ĐORĐO ĐORĐIĆ

Stranka slobode i pravde

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Đorđo Đorđić prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao 36. na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe UJEDINjENI - SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA. Član je Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za zdravlje i porodicu, i zamenik člana Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

BIOGRAFIJA

Rođen je 19. decembra 1978. godine, živi u Sremskoj Mitrovici.

Nekadašnji je košarkaš, danas košarkaški trener i preduzetnik.

Od 2016. do 2020. bio je odbornik u Skupštini grada Sremska Mitrovica.

Član je Predsedništva Stranke slobode i pravde, i predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Sremskoj Mitrovici.
Poslednji put ažurirano: 03.09.2022, 07:48

Osnovne informacije

Statistika

  • 16
  • 5
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.12.2022.

Zahvaljujem, gospodine predsedavajući.

Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, ovim amandmanom tražimo da se RTS i RTV finansiraju ili iz budžeta ili iz takse. Godine 2012. dolaskom na vlast vi jeste obećali da će biti ukinuta RTV pretplata i to ste uradili, ali smo dobili RTV taksu, u stvari RTS taksu.

Ministar Martinović je ovde pričao kako se Javni servis Srbije ne finansira iz budžeta, ali pošto je Radio-televizija Srbije slabašna i nema mogućnost da se finansira, budžet Srbije će dati 900 miliona dinara za RTV Vojvodine. Mene interesuje kako je moguće da najrazvijenija regija u Srbiji, koja ima naplativost električne energije 98%, nema tu mogućnost da se finansira iz sopstvenih sredstava, da li je to moguće?

Stalno nam imputirate i pitate nas da li mi hoćemo da imamo javni servis i, ako nećemo, zašto to ne kažemo transparentno da nećemo. Pa, ne, svako normalan hoće da ima javni servis, ali javni servis gde mogu da se čuju i drugačija mišljenja i drugačiji stavovi, da mogu doći neki opozicioni političari, a ne kada ode Borko Stefanović da se o tome pričao kao da je bio u Beloj kući. Znači, mi stalno imamo taj narativ da kada neko ode iz opozicije o tome se priča tri meseca. Mi bi želeli da Radio-televiziji Srbije bude stvarno javno servis, gde bi mogli da pričamo o mnogim stvarima, kao o tome da je poskupela struja i benzin nekoliko desetina puta, kao o tome da su penzije za četiri godine uzete penzionerima 850 miliona evra, a da je samo jedna havarija u Termoelektrani Obrenovac koštala građane Srbije milijardu evra nestručnosti. O tome treba da se priča, to građani treba da čuju.

To ne znači da mi bilo koga mrzimo, ali ja vas molim da razmislite o tome da li je ovo javni servis bilo koje stranke ili je ovo javni servis građana Srbije. Zahvaljujem.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.12.2022.

Zahvaljujem.

Hvala kolegi Dušanu Mariću, on je jedini ovde izneo istinu, a to je da RTS nije objektivna i da nije slobodna, i da nikada nisu mediji bili ni slobodni, ali on je jedini to rekao u ovoj Skupštini.

Možda bi se i mi iz poslaničke grupe Ujedinjeni založili i složili sa ovim da treba da se finansira javni servis da on stvarno jeste javni servis svih građana Srbije. Radio televizija Srbije i Radio televizija Vojvodine treba da bude objektivna, ali ona sve jeste, samo nije objektivna. Opozicioni političar može da ode na bilo koji javni servis, ali samo slučajno, ako zaluta, eventualno jednom u tri meseca, i o tome se priča kao da je, ne znam, ni ja šta se desilo i da je ne znam, ko otišao.

Da je javni servis slobodan, pričalo bi se o tome da je u Srbiji inflacija od 15,7% najveća u Evropi, da je zagađenje jedno od najvećih u Evropi, da je struja spram primanja koja građani imaju jedna od najskupljih u Evropi. I, da je ovo normalna država, i da je ovo normalna televizija i da smo mi u jednom normalnom stanju, to bi bila jedna normalna kritika koju bi vi trebali da prihvatite i da svi složio oko nekih stvari, da zajedno funkcionišemo i da zajedno delujemo, spram ovoga kako su nas građani birali i da se borimo za njih i za njihova uverenja i za njihove stavove, a ne za usko stranačke politike. Mislim da taj stav i taj narativ mora da se promeni. Hvala.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.12.2022.

Reklamiram član 104. - Narodni poslanik u svom izlaganju se uvredljivo izražava.

Ja stvarno ne znam da li je ovaj dom zaslužio da ovaj stariji, najstariji poslanik …