Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Staša Stojanović

Staša Stojanović

Srpska napredna stranka

Govori

Zahvaljujem se, predsedavajući.

Uvaženi ministri, koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, neću glasati za ovaj amandman, jer satima slušam, da ne kažem od jutra do sutra, kako opozicija zloupotrebljava vreme amandmana za skupljanje jeftinih političkih poena.

S obzirom da sam redovni član Odbora za kulturu i informisanja, i to i te kako volim da podvučem, želim da istaknem da opozicione poslanice na Odboru nisu glasale za podršku svojih amandmana, a sada se to očekuje od mene i mojih kolega, tako da to nema smisla.

Ja ću da uozbiljim temu, jer nemam nameru da se bavim ljudima koji se oslanjaju ovde na bujnu maštu, a na konto koje iznose desetine, a da ne kažem na stotine lažnih informacija dnevno.

Mediji su čuvari demokratskih vrednosti u društvu. Ovu rečenicu danas sa ponosom izgovaramo dok smo 2009. godine, inače vreme kada je počelo uređivanje medijske scene u Srbiji, na demokratske vrednosti gledali kao na nešto sasvim bezvredno. Te 2009. godine su izmene zakona usvojene bez ijedne javne rasprave, dok smo danas, pre ove sednice, imali čak četiri javne rasprave, i to u gradovima širom Srbije, Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Bivša vlast je sramnim Zakonom o informisanju istrebila gotovo sve lokalne medije, dok ih danas ima na stotine, i to sve zahvaljujući odgovornoj politici koju sprovodimo. To je demokratija i to se zove sloboda govora.

Po prvi put se u zakonodavstvo Republike Srbije uvode pojmovi video sadržaji koji je generisao korisnik, medijski pluralizam, političko oglašavanje, rijaliti programski sadržaji, srpska audiovizuelna dela i srpska muzička dela. Usvojena je takođe i Strategija razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period od 2020. do 2025. godine. Takođe, ojačali smo kako finansijsku, tako i organizacionu nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije, u narodu, a i svima vama poznatog kao REM.

Drago mi je posebno što je pažnja u zakonu usmerena i posvećena zaštiti maloletnika. Propisano je da će se rijaliti programski sadržaji smatrati neprikladnim za sve maloletnike mlađe od 18 godine, ako se u njemu prikazuje nasilje, nepristojno ponašanje i vređanje. U rijaliti programskom sadržaju je, važno da naglasim, zabranjeno prikazivati nasilje, zloupotrebu opojnih droga i govor mržnje.

S obzirom da ćemo imati izbore 17. decembra, želim da istaknem da je posebna pažnja posvećena definisanju obaveza pružalaca medijske usluge u odnosu na izbornu kampanju. Pružalac medijske usluge dužan je da poštuje zabranu političkom oglašavanja van izborne kampanje, zatim da pre početka izborne kampanje objavi tarife za političko oglašavanje, ukoliko se opredeli da tokom kampanje objavljuje tu vrstu oglašavanja, propisana je i obaveza da se jasno obeleži predizborni program, kao i zabrana da se prikriveno objavljuje predizborni program u vidu informativnog, zabavnog ili bilo kakve druge vrste programa.

Pošto dolazim iz Novog Sada i volim to uvek posebno da naglasim, važno mi je i da spomenem RTV. Sadašnja visina takse je 299 dinara i nije dovoljna da RTV u kontinuitetu obavlja svoju delatnost, pa je zato i predviđeno da se pored takse izdvoje i sredstva iz budžeta Republike Srbije u skladu sa Zakonom o budžetu.

Želim da imate u vidu da je ukupan broj obveznika koji plaća taksu za javni medijski servis na teritoriji Republike Srbije 3.548.894 obveznika, dok je od tog broja broj obveznika koji žive na teritoriji Vojvodine 925.494.

Uputila bih i građane Republike Srbije da javna medijska ustanova RTS ostvaruje prihode od takse i taj iznos prelazi 10 milijardi dinara. Sa druge strane, imamo RTV koja će u 2023. godini imati prihode od svega 3.24 milijarde dinara, te zbog toga što ovi prihodi nisu dovoljni za obavljanje osnovne delatnosti u budžetu će biti opredeljena sredstva za RTV.

U danu za glasanje sa zadovoljstvom ću podržati sve predloge zakona, jer moja je obaveza da poštujem nezavisnu i slobodnu državu koja sama donosi svoje odluke u interesu svih građana Republike Srbije. Živela SNS i živela Srbija! Hvala.
Uvaženi predsedniče, cenjeni ministri, narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, podsetiću vas sve na jednu reč koja je bila ključna prošle godine od strane mandatarke Ane Brnabić, a to je reč kontinuitet.

Premijerka je obećala Vladu kontinuiteta, Vladu koja će da čuva i brani našu nezavisnost i našu samostalnost. Takođe, još tada je premijerka rekla da će Srbija uložiti maksimalne napore da sačuva mir i da ćemo dati sve od sebe da povežemo, ekonomski otvorimo, budemo stabilan i prosperitetan region.

Od 28 ministara, od kojih je troje bez portfelja, u najmanju ruku očekujemo da apsolutno svaki od njih radi za zemlju koju predstavlja, a to je za Srbiju.

U danu za glasanje podržaću predlog za razrešenje ministra privreda gospodina Baste, jer je Vladi potrebno jače zajedništvo, da bude manje disonantnih tonova, manje individualnih razmatranja u odnosu na ono što Vlada i predsednik Srbije definišu kao državnu politiku.

Državna politika za nas predstavlja brigu za narod, a briga za ljude se upravo ogleda kroz lokalnu politiku koja je ključ i temelj svega.

U Novom Sadu, u gradu odakle dolazim, smo od početka 2023. godine bogatiji za niz infrastrukturnih, ekonomskih, obrazovanih, zdravstvenih i drugih projekata koji su unapredili dosadašnju mrežu projekata i učinili Novi Sad komfornijim mestom za život svih mojih sugrađana.

S ponosom želim da kažem da je završena izgradnja biciklističke staze Novi Sad – Begeč, koja pripada jednoj od tri biciklistička koridora koji prolazi kroz Srbiju. Deonica 10,5 kilometara, od kojih je 6,7 kilometara potpuno nova biciklistička staza, dok je na 3,8 kilometara urađena rekonstrukcija.

Reč je o radovima koje smo zajednički finansirali mi iz grada Novog Sada zajedno sa, kažem, pokrajinskom Vladom i vrednost investicija je bila 170.000.000 dinara.

U Novom Sadu je broj biciklista povećan sa 10.000 na 40.000, a mi kao grad potpomažemo konstantnim subvencijama od po 12.000 dinara i nedavno smo i završili konkurs za naših 1.500 sugrađana.

Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je uveo subvencije za kupovinu bicikala kao održivog vida prevoza koji ne zagađuje životnu sredinu, koji rasterećuje saobraćaj i koji svakako pozitivno utiče na zdravlje.

Što se naših najmlađih tiče, u mom komšiluku na Grbavici, to je deo Novog Sada, gradi se vrtić kapaciteta za 225 dece. Kamen temeljac je položen 2. februara ove godine, a do kraja 2024. godine, to jest za par meseci biće i gotov ovaj vrtić.

Preponosna sam što će se liste čekanja u vrtiće Novom Sadu postati prošlost. U proteklih deset godina smo izgradili šest vrtića, a rekonstruisali smo i dogradili čak osam, pored ovog vrtića kod mene u komšiluku na Grbavici, biće otvoren još jedan vrtić kapaciteta 250 dece na Adicama.

Na pomenula bih da je Novi Sad prvi grad u Srbiji koji je obezbedio potpuno besplatan boravak dece u vrtićima „Radosnog detinjstva“, tako da se za 17.360 dece iz budžeta izdvaja 750.000.000 dinara, dok se za subvencionisanje boravka 3.700 dece u privatnim vrtićima izdvaja čak 380.000.000 dinara.

Kao što sam rekla, Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je uveo subvencije za kupovinu bicikala. Prvi smo obezbedili besplatan boravak deece u vrtićima i nedavno smo pustili u saobraćaj prvi kružni turbo tok u Srbiji.

Pre same raskrsnice, ali i u samom kružnom toku signalizacijom je naznačeno kojom trakom treba da se krećemo i do ulaska u kružni tok, kao i do izlaska iz njega idemo tom trakom. To je zaista jedna velika i olakšavajuća okolnost, pogotovo za sve nove vozače, vozače početnike koji se i te kako plaže ulaska u kružni tok.

Kada sam već i kod vožnje, grad Novi Sad je kupio deset potpuno novih električnih autobusa koji ne zagađuju životnu sredinu. Naši vozači autobusa imaju sigurne i stabilne poslove, imaju 93.000 dinara prosek plate.

Mi na svaki mogući način pokazujemo i realizujemo brigu za sve ljude na teritoriji grada Novog Sada. Zato sam vam evo i danas navela nekoliko lepih primera iz moje lokalne samouprave da se i drugi malo ugledaju i vide kako mi to radimo – red, rad, trud, zalaganje, razgovori sa našim ljudima, rešavanje lokalnih problema. To je naša politika.

Nastavićemo istim tempom zbog svih dobrih ljudi koji vole naš grad, ali i našu zemlju.

Hvala vam.
Zahvaljujem.

Pre svega ću da osudim ponašanje koje smo imali prilike da vidimo od strane Srđana Milivojevića prema našoj koleginici Neveni Đurić, kao i da osudim sve žene iz opozicije. Treba zaista da vas bude sramota što niste stali u odbranu naše zajedničke koleginice. To je vama smešno. Konstantno spinujete i stvarnost i sve ono što se dešava ovde.

Što se tiče Radomira Lazovića i to što je citirao tvitove koje mi, jel, naše mišljenje, iznosimo na društvenim mrežama, moram da kažem da sam ja jedna od onih koja ima ovde najveći kredibilitet, što se tiče vašeg nasilja usmerenog prema meni upravo na tim društvenim mrežama. Imam na stotine, na hiljade negativnih komentara koji samo izmišljaju, koji o meni pišu sve i svašta. Nikada ništa niste osudili, već ste u istim tim vašim emisijama upravo pozivali na nasilje prema svima nama.

Ono što je sramota jeste to što se vi nikada, verovatno, ni ne pogledate u ogledalo, jer vi ste, što se mene tiče, otelotvorenje zla. Srbija nikada, u razgovoru sa mojim kolegama, nije doživela to da imamo takvu opoziciju. Toliko ste loši ljudi, toliko ste bezlične, toliko samo pare vladaju vašim umovima, ali nažalost mi jesmo svedoci toga.

(Narodni poslanici opozicije dobacuju iz klupa.)

Čekam da se smire.
Nemate apsolutno nikakav kredibilitet da pričate o nasilju, jer ste vi ti koji ga sprovode i ovde u Skupštini i van Skupštine. Stidite se i danas i sutra i sve dok budete takvi kakvi jeste.
Uvaženi predsedavajući, koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, od 84 poslanika opozicije koji su potpisali zahtev za ovu sednicu, juče ih se svega 23 udostojilo da dođe na početak sednice u 10.00 časova, a danas ih ima nešto više.

Podsetiću građane i to da niko od šefova opozicionih poslaničkih grupa nije glasao za dnevni red koji ste opet vi tražili. Znači, dnevni red je bio vaš predlog, ne glasate. Sednica je bila vaša inicijativa, ne dolazite.

S obzirom da vidim da se bavite klasičnom politizacijom teme koja ne sme da se politizuje, bar zdrav i normalan razum nikad tako nešto ne bi radio, želim da građanima objasnim par stvari iz tog ugla, pošto se apsolutno niko iz opozicije nije držao dnevnog reda i tačke o kojoj raspravljamo.

Kao članica Odbora za kulturu i informisanje odgovorno sam prisustvovala svakoj sednici, dolazila na vreme, aktivno učestvovala od početka do kraja, bez izlaženja. Nije mi bilo bitno da li sednica odbora traje sat vremena ili sedam sati. Sedim, slušam i diskutujem po potrebi.

Sve ovo govorim jer danima slušam kolege koje niti su prisustvovali bilo kojoj od sednica odbora, niti znaju šta piše u izveštaju REM-a, ali bitno da su popili svu pamet sveta, kako ovde u sali, tako na njihovim medijima.

Pojam nasilja nije jasno određen u medijskoj regulativi. Za prepoznavanje nasilja je presudan činilac namera da se drugom licu nanese šteta ili patnja. Pravilnik o zaštiti prava maloletnika u oblasti medijskih usluga razlikuje fikcijsko i nefikcijsko nasilje. Fikcijsko nasilje je prikazano u igranim programima. U pravilniku stoji da se izveštavanje o nasilju u načelu odnosi na nefikcijske sadržaje, te fikcijsko nasilje u ovom slučaju nije predmet analize.

Dakle, sve ono što ste govorili prethodnih dana, a i danas, pada u vodu. Uporno ste se bazirali na fikcijsko nasilje koje pravilnikom ukazuje na to da nije predmet analize. Prosto govoreći vašim jezikom da vam objasnim, niko od vas silnih i intelektualnih gromada opozicije nije pročitao, a kamoli analizirao izveštaj REM-a.

Što se tiče nasilja u rijaliti programima, neophodno je da imamo u vidu da se nasilni sadržaji često fingiraju. Dakle, nisu zaista nasilni, a regulatoru nije uvek lako da prepozna da li je reč o stvarnom ili glumljenom nasilju.

Lično sam strogo protiv bilo kakvog oblika nasilja i uvek javno reagujem, što nije bio slučaj sa mnom pre dve godine.

Daću vam svoj primer. Jedni od organizatora protesta protiv nasilja su lideri Narodne stranke. To ko su oni govore njihova nedela, o kojima su moje kolege i danas, a i prethodnih dana pričale, a ja ću da vam kažem jednu manje poznatu stvar.

S obzirom da ne volim da od sebe pravim žrtvu, niti ćete me ikad videti da se žalim na pritiske, kako fizičke, tako i psihičke od strane opozicije, želim ovako javno da kažem da je Narodna stranka zbog mene pravila i skupljala potpise za "pajser brigadu", koja je u Viber grupe dodavala ljude koji imaju debeo dosije sa raznim krivičnim prijavama oko nasilničkog ponašanja. U tim grupama su se dogovarali kako će da me napadaju, kako će da me tuku i da mi rade razne gadosti. Znači, to su stariji muškarci sa krivičnim prijavama, sa debelim dosijeima i vi se toga ne stidite i ne sramite.

To su vam ljudi koji se bore protiv nasilja, a na taj način što im je sredstvo upravo nasilje i zastrašivanje i to nad mladim ženama, poput mene, koje neće da trpe teror bahatih kriminalaca koji danas nose skupa odela i skupe kravate.

Da se ja vratim na Izveštaj REM-a. U Izveštaju REM-a, takođe, stoji da su slučajevi nasilja u rijaliti programima zasebna problematika i ne spadaju u tematiku rešavanja i izveštavanja o nasilju.

Pored svega navedenog, čuveni rijaliti, na koji ste se toliko okomili danima, na „Zadrugu“, se ukida, 8. juna je kraj, a šta je sa vašim rijalitijom „Survajver“? Čujemo danas da je to lekovit rijaliti. Kako je toliko lekovit kada nema rejting? „Zadruga“ je imala rejting i to je jedino što vama smeta. Ne može jedna televizija da ima, a druga da nema ovu vrstu programa. Ako smo već odlučili da se ukine „Zadruga“, sad je red na vas, dame i gospodo, veliki borci protiv nasilja.

Moram reći da smo spuštanjem, molim za tišinu, cenzusa na 3% ovde u visoki dom doveli jednu novu vrstu rijalitija. Svedoci smo kako su cenjeni profesori gostovali po televizijama da me osude prvi dan Skupštine kad sam se slikala, a danas isti ti koji su mene osuđivali, jer sam prvi dan kad sam postala poslanica bila srećna, danas isti ti ovde snimaju sebe i prave cirkus.

Smešno mi je bilo neki dan da gledam jednu od koleginica koja je prošle nedelje u sred zasedanja ustala, počela da se šeta ovde ispred mene, ispred govornice sa sve telefonom kojim se snima, i to je nekom profesorica. Za nju pravila ne važe, a bila je jedna od prvih koje su mene tada napadale. Sreća pa vreme pokaže ko je ko, i to za svega 10 meseci koliko smo već narodni poslanici.

Nadovezaću se, duvate u pištaljke, ometate rad, lupate, udarate od stolove, šutirate nogama skupštinski inventar, svojevremeno ste ovde i pljuvali, dolazite alkoholisani na sednice i često pomislim da uzimate i psihoaktivne supstance. Bog zna šta sve nisam videla, a od vas tako finih ću ovde da doživim.

Do pre neki dan ste licemerno tražili ostavke članova REM-a, a kad smo vas javno pitali – a što svoje prijatelje želite da ostavite bez posla, jer su vas neki od kolega raskrinkali da se družite sa pojedinim članovima REM-a? Odjednom smo juče čuli novu priču, te se više ne traži ostavka članova REM-a, već samo Olivere Zekić.

Takođe, pravite i prstenove oko RTS-a. Ko to radi u RTS-u? Vaš kadar. Vaši ljudi su tamo. Prosek zaposlenog na RTS-u je 50 godina, što implicira dalje da je prosto nemoguće da su se četrdesetogodišnjaci zaposlili baš kada je SNS došao na vlast.

Vaša jedina politika koju ste sprovodili i koju želite da sprovodite je zastrašivanje naroda i ostavljanje bez posla. Ništa se ni do dan danas niste promenili. Pretite članovima REM-a, a vaši prijatelji, pretite zaposlenima RTS-a, to je vaš kadar. Kad se tako ophodite prema vašim ljudima, kako biste se ophodili prema običnom narodu i čoveku sa ulice? Zato ste tu gde jeste, u manjini. Grizete jedni druge, posvađani ste jedni sa drugima. Koliko god je politika grub sport, ima mnogo nas iz ovih redova koji volimo i poštujemo svoju zemlju sa nepobedivim Aleksandrom Vučićem koji je predsednik svih građana Srbije.

Vi građani Republike Srbije, još samo jedna rečenica za kraj, čuvajte se ovakvih kao što su oni. Oni ne mogu ni sobom da vladaju. Hvala vam.
Uvaženi predsedavajući, poštovani ministri sa saradnicima, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici i poštovani građani Republike Srbije, neću podržati ovaj amandman iz razloga što je opozicija ovde isključivo na zadatku, a to je urušavanje ovog visokog doma, ali i urušavanje naše Republike Srbije.

Koliko god se mi ovde trudimo da radimo, koliko god se mi ovde zalažemo da radimo svoj posao, da raspravljamo o predlozima zakona, opoziciji nikad ništa neće valjati jer oni isključivo polaze od sebe. Kada si kvaran, samo ružno i loše možeš da pričaš, a vi samo tako pričate jer drugačije niti umete, niti znate.

Elem, na dnevnom redu imamo i Predlog zakona o elektronskim komunikacijama. Pohvalila bih ovim putem Ministarstvo informisanja i telekomunikacija da su u relativno kratkom periodu napisali zakon koji će značiti apsolutno svim građanima Republike Srbije.

Primena ovog zakona, što je jako bitno u ovim trenucima, neće stvoriti apsolutno nikakve troškove za naše građane, ali niti za našu privredu. Predložene mere podržavaju sve sektore savremene i inovativne ekonomije. Pozitivan uticaj na tržište i tržišnu konkurenciju, kroz stvaranje uslova za nove načine zapošljavanja, elektronsku trgovinu, olakšanu komunikaciju i što je jako važno, a to je informisanje na različitim jezicima.

Primena ovog zakona treba da podstakne i stvaranje boljih veza između nauke, tehnologije i preduzetništva.

Što se tiče ekonomskog i socijalnog razvoja, on bi se kroz ovaj zakon realizovao kroz masovnu edukaciju i osposobljavanje građana Srbije za korišćenje novih servisa, a sve sa ciljem smanjenja digitalnog jaza između urbane i seoske populacije, između muške i ženske populacije, ali i između mlađih i starijih korisnika, kao i stvaranja uslova od strane države da nijedan građanin ne bi bio uskraćen u pogledu korišćenja novih tehnologija, posebno ne onih koji utiču na svakodnevni život svih nas.

Kada sam kod svakodnevnog života ovde sam prethodnih dana, a evo i malo pre čula napade na Ministarstvo informisanja koje je pohvalilo kompaniju „Telekom“ zbog svojih rezultata.

Nadovezala bih se za to kao narodna poslanica da „Telekom“ ulaže u projekte od nacionalnog i državnog značaja koji su važni za istoriju kako naše države, tako i našeg naroda.

Setićemo se da su napravili i finansirali film i seriju „Dara iz Jasenovca“, ali i film „Oluja“. Isti taj „Telekom“ danas koristi preko dva miliona građana, dok u Novom Sadu, iz kog ja dolazim, koji danas ima 367.000 stanovnika po poslednjem popisu, većina nas koristi usluge koje i te kako smatramo i kvalitetnim i profesionalnim.

Podsetiću vas da hajka na „Telekom“ traje od trenutka kada je SBB zastranio. Zastranio je onog trenutka kada ste u svoju dnevnu politiku uveli svakodnevno fabrikovanje laži, izmišljene afere, plasirate konstantno dezinformacije i na „Novoj S“ i na „N1“ i plasirate najgrublje neistine i time se dičite, što je jako žalosno.

„Junajted grupa“ i njen gazda Šolak zapravo su frustrirani, jer im njihov biznis propada. Dužni su 5,4 milijarde evra, od čega je 1,5 milijarde evra sa promenljivom kamatnom stopom koja konstantno iz dana u dan raste. U panici ste, jer propadate. U panici st,e opozicijo, jer dok se vi lažno predstavljate da volite Srbiju, vaši novinari zajedno sa vama preziru našu zemlju.

Samo ću vas podsetiti šta je vaša perjanica Marko Vidojković izjavio – radim svoj posao bolje i uspešnije nego što sam ga radio zatvoren u četiri smrdljiva srpska zida. To je ono što vas predstavlja. To je novinar kome se vi dičite. On je rekao da radi u četiri smrdljiva srpska zida.

Kada vam je današnja Srbija, koja je danas i te kako i lepša i bolja i zdravija i uspešnija nego što je ikada bila, zašto vi tako fini, tako velika elitna gospoda sedite u tim redovima i sedite u našoj državi? Znate zašto? Podsetiću vas. Zato što vam je vaš lični interes najvažniji. Najvažnije vam je da radite samo za vas, da radite protiv države. Jedino što vi znate, jeste da se bogatite.

Meni je jako žao što imamo ovakvu opoziciju. Jako mi je žao što prisustvujem ovakvim raspravama, jer za mene ste klasični izdajnici kao i za veliku većinu srpskog naroda.

U danu za glasanje, naravno, da ću da glasam za sve predloge zakona, jer sam svesna koliko naša Vlada Republike Srbije radi, jer sam svesna koliko mi ovde u zakonodavnom telu, narodni poslanici radimo, koliko se zalažemo za bolju, odgovornu i što je meni bitno uspešniju Srbiju. Zahvaljujem.
Hvala, gospodine predsedniče.

Poštovani predstavnici Vlade, dame i gospodo narodni poslanici, ja ću danas govoriti o tačkama dnevnog reda koje se odnose na oblast medija.

Član 50. sloboda medija kaže – u Republici Srbiji nema cenzura. Jedan od predstavnika opozicije je juče upravo ovaj član i citirao i rekao da u to apsolutno niko ne veruje, a zatim je pozvao REM da petu nacionalnu frekvenciju dobije „Nova S“ kako on kaže. Moram ga ispraviti, jer mi kao narodni poslanici, predstavnici naroda, kažemo to je konkurs za televiziju sa nacionalnom pokrivenošću.

Pošto ste kritikovali juče i RTS, ali i ostale televizije kako vas nema u njima, pritom baš sam juče i propratila RTS program bilo je na RTS 1 jedan predstavnik opozicije, jedan predstavnik pozicije, a na temu kriza na Kosovu i Metohiji, tako da to nije ista. Druga stvar, jeste da trenutno smo na RTS 2 svi uživo u programu tako što se tiče cenzure apsolutno je nema.

Pošto vam ništa ne valja gospodo kod televizija sa nacionalnom pokrivenošću odlučila sam da pogledam kakva je to programska šema „Nove S“ za koju se svi vi ovde zalažete.

Otišla sam na portal i prvo što mi je izašlo juče na portalu „Nove S“ jeste „Junaci doba zlog“. Taj medijski sadržaj od te emisije jeste upravo sadržaj koji je sramota za svu našu javnost i sve ono što vi radite ljudima koji su ovu zemlju pokrenuli, koji je uzdižu, dok ste je vi u vaše vreme unižavali i spuštali.

U toj emisiji „Junaci doba zlog“ bolje da se pozabavite akterima iz vaših redova, jer to je ono što vama priliči, a nama ne priliči, odnosno ljudima. Evo, reći ću, pošto sam odgledala tu emisiju o ministru odbrane Milošu Vučeviću, koji je i bio gradonačelnik Novog Sada. Tri osobe su pričale o njemu tamo. Tu je bila jedna osoba osuđivani kriminalac, koji je danas u vašim redovima, drugi je pokrao više od pola Vojvodine isto u vaše vreme, a treći je novinar koji Novi Sad mrzi više od svega. Eto, to su vaši svedoci kada pričate o čoveku koji je podigao Novi Sad na noge.

Što ne napravite epizodu u kojoj ste vi glavni akteri i da stavite taj naslov, jer za naslov u kom spominjete naše ministre, našu predsednicu Vlade, možete samo da kažete da je to emisija „Junaci doba zlatnog“. To je što se tiče vaše programske šeme.

Otišla sam zatim i na "Jutjub", da vidim šta i tamo puštate, isto Nova S. Nasmejala sam se i baš sam, evo, iskopirala, da možete svi lepo da vidite preglede video zapisa na "Nova S". Evo, jedan ima 798 pregleda, drugi 401 pregled, treći 7.000 pregleda, ali tu ste stavili i moju sliku, što je mene zaista i nasmejalo, Odbor za kulturu, slika i prilika srpske politike i društva, moja slika i ima 18.000 pregleda. To je ono što je meni baš drago da vidim da kada stavite moju sliku i neki pikantan naslov ima mnogo više pregleda, nego kada svi vi zajedno se skupite.

Druga stvar jeste to što sam ja kliknula na taj video da čujem šta ste pričali. Apsolutno ništa sa Odbora niste izdvojili, već ste uzeli gospođu koja se i danas nalazi ovde kod nas, od koje ste i uzeli izjavu gde je ona, nećete verovati, slagala i izmislila da sam ja nešto rekla što nisam.

Sada ću da vam tačno i citiram. Ja sam rekla gospođi na Odboru: "Džaba vam sva škola ovog sveta kada niste čovek i kada nemate čist obraz", na šta je gospođa mrtva hladna dala izjavu isti taj dan, nisu uzeli izjave sa Odbora, nego je ona naknadno dala izjavu "Novoj S" i rekla da sam ja izjavila da njena diploma i doktorat ništa ne vrede.

Znači, ovo vam je lični primer šta znači spinovanje realnosti, šta znači kada neko otvoreno laže, a onda vi tražite nacionalnu frekvenciju. Na osnovu čega? Na osnovu toga što nećete da kažete kako realno stoje stvari, nego sve apsolutno izmišljate.

A, da, sada ne znate o čemu ja pričam. Pa, pogledajte i videćete.

Prvo, moram da kažem i na sve to da narodne poslanike ne delim na one koji su dobri ili loši, odnosno ne delim narodne poslanike po tome ko kakvu ima diplomu, već na to kakav je ko čovek.

Druga stvar, iz moje perspektive ne kao narodne poslanice, već kao jedne obične vaše sugrađanke, nacionalnu frekvenciju nikad ne bih želela da gledam da ima ta televizija koja sve obmanjuje, sve okreće realnost i sve izokreće samo u vašu korist. Narodu je dosta obmanjivanja i laži koje nudite. Srbija želi rešenja. To je ono što vi ni ne znate šta znači.

U danu za glasanje podržaću sve predloge zakona koji donose unapređenje kako medijskog, tako i javnog prostora u Republici Srbiji.

Zahvaljujem.
Zahvaljujem predsedavajući, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije, pre svega ja sam jako srećna s obzirom da je danas moj prvi govor 21. oktobar, baš na 14 godina od postojanja SNS. Te 2008. godine mi smo imali samo jedan cilj, a to je da sve Srpkinje i svi Srbi imaju jednu partiju na koju mogu da se oslone.

Iako smo od samog početka prolazili kroz teške periode naša zvezda vodilja je ljubav, ljubav prema državi. I kao što to naposletku i biva ljubav na kraju pobeđuje. Mi danas iz vlasti zajedno sa našom koalicijom SNS vodi ovu državu, vodimo je ponosno i ono što je važno jeste da se naša struktura bazira na redu, radu i disciplini.

Srpska napredna stranka je stranka u kojoj ne postoje podele svi smo zajedno i svi smo ujedinjeni, a nismo kao deo naše opozicije koji se zovu ujedinjeni, a u stvari su potpuno razjedinjeni.

Teška su vremena, ali koja nisu, kažu da svako vreme ima svoje breme. Mi imamo veru, vera je kada napraviš prvi korak iako ne vidiš cele stepenice. Mi smo tako išli, stepenicu po stepenicu smo gradili našu Srbiju. Izgradili smo i vrtiće, i škole, i bolnice. Konstantno ulažemo u infrastrukturu sa željom da premrežimo i umrežimo našu zemlju. Ulažemo i u energetiku koja je žila kucavica. Ulažemo i u bezbednosne strukture, u našu vojsku, a sve to je propraćeno ekonomijom, koja je oslonac i pored svega toga našim privrednicima, našim mikro, malim i srednjim preduzećima.

Tamo gde veliki posustaju, mi mali uspevamo. Imamo najboljeg lidera u Evropi, ako ne i jednog od najboljih u svetu. Aleksandar Vučić je od propale zemlje kakvu ste nam vi nama ostavili, napravio zemlju ponosnih i čestitih ljudi. Napravio je zemlju sa kojom se svi danas ponosimo, a znam da ste takvi i vi kada odete u strane ambasade.

Srpska napredna stranka ima lidera koji stalno govori istinu i mi se ugledamo na njega. Nismo kao vi, neki iz opozicije koji ste toliko slatkorečivi da se konstantno služite lažima. Mi smo u stanju da stalno govorimo istinu koliko god da je ona teška i zato smo 3. aprila imali jedan fantastičan rezultata u kome smo osvojili 1.635.101 glas. Nikada bolji nisu mogli da mrze goreg od sebe, uvek su oni lošiji mrzeli bolje, uvek su oni njih sputavali, govorili im loše, uništavali im dostojanstvo i pokušavali da uruše kredibilitet.

Dobri ljudi prepoznaju rad i dobri ljudi znaju da je SNS najveća i najjača stranka ne samo po našoj strukturu ljudi koje je čine, već zbog toga što iza nas ostaju dela.

Mi narodni poslanici u ovom najvišem zakonodavnom telu ćemo pomno pratiti rad buduće Vlade. Slušam pomno kolege već danima kako pričaju o tome koliko će ministarstava biti, kao da je to neka ključna tema. Da li će biti 20, 25, 30 to je potpuno nebitno, bitno je da svaki ministar radi odgovorno svoj posao, bitno je da zna u svom resoru šta radi, kako radi i da zna da odgovori na svako moguće pitanje, a ne da ima jedan resor koji sadrži šest resora samo da bi vi rekli da je potrebno da ima manje resora. Bitno je da buduća Vlada ide srpskim putem, da pratimo naše interese i da osluškujemo narod.

Želim i kao žena, ali i kao narodna poslanica da verujem da će Srbiju da nastave da vode najbolji. Zvezda vodilja nam svima treba biti narod i narodni interesi, a ne kao delu opozicije da samo gledaju koliko će odbora da imaju, koliko će politiku da iskoriste na materijalan način, da što više zarade, da dolaze džipovima na posao, da imaju najskuplja odela i jedino i isključivo da im bude stalo do svog interesa.

Imamo u opozicionim klupama i kriminalaca koji nažalost nisu tu, dolaze iz Novog Sada, s obzirom da sam i sama Novosađanka dolazim iz pristojnog Novog Sada koji je evropska prestonica kulture za 2022. godinu. Govorim naravno, o Bori Soluncu koji je sve svoje saradnike i svoje prijatelje strpao u zatvor, ali i on danas sedi u poslaničkim klupama ispred ujedinjenih, a kao što sam i rekla to su ljudi razjedinjeni.

Pošto loš uvek može da pruži samo loše, a mi dobri možemo samo dobro, uvek treba polaziti isključivo i samo od sebe. Mi smo tu da vas podsećamo konstantno na vaša nedela, našim delima.

Želim i da se prisetimo jučerašnjeg govora predsednika Aleksandra Vučića, gde je podneo akt za izmenu nekoliko odredbi Krivičnog zakonika, koje podrazumevaju povećanje kazni za pojedina krivična dela, tiču se povećanja kazni za silovatelje, za obljubu nad detetom i nemoćnim licem, nedozvoljene polne radnje i nasilje u porodici.

Upetostručio je minimalne kazne, izbrisao novčanu kaznu i pojačao najteže kazne. Do sada su kazne bili od pet do 12 godina, a sada će biti od pet do 20 godina, sa mogućnošću doživotne robije.

Ovo pokazuje kako se vodi odgovorna politika i kako se brine o svakom segmentu društva. Nastavićemo da vas podsećamo na naša dobra dela i na rezultate, jer Srbija zaslužuje da je vode ljudi koji vole ovu državu i koji žive za nju.

Živela Srbija. Hvala.