Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Uglješa Mrdić

Uglješa Mrdić

Srpska napredna stranka

Govori

Zahvaljujem, gospodine Orliću.

Vama svaka čast kako vodite sednice Skupštine Srbije, jer nije lako voditi kada imate u delu opozicije ljude koji nemaju pojma ni gde se nalaze, ni o čemu se govori, ni koje su tačke dnevnog reda, a ne govorimo o poštovanju Poslovnika.

Pročitao sam i izanalizirao sam, za razliku od većine kolega iz opozicije, i predložene zakone i izveštaje. U danu za glasanje, to ću kao narodni poslanik liste Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve podržati.

Želim da pozdravim i prisutne goste.

Želeo bih i da pohvalim sve ono što je rekao prilikom obraćanja u ime Ministarstva odbrane potpredsednik Vlade i ministar odbrane, Miloš Vučević, što se tiče sporazuma u oblasti odbrane i bezbednosti. Naravno da podržavam svako ulaganje u vojsku, zato što se na taj način Srbija priprema ne da ratuje, nego da se odbrani ukoliko budemo došli u tu situaciju.

Isto tako, što se tiče drugih rezultata kada govorimo o ministarstvima i što se tiče i Ministarstva saobraćaja, građevine i infrastrukture, tu imamo konkretne rezultate.

Znate kako, danas se govori o Srbiji u kojoj se gradi, a za vreme bivšeg režima, do 2012. godine, govorilo se o Srbiji u kojoj se krade. To je velika razlika i to vide građani.

Dakle, nije više ona Srbija u kojoj se krade, sada, u zadnjih desetak godina imamo Srbiju u kojoj se gradi. Ne mogu da shvatim ove kritičare, šta je tu loše što se u Srbiji gradi? Zašto kritikujete ove projekte, i što se tiče pruge, svake nove pruge, rekonstrukcije? Šta je loše što od 2012. godine do danas imamo 381 kilometar novih autoputeva, što imamo izgrađeno i 134 kilometra nove pruge? Šta je tu loše?

Šta je tu loše kad vi niste imali nikakve rezultate, a pri tome se planira da se izgradi još 944 kilometara novih modernih autoputeva u Srbiji?

Šta je loše da se povezuju modernim saobraćajnicama Beograd i Subotica i Horgoš? Šta je loše da se povezuje Beograd sa Nišom? Šta, jel Niš nije Srbija, Subotica nije Srbija? To vam smeta.

Vama je Srbija, očigledno, govorim vama, predstavnicima lažne elite, krug dvojke u Beogradu. A, i kad govorimo o krugu dvojke u Beogradu, kad ste bili na vlasti ni tu ništa niste uradili.

Takođe, želeo bih da pohvalim izlaganje gospodina Duška Pejovića ispred DRI. Detaljno je objasnio predstavnicima opozicije šta su uradili. A kada govorimo o radu DRI i kada govorimo o nekim ovde pokrenutim temama, a tiče se i opštine iz koje dolazim, Vračara, i pričamo o vračarskom tunelu, kao prvo kad kažemo „havarija u vračarskom tunelu“, poručujemo opoziciji – nije bilo nikakve havarije, nije bilo nikakvog haosa, to je prikazano u jednoj televizijskoj seriji, a čak je i u samoj seriji na kraju, u poslednjim epizodama demantovano da je bilo havarije u vračarskom tunelu. Dakle, samo razdvojte realnost od televizijskih serija.

Dakle, naši građani žele da žive u realnosti, a realnost su ovi rezultati. Realnost je što ćemo imati do 2025. godine prosečnu platu na teritoriji cele Srbije oko 1.000 evra. To su rezultati.

Kad govorimo o Vračaru, Vračar je u prethodnom periodu bio popularan. Kad govorimo o havarijama i kad govorimo o oblasti kriminala i korupcije, naročito je bio popularan do 2016. godine kada je bivši režim Vračarom vladao po principu poštovanja kriminala i korupcije.

To najbolje ovde može da kaže i gospodin Pejović, jer 2016. godine kada je došlo do promene u opštini Vračar, kad je SNS sa koalicionim partnerima preuzela odgovornost, imali smo budžetsku inspekciju, potom internu, eksternu reviziju, kriminalističku policiju i na kraju DRI.

Na kraju je utvrđeno da je bivši režim od građana Vračara, tj. Beograda oteo 173 stana, 5,5 miliona evra nenaplaćenih potraživanja poslovnog prostora i, čini mi se, oko 5.000 nestalih kvadrata poslovnog prostora.

E, to je vračarska havarija. Ne vračarski tunel, nego to šta ste vi radili na Vračaru do 2016. godine, u Beogradu do 2013. godine, a u Srbiji do 2012. godine. Narodu je dosta tih vaših laži, obmana i vašeg kriminala i korupcije.

Mi se borimo protiv kriminala i korupcije i zato vama smeta i ono što se tiče i Agencije za sprečavanje korupcije. Vama, jednostavno, smeta ta Agencija, a da ne govorimo šta je ta Agencija, tada pod drugim nazivom – Agencija za borbu protiv korupcije, radila dok ste vi bili na vlasti.

Znam ja da to vas boli i znam ja da vas boli kad uvek nešto kažemo što se tiče konkretnih rezultata i predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Znam da vas bole ova ekonomska ulaganja, znam da vas bole ovi rezultati iz oblasti građevine i informacionih tehnologija, gospodine Jovanoviću, i da vas bole izveštaji ovih nezavisnih institucija. To vas boli zato što mi ovde konkretno danas imamo rezultate, a vama rezultati smetaju.

Vama, u stvari, kada analiziramo vaše govore, najviše smetaju dve stvari, a to je predsednik Aleksandar Vučić i Srbija, zato što vam smeta ova politika mira i stabilnosti i ova politika stabilne budućnosti svih građana Srbije koju uspešno vodi naš predsednik Aleksandar Vučić.

Zahvaljujem.
Poštovani predsedavajući, gospodine Orliću, očigledno je da su neki poslanici opozicije opterećeni SNS koja je u dva minuta sedam puta pomenuta, a samo da vas podsetim, ne biraju se direktori osnovnih škola prema pripadnosti određenoj političkoj organizaciji nego prema stručnosti i naravno i prema mišljenju školskog odbora i kolektiva u školi.

Za razliku od perioda do 2012. godine da, tada se biralo, ali na sastancima Demokratske stranke i vaših koalicionih partnera odlučivalo se, ne samo šta ko će biti sudija i tužilac nego se odlučivalo ko će biti direktor i osnovne i srednje škole i odlučivali ste na svojim stranačkim sastancima i ko će biti dekani fakulteta. Dakle, sve ste živo odlučivali na sastancima vaše političke organizacije.

Samo bih se vratio na jedan minut u periodu od tog velikog rejtinga vaše stranke, samo da podsetim pošto ste spomenuli te velike promene Petog oktobra 2000. godine da je DS na parlamentarnim izborima čini mi se 2003. godine osvojila je 11% glasova.

Eto kako se pokazala ta vaša vlast od tri godine kada ste izgubili volju naroda, a da ne govorim kako ste ih kasnije nastavili katastrofalno da vodite državu sve do 2012. godine.

Narod vam ni tada nije verovao. Ne veruje vam ni sada. Narod će vam verovati sve manje i manje. A nadovezao bih se na moju koleginicu Marinu Raguš, kada vam je ubijen Zoran Đinđić, kad ste vi bili na vlasti, ne samo da ministar unutrašnjih poslova nije ponudio svoju ostavku, nego ni načelnik beogradske policije, ni načelnik resora javne bezbednosti, ni načelnik Uprave kriminalističke policije, niko nije iz sektora bezbednosti ponudio ostavku za ovo što vam se dogodilo.
Zahvaljujem, gospodine Orliću.

Jako je interesantno kada ovi junaci iz opozicije krenu da napadaju poslanike SNS, a naročito kada nisu to. Ali, dobro, to nas ništa ne iznenađuje od onih poslanika koji pucketaju prstima na sastancima Odbora za ustavna pitanja, glasno viču, prave nerede kad god su uključene kamere i na sednicama Skupštine Srbije i na sednicama Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo. Kakvi su stručnjaci, to se pokazalo.

To se pokazalo, jer najmanje govore o amandmanima, najmanje govore o zakonima o kojima danas raspravljamo, ali zato samo znaju da kritikuju, da govore neartikulisano i da vređaju, a neću da govorim i o detaljima kako se obraćaju poslanicama SNS na sastancima Odbora za ustavna pitanja. Ali, neka, neka narod vidi kakvi ste vi. Neka narod vidi kako vi, pod broj jedan, nemate kulturu ponašanja, nemate vaspitanje koje se nosi iz kuće, a kamoli vi da komentarišete zakone.

Zahvaljujem.
Zahvaljujem gospodine Orliću.

Dobro, građani Srbije su ponovo bili svedoci istorijskog 21. istog govora uvaženog kolege od preko puta čovek reciklira govore ponavlja i to je tako, on govori o amandmanima, 21 put, izbrojao sam čovek je održao isti govor. Isti govor i uporni napadi na SNS i SNS, SNS. Pomenuli ste 11 puta SNS u 21 istom govoru eto to je vaša struka, to su vaši amandmani. To je vaše komentarisanje zakona, a što se tiče Odbora za pravosuđe, državu upravu i lokalnu samoupravu, pa, interesantno je zašto su tu predstavnici SNS. Stvarno interesantno da članovi najjače stranke u Srbiji koja je ubedljivo pobedila na izborima da imaju svoje predstavnike u Skupštini Srbije i u odborima. Pa, nećete vi to da odlučujete to građani na izborima, odlučuju ko će da ih predstavlja u Skupštini Srbije. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajuća.

Pa, bivši predsednik stranke čiji je poslanik sada govorio Boris Tadić je rekao u više navrata da se stidi onoga što je rađeno 2009. godine i 2010. godine, po pitanju reforme pravosuđa, čak i vaše kolege su rekli da su osudili ono o čemu ste govorili na Glavnom odboru vaše stranke, opet što se tiče izbora sudija i tužioca i kako ste birali. Dakle, sami ste to priznali, sami ste rekli da se stidite toga i vi opet iznosite neistine. Opet su vam glavni izvori informacija Brkićev tabloid i razne teorije zavere, živiti u nekim svojim teorijama. Živite u tome da čitate Brkićev tabloid i da vam to bude glavni izvor informacija, a ono sami što ste priznali i čega se sami stidite, to ponavljate kao nešto dobro. Zahvaljujem.
Spominjanje SNS. Da, to je stvarno grozno kako smo grubo kršili izbornu volju građana. Preko dva miliona i 200 hiljada građana je glasalo za Aleksandra Vučića. Ubedljivo je na izborima pobedila i lista Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve. Upravo ste vi ti koji žele da se grubo krši izborna volja građana i da oni za koje su građani dali ogromnu podršku da ako mogu ikako, ne samo da učestvuju u vlasti, nego da budu stalna opozicija. Toliko o vašoj vladavini prava i toliko o vašem poštovanju volje građana, a građani su na izborima rekli za koga su. Građani su na izborima rekli da su za Aleksandra Vučića, SNS i za listu Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve.

(Sanja Miladinović: Replika.)
Nije po amandmanu, nego kao ovlašćeni predstavnik poslaničke grupe Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve. Pomenuta je stranka, pravo na repliku. Pomenuta je SNS i predsednik naše stranke Aleksandar Vučić, i to je interesantno da to spominje narodni poslanik koji je poželeo i javno pozivao da porodica Aleksandra Vučića završi ubijena u šahtu. Eto, to je ovaj ovde poslanik, ova moralna gromada koja je našla nama da govori o organizovanom kriminalu i Belivukom klanu, a upravo je vlast predvođena Aleksandrom Vučićem napravila najbolje rezultate u oblasti kriminala i korupcije i za vreme ove vlasti je taj najgori Belivukom klan završio iza rešetaka. Belivukov klan sve sa ovim nabrojanim ljudima je završio iza rešetaka i Miljković i ostali kriminalci koji su ubijali i klali po Beogradu i pripremali atentat na našeg predsednika Aleksandra Vučića.

To nam govori narodni poslanik za vreme čije vlasti je ubijen premijer Zoran Đinđić, gde su zemunski i surčinski klan po Srbiji radili šta hoće. Ova vlast nije dozvolila da Belivukov klan vlada kao što je radio zemunski klan, nego je pohapsila članove Belivukovog klana i oni se sada nalaze tamo gde im je mesto – iza rešetaka.

Ja razumem frustriranost kolege, uvaženog narodnog poslanika i njegovu opterećenost. Ne mogu da izdrže o amandmanu da govore, a da ne napadnu predsednika Aleksandra Vučića i SNS. Vi ste toliko opterećeni, vama je toliko krivo što je Aleksandar Vučić sa svojim saradnicima izgradio i podigao Srbiju. Srbija je danas cela povezana novim putevima, izgrađene su nove fabrike, izgrađene su nove bolnice, nova porodilišta, nove škole, ozbiljni rezultati iz oblasti ekonomije i borbe protiv kriminala i korupcije, ali ne vredi. Oni koriste svaku priliku, jer sve ovo što sam ja sada nabrojao njima smeta. Oni bi voleli… (Isključen mikrofon.)
Upravo je cela Srbija videla i upravo je potvrđeno da sve ono što je na svom Tviter nalogu objavio i na društvenim mrežama, upravo je sada kolega potvrdio.

(Srđan Milivojević dobacuje.)

Sram da vas bude, vi da pozivate na ubistvo brata i sina predsednika Republike Aleksandra Vučića. Građani su sada videli koliko lažete i videli smo…
Ja bih vas zamolio, gospođo Kovač, niste reagovali da prekidate kolegu Milivojevića, kada je govorio da Andrej i Danilo Vučić završe u šahtu, a mene sada prekidate kada odgovaram na te sramne navode kolege Milivojevića.

Da, i obraćam se direktno i uvek ću da se obraćam direktno kada neko napadne porodicu Aleksandra Vučića na ovaj način.

Srbija je sada videla šta je alternativa politici Aleksandra Vučića, to je ovo preko puta, pozivi na ubistva i na likvidacije. Hvala.
Spominjanje predsednika naše SNS.

Jako je interesantno kako pojedincima smeta što su nadležni organi reagovali da zaštite život predsednika Republike Aleksandra Vučića u jednoj državi. Pa naravno da nadležne institucije treba da reaguju kada imamo direktne pretnje smrću i pripremu atentata, ubistva predsednika države. A šta bi vi voleli? Da se ne daj bože dogodi ubistvo predsednika države, pa onda da reaguju nadležni organi? I nadležne institucije reaguju u skladu sa zakonom da zaštite život predsednika Republike, i to vama smeta. Eto, to je vaša politika. Zahvaljujem.

(Dragana Rakić: Replika.)
Šteta što određene kolege ne znaju kako funkcioniše državni aparat jedne zemlje i da je predsednik Republike štićeno lice, dakle štićena ličnost, gde su službe dužne da reaguju i zaštite štićenu ličnost, kao što su čuvali dok je bio predsednik Boris Tadić, kao što su čuvali sve njegove prethodnike. Službe su dužne, ne treba Aleksandar Vučić bilo kome da se obraća ili da podnosi prijavu da bi ga službe koje su dužne da ga zaštite – da ga zaštite. Hvala.
Zahvaljujem predsedavajuća, gospođo Kovač, interesantna je nervoza u redovima opozicije i ja mogu da ih razumem, jer neko ko je dobio preko dva miliona i dvesta hiljada glasova na izborima, kome je narod dao potpuno poverenje, kome je narod dao podršku da vodi Srbiju u sigurnu i jaču budućnost, naravno da takav smeta, onima u opoziciji koji bi da upadaju i da ruše, da pale, da prebijaju poslanike kao što su u pretprošlom sazivu prebijali, napadali na sastancima Administrativnog odbora, napadali ispred Skupštine Srbije.

Interesantno je i da oni kritikuju zašto nekog ministra nema u sali i to oni koji dođu u pet ili šest po podne i to napadaju ministarku Maju Popović, koja je, da podsetim ceo dan bila ovde i subotu i nedelju, od jutra do večeri, a vi ste odlazili da ručate, da odmorite, da se vidite sa vašim šefovima instruktorima, da odete po plakate, da dobijete sugestije spolja i iznutra, da se sastajete sa tajkunima i ko zna s kime već i vi kritikujete zašto ministra nema u sali.

Na kraju krajeva, tu je kao predstavnik Vlade uvažena ministarka Tanja Miščević, kojoj ovom prilikom želim dobrodošlicu, i tu je pomoćnik ministra pravde Vladimir Vinš, ali vama smeta što sada trenutno Maja Popović nije u sali, a pogledajte kod vas, ima vas desetak, i uskoro ćete da krenete da odmarate i onda ćete doći pred dnevnik oko 18, 19 časova da tu pokušate da napravite neki incident i da se tu javljate za reč. Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajuća.

Očigledno je da su ovde pojedini poslanici opozicije malo pobrkali lončiće kada govorimo o izboru sudija i tužioca na stranačkim sastancima, verovatno je mislio na period od 2012. godine kada je bila reforma pravosuđa, katastrofalna 2009. i 2010. godine kada se na sastancima opštinskog odbora DS govorilo o biografijama kandidata za sudije, kada se raspravljalo, kada su se donosile odluke i na taj način je tadašnji režim imao partijsko pravosuđe.

Na sreću došlo je do promena 2012. godine i to je prekinuto, a sada im smeta što mi sve radimo u skladu sa Ustavom i što želimo set ovih pravosudnih zakona upravo zato da bi pravosuđe bilo nezavisnije, upravo zato da bi uvažili sve preporuke i evropskih institucija i Venecijanske komisije i ja ne razumem zašto vam to smeta? Zašto vam smeta nezavisnost sudija i tužilaca i što izbor sudija izmeštamo iz Skupštine Srbije, pa upravo zato mi to i hoćemo iz SNS da nemamo nikakav uticaj na izbor sudija za razliku od vas koji ste sudije birali na sastancima DS.

Zahvaljujem.
Jedan od prethodnih govornika iz opozicije me je direktno spomenuo u jednom kontekstu, a drago mi je što je to rekao. Dakle, krenula su priznanja. Imamo jedno od prvih priznanja iz opozicije da smo 2009. i 2010. godine katastrofalnu reformu pravosuđa, da su se sudije i tužioci birali na sastancima opštinskih i gradskih odbora stranaka bivšeg režima i zahvaljujem se kolegi što je to priznao, što je to shvatio. Očekujem u narednom periodu da još nekome iz opozicije proradi savest, da se javi za reč i da kaže – da, jesmo, uništavali smo pravosuđe do 2012. godine, ali na sreću je to vreme iza nas.

Pred nama je sada jedno novo vreme, vreme još veće nezavisnosti pravosuđa, kao što sam rekao danas nekoliko puta – mi smo prva vlast koja izbor sudija izmešta iz Skupštine Srbije zato što želimo da pravosuđe bude još nezavisnije i da živimo u jednoj zemlji urađenog prava, pravnog sistema, pravnog poretka, a radi bolje budućnosti svih naših građana, a tu politiku odlično vodi, više puta ovde od strane vas danas pomenuti, naš predsednik Aleksandar Vučić. Zahvaljujem.
Pominjanje naše SNS, meni stvarno nije jasno pojedini poslanici istu priču pričaju po četiri, pet puta, javljaju se i ponavljaju, istaknuti pravnici, SNS. Dakle, kao da ne znaju, kao da su već zaboravili odgovor koji su dobili pre nekih sat, pre dva sata. Ministarka vam je detaljno sve objasnila.

Srpska napredna stranka, naša poslanička grupa i naš predsednik, mi se zalažemo da se izbor sudija izmesti iz Skupštine Srbije i tačka. To je naš cilj. Nama je cilj, nezavisno pravosuđe i još nezavisnije, a vi kao da patite za tim, zašto nećete imati politički uticaj na izbor sudija. Uporno ponavljate istu stvar, kao da želite da onaj ko nije pratio Skupštinu pre sat vremena da vas sada čuje i tako se ponavljate do beskonačnosti.

Međutim, narod vas je već razotkrio, provalio, sve je jasno, a da ne upotrebljavam sada grube izraze, ali da vi konstantno ceo dan iznosite neistine. Iste stvari ponavljate, koristite svaki trenutak, opsednuti ste Aleksandrom Vučićem i SNS, na 30 minuta napadate SNS i Aleksandra Vučića. Zašto? Pa, zato što vama smeta nezavisno pravosuđe. Vama smeta vladavina prava u Srbiji, a mi se ovde zalažemo za vladavinu prava. Zahvaljujem.