MIRELA RADENKOVIĆ

Nestranačka licnost

Rođena je 1976. godine. Živi u Lapovu.

Po zanimanju je privrednica.

Od 2016. godine do 2020. godine bila je zamenica predsednika opštine Lapovo.

Poverenica je opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Lapovu i predsednica Skupštine opštine Lapovo.

Na izborima održanim 21. juna 2020. godine našla se na izbornoj listi "Aleksandar Vučić - Za našu decu".

Poslanički mandat joj je potvrđen 28.10.2020.
Poslednji put ažurirano: 30.10.2020, 09:31

Osnovne informacije

Statistika

  • 2
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Deveta sednica Drugog redovnog zasedanja , 27.12.2020.

Poštovani predsedavajući, poštovani narodni poslanici, uvaženi ministre sa saradnicima, uvaženi građani Srbije, Srbija ima odličan geografski položaj, ali i političku i ekonomsku stabilnost, što je preduslov za razvoj infrastrukture i Srbije.

Povezivanje regiona je ključ razvoja i cele Srbije. Izgradnja puta Niš-Merdare značiće mnogo za privredu, brži protok robe i ljudi, a i unaprediće ekonomsku povezanost regiona. Sigurna sam da će ovaj auto-put biti podsticaj za razvoj novih poslovnih prilika.

Auto-put Mira važan je i sa političkog aspekta, jer pokazuje interese i želju da Srbija do rešenja dolazi kompromisom. Moram da napomenem i turistički potencijal tog dela naše zemlje, koji će sigurno imati koristi od izgradnje ovog auto-puta. Skratiće se vreme putovanja, omogućiće se veća bezbednost saobraćaja, bolja putna veza sa Albanijom i Bugarskom.

To će doprineti da mladi ostanu na ovim prostorima, što će privući i nove investitore i oživeti ovaj deo naše zemlje. To je još jedan od pokazatelja da naša država misli o svakom mestu i delu Srbije.

Moram da napomenem koliko je važna spona države i lokala, koliko je nama u malim mestima bitno da nas država podrži. Zahvaljujući Vladi Republike Srbije, u Lapovu smo dobili sredstva za izgradnju međuopštinskog puta Lapovo-Rača. Vrednost tog projekta je kao godišnji budžet naše opštine Lapovo. Izgradnja tog puta je od velikog značaja za obe opštine, a naročito za poljoprivrednike našeg kraja.

Ta deonica puta je bila neprohodna, imanja su bila zarasla. Danas nakon izgradnje puta mi imamo prvo registrovano seosko gazdinstvo od 65 hektara. Danas se na toj deonici puta gradi prva fazanerija, a niču i novi zasadi voća.

Svi infrastrukturni projekti i sva kapitalna ulaganja su pokazatelji dobro vođene politike predsednika Aleksandra Vučića. Građani jasno vide razliku između prethodne i sadašnje vlasti.

U svim oblastima našeg života, država Srbija se trudi da nam omogući bolji i kvalitetniji život. Veoma je bitno što je i nama iz malih mesta data mogućnost da govorimo u ovom uvaženom domu, da imamo mogućnost da iznesemo probleme naših sredina. Naime, posledice loše politike DS nisu vidljive samo u Beogradu.

Primer sportske hale u Lapovu je jedan od pokazatelja loše i neodgovorne vlasti DS i u drugim mestima naše Srbije. U Lapovu je 2008. godine započeta izgradnja sportske hale na zemljištu sa nerešenim imovinsko-pravnim odnosima. Potrošeno je 180 miliona dinara, a hala nije privedena nameni.

Dugo godina, tačnije 12 godina bila je najveći spomenik sportu u Šumadiji. Danas, posle 12 godina se privodi nameni. Ispravljena je projektno-tehnička dokumentacija, rešeni su imovinsko pravni odnosi i otklonjeni su drugi nedostaci na objektu u skladu sa zakonom zahvaljujući odgovornoj politici SNS. Danas nam samo ostaje da pozovemo ministra sporta da u maju i otvorimo sportsku halu u Lapovu. Smatram da bi neko iz prethodne vlasti trebao da odgovara za utrošena sredstva, a objekat nije bio priveden nameni.

Ono što me danas posebno raduje jeste da mi danas na istom zadatku imamo i državu i građane koji se bore za svoju zemlju. Hvala.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja , 16.12.2020.

Zahvaljujem, predsedavajuća.

Poštovani narodni poslanici, uvaženi ministre sa saradnicima, uvaženi građani Srbije, prošle nedelje smo usvojili budžet za 2021. godinu. Pored svih problema kroz koje prolazi naša zemlja, mi u 2021. godini imamo razvojni budžet.

Očekuje nas povećanje plata i penzija, ulaganje u infrastrukturu, zdravstvo, zaštitu životne sredine, privredu i poljoprivredu. Zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici, sprovedenim reformama i ulaganjem u infrastrukturu, Srbija je danas zemlja koja može da pomogne i privredu i građane da zajedno prođemo kroz krizu izazvanu korona virusom.

Privreda predstavlja važan ekonomski pokretač. Republika Srbija je donela paket mera za pomoć podrške privredi, koje imaju za cilj očuvanje zaposlenosti i podršku preduzetnicima koji su najviše pogođeni.

Poštovani ministre Mali, zahvaljujem vam se što ste juče i danas sa nama kako biste dali podršku paketu mera za pomoć privredi. Jedan od takvih mera je i garantna šema kao mera podrške privrede za ublažavanje posledica izazvanih korona virusom.

Naime, kroz garantnu šemu Republike Srbije, koja je stupila na snagu za vreme vanrednog stanja, odobreno je više od 20.000 kredita za mala, velika, mikro i srednja preduzeća, kao i za poljoprivredna gazdinstva u Republici Srbiji, odnosno odobreno je 170 milijardi dinara komercijalnih kredita po povoljnim uslovima čime je sačuvana likvidnost najugroženijih segmenata naše privrede.

Imajući u vidu neizvesnost koja donosi period prvog kvartala u 2021. godini, važno je da se obezbedi nastavak preduzetih mera podrške privredi.

Ovim zakonom je predviđeno produžavanje perioda u kome se preduzetnicima mogu odobriti povoljni krediti osigurani garancijom Republike Srbije. Time se nastavlja podrška privredi i omogućava da se u potpunosti iskoriste sredstva koja je država, u saradnji sa komercijalnim bankama, odlučila da obezbedi u postizanju svog cilja, to jest očuvanja privrede naše države.

Kroz mnoge pokazatelje videli smo da je naša država uz svoje građane. Ja dolazim iz Lapova, iz opštine u srce Šumadije koja ima 7.500 stanovnika. Moram da napomenem da sve što je urađeno bitno u proteklom periodu u opštini Lapovo, urađeno je zahvaljujući finansijama naše države.

Urađeno je dosta toga. Uređeni su trgovi, uređena je zgrada same opštine u centru, urađene su škole, imamo radove danas na hali, ali ono što je najvažnije jeste da mi danas u Lapovu imamo investitora posle 10, 15 godina, i to investitora koji će u narednom periodu zaposliti 200 radnika.

Od svega što je urađeno i od svega što će biti urađeno u narednom periodu, najvažnije je da je predsednik Aleksandar Vučić vratio veru građanima da je Srbija njihova država koja brine o njima. I u ovim teškim vremenima Srbija ide napred. Građani Srbije su glasali za svoju budućnost i budućnost svoje dece. Hvala.