstvo, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, kako vodi jednu pametnu ekonomsku politiku, pametnu zdravstvenu politiku i nije čudno i nije slučajno to što smo u ovoj borbi protiv pandemije korona virusa uspešniji od mnogih drugih zemalja koje su i bogatije i razvijenije od nas.

Potvrđivanjem ovog zajma, mi ćemo dati dodatni impuls našem zdravstvenom sistemu, čime ćemo omogućiti još efikasniju borbu protiv korona virusa. S toga mogu reći da ću zdušno, kao i sve moje kolege, podržati ovaj zajam, jer za nas, za SNS, za Srbiju u ovoj borbi protiv korona virusa, u borbi sa njegovim posledicama druga opcija osim pobede ne postoji. Zahvaljujem.