NIKOLA RADOSAVLJEVIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Nikola Radosavljević je do sada jednom bio narodni poslanik, u 12. sazivu, od 2020. do 2022. godine.

U 12 sazivu bio je član Odbora za zdravlje i porodicu, kao i zamenik člana Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku .

Tokom 12. saziva proveo je 382 sata na redovnim zasedanjima u Skupštini, i učestvovao u glasanju o 311 akata i svaki put glasao “za”. U plenumu se obratio 11 puta, nije učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja Vladi Srbije, kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 89. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE. Član je Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, i zamenik člana Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije. Član je i Pododbora za razmatranje izveštaja o obavljenim revizijama Državne revizorske institucije.

BIOGRAFIJA

Rođen je 1975. godine. Živi u Jagodini. Po zanimanju je master ekonomista.

Odbornik je u Skupštini grada Jagodine od 2016. godine do danas. Bio je i šef odborničke grupe Srpske napredne stranke.

Član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke, i predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Jagodini.
Poslednji put ažurirano: 08.01.2023, 16:08

Osnovne informacije

Statistika

  • 3
  • 21
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2022.

Zahvaljujem predsedavajuća.

Reklamiram član 107. Govornik na sednici Narodne skupštine je dužan da poštuje dostojanstvo Narodne skupštine.

Malopre, ne znam da li ste videli, ali u obraćanju ovde nama narodnim poslanicima sa ove strane, SNS, narodni poslanik Borivoje Novaković je pokazivao unutrašnjost jezike. Znači, to je kršenje člana 107, kršenje dostojanstva Narodne skupštine i zahtevam od vas da mu se izrekne mera. Zahvaljujem.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.11.2022.

Zahvaljujem predsedniče.

Ja ne znam šta se ovo desilo, da li zbog ovog vazduha, moguće i pomračenje da je u pitanju, ali čuli smo svakojake izmišljotine ovde i svakojake laži. Jednostavno pogledajte i vratite se malo samo unazad, vidite šta se proteklih tri godine uradilo upravo u zdravstvu. Vi kritikujete zdravstvo, gde smo najviše para tamo dali i uložili da bi građane Srbije obezbedili kako bi se sa pandemijom izborili.

Ono što je vama problem, vi ne želite da priznate uspeh, ne želite da priznate kada nam je cela Evropa i ceo svet čestitao na tome kako smo uspeli da obezbedimo pet vakcina, kako smo uspeli da pomognemo ljudima u našem regionu, kako su dolazili iz inostranstva ovde da se vakcinišu, kako su naši građani iz Srbije mogli da biraju kojom vakcinom će da se vakcinišu. To ste zaboravili da kažete.

Zaboravili ste da kažete, da smo u rekordnom roku izgradili tri kovid bolnice. I to ste zaboravili da kažete. Parking. Ja sam se iskreno, kada ste govorili, pomislio da ćete nešto ozbiljno da kažete. Ja jednostavno ne mogu da shvatim šta se dešava sa vama. Ili hoćete da nas bijete ovde, da nam prilazite, da nas udarate. Kakva je to vaša politika? Čemu služi vaša politika? Da li su građani Srbije glasali za vas, da se tako ponašate?

Za nas su glasali zato što mi vodimo odgovornu politiku. Mi mislimo na naše mlade. Pa vi niste hteli ni da stavite u rebalans, da glasate za to, da se mladima da pomoć od 5.000 dinara od 16 do 29 godina. O čemu vi pričate? O čemu vi govorite ovde? Šta je vaš prioritet? Da li su vaš prioritet građani Srbije ili nisu? Vi niste pomenuli, ništa niste rekli. Daste rekli nešto, pa kažete, ajde ostvarili smo sada 180 milijardi dodatnog prihoda. Trebamo da raspodelimo taj prihod.

Ajde kažite, hoćemo da ga raspodelimo na taj i taj način. Ja to nisam čuo od vas. Čuo sam samo neke kritike. Jednostavno ne mogu da verujem šta su građani Srbije glasali u vama i šta su videli, ali su se uverili sada da vi ne mislite na njih i da ne želite da mislite na budućnost Srbije. Zahvaljujem.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 21.10.2022.

Zahvaljujem, predsedniče.

Poštovani predsedniče, poštovani poslanici, poštovani građani Srbije, ako mi dozvolite, gospodine predsedniče, ja bih na samom početku još jednom čestitao 14. rođendan svim članovima SNS, ali bih ujedno podsetio i da je na današnji dan 21. oktobra 1941. godine streljanje nedužnih civila, đaka i dece bilo u Kragujevcu. Upravo SNS na čelu sa našim predsednikom Aleksandrom Vučićem bori se za to da više nikada ne bude progon Srba, ma gde oni živeli, da zaštitimo sve Srbe na Kosovu i Metohiji i u celom regionu.

Već treći dan raspravljamo vezano za ovaj zakon, odnosno izmenu i dopunu Zakona o ministarstvima i danas raspravljamo o amandmanima koje je uglavnom opozicija podnela. Mogli smo da čujemo da je opozicija podnela te amandmane i od njih smo čuli da su nekako slični, kao da su našli neki konsenzus i svi liče jedan na drugog kao da je isti čovek pisao te amandmane. Tu postoje neka razna mišljenja vezano za ta razna tumačenja. Slušali smo i članove, odnosno našu poslaničku grupu, većinu, a slušali smo i opoziciju, tako da bih zbog građana Srbije želeo da ponovim šta je suština i šta je to što ovde imamo u odnosu na dosadašnji Zakon o ministarstvima, imamo neku dopunu ili neku novinu.

Nova Vlada Republike Srbije imaće četiri nova ministarstva, naravno, ako u danu za glasanje, a nadam se da ćemo danas svi zajedno da glasamo i da izglasamo ovaj zakon.

Ja dolazim iz Pomoravskog okruga i slušao sam ovde narodne poslanike kako pričaju o migraciji stanovništva. Ta migracija stanovništva nije od danas, nije od SNS. Ta migracija stanovništva datira još posle Drugog svetskog rata. Raspitajte se, molim vas, koliko imamo dijaspore iz Svilajnca, koliko imamo dijaspore iz Rekovca, koliko imamo dijaspore iz Despotovca, koliko imamo dijaspore iz Jagodine, iz Ćuprije. Imamo po Italiji, po Austriji, po Nemačkoj, po Francuskoj, Švajcarskoj.

Vi sada pričate o nekom odlivu. Mi gledamo na sve moguće načine kako da privučemo i kako da vratimo te naše Srbe, a naročito one Srbe koji su uspešni. I radimo i uspevamo u tome.

Cilj novih ministarstava jeste da se nastavi ekonomski rast. Ono što građane Srbije najviše interesuje, to je bolji životni standard, rast plata i rast penzija, kao i da realizujemo plan „Srbija 2025“.

Strukturu nove Vlade Republike Srbije diktiraju i današnje okolnosti. Nisam čuo od opozicije da se neko osvrnuo na današnje okolnosti. Bitno je da se kritikuje ovaj zakon. Zadatak Vlade je da sačuvamo samostalnost i slobodu Srbije.

Mogli smo da čujemo šta to najviše zamera opozicija i koji su to amandmani na ovaj Predlog zakona. Najviše se zamera to što uvodimo nove resore, ali oni to zameraju sa obrazloženjem da će Vlada biti prevelika, da neće moći ovde da sedi dovoljan broj ministara.

Ja bih zarad neke istine podsetio građane Srbije da Vlada Mirka Cvetkovića, koja je bila formirana 2008. godine, to niko nije rekao, da je imala 24 ministarstva, odnosno 24 resora, ali je imala 27 članova, dok je Vlada Aleksandra Vučića od 2014. godine do 2016. godine imala 19 članova i 18 ministarstava.

I tada opoziciji nije odgovarala ta Vlada. I tada su zamerali i tražili da se ta Vlada uveća, iako je bio mali broj. Danas im ne odgovara veliki broj, juče im nije odgovarao mali broj. Ali, i samim tim čuli smo da oni danas žele, ne da bude 25 članova, nego 26.

Građane Srbije uopšte ne interesuje da li će Vlada da ima pet ili 55 ministarstava. Građane Srbije zanima isključivo rezultat rada Vlade. Zanima ih Vlada koja čuva Kosovo i Metohiju, koja brine o svim Srbima ma gde oni živeli, koja čuva mir, stabilnost i ekonomski rast. To zanima građane Srbije.

Gledajući i čitajući amandmane koje je podnela opozicija, nekako pakuju sve uz obrazloženje da treba da se napravi ministarstvo za Kosovo i Metohiju, ali nekako tu u isti koš guraju i ministarstvo za dijasporu, kao da to nekako zajedno pakuju.

Pitam se, kada smo čuli ovde od kolege preko puta da on naše građane Srbije sa Kosova i Metohije naziva „Kosovarima“, a onda na našu reakciju - ne, ne, nisu to Kosovari to su građani Kosova i Metohije. Pa nisu oni ni građani Kosova i Metohije, oni su građani Srbije sa Kosova i Metohije.

Mir znači da Srbija ne vodi ratove, da se Srbija ne opredeljuje ni levo, ni desno, nego da gleda šta je najbolje za naše građane. Stabilnost znači ekonomsku i političku stabilnost, bez svađe, sa ciljem da sačuvamo ekonomski rast koji je danas najbitniji, da obezbedimo bolji standard građana, nove investicije, nove fabrike, nova radna mesta, nove vrtiće, škole, da nastavimo sa izgradnjom puteva, da obezbedimo za svaku kuću zdravu pijaću vodu. To je ono što zanima građane Srbije, a ne populistička politika.

Na samom kraju, želeo bih da kažem da nije tačno da mi nemamo u Predlogu zakona ministarstvo za Kosovo i Metohiju. Svi ministri, svih 25 ministara u novoj Vladi, su ministri za Kosovo i Metohiju i svaki od njih ima da čuva Kosovo i Metohiju i svakog Srbina tamo. Živela Srbija. Hvala lepo.