MIRELA RADENKOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1976. godine. Živi u Lapovu.

Po zanimanju je privrednica.

Od 2016. godine do 2020. godine bila je zamenica predsednika opštine Lapovo.

Poverenica je opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Lapovu i predsednica Skupštine opštine Lapovo.

Na izborima održanim 21. juna 2020. godine našla se na izbornoj listi "Aleksandar Vučić - Za našu decu".

Poslanički mandat joj je potvrđen 28.10.2020.
Poslednji put ažurirano: 30.10.2020, 09:31

Osnovne informacije

Statistika

  • 8
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.11.2021.

Poštovana predsedavajuća, poštovani narodni poslanici, uvažena ministarka sa saradnicima, uvaženi građani Srbije, imali smo priliku da čujemo u uvodnom izlaganju od strane ministarke važnosti Zakona o privrednim društvima.

Ovaj zakon još jedan je od pokazatelja da SNS radi u interesu građana. Svima nama je jasno da privreda predstavlja važan ekonomski pokretač. Ekonomski pokazatelji i podaci o privrednom rastu su jasni. To su stvari koje su merljive i jasno se vidi koliko smo uložili u putnu infrastrukturu, energetiku, ekologiju. O tome govore i međunarodne finansijske institucije.

Zakon o privrednim društvima veoma je važan za stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta, za razvoj privrede Republike Srbije i poslovanje privrednih subjekata. Ovim zakonom jasno se definišu naknade direktorima i nadzornim odborima koji utvrđuju nadležni organi privrednog društva, a ujedno daje se i mogućnost akcionarima da daju svoje stavove u pogledu politike naknade.

Takođe, ovaj zakon reguliše pravne tekovine EU sa domaćim zakonima u oblastima korporativnog prava sa kojima naši zakoni do sada nisu bili usaglašeni. Ovim zakonom se štite i pravni okvir manjinskih članova društva. Privredna društva su nosioci privrednog razvoja i svakako da jeste naš zadatak da radimo na unapređenju njihovog položaja.

Smatram da je od velike važnosti poseta ministarke privrede privrednicima širom Srbije. U razgovorima sa njima o problemima sa kojima se oni susreću i podsticaji koje država daje našim privrednicima su i te kako od velikog značaja.

Unapređenjem poslovnog ambijenta daje se još jedna mogućnost da zadržimo mlade ljude u Srbiji, i svakako da je najlepše i najvažnije raditi u svojoj zemlji.

Vlada Republike Srbije, zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem radi na unapređenju naše privrede. Stvaramo pozitivnu klimu za dolazak stranih investitora, ali ujedno vodimo računa i o domaćim privrednicima. Kroz razne vidove podrške u ovim teškim vremenima država je pomogla privrednicima i na taj način sačuvali smo radna mesta.

Kroz podsticaje preduzetništvu pomogli smo našim privrednicima, odnosno država je pomogla našim privrednicima u kupovini mašina, u adaptaciji poslovnog prostora, u adaptaciji magacinskog prostora, u kupovini kompjuterske opreme. Takođe, održani su razni vidovi seminara i obuka. Po prvi put, imamo podsticaj podrške mladima i ženama za koje je Ministarstvo privrede opredelilo 100 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Srbija je danas na putu da bude ekonomski najjača zemlja u regionu. Srbija je danas jaka i stabilna zemlja koja se ravnomerno razvija. U ovim teškim vremenima kada se ceo svet bori sa krizom izazvanom korona virusom, strani investitori nastavljaju sa ulaganjem u našu zemlju. Smatram da je to najbolji pokazatelj koliko neko veruje u budućnost naše zemlje.

Ukupan nivo stranih direktnih investicija u Republici Srbiji iznosi više od tri milijarde i 140 miliona evra. To je najbolji pokazatelj da je Srbija šampion u privlačenju stranih direktnih investicija.

Predsednik Vučić otvorio je više od 230 fabrika širom Srbije. Do kraja godine u Kragujevcu „Škoda“ pokreće proizvodnju tramvaja. Obezbediće se nova radna mesta u Šumadiji, ali i nove prilike za domaće proizvođače.

Ekonomske mere koje smo sproveli tokom prošle godine i koje sprovodimo i tokom ove godine radi sprečavanja posledica pandemije iznosile su osam milijardi evra, a sve u cilju boljeg životnog standarda naših građana.

Sve ovo o čemu sam ja danas pričala, svakako da se nije desilo preko noći. Iza ovoga stoji odgovorna politika predsednika Aleksandra Vučića. Njegova borba za građane Srbije je svakodnevna. Očekuje nas povećanje penzija i plata.

Penzije će po švajcarskoj formuli biti uvećane za 5,5%, a plate zaposlenima u javnom sektoru biće uvećane za 7%, dok će plate zaposlenih u zdravstvu, vojsci, socijalnoj zaštiti biti uvećane za 8%.

Znaju građani Srbije i vide gde je Srbija bila 2012. godine, a gde je Srbija danas. Znaju građani da je naša zemlja danas poštovana kako u regionu, tako i u svetu. Ekonomski jaka, da politika koju sprovodi predsednik Vučić obezbeđuje održivi privredni rast i regionalnu stabilnost, dok se politika opozicije ogleda u svakodnevnim napadima na predsednika Vučića i njegovu porodicu.

Kao pred svake izbore tako i pred ove izvore dele oni svoj neki propagandni materijal u kome obećavaju građanima plate o hiljadu evra. Svi mi danas znamo da papir trpi sve i da su to pusta obećanja. Sigurna sam da građani Srbije znaju kako se živelo u vreme Dragana Đilasa i niko od nas ne želi da nam se to vreme ponovo vrati.

Svoje današnje izlaganje završiću rečenicom predsednika Vučića – ovo je drugo lice Srbije. Sve o čemu smo sanjali postaje stvarnost.

Živela Srbija, živeo Aleksandar Vučić.

Hvala.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 05.10.2021.

Zahvaljujem predsedavajući, poštovani narodni poslanici, uvaženi ministre, uvaženi građani Srbije, imali smo priliku da čujemo u uvodnom izlaganju od strane ministra teme današnje rasprave.

Jedna od tih tema je i dodatna pomoć građanima. Imajući u vidu da se pandemija izazvana korona virusom i dalje ne smiruje država je donela odluku da je neophodan nastavak mera podrške građanima. Samim tim, država će u narednom periodu uplatiti dodatnu novčanu pomoć svim punoletnim građanima u iznosu od 20 evra.

Građani koji su se prijavili za 30 plus 30 evra nemaju potrebe da se dodatno prijavljuju, a oni građani koji su u međuvremenu postali punoletni moći će da se prijave od 15. novembra pa sve do kraja meseca novembra. Ovo je još jedan od pokazatelja da je država preuzela najveći teret krize.

Ujedno Srbija pokazuje da je stabilna zemlja sa jasnim ciljem da pomogne i privredu i građane da zajedno prođu kroz krizu izazvanu korona virusom i gotovo da nije bilo meseca u kome nije isplaćivana finansijska podrška za određenu kategoriju građana ili privrednika.

Podsetila bih još jednom građane Srbije da je Vlada Republike Srbije u prethodnom periodu, odnosno od izbijanja pandemije korona virusa usvojila tri paketa ekonomskih mera podrške privredi i građanima u ukupnoj vrednosti od osam milijardi evra.

Svima nama je jasno da Vlada Republike Srbije u prethodnom periodu nije marljivo radila mi svakako danas ne bismo imali ovakav vid podrške. Zahvaljujući odgovornoj politici predsednika Vučića i sprovedenim reformama mi danas pomažemo i privredu i građane.

U 2020. godini imali smo najmanji pad BDP u Evropi. Svakako najveći uspeh Vlade Republike Srbije su ekonomske mere tokom 2020. godine koje smo sprovodili i koje sprovodimo i tokom ove godine. Zahvaljujući tim merama stvorili smo takav privredni ambijent u kojem je privreda ostvarila dobit veću u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu za čak 433 milijarde dinara više. I na taj način sačuvali smo i našu privredu, a sačuvali smo i radna mesta.

Danas se u Srbiji grade autoputevi, otvaraju se fabrike, ulaže se u zdravstvo, otvaraju se nova radna mesta. Imamo povećanje plata, imamo povećanje penzija. Početkom 2022. godine naši penzionere očekuje pomoć u iznosu od 20 hiljada dinara. Napredak Srbije, ulaganje u infrastrukturu, zdravstvo deo su odgovorne politike koju sprovodi predsednik Aleksandar Vučić.

Ono što je najvažnije jeste da se danas Srbija gradi i razvija, gradi se i razvija ravnomerno. Sam predsednik Vučić otvorio je više od 230 fabrika širom Srbije. Predsednik Vučić pre dve nedelje otvorio je i fabriku „Regent“ u Svilajncu.

Švajcarska kompanija „Regent“ bavi se proizvodnjom električne rasvete, vredne osam miliona evra i zaposliće oko 130 radnika i svakako da ovo nije važno samo za Svilajnac već i za čitavu Srbiju jer je „Regent“ svetski poznata kompanija. Takođe u Svilajncu gradiće se i obilaznica sa dva mosta na reci Moravi i Resavi, a vrednost te investicije je negde oko 25 miliona dinara.

U svojim obraćanjima volim da pomenem i Šumadiju iz koje dolazim. Šumadija se danas gradi i razvija zahvaljujući odgovornoj politici SNS.

Šumadija danas ulaže u infrastrukturu, u zdravstvo, otvaraju se nove fabrike, otvaraju se nova radna mesta. Verujem da sve to građani vide i na svojim primerima znaju kako se danas živi, a kako je bilo pre. Nismo zaboravili da se u vreme Dragana Đilasa čitavi okruzi ostajali bez fabrika, da je stopa nezaposlenosti bila iznad 25%, a danas je dvostruko manja.

Znaju naši građani da je naša zemlja danas poštovana, znaju naši građani da je Srbija regionalni lider kada su u pitanju direktne investicije, privredni rast i ulaganje u infrastrukturu.

Mi danas prvi put imamo predsednika koji je na terenu sa svojim građanima, koji brine o njihovim potrebama i to je ono što je najvažnije, ta sigurnost koju naši građani danas imaju.

Znaju građani da je to rezultat politike koju sprovodi predsednik Vučić. I zato naši građani daju podršku SNS i Aleksandru Vučiću, jer glasaju za budućnost svoje dece i za budućnost svoje zemlje. Zahvaljujem.

Trinaesta sednica Prvog redovnog zasedanja , 26.05.2021.

Poštovani predsedavajući, poštovani narodni poslanici, uvaženi ministarsko sa saradnicima, uvaženi građani Srbije, veliki je uspeh državne politike što je Srbija među prvim zemljama obezbedila vakcine. Pored zdravlja stanovništva vakcinacija je od presudnog značaja i za oporavak ekonomije.

Važno nam je da epidemiju stavimo pod kontrolu i samim tim obezbedimo normalne uslove poslovanja. Otišli smo i korak dalje obezbedili smo vakcine za privrednike u regionu, svesni da je regionalna saradnja, od velike važnosti za rast i razvoj privrede.

U ovim teškim vremenima kada se ceo svet bori sa krizom izazvanom pandemijom korona virusa, pokazali smo spremnost da gradimo, proizvodimo, ulažemo u infrastrukturu, realizujemo započete projekte, pomažem privredu i građane, povećavamo plate i penzije.

Srbija se danas razvija na svim poljima. Veliku zahvalnost dugujemo i našim zdravstvenim radnicima, jer njihov trud i borba u ovim teškim vremenima su od nemerljivog značaja.

Država ulaže u izgradnju novih bolnica, povećanje plata i nova radna mesta zdravstvenim radnicima. Takođe, naša privreda beleži najbolje rezultate u Evropi. Srbija ima najmanji pad BDP.

Sve ovo što sam pomenula nije se desilo preko noći. Iza ovoga stoji rad predsednika Aleksandra Vučića, mudre i hrabre odluke sprovedene reforme, ulaganje u infrastrukturu, a rezultat svega toga su nova radna mesta i u ovim teškim vremenima investitori nastavljaju da investiraju u našu državu. To je najbolji pokazatelj koliko neko veruje u budućnost naše zemlje.

Kroz paket mera podrške privredi i građanima, naša država je pokazala spremnost da pomaže i privredu i građane i da nastavi putem razvoja.

Na današnjem dnevnom redu nalazi se veoma važan zakon, zakon o poslovnoj tajni. Ovaj zakon se odnosi na sve privredne subjekte, novinare, marketinške agencije, a ujedno se vrši i usklađivanje sa svim relevantnim propisima EU.

Kroz ovaj zakon jasno će se definisati koje informacije uživaju zaštitu poslovne tajne. Poslovna tajna je informacija koja omogućava konkurentnu prednost na tržištu kojom se ostvaruje komercijalna vrednost. Kroz poslovnu tajnu se štite različite vrste informacija, od procesa proizvodnje do finansijskih planova, prava intelektualne svojine, kao i pronalasci u fazi podnošenja prijave patenta.

Svrha zaštite poslovne tajne je svakako da se pravno sankcioniše svaki akt neovlašćenog otkrivanja, umnožavanja, sticanja i korišćenja informacija od strane trećeg lica.

Način sankcionisanja povrede poslovne tajne od strane privrednog subjekta će se sankcionisati kao privredni prestup, a od strane fizičkog lica, odnosno od strane preduzetnika smatraće se prekršajem.

Ozbiljnost poslovnog sveta ogleda se baš u čuvanju poslovne tajne. Odredbama ovog zakona će se jasno definisati mere čuvanja poslovne tajne koje će poslodavci kroz ugovore sa svojim radnicima primenjivati i u praksi.

Naša država je pokazala da može i da hoće da sačuva ono što je najvažnije, pored zdravlja, a to su radna mesta i ulaganje u infrastrukturu. Da se ne gradi i ulaže samo u Beogradu, pokazatelj je i privreda Šumadijskog upravnog okruga, koja za prvih sedam meseci u 2020. godini beleži najveći spoljno-trgovinski suficit u Srbiji koji iznosi više od 339 miliona evra. Glavni izvozni proizvodi su automobili, nameštaj, delovi šinskih vozila.

Šumadija se danas gradi i razvija zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću. Ulaže se u infrastrukturu, u fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, energetsku efikasnost, nova radna mesta. Šumadija danas postaje moderan okrug i verujte mi da nema mesta u našoj Šumadiji gde se danas ne gradi.

Prošle nedelje u opštini Lapovo iz koje dolazim, položen je kamen temeljac za izgradnju logističko distributivnog centra „Lidl“ koji će u narednom periodu zaposliti 250 radnika, a vrednost te investicije je 70 miliona evra. Takođe, želim da pomenem i kapitalne investicije koje će se u 2021. godini realizovati uz podršku naše države u gradu Kragujevcu. Jedna od najvažnijih investicija je svakako zamena kotlova u energetici, odnosno prelazak sa uglja na gas.

Takođe, izgrađena je i palata pravde, ulaže se u fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, rekonstrukcija kliničkog centra, izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti. Verujte mi da je ovo samo jedan deo investicija koje se realizuju u gradu Kragujevcu.

Ne mogu, a da vas ne podsetim da je Šumadija u vreme vlasti bivšeg režima bila dolina gladi. Zahvaljujući našem predsedniku Aleksandru Vučiću, Šumadija danas postaje moderan region.

Onima koji danas crtaju mete na čelo predsednika Aleksandra Vučića i na čelo njegovog sina Danila, mi iz Šumadije poručujemo da verujemo u našu državu i da verujemo u našeg predsednika.

Rezultati predsednika Aleksandra Vučića su vidljivi na svakom koraku i to vide naši građani. Srbija je danas jaka i snažna da se odupre svim nedaćama i da ponese titulu kako po broju vakcinisanih građana, tako i po razvoju ekonomije i po razvoju infrastrukture. Hvala.