Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Nikola Radosavljević

Nikola Radosavljević

Srpska napredna stranka

Govori

Zahvaljujem predsedniče.

Poštovani narodni poslanici, poštovani ministri i poštovani građani Srbije, na samom početku gospodine ministre Vesiću ja sam u dilemi. Ne znam da li je prethodni narodni poslanik iz opozicije bio na javnom slušanju ili nije bio na javnom slušanju, pošto je on ovde, mogli smo svi da čujemo, rekao da nije bio. Vi kažete da je bio. Moje kolege narodni poslanici kažu da jeste bio, da je čak i govorio, pa ja sada stvarno ne znam da li možemo na osnovu izlaganja koje je imao narodni poslanik, prethodni narodni poslanik, bilo šta više da mu verujemo iz razloga što on ne govori istinu i na ovakve, da kažem, stvari, a kamoli nešto ozbiljnije.

(Aleksandar Jovanović: Bravo.)

Tako je. Jeste. To je tačno.
Morate da govorite istinu da bi vam građani Srbije verovali. To je osnovno što trebate prvo da radite.

Danas na dnevnom redu imamo 30 tačaka i ja bih se osvrnuo na nekoliko koje su značajne po meni za građane Srbije, a pre toga bih želeo da kažem da su javne finansije kod nas u Srbiji stabilne, da je javni dug ispod nivoa Mastrikta koji iznosi danas 51,7% a do kraja godine biće 50,5%.

Nivo Mastrikta se izračunava i javni dug se izračunava u odnosu na naš BDP i to je ono što je veoma važno i što građani Srbije moraju da znaju. Mi moramo da podsetimo i građane Srbije da 2012. godine BDP iznosio je 33,4 milijardi evra, danas odnosno u 2022. godini on je iznosio nešto više od 60 milijardi evra, a do kraja godine očekujemo da će biti oko 68 milijardi evra, što ukazuje da je to više nego duplo u odnosu na 2012. godinu.

Mi stalno pričamo, odnosno narodni poslanici iz opozicije stalno pričaju o nekakvim zaduživanjima, ne pričaju o investiranju i investicijama. Pa, poređenja radi mnoge evropske države koje su jake države poput Nemačke, Francuske i Italije imaju veći javni dug nego naša Srbija. Sada, kada kažete da neka država duguje dve hiljade i 400 milijardi evra da ima javni dug, vi pomislite možda je to Grčka, možda je to neka država koja je propala, koja u bankrotu, ali ne, mi govorimo ovde o državi, o Saveznoj Republici Nemačkoj koja je jedna od lidera i vodećih država ne samo u Evropi nego i u svetu. Ali, njihov javni dug u odnosu na BDP je negde oko 60%.

Kao član Odbora za finansije stalno sa našim kolegama iz opozicije pokušavamo da se objasnimo da nikada ne treba da gledaju apsolutni iznos duga, nego treba da uporedimo naš javni dug sa BDP, jer mi kredite ne uzimamo da bi se zaduživali i da bi ih bacali bezveze. Mi kredite uzimamo da ulažemo u infrastrukturu, da ulažemo u investicije i da utičemo na rast BDP i da utičemo na kvalitet života naših građana Srbije.

Neki narodni poslanici očito kada kritikuju nas iz vladajuće stranke žele da kažu, a i sad smo čuli da je bitno da se ulaže u nauku u tehnologiju, ali na tom istom Odboru za finansije, isti ti narodni poslanici nisu želeli da glasaju i da podrže unapređenje naučno-tehnološkog parka i u Čačku, i u Kragujevcu i u Nišu, to je njihova u stvari briga za naučno – tehnološki park i za mlade.

Želeo bih da kažem još vezano za zakon koji je po meni jedan od bitnijih, a to je Zakon o privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć. Ovim zakonom stvaramo sve uslove da isplatimo 10.000 dinara za svako rođeno dete nakon 21. novembra. Želim da kažem da Vlada Republike Srbije radi odlično, da će narodni poslanici sa ove strane uvek da podrže rad svih ministara i Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića. Zahvaljujem svima.
Zahvaljujem, predsedavajuća.

Tokom već dva meseca rasprave koja se vodi ovde u Skupštini, koju je tražila opozicija i na zahtev opozicije imamo maltene uvek identičnu sliku, jer samo polovina poslanika opozicije je prisutna na sednicama Skupštine. I danas je slika ista, samo što su možda podigli nivo, takav da su pokušali da izazovu incidente, a nisu se udostojili da tokom svih ovih dana rasprave budu prisutni u sali, da budu u sali u deset sati i da ispoštuju apsolutno sve građane Srbije, a da ispoštuju i Narodnu skupštinu.

Iako opozicija ima 85 poslanika, evo i danas, izbrojao sam, ovde je vas 40. To pokazuje koliko ste vi zainteresovani uopšte za rad Narodne skupštine, to pokazuje koliko vi želite da se raspravlja o ovim tačkama dnevnog reda, a ujedno ste vi predložili ovakav dnevni red.

Pokazujete svoju političku odgovornost i očigledno je da ta politička odgovornost ovde među vama i ne postoji, jer i vi sami pokazujete i pokazali ste i danas koliko ste neodgovorni i šta je vaš cilj. Vi napadate narodne poslanike, napadate državne sekretare, ministre, napadate predsednika Republike Srbije, napadate službena lica kada ste negde na terenu i sve to pokazuje sliku stvarnosti o borbi protiv nasilja sa vaše strane.

Predsedavajuća, ja bih predložio da se tokom ove rasprave utvrdi i prisutnost narodnih poslanika koji su bili prisutni tokom ove rasprave, da se u službenoj evidenciji vidi koliko je narodnih poslanika bilo sa strane pre svega opozicije i koliko su oni stvarno želeli da se raspravlja o ovim tačkama i šta je bio njihov cilj.

Ako pokazujemo neku političku odgovornost, da bi pokazali političku odgovornost moramo da budemo prisutni ovde, da bi preuzeli vlast, ali s ove strane ja ne vidim način preuzimanja, nego oni žele da ruše vlast, nasilno da dođu na vlast. Morate, gospodo narodni poslanici iz opozicije, pre svega da budete odgovorni i da budete na sednicama Narodne skupštine. Jer vama ne smeta Bratislav Gašić. Vi veoma dobro znate da Bratislav Gašić ima dobre rezultate. Znate da je odgovoran u svom poslu, da je unapredio Ministarstvo unutrašnjih poslova, da svoju funkciju obavlja savesno, ali vama Bratislav Gašić ne smeta zato što je on Bratislav Gašić. Vi želite preko Bratislava Gašića da rušite Aleksandra Vučića. Želite da rušite predsednika Republike Srbije i jasno je da je to jedini vaš cilj. Da bi tako nešto uradili, morate prvo da pitate građane Srbije, da pitate 2.300.000 građana koji su dali podršku predsedniku Aleksandru Vučiću da li su oni za to ili nisu za to.

Ovde smo kroz ovu raspravu od strane Agate Kristi iz Trstenika, a u svojstvu predlagača, čuli mnogo toga. Čuli smo sve i svašta, ali nismo čuli nijedan argument validan za smenu ministra Gašića. Pričali su o tome i da je taličan, pričali su o tome da ima lošu karmu. Ja sam gledao i interesovao sam se, Bratislav Gašić je rođen 30. juna, skoro mu je bio i rođendan, u horoskopu je rak, pa da li možda planete se ne poklapaju, da li je možda i to neki argument za njegovu smenu.

Vi nemate nijedan pravi argument, a želite nešto da ostvarite. Najgore u svemu je to što vi to želite da ostvarite na silu. Kada je predsednik Republike Srbije bio prisutan ovde u Narodnoj skupštini i kada je istoj osobi, odnosno Agati Kristi iz Trstenika, rekao u oči ne o tome šta on jeste, u smislu njegovog uspeha u školi, nego šta on jeste u njegovom životu, on je brže-bolje pobegao iz Narodne skupštine i nije se vratio na sednicu. A ovi govori mržnje od strane opozicije koji se stalno ponavljaju, da ne bih ja ponavljao ono što vi govorite, gospodo narodni poslanici iz opozicije, narod je sve video i narod će to da pokaže. Zahvaljujem svima.
Zahvaljujem, predsedniče.

Srbiju su nedavno zadesile katastrofalne poplave koje ne pamte ni najstariji meštani gde su pogođena ta mesta. Pričinjena je ogromna materijalna šteta, kako na kućama, infrastrukturi, tako i na poljoprivrednom zemljištu i usevima.

Kao što znate, Jagodina je jedan od gradova koji je pretrpeo ogromne štete od poplava i te najveće štete koje su bile upravo su bile tamo gde je bila infrastruktura, gde su bile male reke i tamo gde je, da kažem, siromašno područje. Najviše je pogođeno selo Dragoševac gde je usled bujice uništena kompletna infrastruktura, uništena je imovina tih ljudi koji tamo žive. Nosila je bujica i automobile, priključne mašine i traktore.

Tih dana, ja kao, ne kao narodni poslanik, građanin Jagodine, kao žitelj Jagodine, bio sam na svim kritičnim mestima zajedno sa nadležnim gradskim službama, sa vatrogascima i sa građanima. Branio sam grad apsolutno koliko sam mogao, dao sam svoj doprinos i svi zajedno smo uspeli da odbranimo grad, da ne dođe do izlivanja reke Belice i da ne uništi ni jedan drugi dom, jer je pretilo da se uništi jedno veliko naselje, a gde živi na hiljade ljudi.

Zahvalio bih se ministru Goranu Vesiću koji je obišao Jagodinu i koji je obišao sva najugroženija područja i odmah je delovao i radio.

Posebno bih se zahvalio ministru odbrane, gospodinu Vučeviću, koji je na moju molbu odmah poslao inženjersku jedinicu Vojske sa mehanizacijom i koji su krenuli zajedno sa narodom da saniraju posledice poplava.

Sve sam video tokom tih dramatičnih dana, a upravo u Jagodini nisam video ni jednog opozicionog političara da je nešto konkretno uradio, da je barem uzeo lopatu u ruke, da je napunio jedna džak sa peskom, da je nekom doneo flašicu vode ili dao neki konkretan savet. To je ono što je istina i to je ono što je realnost.

Ove poplave su imale, naravno, i jednu note ekološke katastrofe koja je mogla da zadesi poplavljena područja, a mi ovde u parlamentu imamo poslanike koji su ušli u Skupštinu upravo predstavljajući se kao ekolozi, kao borci, čuvari planina i reka, potoka i pašnjaka. Znači, celokupne flore i faune.

Zato pitam nadležno ministarstvo, pitam jer njihov doprinos sa vodenom stihijom u Jagodini je bio ravan nuli, pitam Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Ministarstvo unutrašnjih poslova i vas, predsedniče Narodne skupštine, gospodine Orliću, pitam – da li imate informaciju o tome kakva je situacija u drugim sredinama koje su bile poplavljene u Srbiji? Da li je neko, možda, zabranio ekolozima, koji imaju ovde svoje predstavnike u parlamentu, da pomognu u borbi protiv vodene stihije i mogućeg ekološkog akcidenta?

Pitam nadležne – ko je zabranio i da li je zabranio opozicionim političarima da se bore protiv poplava? Da li se neko od njih interesovao za poplave kod nadležnih ministarstava? Na kraju, ako imate tu informaciju, kako su i koliko pomogli poplavljene i na koji način, naročito ovi ekolozi, voleo bih da znam?

Nadam se da bi mogli da dobijemo ove odgovore na ova pitanja jer su veoma važni za građane Srbije, da čuju šta su sve za njih uradili ovi poslanici ovde, koji sede u klupama i dobacuju.

Drugo, na kraju, želeo bih da postavim pitanje Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i ujedno pohvalim rad Vlade, predsednika Aleksandra Vučića i to ministarstvo jer je na Vidovdan, 28. Juna, otvorena obilaznica oko Beograda. Ta obilaznica je veoma značajna za državu Srbiju, naročito za grad Beograd jer preko „Gazele“, preko mosta pređe oko 130.000 vozila, odnosno između 200.000 i 250.000 ljudi.

Moje pitanje za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je da li imate tačan podatak za koliko se saobraćaj preko mosta „Gazela“ rasteretio i koliko dnevno automobila koristi obilaznicu oko Beograda?
Zahvaljujem, gospodine predsedniče.

Poštovani građani Srbije, poštovani narodni poslanici, na samom početku jednostavno nakon svih ovih izlaganja i nakon izlaganja moje koleginice Sanje Lakić, kada je pričala o SPC i onome šta se dešava, ja sam u šoku jednostavno kakva je to reakcija sa suprotne strane, od strane opozicije, kako oni reaguju na to, kako se smeju, podsmevaju svemu tome. Jednostavno se pitam – da li ste vi, gospodo iz opozicije, vernici? Da li verujete u Boga? Da li verujete u crkvu? Jednostavno, ne znam šta da kažem na sve to.

Ka je gospodin Jovanov govorio o tome da u školi gde se desila tragedija dolaze stručnjaci i tu ste se smejali. Šta je vama smešno u svemu tome? Hajde objasnite mi šta je vama smešno? Objasnite građanima Srbije šta je vama smešno u tome.

Gospodine predsedniče, predsedavajuća, izvinite, nisam video da je gospodin predsednik izašao, ja bih se vratio na temu koja je danas i ovih dana na dnevnom redu, a to je Regulatorno telo za elektronske medije, skraćeno REM.

Upravo raspravu o Izveštaju REM-a tražila je opozicija koja ovih dana je govorila o svemu, a ponajmanje o temi i Izveštaju ovog regulatornog tela. Najmanje o tome.

Izveštaj REM-a je upravo zatražen od strane opozicije. Izveštaj REM-a sastavljen je za period od oktobra 2022. godine do perioda marta meseca 2023. godine.

Moram zarad javnosti da kažem šta to nije REM i gde REM nije nadležan. Moram da napomenem da REM nije nadležan za internet i društvene mreže, a to je upravo ono mesto gde se najviše promoviše nasilje, ne samo kod nas, nego u čitavom svetu je to tako. To jeste globalni problem i tu najveću ulogu moramo da podnesemo mi, roditelji.

Znači, roditelji moraju da vode računa šta njihova deca rade na društvenim mrežama, koje sadržaje gledaju, kakve objave objavljuju i šta dele.

Sa decom mora da se razgovara i moramo decu da vaspitavamo na jedan pravi način jer, kao što znate, sve polazi od kuće, od vaspitanja iz kuće. Te vrednosti mi moramo da gajimo, svi mi podjednako i svi građani Srbije. Ja kao otac troje dece moram da znam sa kim se moja deca druže, gde izlaze, šta rade, koje sadržaje gledaju i koja je njihova sfera interesovanja, upravo na društvenim mrežama.

Ono što jeste regulatorno telo to moram da vam pročitam. Regulatorno telo za elektronske medije je nezavisno i samostalno telo koje vrši javna ovlašćenja u cilju utvrđenih okvira u pružanju medijskih usluga u Republici Srbiji, unapređenju kvaliteta i raznovrsnosti usluga elektronskih medija, doprinosa očuvanja, zaštiti i razvoja slobode mišljenja i izražavanja u cilju zaštite interesa javnosti u oblasti elektronskih medija i zaštite korisnika usluga elektronskih medija.

Mislim da je svima jasno čime se REM bavi i šta je REM.

Ono što moraju građani Srbije da znaju, a što je veoma važno, a to je da strogo zakonom zabranjeno da se na članove Saveta REM-a vrši bilo kakav uticaj, naročito uticaj kada se po konkursnoj dokumentaciji određuje ko će da dobije frekvenciju. E, to je ono što je u stvari i uslov opozicije i to je suština, poštovani građani Srbije.

Zahtev opozicije nije smena REM-a, već pritisak na zaposlene kako bi se oduzela dozvola za rad, odnosno ukinuli i ugasili mediji koji njima ne odgovaraju, kako elektronski, tako i štampani mediji, a to su pre tri dana upravo na konferenciji za medije u ovoj sali u Domu Narodne skupštine, kada su držali konferenciju, i potvrdili.

Ono što je još opasnije, na toj konferenciji su rekli i direktno su optužili televiziju „Pink“ i „Hepi“ da su odgovorni za tragedije koje su zadesile Srbiju.

Gospodo, da li vi znate šta to znači kada nekog direktno optužite za ovako nešto što se dogodilo? Pa, vi njima upravo crtate mete, njima svima zaposlenima i na „Pinku“ i na „Hepiju“ i njihovim porodicama crtate mete na čelu.

Da li ste svesni da kada isto to kažete za REM vi isto tako članovima Saveta REM-a, njihovim porodicama crtate metu?

Taj progon REM-a nije od juče, već godinama unazad i to sve u cilju pritisaka Šolakovih medija, kompanije „Junajted medije“ i satanizacije upravo prvog čoveka REM-a, odnosno Olivere Zekić.

Kad i šta ste vi to sve radili, evo, podsetiću vas. Dana, 5.3.2018. godine predsednik NUNS-a je u listu „Danas“ napisao: „Šta je zajedničko kod Ćićoline, čuvene porno dive, i Olivere Zekić, još čuvenije članice Saveta REM-a?“ Isto taj gospodin, ako mogu da ga nazovem gospodinom, je 6.3.2018. godine, takođe u listu „Danas“ napisao: Zekićeva fatalna savetnica svekolikog političkog šljama u zemlji. Zadržaću se, stoga, na konstataciji da posao koji obavljaju kurve smatram daleko časnijim i čistijim od radnji koje obavljaju ona i njeni partneri.

Gospodo, da li vi možete na ovo da ostanete nemi i da niko od vas ne uputi kritiku na sve ovo?

Sergej Trifunović je 2019. godine uputio takođe ženomrzačku poruku Oliveri Zekić da je za nju dobra samo porno karijera.

Mnogo toga ima i mnogo toga lošeg je sa vaše strane izjavljeno i uvredljivo napisano upravo za članove Saveta REM-a, ali ono što je možda danas kruna onog bezobrazluka ili nevaspitanja ili ne znam ni ja kako to da nazovem, a to je nakon ove tragedije isti taj Sergej Trifunović je Oliveru Zekić optužio da na duši nosi bar tri ubijena deteta. To je skandalozno. Jednostavno, ne mogu da verujem da tako nešto neko može da izjavi. Naravno, protiv njega je Zekićka podnela i krivičnu prijavu.

Jednostavno, takvi neki vaši principi i ono što vi radite to je van svake pameti i van svakog dostojanstva.

Ovo je samo jedan deo pritisaka. Spomenuću i to da je isto pritisak bio i na zamenika predsednika, gospodina Milorada Vukašinovića, gde su na njegovoj zgradi, ulazu, ispisivani preteći grafiti i to od strane vašeg opozicionara, koga je policija, naravno, pronašla, koji je priznao sve ono što je uradio. Ali, znate šta je još priznao? Da je on bio inspirisan u objavama u medijima poput N1, Nova S, „Direktno“, „Danas“ i sličnih novina i medija, upravo onih koji propagiraju ovo što vi radite.

Ono što danas možemo da vidimo, a to je da, što ja opet ne mogu da verujem, da tragediju koristite kako bi ostvarili svoje ciljeve. To je poglavlje koje niko normalan nikada ne bi otvorio.

Zato želim građanima Srbije da kažem, ne kao političar, nego kao građanin Srbije, kao čovek, kao otac troje dece, kada se desila tragedija u Srbiji koja nas je sve pogodila, bio sam sa jednim prijateljem koji uopšte nije neko ko se bavi politikom, i on je sam rekao da ako neko pokuša na bilo koji način da zloupotrebi ovakvu tragediju da će njemu da se vrati mnogostruko gore.

Na samom kraju, izvinjavam se za vreme, biću kratak, na samom kraju želim još nešto samo da dodam, a to je da shvatam da se opozicija udružuje, to mi je jasno, nikakav problem nije, da se udružuju i oni što gledaju na zapad i oni što gledaju na istok. Znate vi vrlo dobro koji su ti. Evo, možete da vidite koji su ti ljudi. Ali, znate šta meni nije jasno? Kada oni koji se prikazuju kao patriote zajedno sa Kamberijem stavljaju svoj potpis, a ovi drugi se grle sa istim. Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajuća.

Reklamiram član 107. Govornik na sednici Narodne skupštine je dužan da poštuje dostojanstvo Narodne skupštine.

Malopre, ne znam da li ste videli, ali u obraćanju ovde nama narodnim poslanicima sa ove strane, SNS, narodni poslanik Borivoje Novaković je pokazivao unutrašnjost jezike. Znači, to je kršenje člana 107, kršenje dostojanstva Narodne skupštine i zahtevam od vas da mu se izrekne mera. Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedniče.

Ja ne znam šta se ovo desilo, da li zbog ovog vazduha, moguće i pomračenje da je u pitanju, ali čuli smo svakojake izmišljotine ovde i svakojake laži. Jednostavno pogledajte i vratite se malo samo unazad, vidite šta se proteklih tri godine uradilo upravo u zdravstvu. Vi kritikujete zdravstvo, gde smo najviše para tamo dali i uložili da bi građane Srbije obezbedili kako bi se sa pandemijom izborili.

Ono što je vama problem, vi ne želite da priznate uspeh, ne želite da priznate kada nam je cela Evropa i ceo svet čestitao na tome kako smo uspeli da obezbedimo pet vakcina, kako smo uspeli da pomognemo ljudima u našem regionu, kako su dolazili iz inostranstva ovde da se vakcinišu, kako su naši građani iz Srbije mogli da biraju kojom vakcinom će da se vakcinišu. To ste zaboravili da kažete.

Zaboravili ste da kažete, da smo u rekordnom roku izgradili tri kovid bolnice. I to ste zaboravili da kažete. Parking. Ja sam se iskreno, kada ste govorili, pomislio da ćete nešto ozbiljno da kažete. Ja jednostavno ne mogu da shvatim šta se dešava sa vama. Ili hoćete da nas bijete ovde, da nam prilazite, da nas udarate. Kakva je to vaša politika? Čemu služi vaša politika? Da li su građani Srbije glasali za vas, da se tako ponašate?

Za nas su glasali zato što mi vodimo odgovornu politiku. Mi mislimo na naše mlade. Pa vi niste hteli ni da stavite u rebalans, da glasate za to, da se mladima da pomoć od 5.000 dinara od 16 do 29 godina. O čemu vi pričate? O čemu vi govorite ovde? Šta je vaš prioritet? Da li su vaš prioritet građani Srbije ili nisu? Vi niste pomenuli, ništa niste rekli. Daste rekli nešto, pa kažete, ajde ostvarili smo sada 180 milijardi dodatnog prihoda. Trebamo da raspodelimo taj prihod.

Ajde kažite, hoćemo da ga raspodelimo na taj i taj način. Ja to nisam čuo od vas. Čuo sam samo neke kritike. Jednostavno ne mogu da verujem šta su građani Srbije glasali u vama i šta su videli, ali su se uverili sada da vi ne mislite na njih i da ne želite da mislite na budućnost Srbije. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedniče.

Poštovani predsedniče, poštovani poslanici, poštovani građani Srbije, ako mi dozvolite, gospodine predsedniče, ja bih na samom početku još jednom čestitao 14. rođendan svim članovima SNS, ali bih ujedno podsetio i da je na današnji dan 21. oktobra 1941. godine streljanje nedužnih civila, đaka i dece bilo u Kragujevcu. Upravo SNS na čelu sa našim predsednikom Aleksandrom Vučićem bori se za to da više nikada ne bude progon Srba, ma gde oni živeli, da zaštitimo sve Srbe na Kosovu i Metohiji i u celom regionu.

Već treći dan raspravljamo vezano za ovaj zakon, odnosno izmenu i dopunu Zakona o ministarstvima i danas raspravljamo o amandmanima koje je uglavnom opozicija podnela. Mogli smo da čujemo da je opozicija podnela te amandmane i od njih smo čuli da su nekako slični, kao da su našli neki konsenzus i svi liče jedan na drugog kao da je isti čovek pisao te amandmane. Tu postoje neka razna mišljenja vezano za ta razna tumačenja. Slušali smo i članove, odnosno našu poslaničku grupu, većinu, a slušali smo i opoziciju, tako da bih zbog građana Srbije želeo da ponovim šta je suština i šta je to što ovde imamo u odnosu na dosadašnji Zakon o ministarstvima, imamo neku dopunu ili neku novinu.

Nova Vlada Republike Srbije imaće četiri nova ministarstva, naravno, ako u danu za glasanje, a nadam se da ćemo danas svi zajedno da glasamo i da izglasamo ovaj zakon.

Ja dolazim iz Pomoravskog okruga i slušao sam ovde narodne poslanike kako pričaju o migraciji stanovništva. Ta migracija stanovništva nije od danas, nije od SNS. Ta migracija stanovništva datira još posle Drugog svetskog rata. Raspitajte se, molim vas, koliko imamo dijaspore iz Svilajnca, koliko imamo dijaspore iz Rekovca, koliko imamo dijaspore iz Despotovca, koliko imamo dijaspore iz Jagodine, iz Ćuprije. Imamo po Italiji, po Austriji, po Nemačkoj, po Francuskoj, Švajcarskoj.

Vi sada pričate o nekom odlivu. Mi gledamo na sve moguće načine kako da privučemo i kako da vratimo te naše Srbe, a naročito one Srbe koji su uspešni. I radimo i uspevamo u tome.

Cilj novih ministarstava jeste da se nastavi ekonomski rast. Ono što građane Srbije najviše interesuje, to je bolji životni standard, rast plata i rast penzija, kao i da realizujemo plan „Srbija 2025“.

Strukturu nove Vlade Republike Srbije diktiraju i današnje okolnosti. Nisam čuo od opozicije da se neko osvrnuo na današnje okolnosti. Bitno je da se kritikuje ovaj zakon. Zadatak Vlade je da sačuvamo samostalnost i slobodu Srbije.

Mogli smo da čujemo šta to najviše zamera opozicija i koji su to amandmani na ovaj Predlog zakona. Najviše se zamera to što uvodimo nove resore, ali oni to zameraju sa obrazloženjem da će Vlada biti prevelika, da neće moći ovde da sedi dovoljan broj ministara.

Ja bih zarad neke istine podsetio građane Srbije da Vlada Mirka Cvetkovića, koja je bila formirana 2008. godine, to niko nije rekao, da je imala 24 ministarstva, odnosno 24 resora, ali je imala 27 članova, dok je Vlada Aleksandra Vučića od 2014. godine do 2016. godine imala 19 članova i 18 ministarstava.

I tada opoziciji nije odgovarala ta Vlada. I tada su zamerali i tražili da se ta Vlada uveća, iako je bio mali broj. Danas im ne odgovara veliki broj, juče im nije odgovarao mali broj. Ali, i samim tim čuli smo da oni danas žele, ne da bude 25 članova, nego 26.

Građane Srbije uopšte ne interesuje da li će Vlada da ima pet ili 55 ministarstava. Građane Srbije zanima isključivo rezultat rada Vlade. Zanima ih Vlada koja čuva Kosovo i Metohiju, koja brine o svim Srbima ma gde oni živeli, koja čuva mir, stabilnost i ekonomski rast. To zanima građane Srbije.

Gledajući i čitajući amandmane koje je podnela opozicija, nekako pakuju sve uz obrazloženje da treba da se napravi ministarstvo za Kosovo i Metohiju, ali nekako tu u isti koš guraju i ministarstvo za dijasporu, kao da to nekako zajedno pakuju.

Pitam se, kada smo čuli ovde od kolege preko puta da on naše građane Srbije sa Kosova i Metohije naziva „Kosovarima“, a onda na našu reakciju - ne, ne, nisu to Kosovari to su građani Kosova i Metohije. Pa nisu oni ni građani Kosova i Metohije, oni su građani Srbije sa Kosova i Metohije.

Mir znači da Srbija ne vodi ratove, da se Srbija ne opredeljuje ni levo, ni desno, nego da gleda šta je najbolje za naše građane. Stabilnost znači ekonomsku i političku stabilnost, bez svađe, sa ciljem da sačuvamo ekonomski rast koji je danas najbitniji, da obezbedimo bolji standard građana, nove investicije, nove fabrike, nova radna mesta, nove vrtiće, škole, da nastavimo sa izgradnjom puteva, da obezbedimo za svaku kuću zdravu pijaću vodu. To je ono što zanima građane Srbije, a ne populistička politika.

Na samom kraju, želeo bih da kažem da nije tačno da mi nemamo u Predlogu zakona ministarstvo za Kosovo i Metohiju. Svi ministri, svih 25 ministara u novoj Vladi, su ministri za Kosovo i Metohiju i svaki od njih ima da čuva Kosovo i Metohiju i svakog Srbina tamo. Živela Srbija. Hvala lepo.
Predsedavajući, poštovani ministre sa saradnikom, poštovani građani Srbije, poštovani narodni poslanici, na samom početku svog izlaganja hteo bih da napomenem da je Predlog zakona o očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar, upravo plod posete predsednika Aleksandra Vučića Hilandaru. Moram da naglasim da je predsednik Aleksandar Vučić primljen i dočekan od strane monaha upravo onako kako su dočekani i svi važni srpski najslavniji vladari, koji su se borili za očuvanje srpskih svetinja i srpskog naroda kroz našu slavnu istoriju.

Danas je istorijski dan i danas naš Dvanaesti saziv Narodne skupštine, ulazi u istoriju Srbije ovim zakonom. On predstavlja sledeće stvari.

Moramo da znamo da Hilandar je jedina srpska institucija koja ima kontinuirani rad i kontinuirano postojanje, i kao jedina srpska institucija ona postoji od svog osnivanja od 1198. godine, i neprekidno je srpska. Znači, od 1198. godine Hilandar je neprekidno srpski.

Mi smo kroz istoriju više puta gubili status naše države, gubili status crkve, samim tim institucije države i crkve su se gasile, a jedina naša institucija, tj. naša svetinja manastir Hilandar, ona je postojala uvek i u vremenu kada je Grčka bila okupirana od strane Turaka.

Pored kulturno-istorijskog dobra mi moramo da znamo i kako funkcioniše sam manastir Hilandar. Mi moramo da znamo da tamo niko nikada nije platio prenoćište, nikada niko nije platio obrok.

Znači, svako tamo je dobrodošao, ima obezbeđeno besplatno prenoćište, obezbeđen besplatan prevoz od pristaništa do samog manastira, imaju obezbeđeno dva obroka i ta dva obroka su upravo i po receptu stari preko 800 godina, koji se pripremaju tamo, po receptu Svetog Save.

Želim da vam dam jedan primer, pošto često boravim na Hilandaru, i znam kako manastir živi, kako diše.

Na Svetoj gori ne postoji elektromreža, tako da je manastir Hilandar prinuđen da se snalazi da u sopstvenoj režiji se snabdeva električnom energijom, i to putem agregata.

Ti agregati, naravno, rade na naftu, a negde izdaci samo u sezoni, dnevno, iznose negde od 300 do 500 evra. To je negde oko 15 hiljada mesečno, što je značajna i velika cifra, ne samo za Hilandar, nego za bilo koju ustanovu, a gde imamo još neke dodatne troškove koji su prateći.

Čuli smo od naših kolega narodnih poslanika važne istorijske podatke, čuli smo da na Hilandaru imamo danas 50 monaha, koji čuvaju našu svetinju, ali isto tako smo čuli da mi na Hilandaru imamo registrovanih od 15 do 17 hiljada noćenja godišnje.

To je velika cifra ljudi, koji dolaze tamo, koji posećuju našu svetinju i na osnovu toga, samo razmislite o tome koliko je to sredstava da se samo nahrane ti ljudi, a kamo li sve ostalo.

Ovim zakonom mi čuvamo naše kulturno-istorijsko nasleđe manastira Hilandar, a ujedno određujemo i sigurnu finansijsku pomoć za funkcionisanje i obnovu manastira.

Pozvaću se na tipik Svetog Save, gde jasno stoji i određuje kako treba da žive monasi na Hilandaru, ali isto tako kako treba da žive i Srbi u Srbiji, i to u svetosavskoj Srbiji, koja je kroz svetosavlje određuje naš putokaz, a ujedno ovaj svetosavski tipik je i zvezda vodilja našem predsedniku Aleksandru Vučiću, koji vraća sve ono što je značajno i važno za Srbiju, za Srbe, ma gde oni živeli.

Kada je predlagao da se podigne spomenik Stefanu Nemanji, kad je pre nekoliko dana velelepnom ceremonijom obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, upravo je vođen svetosavljem, gde je svetosavska Srbija nikada nikoga ne mrzi, ona voli poštuje sve nacije, ali mora da brine o svim Srbima ma gde oni živeli.

Ono što svi moramo da znamo, a to je, čuli smo već i od naših kolega narodnih poslanika, to ću ponoviti, gde sveti Savet u amanet Srbima, znači zavet Srbima ostavio manastir Hilandar. I kazao da svaka muška srpska glava za vreme svog života najmanje jednom treba da poseti ovu svetinju.

Ali isto tako je kazao da svako u Srbiji treba da brine o Hilandaru kao o svojoj kući. Neko nekom pomoći, nekim radom, a neko tako što će da se moli, ali ta briga mora da postoji. Ovim zakonom smo ustvari svi mi kao narodni poslanici i svaki deo Srbije koji mi ovde predstavljamo, sjedinili sa Hilandarom i ovaj zakon mi donosimo u ime svih građana Republike Srbije.

Moram da napomenem da kroz istoriju su postojale određene uredbe koje su regulisale odnos države i manastira Hilandar, ali sada zakonom stavljamo baš pečat i ispunjavamo zavet Svetog Save, jer kako mi danas brinemo o ovoj svetinji, tako ostavljamo i našoj budućoj generaciji, da brinu upravo kroz ovaj zakon o manastiru.

Hteo bih građane Srbije da podsetim da je 2004. godina, godina stradanja za srpski narod, prvo 4. marta kada je izbio požar na Hilandaru, a zatim se dogodio i pogrom Srba 17. marta sa KiM.

Taj požar, bio je najveći požar u istoriji manastira Hilandar, ali ovo sada, ovo danas je i najveća obnova manastira Hilandar, posle kralja Milutina.

Veliki je blagoslov za naše vreme i za ovaj naš Dvanaesti saziv Narodne skupštine, da glasamo za ovakav zakon, jer time pomažemo i obnovu manastira Hilandar.

Od januara meseca naš predsednik, na inicijativu našeg predsednika Aleksandra Vučića uplaćena su ozbiljna sredstva za obnovu manastira. Posle spomenika Stefanu Nemanji, posle završetka hrama Svetog Save na Vračaru, ovaj zakon zaista pokazuje kojim putem Srbija ide. Srbija ide putem Evrope, da bude evropska, ali da bude ujedno i svetosavska.

Na kraju svog izlaganja želeo bih da napomenem da je u Hilandaru svaka stopa sveta. Zamislite lozu koja raste iz kamena i koja je stara preko 800 godina, koja se nalazi na mestu gde se upokojio Sveti Simeon, otac Svetog Save. To je čudotvorna loza pomoću koje su mnoge porodice dobile svoja pokoljenja i na osnovu nje i pomoću nje rođeno je kroz vekove na hiljade deteta.

Ova loza je čudotvorna po tome što bračni parovi koji imaju problem i koji ne mogu da imaju decu, koristeći nju i pridržavajući se uputstva, uspevaju da dobiju decu. Ne samo deca koja su rođena u Srbiji, nego pomoću nje su rođena deca u Grčkoj, Rusiji, Moldaviji, Ukrajini, čitavom svetu.

Želeo sam da približim danas manastir Hilandar baš ovom visokom domu i građanima Srbije, doneo sam šišarku iz manastira Hilandar, vi gospodine Popoviću vrlo dobro znate pošto ste boravili tamo više puta, znači pogledajte ovu šišarku sa hilandarskih kiparisa. Kako mi kažemo, kiparisi hilandarski – to je lična karta manastira Hilandar. Kada pogledate ovu šišarku u sredini se nalazi krst. Gde ovako nešto na svetu postoji? Ovi kiparisi stari su preko 800 godina i dan danas su na tom mestu gde su i ranije bili.

Ono što je mene fasciniralo prvi put kada sam posetio manastir Hilandar jeste ulaz u samu crkvu. Prag od mermera koji je možda, nekih 30, 40 santimetara debeo, na krajevima stoji kako je prvobitno napravljen, ali po sredini je on ulegao, odnosno nije ulegao, nego je istesan koracima najznačajnijih srpskih vladara i Srba tokom vekova. To je ono što je fascinantno. To je ono što trebamo svi mi da doživimo i da onaj ko bude u mogućnosti, da ode da poseti manastir Hilandar, obavezno to da uradi.

Zamislite samo to da danas rađa i maslina cara Dušana koju je on lično posadio. Na osnovu nje ti plodovi, na osnovu nje se upro pravi i maslinovo ulje, sveto manastirsko maslinovo ulje sa Hilandara koje sam isto poneo ovde u Narodnu skupštinu da vam pokažem. Bunar koji je iskopao Sveti Sava još 1198. godine nikada ne presušuje. Velika je čast i blagoslov da se popije voda sa tog bunara.

Hilandar povezuje svakog Srbina, svaku srpsku kuću, svako srpsko dete, svakog srpskog roditelja, ali poštujući i voleći upravo sve druge.

Neka živi ovaj dan da pamtimo ovaj dan kao istorijski dan kada smo svi mi ovde narodni poslanici u Narodnoj skupštini ispunili zavet Svetoga Save, sjedinili Hilandar sa srpskim narodom gde god da se on nalazio.

Dolazim iz Jagodine, moje kolege narodni poslanici dolaze iz drugih krajeva širom Srbije i mi pored naše Srbije, pored naše kuće Srbije, imamo još jednu kuću, a to je manastir Hilandar.

Evo, ja vam upravo donosim i blagoslov iz naše kuće sa Hilandara i ovaj blagoslov daću našem šefu poslaničke grupe, gospodinu Martinoviću, da imamo upravo sećanje na ovaj dan.

Živela Srbija, živeo manastir Hilandar, živeo predsednik Vučić!
Zahvaljujem.

Poštovana potpredsednice, poštovana ministarko sa saradnicom, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, velika mi je čast što danas, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave mogu da glasam za ovaj važan zakon za Srbiju, za srpski narod, o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma.

Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i upotreba ćiriličkog pisma potvrđuje brigu države o nacionalnom pismu i jeziku. Najavu da će se ovaj zakon doneti pozdravili su mnogi lingvisti, a na nama je da utvrdimo gradivo o istoriji našeg pisma i prenesemo potomcima da ga neguju.

Mnoge moje kolege narodni poslanici govorili su o ovom zakonu, o značaju pisma. Javnost Srbije je u potpunosti upoznata sa odredbama ovog zakona, a s obzirom na to da zakon ima za cilj negovanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, radi očuvanja svih kulturnih i tradicionalnih vrednosti, ja bih se osvrnuo na član 8. ovog zakona, tač. 3) i 4), koje kažu da je društvena briga o zaštiti i očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma, s tačkom 3) - podršci proučavanju i afirmaciji srpskog pisanog nasleđa, njegovoj zaštiti od prisvajanja i falsifikovanja, što je veoma važno, i tačka 4) - podršci, zaštiti i očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma u zemlji i inostranstvu.

Moram da primetim da globalno zagrevanje ozbiljno ostavlja tragove na naše komšije i da pojedincima i pojedinima počinje da se priviđa, pa tako pokušavaju da prisvoje sve ono što je srpsko, kroz razne pokušaje da istoriju prekroje i da izmisle.

Umesto da brinu neke svoje ekonomske i političke brige, kojih je na pretek, pojedini Hrvati svoje očigledne frustracije pokušavaju da leče tamo gde nema leka, a gledajući u naše dvorište. Nemajući ništa svoje autentično i vredno, svetski priznato, oni su neskriveno, još 2012. godine, pokušali da nam preotmu ćiriličko pismo i to održavanjem međunarodnog naučnog skupa u Zagrebu, pod nazivom "Hrvatska ćirilična baština". To je bilo povodom obeležavanja 500 godišnjice štampanja prve hrvatske knjige na ćirilici "Dubrovački ćirilski molitvenik".

Hrvatska akademija znanosti i umetnosti pokušava da falsifikuje istoriju, pa se tako pozivaju na spomenike ispisane ćirilicom, koji se danas nalaze na teritoriji današnje Hrvatske. To nisu njihovi spomenici, već su samo nastali na tlu, odnosno na toj teritoriji još kada Hrvatska nije ni postojala. Zajedno sa progonom Srba, Hrvati su izvršili i progon ćiriličkog pisma.

Naravno da se ovde ne zaustavljaju, već svojataju sve što je srpsko, pa tako svojataju i predstavljaju Nikolu Teslu kao Hrvata a ne Srbina, koji je rođen na današnjoj teritoriji Hrvatske, odnosno ubeđuju sami sebe da je Tesla Hrvat, a vrlo dobro znaju da je Tesla Srbin. Da mu nisu proterali i pobili kompletnu užu i širu familiju u Hrvatskoj, da mu nisu srušili spomenik u Gospiću, pa da im neko i poveruje da je on možda i Hrvat.

Toliko ovo ide daleko da su izmislili to da Crnogorci u stvari nisu Crnogorci, da Crnogorci nemaju srpskog porekla, nego da su Crnogorci tobože neki crveni Hrvati.

U svoj toj zbrci i nemoći i zavidnosti oni napadaju i našeg predsednika Aleksandra Vučića, samo zato što je svom najmlađem sinu dao srpsko ime - Vukan. Naime, nekadašnji ugledni hrvatski "Jutarnji list" napada našeg predsednika jer je sinu dao ime Vukan, po najstarijem sinu Stefana Nemanje i povezuje to sa srpskim nacionalizmom. Mene je to lično pogodilo iz razloga što i ja imam sina Vukana, koji je stariji od predsednikovog sina. Pa, nećemo valjda našoj deci da dajemo imena Franjo, Stipe, Jure ili Puhalo? Naravno da ćemo našoj deci da dajemo srpska imena.

Isto tako, svi građani Srbije po svojoj tradiciji, ma kojoj nacionalnosti pripadali, mogu da daju imena kako oni žele. Niko nikome ne brani koja će imena da daju svojoj deci, ali ovo prelazi sve granice dobrog ukusa, nemoralnosti i mržnje da se deca predsednika koriste u svrhu širenja mržnje prema Srbiji, prema Srbima, a to je sasvim nepotrebno.

Vukan je lepo srpsko tradicionalno ime, a to što „Jutarnji list“ vidi predsednika Vučića kao modernog srpskog Stefana Nemanju je jasan pokazatelj da je Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na dobrom putu, i to im i te kako smeta, smeta im liderska pozicija u regionu i kada je u pitanju ekonomija, i kada je u pitanju vojna i politička moć. Zato je ovaj zakon od velikog značaja za državu Srbiju, kako bi sačuvali svoje istorijske i kulturne vrednosti.

Moram da se osvrnem na našu SPC koja je simbol očuvanja svih srpskih vrednosti, a koju na sve moguće načine žele da uruše u čitavom regionu. Da je uticaj Sunca i globalnog zagrevanja prevelik u regionu, i Albanci pokušavaju da svojataju sve što je srpsko, SPC i naše svetinje. Zašto godinama unazad Albanci žele da prisvoje srpske crkve, a godinama unazad ih uništavaju? Na Kosovu i Metohiji je bilo oko 1.500 srpskih pravoslavnih crkava i crkvišta, a u poslednjih 20 godina porušeno, zapaljeno ili oštećeno je negde oko 150 pravoslavnih hramova, tako da otimanje i prisvajanje svega što je srpsko ne prestaje. Albanci žele da prisvoje srpsko istorijsko nasleđe i da prekroje istoriju radi svog nekog identiteta. Oni u medijima svojim Pećku patrijaršiju predstavljaju kao Pećku patrijaršiju albanske pravoslavne crkve.

Srbija je danas jaka i moderna država sa najbržim rastom i sa napretkom. Kako se borimo za nove investicije, jaču ekonomiju, moć, tako čuvamo i naše kulturološke vrednosti, svoju tradiciju, svoju istoriju, a ovim zakonom i jezik i pismo.

Srpska ćirilica spada u najsavršenije pismo na svetu, sastavljena je od 30 znakova gde svaki znak predstavlja jedan glas. Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti očuvanja ćiriličnog pisma će očuvati ćirilicu, srpski jezik i srpsku tradiciju. Zato ću ja danas, zajedno sa svojim kolegama, ponosno glasati za ovaj zakon. Zahvaljujem.
Poštovana predsedavajuća, poštovani narodni poslanici, poštovani građani Srbije, poštovani gospodine Dejane Popoviću sa saradnicima, danas je na dnevnom radu Izveštaj o radu Agencije za energetiku Republike Srbije.

Shodno zakonu o Agenciji i energetici Republike Srbije, Agencija za energetiku ima obavezu da jednom godišnje podnosi izveštaj Narodnoj skupštini Republike Srbije. Pored ovog izveštaja, Agencija ima obavezu da podnosi i sadašnje stanje i trenutno stanje u energetskom sektoru.

Gospodine Popoviću, ja sam vas pažljivo slušao, vaše izlaganje, pročitao Izveštaj koji je opširan i saglasan sam sa svime što je navedeno u Izveštaju, tako da ću danas podržati ovaj izveštaj i glasati za njega.

Danas smo svedoci mnogobrojnih špekulacija od strane pojedinih medija koji iznose velike i brojne neistine, plaše građane Republike Srbije, u želji da uruše sistem ne birajući sredstva. Prvo plaše građane Republike Srbije Zakonom o poreklu imovine, tobož da će se građanima Republike Srbije oduzimati imovina, a Zakonom je jasno definisano na koji način će se vršiti istraga i ako se utvrdi da je nečija imovina nezakonito stečena biće predmet istrage i ona će se oduzimati.

Kada je slučaj o Zakonu o energetici, pojedini građani Srbije, iz Jagodine verovatno i Despotovca, odakle vi dolazite, su me pitali da li će im Elektroprivreda Srbije oduzimati strujomere, tj. brojila za potrošnju električne energije, naravno, vodeći se time šta su upravo čuli od tih pojedinih medija.

Mi moramo da pojasnimo građanima Srbije, a vi ćete da me ispravite i dopunite, pošto imate dugogodišnje iskustvo u radu u elektroprivredi, da korisnici, tj. lica na koje se vodi brojilo potpisuju ugovor sa Elektroprivredom Srbije o preuzimanju brojila, gde nemaju nikakvih troškova u vezi sa preuzimanjem, a sve u skladu sa Zakonom o energetici. Ovim ugovorom se Elektroprivreda Srbije obavezuje da snosi sve troškove i da ima obavezu održavanja preuzete opreme, brojila, mernih ormana, priključnih vodova, instalacije i druge opreme.

Ovde se sada postavlja pitanje – ako Elektroprivreda postane vlasnik ove opreme, da li će korisnik moći da zaključuje ugovor sa nekim drugim distributerom? Pa, naravno da će moći. Korisnik ima pravo da bira po svojoj proceni distributera, odnosno najpovoljnijeg distributera i dobavljača električne energije, za koga smatra da mu je najpovoljnija cena i da za to nema nikakvih dodatnih troškova, osim da plati utrošenu energiju svom dobavljaču.

U slučaju da korisnik ne želi da potpiše ugovor sa Elektroprivredom Srbije, u praksi to znači da korisnik sam snosi održavanja, kao i troškove zamene dotrajale opreme.

Mi znamo da u Republici Srbiji mnoga domaćinstva imaju upravo analogna brojila i da se prelazi na moderan sistem merenja, tako da bi ovo bila jedna otežavajuća okolnost za sve građane i sve korisnike koji su korisnici.

Očigledna namera pojedinih medija jeste da destabilizuju Srbiju, pa na sve moguće načine žele da sve ono što je dobro za građane Srbije predstave kao da je to loše.

Cilj preuzimanja mernih uređaja, mernih ormara, priključnih vodova, instalacija, je upravo rasterećenje korisnika od budućih troškova održavanja, a sve u skladu sa usaglašavanjem i sa Zakonom o energetici.

Tako su, moram da se nadovežem, Stranka slobode i pravde, Đilasova stranka i mediji koji su njima naklonjeni, optužili glavne urednike lista „Alo“, samo zato što su ukazali i pokazali povezanost uhapšene kriminalne grupe sa istraživačkim portalom „Krik“. Nakon ove objave u listu „Alo“ Đilasovi dobošari, Marinika Tepić i Borko Stefanović se utrkuju ko će više laži da iznese na račun predsednika Republike Srbije i njegove porodice. U toj trci oni gube i korak, pa ishitreno i verovatno bez puno razmišljanja i sami priznaju da je predsednik Aleksandar Vučić u ranijem periodu, za vreme njihove vlasti, upravo bio prisluškivan.

Takođe, oni odjednom nalaze i neke saradnike u Ministarstvu policije, koji im daju neke zapisnike, čime upravo odaju sami sebi svoju povezanost sa određenim licima u MUP Republike Srbije.

Šta je u stvari njima cilj? Cilj im je da prikažu da predsednik Aleksandar Vučić nije bio politički prisluškivan, već da je upao u razgovor sa licima koja su bila na merama. Cilj im je da kriminalizuju predsednika Aleksandra Vučića i njegovu porodicu.

Ministar Vulin je pre par dana kada je bio ovde u ovom visokom domu jasno rekao i podvukao da je predsednik Aleksandar Vučić isključivo politički prisluškivan i to 1.572 puta, a možda i više. Njih najviše boli to što u tim razgovorima nema apsolutno ničega što bi ukazalo da su predsednik ili članovi njegove porodice radili nešto protivzakonito ili imali neke sumnjive razgovore.

Na mere prisluškivanja nisu stavljena lica koja su imala neki krivični dosije ili su bili pod nekom krivičnom istragom, već su upravo birana lica koja su bliska porodici Vučić i samom predsedniku Aleksandru Vučiću, čime upravo i dokazujemo ovim tvrdnjama da je on samo isključivo prisluškivan iz političkih razloga.

Pojedini mediji zaboravljaju da je onaj po čijem nalogu rade dobošari Marinika Tepić i Borko Stefanović upravo lice kojim treba da se bavi istraživačko novinarstvo, jer neko ko uđe u politiku sa 74 hiljade evra, sa polovnim automobilom marke „Saab“ i ženinom kućom, a za kratko vreme, dok je obavljao javnu funkciju, stekne toliko bogatstvo od 619 miliona, upravo on treba da bude predmet istraživanja.

Najverovatnije ideja za pokretanje biznisa došla mu je slušajući pesmu – Uključio sam jutros radio i čuo onda za oglas taj, traži se perač prozora, plata je sasvim pristojna. Ovo su stihovi pesme Tonija Montana „Perač prozora“ i očigledno je da su baš upravo ovi stihovi bili inspiracija i ideja Draganu Đilasu za pokretanje svog biznisa, samo što u ovoj pesmi Tonija Montana ovaj perač prozora ima platu sasvim pristojnu, dok naš perač prozora, Dragan Đilas, ima platu od 619 miliona evra.

Skoro smo imali u Narodnoj skupštini izmenu Zakona o poreklu imovine koji je bio ovde na dnevnom redu i najveće kritike došle su od Đilasovog dobošara Borka Stefanovića kome očigledno nikada ništa nije bilo jasno, a on kritikuje nešto non-stop. Njemu nije bilo jasno ni 2016. godine kada su bili izbori kako treba da mu se zove izborna lista, jer po zakonu izborne liste može da stoji nosilac liste gde je on stavio da je nosilac liste Borko Stefanović, a njegovo pravo ime je bilo tada Borislav Stefanović.

Umesto da ispravi naziv svoje liste, on donosi odluku da uplati republičku taksu, da ode do Ministarstva unutrašnjih poslova, podnese zahtev i promeni ime od Borislav u Borko. Tako smo dobili političara Borka Stefanovića. Šta na to može da kaže njegov kum bivši vicekonzul u SAD, Igor Milošević koji je poznat po aferi nezakonito izdavanje pasoša, kako bi licu koje je bilo blisko Borku Stefanoviću i njegovom stricu Mirku Stefanoviću omogućilo da pomogne iz SAD kada je učinio krivično delo i time je izazvan međunarodni skandal. Republika Srbija je morala iz svog budžeta, od građana Srbije da plati odštetu tom licu koje je bilo oštećeno u vrednosti od milion dolara.

Tako je kada rade oni koji znaju da kritikuju, a kako bi sve ovo sakrili oni su ovaj slučaj Borko Stefanović i Vuk Jeremić proglasili državnom tajnom o čemu je i pisao moj uvaženi kolega Nebojša Bakarec. Pitam se samo koliko ovakvih državnih tajni ima za vreme Jeremića, Stefanovića i Đilasa, koliko su njih trojica ukupno oštetili građane Republike Srbije. Koliko je tih para upravo moglo, gospodine Popoviću, da se uloži u energetski sistem Srbije, u energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije, zaštitu životne sredine i drugo što je potrebno.

Na kraju bih da zaključim, da danas u danu za glasanje će poslanička grupa „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, glasati za ovaj izveštaj Agencije za energetiku ali ćemo da nastavimo svakodnevno da podsećamo građane Republike Srbije koliko su Đilas, Tepić, Jeremić, Šolak i Borko Stefanović oštetili Republiku Srbiju i građane Republike Srbije.Zahvaljujem.
Poštovani potpredsedniče, poštovani ministre, poštovani narodni poslanici, poštovani građani Srbije, Vlada Republike Srbije prepoznala je veliki značaj kulture i kulturnog nasleđa i njihov potencijal za razvoj naše države, usvojivši tako nekoliko dokumenata koji će doprineti uspešnijem pozicioniranju Srbije na kulturnoj mapi Evrope i sveta.

Vlada Republike Srbije je zato napravila strategiju u ovoj oblasti, gde se definišu prioriteti razvoja, negovanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine i širu dostupnost kulture preko svojih ustanova i preko medija.

Predviđeno je da se u sklopu projekta izvrše brojna renoviranja, obnavljanja i proširenja ustanova kulture, gde su obuhvaćeni muzeji, pozorišta, kulturni centri i slične ustanove kulture, kako bi se očuvala njihova arhitektonska i istorijska vrednost.

Jedno od najlepših građevina u Srbiji nalazi se u centru Pomoravskog okruga, u Jagodini, u gradu odakle i ja dolazim, a to je Muzej naivne i marginalne umetnosti, hram umetnosti vrsnih samoukih vizionara, raskošne arhitekture koja datira još iz 1929. godine. Po svojoj posebnosti, ona je proglašena spomenikom kulture.

Zahvaljujući Vladi Republike Srbije i uvaženom ministarstvu, a nakon više decenija, ovaj muzej dočekuje neophodnu rekonstrukciju i proširenje prostora.

U okviru postojećeg objekta rekonstrukcijom je obuhvaćeno znatno uvećanje izložbenog prostora, depoa za odlaganje, bogatog fonda dela i publikacije, konzervatorske i stolarske radionice, biblioteke, suvenirnice, bioskopske sale i svega onoga što predstavlja imperativ savremene muzeologije. Dogradnjom aneksa obezbediće se novi prostor sa puno potencijala za multimedijalne projekte i prostora za izlaganje velikih zbirki umetničkih dela.

Nešto što je sa sigurnošću najviše nedostajalo svih ovih godina jeste, a to će sada biti i građeno, nemogućnost odnosno pristup muzeja invalidnim licima. Ovom rekonstrukcijom obezbeđuje se komunikacija unutar muzeja i pristupačnost invalidnim licima u sve etaže i svaki kutak izložbenog prostora.

Tokom decenije postojanja, zidovi ovog hrama sa dinamičnim razvojem sadržaja muzeja su postali tesni, jer baštine dela preko 500 umetnika, ujedno predstavljajući Srbiju u najboljem svetlu širom evropskih i vanevropskih zemalja, poput Brazila, Indije, Japana, Irana, Australije, Portugala, Amerike i drugih, kao najbolji ambasador srpske tradicije i umetnosti.

Zahvaljujući Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, dela srpskih umetnika plasirana su u kontinuitetu širom sveta, gradeći na taj način mostove i predstavljajući našu državu na najbolji mogući način, jezikom jedinstvenih, samoukih vizionara.

Međunarodna saradnja i kruna muzejske delatnosti Muzeja naivne umetnosti u Jagodini na kojoj svakodnevno radi tim stručnjaka i uprava muzeja, potpisivanjem brojnih memoranduma o saradnji sa međunarodnim partnerima, svakako dokazuje da je svojom strategijom značajno doprinela i doprinosi svake godine sve uspešnijem imidžu Srbije u svetu, kao slobodne i multikulturalne zemlje, koja neguje kako tradicionalnu, nacionalnu kulturu Srbije, tako i kulturu slovačkih, mađarskih, rumunskih, romskih i ostalih etničkih manjina koji žive u Republici Srbiji.

Posebno bih naglasio da Muzej ostvaruje saradnju sa institucijama obrazovanja dece ometene u razvoju, gde se organizuju razne likovne kolonije i radionice. Zato je ova rekonstrukcija i dogradnja novog prostora od posebnog značaja, kako bi se očuvale sve ove vrednosti.

Moram da napomenem da je Muzej naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine specijalizovan muzej, jedinstven na Balkanu, jedan od najznačajnijih muzeja u Evropi. On je nadležan da obavlja i matičnu zaštitu dela. U nacrtu novog zakona o muzejskoj delatnosti, koji treba da se donese, ovaj status muzeja je ugrožen.

Gajimo uverenje da će Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, na čelu sa uvaženom ministarkom Majom Gojković, koja ozbiljno, odgovorno i na najbolji mogući način upravlja ovim ministarstvom i ovoga puta, kao što je i ranijih godina, imati razumevanja i podržati status matičnosti našeg muzeja.

Želeo bih da kažem da u Jagodini imamo i rekonstrukciju, pored Muzeja naivne i marginalne umetnosti, koji se finansira iz sredstava Ministarstva kulture, Centra za kulturu u Jagodini, gde se najveći deo finansira iz grada Jagodine i iz budžeta grada, imamo Zavičajni muzej, Narodnu biblioteku „Radislav Nikčević“, kao najstariju ustanovu kulture. Jagodina poseduje u svom fondu zavičajnog odeljenja retke primerke najskupljih srpskih knjiga, kao što je knjiga „Žitije Petra Velikog“, pisca Zaharija Orfelina, itd.

Ovim značajnim ustanovama kulture neophodna je rekonstrukcija, gde Ministarstvo može da pomogne, u cilju očuvanja bogate riznice i kulturnog blaga.

U Pomoravskom okrugu Ministarstvo kulture i informisanja je imalo ozbiljna ulaganja u objekte kulture. U Rekovcu je završen Centar za kulturu, kroz projekat „Gradovi u fokusu“. Takođe, u Despotovcu smo imali ozbiljna ulaganja, isto vezano za Centar za kulturu.

Ja bih ovom prilikom želeo, iako ministarka Maja Gojković nije ovde prisutna, da pozovem ministarku da poseti sve ove značajne ustanove u Pomoravskom okrugu. Zahvaljujem.
Zahvaljujem.

Poštovani predsedniče Skupštine, poštovani ministre, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, na samom početku, ako mi dozvolite, ja bih podsetio koje su to države koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova.

Jednostrana deklaracija o priznanju Kosova suprotno je Rezoluciji UN Saveta bezbednosti 1244 iz 1999. godine. Mnoge države su to uvidele i povukle su priznanje Kosova, među njima su, zbog građana Srbije da se podsete, zbog narodnih poslanica da se podsete, Sjeraleone, Nauru, Gana, Togo, Centralnoafrička republika, Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Surinam, Granada, Unija komora, Burundi, Komonvelt, Dominikana, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja i Kraljevina Lesoto.

Namerno sam Kraljevinu Lesoto nabrojao kao poslednju, ali ona nije bila poslednja država koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova, ona je to učinila još 2018. godine.

Dobri odnosi Srbije sa Kraljevinom Lesoto koje danas imamo i danas se odnosni na današnji Predlog zakona, odnosno Sporazuma koji je danas pred nama narodnim poslanicima, a tiče se Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane. Obnavljanje dobrih odnosa sa zemljama afričkog kontinenta je od ogromnog značaja za našu državu.

Kraljevina Lesoto je punopravni član UN i ona je 2018. godine, povukla apsolutno sve odluke koje mogu da se tumače tako da su priznale nezavisnost Kosova. Njihov stav je da je pitanje državnosti Kosova preuranjen, da status Kosova može da se definiše tek kada se završe pregovori, odnosno dijalog Beograda i Prištine. Kada se obe strane usaglase do tada je Kosovo neraskidiv deo Srbije.

Ovaj Sporazum između Kraljevine Lesoto i Srbije sadrži određene odredbe. Prvenstveni cilj ovog zakona je Sporazum, znači saradnja u oblasti odbrane, vojno-ekonomske saradnje, naučno-tehničke saradnje, vojnog obrazovanja, vojne medicine i veterine, kao i u drugim oblastima.

Inače, Kraljevina Lesoto, kako smo i čuli nalazi se na samom jugu afričkog kontinenta, broji oko dva miliona stanovnika, ona je bila Engleska kolonija do 1966. godine, službeni jezik je pored maternjeg jezika i engleski jezik.

Sledeći Predlog zakona je zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Severne Makedonije o saradnji u oblasti borbe protiv krijumčarenja migranata.

Pojedina lica migrantsku krizu vide tako kao neku dobru šansu da zarade tako što će da krijumčare migrante. Srbija i Severna Makedonija se nalaze na takvom geografskom položaju da predstavljamo vrata ka Evropi za migrante.

Mi pokazujemo, na primeru migrantske krize, koliko smo humani, koliko smo organizovani, ali i koliko vodimo računa o bezbednosti naših građana. Najbitnije je da ostanemo svi pribrani, da bezbednost bude na visokom nivou i da se ponašamo dostojanstveno. Ali, očekujemo i to da migranti poštuju našu državu i da migranti poštuju naše zakone. Na svako ugrožavanje bezbednosti naših građana, država mora da reaguje.

Srbija i Severna Makedonija imaju odlične odnose. Ovaj Sporazum o saradnji u oblasti borbe protiv krijumčarenja migranta će našu saradnju učiniti još boljom. Cilj ovog sporazuma je da se poveća bezbednost naših građana.

Republika Srbija sa Severnom Makedonijom do sada ima zaključen veći broj međunarodnih sporazuma, takođe, ima odličnu policijsku saradnju i razmenu informacija. Na graničnom prelazu Tabanovci, mi imamo i mešovite patrole granične policije.

Zahvaljujući predsedniku, Aleksandru Vučiću, Srbija je danas veoma cenjena i u inostranstvu, i svuda gde se pominje naše ime. Ona je potpisnica sve više međunarodnih sporazuma sa različitim državama. Zašto je to tako? Zato što ove države vide da im je Srbija ozbiljan partner, koji ubrzano napreduje.

Tako je pre dva dana predsednik, Aleksandar Vučić, primio i ministra spoljnih i evropskih poslova, Slovačke Republike, Ivana Korčoka, gde je izrazio zahvalnost što Slovačka, kao članica EU je istrajala u stavu postojanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, nepriznavanjem jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Saradnja među državama je sve veća, kako ekonomski, tako i u svim drugim oblastima, a jedna od njih je to da Slovačka pomaže Srbiji na putu da Srbija postane član EU.

Gospodine ministre, moram da napomenem da su mi se obraćali Srbi sa KiM, vi znate, vi ste tamo bili dugo godina prisutni, i žalili se kako im Albanci na nelegitiman način oduzimaju imovinu. Služe se i time, čak, da tuže pokojnika koji je Srbin bio i da taj neki Albanac kaže da u tom nekom vremenskom periodu, dok je ovaj bio živ, da je kupio od njega neku određenu imovinu, a da nije preneo na sebe, nalaze dva svedoka isto Albanca, oni svedoče u korist, a mrtvom čoveku dodeljuje se zastupnik. Naravno, to prelazi u ruku šiptara, prelazi u ruku Albanca, a onaj ko treba da dobije, naslednik zemlju, ostaje bez te zemlje.

Apelujem, gospodine ministre, da pomognete, da Vlada Republike Srbije pomogne, da pomognemo Srbima na Kosovu i Metohiji, da apelujemo na međunarodnu zajednicu, da se ovakve stvari ne čine Srbima, da se ovakvo nešto ne dešava, jer je očigledna njihova namera.

Na samom kraju želeo bih, gospodine ministre, da podržim i da dam apsolutnu podršku našem predsedniku Aleksandru Vučiću, vama i svim državnim organima u borbi protiv organizovanog kriminala, jer niko nema pravo da ugrožava bezbednost građana Srbije, niko nema prava da ugrožava bezbednost našeg predsednika, njegove porodice i svih porodica koje žive u Srbiji. Hvala vam.
Poštovani potpredsednici, poštovani građani Republike Srbije, poštovana ministarka, poštovani narodni poslanici, pred nama je zakon, odnosno izmena Zakona o sistemu plata u javnom sektoru, gde suštinski mi samo odlažemo primenu ovog zakona za 2022. godinu usled okolnosti koje su bile nepredviđene usred korona virusa.

Sa primenom ovakvog zakona i zakona koji se odnosi na sve zaposlene tamo gde je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina, gde je osnivač jedinica lokalne samouprave, potrebno je usaglašavanje apsolutno svih subjekata. Znači, potreban je konsenzus kako bi se ovaj zakon primenio.

Mi smo to morali da odložimo usled objektivnih razloga, usled virusa koji je pogodio čitav svet.

Pošto je proces složen, potrebno je odlaganje i dodatni vremenski period čime bi omogućili da reforma sistema plata postigne finansijski održivi efekat od 01. januara 2022. godine.

Rad državnih službenika već dugo prati i primena platnih razreda. Ova primena platnih razreda odnosi se na vrednovanje rada svih zaposlenih u javnom sektoru i mi sada imamo kao nagradu za dobar učinak, za dobar rad, za kvalitetan rad, povećanje plata, a da se ne menja osnovica što se tiče zarade.

Ova reforma se odnosi na veliki broj zaposlenih u raznim ustanovama, državnim organima i u javnim agencijama. Zato je neophodna detaljna analiza, zbog specifičnosti isplate plate, tako da svi javni sektori bi morali da sprovode ove da bi ispoštovali sve potrebne mere i da bi se uspostavio pravi odnos prema ovom zakonu.

Moram da napomenem da mi danas nemamo kašnjenja što se tiče isplate plate, isplata penzija, da danas imamo finansijsku stabilnost, da je stabilan kurs dinara, da imamo kontrolisanu inflaciju i da plate u javnom sektoru stalno povećavamo i minimalnu cenu rada.

Cilj Vlade Republike Srbije je da se plate u javnom sektoru izjednače sa platama u privatnom sektoru, odnosno, kao što je rekao i kolega Marijan Rističević, da je vama važno da se realni sektor, odnosno da u privatnom sektoru budu mnogo veće plate u odnosu na državni sektor, jer svi mi živimo upravo od poreza od privatnog sektora.

Mi imamo zbog toga razne podsticaje Vlade Republike Srbije. Razne podsticaje je dala privatnom sektoru. Jedan od tih podsticaja jeste i povraćaj sredstava za obavezno socijalno osiguranje i za doprinose, za zapošljavanje novih radnika u opsegu od 65% do 75%.

Pre nekoliko dana imali smo na dnevnom redu usvajanje budžeta za 2021. godinu. Mi smo upravo ovim budžetom planirali sredstva za ove podsticaje. Planirali smo sredstva za povećanje plate i to povećanje plata u javnom sektoru za 5%, odnosno povećanje od 01. januara za 3,5% i za 1,5% u aprilu mesecu.

Imamo znatno povećanje plata i u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i u Vojsci Srbije.

Ono što je godinama neko sistematski uništavao, mi smo uspeli da povratimo, da pospešimo i uvećamo i sve to zahvaljujući merama Vlade, odnosno teškim reformama koje su sprovedene 2014. godine, kada je na čelu Vlade Republike Srbije bio predsednik Aleksandar Vučić.

Naš cilj je program „Srbija 2025“, gde će plate prosečne da budu 900 evra, gde će penzije da budu 430 evra. Odlična fiskalna politika se vodi. Imamo najmanji pad BDP-a u Evropi i Srbija je jedno veliko gradilište i veoma je važno da Srbija brine o građanima i o zdravlju građana, što je više puta dokazano.

Ne mogu da ostanem nem na dešavanja i na raznorazne uvrede koje se već godinama odnose na našeg predsednika, predstavljajući ga na najbizarnije načine oni koji bi silom da dođu na vlast. Oni su već podelili svoje resurse. Oni su se već predstavili, pojedini koji drže konferencije za medije ovde ispred Doma Narodne skupštine. Oni su već državni sekretari, oni su već ministri, neko je predsednik Vlade, neko je predsednik Republike.

Oni to nazivaju slobodna Vlada. Ja ne znam šta to oni treba da oslobode? Da li treba da oslobode njihovog lidera od viška nekretnina, da li treba da oslobode njihovog lidera od viška stanova, od viška para? Evo, ja bih to preporučio, da se time bave.

Kada su oni bili na vlasti plate su kasnile. Mi možemo da konstatujemo da u javnom sektoru i glavno pitanje među zaposlenima je bilo upravo to kada će biti plata, da li neko zna kada će biti plata, da li je bila plata, pa onda pitaju kolege kolegu iz nekog drugog sektora gde je bila, da li je bila i kada oni mogu da očekuju.

Danas zato imamo stabilnost, imamo redovnu isplatu plata, kao i redovnu isplatu penzija.

Kako se bliže beogradski izbori napadi na predsednika su sve učestaliji, kao i napadi na njegovu porodicu. Prikazuju ga kao da je nacista, upravo oni koji promovišu versku diskriminaciju, upravo oni koji pevaju pesmu krst u plamenu, upravo oni koji su skinhedsi i upravo oni čiji su idoli Kju-kluks-klan. Ovde mislim na Borislava Borka Obradovića, pravo za građane Srbije čisto da se vidi promocija Borisa Borka Stefanović, gde jasno pokazuje generacija bez budućnosti i krst u plamenu, gde je promovisan Kju-kluks-klan.

To je današnja opozicija Srbije. To su predstavnici današnje opozicije Srbije. Njima je jedini motiv i njima je jedini program mrzim Vučića i mrzim SNS.

Posle svakog dnevnika RTS, Drugog dnevnika RTS, upravo taj čovek na nekoj terasi drži neki svoj dnevnik, on je u nekoj, on je postao neki voditelj. Više i ne znam šta je on, da li je on skinheds, da li je on političar ili je neki voditelj.

Građani Srbije i mi svi ovde veoma dobro znamo, ali i građani sa Kosova i Metohije, znamo da je on bio šef pregovaračkog tima sa Prištinom. Evo šta o tome govori davne, ne tako davne 2012. godine u emisiji „Džastis“, odnosno „Pravda“, gde je autor Boban Jovanović. Tema je bila Kosovo i Metohija u kojoj su zabeležene reakcije istaknutih Srba sa Kosmeta o dogovoru koji je te godine u ime Vlade Srbije sa albanskom stranom potpisao Borko Stefanović.

U emisiji čiji je producent, autor i voditelj Boban Jovanović, govore Marko Jakšić, pokojni Oliver Ivanović, Milan Ivanović, Fatmi Šeholi i druge istaknute ličnosti sa Kosova i Metohije. Svi učesnici emisije sa srpske strane saglasili su se da je potpisom šefa pregovaračkog tima za razgovore sa Prištinom, Borka Stefanovića i zvanično država Srbija priznala nezavisnost Kosova, kao i da je počinjena veleizdaja.

Osam godina kasnije autor ove emisije kaže: „U to vreme je bilo nemoguće na medijima čuti pravu istinu o dešavanju na Kosovu i Metohiji, jer je Boris Tadić apsolutistički držao sve medije pod kontrolom. Zato sam u sopstvenoj produkciji napravio ovu emisiju i uspeo da je emitujem na mreži regionalnih i lokalnih televizija. Nakon emitovanja su me kontaktirali ljudi iz vrha BIA i ljudi iz okruženja Borisa Tadića. Bio sam primoran da napustim Srbiju. Sa ove vremenske distance je jasno da su Boris Tadić i Borko Stefanović počinili čin veleizdaje i da treba da odgovaraju. Ne zaboravimo da je u toj Vladi šef diplomatije bio Vuk Jeremić, a ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kadar DS“.

Citirao sam upravo sve ono što je izjavio, ono što se dešavalo u emisiji kod Bobana Jovanovića.

Ti i takvi bi opet da brinu o Kosovu i Metohiji, ti i takvi bi opet da brinu o Srbiji. Takvi kao što je on, takvi kao što je njegov ortak Đilas, jer on i ne zna, ne verujem ni da zna u kojim je sve strankama bio. On je bio prvo u SPO, kasnije je bio u DS, pa je bio u Levici Srbije, Savezu za Srbiju a sad je u, kako se zove Đilasova, Stranka slobode i pravde.

Takvi kao što je on i Dragan Đilas na RTS ulaze motornim testerama, imaju svoj neki performans, kažu da je to neka umetnost, ja se ne razumem u takvu umetnost, ali ono što smo mogli da vidimo ovih dana, da opet smo imali jedan performans ispred zgrade, odnosno Skupštine Grada Beograda, gde su uoči novogodišnjeg praznika postavili jedan novogodišnji ukras, nažalost, izvinjavam se svim građanima Srbije, u vidu muškog polnog organa. To je njihova politika, time se oni diče. To su oni. Evo slika ispred Skupštine grada. Umesto da ti mediji, koji su, da kažem, naklonjeni njima, osude ovakav čin, oni još to veličaju. To su mediji koji su bili prisutni.

Ono što zabrinjava su komentari. Sramota me je i da pričam o tim komentarima kakvi su sve, ali mogu da neki izdvojim - to je poklon svima u Skupštini, to je Vučić glavom i bradom…

(Predsedavajuća: Razumem široko tumačenje demokratije, ali molim vas da se vratimo na dnevni red i da ne citiramo ovakve izjave.)

Ovo je sve dnevni red i tiče se upravo građana Srbije, jer su oni doveli državu do bankrotstva i oni su hteli da uspostave takvu vlast i takvu Vladu da bi mi danas imali ponovo problema i ne bi funkcionisali. Ovo se upravo tiče i zakona koji je na dnevnom redu. Zahvaljujem.
Poštovani predsedniče, poštovani potpredsednici, uvažene kolege narodni poslanici, poštovani gospodine ministre, ekonomske mere i razni podsticaji Vlade Republike Srbije od važnog su značaja za sve privredne subjekte, a posebno za privatni sektor.

Vlada Republike Srbije počela je sa isplatom minimalne zarade u granama privrede koje su najteže pogođene usled ove pandemije – turizam, ugostiteljastvo i hotelijerstvo. Odvojeno je oko dve milijarde dinara za oko 72.500 zaposlenih radnika upravo u ovim sektorima.

Najbitnije je da se sačuvaju radna mesta i da se sačuva likvidnost. Dokaz da Vlada Republike Srbije brine o privatnom sektoru je i ove pred nama, pred narodnim poslanicima, u vidu Predloga zakona o izmeni i dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. On se upravo odnosi na podsticaj privatnom sektoru u vidu olakšica i povraćaja sredstava koja se izdvajaju za obavezno socijalno osiguranje i za doprinose.

Podsećam građane Republike Srbije da su svim zaposlenima u malim i srednjim firmama, u preduzetničkim radnjama ove godine isplaćene po tri minimalne zarade i po dve minimalne zarade u procentu od 60% minimalne zarade.

U toku je realizacija programa „Moja prva plata“ koji je pokrenula Vlada Republike Srbije radi podsticaja zapošljavanja i osposobljavanja mladih kadrova kojima će to biti prvi posao nakon završenih škola. Ovim programom će mnogi poslodavci lakše doći do neophodnih kadrova, a priliku da steknu radno iskustvo i da se kasnije i zaposle imaće oko 10 hiljada mladih i za ovo je izdvojeno oko dve milijarde dinara.

Ako se na ovakav program nadovežu izmene i dopune Zakona o doprinosimaza obavezno socijalno osiguranje trasirali smo odličan put pomoći privatnom sektoru. Razlog za donošenje ovakvog zakona je novo zapošljavanje, privredni rast, povoljnije privređivanje i smanjenje troškova privrednih subjekata.

Suštinski, i ovim zakonima izmenama i dopunama produžavamo period postojećih olakšica do kraja 2021. godine kada se očekuje i povećanje broja poslodavaca koji će koristiti ove olakšice koje se odnose na povraćaj plaćenih doprinosa i plaćeno socijalno osiguranje i to od 65% do 75% za poslodavce u privatnom sektoru koji zaposle novog radnika.

Očekuje se da će ovim zakonom na osnovu povraćaja sredstava finansirati u privatni sektor oko šest milijardi dinara. Poslodavac ima pravo na povraćaj sredstava od 65% u slučaju kada zaposli jednog radnika najmanje, a najviše devet radnika, od 70% kada zaposli najmanje 10 radnika, a najviše 99 i 75% procenata kada zasnuje radni odnos sa više od 100 radnika.

Svi oni koji imaju ili su imali do sada dodirnih tačaka sa privatnim sektorom znaju od kolikog je značaja za poslodavce ovakva mera čime će se lakše doći do odluke da se angažuje nova radna snaga kako bi napredovali i ostvarili svoj rast. Ova mera se odnosi i na one koji tek kreću sa radom, nove poslodavce, odnosno novonastala privredna društva.

Gospodine ministre, mislim i smatram da u nekom budućem vremenu, i zbog današnje novonastale situacije, ove olakšice mogu da budu i liberalnije, što se tiče određenih uslova, a koja imaju za cilj da spreče zloupotrebu. To se odnosi u delu da li je poslodavac u određenom vremenskom periodu, predviđenim ovim zakonom, a do dana kada aplicira za olakšice, imao smanjenje broja radnika. Predložio bih da se ovaj period smanji na 12 meseci, tj. da se gleda od dana apliciranja unazad godinu dana.

Vlada Republike Srbije i resorno ministarstvo vodi dobru fiskalnu politiku. Želim da pohvalim sve dosadašnje ekonomske mere i pomoć našoj privredi.

Osvrnuo bih se na Fiskalni savet, koji sve vreme kritikuje mere Vlade Republike Srbije u vidu pomoći našim građanima i našoj privredi i želeo bih da znam da li su tako bili kritični i u vreme Borisa Tadića, kada je Srbija bila pred bankrotstvom.

Danas imamo najmanji pad BDP u Evropi, po projekciji MMF i Evropske komisije i kada očekujemo rast. Možemo samo da zahvalimo Vladi Republike Srbije na vrednom radu, na štednji i sprovođenju teških reformi.

Zato danas imamo i mogućnost da pomažemo građanima Republike Srbije, i dalje ćemo pomagati, i našu privredu i naše građane. Zahvaljujem.