Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Vladimir Đukić

Vladimir Đukić

Socijalistička partija Srbije

Obaveštenja i objašnjenja

Poštovani gospodine predsedniče Skupštine, uvažene kolege narodni poslanici, par reči i pitanje za Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

Za lečenje u inostranstvu dece u periodu od 2008. do 2012. godine poslato je 440 dece, a u periodu 2012. do danas 4.887 dece, što je deset puta više dece sa retkim bolestima.

Povećan je i broj dece godišnje koja se leče u inostranstvu ili su ih lečili strani stručnjaci u zemlji. U periodu od 2008. do 2012. godine, to je bilo 88 dece, a od 2013. do 2022. godine 445 dece, skoro pet puta više.

Za troškove upućivanja, dijagnostiku i lečenje dece u inostranstvu u periodu od 2008. do 2012. godine izdvojeno je 592 miliona dinara, a nakon toga, od 2012. godine 3,67 milijarde dinara.

Upravo zbog toga, veoma je značajno i da se naglasi da je u periodu od 2008. do 2012. godine za lečenje retkih bolesti izdvojeno samo 130 miliona, a od 2012. godine 12,3 milijarde dinara ili preko 10 puta više.

Pitanje je sledeće, pored toga što se izdvajaju ogromna sredstva za lečenje dece u inostranstvu, da li se planiraju sredstva da se strani stručnjaci koji dolaze u Srbiju na određen način stimulišu i plate, jer će država imati dvostruku korist - postoperativni tok će biti sprovođen u domaćim bolnicama, domaća pamet će imati priliku da se dodatno obrazuje uz vrhunske stručnjake iz sveta, a i naša deca će biti u prirodnom okruženju sa svojim roditeljima i porodicom.

Druga stvar je takođe pitanje Ministarstvu zdravlja i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, a odnosi se na lečenje cistične fibroze pluća. Predmet i lečenje cistične fibroze pluća, nažalost, u medijima je dosta predmet manipulacija. Moramo da naglasimo da se lekari države Srbije ne igraju Šindlerove liste kao ni Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Na inicijativu predsednika Republike, Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije, od 2021. godine odobreno je lečenje 13 pacijenata sa cističnom fibrozom pluća. Danas, 2023. godine, uspešno lečimo 64 pacijenta sa cističnom fibrozom pluća lekom koji se zove "trikafta", čije lečenje po jednom pacijentu godišnje košta oko 300 hiljada evra, 64 pacijenta puta 300 hiljada evra. Izračunajte koliko je to. To ne govori samo o empatiji za građane i decu Srbije, već o ozbiljnom ekonomskom potencijalu i moći, kao i racionalnom trošenju sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Uvođenje leka "trikafta" kao jedno od najvažnijih i najboljih sredstava u tom lečenju značajno smanjuje indikacije za transplantaciju pluća, faktički minimizuje, tako da apsolutno imamo izvanredne rezultate u terapijskom postupku.

Ponovo pitanje za Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. Naime, 20. maja 1999. godine, u zločinačkom bombardovanju NATO alijanse pod nazivom "Milosrdni anđeo", bombardovana je bolnica za neurologiju Kliničko-bolničkog centra "dr Dragiša Mišović". Tada je poginulo troje pacijenata, domar bolnice i sedam vojnika koji su bili pored. U periodu koji je nastao posle toga, Kliničko-bolnički centar "dr Dragiša Mišović" je doživeo svoju potpunu reinkarnaciju, građevinsko, kadrovsko, strukturalno i naučno uzdignuće. Bio je jedna od nosećih bolnica za vreme kovid tragedije i te dramatične tragične epizode koja se promovisala i koja je učinila da se vrati poverenje u zdravstveni sistem Republike Srbije.

Moje pitanje za ministarku zdravlja je da li će biti u planu da se vrhunski kapaciteti Kliničko-bolničkog centra "dr Dragiša Mišović" dopune neurologijom, odnosno bolnicom za neurologiju i odeljenjem za spinalni deo tretmana neinvazivne patologije, što bi činilo da Kliničko-bolnički centar "dr Dragiša Mišović" bude apsolutno vrhunska svetska ustanova za taj deo medicine? Hvala.