VLADIMIR ĐUKANOVIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Vladimir Đukanović je do sada bio narodni poslanik u tri saziva. Prvi put postao narodni poslanik u 10.sazivu, 2014. godine, a zatim i u naredna dva skupštinska saziva, tako da je na funkciji narodnog poslanika od 2014. godine do danas.

U 11. sazivu bio je član Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

U 12. sazivu bio je predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Tokom 12 saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 63 sata, 124 puta se obraćao u plenumu, nije učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 20 puta, od čega je za 15 akata glasao “za”, a za jedan “protiv”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 20. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

Predsednik je Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti, kao i šef Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO.

BIOGRAFIJA

Rođen je 02. marta 1979. godine u Beogradu. Završio je Prvu beogradsku gimnaziju i diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, nakon završenih master studija doktorske studiju upisao je na Pravnom fakultetu univerziteta “Union”.

Advokat je od marta 2018. godine

Radio je kao TV novinar, radio i TV voditelj - Radikalski talasi, na radio “Fokusu, televiziji Svet plus i pisao za dnevni list Pravda. Na televiziji “Kopernikus” vodio je emisije Na kafi sa Đukom i Na kraju dana sa Đukom.

U sektoru igra na sreću radio je od 2007. kao pravnik u privatnim sportskim kladionicama „Mocart” i „Meridijan”. Za predsednika Državne lutrije Srbije izabran je 2013. godine i na toj poziciji bio do 2014. godine kada je podneo ostavku ostavku zbog stranačke odluke da se kadrovi odreknu duplih funkcija.

Član je Visokog saveta sudstva.

Politikom se aktivno bavi od 1997.godine, njegovi politički počeci vezani su za Srpsku radikalnu stranku, na čijoj je listi bio za lokalne izbore u Beogradu 2008. godine. Iste godine, nakon raskola u Srpskoj radikalnoj stranci, prešao je u Srpsku naprednu stranku.

Član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

Živi u Beogradu.
Poslednji put ažurirano: 10.08.2022, 13:33

Osnovne informacije

Statistika

  • 6
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica (konstitutivna), 02.08.2022.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Ne znam zašto sam pomenut, verovatno neko želi da bude primećen, ali dobro, ima pravo.

Međutim, moram da mu odgovorim na izmišljenu notornu laž da sam pretio nekim novinarima. Ja sam samo rekao, i svuda ću to naglasiti, da onaj ko je lagao i obmanjivao javnost, red je da odgovara. Kako svaki novinar, tako ja, tako svi vi kolege u opoziciji. Ko god laže i obmanjuje, red je da odgovara. Ne znam šta je loše u tome.

Dotični gospodin koji je ovo malopre pomenuo i odgovarao pred građanima Šapca, doduše, maltretirao ih je jedno deset puta da izlaze na izbore, ali je odgovarao jer je tamo flagrantno izgubio izbore, ubedljivo.

A kako ih je lagao? Pa, malopre je spominjao Rio Tinto. Draga gospodo, dotični je bio gradonačelnik Šapca, susedna lokalna samouprava od Loznice, u vreme kada je njegova stranka govorila da je Rio Tinto razvojna šansa. On je dovodio taj Rio Tinto. On je taj koji je zagovarao da će se taj kraj razviti, da će Loznica, da će Šabac da eksplodiraju ekonomski, a danas, zato što mu je to isplativo i zato što nemačka ambasada to plaća, on je danas taj koji je navodno veliki protivnik Rio Tinta. E, zato što je lagao građane, zato je tako prošao na izborima. Hvala.

Prva sednica (konstitutivna), 02.08.2022.

Zahvaljuje, predsedavajući.

Reklamiram član 107. i to i jedan i drugi stav, a posebno ovaj drugi, a radi se o dostojanstvu Skupštine, posebno se u ovom drugom članu kaže da na sednici Narodne skupštine nije dozvoljeno neposredno obraćanje narodnog poslanika drugom narodnom poslaniku.

Mi smo malo pre imali priliku da čujemo da neko kroz povredu Poslovnika čak se obraća svom kolegi i na vrlo neprimeren način mu se obraća. Pri tom, izmišljajući neke neverovatne stvari, dajući legitimitet nekakvim organizacijama koje su sve osim novinarske, ali nikako da vidi svoju odgovornost, a to je da je on bio gradonačelnik susedne lokalne samouprave, Loznici i da je učestvovao u dovođenju Rio Tinta i da nije imao ništa protiv dolaska Rio Tinta i da nam je pričao tada da je to razvojna šansa. Naravno da njega baš briga kako je u istočnoj Nemačkoj zato što se istočna Nemačka razvija od eksploatacije litijuma, njega je samo briga da se Srbija ne razvija zato što ga baš neko iz Nemačke plaća da Srbija ne dobije ovde apsolutno ništa od toga što može da iskoristi za eksploataciju litiju. Tako da bih vas ja zaista zamolio da ubuduće vodite računa o ovakvim stvarima. Hvala vam.

Prva sednica (konstitutivna), 02.08.2022.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Reklamiram povredu Poslovnika, i član 106. i član 107, jer nastranu što malopređašnji govornik nije reč rekao o tački dnevnog reda, govorio je o svom doživljaju nekog umetničkog dela, govorio je o svemu, samo nije tačka dnevnog reda, čak poredeći poslanike, odnosno na indirektan i vrlo vulgaran način poredeći ih sa šimpanzama. Ako on sebe tako doživljava, to je njegov problem, ali nemojte druge da vređa.

Ali moram da ukažem vama. Malopre je jedan poslanik prekoputa lupao u klupe, niste ga opomenuli, opominjali ste samo nas ovde. Imali smo dobacivanja sa druge strane, nikoga niste opomenuli, a moram da kažem član 107. zbog dostojanstva parlamenta, pošto s druge strane smo sada čuli nešto zastrašujuće, a to je da su izbori bili nefer, nedemokratski. Pa što sedite, gospodo, ovde? Pa što dajete legitimitet takvom parlamentu i sedite ovde i obmanjujete javnost?

Imovinska karta

(Beograd, 12.07.2018.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 100000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 77000.00 RSD 03.06.2016 -