Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Mirela Radenković

Mirela Radenković

Srpska napredna stranka

Govori

Poštovana predsedavajuća, poštovani narodni poslanici, uvažena ministarka sa saradnicima, uvaženi građani Srbije, imali smo priliku da čujemo u uvodnom izlaganju od strane ministarke važnosti Zakona o privrednim društvima.

Ovaj zakon još jedan je od pokazatelja da SNS radi u interesu građana. Svima nama je jasno da privreda predstavlja važan ekonomski pokretač. Ekonomski pokazatelji i podaci o privrednom rastu su jasni. To su stvari koje su merljive i jasno se vidi koliko smo uložili u putnu infrastrukturu, energetiku, ekologiju. O tome govore i međunarodne finansijske institucije.

Zakon o privrednim društvima veoma je važan za stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta, za razvoj privrede Republike Srbije i poslovanje privrednih subjekata. Ovim zakonom jasno se definišu naknade direktorima i nadzornim odborima koji utvrđuju nadležni organi privrednog društva, a ujedno daje se i mogućnost akcionarima da daju svoje stavove u pogledu politike naknade.

Takođe, ovaj zakon reguliše pravne tekovine EU sa domaćim zakonima u oblastima korporativnog prava sa kojima naši zakoni do sada nisu bili usaglašeni. Ovim zakonom se štite i pravni okvir manjinskih članova društva. Privredna društva su nosioci privrednog razvoja i svakako da jeste naš zadatak da radimo na unapređenju njihovog položaja.

Smatram da je od velike važnosti poseta ministarke privrede privrednicima širom Srbije. U razgovorima sa njima o problemima sa kojima se oni susreću i podsticaji koje država daje našim privrednicima su i te kako od velikog značaja.

Unapređenjem poslovnog ambijenta daje se još jedna mogućnost da zadržimo mlade ljude u Srbiji, i svakako da je najlepše i najvažnije raditi u svojoj zemlji.

Vlada Republike Srbije, zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem radi na unapređenju naše privrede. Stvaramo pozitivnu klimu za dolazak stranih investitora, ali ujedno vodimo računa i o domaćim privrednicima. Kroz razne vidove podrške u ovim teškim vremenima država je pomogla privrednicima i na taj način sačuvali smo radna mesta.

Kroz podsticaje preduzetništvu pomogli smo našim privrednicima, odnosno država je pomogla našim privrednicima u kupovini mašina, u adaptaciji poslovnog prostora, u adaptaciji magacinskog prostora, u kupovini kompjuterske opreme. Takođe, održani su razni vidovi seminara i obuka. Po prvi put, imamo podsticaj podrške mladima i ženama za koje je Ministarstvo privrede opredelilo 100 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Srbija je danas na putu da bude ekonomski najjača zemlja u regionu. Srbija je danas jaka i stabilna zemlja koja se ravnomerno razvija. U ovim teškim vremenima kada se ceo svet bori sa krizom izazvanom korona virusom, strani investitori nastavljaju sa ulaganjem u našu zemlju. Smatram da je to najbolji pokazatelj koliko neko veruje u budućnost naše zemlje.

Ukupan nivo stranih direktnih investicija u Republici Srbiji iznosi više od tri milijarde i 140 miliona evra. To je najbolji pokazatelj da je Srbija šampion u privlačenju stranih direktnih investicija.

Predsednik Vučić otvorio je više od 230 fabrika širom Srbije. Do kraja godine u Kragujevcu „Škoda“ pokreće proizvodnju tramvaja. Obezbediće se nova radna mesta u Šumadiji, ali i nove prilike za domaće proizvođače.

Ekonomske mere koje smo sproveli tokom prošle godine i koje sprovodimo i tokom ove godine radi sprečavanja posledica pandemije iznosile su osam milijardi evra, a sve u cilju boljeg životnog standarda naših građana.

Sve ovo o čemu sam ja danas pričala, svakako da se nije desilo preko noći. Iza ovoga stoji odgovorna politika predsednika Aleksandra Vučića. Njegova borba za građane Srbije je svakodnevna. Očekuje nas povećanje penzija i plata.

Penzije će po švajcarskoj formuli biti uvećane za 5,5%, a plate zaposlenima u javnom sektoru biće uvećane za 7%, dok će plate zaposlenih u zdravstvu, vojsci, socijalnoj zaštiti biti uvećane za 8%.

Znaju građani Srbije i vide gde je Srbija bila 2012. godine, a gde je Srbija danas. Znaju građani da je naša zemlja danas poštovana kako u regionu, tako i u svetu. Ekonomski jaka, da politika koju sprovodi predsednik Vučić obezbeđuje održivi privredni rast i regionalnu stabilnost, dok se politika opozicije ogleda u svakodnevnim napadima na predsednika Vučića i njegovu porodicu.

Kao pred svake izbore tako i pred ove izvore dele oni svoj neki propagandni materijal u kome obećavaju građanima plate o hiljadu evra. Svi mi danas znamo da papir trpi sve i da su to pusta obećanja. Sigurna sam da građani Srbije znaju kako se živelo u vreme Dragana Đilasa i niko od nas ne želi da nam se to vreme ponovo vrati.

Svoje današnje izlaganje završiću rečenicom predsednika Vučića – ovo je drugo lice Srbije. Sve o čemu smo sanjali postaje stvarnost.

Živela Srbija, živeo Aleksandar Vučić.

Hvala.
Zahvaljujem predsedavajući, poštovani narodni poslanici, uvaženi ministre, uvaženi građani Srbije, imali smo priliku da čujemo u uvodnom izlaganju od strane ministra teme današnje rasprave.

Jedna od tih tema je i dodatna pomoć građanima. Imajući u vidu da se pandemija izazvana korona virusom i dalje ne smiruje država je donela odluku da je neophodan nastavak mera podrške građanima. Samim tim, država će u narednom periodu uplatiti dodatnu novčanu pomoć svim punoletnim građanima u iznosu od 20 evra.

Građani koji su se prijavili za 30 plus 30 evra nemaju potrebe da se dodatno prijavljuju, a oni građani koji su u međuvremenu postali punoletni moći će da se prijave od 15. novembra pa sve do kraja meseca novembra. Ovo je još jedan od pokazatelja da je država preuzela najveći teret krize.

Ujedno Srbija pokazuje da je stabilna zemlja sa jasnim ciljem da pomogne i privredu i građane da zajedno prođu kroz krizu izazvanu korona virusom i gotovo da nije bilo meseca u kome nije isplaćivana finansijska podrška za određenu kategoriju građana ili privrednika.

Podsetila bih još jednom građane Srbije da je Vlada Republike Srbije u prethodnom periodu, odnosno od izbijanja pandemije korona virusa usvojila tri paketa ekonomskih mera podrške privredi i građanima u ukupnoj vrednosti od osam milijardi evra.

Svima nama je jasno da Vlada Republike Srbije u prethodnom periodu nije marljivo radila mi svakako danas ne bismo imali ovakav vid podrške. Zahvaljujući odgovornoj politici predsednika Vučića i sprovedenim reformama mi danas pomažemo i privredu i građane.

U 2020. godini imali smo najmanji pad BDP u Evropi. Svakako najveći uspeh Vlade Republike Srbije su ekonomske mere tokom 2020. godine koje smo sprovodili i koje sprovodimo i tokom ove godine. Zahvaljujući tim merama stvorili smo takav privredni ambijent u kojem je privreda ostvarila dobit veću u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu za čak 433 milijarde dinara više. I na taj način sačuvali smo i našu privredu, a sačuvali smo i radna mesta.

Danas se u Srbiji grade autoputevi, otvaraju se fabrike, ulaže se u zdravstvo, otvaraju se nova radna mesta. Imamo povećanje plata, imamo povećanje penzija. Početkom 2022. godine naši penzionere očekuje pomoć u iznosu od 20 hiljada dinara. Napredak Srbije, ulaganje u infrastrukturu, zdravstvo deo su odgovorne politike koju sprovodi predsednik Aleksandar Vučić.

Ono što je najvažnije jeste da se danas Srbija gradi i razvija, gradi se i razvija ravnomerno. Sam predsednik Vučić otvorio je više od 230 fabrika širom Srbije. Predsednik Vučić pre dve nedelje otvorio je i fabriku „Regent“ u Svilajncu.

Švajcarska kompanija „Regent“ bavi se proizvodnjom električne rasvete, vredne osam miliona evra i zaposliće oko 130 radnika i svakako da ovo nije važno samo za Svilajnac već i za čitavu Srbiju jer je „Regent“ svetski poznata kompanija. Takođe u Svilajncu gradiće se i obilaznica sa dva mosta na reci Moravi i Resavi, a vrednost te investicije je negde oko 25 miliona dinara.

U svojim obraćanjima volim da pomenem i Šumadiju iz koje dolazim. Šumadija se danas gradi i razvija zahvaljujući odgovornoj politici SNS.

Šumadija danas ulaže u infrastrukturu, u zdravstvo, otvaraju se nove fabrike, otvaraju se nova radna mesta. Verujem da sve to građani vide i na svojim primerima znaju kako se danas živi, a kako je bilo pre. Nismo zaboravili da se u vreme Dragana Đilasa čitavi okruzi ostajali bez fabrika, da je stopa nezaposlenosti bila iznad 25%, a danas je dvostruko manja.

Znaju naši građani da je naša zemlja danas poštovana, znaju naši građani da je Srbija regionalni lider kada su u pitanju direktne investicije, privredni rast i ulaganje u infrastrukturu.

Mi danas prvi put imamo predsednika koji je na terenu sa svojim građanima, koji brine o njihovim potrebama i to je ono što je najvažnije, ta sigurnost koju naši građani danas imaju.

Znaju građani da je to rezultat politike koju sprovodi predsednik Vučić. I zato naši građani daju podršku SNS i Aleksandru Vučiću, jer glasaju za budućnost svoje dece i za budućnost svoje zemlje. Zahvaljujem.
Poštovani predsedavajući, poštovani narodni poslanici, uvaženi ministarsko sa saradnicima, uvaženi građani Srbije, veliki je uspeh državne politike što je Srbija među prvim zemljama obezbedila vakcine. Pored zdravlja stanovništva vakcinacija je od presudnog značaja i za oporavak ekonomije.

Važno nam je da epidemiju stavimo pod kontrolu i samim tim obezbedimo normalne uslove poslovanja. Otišli smo i korak dalje obezbedili smo vakcine za privrednike u regionu, svesni da je regionalna saradnja, od velike važnosti za rast i razvoj privrede.

U ovim teškim vremenima kada se ceo svet bori sa krizom izazvanom pandemijom korona virusa, pokazali smo spremnost da gradimo, proizvodimo, ulažemo u infrastrukturu, realizujemo započete projekte, pomažem privredu i građane, povećavamo plate i penzije.

Srbija se danas razvija na svim poljima. Veliku zahvalnost dugujemo i našim zdravstvenim radnicima, jer njihov trud i borba u ovim teškim vremenima su od nemerljivog značaja.

Država ulaže u izgradnju novih bolnica, povećanje plata i nova radna mesta zdravstvenim radnicima. Takođe, naša privreda beleži najbolje rezultate u Evropi. Srbija ima najmanji pad BDP.

Sve ovo što sam pomenula nije se desilo preko noći. Iza ovoga stoji rad predsednika Aleksandra Vučića, mudre i hrabre odluke sprovedene reforme, ulaganje u infrastrukturu, a rezultat svega toga su nova radna mesta i u ovim teškim vremenima investitori nastavljaju da investiraju u našu državu. To je najbolji pokazatelj koliko neko veruje u budućnost naše zemlje.

Kroz paket mera podrške privredi i građanima, naša država je pokazala spremnost da pomaže i privredu i građane i da nastavi putem razvoja.

Na današnjem dnevnom redu nalazi se veoma važan zakon, zakon o poslovnoj tajni. Ovaj zakon se odnosi na sve privredne subjekte, novinare, marketinške agencije, a ujedno se vrši i usklađivanje sa svim relevantnim propisima EU.

Kroz ovaj zakon jasno će se definisati koje informacije uživaju zaštitu poslovne tajne. Poslovna tajna je informacija koja omogućava konkurentnu prednost na tržištu kojom se ostvaruje komercijalna vrednost. Kroz poslovnu tajnu se štite različite vrste informacija, od procesa proizvodnje do finansijskih planova, prava intelektualne svojine, kao i pronalasci u fazi podnošenja prijave patenta.

Svrha zaštite poslovne tajne je svakako da se pravno sankcioniše svaki akt neovlašćenog otkrivanja, umnožavanja, sticanja i korišćenja informacija od strane trećeg lica.

Način sankcionisanja povrede poslovne tajne od strane privrednog subjekta će se sankcionisati kao privredni prestup, a od strane fizičkog lica, odnosno od strane preduzetnika smatraće se prekršajem.

Ozbiljnost poslovnog sveta ogleda se baš u čuvanju poslovne tajne. Odredbama ovog zakona će se jasno definisati mere čuvanja poslovne tajne koje će poslodavci kroz ugovore sa svojim radnicima primenjivati i u praksi.

Naša država je pokazala da može i da hoće da sačuva ono što je najvažnije, pored zdravlja, a to su radna mesta i ulaganje u infrastrukturu. Da se ne gradi i ulaže samo u Beogradu, pokazatelj je i privreda Šumadijskog upravnog okruga, koja za prvih sedam meseci u 2020. godini beleži najveći spoljno-trgovinski suficit u Srbiji koji iznosi više od 339 miliona evra. Glavni izvozni proizvodi su automobili, nameštaj, delovi šinskih vozila.

Šumadija se danas gradi i razvija zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću. Ulaže se u infrastrukturu, u fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, energetsku efikasnost, nova radna mesta. Šumadija danas postaje moderan okrug i verujte mi da nema mesta u našoj Šumadiji gde se danas ne gradi.

Prošle nedelje u opštini Lapovo iz koje dolazim, položen je kamen temeljac za izgradnju logističko distributivnog centra „Lidl“ koji će u narednom periodu zaposliti 250 radnika, a vrednost te investicije je 70 miliona evra. Takođe, želim da pomenem i kapitalne investicije koje će se u 2021. godini realizovati uz podršku naše države u gradu Kragujevcu. Jedna od najvažnijih investicija je svakako zamena kotlova u energetici, odnosno prelazak sa uglja na gas.

Takođe, izgrađena je i palata pravde, ulaže se u fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, rekonstrukcija kliničkog centra, izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti. Verujte mi da je ovo samo jedan deo investicija koje se realizuju u gradu Kragujevcu.

Ne mogu, a da vas ne podsetim da je Šumadija u vreme vlasti bivšeg režima bila dolina gladi. Zahvaljujući našem predsedniku Aleksandru Vučiću, Šumadija danas postaje moderan region.

Onima koji danas crtaju mete na čelo predsednika Aleksandra Vučića i na čelo njegovog sina Danila, mi iz Šumadije poručujemo da verujemo u našu državu i da verujemo u našeg predsednika.

Rezultati predsednika Aleksandra Vučića su vidljivi na svakom koraku i to vide naši građani. Srbija je danas jaka i snažna da se odupre svim nedaćama i da ponese titulu kako po broju vakcinisanih građana, tako i po razvoju ekonomije i po razvoju infrastrukture. Hvala.
Poštovani predsedavajući, poštovani narodni poslanici, uvaženi ministre sa saradnicima, uvaženi građani Srbije, unapređenje energetske efikasnosti predstavlja važan element energetske politike Republike Srbije, koji će doprineti povećanju standarda, smanjenju uvozne zavisnosti i smanjenju negativnih efekata na životnu sredinu.

U Srbiji se danas troši od tri do pet puta više električne energije po jedinici društvenog proizvoda, u odnosu na zemlje EU, a dva do tri puta više u odnosu na zemlje regiona.

Takođe, zbog loše izolacije gubimo oko 50% energije koju trošimo, a na godišnjem nivou imamo oko pola milijardi evra gubitaka zbog energetske neefikasnosti.

Potencijal koji ima energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije je ogroman, jer se ušteda energije ostvaruje, kako na strani proizvođača, tako i na strani potrošača.

Usvajanjem ova četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva, omogućiće se nove investicije, ali i okretanje Srbije ka zelenoj ekonomiji i zelenoj energetici.

Takođe, ovi zakoni otvoriće vrata velikim investitorima da rade u Srbiji, a građanima da pored toga što su potrošači, postanu i proizvođači električne energije, odnosno građani će imati mogućnost da na krovove svojih kuća i stambenih zajednica postavljaju solarne panele, da rade zamenu dotrajale stolarije, a da rezultat svega toga bude ušteda energije, kako toplotne, tako i električne energije.

Ono što je posebno važno kod ovih zakona jeste i njihova primena na nivou građana i na nivou domaćinstava. Srbija je danas jaka i stabilna, ekonomski i politički spremna da ulaže u energetsku efikasnost, da pomogne svojim građanima, kako bi realizovali svoje projekte, polovinu novca opredeliće država i jedinice lokalne samouprave, a drugu polovinu građani.

Takođe, država će pomoći u nabavci solarnih panela, kako bi građani postavljali na krovove svojih kuća i stambenih zajednica.

Korišćenjem obnovljivih izvora energije, unaprediće se životna sredina i kvalitet vazduha, jer svesni smo da životna sredina, vrednost čitavog društva i budućih generacija.

Uprava za energetsku efikasnost biće formirana do juna ove godine, tako da će građani stambene zajednice moći da konkurišu za novčana sredstva.

Sigurna sam da će ovaj vid podrške biti od nemerljivog značaja za naše građane. U razgovorima sa njima primetila sam veliku zainteresovanost za ovaj vid podrške.

Da su SNS i predsednik Aleksandar Vučić, prepoznali važnost energetske efikasnosti, govore i brojni projekti koji se realizuju širom Srbije na javnim objektima uz pomoć države.

Primera radi, navešću i par projekata koji su realizovani u opštini Lapovo, iz koje ja dolazim, a to je zamena stolarije i urađena je termoizolacija na zgradi opštine. Takođe, zamenjena je stolarija i na osnovnoj školi, a u toku su radovi termoizolacije na školi i sportskoj hali.

Takođe, uradili smo i led rasvetu na čitavoj teritoriji naše opštine. Živine sijalice, zamenili smo led rasvetom, tako da mi danas na godišnjem nivou imamo uštedu od pet miliona dinara.

Pored uštede električne energije, od velikog značaja je i kvalitet tih sijalica i kvalitet usluga koje pružamo našim građanima.

Takođe je dobar primer i grad Kragujevac, koji je realizovao niz projekata iz oblasti energetske efikasnosti, od edukacije, do energetske sanacije velikog broja škola, obdaništa, do uvođenja softvera za praćenje potrošnje električne energije u javnim objektima.

Da su ova dva zakona, zakoni iz oblasti energetske efikasnosti i zakon o obnovljivim izvorima važni, pokazatelji su saradnje da je država partner svojim građanima, Vlada Republike Srbije uz podršku predsednika Aleksandra Vučića, koji je svojim radom, hrabrim i mudrim odlukama, od države koju je bivši režim potpuno devastirao, stvorio državu lidera u regionu, državu koja vodi svoju politiku, državu koja prati interese svojih građana i zahvaljujući toj odgovornoj politici, Srbija danas grabi krupnim koracima napred, kako u oblasti energetike, rudarstva, tako i u oblasti zdravstva, infrastrukture, poljoprivrede, privrede, jer naša snaga i snaga našeg predsednika su naši građani i naša deca. Hvala.
Poštovani predsedavajući, poštovani narodni poslanici, uvaženi ministre, uvaženi građani Srbije, BiH u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja koji to pokazuje poštovanjem teritorijalnog integriteta i jačanjem privrednih i političkih veza. Najbitniji i najvažniji prijateljski gest Srbije je donacija vakcina koju je u Sarajevu uručio predsednik Aleksandar Vučić.

Danas kada se sve države zatvaraju u svoje okvire, Srbija je svojim primerom pokazala da se može raditi drugačije. Pokazali smo da smo i kao region upućeni na međusobnu saradnju. Predsednik Aleksandar Vučić nam je delima pokazao put kojim treba da idemo, a to je put budućnosti.

Jedan od naših osnovnih ciljeva svakako je saradnja u oblasti privrede, odnosno unapređenje ekonomske saradnje u svim segmentima. Takođe, Srbija je posvećena jačanju saradnje između zemalja regiona i to je jedini način da čitav region napreduje, jer svi smo mi balkanski narodi i samo zajedničkom saradnjom i dogovorima sami sebi pomažemo.

Prilikom posete Sarajevu predsednik Srbije Aleksandar Vučić inicirao je veliki samit Srbije i BiH kome bi prisustvovali svi nivoi vlasti, ali i privrednici obe zemlje. Da je saradnja Srbije i BiH dobra, naročito na polju ekonomije, pokazuje podatak da je trgovinska razmena u vreme korona virusa iznosila milijardu i 740 miliona evra. Takođe, saradnja se ogleda i kroz investicije, Srbija je na trećem mestu zemalja koje su investirale u BiH.

Sporazum između Srbije i BiH o održavanju međudržavnih putničkih mostova takođe je još jedan do pokazatelja dobre saradnje. Ovim sporazumom jasno su definisane obaveze obe države. Srbija je preuzela održavanje i rekonstrukciju šest mostova, a BiH pet.

Infrastruktura i povezivanje su ključ bržeg razvoja. Što više zajedničkih projekata, što više zajedničkih sporazuma svakako je dobra vest za građane Srbije, za građane BiH, ali i za čitav region.

Rezultat tih projekata i rezultat tog povezivanja svakako je bolja budućnost ljudi koji žive na ovim prostorima. Takođe, danas moram da pomenem i autoput Sarajevo–Beograd. To je prvi autoput koji će Srbiju povezivati direktno sa Bosnom i Hercegovinom. To je put, autoput od velike važnosti za privrednike, za turizam, odnosno za čitav region.

Danas, Srbija gradi autoputeve. Danas, Srbija gradi puteve mira. Srbija je jaka i stabilna zemlja, cenjena u regionu, kao i u svetu. O Srbiji se danas govori sa uvažavanjem. Imamo jaku i stabilnu ekonomiju. U ovim teškim vremenima pomažemo i privredu i građane da zajedno prođemo kroz krizu izazvanu korona virusom, a ujedno gradimo i dobre komšijske odnose. Zahvaljujući odgovornoj politici predsednika Aleksandra Vučića, Srbija danas ide putem razvoja i napretka sa ciljem da svojim građanima stvori pristojan i dostojanstven život.

U danu za glasanje sa zadovoljstvom ću podržati ovaj sporazum, jer ovaj sporazum i svi zajednički projekti i svi zajednički dogovori pišu novu budućnost Srbije i Bosne i Hercegovine. Hvala.
Poštovani predsedavajući, poštovani narodni poslanici, uvažena ministarka sa saradnicima, uvaženi građani Srbije, u Srbiji, kao i u svetu, sve su evidentnije klimatske promene koje se kod nas najčešće manifestuju kroz ekstremne vremenske prilike, poput poplava i suša.

Svi smo svesni negativnih dejstava ovih pojava u samoj Srbiji, od kojih su najpogođeniji sektori poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Iz tog razloga, neophodna je organizovana akcija celog društva, države, jedinica lokalnih samouprava, nevladinih sektora, privrede, a i građana.

Usvajanjem Zakona o klimatskim promenama Republika Srbija se sada po prvi put sistemski hvata u koštac sa višedecenijskim problemom koji su prethodne vlasti zanemarivale. Istovremeno, približićemo se EU i doprineti globalnoj borbi protiv klimatskih promena i zdravijem životu svih građana Srbije. To je šansa za razvoj, pojavu novih radnih zelenih mesta, pojavu novih privrednih subjekata.

Zakon o klimatskim promenama je krovni zakon, sistemski važan, jedan od najvažnijih zakona koji će Srbija usvojiti, jer podrazumeva skup mera i standarda EU koji se moraju primeniti i dostići kako bi smanjili sopstvene emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Na taj način, pokazaćemo da je životna sredina vrednost čitavog društva i budućih generacija.

Svedoci smo da je država, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, i u ovim teškim vremenima nastavila putem razvoja. Pored stabilne ekonomije, izgradnje bolnica, ulaganja u infrastrukturu, privredu i poljoprivredu, mi nastavljamo borbu za bolju i zdraviju Srbiju.

Ne mogu a da ne pomenem zalaganje SNS za ravnomeran razvoj svih delova naše Srbije.

Neophodno je naglasiti veoma bitne projekte koji su od nemerljivog značaja za sve opštine, pa i za opštinu Lapovo, iz koje ja dolazim, a to je izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, povećanje energetske efikasnosti, projekti pošumljavanja i sanacija divljih deponija.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine odobrilo je subvenciju za kupovinu električnih vozila. Takođe, Ministarstvo je kroz konkurse dalo podršku lokalnim samoupravama u realizaciji projekata koji za cilj imaju smanjenje zagađenosti vazduha. U planu je izgradnja osam regionalnih centara za upravljanje otpadom. Gradske toplane u Kosjeriću i Kragujevcu biće priključene na gas, a 100.000.000 dinara odvojeno je za pošumljavanje, dok 200.000.000 dinara za nabavku novih kotlova za grejanje. Postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže izgradiće se u 28 opština.

Dok se samozvana opozicija na čelu sa Draganom Đilasom svakodnevno bori da sistematski naruši Srbiju, mi iz Srpske napredne stranke se borimo za bolju budućnost naše dece i naše Srbije. Hvala.
Poštovani predsedavajući, poštovani narodni poslanici, uvaženi ministre sa saradnicima, uvaženi građani Srbije, Srbija ima odličan geografski položaj, ali i političku i ekonomsku stabilnost, što je preduslov za razvoj infrastrukture i Srbije.

Povezivanje regiona je ključ razvoja i cele Srbije. Izgradnja puta Niš-Merdare značiće mnogo za privredu, brži protok robe i ljudi, a i unaprediće ekonomsku povezanost regiona. Sigurna sam da će ovaj auto-put biti podsticaj za razvoj novih poslovnih prilika.

Auto-put Mira važan je i sa političkog aspekta, jer pokazuje interese i želju da Srbija do rešenja dolazi kompromisom. Moram da napomenem i turistički potencijal tog dela naše zemlje, koji će sigurno imati koristi od izgradnje ovog auto-puta. Skratiće se vreme putovanja, omogućiće se veća bezbednost saobraćaja, bolja putna veza sa Albanijom i Bugarskom.

To će doprineti da mladi ostanu na ovim prostorima, što će privući i nove investitore i oživeti ovaj deo naše zemlje. To je još jedan od pokazatelja da naša država misli o svakom mestu i delu Srbije.

Moram da napomenem koliko je važna spona države i lokala, koliko je nama u malim mestima bitno da nas država podrži. Zahvaljujući Vladi Republike Srbije, u Lapovu smo dobili sredstva za izgradnju međuopštinskog puta Lapovo-Rača. Vrednost tog projekta je kao godišnji budžet naše opštine Lapovo. Izgradnja tog puta je od velikog značaja za obe opštine, a naročito za poljoprivrednike našeg kraja.

Ta deonica puta je bila neprohodna, imanja su bila zarasla. Danas nakon izgradnje puta mi imamo prvo registrovano seosko gazdinstvo od 65 hektara. Danas se na toj deonici puta gradi prva fazanerija, a niču i novi zasadi voća.

Svi infrastrukturni projekti i sva kapitalna ulaganja su pokazatelji dobro vođene politike predsednika Aleksandra Vučića. Građani jasno vide razliku između prethodne i sadašnje vlasti.

U svim oblastima našeg života, država Srbija se trudi da nam omogući bolji i kvalitetniji život. Veoma je bitno što je i nama iz malih mesta data mogućnost da govorimo u ovom uvaženom domu, da imamo mogućnost da iznesemo probleme naših sredina. Naime, posledice loše politike DS nisu vidljive samo u Beogradu.

Primer sportske hale u Lapovu je jedan od pokazatelja loše i neodgovorne vlasti DS i u drugim mestima naše Srbije. U Lapovu je 2008. godine započeta izgradnja sportske hale na zemljištu sa nerešenim imovinsko-pravnim odnosima. Potrošeno je 180 miliona dinara, a hala nije privedena nameni.

Dugo godina, tačnije 12 godina bila je najveći spomenik sportu u Šumadiji. Danas, posle 12 godina se privodi nameni. Ispravljena je projektno-tehnička dokumentacija, rešeni su imovinsko pravni odnosi i otklonjeni su drugi nedostaci na objektu u skladu sa zakonom zahvaljujući odgovornoj politici SNS. Danas nam samo ostaje da pozovemo ministra sporta da u maju i otvorimo sportsku halu u Lapovu. Smatram da bi neko iz prethodne vlasti trebao da odgovara za utrošena sredstva, a objekat nije bio priveden nameni.

Ono što me danas posebno raduje jeste da mi danas na istom zadatku imamo i državu i građane koji se bore za svoju zemlju. Hvala.
Zahvaljujem, predsedavajuća.

Poštovani narodni poslanici, uvaženi ministre sa saradnicima, uvaženi građani Srbije, prošle nedelje smo usvojili budžet za 2021. godinu. Pored svih problema kroz koje prolazi naša zemlja, mi u 2021. godini imamo razvojni budžet.

Očekuje nas povećanje plata i penzija, ulaganje u infrastrukturu, zdravstvo, zaštitu životne sredine, privredu i poljoprivredu. Zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici, sprovedenim reformama i ulaganjem u infrastrukturu, Srbija je danas zemlja koja može da pomogne i privredu i građane da zajedno prođemo kroz krizu izazvanu korona virusom.

Privreda predstavlja važan ekonomski pokretač. Republika Srbija je donela paket mera za pomoć podrške privredi, koje imaju za cilj očuvanje zaposlenosti i podršku preduzetnicima koji su najviše pogođeni.

Poštovani ministre Mali, zahvaljujem vam se što ste juče i danas sa nama kako biste dali podršku paketu mera za pomoć privredi. Jedan od takvih mera je i garantna šema kao mera podrške privrede za ublažavanje posledica izazvanih korona virusom.

Naime, kroz garantnu šemu Republike Srbije, koja je stupila na snagu za vreme vanrednog stanja, odobreno je više od 20.000 kredita za mala, velika, mikro i srednja preduzeća, kao i za poljoprivredna gazdinstva u Republici Srbiji, odnosno odobreno je 170 milijardi dinara komercijalnih kredita po povoljnim uslovima čime je sačuvana likvidnost najugroženijih segmenata naše privrede.

Imajući u vidu neizvesnost koja donosi period prvog kvartala u 2021. godini, važno je da se obezbedi nastavak preduzetih mera podrške privredi.

Ovim zakonom je predviđeno produžavanje perioda u kome se preduzetnicima mogu odobriti povoljni krediti osigurani garancijom Republike Srbije. Time se nastavlja podrška privredi i omogućava da se u potpunosti iskoriste sredstva koja je država, u saradnji sa komercijalnim bankama, odlučila da obezbedi u postizanju svog cilja, to jest očuvanja privrede naše države.

Kroz mnoge pokazatelje videli smo da je naša država uz svoje građane. Ja dolazim iz Lapova, iz opštine u srce Šumadije koja ima 7.500 stanovnika. Moram da napomenem da sve što je urađeno bitno u proteklom periodu u opštini Lapovo, urađeno je zahvaljujući finansijama naše države.

Urađeno je dosta toga. Uređeni su trgovi, uređena je zgrada same opštine u centru, urađene su škole, imamo radove danas na hali, ali ono što je najvažnije jeste da mi danas u Lapovu imamo investitora posle 10, 15 godina, i to investitora koji će u narednom periodu zaposliti 200 radnika.

Od svega što je urađeno i od svega što će biti urađeno u narednom periodu, najvažnije je da je predsednik Aleksandar Vučić vratio veru građanima da je Srbija njihova država koja brine o njima. I u ovim teškim vremenima Srbija ide napred. Građani Srbije su glasali za svoju budućnost i budućnost svoje dece. Hvala.