IGOR BEČIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Igor Bečić je bio narodni poslanik osam puta do sada, i jedan je od poslanika sa najvećim brojem dosadašnjih poslaničkih mandata. Prvi put je izabran za poslanika u četvrtom sazivu, od 1997. do 2001. godine. Nakon pauze od jednog saziva ponovo je izabran u šestom sazivu, 2004. godine, a zatim i u narednih šest skupštinskih saziva, tako da je na poziciji narodnog poslanika od 2004. godine do danas.

U četvrtom sazivu bio je član Odborа zа finаnsije i Odborа zа spoljne poslove.

U desetom sazivu bio je potpredsednik Narodne skupštine, člаn Odborа zа prаvа zа detetа, člаn Odborа zа kontrolu službi bezbednosti i člаn Odborа zа odbrаnu i unutrаšnje poslove.

U 11. sazivu bio je predsednik Odborа zа kontrolu službi bezbednosti i član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

U 12. sazivu bio je predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti i član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 413 sati, nije se obraćao u plenumu, u postavljanju poslaničkih pitanja nije učestvovao, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 357 puta, od čega je za 355 akta glasao “za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 98. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve. Predsednik je Odbora za kontrolu službi bezbednosti, i član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove. Takođe, šef je Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje, član je Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, i zamenik člana Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO.

BIOGRAFIJA

Rođen je 5. junа 1971. godine. u Ravnom Selu, u opštini Vrbas. Završio je osnovnu školu „Svetozаr Miletić“ u Vrbаsu, i srednju ekonomsku školu. Diplomirаo je nа Fаkultetu zа uslužni biznis nа Evropskom univerzitetu u Novom Sаdu 2005. godine. 2007. godine zаvršio mаster studije nа Fаkutetu zа uslužni biznis, Univerzitetа Edukons u Sremskoj Kаmenici. Mаgistrirаo je nа Fаkultetu zа poslovni i industrijski menаdžment, Univerzitetа Union.

Rаdio je u preduzeću „Bаčkаtrаns“ u Vrbаsu, nа poziciji linijski kontrolor i kondukter od 1989. do 1990. godine.

Od 1990 do 1992. godine bio je u službi u Jugoslovenskoj vojnoj armiji.

U JP „Vrbаs“ bio je zaposlen od 1992. do 2012. godine. Tamo je radio na poslovima komercijаliste (1992-1993), šefа sаobrаćаjа (1994-1996) i komercijаlnog direktorа (1996-2012).

Bio je člаn Nаdzornog odborа „Informаtikа“ а.d Beogrаd, gde je podneo ostаvku 2014. godine.

Zаposlen je u „Srbijаgаsu“ od 2013. godine.

Za odbornika u Skupštini opštine Vrbas biran je na lokalnim izborima 2004, 2008. i 2009. godine. Od 2004. do 2008. bio je zamenik predsednika opštine Vrbas, od 2008. do 2009. predsednik Skupštine opštine Vrbas.

Poslanik u Skupštini AP Vojvodine bio je od 2004. do 2007.

Člаn i funkcioner Srpske rаdikаlne strаnke bio je od 1996 do 2008 godine. Bio je člаn Centrаlne otаdžbinske uprаve, potpredsednik Okružnog odborа Srpske rаdikаlne strаnke Južnа Bаčkа, predsednik Oštinskog odborа Srpske rаdikаlne strаnke Vrbаs.

Od 2008. godine člаn Srpske nаpredne strаnke. Bio je člаn Izvršnog odborа Glаvnog odborа Srpske nаpredne strаnke i predsednik Opštinskog odborа Srpske nаpredne strаnke u Vrbаsu.
Poslednji put ažurirano: 31.08.2022, 13:56

Osnovne informacije

Statistika

  • 0
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Deveta sednica Drugog redovnog zasedanja , 20.12.2019.

Poštovani predsedavajući, kada je reč o aferama koje se konstruišu oko namenske industrije i oko „Jovanice“, moj stav je da je to sve isplanirano i razrađeno u jednom centru.

Sticajem okolnosti u obe afere isprepletani su razni interesi, ali su se poklopili i zajednički interesi više faktora. Često, kada me novinari pitaju ovih dana suzdržavam se da kažem, iz prostog razloga što sam zakonom u obavezi da neke stvari ne smem da govorim kao predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti, a sa druge strane imam saznanja koja direktno pobijaju tvrdnje tzv. opozicionih lidera.

Kompletna afera oko namenske industrije i trgovine oružjem je došla baš u trenutku kada je naša namenska industrija postala ozbiljan konkurent na tržištu naoružanja. Znate, ne tako davno, te fabrike su bile sravnjene sa zemljom i niko nije verovao da će se oporaviti. Uspeli smo ne samo da su te fabrike ponovo izgrađene i opremljene. Te fabrike su danas postale ozbiljan konkurent u svetu i počele da osvajaju nova tržišta.

Čini mi se da je to suština problema i da je to stvari razlog izbijanja ove afere. Više puta je ponovljeno da nijedan izvoznik ne može da izveze naoružanje i vojnu opremu bez saglasnosti koju dobija od pet državnih organa i bez sertifikata o krajnjem korisniku.

Naši privrednici su ispoštovali ovaj zakon. Mi kao država nismo odgovorni za ono što se dešava sa oružjem kada ga mi izvezemo krajnjem korisniku koji je legitiman. Odgovornost tada prelazi na njega i on je dužan da ispoštuje date garancije.

Zbog svega navedenog smatram da je ova afera iskonstruisana i da se sada eksploatiše iz sasvim drugih razloga koji su višeslojni. Naime, sa jedne strane imate konkurentske strane firme kojima ovo ide u prilog i istovremeno njihova proizvodnja počinje da raste rapidnom brzinom, dok sa druge strane se ova afera koristi da bi se oslabile pozicije predsednika Vučića u nastavku dijaloga.

Zbog toga već nekoliko puta ponavljam da su ovi napadi na najbliže saradnike i porodicu Aleksandra Vučića zapravo napadi usmereni isključivo na slabljenje njegove porodice. U tom smislu, oko slučaja „Jovanjica“ konstruiše se afera u koju se uvlači brat predsednika Vučića, koji je MUP rešio, a ovi iz opozicije priznali su da lažu.

Moram da vam kažem da smo nedavno kao Odbor bili u nadzoru u službama bezbednosti i u skladu sa svojim ovlašćenjima kao predsednik Odbora tražio sam od pripadnika agencija informacije o ovim slučajevima. Iz onoga što sam u skladu sa zakonom mogao da čujem, moram da kažem da sam potpuno uveren u neistinitost ovih pokušaja blaćenja Andreja Vučića i sasvim sam siguran da je jedini cilj plasiranja ovih laži, obračun sa Aleksandrom Vučićem.

Ono što je zapravo zastrašujuće i što građani moraju da razumeju, da u svojoj mržnji tajkun Đilas, belosvetski muljator Jeremić i njihov jurišnik Obradović ne prežu da napadnu predsednika Vučića u trenutku dok mu lekari na VMA stabilizuju zdravstveno stanje.

Kroz svoje centre moći crtaju mete i postavljaju snajpere na naslovnicama pojedinih nedeljnika i tabloida, a sve opet u cilju da prikriju svoje pljačkaške afere koje su trebale da dobiju sudski epilog u narednom periodu. Jedino što žele je da izazovu nestabilnost u Srbiji, dođu na pozicije vlasti bez izbora.

Ovde nije reč samo o napadu na Vučića kao političkog lidera, već govorimo i o pokušaju urušavanja funkcije predsednika države, o rušenju Srbije, a to je nedopustivo. Zahvaljujem.

Šesta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.11.2019.

Zahvaljujem.

Poštovane kolege, kada mi ovde pričamo o kriminalu i urušavanju Srbije od strane bivšeg režima, prethodni govornik, gospođa Čabraja se ničega ne seća, kao ni Borislav Novaković, čovek čije poštenje i pravoljublje su osetili svi žitelji Novog Sada kroz bestidno otimanje četiri miliona evra tokom jedne od najvećih prevara u istoriji grada, a sve pod plaštom finansiranja izgradnje Bulevara Evrope. Opet je sebi dao za pravo da gomilom laži juče javno napadne gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića.

Koliko je Novakoviću stalo do istine, poznato je još odavno kada je taj istinoljub uspeo u isto vreme da bude u Solunu i glasa u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a onda bez malo stida je pokušao da građanima objasni da je to moguće.

Nimalo nije slučajno ovakvo ponašanje Borislava Novakovića, jer on je u potrazi za slamkom spasa kojom bi opravdao već dokazane prevare i pljačke i pokušava sebe da predstavi kao žrtvu tobožnje osvete države, koja će njega tako poštenog kazniti za iznošenje samo njemu znane istine.

Upozoravam nadležne organe da ne padaju na Novakovićeve šibicersko prevarantske fazone i da započnete postupke protiv njega, privedete kraju na način na koji to zakon nalaže. Što se tiče građana Novog Sada, oni su odavno pročitali Borislava Novakovića, a svoje mišljenje o njemu daju kroz podršku o politici koju vodi, a ta podrška je na nivou statističke greške i iz dana u dana je sve manja. Hvala.

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja , 14.11.2019.

Poštovani narodni poslanici, dok ovde sada govorimo o ovim zakonskim predlozima, ova Đilasova bitanga Boško Obradović, drži konferenciju i držao je konferenciju za štampu u holu ovog visokog Doma. Nema hrabrosti da uđe u salu da se suoči sa argumentima narodnih poslanika, ali može da dođe na par minuta da iznese mnogo optužbi koje ničim nisu potkrepljene, napadne sve najbliže saradnike predsednika Republike, gospodina Vučića, ode iz ovoga Doma i ne sačeka odgovor, ne sačeka ono što mi možemo da mu kažemo i o čemu možemo da govorimo.

Ovde sam mnogo puta upozoravao, kao predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti, sa informacijama koje imam na koji način opozicija želi da dođe na vlast u Republici Srbiji.

Posle onih propalih protesta, posle svega onoga što su činili na tim protestima, onog trenutka kada su se pojavili svi oni kriminalci iz bivšeg režima, oni danas govore po televizijama o njihovom učešću u politici, pa smo slušali pre nekoliko dana i gospodina Pajtića koji govori i koji napada najviše državne službenike, koji napada najodanije i najbitnije saradnike predsednika Republike, a kada znamo šta je sve činio u proteklih 12 godina i kao predsednik DS, a i kao pokrajinski premijer.

Sav onaj kriminal, sve ono što je pokradeno od građana Srbije, on danas kao odgovor na sve to ima, jedini odgovor, napade na gospodina Stefanovića, predsednika Vučića, Vučevića, Sinišu Malog i ostale koji sprovodeći reforme koje je započeo predsednik Republike, kao predsednik Vlade, čine za građane Srbije, za bolji život u Srbiji.

Sada vidimo novi plan i novi pokušaj, a to su lažni uzbunjivači, pa vidimo na televizijama kako daju prostora ljudima koji treba da odgovaraju za ono što su činili protiv države Srbije, ono što su pokušali sa iznošenjem bitnih podataka u javnost, a videli smo ovih dana koliki je pritisak na Republiku Srbiju, kada je u pitanju i ta vojna i industrijska špijunaža i pokušaji da se određeni resursi naše vojne industrije iznesu u javnost, da iznesu van ove zemlje i da kriminalnim putevima pokušaju da se plasiraju, vidimo da ti ljudi koji bi trebali da odgovaraju za to, iznose sada u svojoj odbrani napade na MUP i na ljude oko gospodina Stefanovića.

Takođe, vidimo potpuno taj plan – napasti sve saradnike predsednika Vučića i na kraju doći do njega, jer žele da na ovaj način osvoje vlast na ulici, svesni da ne mogu da dobiju podršku građana, svesni da imaju podršku u tom pravcu, da ljudi, poput Obradovića i ostalih Đilasovih bitangi, pokušavaju da ovakvih napadima, bez ikakvih argumenata napadaju i gospodina Stefanovića i MUP i porodicu predsednika Vučića, ove najozbiljnije gradove, kao što je Novi Sad, i gradonačelnika Vučevića, Sinišu Malog, gradonačelnika Beograda. Znači, sve ove afere koje pokušavaju da plasiraju ovih dana u javnosti su u pravcu napada na najodanije i najbliže saradnike predsednika Vučića. To je potpuno jasno.

Žele da odgode izbore. Žele na ovaj način da pokažu da je jedina mogućnost njihovog opstanka na političkoj sceni ono što su pokušali da urade pre nekoliko dana, a kada je predsednik Vučić došao na televiziju. Znači, sačekati sa 30 izgrednika, 300 izgrednika, napasti predsednika i pokušati na taj način da izazovu nemire i haos u Srbiji.

Jasno je SNS pokazala da to neće proći na takav način, neće moći da dođu na vlast u Srbiji. Mogu samo uz podršku građana, a podrška građana je prema SNS. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Vrbas, 31.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 30000.00 RSD 03.08.2020 - 01.08.2022.
JP Srbijagas Novi Sad (službenik) Javni prihod Mesečno 130000.00 RSD 11.01.2013 -
Republika Srbija (invalidnina ratnog vojnog invalida) Republika Mesečno 8000.00 RSD 01.01.1995 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 30000.00 RSD 01.08.2022 -