Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Nataša Bogunović

Nataša Bogunović

Socijalistička partija Srbije

Obaveštenja i objašnjenja

Poštovani predsedniče, poštovane kolege poslanici, građani Srbije, danas želim da postavim pitanje ministarki zdravlja, prof. dr Danici Grujičić.

Ja dolazim iz zdravstvenog sistema koji predstavlja jedan od najmobilnijih, ali i najfrekventnijih sektora našeg društva. Ta mobilnost i spremnost i posvećenost ispoljava se ne samo u pružanju zdravstvene zaštite našim građanima u redovnim uslovima i na svim nivoima, već spremnost zdravstvenog sistema za očuvanje zdravlja u vanrednim okolnostima. Taj kvalitet je zdravstvo Srbije pokazalo za vreme kovid pandemije, pokazalo je, nažalost, i za vreme ovih tragičnih događaja kojima smo svedočili početkom ovog meseca, a kada su svi naši zdravstvenih radnici urgentno primali i urgentno zbrinuli povređene iz ova dva nezapamćena masakra.

Naša Vlada i resorno ministarstvo poslednjih godina intenzivno i značajno ulažu u unapređenje zdravstvenog sistema radi pružanja kvalitetnih zdravstvenih usluga i organizovanja zdravstvenih ustanova.

Složićemo se da su medicinski kadrovi jedan od najvažnijih stubova zdravstva, a time i očuvanje zdravlja stanovništva koji je najveći resurs države svake, pa i naše.

Moj fokus danas jesu medicinske sestre i tehničari koji nose ogromnu odgovornost u pružanju zdravstvenih usluga našim građanima. Zato u Srbiji trenutno, pored lekara različitih specijalnosti, nedostaju medicinske sestre i tehničari, a taj nedostatak nije lako nadomestiti. Iako naše ustanove imaju dosta otvorenih konkursa, na te konkurse javlja se prilično malo kandidata zato smo u obavezi da učinimo sve što je moguće da zaustavimo njihov odlazak u zemlje zapada koji su im otvorili širom vrata.

Pre oko godinu i po dana izradili smo Predlog zakona o sestrinstvu i medicinskim tehničarima, odnosno zakon o zdravstvenoj nezi je predat ovde u Skupštini. Ovim zakonom bi se utvrdili svi sadržaji i način delovanja medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara. Zakonom bi bile obuhvaćene medicinske sestre i tehničari svih smerova.

Kao što znamo, u zdravstvu rade sestre srednjeg obrazovanja, ali rade i sestre više stručne spreme, master studija, strukovne sestre, diplomirane medicinske sestre, magistri sestrinstva, doktori sestrinstva, što je velika stručna podrška funkcionisanju zdravstva.

Važno je istaći da ovakve zakone, zakone o zdravstvenoj nezi su primenile sve zemlje u okolini, čak i one zemlje koje imaju niži nivo zdravstvenog sistema od našeg.

Moje pitanje za ministarku zdravlja, prof. dr Danicu Grujičić, koja je, od stupanja na dužnost, pridala važnost kadrovima u zdravstvu, kada se planira usvajanje predloga o sestrinstvu i medicinskim tehničarima, odnosno Predlog zakona o zdravstvenoj nezi, kako bi se precizno uredila njihova uloga i status i time sprečio daljni odliv ove zdravstvene struke bez kojih zdravstvena zaštita ne može biti dovoljna, niti efikasna? Upravo zbog činjenica da medicinske sestre i tehničari pružaju najneposredniju negu pacijentima, veoma često kvalitet pružene zdravstvene zaštite meri se upravo odnosom medicinskih sestara prema pacijentu. Hvala.

Whoops, looks like something went wrong.