Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Nevena Đurić

Nevena Đurić

Srpska napredna stranka

Govori

Poštovani predsedniče Skupštine, poštovani potpredsednici, koleginice i kolege narodni poslanici, poštovana mandatarko i kandidati za članove Vlade Republike Srbije, u vreme velikih problema i izazova u čitavoj Evropi, a mogu reći slobodno i u svetu, prosto je jasno i nije realno biti očekivati da će jedna mala država kao što je Srbija biti pošteđena i svakako da se efekti čitave krize osećaju i kod nas, ali je zato zadatak svih nas da uradimo sve i više od toga da naši građani te poteškoće osete u najmanjoj mogućoj meri i da iz vrtloga ove krize izađemo sa što manje štete.

Ja sam sigurna da je ovakva struktura Vlade upravo iz tog razloga, da će biti spremna da odgovori svim izazovima i svim zadacima koji se pred nju postave, a svakako da će služiti i raditi u interesu građana Republike Srbije.

Biće ova jedna prosrpska Vlada, što nije bio slučaj pre desetak i više godina, koja će, sasvim sam sigurna, voditi računa o našim vitalnim državnim i nacionalnim interesima, koja će umeti da da pravi odgovor po pitanju Kosova i Metohije, koja će voditi računa o svim građanima Republike Srbije, ali i o čitavom srpskom narodu, ma gde on živeo.

S druge strane, biće dostupna nama narodnim poslanicima, a svakako partner predsedniku Republike Srbije. međutim, od trenutka kada smo ušli u čitav ovaj proces izbora nove Vlade, a naročito od nedelje, kada smo saznali imena svih kandidata, prosto se javljaju dve stvari koje paraju uši. Prva se odnosi na konstantne lične napade na pojedine kandidate za članove buduće Vlade i to, pre svega, od strane onih koji sebe vole da nazivaju opozicijom, pa se sada tu postavlja pitanje jeste li opozicija Srpskoj naprednoj stranci i vladajućoj koaliciji ili ste opozicija državi Srbiji, imajući u vidu to sa kakvim stavovima istupate.

Dakle, to su jezivi, strahoviti napadi, to su pompezni naslovi po kojekakvim medijima, sve same laži, spinovi i priče, što je zapravo pokazatelj da nemate ni najmanju nameru da menjate način svog političkog delovanja, jer nemate plan i program, pa se sve svodi na lični napad i to, pre svega, na predstavnike i kandidate koji dolaze ispred SNS.

Druga stvar je pominjanje Vlade kontinuiteta, tačnije Vučićeve Vlade kontinuiteta, u nekom negativnom kontekstu, sa negativnom konotacijom. Postavlja se sada tu pitanje, to jeste Vlada kontinuiteta. Da, pa?

Od 2014. godine, dakle, iz godine u godinu, snažimo našu privredu. Raste priliv direktnih stranih investicija. Otvaramo nove fabrike, smanjujemo nezaposlenost, povećavamo broj novih radnih mesta. Vučićeva politika, politika Aleksandra Vučića, nas je dovela do toga da je Srbija danas poštovana u svetu. Dakle, stav i glas Srbije se danas čuje. Vratila nam je nacionalno dostojanstvo. Dakle, vratila nam je pravo na samopoštovanje. I za razliku od onog perioda kada smo samo vodili računa o tome da smislimo što milozvučnije i toplije izvinjenje svima u svetu, za kojekakve stvari, danas se to u potpunosti promenilo.

Danas je država Srbija oslonac svim Srbima. Danas snažimo zdravstvo, jačamo ekonomiju, ulažemo u infrastrukturu i ako govorimo o tom kontinuitetu, svakako, da, nastavićemo sa kontinuitetom rada, razvoja i novih rezultata.

Što se tiče poslanika SNS, tu dileme nema da će u potpunosti podržati izbor nove Vlade i kada govorimo o programima i ciljevima koje je ispred sebe postavila i kada govorimo o kadrovskim rešenjima tu posebno moram da se osvrnem, i posebno smo mi Kruševljani ponosni na tu činjenicu da se među kandidatima za članove nove Vlade nalazi nekadašnji gradonačelnik grada Kruševca, gospodin Bratislav Gašić. Mi najbolje znamo koliko je zapravo on uradio za grad Kruševac i znaju svi. Dakle, nema potrebe da i ja govorim o tome. Ko god danas ode u Kruševac vidi koliko se zapravo taj grad promenio i koliko je napredovao u svakom smislu, i u infrastrukturnom i privrednom, koliko se ulaže u kulturu u obrazovanje, u zdravstvo u svim sferama.

Onako zapažene rezultate koje je ostvario kao ministar odbrane, dakle, ostaje upamćen i po svom učešću u onim poplavama 2015. godine, znamo kakve je zapažene rezultate imao i kao direktor BIA, gde dodatno osnažio, osavremenio sav sistem, sigurna sam da će i na ovoj novoj poziciji dati svoj maksimum i ostvariti još bolje rezultate.

Poštovani članovi buduće Vlade Republike Srbije, pred vama jesu ozbiljni i odgovorni zadaci. Našu podršku svakako imate. Ono što mi od vas očekujemo je da vredno radite i služite Srbiji. Zahvaljujem.
Uvaženi predsedavajući, poštovana ministarka, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, danas na dnevnom redu imamo dva zakona – Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bibliotečko-informacionoj delatnosti, pri čemu se sve pomenute izmene usvajaju i predlažu u cilju stvaranje ujednačene sistemske, a samim tim i efikasne regulacije celokupne oblasti kulture i sa tim u vezi su i predložene izmene Zakona o bibliotečko-informacionoj delatnosti u delu kojim se regulišu uslovi za izbor direktora.

Predložene izmene zakona predstavljaju na pravi način odraz napora Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u cilju stvaranja ovakvih sistemskih zakona i optimalnih uslova za uspešan i ravnomeran razvoj kulture, te ću svakako u danu za glasanje podržati predložene izmene.

Ono što je, takođe, važno jeste da je kultura svake zemlje u bliskoj vezi i u mnogome zavisi od ekonomskog stanja i stepena razvijenosti te zemlji i sve kulturne aktivnosti su blisko povezane i sa privredom i sa turizmom i sa trgovinom i sa tradicijom, ali i sa osnovnim obeležjima nacionalnog identiteta jedne nacije.

Upravo ekonomski prosperitet Srbije i ekonomski napredak nama omogućavaju da danas ovde diskutujemo o ovim zakonima, da usvajamo pomenute izmene, ali ne samo ove zakone, već i brojne druge zakone koji se odnose na pitanja infrastrukture, na pitanje unapređenja privrede i generalno na napredak Republike Srbije.

U tom smislu, moram da napomenem i sve važne projekte koji nas u Republici Srbiji očekuju u narednom periodu. Nas očekuje početak radova na izgradnji fabrike vakcina, kako je najavljeno, do 1. septembra nas očekuje otvaranje još jedne kovid bolnice u Novom Sadu. Svi ekonomski parametri kada govorimo o našoj zemlji su pozitivni. Do kraja godine imaćemo u izgradnji čak osam autoputeva i brzih saobraćajnica, a nadamo se da taj broj bude povećan i na devet, uz jednu veliku napomenu da se početkom naredne godine očekuje i kretanje brzih vozova od Beograda do Novog Sada.

Srbija je danas u takvoj ekonomskoj i finansijskoj poziciji, jer politiku danas u Republici Srbiji vode građani Republike Srbije, pošto niko bolje od naših građana, od nas samih, ne zna šta je to pravi interes Republike Srbije. Niko više od nas samih ne može da voli našu zemlju.

Sve ovo o čemu sam ja danas pričala, svi ovi projekti, omogućavaju napredak i prosperitet Republike Srbije, jer o tome odlučuju isključivo građani. Srbija danas jača i svi pozitivni rezultati i svi uspesi nisu nešto što je za Srbiju danas daleko i nedostižno.

Ali, građani sve vide i oni umeju najbolje da procene i upravo je zahvaljujući njihovom voljom neodgovorna antidržavna i antinarodna politika koja je obeležila period do 2012. godine, tu pre svega mislim na period vladavine lidera sadašnje opozicije iz redova bivšeg režima, nešto što se Srbiji neće ponoviti.

Svi ovi projekti o kojima sam ja do sada govorila nisu samo spisak lepih želja. Oni su danas realnost. Realnost zato što Aleksandar Vučić pred građane Republike Srbije ne izlazi sa onim što građani žele da čuju, već izlazi isključivo sa istinom. I varaju se svi oni koji misle da će građani Republike Srbije zaboraviti period ozloglašene vladavine žute ekipe, period kada su nam fabrike prodavali za siću, kada su nam urušavali ekonomiju i kada su ljude ostavljali bez posla.

Kako građani vide sve njih mogli smo da vidimo i pre par dana, kada su se provokatori obratili ispred prostorija Srpske napredne stranke, ne bi li izazvali neko sažaljenje ili su prosto imali nameru da ponovo pokušaju da građanima plasiraju maglu. Tada su im građani dali jasan odgovor, kratak i jasan odgovor su dale one hrabre gospođe tom prilikom, koje se ne plaše ni lopova, ni njihovih glasnogovornika i koje mogu da naprave jasnu razliku između toga kako se živelo u vreme tih tajkuna a kako se u Srbiji živi danas.

Inače se sav politički program današnje opozicije koja je zdušno podržana od strane pojedinih tajkunskih medija zasniva na dve osnovne ideje, a to je - srušiti Aleksandra Vučića ili što više vređati tog istog čoveka. Onda dođemo u situaciju da nam o urnisanju srpskog naroda govori Marinika Tepić. Ruku na srce, ima ona obimno iskustvo u tom segmentu, ali verujem da nije nimalo prijatno kada ti najobičniji banditi iz redova bivšeg režima slušaju kada mi ovde govorimo o tome šta su i kako su sve oni radili, kako su harali i pljačkali našu zemlju i kakvim su se sve muljačinama i lažima služili.

Onda dođete u situaciju da o vama govore vaši nekadašnji bivši saradnici. Ja prosto to ne mogu da izostavim, to ne smemo da zaboravimo, jer tu ima dosta argumenata kada govorimo o urnisanju srpskog naroda. Ako krenemo od toga da je ona srpski narod lažno optužila za genocid u Srebrenici, pa je koristila i zloupotrebljavala poziciju pokrajinske sekretarke za omladinu i sport i na taj način, mimo zakona, finansirala pojedine sportske klubove, pa smo čuli da je obećavala i kojekakve policijske značke, pa je tražila i zahtevala da se isele novinari koji su po njenom mišljenju nepodobni, a danas je valjda nagrađena, to dođe kao neka vrsta stimulacije tim nekim luksuznim automobilima kojima se bahati, nagrađena od strane svog šefa, verovatno za sijaset ovih laži i afera koje kontinuirano plasira. Samo što je mali odziv ljudi koji žele da čuju to šta ona ima da kaže, jer sam sigurna da građani ne žele da slušaju priče od onih kojima je glavna i osnovna ideja vodilja uspešan tajkunski interes, ili bolje rečeno - što uspešniji tajkunski interes i prljavi poslovi. Ne žele građani da slušaju od onih koji rade za tajkunski keš. Međutim, oni ne odustaju jer žele da dosanjaju te svoje snove i da se ponovo dokopaju vlasti.

Da napomenem još jednom da građani Republike Srbije jasno znaju koga podržavaju. Podržavaju državu i one koji rade u njenom interesu, a ne tajkune. I jasno je ovde ko radi u interesu građana Republike Srbije i jasno je kome smetaju i ko je protiv zakona koji se usvajaju u ovom parlamentu. Jer, kako bi, recimo, Zakon o poreklu imovine mogao da odgovara nekom ko poreklo svoje imovine ne može da dokaže?

Ali, Srbija je napravila svoj izbor. Pošteni i odgovorni građani su napravili svoj izbor i velika većina građana Republike Srbije, a svakako i poslanici SNS, stoje u prvim redovima kad god treba podržati bilo kakvu ideju i inicijativu o prosperitetu Republike Srbije koja se upravo ogleda u politici koju je projektovao i koju danas vodi Aleksandar Vučić. Zahvaljujem.
Uvažena predsedavajuća, poštovana ministarka, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, danas se na dnevnom redu nalazi Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, čijim usvajanjem će se svim radnicima preduzeća u restrukturiranju koji su u penziju otišli pre donošenja izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a koji su koristili socijalnu pomoć pet ili dve godine do penzije, ovim najnovijim izmenama Zakona obezbediće se isplata razlike između iznosa ostvarene prevremene starosne penzije i starosne penzije. Njihovi penzioni čekovi će se ubuduće isplaćivati u celosti.

Na ovaj način se oni praktično dovode u ravnopravni položaj, u isti položaj se dovode svi oni koji su prihvatili program Vlade Republike Srbije za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju, ali su zbog imena zakona iz 2014. godine bili prinuđeni da primaju prevremenu starosnu penziju u odnosu na starosnu penziju sa trajnim umanjenjem iznosa kojim se isplaćuje. Dugogodišnji problem ovih radnika sada već penzionera, biće rešen i njima se više neće obračunavati tzv. penali na penziju.

Svi mi znamo da su penzioneri ti koji su preuzeli na sebe najveći teret reformi i mere fiskalne konsolidacije, koje su sprovedene još 2014. godine i zahvaljujući njihovom razumevanju i podršci imamo danas državu koja ima jaku ekonomiju i koja ima stabilne finansije. Oni su najveći teret osetili u vreme pandemije korona virusa, posebno u onom periodu kada je bilo na snazi vanredno stanje i kada su oni imali zabranu kretanja, pogotovo lica starija od 65 godina, ali su i u tim trenucima pokazali razumevanje, a mislim da, tačnije sigurna sam, da je politika koju sprovodi Aleksandar Vučić i te kako okrenuta, i te kako brine o našim najstarijim sugrađanima i to vidimo i na osnovu činjenice, ne samo da su penzije danas redovne, već i na osnovu toga što konstantno rastu.

Možemo da primetimo da bez obzira na sve napore koje ulaže, pre svega predsednik Aleksandar Vučić, Vlada koja sledi njegovu politiku, ali i svi mi zajedno ovde u parlamentu, bez obzira na sve te napore ja prosto ne mogu da se otrgnem utisku koji se konstantno plasira od strane, i moram tako da kažem, tajkunske medijske mašinerije, u rukama jednog svima nama dobro poznatog čoveka.

Onda ste u prilici da na dnevnom nivou čitate izjave koje potiču upravo od strane tih medija, da čitate objave njegovih glasnogovornika, iskonstruisane bez ikakvog smisla i prosto se pitate – da li je moguće da neko ko za sebe kaže da ima inženjerski mozak, preko svojih portala i megafona, pokazuje samo, ali samo političku nemoć, niskost i odsustvo svake vrste morala i ljudske časti. A onda vam se obrati politička ptica selica, Marinika Tepić koja pred građane izađe sa kritikom na račun otvaranja još jedne nove fabrike u Srbiji. Morate da se zapitate – pa da li je to normalno?

Svima jasno da je saradnica ili možda bolje rečeno radnica, Dragana Đilasa, očigledno dobro plaćena da bude u ulozi kritičara svega što se radi u našoj državi. I da konstantno, iz dana u dan, blati svaku novu ideju, svaki rezultat, svaki uspeh i sve što vodi ka napretku i boljitku Srbije, i sve što doprinosi boljitku građanima Republike Srbije.

Ali, na njenu štetu, i na štetu njenog gazde Dragana Đilasa, na njihovu žalost, praktično na njihovu žalost, izvinjavam se, nove fabrike se otvaraju po čitavoj Srbiji, od najsevernije tačke do krajnjeg juga naše zemlje. Ako krenete od mesta do mesta, od opštine do opštine, od grada do grada, na svakom koraku možete da vidite neku novu fabriku, ili neku novu investiciju, neki novi pogon koji je u Srbiju doneo Aleksandar Vučić, zalažući se svojim autoritetom i trudeći se da od Srbije napravi takav privredni i investicioni ambijent koji će biti zanimljiv i za koji će se zainteresovati praktično i mnoge strane kompanije.

Iz tog razloga je stopa nezaposlenosti u Srbiji na rekordnom niskom nivou. Svakako da nismo mogli da vidimo takvu situaciju u vreme ovakvih stručnjaka, koji su u stanju da negativno komentarišu i da vide manu u tome što se u Srbiji otvara još jedna nova fabrika.

Pretpostavljam, da po njihovom mišljenju nama nisu potrebni ni ovi silni auto-putevi koji su danas realnost, i na koje smo i te kako ponosni. I ponosni smo na činjenicu da će se do kraja ove godine u Srbiji graditi čak osam novih auto-puteva.

Moram da se osvrnem na još jednu izjavu koja potiče iz pomenutih medija i naravno, izrečene od strane, već svim dobro poznate žene koja, ja ne znam ni koliko do sada stranaka promenila, a govori o lustraciji, citiraću – poziva na lustraciju onih koji su kršili ljudska prava na slobodu izbora, informisanja, mišljenja i izražavanja. Pa, zar da nam o tome govori žena, koja je od narkodilera i kriminalaca tražila da se isele ljudi koji su, po njenom mišljenju, nepodobni iz Pančeva. Zar da nam o tome govori, neko ko je srpski narod lažno optužio za genocid u Srebrenici, jer o tome treba da nam govori neko ko halucinira i kome se umesto koka u Moroviću priviđa droga, ili ona koja je zloupotrebljavala, dok je bila u prilici, poziciju pokrajinske sekretarke? Jel ona treba da govori o tome?

Mislim da je jasno kakva je politika koju oni pokušavaju da nametnu građanima Republike Srbije. Potpuno jednostavno i možete da uporedite bilo koji segmente života danas, sa onim periodom kako je to bilo u njihovo vreme. Svakako da je tada u to njihovo vreme bilo bolje, ali samo i isključivo za njih.

Alternativa ovoj politici koju danas vodi Aleksandar Vučić, a koju oni pokušavaju da nametnu građanima Republike Srbije, zasniva se isključivo na govorima mržnje, na pretnjama, na pozivima na ubistvo i to svakako nije Srbija kakvu žele građani Republike Srbije.

I ne samo, i to je jako bitno, i ne samo da Srbija ne želi da se vrati u mračnu prošlost, ne želimo ni da tupkamo u mestu i da budemo u ovoj poziciji u kojoj se danas nalazimo, već želimo da dodatno radimo kako bismo unapredili dodatno našu zemlju, kako bismo gledali u budućnost i kako bismo od Srbije pravili što modernije i savremenije mesto za život. Hvala vam.
Uvažena predsedavajuća, poštovani ministre, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, danas raspravljamo o tri važna sporazuma: sa Narodnom Republikom Kinom, sa SAD i sa Francuskom, i sa svakom od pomenutih država Srbija neguje intenzivnu saradnju i stalni napredak u partnerskim odnosima.

Punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji svakako je jedan od najvažnijih strateških spoljnopolitičkih prioriteta, ali i sa druge strane se Srbija trudi da ostvari što čvršću i uspešniju saradnju sa svim onim državama koje, i poput Kine, i poput SAD i poput Francuske, imaju dobre i važne projekte za našu državu i naše građane, a upravo je do sada sa pomenutim državama realizovano puno uspešnih projekata i postignuto mnogo dogovora.

Ukoliko se osvrnemo samo na saradnju sa Narodnom Republikom Kinom, koja je u poslednjem periodu dosta intenzivirana i za poslednjih pet godina je Srbija 15 puta povećala izvoz u Kinu. Sa druge strane, Kina je treći ukupni spoljnotrgovinski partner Republike Srbije, što je do pre samo par godina bilo u potpunosti nezamislivo.

Odnosi između Srbije i Kine se zasnivaju na iskrenom prijateljstvu, na poštovanju i na solidarnosti, a svakako da u velikoj meri takvim odnosima doprinosi lično prijateljstvo koje predsednik Aleksandar Vučić neguje sa predsednikom Narodne Republike Kine i to smo najbolje mogli da vidimo na primeru vakcina, s obzirom da je Srbija jedana od prvih država u svetu koja je dobila zaštitu od ove pošasti.

Kina sa jedne strane ima značajnu ulogu u ovako uspešnoj borbi koju je Srbija do sada postigla, kada govorimo o korona virusu, jer znate da je pre samo par dana stiglo pola miliona doza, još jedan kontingent kineske vakcine „Sinofarm“, što znači da je do sada u Srbiju iz Kine ukupno stiglo tri miliona doza. I oni nama kontinuirano pomažu od samog početka, i kada govorimo o respiratorima i kada govorimo o stručnom osoblju, s obzirom da su oni svoje ljude slali za obe naše laboratorije „Vatreno oko“.

Sa druge strane, imaju značajan doprinos u oporavku naše ekonomije i veliki deo u infrastrukturnim i saobraćajnim ulaganjima, s obzirom da je to i deo projekta „Srbija 2020-2025“, što će dodatno omogućiti Srbiji da ubrzano napreduje.

Ja bih napomenula da će kineske kompanije raditi i Fruškogorski koridor, da već rade brzu prugu Beograd – Budimpešta. Sa kineskim kompanijama su potpisani i komercijalni ugovori o projektovanju i izgradnji kanalizacione infrastrukture i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u čak 65 lokalnih samouprava, kao i projekti o izgradnji infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada.

Tu vidimo da mi danas stvaramo jednu potpuno novu Srbiju. Srbija u kojoj danas živimo je daleko naprednija i uspešnija od one Srbije u kojoj smo živeli do pre samo par godina, a sa druge strane, iz svega navedenog, vidimo da će Srbija do 2025. godine biti daleko uspešnija od ove u kojoj živimo danas.

Napomenula bih da i kineske kompanije sa francuskim i srpskim partnerima su nedavno potpisale i Sporazum o izgradnji „Beogradskog metroa“ i krajem ove godine se očekuje početak tih radova i to praktično predstavlja ostvarenje decenijskog sna. Konačno ta priča o „Beogradskom metrou“ više neće biti samo prazna priča.

Vidite, dok Srbija predvođena Aleksandrom Vučićem razmišlja o tome kako da se dalje razvija, kako da nam zemlja što više napreduje, kako da zadržimo tu visoku poziciju kada govorimo o našoj ekonomiji, kako da budemo što uspešniji kada govorimo o procesu vakcinacije, koji je itekako uspešan i o našem procesu vakcinacije se govori svuda u svetu.

Ja bih vas samo još jednom podsetila da je nedavno i CNN pohvalio taj proces vakcinacije. Dok se mi za to borimo, lideri opozicije iz redova bivšeg režima koji se evo već godinama staraju samo o sebe, a uopšte ne vode računa o građanima Republike Srbije, koji se bave piskaranjem po društvenim mrežama, čak i pretnjama, pozivaju na revanšizam, služe se različitim mahinacijama, ne bi li ućarili koji poen i u vrednosnom i u političkom smislu, e, oni su takvim svojim ponašanjem sami sebe neutralisali. Nije njima kriv ni Aleksandar Vučić, niti bilo ko od nas u ovoj sali. Narod je rekao ne njihovoj politici i narod je odlučio da oni danas ne budu ovde.

Svakako da je za njih suštinski problem to što se istina polako saznaje. Pa, saznalo se i za te brojne račune po belom svetu, iako je, da kažem, sve bilo dobro organizovano, isplanirano, kako bi se tome što teže moglo ući u trag. Sve je bilo na jedan dobar, po njihovom mišljenju dobar način zakamuflirano.

Umesto da sada taj Dragan Đilas izađe i objasni građanima Republike Srbije kako i koliko je stekao toliki novac dok je bio na odgovornim pozicijama u državi, jer znate, nije problem posedovati toliki novac, ali taj novac on nije posedovao u trenutku stupanja na tu važnu funkciju u državi, ali je zato sve to posedovao onog trenutka kada ga je narod oterao sa te pozicije. On se toliko bogatio dok su građani Republike Srbije siromašili.

S druge strane, svedoci smo brojnih lažnih vesti koje se plasiraju upravo od strane Dragana Đilasa, i to kada govorimo o najvažnijim i najbitnijim temama, kao što je, recimo, vakcinacija. Koliko god da je nešto u interesu građana Republike Srbije, po njihovom mišljenju je obavezno bolje nekako drugačije.

Takve kabadahije i lopove i poput Dragana Đilasa i poput Vuka Jeremića i poput Borisa Tadića, građani Republike Srbije nikada neće zaboraviti. Neće zaboraviti kako su živeli u vreme dok su oni harali Srbijom.

Moram da podsetim sve da je nedavno Vuk Jeremić nas narodne poslanike nazvao bitangama. Zaboravio je na jednu ključnu činjenicu, na suštinski važnu stvar, da smo mi narodni poslanici, da smo legitimno izabrani predstavnici građana. A, građanima Republike Srbije je već odavno jasno kakav on stav ima i prema srpskom narodu i prema svim građanima Republike Srbije. Oni mu na to uvek lepo odgovore, s obzirom da treba da znamo da je jedina prava istina samo volja naroda.

Da su išta valjali, ne samo da bi se narod opredelio za to da oni danas budu ovde sa nama u ovoj sali, već bi i pred građane Republike Srbije izašli sa nekim konkretnim planom i programom, a ne bi smisao njihove politike bio to da na svaki način diskredituju sve ono što radi predsednik Aleksandar Vučić u interesu građana Republike Srbije.

Vi vidite da je period do 2012. godine, da su taj period obeležili političari koji poseduju brojne tajne račune, koji su se besomučno bogatili i bahatili, a danas sadašnja politika, ova politika koju je projektovao i koju vodi Aleksandar Vučić, brine o tome da budemo što uspešniji kada je reč o ekonomiji, da budemo što uspešniji kada govorimo o procesu vakcinacije, da obezbedimo što bolje uslove za život svih građana Republike Srbije, da naši građani imaju bolji životni standard.

U tom smislu, mislim da će i svi ovi sporazumi o kojima danas govorimo u velikoj meri tome doprineti, pa ću ja, a čvrsto verujem i moje kolege iz poslaničke grupe, podržati ove sporazume u danu za glasanje. Hvala.
Zahvaljujem, uvaženi predsedavajući.

Poštovana ministarko sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, danas na dnevnom redu kao prvu tačku imamo Predlog odluke o izboru predsednika, zamenika predsednika i članova Upravnog odbora Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge i izbor članova Veća Agencije za sprečavanje korupcije.

Ja bih vas sve najpre podsetila da je RATEL nastao još 2005. godine i da su glavni zadaci očuvanje konkurentnosti tržišta, poboljšanje kvaliteta rada i veći stepen zaštite krajnjih korisnika.

Kada govorimo o Agenciji za sprečavanje korupcije, tema o kojoj se danas toliko govori jeste sprečavanje korupcije. To je tema koja je visoko pozicionirana na listi prioriteta naše države, a to je istakao i sam predsednik Aleksandar Vučić, kada je najavio oštru i beskrupuloznu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ukoliko bismo sada napravili paralelu između Srbije do 2012. godine i Srbije danas, ta Srbija nekada je grcala opterećena kriminalom i korupcijom. To je bila država koja ne da se nije borila, već je negovala, gajila i podržavala kriminal i korupciju. Vi ste tada imali korupciju na najvišem državnom nivou od strane ljudi koji su protiv tih pojava trebali da se bore.

Najbolji primer za to je čovek koji je jedno vreme bio ministar u Vladi, a nakon toga gradonačelnik i preko svojih privatnih firmi profitirao do te mere da je praktično iskoristio taj položaj na kome se nalazi, tačnije, profitirao je u vreme kada se nalazio na najodgovornijim državnim funkcijama. Reč je, i to je već svima potpuno jasno, o Draganu Đilasu.

Kriminal i korupcija su pojave protiv kojih država treba da se bori, a ne pojave koje država treba da gaji, neguje i razvija. Takva Srbija je bila nekada. Danas je Srbija ozbiljna država koja se obračunava sa takvim pojavama.

Najbolji primer i pokazatelj za sve to je hapšenje kriminalne grupe koje se nedavno dogodilo. To je jedna ozbiljna kriminalna grupa za koju slobodno mogu reći da je surovija od ozloglašenog Zemunskog klana za koji smo mi verovali da je nešto najmonstruoznije i najsurovije što je delovalo i što je postojalo na našim prostorima. Oni su svirepo ubijali, mučili i upravo tu vidite dimenzije zla sa kojim se Srbija suočila.

Ono što je dobro je što istraga napreduje dobrim tempom, da konstantno dobijamo nova saznanja i dokaze, čime samo proširujemo i osiguravamo istragu. Ti ljudi jesu pritisnuti silinom dokaza, ali je sve to praćeno konstantnom medijskom hajkom i baražnom paljbom, pre svega protiv Aleksandra Vučića koji je najavio da će se oštro boriti sa kriminalom i korupcijom, ali i protiv članova njegove porodice, i to upravo od strane onih koji su dok su bili na vlasti blisko sarađivali sa ljudima iz kriminalnog miljea. Oni danas nisu na vlasti, ali očigledno žele da se po svaku cenu na vlast vrate. Silina pritiska se ogleda pre svega u činjenici da su pronađene snajperske puške, koje su bile namenjene nikom drugom do Aleksandru Vučiću, s obzirom da je to čovek koji je lično objavio rat mafiji.

To je jasno svima, svima osim onih koji ne žele da praktično sagledaju pravo stanje stvari. Recimo, poput Dragana Đilasa, koji je do grla ogrezao u korupciji, koji je 619 miliona prihodovao u svojim privatnim firmama, upravo u onom periodu kada je trebao protiv takvih pojava da se bori. Danas taj čovek u svojim medijima, zajedno sa svojim ortacima, poput Šolaka, konstantno ismeva čitavu ovu kampanju i pokušava da je obesmisli, pa u svojim medijima sprovodi i kampanju u kojoj se praktično javnosti zabranjuje iznošenje dokaza protiv članova uhapšene kriminalne grupe. To su mediji koji služe kao jedna vrsta medijske artiljerije u progonu članova porodice Aleksandra Vučića.

Da bismo shvatili zaista ozbiljnost situacije, mi imamo taj podatak da je predsednik Republike Srbije prisluškivan, ono što je dokazano, 1.572 puta. I Ministarstvo unutrašnjih poslova o tome poseduje dokaze. Još strašnije je što su u celu priču umešani i neki ljudi, kriminalni ljudi unutar same policije. Bitno je da postoje dokazi, da su prosleđeni tužilaštvu i da mi očekujemo u narednom periodu epilog čitavog događaja.

Svi ti koji su nezakonito prisluškivali predsednika, koji su predsednika nezakonito pratili i, nažalost, nisu našli nikakav sporan niti inkriminišući dokaz u vezi sa celom tom situacijom, najbliži su saradnici tajkuna i tajkunskih medija u kojima se konstantno vrši hajka protiv predsednika Republike Srbije i protiv njegove porodice.

To mislim da je dobro pitanje i za RATEL, ali i za Agenciju za sprečavanje korupcije, koja treba da pruži maksimalnu podršku državi u jednoj ovakvoj situaciji, za predstavnike i jedne i druge agencije, pošto su to agencije koje se praktično bave izdavanjem dozvola u ovoj zemlji, da li se vi ikada zapitate ili se uopšte ne zapitate

kako pojedini prekogranični kanali, medijski servisi i njihovi distributeri, i po nekom nepisanom pravilu to obično budu uvek jedni te isti ljudi, obavezno budu uključeni u ovakve procese?

Ono što je zanimljivo je da hajku protiv svoje države vode i na međunarodnom planu, jer tobože non-stop nam govore o takozvanom medijskom mraku koji vlada u Srbiji. Praktično im je to samo paravan za zgrtanje para. Svoje carstvo samo proširuju, s obzirom da su nedavno i zvanično objavili da je u njihovom vlasništvu ono za šta smo mi već znali da je u njihovom vlasništvu, a reč je o jednim dnevnim novinama, o tabloidu „Danas“. Ali, oni će opet nastaviti da pričaju kako u Srbiji vlada medijski mrak, kako oni nemaju ni sekunde prostora u medijima. To se prosto kosi sa zdravim razumom, ako vi imate na umu činjenicu da imate toliku koncentraciju medija u rukama upravo jednog tajkuna.

Opet pitanje za sve iz pomenutih agencija koje se bave dozvolama šta je legalno, šta nije, šta bi trebalo da bude dozvoljeno, a šta ne, jeste da treba da uzimaju u obzir da to što svi ti mediji rade, oni rade kršeći novinske kodekse, sve ono što nalaže struka, elementarnu pristojnost krše i krše odnos prema istini.

Pravi primer nepoštenog poštovanja i kršenja zakona jeste korišćenje tuđe infrastrukture, a upravo smo to mogli da vidimo na primeru SBB-a, a SBB koristi električnu energiju svojih korisnika za funkcionisanje i isporuku signala kablovske televizije, koju im naplaćuje. Praktično potrošači na čije brojilo se priključuje uređaj SBB sami tim plaća uvećan račun za električnu energiju, a plaća i uslugu za to što ima kablovsku televiziju. Određeni stručnjaci su napravili proračune da je za 20 godina SBB na taj način prebacio troškove direktno na građane Republike Srbije koji prebacuju iznos od 36 miliona evra, a pri tom da napomenemo i činjenicu da je tim SBB izbegao i sve one troškove koji se plaćaju prilikom priključka na električnu energiju ili prilikom kupovine strujomera.

To je samo deo lažnih vesti i afera koje oni plasiraju kroz svoje medije. Mi smo svi nedavno bili svedoci kako su pokušali da naruše naš sistem vakcinacije, gde je premijerka bila u prilici da je primorana da se obraća vanrednom konferencijom za medija i da demantuje koje kave nebuloze i spinove. Vi dođete u situaciju da morate da trošite i rad, da uložite praktično i rad, i trud, i energiju da biste demantovali nešto što samo za cilj ima miniranje i rušenje svakog uspeha Republike Srbije.

Onda su ti isti mediji kontradiktorni, pa u jednom tajkunskom portalu nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i nakon održane konferencije za novinare u jednom od pomenutih tajkunskih medija navodi se da nema ništa od šoka za Evropu, u smislu da ništa nešto bitno, veliko, značajno nije izrečeno. Na drugom portalu takođe u vlasništvu tajkuna navodi se da su objavljene uznemirujuće i sramne fotografije.

Totalno je nebitno da li to što oni pričaju ima smisla ili ne. Oni imaju samo jedan cilj, a to je napad direktno, na predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Takvi će zapravo opet da nam sole pamet kako u Srbiji vlada medijski mrak, a zapravo imaju 50% tržišta kablovskih operatera, imaju onoliko televizija, imaju onoliko dnevnih i nedeljnih novina. I baš ti isti će biti platforma za objavljivanje lažnih vesti proti predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i protiv članova njegove porodice. U tim medijima su se pojavljivale fotografije dece predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića koje su dovođene i pri tom su ta ista deca dovođena u vezu sa najozbiljnijim kriminalcima, a da pri tom nikakve veze sa njima nemaju. Vi na taj način direktno deci crtate metu na čelu. To su pitanja kojima vi iz agencija treba da se bavite.

Kao što vidite mi u državi koja je ovako ozbiljna danas, koja nije privatna firma kao što je nečija privatna firma, kao što je to nekada bilo, mi koji se bavimo politikom možete videti da se mi time danas zaista ozbiljno bavimo. Ali, time treba da se bavite ozbiljno i vi i agencije i sud i tužilaštvo i zaista smo odlučni u nameri da ovu priču isteramo do kraja i da ne ostane ništa što je nerazjašnjeno i nedorečeno.

Razliku ćemo pokazati time što Srbija danas ne sme da bude ni blizu Srbije kakva je bila nekada. Tu platformu za hajku i besciljne laži koje ne plasiraju samo tzv. mediji već i pojedinci koji se u svom životu ničim drugim ne bave osim ovakvim aferama. Tu pre svega mislim na Mariniku Tepić, na Miroslava Aleksića, na Lutovca, a mislim da dalje niz možete nastaviti i sami. To su svi oni koji se nalaze na platnom spisku pomenutih tajkuna bivšeg režima. Marinika Tepić radi u firmi Dragana Đilasa, zaposlena u kompaniji „Multikom“, a pri tom je on direktno plaća, a usput i glumi nekakvu potpredsednicu stranke. Za Lutovca kažu, njegovi iz redova, onih što se nekada zvalo Demokratska stranka, da je na platnom spisku, takođe pomenutog tajkuna. Miroslav Aleksić je već posebna priča s obzirom da je dobio pečat od države da je najobičnija lažovčina zbog svega što je izneo o predsedniku Vučiću.

Izvori za sve ove laži su upravo oni koji su učestvovali i u progonu predsednika Aleksandra Vučića, koji su pripremali državni udar, i tu pre svega mislim na aferu „prisluškivanja“ koji su mu spremali snajpersku pušku. Jako je bitno, pogotovo za predstavnike RATEL-a da njima ne bude glavna i najkrupnija stvar, to što je Dragan Đilas potrošio čak 10 miliona evra na softver koji je trebao da poveže sve institucije u Beogradu i koji praktično nikada nije počeo sa radom, zato što je to samo kap u moru, dubokom na stotine miliona evra svega onoga što je on zgrnuo za sebe, ali ne samo on nego i ljudi koji su radili sa njim.

Isto tako, predstavnicima Agencije za sprečavanje korupcije ne sme da bude vrhunac interesovanja, to koliko je stotina hiljada evra, tačnije budžetskog novca proneverio Vuk Jeremić na svoja skupa putovanja, na luksuziranje na razne načine jer je i to kap u moru miliona koji su stigli od belosvetskih lopova i osuđenih kriminalaca.

Danas je borba protiv organizovanog kriminala principijelna i beskompromisna. Sprovodi se do kraja i mi insistiramo da bude takva jer danas od te borbe praktično zavisi da li ćemo imati državu i kakvu ćemo mi imati državu.

Ono što je najvažnije pre svega zbog građana Republike Srbije da razjasnimo još jednom šta je to što mi praktično branimo i zašta se borimo u celoj ovoj situaciji. Mi sada branimo našu državu, našu Srbiju, hoćemo li je imati, da li će ona postojati ili ne. Oni koji pokušavaju da uklone Aleksandra Vučića i to da ga fizički uklone s obzirom da su mu spremali snajper jer ni na jedan drugi način ne mogu da mu stanu na put, oni njega ne mogu politički da uklone s obzirom da je to čovek koji ima nikad veću podršku naroda, ti isti ljudi pokušavajući da uklone Aleksandra Vučića nama građanima Republike Srbije pokušavaju da oduzmu i vakcinaciju, po kojoj smo prvi u Evropi, što je neposredna zasluga i lični uspeh Aleksandra Vučića. Pokušavaju da nam oduzmu ekonomiju i da nam naruše ekonomiju koja je na tako visokom nivou zahvaljujući upravo Aleksandru Vučiću, reč je o stotinama hiljada novih radnih mesta. Pokušavaju da nam unište infrastrukturu na koju smo čekali po više desetina godina i tu mislim i na auto-puteve i na železnicu i na avio saobraćaj i sve one kliničke centre, domove zdravlja i sve one nove bolnice i nacionalno-tehnološke parkove. Bolje rečeno, pokušavaju da nam oduzmu život. Jednom rečju, pokušavaju da oduzmu sve ono što je napravljeno i urađeno u Republici Srbiji, ali pokušavaju da oduzmu i njenu budućnost.

Ukoliko mi moramo da biramo između Srbije koja postoji sa jedne strane i koja je u prilici da obezbedi bolju i sigurnu budućnost za našu decu i otimačine za novac, za vlast, za moć, večito gramzivih, nezasitih pojedinaca kojima je Aleksandra Vučić nepremostiva prepreka u nameri ostvare ono što su naumili, tu dileme nema. Poštena Srbija je uvek uz svog predsednika Aleksandra Vučića, a poslanička grupa SNS je uvek tu u prvim redovima. Ono što je bitno da će poslanička grupa SNS u danu za glasanje podržati sve one predloge koji će na najbolji mogući način doprineti uspešnosti ove borbe. Hvala vam.
Uvaženi predsedavajući, poštovana premijerko, poštovani članovi Vlade, iskoristila bih ovu priliku da postavim pitanje potpredsednici vlade, ministarki kulture i informisanja gospođi Maji Gojković, povodom, slobodno mogu reći lažne afere koja je odjeknula prethodnih dana u medijima i koja je plasirana od strane onih medija kojima nije za cilj da se zna istina, već da se na sve načine potisnu i vaši rezultati, rezultati vašeg rada, rezultati predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Naime, ovog puta je na meti bio Prirodnjački muzej u Beogradu. Kada je reč o toj temi imamo prosto dve kontradiktorne stvari, s jedne strane imamo te pompezne naslove bez ikakve suštine, praktično, a sa druge strane imamo nacrt zakona o muzejskoj delatnosti i javna rasprava koja je održana prethodnih dana kada je reč o tom nastanku zakona, jasno nam kaže da je Prirodnjački muzej u Beogradu republička ustanova kulture, taj status ima u ovom trenutku i da je to status koji će sutradan kada nacrt zakona prođe svu zakonsku proceduru i dođe u Skupštinu, da je predviđeno i tim nacrtom zakona da Prirodnjački muzej u Beogradu bude republička ustanova kulture.

U pojedinim naslovima se praktično pojavilo da Prirodnjačkom muzeju u Beogradu sledi gašenje u godini jubileja, da gubi svoj status republičke ustanove kulture i to su brže bolje dočekali pojedini opozicioni mediji pa su se brže bolje oglasili po toj temi. Išli su toliko daleko u svom neznanju i informisanosti da su jednu ustanovu kulture izjednačili sa pojedinim građevinskim objektima, ili kojekakvim zgradama. Vi ste se juče zvanično posle sastanka obratili saopštenjem, ali mislim da je jako bitno da zbog građana Republike Srbije još jednom iz prve ruke čujemo šta je praktično istina, kada je reč o ovoj temi, jer smo i jutros bili svedoci da se nije prestalo sa pisanjem i spinovanjem, kada je reč o ovoj temi.

Drugo pitanje se odnosi na premijerno emitovanje filma „Dara iz Jasenovca“, koji je, to još jednom moram da napomenem, snimljen uz veliku podršku i inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića koji je imao i volje i želje i hrabrosti da se odluči na jedan takav potez, jer imajte na umu da do dolaska Aleksandra Vučića na vlast mi nismo govorili o svim ljudima koji su svoje živote dali za našu otadžbinu, i praktično, posle svih događaja u kojima su stradali Srbiji sećali u tišini. Mi do Aleksandra Vučića nismo govorili ni o Jasenovcu, ni Oluji, ni o Bljesku, ni o Paštriku, ni o Košarama, ni o NATO bombardovanju. To su teme o kojima se do dolaska Aleksandra Vučića nije govorilo.

Danas sa ponosom i uzdignute glave govorimo o svim onim datumima i događajima koji su vezani za patnju i stradanje srpskog naroda. Iz tog razloga ovoj je samo jedan i te kako težak film, ali, koliko god da je težak on ima jednu snažnu poruku, to je da mi naše žrtve ni u jednom trenutku ne smemo zaboraviti, mi o našim žrtvama ne smemo ćutati, mi tuđe žrtve poštujemo, sa pijetetom se prema njima odnosimo, ali o našim žrtvama ni u jednom trenutku ne ćutimo.

Ovo je jedan važan napredak kada je reč o našoj filmskoj industriji, a podsetimo se još 2015. godine, sada predsednika, a tadašnji premijer je uveo velike podsticaje kada je reč o filmskoj industriji, pa je moje drugo pitanje vezano za to šta mi možemo u narednom periodu očekivati po tom pitanju. Hvala.
Uvažena predsedavajuća, poštovana ministarko sa saradnikom, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije.

Danas raspravljamo o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu i praktično sve izmene koje su sadržane u ovom predlogu zakona su sa ciljem obezbeđivanja efikasnije i delotvornije primene samog zakona. Ovo je zakon na koji čekamo jako dugo, već skoro dve decenije. Prethodna Vlada je prva Vlada koja je izašla sa konkretnim nacrtom ovog zakona.

Ono na šta sam posebno ponosna je što je i ovaj zakon, kao i sijaset drugih zakona o kojima smo već govorili i o kojima ćemo tek govoriti upravo pokazatelj odlučnosti SNS da se suprotstavi korupciji. Sigurna sam da je ovaj zakon trebao biti i ranije usvojen, pre svega zbog te negativne atmosfere koja se stvara u društvu kada mi licitiramo na temu ko je korumpiran, a ko nije i kada pojedine osobe targetiramo kao korumpirane.

U situaciji smo da se za pojedine osobe govori da svoju imovinu nisu stekle na legalan način, a suštini nije tako. Ono što je jako bitno je da se ovaj zakon primenjuje bez ikakvih selektivnosti, dakle odnosi se na sve građane Republike Srbije. Svi možemo biti na udaru jednog ovakvog zakona. Ali ako bismo posmatrali na primeru političara i možda tako najlakše možemo da uočimo šta je predmet jednog ovakvog zakona, sa jedne strane vi imate ljude koji su u ovaj posao bavljenja politikom ušli sa recimo jednom nekretninom, dakle, jednim stanom i izašli iz ovog posla sa tim istim jednim stanom. A postoje i oni koji su za samo par godina provedenih na nekim odgovornim i rukovodećim pozicijama u državi stekli ne samo više desetina stanova, već su stekli i prihod od preko pola miliona evra. Upravo je to ono što je predmet jednog ovakvog zakona, da se ispita ona imovina za koju postoje indicije da nije stečena na pošten način i da nije srazmerna prihodima.

Ukoliko mi nadležnom državnom organu, kao što je recimo Poreska uprava ili Agencija za sprečavanje korupcije, s jedne strane prijavimo da imamo prihode u odgovarajućem iznosu, a sa druge strane posedujemo imovinu koja nije srazmerna tim prijavljenim prihodima, pa imamo vile u najluksuznijim delovima grada, pa pojedinci imaju stanove, čak i više desetina stanova, pa imaju najluksuznije automobile, e upravo to treba da bude predmet jednog ovakvog zakona.

Ovo je zakon koji jača pravni sistem Republike Srbije, a ono što je posebno bitno je da doprinosi odgovarajuća sredstva u budžet Republike Srbije. Oporezivanje imovine čije se poreklo praktično ne može dokazati, opravdati zakonitim prihodima u suštini predstavlja snažno sredstvo u borbi protiv korupcije. Naš cilj jeste da u Srbiji stvorimo snažan i efikasan antikorupcijski mehanizam koji praktično do 2012. godine nije postojao. Čak i ono što je postojalo bilo je u najmanju ruku obezvređeno.

Naš cilj je da stvorimo jedan snažan i jak antikorupcijski mehanizam. U interesu onih koji su do 2012. godine stvarali državne sistem jeste da oni budu neefikasni i da se ne bore protiv korupcije. Imamo sijaset sumnjivih situacija. Pa svakako da je sumnjiva pozadina milionskih prihoda koji su uplaćivani na račun nevladine organizacije pod nazivom „Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj“ koju je osnovao Vuk Jeremić. Sam naziv organizacije kaže „Centar za međunarodnu saradnju“, ali se postavlja pitanje sa kim je sarađivao. Sarađivao je sa kriminalcima, poput Patrika Hoa koji je pravosnažno osuđen za pranje para i korupciju ili njegov prijatelj Lozoja, kome se na teret stavljaju različite finansijske malverzacije, kao što su poreske prevare i primanje mita.

Upravo su to bili glavni finansijeri obe pomenute organizacije. Pa kako će Dragan Đilas objasniti to što poseduje 25 miliona evra u nekretninama, za koje je priznao da ih poseduje? Pa smo juče čuli kako je 2005. godine napravio pare, kako kaže – napravio pare, a 2004. godine je ušao u politiku. Pa smo čuli da je prao prozore. Sada se postavlja pitanje šta je on to tačno prao i koliko to prozora treba oprati da se stekne samo onih 25 miliona za koje je priznao da ih poseduje. Između ostalog, ako je već stekao sve, kako kaže, na legalan način, pa zašto onda on i njegov brat prebacuju pet miliona evra u Švajcarsku. I tu ne morate da budete ne znam ni ja kakav poreski stručnjak pa da shvatite da je suština takvog jednog delovanja u suštini skretanje teme sa porekla tog novca i vlasništva, jer u suštini ono čime se oni služe jeste prebacivanje vlasništva sa jedne osobe na drugu i prebacivanje imovine sa jedne osobe na drugu.

E zbog takvih situacija nam je bio potreban jedan ovakav zakon. Ovo je jedna jako delikatna i osetljiva tema i trebala nam je politička hrabrost i politička volja da se izglasa jedan ovakav zakon. Upravo je predsednik Aleksandar Vučić pokazao da ima i volju i hrabrost i čak već više puta je istakao da želi da bude prvi na toj listi osoba čija će se imovina ispitivati, poreklo imovine utvrđivati.

Moram da podsetim i sve vas na čitavu buku koja je nastala u julu prošle godine kada je Uprava za sprečavanje pranja novca koja funkcioniše pri Ministarstvu finansija najavila kontrolu finansijskog poslovanja i transakcija pojedinih organizacija, institucija i pojedinaca. Nastala je čitava histerija i buka kako je to targetiranje pojedinih osoba, kako je to zastrašivanje, a ljudi su praktično samo radili svoj posao i sprovodili uobičajene aktivnosti koje su im inače u opisu posla.

Upravo smatram da će ovaj zakon ne samo ojačati naš poreski sistem, već će stvoriti jedan mehanizam u kome građani Republike Srbije osećaju pravdu, gde će se sprečiti zloupotrebe, a upravo je to ono na čemu mi radimo još od 2012. godine. Ja lično smatram da je suština jednog ovakvog zakona da građani Srbije osete benefit, a svakako hoće jer ćemo imati veći priliv u budžet Republike Srbije, pa ćemo imati i veću količinu novca sa kojom možemo da dalje radimo i gradimo Srbiju. Hvala.
Uvaženi predsedavajući, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije.

Pred nama je već dugoočekivani Predlog odluke o usvajanju kodeksa ponašanja narodnih poslanika. Iako se na usvajanje kodeksa čeka već duži niz godina zbog nesuglasica i opstrukcija od strane opozicionih poslanika od 2014. godine, u Narodnoj skupštini Republike Srbije sam kodeks do danas nije usvojen.

Kodeks sadrži detaljan niz etičkih pravila kojima se definiše jasan okvir u sklopu kojeg narodni poslanici moraju obavljati svoje aktivnosti, doprinosi jačanju političkog kredibiliteta i kao formalni dokument daje jasne smernice o prihvatljivom i neprihvatljivom ponašanju narodnih poslanika, i doprinosi stvaranju političkog ambijenta koji se zasniva, pre svega, na pristojnom, na tačnom, na transparentnom, na poštenom i ispravnom ponašanju narodnih poslanika.

Usvajanje kodeksa ponašanja narodnih poslanika je i očekivano s obzirom da se Srbija nalazi na evropskom putu, u procesu pristupanja Republike Srbije EU, te se intenzivno radi na primeni evropskih standarda i usklađivanju naših principa, propisa i zakona sa zakonima EU.

Kodeks ponašanja narodnih poslanika usvaja se sa ciljem da se etički standardi narodnih poslanika podignu na jedan viši nivo čime se povećava poverenje građana Republike Srbije u parlament i nepoštovanjem tih vrednosti sadržanih u kodeksu se direktno podriva ugled Narodne skupštine Republike Srbije.

Kodeks sadrži osnovna načela, opšte etičke vrednosti i pravila ponašanja kojih se svi mi narodni poslanici moramo pridržavati u svom radu u odnosu sa drugim narodnim poslanicima, institucijama i društvom. Obuhvata javnost rada, nadzor nad primenom kodeksa, praćenje poštovanja odredbi kodeksa i mere u slučaju povrede istog.

U tom smislu svi mi smo prilikom stupanja na dužnost narodnog poslanika svečano položili zakletvu i tom prilikom se obavezali da ćemo nastupati i delovati u skladu sa Ustavom Republike Srbije, u skladu sa Zakonom o Narodnoj skupštini, Poslovnikom o radu, u budućnosti u skladu sa kodeksom o ponašanju narodnih poslanika i svim ostalim važećim pravnim aktima.

U tom smislu svi mi u svakom trenutku moramo imati na umu da smo mi narodni poslanici, da smo legitimno izabrani predstavnici građana i da smo ovde upravo zbog njih, da u direktnom i neposrednom kontaktu sa njima i u poslaničkim kancelarija i na tribinama i na drugim mestima javnog okupljanja uvek budemo na usluzi našim građanima. Njihove ideje, njihove predloge i njihove sugestije mi moramo afirmisati pred nadležnim radnim telima. Upravo je to sadržano ovim kodeksom.

Kodeks predviđa da je poslanik u obavezi da redovno održava otvorene veze sa društvom i da sarađuje sa svim predstavnicima društva.

Jedan od osnovnih principa je i princip zalaganja za opšti interes koji podrazumeva da će narodni poslanici u svom radu nastupati i zalagati se za javni interes, za interes nacije i građana koje predstavljaju, bez ikakve težnje za zadovoljavanjem nekih ličnih, finansijskih ili materijalnih interesa za sebe, svoje bližnje ili neko drugo lice. To praktično znači da lični, materijalni, interes grupe ili interes političke partije kojoj narodni poslanik pripada ne sme biti iznad javnog interesa.

Ne sme postojati diskriminacija ni po kom osnovu i poslanik u svom nastupanju mora imati jednak odnos prema svima. To znači da je u kodeksu sadržano poštovanje ljudskih prava i zabranjuje se pozivanje i na pol i na starost i na rod i na nacionalnu i versku pripadnost i na političko opredeljenje prilikom odbrane odgovarajućih argumenata i trebamo nastupati bez ikakvog zadiranja u lični i privatni život.

Predviđeno je da se svaki narodni poslanik mora uzdržavati od upotrebe poverljivih informacija do kojih dolazi prilikom obavljanja ove funkcije takođe radi ostvarivanja lične koristi za sebe ili svoje bližnje.

Ono što je jako bitno i na šta svi posebno trebamo obratiti pažnju to je poštovanje opštih etičkih vrednosti. To je, pre svega, istina kao temeljna vrednost, zatim pravičnost i poštenje, nepristrasnost i odgovornost, integritet, otvorenost i dostupnost. Svi mi narodni poslanici svojim ličnim primerom moramo biti uzor etičkog ponašanja nosioca bilo koje javne funkcije.

Kodeks podrazumeva i da izbegavamo upotrebu reči, gestova ili drugih radnji koje mogu biti uvredljive, kojima se vređa ljudski ugled i dostojanstvo, ali i uvredljive i neprikladne izjave kojima se vređa ugled parlamenta.

Dužni smo da ne koristimo mobilne telefone ili druga sredstva, ne samo mobilne telefone, na način koji ometa tok Narodne skupštine.

Kodeksom je zabranjeno i unošenje obeležja i simbola političkih partija ili stranih država, osim simboličnih obeležja političkih partija, a toga smo bili svedoci u prethodnim danima.

Mislim da svi mi moramo imati na umu da smo poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije, koja je nezavisna i suverena država i koja se nalazi na evropskom putu.

Kodeks propisuje i da izabrani predstavnici neće koristiti prednosti obavljanja poslaničke funkcije u cilju ostvarivanja vlastitih direktnih ili indirektnih interesa i da će poštovati sve važeće propise koji se odnose na ograničavanje istovremenog obavljanja dve ili više nespojivih funkcija.

Ukoliko bilo ko od nas ima neposredan ili posredan lični interes o temi ili o stvari o kojoj se raspravlja ili odlučuje u Narodnoj skupštini Republike Srbije, dužan je da pre početka rasprave ili pre početka odlučivanja o tome obavesti pisanim ili usmenim putem predsednika Narodne skupštine.

Kodeks nas obavezuje da se uzdržavamo od svih aktivnosti koje se mogu okarakterisati kao podmićivanje i obavezuje nas da se aktivno uključimo u sve oblike razotkrivanja korupcije.

Kodeksom je predviđeno i da narodni poslanici neće primati poklone, osim prigodnih, simboličnih, protokolarnih poklona i o tome smo dužni da obavestimo predsednika Narodne skupštine.

Ni na koji način ne smemo podsticati druga lica da krše odredbe ovog kodeksa i sa poštovanjem moramo da se odnosimo prema svim zaposlenim licima u Narodnoj skupštini Republike Srbije, bez ikakve diskriminacije. Osim toga, ne smemo od drugih lica da zahtevamo da preduzimaju određene aktivnosti u cilju ostvarivanja naših interesa.

Dužan je narodni poslanik da nadoknadi svu materijalnu štetu koju je namerno ili iz krajnje nepažnje naneo Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Ono što je bitno je da se od svih nas očekuje da u svom radu nastupamo javno i da podstičemo svaku otvorenost prema javnosti.

Nadzor nad primenom kodeksa ima Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i ukoliko postoji ikakva indicija o povredi kodeksa i predsednik Narodne skupštine i svi mi narodni poslanici možemo nadležnom Odboru podneti prijavu o povredi kodeksa, pri čemu Odbor odlučuje o daljim aktivnostima, da li je prijava potpuna ili nepotpuna, da li postoji potvrda o povredi odredbi kodeksa, da li su navodi podnosioca prijave osnovani ili nisu.

Odbor donosi odluku o povredi kodeksa i za nepoštovanje kodeksa izriče se mera opomene ili javne opomene koja će biti istaknuta na sajtu Narodne skupštine Republike Srbije u trajanju od 30 dana.

Poslanik parlamenta u svakom trenutku i na svakom mestu, što znači i unutar i izvan parlamenta, mora da se ponaša na način koji održava ugled i dostojanstvo ovog visokog doma i da svojim aktivnostima utiče na očuvanje duha parlamenta.

Sve pomenuto me je samo dodatno inspirisalo da se osvrnem na radnje i aktivnosti kojih smo bili svedoci u prethodnom periodu i na one narodne poslanike i funkcionere čije se ponašanje i te kako kosi sa odredbama ovog kodeksa.

Da krenemo od glasnogovornice Dragana Đilasa Marinike Tepić, koja, iako je do sada promenila čak šest stranaka, ali nikada do sada nije imala ovako bogatog šefa, koji je sam priznao da poseduje 25 miliona evra u nekretninama i za čijih je 619 miliona sada već čuo ceo svet, ali pošto je on čovek o kome se ne govori, mene samo jedna stvar interesuje. Da li je on čovek o kome se ne govori samo po pitanju Mosta na Adi ili je on čovek o kome se ne govori po pitanju svake korupcionaške afere koja se vezuje za njegovo ime? U tom slučaju bi smo morali da imamo sud koji bi radio samo za njega i koji bi nama izdavao rešenja kojima nam se zabranjuje da pominjemo lik i delo tog čoveka, ali da se vratimo na Marinike Tepić.

U interesu građana Republike Srbije radi tako što svoj potpis stavi na papir i lažno optuži srpski narod za genocid u Srebrenici, jedino što ne znam koja je u tom trenutku politička partija bila u njenoj sferi interesovanja?

Svoje znanje i iskustvo je sticala napuštajući svoje stranačke kolege i partijske saradnike odmah nakon izbornih neuspeha, a svakako će ostati upamćena i kao najneuspešniji pokrajinski sekretar. Tu dolazimo do onog dela koji se odnosi na korišćenje i zloupotrebu funkcije u cilju ostvarivanja ličnih i vlastitih interesa.

Kao pokrajinski sekretar za omladinu i sport nenamenski je trošila budžetska sredstva u cilju ostvarivanja ličnih i privatnih interesa, te je tako inspekcija utvrdila da je finansirala jedan fitnes klub koji praktično i ne postoji, jer se na adresi pomenutog fitnes kluba nalazi privatna kuća u kojoj čak i nema teretane. Da li je to princip zalaganja za opšti interes, za javni interes, za interes nacije, za interes građana Republike Srbije?

Ostavila je praznu kasu i najuspešnije naše mlade sportiste bez nagrade i tu dolazimo do onog dela koji se odnosi na diskriminaciju, na jednako ponašanje prema svim građanima Republike Srbije, ali je zato davala novac za one klubove koji su u njenoj sferi interesovanja, iako su ti klubovi igrali u beton ligama.

Dalje, kada govorimo o koruptivnoj družini u opozicionim krugovima, opet se sve vezuje za glasnogovornicu Dragana Đilasa. Jedan od njenih prvih saradnika u Ligi socijaldemokrata Vojvodine, narko diler i čovek koji je od ranije poznat policiji, je bio zadužen da iseli novinara iz Pančeva, jer je taj čovek za Mariniku Tepić nepodoban. Tako ona radi u interesu građana Republike Srbije.

Ono što nam nije poznato od kada tačno datira to njihovo poznanstvo i koliko je on profitirao u periodu dok je ona bila pokrajinski sekretar za omladinu i sport.

Danas ta žena presreće ljude po Srbiji, upada u krugove brojnih fabrika, javnih preduzeća, kako bi plasirala koju lažnu informaciju, jer je ipak stručnjak za sve. Žena drži konferencije za štampu ispred kovid bolnice dok se ljudi bore za život.

Kada je reč o kovid bolnici u Kruševcu, plasirala je lažne informacije i plasirala je fotografije bolnice koja je u izgradnji dan nakon što je bolnica zvanično otvorena. Ona nije jedina.

Vuk Jeremić će svakako ostati upamćen po primitivizmu i nazadnosti uticaja na javni život i građane Republike Srbije. Čovek koji je iskoristio položaj ministra spoljnih poslova Republike Srbije kako bi sebi izlobirao mesto predsednika Skupštine UN i pri tom nije ništa uradio u javnom interesu, već je tu poziciju iskoristio isključivo za ličnu promociju i kako bi nedozvoljeno sticao sredstva za svoj Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, organizacija koja je dobila tri miliona evra donacija, a da su pri tom donatori sakriveni od očiju javnosti. Da li je to princip zalaganja za opšti interes?

Ovo bismo mogli da posmatramo kao princip zalaganja za opšti interes samo po računici Miroslava Aleksića koji kad od dinara oduzima dolare dobije rezultat u evrima i koji je kao narodni poslanik bio spreman da dođe u dom Narodne skupštine samo kako bi se upisao na spisak i primio putne troškove a da pri tom ne uđe i ne diskutuje sa ostalim narodnim poslanicima, već samo povremeno iskoristi mikrofon u holu Narodne skupštine za plasiranje besmislica i za ličnu promociju.

Kao predsednik opštine Trstenik, u trenutku kada je čuo da postoje naznake za izgradnju Moravskog koridora, kupovao je parcele i sadio voćnjake. Valjda smatrao da će profitirati kasnije od prodaje tih istih parcela. Slučajno, dok je on bio predsednik opštine Trstenik, njegovi tast i tašta su bili u nadzornom i upravnom odboru jedne fabrike u Trsteniku. Tako opozicioni političari rade u interesu građana Republike Srbije.

Srpska napredna stranka u interesu građana Republike Srbije i radi i gradi. Samo u ovom trenutku, i pored cele situacije sa korona virusom, imamo čak četiri gradilišta, četiri infrastrukturna projekta. Radi se na Moravskom koridoru, radi se auto-put Ruma-Šabac-Loznica, Požega-Preljina i Kuzmin-Sremska Rača. Ni od jednog projekta se nije odustalo. Nije se odustalo ni od rekonstrukcije Infektivne klinike, čiji se završetak radova očekuje u aprilu naredne godine. Ono što je jako bitno da se nijedan investitor nije povukao ni odustao od planirane investicije.

Pored cele situacije sa korona virusom, mi podižemo plate, podižemo penzije, imamo nikad veći budžet za kapitalne investicije. Budžetom za 2021. godinu, predviđeno je povećanje penzija od 5,9%, povećanje plata u javnom sektoru od 5%, povećanje minimalne zarade od 6,6% i paralelno sa tim smanjenje opterećenja na zarade za 0,6%, što je jako značajno za poslodavce, povećanje neoporezivog dela dohotka sa 16.300 na 18.300.

Ako bih se osvrnula samo na ono što je u proteklih 10-ak dana urađeno u Republici Srbiji, jasan je pokazatelj kako SNS radi u interesu građana Republike Srbije – postavljen je kamen temeljac za novu japansku kompaniju u Inđiji „Tojo Tajers“, isplaćena je jednokratna pomoć penzionerima u iznosu od 5.000 dinara, otvorena nova kovid bolnica u Kruševcu koja je izgrađena u rekordnom roku za samo četiri meseca i otvoren je državni data centar u Kragujevcu, zahvaljujući kom Srbija postaje zemlja sa najmodernijom bazom podataka.

Kada je reč o zaštiti dostojanstva Narodne skupštine Republike Srbije, cilj je da se pre svega suzbiju sve aktivnosti i postupci svih narodnih poslanika koji urušavaju dostojanstvo ovog visokog doma. Ne smemo da dozvolimo da se ikada više ponovo nemili događaji poput vređanja, poput ponižavanja, omalovažavanja i verbalnog nasilja u ovom visokom domu. Ovo je mesto gde se isključivo govori snagom argumenata i činjenica.

Dostojanstvo ovog visokog doma narušava se kada Boško Obradović upadne ovde sa pištaljkom, kada zastavom udara u vrata Narodne skupštine, kada fizički nasrće na narodne poslanike, kada fizički nasrće na predsednicu Narodne skupštine, kada narodne poslanike gađa kompjuterskim mišem, kada cepa sakoe poslanicima, kada unosi kamen u ovaj visoki dom.

Setimo se Saše Radulovića koji je ovde dolazio sa gitarom. Dok su narodni poslanici stajali uz himnu „Bože pravde“ jer se završavalo tada jesenje zasedanje, on je u holu Narodne skupštine pevao i svirao uz pesmu „Pada vlada“.

Setimo se šta je sve radio Srđan Nogo. Pozivao je ljude da nasilno upadnu u ovaj visoki dom.

Da li je to očuvanje dostojanstva ovog visokog doma? Da se na posao, jer ovo jeste naše radno mesto, dolazi sa peintbol puškama i praćkama i da se građani Republike Srbije pozivaju da dođu na puškaranje na buduće narodne poslanike?

Dom Narodne skupštine mora biti mesto u kome se odvijaju teške i argumentovane rasprave, u kojima se diskutuje i debatuje, a ne birtija u kojoj se vređa, psuje, pljuje i dovikuje i tome moramo stati na put. To je neprimereno i nedopustivo u parlamentu, u najvišem zakonodavnom telu jedne države. Usvajanjem kodeksu ponašanja narodnih poslanika će se upravo tome stati na put, te će poslanici SNS svakako podržati predloženi kodeks ponašanja narodnih poslanika. Hvala.
Poštovana predsedavajuća, poštovani ministre sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, danas kada je pred nama ovako ozbiljan i obiman set zakona, javila sam se da govorim o nekima od njih, a svakako da ću u danu za glasanje podržati predloženi set zakona.

Na samom početku osvrnula bih se na Zakon o fiskalizaciji koji je u primeni već skoro punih 15 godina, tačnije od 1. januara 2005. godine, ali je zbog razvoja tehnologija neophodno izvršiti određena unapređenja i praktično omogućiti savremeniji pristup koji ide u korak sa razvojem tehnoloških procesa, a sve sa ciljem suzbijanja sive ekonomije, bržeg i efikasnijeg rada poreske uprave i efikasnijeg praćenja priliva poreskih prihoda u budžet Republike Srbije.

Novi sistem fiskalizacije obezbeđuje efikasnije praćenje i kontrolu onih poreskih obveznika kod kojih postoji rizik od izbegavanja plaćanja poreza, ali obezbeđuje uslove poreskoj upravi za efikasniju kontrolu i veći broj kontrola u samom sedištu poreskog sistema bez veće potrebe za terenskim kontrolama, a što je najznačajnije neće predstavljati dodatno opterećenje za privredu.

Iskoristila bih ovu priliku i da pohvalim Ministarstvo finansija koje se bavi izradom ovakvih sistemskih zakona koji doprinose sistemskom unapređenju naše zemlje. Kao što je ministar finansija i najavio, do 2022. godine se očekuje primena elektronskih faktora. Dakle, papirne fakture će biti prošlost, E fakture se uvode na zahtev privrede. To je pokazatelj da Srbija ide u korak sa savremenim svetom.

Kada je reč o borbi protiv sive ekonomije, a u tom cilju se organizuje i ova nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“, ja mislim da je suština da svi kod ljudi razvijamo svest o značaju tražnje i uzimanja fiskalnog računa prilikom svake kupovine. Na svakom tom fiskalnom računu nalazi se deo novca koji ide direktno u budžet Republike Srbije. I upravo to je novac od koga mi gradimo i bolnice, i domove zdravlja, i škole, i vrtiće, i puteve, i podižemo plate i penzije, i praktično svaki dinar koji ne uzmemo kroz jedan fiskalni račun je na našu štetu, na štetu građana Republike Srbije.

Postoje i oni koji bez stida i srama, jer za stid i sram ne znaju i koji su praktično mrzitelji ove vlasti, a predvođeni su Draganom Đilasom, pokušavaju da u Srbiji stvore takvu političku klimu kako bi se samo dodatno bogatili na uštrb građana Republike Srbije.

Pitam se - kome Đilasovi mediji plaćaju porez? Svaku situaciju, da li je reč o poslovanju neke firme, da li je reč o korona virusu, da li je reč o migrantskoj, o zdravstvenoj ili ekonomskoj krizi, oni koriste za plasiranje nekih lažnih vesti ili afera. Nisu se libili ni da zađu u prostorije „Prve Petoletke“ u Trsteniku. Plasirali su vest čija je sadržina potpuno izmišljena, a to je da se u prostorijama te fabrike po nalogu prethodnog gradonačelnika Kruševca, gospodina Bratislava Gašića, smeštaju migranti. To je vest čija je sadržina apsolutno izmišljena, a plasirana sa ciljem da se unese nemir među građane Trstenika. Moram da priznam da se Đilasovim sledbenicima u najmanju ruku čudne stvari priviđaju – droga u Moroviću i migranti u Trsteniku.

Ti ljudi kroz svoje medije konstantno plasiraju arsenal laži, pre svega, na račun predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, a potom i na račun svih nas koji svakodnevno ovde iznosimo relevantne i objektivne činjenice, a koje svakako njima ne idu u prilog i svakako da je na njihovu štetu to što mi svakog dana saznajemo po neku novu vest o trgovini, o bogaćenju i o transakcijama braće Đilas.

Ono što je najzanimljivije jeste da je Dragan Đilas sada čovek o kome se ne govori. Pošto je odlukom suda doneto rešenje kojim se pojedinim medijima zabranjuje da pišu o Draganu Đilasu i da pominju njegovo ime, mi dolazimo u situaciju da se ljudima zabranjuje da rade svoj posao. To su ljudi koji se bave istraživačkim novinarstvom. Dakle, pokušava da u Srbiju uvede verbalni delikt kao krivično delo i šta bi to bilo – krivično delo napada na lik i delo poštenog Dragana Đilasa? Sve i da se ne pomene njegovo ime, verujem da postoji toliko opisa koji bi direktno asocirali građane Srbije na lik i delo tog čoveka - srpski političar zvani 619 miliona ili srpski političar koji glumi da plače pred kamerama ili čovek koji je u Srbiju uveo rijaliti program ili čovek čiji mediji prikazuju teritoriju Republike Srbije bez Kosova i Metohije, vođa saveza za propast Srbije, čovek koji je najveći broj tužbi podneo protiv medija i političara, čovek koji svakome od nas sme da kaže šta želi, može na dnevnom nivou da nas vređa i ponižava u svojim medijima, a mi valjda treba da ćutimo i da klimamo glavom na sve to.

Svaki put kada se neko zapita zašto se ime Dragana Đilasa toliko puta pomene u Domu Narodne skupštine, iako on ovde nije fizički prisutan, neka baci pogled na njegove novine, na njegove portale i portale njegovih ortaka, a građani Srbije odlično znaju o kojim portalima se radi, i neka vide koliko je samo uvreda na dnevnom nivou izneseno, pre svega, na račun predsednika i na račun njegove porodice, a potom i na račun svih nas.

Osvrnula bih se i na Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, koji je praktično usklađen sa Zakon o digitalnoj imovini, ali bih iskoristila priliku da podsetim građane Republike Srbije da je, kada je u julu ove godine Uprava za sprečavanje pranja novca najavila finansijsku kontrolu poslovanja pojedinaca i institucija, u tom trenutku je nastala čitava buka i histerija od strane onih koji, poput čoveka o kome se ne govori, ne žele da iko kontroliše njihovo poslovanje, ne žele da iko ima uvid u to čime se oni bave, kako posluju, da li poštuju propise i da li plaćaju porez. To su ljudi koji misle da su nedodirljivi i koji, ono što je najzanimljivije, kritikuju i državu i vlast zato što sprovodi zakon.

Da svoje današnje izlaganje završim sa jednom lepšom temom, a to je projekat Beograd na vodi. O samom značaju tog projekta govori činjenica koliku podršku danas taj projekat ima od strane građana Republike Srbije. Na samom početku su ljudi bili skeptični i sam projekat je podržavalo svega 29% ljudi, a danas taj projekat podržava 70% građana Republike Srbije. To je najveće gradilište u Srbiji, i to je ono kako SNS radi i nastavljamo da radimo u tom smeru, da se borimo za zdravlje ljudi, za očuvanje ekonomije, za svako radno mesto i da radimo i gradimo Srbiju za našu decu. Živela Srbija!
Poštovani predsedavajući, poštovani ministre, koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, javila sam se da danas diskutujem i podržim tačku dnevnog reda koja se odnosi na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2020. godinu.

Na samom početku istakla bih da je rebalans budžeta nešto što je očekivano i neophodno, s obzirom na pandemiju Korona virusa i s obzirom na činjenicu da su dodatna sredstva opredeljena, a da nisu planirana prethodnim budžetom iz aprila ove godine. Opredeljena su dodatna sredstva za novozaposlena lica u zdravstvenim ustanovama, za jednokratnu pomoć zdravstvenim radnicima, za sav potrošni materijal koji se koristi u zaštiti i borbi od Korona virusa, a ono što takođe smatram značajnim jesu institucionalna ulaganja u zdravstvene ustanove i tu pre svega mislim na dve kovid bolnice od kojih se jedna nalazi u mom rodnom gradu, u Kruševcu, ali i obnova, rekonstrukcija i izgradnja domova zdravlja i bolnica koja je i ranije bila planirana, od koje se nije odustalo i koja u ovom trenutku predstavlja imperativ.

Kao neko ko je poslovno orjentisan ka privredi, tačnije ka Privredinoj komori Srbije, regionalnoj Privrednoj komori Kruševac i koja je u stalnoj komunikaciji sa privrednicima sa teritorije Rasinskog okruga, a najintenzivnije za vreme trajanja vanrednog stanja, ja odlično znam koliko su im značile sve mere koje su dobili od strane države.

Srbija je uspela da privredi pruži brzu, efikasnu i efektivnu pomoć u neočekivanom naletu korona virusa, jer smo zahvaljujući ozbiljnoj i odgovornoj politici mi imali jaku ekonomiju i dalje imamo jaku ekonomiju i stabilne finansije.

Faktički smo imali dobru polaznu osnovu da damo hrabar odgovor na izazov koje se zove Korona virus. Mi smo jedna od malobrojnih zemalja sveta koja više od 10% svog BDP-a izdvojila za podršku ekonomiji, a ukupan obim ekonomske pomoći i privredi i stanovništvu iznosi 12,5% našeg BDP-a. Prvim paketom mera pomoći privredi mi smo sačuvali kičmu i stub naše ekonomije, a svim ostalim merama smo se osigurali da sutradan kada sve ovo prođe uhvatimo jedan snažan zamajac oporavka.

Zahvaljujući politici i teškim reformama koje je 2014. godine inicirao predsednik Aleksandar Vučić, a koje su građani Republike Srbije prepoznali i podržali, mi smo danas u prilici da se uspešnije borimo sa Korona virusom. Te reforme su nas i pripremile na ovu krizu i lično smatram da je sreća u čitavoj ovoj nesreći koja nas je zadesila što je pandemija nastupila u trenutku kada država raspolaže ekonomskim resursima i kada ima novca na državnim računima. Zamislite šta bi se dogodilo da je pandemija nastupila 2009. ili 2010. godine u vreme prethodne vlasti čija je politika sama po sebi imala dalekosežne negativne posledice.

U vreme onih koji su nam zatvarali fabrike, koji su samo u Kruševcu desetine hiljada ljudi ostavili bez posla, koji umesto da ulažu u zdravstvene ustanove, ulagali su u svoje privatne biznise, a umesto da se brinu o građanima Republike Srbije, brinuli su se isključivo samo o sebi i o svojim bankovnim računima.

Kao mladoj osobi posebno me raduje što su ovim rebalansom predviđena dodatna sredstva u okviru programa - "Moja prva plata" za mlade ljude bez radnog iskustva starosti do 30 godina.

Zbog svega što sam sada navela, ali i zbog većine o čemu su kolege koje su pre mene govorile, ja ću još jednom ističem, podržati ovaj predlog zakona. Hvala.