MIRELA RADENKOVIĆ

Nestranačka licnost

Rođena je 1976. godine. Živi u Lapovu.

Po zanimanju je privrednica.

Od 2016. godine do 2020. godine bila je zamenica predsednika opštine Lapovo.

Poverenica je opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Lapovu i predsednica Skupštine opštine Lapovo.

Na izborima održanim 21. juna 2020. godine našla se na izbornoj listi "Aleksandar Vučić - Za našu decu".

Poslanički mandat joj je potvrđen 28.10.2020.
Poslednji put ažurirano: 30.10.2020, 09:31

Osnovne informacije

Statistika

  • 5
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Osma sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2021.

Poštovani predsedavajući, poštovani narodni poslanici, uvaženi ministre sa saradnicima, uvaženi građani Srbije, unapređenje energetske efikasnosti predstavlja važan element energetske politike Republike Srbije, koji će doprineti povećanju standarda, smanjenju uvozne zavisnosti i smanjenju negativnih efekata na životnu sredinu.

U Srbiji se danas troši od tri do pet puta više električne energije po jedinici društvenog proizvoda, u odnosu na zemlje EU, a dva do tri puta više u odnosu na zemlje regiona.

Takođe, zbog loše izolacije gubimo oko 50% energije koju trošimo, a na godišnjem nivou imamo oko pola milijardi evra gubitaka zbog energetske neefikasnosti.

Potencijal koji ima energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije je ogroman, jer se ušteda energije ostvaruje, kako na strani proizvođača, tako i na strani potrošača.

Usvajanjem ova četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva, omogućiće se nove investicije, ali i okretanje Srbije ka zelenoj ekonomiji i zelenoj energetici.

Takođe, ovi zakoni otvoriće vrata velikim investitorima da rade u Srbiji, a građanima da pored toga što su potrošači, postanu i proizvođači električne energije, odnosno građani će imati mogućnost da na krovove svojih kuća i stambenih zajednica postavljaju solarne panele, da rade zamenu dotrajale stolarije, a da rezultat svega toga bude ušteda energije, kako toplotne, tako i električne energije.

Ono što je posebno važno kod ovih zakona jeste i njihova primena na nivou građana i na nivou domaćinstava. Srbija je danas jaka i stabilna, ekonomski i politički spremna da ulaže u energetsku efikasnost, da pomogne svojim građanima, kako bi realizovali svoje projekte, polovinu novca opredeliće država i jedinice lokalne samouprave, a drugu polovinu građani.

Takođe, država će pomoći u nabavci solarnih panela, kako bi građani postavljali na krovove svojih kuća i stambenih zajednica.

Korišćenjem obnovljivih izvora energije, unaprediće se životna sredina i kvalitet vazduha, jer svesni smo da životna sredina, vrednost čitavog društva i budućih generacija.

Uprava za energetsku efikasnost biće formirana do juna ove godine, tako da će građani stambene zajednice moći da konkurišu za novčana sredstva.

Sigurna sam da će ovaj vid podrške biti od nemerljivog značaja za naše građane. U razgovorima sa njima primetila sam veliku zainteresovanost za ovaj vid podrške.

Da su SNS i predsednik Aleksandar Vučić, prepoznali važnost energetske efikasnosti, govore i brojni projekti koji se realizuju širom Srbije na javnim objektima uz pomoć države.

Primera radi, navešću i par projekata koji su realizovani u opštini Lapovo, iz koje ja dolazim, a to je zamena stolarije i urađena je termoizolacija na zgradi opštine. Takođe, zamenjena je stolarija i na osnovnoj školi, a u toku su radovi termoizolacije na školi i sportskoj hali.

Takođe, uradili smo i led rasvetu na čitavoj teritoriji naše opštine. Živine sijalice, zamenili smo led rasvetom, tako da mi danas na godišnjem nivou imamo uštedu od pet miliona dinara.

Pored uštede električne energije, od velikog značaja je i kvalitet tih sijalica i kvalitet usluga koje pružamo našim građanima.

Takođe je dobar primer i grad Kragujevac, koji je realizovao niz projekata iz oblasti energetske efikasnosti, od edukacije, do energetske sanacije velikog broja škola, obdaništa, do uvođenja softvera za praćenje potrošnje električne energije u javnim objektima.

Da su ova dva zakona, zakoni iz oblasti energetske efikasnosti i zakon o obnovljivim izvorima važni, pokazatelji su saradnje da je država partner svojim građanima, Vlada Republike Srbije uz podršku predsednika Aleksandra Vučića, koji je svojim radom, hrabrim i mudrim odlukama, od države koju je bivši režim potpuno devastirao, stvorio državu lidera u regionu, državu koja vodi svoju politiku, državu koja prati interese svojih građana i zahvaljujući toj odgovornoj politici, Srbija danas grabi krupnim koracima napred, kako u oblasti energetike, rudarstva, tako i u oblasti zdravstva, infrastrukture, poljoprivrede, privrede, jer naša snaga i snaga našeg predsednika su naši građani i naša deca. Hvala.

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 06.04.2021.

Poštovani predsedavajući, poštovani narodni poslanici, uvaženi ministre, uvaženi građani Srbije, BiH u Srbiji ima pravog i iskrenog prijatelja koji to pokazuje poštovanjem teritorijalnog integriteta i jačanjem privrednih i političkih veza. Najbitniji i najvažniji prijateljski gest Srbije je donacija vakcina koju je u Sarajevu uručio predsednik Aleksandar Vučić.

Danas kada se sve države zatvaraju u svoje okvire, Srbija je svojim primerom pokazala da se može raditi drugačije. Pokazali smo da smo i kao region upućeni na međusobnu saradnju. Predsednik Aleksandar Vučić nam je delima pokazao put kojim treba da idemo, a to je put budućnosti.

Jedan od naših osnovnih ciljeva svakako je saradnja u oblasti privrede, odnosno unapređenje ekonomske saradnje u svim segmentima. Takođe, Srbija je posvećena jačanju saradnje između zemalja regiona i to je jedini način da čitav region napreduje, jer svi smo mi balkanski narodi i samo zajedničkom saradnjom i dogovorima sami sebi pomažemo.

Prilikom posete Sarajevu predsednik Srbije Aleksandar Vučić inicirao je veliki samit Srbije i BiH kome bi prisustvovali svi nivoi vlasti, ali i privrednici obe zemlje. Da je saradnja Srbije i BiH dobra, naročito na polju ekonomije, pokazuje podatak da je trgovinska razmena u vreme korona virusa iznosila milijardu i 740 miliona evra. Takođe, saradnja se ogleda i kroz investicije, Srbija je na trećem mestu zemalja koje su investirale u BiH.

Sporazum između Srbije i BiH o održavanju međudržavnih putničkih mostova takođe je još jedan do pokazatelja dobre saradnje. Ovim sporazumom jasno su definisane obaveze obe države. Srbija je preuzela održavanje i rekonstrukciju šest mostova, a BiH pet.

Infrastruktura i povezivanje su ključ bržeg razvoja. Što više zajedničkih projekata, što više zajedničkih sporazuma svakako je dobra vest za građane Srbije, za građane BiH, ali i za čitav region.

Rezultat tih projekata i rezultat tog povezivanja svakako je bolja budućnost ljudi koji žive na ovim prostorima. Takođe, danas moram da pomenem i autoput Sarajevo–Beograd. To je prvi autoput koji će Srbiju povezivati direktno sa Bosnom i Hercegovinom. To je put, autoput od velike važnosti za privrednike, za turizam, odnosno za čitav region.

Danas, Srbija gradi autoputeve. Danas, Srbija gradi puteve mira. Srbija je jaka i stabilna zemlja, cenjena u regionu, kao i u svetu. O Srbiji se danas govori sa uvažavanjem. Imamo jaku i stabilnu ekonomiju. U ovim teškim vremenima pomažemo i privredu i građane da zajedno prođemo kroz krizu izazvanu korona virusom, a ujedno gradimo i dobre komšijske odnose. Zahvaljujući odgovornoj politici predsednika Aleksandra Vučića, Srbija danas ide putem razvoja i napretka sa ciljem da svojim građanima stvori pristojan i dostojanstven život.

U danu za glasanje sa zadovoljstvom ću podržati ovaj sporazum, jer ovaj sporazum i svi zajednički projekti i svi zajednički dogovori pišu novu budućnost Srbije i Bosne i Hercegovine. Hvala.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 16.03.2021.

Poštovani predsedavajući, poštovani narodni poslanici, uvažena ministarka sa saradnicima, uvaženi građani Srbije, u Srbiji, kao i u svetu, sve su evidentnije klimatske promene koje se kod nas najčešće manifestuju kroz ekstremne vremenske prilike, poput poplava i suša.

Svi smo svesni negativnih dejstava ovih pojava u samoj Srbiji, od kojih su najpogođeniji sektori poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Iz tog razloga, neophodna je organizovana akcija celog društva, države, jedinica lokalnih samouprava, nevladinih sektora, privrede, a i građana.

Usvajanjem Zakona o klimatskim promenama Republika Srbija se sada po prvi put sistemski hvata u koštac sa višedecenijskim problemom koji su prethodne vlasti zanemarivale. Istovremeno, približićemo se EU i doprineti globalnoj borbi protiv klimatskih promena i zdravijem životu svih građana Srbije. To je šansa za razvoj, pojavu novih radnih zelenih mesta, pojavu novih privrednih subjekata.

Zakon o klimatskim promenama je krovni zakon, sistemski važan, jedan od najvažnijih zakona koji će Srbija usvojiti, jer podrazumeva skup mera i standarda EU koji se moraju primeniti i dostići kako bi smanjili sopstvene emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Na taj način, pokazaćemo da je životna sredina vrednost čitavog društva i budućih generacija.

Svedoci smo da je država, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, i u ovim teškim vremenima nastavila putem razvoja. Pored stabilne ekonomije, izgradnje bolnica, ulaganja u infrastrukturu, privredu i poljoprivredu, mi nastavljamo borbu za bolju i zdraviju Srbiju.

Ne mogu a da ne pomenem zalaganje SNS za ravnomeran razvoj svih delova naše Srbije.

Neophodno je naglasiti veoma bitne projekte koji su od nemerljivog značaja za sve opštine, pa i za opštinu Lapovo, iz koje ja dolazim, a to je izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, povećanje energetske efikasnosti, projekti pošumljavanja i sanacija divljih deponija.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine odobrilo je subvenciju za kupovinu električnih vozila. Takođe, Ministarstvo je kroz konkurse dalo podršku lokalnim samoupravama u realizaciji projekata koji za cilj imaju smanjenje zagađenosti vazduha. U planu je izgradnja osam regionalnih centara za upravljanje otpadom. Gradske toplane u Kosjeriću i Kragujevcu biće priključene na gas, a 100.000.000 dinara odvojeno je za pošumljavanje, dok 200.000.000 dinara za nabavku novih kotlova za grejanje. Postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacione mreže izgradiće se u 28 opština.

Dok se samozvana opozicija na čelu sa Draganom Đilasom svakodnevno bori da sistematski naruši Srbiju, mi iz Srpske napredne stranke se borimo za bolju budućnost naše dece i naše Srbije. Hvala.