VLADIMIR ORLIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Vladimir Orlić do sada je bio narodni poslanik u tri saziva. Prvi put postao narodni poslanik u 10. sazivu, 2014. godine, a zatim i u naredna dva skupštinska saziva, tako da je na funkciji narodnog poslanika od 2014. godine do danas.

U 11. sazivu obavljao je funkciju zamenika šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke i bio član Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije i Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

U 12. sazivu bio je na funkciji Potpredsednika Narodne skupštine, i član Odbora za prava deteta.

Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 272 sata, šest puta se obraćao u plenumu, nije učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 412 puta, i svaku put je glasao “za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 23. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

Predsednik je Narodne skupštine u 13. sazivu, i šef Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi i Delegacije u Interparlamentarnoj uniji.

BIOGRAFIJA

Rođen je 15.04.1983. godine. Završio je Osnovnu školu „Jovan Popović“ u Obrenovcu (1998) i Matematičku gimnaziju u Beogradu (2002). Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu – Odsek za elektroniku, telekomunikacije i automatiku, Smer za telekomunikacije diplomirao je 2007, a na istom fakultetu stekao je i zvanje doktora nauka, na Odseku za telekomunikacije i informacione tehnologije, 2011. godine. U naučno zvanje „naučni saradnik u oblasti tehničko-tehnoloških nauka – elektronika, telekomunikacije i informacione tehnologije“ izabran 2015. godine.

Bio je inženjer za istraživanja i razvoj u Istraživačko-razvojnom centru "IMTEL Mikroopt dd" i Institutu za mikrotalasnu tehniku i elektroniku "IMTEL Komunikacije AD". Od 2008. do 2011. je radio kao rukovodilac Odeljenja za digitalnu obradu signala u Institutu za mikrotalasnu tehniku i elektroniku "IMTEL Komunikacije AD". U periodu od 2011. do 2012. radio je kao inženjer senior u "High Tech Engineering Center doo", a od 2012. zaposlen je u Institutu „VLATACOM doo“ na poziciji sistem arhitekte.

Objavio je preko 50 naučnih radova i bio je stipendista Ministarstva prosvete, Fonda za mlade talente Vlade Republike Srbije i Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo.

Na lokalnim izborima 2016. godine izabran je za odbornika u Skupštini opštine Čukarica. Bio je kandidat za odbornika u Skupštini grada Beograda na listi Srpske napredne stranke 2012. godine, i odbornik u skupštini grada Beograda u sazivima od 2014. godine i 2018. godine.

Član je Srpske napredne stranke od 2008. godine. U stranci je primarno obavljao dužnosti u sferi informisanja i medija, kao i organizacionih poslova. Bio je predstavnik stranke u radnim telima Evropske narodne partije. Od 2009. do 2015. više puta biran za predsednika Saveta za informisanje Opštinskog odbora SNS na Čukarici. Zamenik koordinatora za rad Saveta pri OO SNS Čukarica i član Izbornog štaba OO SNS Čukarica 2012. i 2014. godine. Od 2014. do 2015. obavljao dužnost sekretara Opštinskog odbora Srpske napredne stranke na Čukarici. Za potpredsednika Opštinskog odbora SNS Čukarica izabran 2015. godine.

Za člana Predsedništva Srpske napredne stranke izabran je 2017, a od 2021. je potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke.
Poslednji put ažurirano: 10.08.2022, 15:46

Osnovne informacije

  • ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE
  • Beograd
  • 15.04.1983.
  • doktor nauka - elektrotehnika i računarstvo
    • Predsednik parlamenta Republike Srbije

Statistika

  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva posebna sednica , 14.09.2022.

Poštovane dame i gospodo narodni poslanici, poštovani predsedniče Republike Srbije, nastavljamo Prvu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u Trinaestom sazivu.
Na osnovu službene evidencije o prisutnosti narodnih poslanika, konstatujem da sednici prisustvuje 110 narodnih poslanika.
Radi utvrđivanja broja narodnih poslanika prisutnih u sali, molim narodne poslanike da ubace svoje identifikacione kartice u poslaničke jedinice.
Konstatujem da je, primenom elektronskog sistema za glasanje, utvrđeno da je u sali prisutno 150 narodnih poslanika i da postoje uslovi za rad Narodne skupštine.
Obaveštavam vas da su sprečeni da sednici prisustvuju sledeći narodni poslanici: prof. dr Jelena Jerinić.
Saglasno članu 90. stav 1. Poslovnika Narodne skupštine, obaveštavam vas da sam pozvao da današnjoj sednici prisustvuju: predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković, direktor Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini Miloje Zdravković, koji su prisutni sa svojim saradnicima.
Nastavljamo razmatranje Izveštaja o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. godine do 1. septembra 2022. godine, prema redosledu prijava za reč.
Inače, da vas obavestim da ćemo i danas da radimo bez pauze. Kažem pošto sam primetio da je u nekim medijima to bilo najvažnije pitanje i vest za danas, da smo verovatno nešto strašno uradili što smo juče radili bez pauze. Ne znam da li smo time namučili nekoga od narodnih poslanika. Mada, ruku na srce, a ja gledam ovu salu odavde po ceo dan, jedini koji je bio prisutan juče celog dana bez pauze je predsednik države. Ne verujem da je ostalima taj dan bio toliko težak. Da očekuju da će morati da se radi i danas.
I kako to obično biva, oni koji najviše viču i pozdravljaju tu činjenicu, čini mi se najviše su izlazili. Jel tako? Slobodno i danas, nikakv problem nemamo sa tim.
Prvi prijavljeni je prof. dr Jahja Fehratović.
Imate reč.

Prva posebna sednica , 14.09.2022.

Hvala vam, gospodine Fehratoviću.
Hvala vam najlepše.
Sledeći prijavljeni za reč je Aleksandar Olenik.

Prva posebna sednica , 14.09.2022.

Hvala.
Reč ima Elvira Kovač.

Imovinska karta

(Beograd, 05.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 37200.00 RSD 03.08.2020 - 01.08.2022.
Predsednik Narodne skupštine Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 37200.00 RSD 02.08.2022 -