RODOLJUB STANIMIROVIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Rodoljub Stanimirović prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao 56. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE. Član je Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, i zamenik člana Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

BIOGRAFIJA

Rođen 1969. godine, živi u Smederevskoj Palanci. Po zanimanju je menadžer u savremenom biznisu.

Na lokalnim izborima 2008. godine izabran je za odbornika u Skupštini opštine Smederevska Palanka, kao kandidat grupe građana Otvoreni krug-OK - Zlatan Bećić.

2012. godine bio je funkcioner Ujedinjenih regiona Srbije, i kandidat na njihovoj listi za parlamentarne izbore 2014. godine.

Na lokalnim izborima 2016. godine ponovo je izabran za odbornika u Skupštini opštine Smederevska Palanka, ovaj put kao predstavnik Demokratske stranke.

Na lokalnim izborima 2018. godine ponovo je izabran za odbornika u Skupštini opštine Smederevska Palanka, ovaj put kao predstavnik Srpske napredne stranke. U ovom sazivu najpre je bio šef odborničke grupe Srpske napredne stranke, da bi nekoliko meseci kasnije bio izabran za zamenika predsednika Skupštine opštine Smederevska Palanka. Na toj funkciji je ostao do 2022. godine.Poslednji put ažurirano: 02.09.2022, 18:33

Osnovne informacije

Statistika

  • 4
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treće vanredno zasedanje , 11.07.2023.

Poštovani predsedniče Narodne skupštine dr Orliću, uvaženi ministre Selakoviću i poštovane koleginice i kolege poslanici, na samom početku bih da izjavim saučešće porodicama stradale dece 3. maja u školi „Ribnikar“, kao i stradaloj deci i mladima u Duboni i Malom Orašju.

Ova današnja tema je uobičajena i demokratska svuda u svetu. Ozbiljnost i odgovornost, pre svega, pokazuje predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja vodi računa o radu i greškama ministara u Vladi Srbije, u šta ne sumnjam da je njena potpuna ispravnost što je podnela zahtev za razrešenje jednog od ministara iz svog kabineta, za šta ću u danu za glasanje sa svojim kolegama glasati za razrešenje.

Ministar privrede je propustio svoju istorijsku političku šansu da pokaže svoju sposobnost i pokaže se na delu u resornom ministarstvu gde mu je i bila ukazana prilika.

Ministarstvo privrede, kao i svi drugi resori u Vladi, je od izuzetnog značaja za razvoj privrede u našoj zemlji. Motor privrednog razvoja u Srbiji je aktuelni predsednik Srbije koji je po drugi put u prvom krugu pre godinu dana izabran ogromnom većinom građana Srbije, između ostalog, i zbog privrednog preporoda u Srbiji, koji su uništili krizni štabovi DOS-a i nesposobnih političara od 2000. do 2012. godine, to jest sadašnji opozicioni poslanici koji preko puta dok su bili vlast, tako i u opozicionom delovanju, pokazuju svoju nesposobnost.

Poštovani građani Srbije, posebno se obraćam mladim ljudima i želim da kažem i naglasim da je zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u poslednjih nekoliko godina sagrađeno i otvoreno preko 250 fabrika, gde se zaposlilo oko 500.000 naših mladih ljudi.

U okviru novootvorenih fabrika je i novo moderna fabrika južnokorejska u Smederevskoj Palanci, koja sada zapošljava 700 novih radnika sa tendencijom da do kraja 2024. godine zaposli još 300 novih radnika, što bi trebalo da bude oko 1.000 novih radnih mesta.

Moram da naglasim i upoznam javnost kolika je racionalnost predsednika Vučića da je fabrika izgrađena na tromeđi deonice Velika Plana, Rača i opština Smederevska Palanka koja je i bila nosilac svih poslova, od obezbeđivanja prostora, urbanističkih uslova i drugih potreba za izgradnju ove fabrike.

Želim da kažem građanima Srbije da je vlast od 2000. do 2012. godine, a to su ovi što su na najbrutalniji način zloupotrebili najveću nesreću u našoj zemlji, pozivajući ljude na protest zbog političkog profiterstva i pokušaja nasilnog preuzimanja vlasti, podsećam vas, poštovane kolege, da su upravo vlast vršile sadašnje kolege iz opozicije i da su nemilosrdno uništili privredu u Srbiji u mom okrugu i opštini iz koje ja dolazim do te mere da su uspeli da svetski priznati industrijski gigant „Goša“ iz Smederevske Palanke potpuno demontiraju i rasprodaju i ostave 9.000 radnika bez posla.

Tako su uradili i sa „US steelom” i „Želvozom“ iz Smedereva, gde je ostalo nekoliko hiljada radnika bez posla.

Privredni razvoj iz potpunog kraha Podunavskog okruga pokreće a ko drugi nego najveći borac za Srbiju, predsednik Aleksandar Vučić i to od vitalnog interesa, kao što su „Namenska“ Velika Plana, vojni program koja beleži izuzetne rezultate.

PKC Smederevo, kineska kompanija „Habis“, koja ima izuzetno savremenu opremu, kao i još nekoliko firmi koje zapošljavaju više hiljada radnika zahvaljujući podsticajnim sredstvima Vlade Republike Srbije.

Posebno bih izdvojio opštinu iz koje ja dolazim, Smederevska Palanka, gde je od 2018. godine, posle preuzimanja lokalne vlasti i istorijskih rezultata Srpske napredne stranke od skoro 76% za SNS, gde je do tada sve stalo. Grad je na +40 stepeni bio bez vode. U 21. veku opština je bila bez ulične rasvete. Svi računi mesnih zajednica, javnih preduzeća, osnovnih i srednjih škola su bili u blokadi, kao i potpuno razorena putna infrastruktura.

Uz ogromnu pomoć predsednika Aleksandra Vučića u našoj opštini urađena je i rekonstruisano je preko 200 kilometara putne infrastrukture, što bih posebno izdvojio važnu deonicu od Velike Plane, Smederevske Palanke, Glibovca, Azanje, Selevca prema Smederevu i izlaz na auto-put Kolari u dužini od 40 kilometara, čime je pokriveno i omogućeno da koriste tu deonicu tri okruga, šest opština i skoro 30 mesnih zajednica.

Značajno je i to da je potpuno rekonstruisan put za dva najveća sela u našoj opštini Smederevske Palanke, koja su bila odsečena jedna od drugih i posle 30 godina su dobili put Azanja i Kusadak, kao i da je asfaltirano na desetine i desetine lokalnih ulica kako u gradu, tako i u selima.

Kako su predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije pretvorili našu zemlju u najveće gradilište u Evropi i to u izuzetno teškim uslovima, na šta bih se pre svega osvrnuo i podsetio bih vas na zatečeni bankrot naše zemlje 2012. godine, nezabeležene poplave u regionu 2014. godine, u šta nas je zatekla i 2018. godine velika elementarna nepogoda, a uz to najveća pandemija korone u svetu u poslednjih 200 godina, što bih posebno istakao besprekorno funkcionisanje svih institucija zahvaljujući državnom vrhu Srbije na pravovremenom, preventivnom angažovanju u interesu zdravlja naših građana.

Posle svega toga nailazi najturbulentniji politički trenutak u svetu posle Drugog svetskog rata, početak vojne operacije u Ukrajni i neviđeni pritisak na našu zemlju po pitanju Kosova i Metohije, uvođenje sankcija Rusiji, kao i pokušaj destabilizacije u Republici Srpskoj na šta se na sve ove udare mudro, racionalno i odmereno bori naš predsednik Aleksandar Vučić, stavljajući u prvi plan da se sve to treba rešavati diplomatski i u interesu mira i stabilnosti.

Podrška predsedniku Vučiću i živela Srbija!

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 25.04.2023.

Poštovana potpredsednice Narodne skupštine Republike Srbije, kolege i koleginice narodni poslanici, uvaženi ministri u Vladi Republike Srbije sa svojim saradnicima, nakon jasnog i iscrpnog izlaganja od strane ministara u Vladi Srbije i predstavnika skupštinskih odbora u vezi predloženih zakona Vlade Republike Srbije, mogu slobodno da kažem da su predlozi zakona značajni za građane Republike Srbije i imaju za cilj dalje usklađivanje sa onim što je preko svakog resornog ministarstva potrebno i predviđeno sprovesti.

Poštovani ministri, svedoci smo da je u ovom visokom domu od strane kolega iz opozicije izneto toliko uvreda i neistina da je prosto tužno da mi u toku rasprave nismo ništa konkretno čuli šta nije to dobro. Ništa me i ne čudi, jer to su upravo oni isti ljudi koji su od 2000-2012. godine uništili zemlju, doveli je pred sam bankrot, ugasili preko 600 hiljada radnih mesta, razorili privredu, rasprodali vitalne fabrike i firme.

Vaša nesposobnost u rukovođenju države se upravo i ogledala u nemogućnosti da ponovo osvojite vlast i zbog kontinuiranog kažnjavanja od strane naših građana na izborima, vi ispoljavate stalnu agresivnost, pretnje i najgore uvrede, pre svega, prema predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici, zato što znate da su građani Srbije samo pre godinu dana dali ogromnog poverenje predsedniku Vučiću koji je u prvom krugu drugi put pobedio sa skoro dva miliona i 300 hiljada glasova, kao što je i SNS na parlamentarnim izborima ubedljivo pobedila.

Zbog toga se kolege iz opozicije služe ružnim i sramnim metodama, ne bi li nasilno ponovo osvojili vlast, kao što su nedavno pokušali da fizički linčuju predsednika Aleksandra Vučića koji je u Narodnu skupštinu došao na poziv opozicije u vezi situacije na Kosovo i Metohiji, koje predstavlja, složićete se sa mnom, jednu od najosetljivijih pitanja za sve nas, a posebno za naš narod koji živi u ovom delu naše Srbije, koji se ujedinio i pružio jedinstvenu podršku predsedniku Vučiću neizlaskom na lokalne izbore u severnom delu Kosova i Metohije, gde je Kurti doživeo potpuni fijasko i što predstavlja po meni sramotu zapadne demokratije.

Poštovani ministri, zato i nemojte da se čudite što i vas vređaju, jer šta god da je bilo u predlozima, njih to ne bi zanimalo, osim pokušaja izazivanja incidenata zbog svojih ličnih interesa.

Sam Predlog zakona o bezbednosti i zdravlju na radu predstavlja, pre svega, ozbiljnog resornog ministarstva da se uspostave i pooštre uslovi na visokorizičnim poslovima. Zbog javnosti želim da kažem da je ovaj zakon od izuzetnog značaja, zato što i sami znamo, a i uverili smo se konkretno da je Srbija najveće gradilište u Evropi zahvaljujući svakodnevnoj posvećenosti odgovornoj i razvojnoj politici.

Hiljade gradilišta, stotine i stotine kilometara izgrađene putne infrastrukture, tunela, mostova, brze pruge i novootvorenih fabrika u Srbiji je omogućilo otvaranje skoro 600.000 novih radnih mesta.

Ministre Selakoviću, zbog toga vam čestitam što ste predložili uređenje i sprovođenje mera koje će povećati bezbednost i zaštitu zdravlja na radu za lica koja učestvuju u radnim procesima.

Posebno bih se osvrnuo na predloženi Zakon o Ministarstvu poljoprivrede i u ime poljoprivrednih proizvođača, sa kojima sam neposredno u kontaktu i u svoje lično ime, pohvalio i čestitao na realizaciji procesa uspostavljanje E-agrara ministarki poljoprivrede, gospođi Jeleni Tanasković, a koji omogućava poljoprivrednim proizvođačima lakši i brži pristup podsticajnim sredstvima.

Moram biti iskren da kažem da su najveći deo pomoći u sprovođenju ovog projekta svojim radom doprinele poljoprivredne stručne službe, a ja posebno izdvajam poljoprivrednu stručnu službu iz Kolara, koja je zadužena za Podunavski okrug, opštinu Smederevska Palanka, a i samu Azanju, odakle ja dolazim.

Takođe bih napomenuo i rekao zbog javnosti da je za kratko vreme isplaćen ogroman novac gazdinstvima za subvencije u vrednosti od skoro 15 milijardi dinara. Ova isplata je značajna za poljoprivredne proizvođače u periodu početka nove setve i prehrane useva.

Poštovana ministarko, gospođo Tanasković, za kratko vreme ste mnogo toga pozitivnog uradili i sa terena lično znam da ste sa svojim saradnicima bili na usluzi poljoprivrednim proizvođačima, kao i drugim privrednicima iz ove oblasti, rešavajući njihove probleme. S tim u vezi, ja bih vas zamolio, ako to već niste uradili ili planirali, da posebnu pažnju obratite, a vezano za funkcionisanje protivgradnih stanica, koje dejstvuju u vreme elementarnih nepogoda, jer veliki broj naših poljoprivrednih proizvođača je zabrinut, kako kažu, zbog lagane zime koja je bila, a da će se to odraziti u vremenu koje pred nama predstoji.

Uvaženi građani, poštovane kolege i koleginice, osvrnuo bih se i na potvrđivanje vojnog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Austrije.

Ponosno mogu da kažem da je Vojska Srbije postala apsolutni vojni lider u regionu, što je pre samo nekoliko dana na vojnom aerodromu Batajnica čitav svet imao prilike da vidi. Nikada snažniju, opremljeniju, sa čitavim nizom asortimana i sredstava ratne tehnike iz domaće vojne industrije, a kao plod domaće pameti. Na samom poligonu smo imali priliku da vidimo borbene sisteme i borbeno oklopno vozilo „Miloš“ kao daljinsko upravljivu, besposadnu platformu. Nikada se do sada nije videlo toliko letilica u vazduhu na našem nebu, a da ne govorim o pripremljenosti snažnih elitnih kolektivnih specijalnih snaga 72, 63. „Kobrama“ i drugim specijalnim jedinicama, a koje su viđene na zaista granitnom stroju 2023.

Okupljene oko državnog vrha Srbije, na čelu sa predsednikom Srbije i vrhovnim komandantom Aleksandrom Vučićem, na aerodromu Batajnica i za samu organizaciju i pripremu i predstavljanje Vojske, kao institucije koja je vratila svoje poverenje među građane Srbije, posebno bih se zahvalio, potpredsedniku Vlade i ministru odbrane, gospodinu Milošu Vučeviću koji je svakodnevno na terenu sa pripadnicima naše vojske.

Moram samo da na samom kraju dodam i kažem dušebrižnicima, a koji se protive pripremama za zajedničku vežbu sa NATO da je to redovna međunarodna vojna vežba, kao što su i do sada održavane zajedničke vežbe sa drugim zemljama, poput Rusije, Grčke i Rumunije, jer svaki vid saradnje je čvrsta, združena, savremena praksa sa drugim zemljama i ovakav vid vojne saradnje samo je dokaz onoga što je predsednik Republike rekao i pokazao svoju doslednost da smo mi vojno neutralna zemlja.

Zbog svega ovoga u danu za glasanje, podržaću i glasaću za sve predložene zakone, što pozivam i ostale koleginice i kolege da jedinstveno učine i glasaju – za. Živela Srbija i podrška predsedniku Aleksandru Vučiću.

Prvo vanredno zasedanje , 07.02.2023.

Uvaženi predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, dr Orliću, poštovana ministarko u Vladi Srbije poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, Predlog zakona o izmenama Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine su od posebne važnosti za našu zemlju. Od 1. jula 2003. godine formiranjem Tužilaštva za ratne zločine koje je zasnovano na međunarodnim pravnim aktima, unutrašnjem zakonodavstvu nadležno Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije uređeno je članom 2. Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine.

Nezabeleženi presedan u svetu koji se dogodio više baš od 2003. godine gde je tadašnja vlast isporučila kompletnu državnu vojnu-bezbednosno policijsko rukovodstvo kao i nedužne oficire policajce, vojnike i političare iz tog vremena koji nisu bili njima po volji. Ti ljudi su lovljeni kao divljač, otimani iz bolničkih postelja koji su bili na lečenju, stavljane kese na glavu i na najgrublji način hapšeni i bez mogućnosti da se brane od kidnapovanja i vođenja u Hag.

Ono što je jako interesantno da kako su kolege iz opozicije i u vreme svoje vlasti imali ostrašćenosti i mržnju prema političkim neistomišljenicima isto su to pokazali i dokazali posle 20 godina kao opozicioni poslanici pre nekoliko dana ovde u ovom Visokom domu, kada su napali i pokušali fizički da povrede potpredsednika Aleksandra Vučića koji je došao na njihov poziv, na najosetljiviju temu u ovom trenutku pitanje Kosova i Metohije.

Tadašnju njihovu brutalnost sam i lično osetio na svojoj koži, a moram vam reći za neverovatni da su do te beskrupuloznosti bili jer su tada moje sinove koji su bili šesti razred Osnovne škole „Radomir Lazić“ u Azanji, ispitivali preko svojih stranačkih aktivista, prosvetnih radnika. Da li su možda deca kući viđala nepoznatu osobu, odnosno nekog vojnika? Osim dece maltretirani su i ostali članovi moje porodice, a posebno bahato su pokazali time što su tada blokirali moje rodno selo Azanju i kraj gde živim i gde sada živim. Tada su vršili pretres i pretraživali da li se možda tada u mojoj porodičnoj kući skrivao general Nebojša Pavković. Mojim hapšenjem i odvođenjem na informativne razgovore gde sam bio osumnjičen da sam saradnik haških optuženika. Moja jedina uloga je bila i mojih prijatelja da se javno protivim protiv isporuke naših ljudi u Hag. To je dokaz kakvu profesionalnost i odnos prema ljudima je imalo Tužilaštvo za ratne zločine.

Poštovane koleginice i kolege, kada neko voli svoju zemlju i svoj narod, kada je iskren i odgovoran, on to uvek pokazuje bez obzira da li je opoziciji ili vlast. Tada u to vreme sam imao nekoliko veoma korisnih, iskrenih razgovora sa tadašnjim narodnim poslanikom, sadašnjim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji mi je rekao da je uvek za to da svako ko je kriv treba da odgovara na civilizovan i zakonom propisan način, jer naši ljudi, posebno oni koji su branili svoju zemlju, izvršavali zadatke, nisu zaslužili da budu na način, kao što je to radila dosovska vlast, hapšeni i maltretirani bez mogućnosti da se brane u skladu sa zakonom.

Moram da budem iskren i da spomenem i kažem da je u to vreme veoma korektan i iskren bio i doktor Rasim Ljajić kao predsednik Koordinacionog centra za saradnju sa Hagom.

Pokušavajući da razgovaramo sa ljudima koji su tada vršili vlast prosto je bilo nemoguće utvrditi s kim treba razgovarati na tu temu, jer su kao i uvek sve što je vezano za rad Tužilaštva za ratne zločine prebacivali odgovornost sa DSS na DS, sa DS na DSS i druge dosovske stranke koje su bile toliko ostrašćene da jednostavno nije postojala mogućnost razumnog razgovora. Tadašnja dosovska vlast umesto da je radila po pravilima i zakonima predviđenim za ratne zločine, oni su se utrkivali da prave spiskove, optužuju, isporučuju sve one ljude koji su im politički smetali i na taj način sebi otvarali prostor da se dodvoravaju stranim službama i tužilaštvu u Hagu.

Kako i na koji način je Tužilaštvo za ratne zločine treba da radi jeste dokaz da je baš u vreme dolaska na vlast SNS predsednik Aleksandra Vučića pokrenuti su mnogi postupci, procesuirani su UČK teroristi, na čelu sa Hašimom Tačijem koji se trenutno nalazi u Haškom pritvoru. Zato i jeste ispravan predlog predlagača da bude javno Tužilaštvo za ratne zločine, odnosno glavni javni tužilac za ratne zločine.

Zbog velikih uspeha u svim oblastima u Srbiji i u interesu naših građana, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Republike Srbije, resornom ministarstvu, pozivam sve svoje kolege i koleginice da u danu za glasanje podrže sve predložene tačke dnevnog reda i glasamo za. Predaja nije opcija. Živela Srbija. Živeo predsednik, Aleksandar Vučić.