VEROLJUB MATIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Veroljub Matić je do sada četiri puta bio narodni poslanik. Prvi put je izabran za poslanika u desetom sazivu, od 2014. do 2016, zatim u 11. sazivu, od 2016. do 2020, u 12. sazivu, od 2020. do 2022. godine, te u 13. sazivu, od 2022. do 2023. godine.

U desetom sazivu bio je član Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

U 11. sazivu bio je član Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

U 12. sazivu bio je član Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, kao i zamenik člana Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije. Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 553 sata, sedam puta se obraćao u plenumu, nije učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 333 puta, i svaku put glasao “za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 102. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bio je deo poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE, član Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

U 14. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao 106. na listi Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine. U 14. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane.

BIOGRAFIJA

Rođen je 06.04.1953. godine. Živi u Koceljevi. Po zanimanju je diplomirani inženjer geodezije.

Od 2000. godine do 2004. bio je odbornik u Skupštini opštine Koceljeva.

Od 2004. do 2014. godine bio je predsednik opštine Koceljeva.

Od 2014. godine do danas predsednik je Skupštine opštine Koceljeva.

Od 2019. godine član je Saveta Akademije strukovnih studija Šabac.

Političku karijeru započeo je kao član Socijalističke partije Srbije, iz koje je isključen 1998. godine. Nakon toga, godinama nije bio član nijedne stranke, a njegovo političko delovanje bilo je u okviru Grupe građana Veroljub Matić koju je osnovao.

2013. godine Grupa građana Veroljub Matić donela je odluku o spajanju sa Srpskom naprednom strankom, te je od tada njen član.

U Srpskoj naprednoj stranci bio je kordinator za Mačvanski okrug, a trenutno je član Predsedništva Srpske napredne stranke i predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke Koceljeva.
Poslednji put ažurirano: 20.03.2024, 09:33

Osnovne informacije

Statistika

  • 6
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.10.2023.

Zahvaljujem.

Ja ću više taksativno navesti neke stvari koje su vezane za današnje tačke dnevnog reda, a prvenstveno za budžet, ulaganje budžeta republičkog, donekle i lokalnog, ali uglavnom republičkog. Čisto da se zna šta se radi i kako se radi i da li je to dobro za ovaj narod ili nije?

Krenuću od elektro snabdevanja. Gradiće se izgradnja krovnog trafoa, odnosno trafo stanice 100/20 kilovolti i onaj krovni trafo za jednu opštinu. Radiće se rekonstrukcija dalekovoda radi sigurnog i stabilnog elektrosnabdevanja opštine Koceljeva. Gradiće se 22 niskonaponske mreže na teritoriji opština Koceljeva, ono što je jako bitno za kvalitet snabdevanja kod građana.

U delu vodosnabdevanja dok se ne uradi vodosnabdevanje sa akumulacije stuba Rovni, rade se novi bunari, povećava se kapacitet zdrave i ispravne pijaće vode, radi se na novim istragama i postojećim izvorištima i na drugim izvorištima na celoj teritoriji opštine Koceljeva.

Trenutno se popravljaju rečni tokovi od poplava. Radi se regulacija reke Tamnave u Kamenici i Sveleovi. Radiće se regulacija korita reke Tamnave i Rasnice radi bolje zaštite od poplava, a ujedno će biti uređeno i priobalje odnosno to će biti uređeno na taj način da se može koristiti i kvalitetno za održavanje korita, za šetnju građana, za biciklističke staze, za jedan aktivan odmor i to će biti jedan lep i kvalitetan parkovski šetališni prostor. Mislim da će to ulepšati i taj deo opštine same Koceljeve, a mislim da će građani biti jako zadovoljni. Znači biće i praktično i lepo.

Počela je izgradnja regionalne deponije Kalinić. To jeste regionalna deponija. Mi smo tu kao opština osnivači, od početka smo tu i hvala Bogu da je krenula izgradnja. Inače, nemamo gde da odlažemo naš otpad, prvenstveno komunalni otpad i nadam se da ćemo vrlo brzo dobiti regionalnu deponiju u koju ćemo odlagati taj naš otpad i moći ćemo onda da proširimo našu delatnost na teritoriji opštine Koceljeva da i u drugim mestima skupljamo otpad kao što su Kamenica, Draginje, Sveleova i druga mesta gde jednostavno ćemo moći da omogućimo da građani odlažu otpad da preuzimamo i da to ide na regionalnu deponiju.

Dalje, trenutno se radi tržnica, pijaca u Koceljevi gde će biti omogućeno da kao zelena pijaca funkcioniše za opštinu Koceljeva za okolna mesta, kao i uređenje ukupnog tog prostora, tako da ćemo dobiti jedan kvalitetan prostor za tu vrstu delatnosti.

Želim da kažem nešto što je jako bitno, a to je da je izgrađeno obdanište. Potpuno novo obdanište koje po kapacitetu može da prihvati kompletno svu decu koja žele da idu u obdanište i da u tom objektu mogu da borave, a zna se da to obdanište ima kvalitet u smislu preuzimanja te dece i u vaspitanju dece.

Naravno, urađeno je dosta, renovirano je dosta škola, dom zdravlja, urađene su sportske sale u Donjem Crveljevu i Kamenici. Ono što je bitno, izgrađena je fabrika pirotehnike sa svim dozvolama i atestima. Možda je ona najkvalitetnija i najbezbednija u Evropi. Dobili su dozvolu i za probnu proizvodnju i primili su određen broj radnika. U narednom periodu prima se još radnika. Znači, dobili smo jednu proizvodnju koja je uglavnom izvozno orijentisana.

Počela je rekonstrukcija vatrogasnog doma, a dobiće se i novo vatrogasno vozilo tako da će kvalitet rada naših vatrogasaca, spasioca biti na višem nivou, što je dobro ukupno za sve građane naše opštine.

Državne institucije dobro i kvalitetno funkcionišu na teritoriji opštine Koceljeva, a posebno mi je drago, ukinuta 2005. godine, pre 18 godina, kada je bila neka druga vlast, kancelarija Ministarstva odbrane. Zna se da je opština Koceljeva ta koja je jedna od tih gde kažu da se rado ide u vojnike. Tako da ćemo do kraja godine dobiti kancelariju Minisitarsstva odbrane za teritoriju opštine Koceljeva tako da će naši građani koji su obveznici moći da koriste za svoje potrebe rad kancelarije.

Što se tiče poljoprivrede, to je jedna široka tema. Bila nam je ministarka u poseti kada smo imali skoro festival zimnice, mislim da je to jedan dobar i prestižan festival i verujte svake godine je sve bolje i bolje.

Dalje, ono što mi pokušavamo da radimo što se tiče seoskog područja, to je da povisimo kvalitet života na seoskom području, da omogućimo današnjim građanima koji žive na selu, koji se bave poljoprivredom imaju što bolje uslove za život, za rad i da sa time dižemo standard, a to je izgradnja puteva, elektrosnabdevanje, tamo gde je moguće vodu uraditi, telefone itd. i mislim da u tome uspevamo. Ja ću nešto kasnije konkretno navesti šta je to.

Još nešto što je jako bitno, sami smo svedoci da imamo vremenskih nepogoda vrlo često, tako da je protivgradna zaštita na tom području urađena pre dve godine vrlo kvalitetno, da mnogo bolje funkcioniše automatizovano, ali pored toga Mačvanski okrug, gde je i moja opština Koceljeva, dobili su mogućnost da dobiju 70% od cene polise osiguranja u poljoprivredi i na tome su naši građani jako zahvalni vama.

Dalje, ovaj deo možda i najviše interesuje građane moje opštine, a to su putevi i ulice. Počeće se vrlo brzo sa izgradnjom državnog puta Koceljeva, auto-put „Miloš Veliki“, koji je najkraća deonica do auto-puta od Koceljeve, tako da tom izgradnjom stanovništvo, građani i privreda dobiju brzu i sigurnu saobraćajnicu. To je nešto što podiže kvalitet rada i života u opštini Koceljeva. Uskoro kreće izgradnja ulice Žiće Dimitrijević u celoj njenoj dužini i u celom profilu. Raspisan je tender i uskoro se završava i radiće se u Koceljevi još 21 manja ulica.

Dalje, u seoskom području, gotovo u svim selima se radilo, radiće se veliki broj seoskih puteva gde je to nasušna potreba naših građana, jer imamo dosta tih puteva, zato što nam je selo razuđeno i mislim da će sa ovom izgradnjom dići kvalitet života u seoskom području.

Suma sumare, opština je veliko gradilište. Ubeđen sam da će narod prepoznati i da će 17. decembra glasati za svoju sadašnjost, bolju budućnost, odnosno glasaće za SNS. Zahvaljujem.

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 25.04.2023.

Zahvaljujem.

Poštovane koleginice i kolege, ja ću biti kratak. Imam neka tri pitanja.

Prvo, vezano za poljoprivredu. Ovde je bilo dosta reči oko eAgrara. Ja ću kratko o njemu. Bilo je ovde raznih mišljenja. Mislim da to treba prevazići i treba da se bavimo suštinom. Znači, za napredak poljoprivrede, za podsticaje koji treba da dođu na vreme, da ako dođu na vreme, da se iskoriste u poljoprivredu, da kako se borimo da dobijemo što veće iznose koje nam država daje, tako da dobijemo na vreme, a mislim da ćemo kroz eAgrar dobiti i tu brzinu koja nam do sada nije bila dobra strana.

Mislim da je eAgrar kvalitetan iskorak u funkciji registracije domaćinstava i konkurisanje za dobijanje određene državne pomoći koji se daju u poljoprivredu. Mislim da smo u tom delu dobili jedan ozbiljan iskorak i kvalitet.

Ono što je sigurno i u mojoj opštini i kod drugih da deo poljoprivrednika neće biti spreman da u toj digitalnoj ili elektronskoj komunikaciji može da odradi određene poslove.

Mi kao opština, odnosno opštinska uprava se opredelila da će za te koji ne budu bili spremni, da će ona umesto njih odraditi taj deo posla, tako da mi smo prevazišli taj problem gde eventualno određeni broj ljudi koji nije spreman da koristi nove tehnologije.

Smatramo da seljak ili poljoprivrednik trba da bude što više u njivi, u štali, u voćnjaku, a da mi koji se nalazimo u opštinskim institucijama treba da pomognemo tom našem proizvođaču da dobijemo što bolju i kvalitetniju hranu.

Dalje, ovde je bilo reči oko isplate premija osiguranja u poljoprivredi. Ja bih molio ministarku, s obzirom da ovo moje pitanje traje već dve, tri godine, a to je plaćanje 70% od premije osiguranja u poljoprivredi.

Moja opština i ja smo iz Mačvanskog okruga. Činjenica je da, pored drugih upravnih okruga koji su ugroženi vremenskim nepogodama, sigurno da je mačvanski okrug možda najugroženiji iz razloga što najveći deo mačvanskog okruga se naslanja na Drinu, a preko Drine imamo slabu protivgradnu zaštitu, tako da ona zona pored Drine objektivno je jako ugrožena i predlažem da, pored ostalih upravnih okruga, u tom povlašćenom položaju bude i Mačvanski okrug.

Nije ministarka tu, ali, svejedno, rekao bih nešto oko izmena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom. Jedna sjajna vest koju sam ja čuo danas, da je za regionalnu deponiju smeća u Kaleniću, da su otvorene ponude, da je postupak izbora izvođača radova na regionalnoj deponiji. Nadam se da neće to dugo potrajati, da će početi brzo izgradnja, da će ovih 11 opština i gradova koji učestvuju u regionalnoj deponiji Kalenić u smislu odvođenja svog otpada, odnosno smeća i da je to dobra vest za sve njih, pogotovo za moju opštinu koja praktično ima divlju deponiju, ima dosta divljih deponija. Nadam se da, ukoliko ovo bude prema onom kako je predviđeno, da ćemo uskoro biti u situaciji da taj naš otpad odvozimo na regionalnu deponiju, da divlje deponije saniramo, da možemo da proširimo našu delatnost ne samo na opštinske centre u smislu prikupljanja smeća, nego da to proširujemo i na druga seoska područja, jer sve više imamo otpada, smeća koje treba na kultivisan način prikupiti, obraditi i odvesti na regionalnu deponiju. Mislim da su to neke dobre vesti nadam se što se tiče i poljoprivrede i što se tiče Zakona o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom da je to nešto dobro za ovu Srbiju, a pogotovo za moj kraj.

Zahvaljujem.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 22.12.2022.

Zahvaljujem.

Poštovane koleginice i kolege, prvo pitanje koje ću uputiti je pitanje predsedniku Narodne skupštine. Kada će i koje mere preduzeti prema poslanicima koji u okviru člana 287. Poslovnika Narodne skupštine traže obaveštenja i objašnjenja, a iznose neistine, poluistine i netačnosti?

Svaki od nas poslanika koji koristi pravo iz člana 287. Poslovnika Narodne skupštine je u obavezi da nastupi sa istinitim informacijama. Na kraju, to je i moralna obaveza, to je i poštovanje ovog doma, to je poštovanje glasača, poštovanje naroda koje zastupamo u Narodnoj skupštini.

Navešću primer iznošenja neistina. Osmog ovog meseca, kolega Boško Obradović je postavio određena pitanja vezana za opštinu Koceljeva, gde je izneo niz neistina, pa ću neke i navesti. Rekao je da je kolektor u mestu Donja Crneljiva u opštini Koceljeva urađen od norveške investicije, što je neistina. To je rađeno od sredstava opštine Koceljeva u procentu od 50% i 50% od sredstava države, odnosno nadležnog ministarstva.

Sledeće, pomenuo je kolega Obradović šest deponija, što nije istina, postoji samo jedna deponija.

Dalje je navedeno da lokalna vlast u opštini Koceljeva rešava određenu problematiku pod pritiskom Dveri, što je opet neistina. To ću objasniti i biće svima jasno. Ja ću uzeti samo podatak poslednjih parlamentarnih izbora na teritoriji opštine Koceljeva. Na parlamentarnim izborima Dveri zajedno sa POKS-om ili delom, na teritoriji opštine Koceljeva osvojili su 3,6% glasova. Same Dveri verovatno su ispod 2% glasova, pa je pitanje da li neko sa 2% ili ispod 2% podrške građana može da vrši pritisak za određeno funkcionisanje bilo kojeg nivoa vlasti, pa i lokalne.

Iz tih razloga, ja želim da kažem da smo tu svi da sarađujemo, da radimo, a ne da iznosimo neistine. Hoću da kažem da lokalna vlast u opštini Koceljeva funkcioniše u jednoj dobroj meri. Naravno da uvek treba raditi, raditi i raditi za dobrobit građana i ove naše Srbije. Napomenuću dva primera.

Naime, 1. septembra počelo je da radi novo obdanište sa potpuno novom opremom koje okuplja tu omladinu, socijalizuje, priprema je za školovanje, za budućnost. To obdanište može da primi svako dete koje hoće da ide sa teritorije opštine Koceljeva da koristi usluge obdaništa.

Prekjuče je potpisan ugovor o izgradnji pijace sa tržnicom koja će da košta preko tri miliona evra i koja će da ima svoju jednu punu funkciju i višenamensku funkciju. Rade se putevi, ulice, elektrosnabdevanje itd. Naravno da treba raditi i više i jače.

Zato molim predstavnike Narodne skupštine da nađe načina da se to više ne dešava.

Želim da verujem da je kolega Boško Obradović pogrešno i netačno informisan i da je to razlog plasiranja neistina. Ako je to tako, molio bih ga da ubuduće povede računa. Jednostavno, svi smo tu da se poštujemo i da informišemo građane o istini. U svakom slučaju, hvala mu što mi je dao priliku da sa ovog mesta pravilno i istinito informišem javnost.

Imam još jedno pitanje, nisam siguran da ću da stignem, ali ću onoliko koliko budem stigao, zamoliti predsedavajućeg da mi da pola minuta da obrazložim. Pitanje je – kada će Vlada i Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva i vodoprivrede izmeniti uredbu o podsticajima u poljoprivredi u ruralnom razvoju na taj način da se u članu 9. stav 2…

(Srđan Milivojević: Vreme.)

…na kraju tog stava dodaju reči: „Mačvanski okrug“. To bi značilo da će Ministarstvo poljoprivrede podsticaje isplaćivati u iznosu od 70% od premije osiguranja u poljoprivrednoj proizvodnji za Mačvanski upravni okrug umesto dosadašnjih 40%.

Imam još obrazloženja, ali zahvaljujem.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 22.12.2022.

Zahvaljujem.

Poštovane koleginice i kolege, prvo pitanje koje ću uputiti je pitanje predsedniku Narodne skupštine. Kada će i koje mere preduzeti prema poslanicima koji u okviru člana 287. Poslovnika Narodne skupštine traže obaveštenja i objašnjenja, a iznose neistine, poluistine i netačnosti?

Svaki od nas poslanika koji koristi pravo iz člana 287. Poslovnika Narodne skupštine je u obavezi da nastupi sa istinitim informacijama. Na kraju, to je i moralna obaveza, to je i poštovanje ovog doma, to je poštovanje glasača, poštovanje naroda koje zastupamo u Narodnoj skupštini.

Navešću primer iznošenja neistina. Osmog ovog meseca, kolega Boško Obradović je postavio određena pitanja vezana za opštinu Koceljeva, gde je izneo niz neistina, pa ću neke i navesti. Rekao je da je kolektor u mestu Donja Crneljiva u opštini Koceljeva urađen od norveške investicije, što je neistina. To je rađeno od sredstava opštine Koceljeva u procentu od 50% i 50% od sredstava države, odnosno nadležnog ministarstva.

Sledeće, pomenuo je kolega Obradović šest deponija, što nije istina, postoji samo jedna deponija.

Dalje je navedeno da lokalna vlast u opštini Koceljeva rešava određenu problematiku pod pritiskom Dveri, što je opet neistina. To ću objasniti i biće svima jasno. Ja ću uzeti samo podatak poslednjih parlamentarnih izbora na teritoriji opštine Koceljeva. Na parlamentarnim izborima Dveri zajedno sa POKS-om ili delom, na teritoriji opštine Koceljeva osvojili su 3,6% glasova. Same Dveri verovatno su ispod 2% glasova, pa je pitanje da li neko sa 2% ili ispod 2% podrške građana može da vrši pritisak za određeno funkcionisanje bilo kojeg nivoa vlasti, pa i lokalne.

Iz tih razloga, ja želim da kažem da smo tu svi da sarađujemo, da radimo, a ne da iznosimo neistine. Hoću da kažem da lokalna vlast u opštini Koceljeva funkcioniše u jednoj dobroj meri. Naravno da uvek treba raditi, raditi i raditi za dobrobit građana i ove naše Srbije. Napomenuću dva primera.

Naime, 1. septembra počelo je da radi novo obdanište sa potpuno novom opremom koje okuplja tu omladinu, socijalizuje, priprema je za školovanje, za budućnost. To obdanište može da primi svako dete koje hoće da ide sa teritorije opštine Koceljeva da koristi usluge obdaništa.

Prekjuče je potpisan ugovor o izgradnji pijace sa tržnicom koja će da košta preko tri miliona evra i koja će da ima svoju jednu punu funkciju i višenamensku funkciju. Rade se putevi, ulice, elektrosnabdevanje itd. Naravno da treba raditi i više i jače.

Zato molim predstavnike Narodne skupštine da nađe načina da se to više ne dešava.

Želim da verujem da je kolega Boško Obradović pogrešno i netačno informisan i da je to razlog plasiranja neistina. Ako je to tako, molio bih ga da ubuduće povede računa. Jednostavno, svi smo tu da se poštujemo i da informišemo građane o istini. U svakom slučaju, hvala mu što mi je dao priliku da sa ovog mesta pravilno i istinito informišem javnost.

Imam još jedno pitanje, nisam siguran da ću da stignem, ali ću onoliko koliko budem stigao, zamoliti predsedavajućeg da mi da pola minuta da obrazložim. Pitanje je – kada će Vlada i Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva i vodoprivrede izmeniti uredbu o podsticajima u poljoprivredi u ruralnom razvoju na taj način da se u članu 9. stav 2…

(Srđan Milivojević: Vreme.)

…na kraju tog stava dodaju reči: „Mačvanski okrug“. To bi značilo da će Ministarstvo poljoprivrede podsticaje isplaćivati u iznosu od 70% od premije osiguranja u poljoprivrednoj proizvodnji za Mačvanski upravni okrug umesto dosadašnjih 40%.

Imam još obrazloženja, ali zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 08.09.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 108000.00 RSD 01.08.2022 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 37200.00 RSD 01.08.2022 -
Predsednik Skupštine Skupština opštine Koceljeva Opština Mesečno 0.00 RSD 19.08.2020 -
Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzioner) Republika Mesečno 77000.00 RSD 06.04.2018 -