Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Marinika Tepić

Marinika Tepić

Stranka slobode i pravde

Govori

Hoćete vi svakoga da pitate odmah da citira član?

Ja citiram član 27. primena Poslovnika. Uopšte ga ne primenjujete, selektivno, to su već drugi rekli, ali da iznosite neistine, pa to je sramota.

Vi ste profesor matematičar ako vam nisu objasnili kada se bira i koji je rok za izbor predsednika Narodne skupštine juče sam vam savetovala povucite se, postoji neki sledeći najstariji predsedavajući koji može da vas zameni.

Da li je realno da vi ne znate da izračunate koji je rok za izbor predsednika Narodne skupštine i ovde nas šikanirate već tri dana? Ne date nam da govorimo, čak i kada nam date da govorimo, kada se jedva izborimo za reč, skidate nam, nas kažnjavate sa po dva minuta, to nama skidate, a sa suprotne strane ne skidate nikom ili sada zbog balansa stoti put Lončaru ste skinuli vreme. Pa, na šta ovo liči profesore?

Vi još kažete da se ponosite time što su vas ovi, da budem nežna, mangupi zloupotrebili. Da li vaša profesija, karijera, ekspertiza zaslužuje da budete deo ove lažljive i kriminalne grupe? Profesor matematike danas kaže da je rok danas za izbor predsednika Narodne skupštine.

Ja vas molim odredite pauzu.
Ne pričajte preko mene, to vas isto nisu naučili da isključite mikrofon kada mi govorimo, da ne možete da pričate preko nas, da niste nam ovde ni roditelj, ni staratelj. Kad hoćete da debatujete sa nama siđite u klupu.
Prvo, profesore Radenoviću, ovo ste opet izmislili, da ne kažem neku goru reč koja više odgovara istini, a suprotna je istini, nismo u cajtnotu. Ko vam je to rekao? Jutros sam vas opomenula da ne postoji cajtnot, naročito danas, a ni sutra, da se izabere predsednik Narodni skupštine.

Kada smo kod predsednika Narodne skupštine, građani Srbije treba da znaju, pošto se najmanje o Ani Brnabić pričalo, a ovde je ispalo da je glavna strategija – usta moja, hvalite me, pošto ona najviše sama sebe brani. Nisam nešto čula pohvale od strane Srpske napredne stranke, a cela njena biografija je stala, vidite, građani, na jednu stranu. Na jednu stranicu je stala biografija Ane Brnabić, faktografski, mesto rođenja, školovanja, a ono što se predstavlja da je najviše kandiduje, to je sedmogodišnji rad na čelu Vlade Republike Srbije. Ništa o tome, ništa o delima, odnosno nedelima. Pa bar je još jedna strana više po godini zaslužila da se nađe ovde, ali rekla sam, očigledno je se stidite i nemate šta da kažete.

Dve su ključne afere koje su obeležile mandat Ane Brnabić. Moje kolege su mnogo govorile o svim njenim nedelima, nepočinstvima, krivičnim delima, saučesništvu, organizovanom kriminalu itd. Ono što je, naravno, najviše obeležilo je afera „Aseko“, žao mi je što gospođa Brnabić nije tu, pošto je prošli put izmišljala da njen brat, koji je bio jedan od direktora kompanije „Aseko“, koja je zgrtala milione i milijarde od kada je ona postala predsednica Vlade, pa se to umnožavalo i umnožavalo, i to ne samo iz ministarstava, nego i iz javnih preduzeća, ali naročito iz ministarstava čiji je ona starešina.

I prošli put kad sam joj to rekla ona je odgovorila – pa njen brat mora od nečeg da živi. Ja se slažem da mora od nečeg da živi, ali ona ne može da bude predsednica Vlade, pa nek se dogovore. E, takođe je neistina ono što je u odbranu svog brata i sebe govorila. Igor Brnabić je podneo ostavku na direktorsko mesto u kompaniji „Aseko“ tek u novembru 2020. godine, zato što je bio nateran upravo od borda direktora kompanije „Aseko“, dobre poljske kompanije, takođe. Kada smo mi pisali bordu direktora „Aseko“ i rekli im – pazite šta radite, uništićete svoje poslovno ime, uništićete kredibilitet zato što ste saučesnici u korupciji, jer su vam Ana Brnabić i njen brat smestili koruptivne afere. Takođe smo pisali trima na berzama na kojima je izlistana kompanija „Aseko“, trima svetskim berzama, i tek nakon toga je Igor Brnabić podneo ostavku 2020. godine u novembru.

Da stvar bude potpuno jasna, dakle, da, naterali smo ga da podnese ostavku. Ana Brnabić, njen brat i svi saučesnici u krađi i lopovluku građana Srbije ne samo što će odgovarati, nego što će jednog dana morati da vrate sav taj novac. Neće to da im prođe tek tako. Kada sudovi ove zemlje budu oslobođeni, sudovi će vratiti novac koji su građanima oteli. Ja ovde želim svečano da obavestim SNS, počev od gospođe Brnabić i nadalje, da će kada pravosuđe bude slobodno u Srbiji, ono postati najveća dobrotvorna organizacija, jer će se oduzeti sva imovina stečena kriminalom i, bogu hvala, dodeliti školama, obdaništima, bolnicama, vrtićima i svima od kojih je oteta i opljačkana.

Drugi skandal u koji se uplela Ana Brnabić ovih dana, pošto pričamo o preseljenju birača iz raznih mesta u Beograd, nije samo iz Male Krsne na Voždovac, već i iz Kovina u Grocku, odnosno Kaluđericu. Mahala je Ana Brnabić u emisiji „Hit tvit“, na televiziji Pink, takođe mašineriji zla i saučesnik u svom ovom zlu, mahala je dokumentima koje nije smela da ima u posed, koja su izdata na lični zahtev, isključivo se na lični zahtev izdaju drugom licu, ona ih je imala u svojim rukama, prikazala je višemilionskom auditorijumu i zloupotrebila službeni položaj, sačinila niz krivičnih dela, pokušavajući da spere sa sebe i svojih stranačkih komesara krivicu što preseljavaju ljude u Beograd. Njoj je to bitno zato što je ona, ako neko ne zna, i predsednica Gradskog odbora SNS u Beogradu, i naravno da se trudi da koliko-toliko, pa i krađom, spasi svoj obraz, ali ono što je problematično je što su ovde zloupotrebljeni korisnici socijalne pomoći.

Ti korisnici socijalne pomoći ne samo što ostaju bez socijalne pomoći kada prijave prebivalište u drugi grad, nego ostaju bez prava na lečenje, jer ne mogu da overavaju zdravstvenu knjižicu, a to stiču na osnovu prava na socijalnu pomoć, takođe ne mogu da se prijave na biro za zapošljavanje, što je takođe ključni status da bi uopšte stekli socijalnu pomoć. I tako, dragi građani, korisnici socijalne pomoći, najugroženiji, bivate zloupotrebljeni od strane SNS, da bi se oni održali na vlasti, a da bi zapravo ostali na slobodi.

U prilog tome je i ova činjenica, ovo su dva dokumenta, ne za lica kojima je mahala Ana Brnabić, ovo su dva dokumenta supružnika koji su prijavljeni na različitim adresama u Kaluđerici, u Grockoj, iz Kovina, i to, kako oni kažu, na način krivičnog dela antidatiranja datuma izdavanja lične karte. To će takođe sudovi utvrditi. Dakle, ljudi koji su rekli da su dovezeni u danu glasanja 17. decembra u Beograd, sa starom ličnom kartom, a da im je nakon toga uveče došlo obaveštenje od organizatora da mogu da podignu nove lične karte koje su se radile 17. decembra, a pogledajte, dragi građani, piše da je mesto prebivališta promenjeno 27. novembra 2023. godine. Dakle, bezbroj krivičnih dela i za ovo ćete sve odgovarati.

Naličje, primitivizam, pa rekla bih džiberluk koji karakteriše Anu Brnabić, ne daj bože nikome ni u jednom parlamentu i zaista će biti mnogo teško, ja molim kolege i vas predsedavajući da ne provocirate više svojim nestručnim ponašanjem ili neznanjem, da se sukobljavamo do kraja ovog zasedanja, iako bih volela, nažalost, da potraje duže, jer kad Ana Brnabić bude sela na to mesto, spasi nas.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Član 108. stav 1, vi ste dužni da se starate o redu na ovoj sednici. Ja vas sada najlepše molim, pošto sam imala priliku tokom ovih pregovora sa vama, da malo duže porazgovaram sa vama, da vas zamolim da ne nasedate na zastrašivanja, ni poslanika

7/2 MZ/SČ

SNS, iako iz te grupe dolazite, ni zastrašivanja ovih policajaca ovde iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Niko ovde ne sme da se stara o redu, osim vas, lica koje predsedava ovom Skupštinom. To što je neko shvatio da je policija njegova partijska, da je policija naprednjačka, pa je koristi da pravi kordon ovde među poslanicima, kao da smo mi teroristi, moj kolega Miroslav Aleksić ne može da dođe do vas da pita ono što ima pravo da pita, kao i ja. Verovatno zato što sam žensko, pa su me pustili, uz sve muke. Znači, vi ste ovde glava ove Skupštine sada. Nijedan policajac ne sme da nam zabrani da se krećemo. Nijedan policajac ne sme ovde, poslat ne znam ni od koga, niko nema nadležnost to da radi, da nas spreči da vam priđemo i da vas pitamo šta imamo ili da sugerišemo ili da kažemo, naročito što nam ne dajete da govorimo.

Nemam ništa protiv da suprotna strana vlasti ovde laže, obmanjuje, manipuliše, zloupotrebljava, to je njihovo lice, to je najbolje što imaju od SNS, ali vi nemate pravo da nam ne date mogućnost da odgovorimo na to. To je problem, profesore. Razumete? Ja sam vam sugerisala. Ako niste u stanju da vodite sednicu dalje kako treba, postoji neki prvi sledeći najstariji poslanik koji može da vas zameni. Ali nemojte sebe u tim godinama, koje ja izuzetno poštujem, sa biografijom i ekspertizom koju ceo svet poštuje, da dozvolite da vas ovakvi zloupotrebljavaju i da ne date ljudima da kažu šta imaju. Vama je to na nečast, a ne njima. Oni su takvi, pa su takvi, njima nema pomoći, znate. Ali nemojte vi da dozvolite. Jel vama normalno da policajci meni ne daju da vam priđem? Oni ne smeju da nas pipnu, a ne da nam se prepreče. Ja vas molim da ove policajce, koji ovde izigravaju ne znam ni ja šta, udaljite iz sale dok traje zasedanje i onda će situacija da se smiri. Hvala.
Hvala predsedavajući, bolje vam je moram da priznam, tri puta me je pomenuo uz apsolutnu laž Milenko Jovanov čemu je sklon, nije to ništa novo, zbog građana sam dužna da kažem da time što želi da slaže o meni neće u boljem svetlu prikazati one koji sede pored njega.

Dakle, ja sam više puta birana za narodnu poslanicu i podnela sam ostavku odmah, nikad sela u ovu klupu, dok sam bila u mandatu pokrajinske sekretarke za sport i omladinu. Nikada sela u ovu klupu, za razliku od Ane Brnabić koja se ovde još breca na poslanike, preti, viče, itd.

Ali, ono što, ja sada razumem znate, pažljivo sam ne samo slušala nego i posmatrala gospodina Jovanova. Ja potpuno razumem zašto je on toliko ljut, zašto je, pa već na granici frustracije, zato što su ga ostavili ovde i neće biti ministar. To sam shvatila sada i kao što bi našem Bori Novakoviću, kad želi da ga provocira, vrlo primitivno i drsko, pa kaže „Boro škljoc“, e pa sad ispada Milenko „cvrc“ što bi naš narod rekao. Nema ministarstva, ostavili te ovde sa Kenom, pa do juče je bio Hajne Kena ovde, pa godinama smo slušali i bio dobar poslanik Kena, ovde smo sedeli zajedno. Dobar poslanik DS, dobar, a vi svi odande Hajne Kena, pa Hajne Kena, propio milione, za pivo, za gde u Smederevskoj Palanci, gde je bio, e, gle sad Hajne Kena tamo, a Milenko spao na to društvo nikako da napreduje, a i Ana Brnabić. Tako da ja razume tu frustraciju samo želim da upozorim igranje ideologijama fatalnim, strašnim, jezivim, kao što su neonacizam, fašizam i pretnja građanskim ratom bez trunke odgovornosti izuzetno opasna stvar profesore ja vas molim kada neko sa bilo koje strane nadalje ne utemeljeno to govori, a naročito oni koji su tome najbliskiji da prekinete tu diskusiju, imate na to pravo. Igrati se neonacizmom i naročito u jednoj zemlji koja je tradicionalno antifašistička i slobodarska, bez trunke odgovornosti šta to može da izazove je skandal i mnogo opasno i nemojte da bude neko ko je bio saučesnik u tome šta će vam to.
Zahvaljujem.

Član 27, član 108. primena Poslovnika, ali više ovaj drugi, da se starate o redu na sednici.

27/3 BN/MJ

S obzirom da je Poslovnik u pitanju koji ste vi prekršili, naravno, potpuno svesni, sigurna sam da ste pažljivo slušali predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, koji je i sam rekao da neće da odgovara na laži drugačije nego istinom, i to razumem da boli, ali vi morate, kao što sam ja zabrinuta za vas još od juče, vi morate da brinete o poslanicima, gospodine predsedavajući.

28/1 TĐ/MP 14.40 – 14.50

Imate ovde u prvom redu doktora Bačevca, poznati kardiolog. Dajte, zamolite ga da pomogne ovim ljudima koji se utrkuju ko će u ovom procesu inicijacije više da se prospe i moralno, i etički, i politički, i ljudski, kao ovaj Hajnekena, kao onaj pre njega. Znači, ljudima je loše i vi morate da reagujete. Ja sam mislila da lekar reaguje sam kada vidi da su ljudi u predinfarktnom stanju. Znate da ne treba neko da pozove, ali pošto doktor ne reaguje, apelujem na vas možda bolje vidite, jer ovaj je iza njega.

Ovaj što trči po sali, kako su ga oni nazivali Hajnekena, jel vama to normalno, trči čovek kao cirkuzant, zaskače Ćutu iza leđa, cepa mu transparente. To nije normalno, profesore. Nije normalno.

Dakle, upristojite ovu sednicu. Ja ću se držati onoga što je Dragan Đilas rekao. Ovo je Poslovnik. Na vama je odgovornost da ne dozvolite da vam ljudi popadaju ovde po sali. Razumete. Morate da brinete o njihovom zdravlju. Ovog su optuživali da je popio 5.000 litara piva. Ja ne znam, valjda, što je problem što neko pije vodu. Tako da to neka raskrste među sobom. Hvala.
Znači, vi gospodine predsedavajući već sat i po kršite sve članove Poslovnika, a 27. član po kom ste dužni da se starate o primeni Poslovnika u kontinuitetu.

Prvo, očekujem da mi date bar tri minuta vremena za ovo reklamiranje Poslanika kako ste to radili svo vreme sa vaše desne strane. Ja sam iskreno zabrinuta za vas. Ja sam mislila u početku da se niste dobro snašli, da ste pristrasni, da se ponašate ovde kao član SNS, ali ja sam iskreno zabrinuta. Prvo, gledam vaš telesni govor odaje da se vi ne osećate dobro, vi mene i kroz mikrofon ne čujete dobro, približavate se non-stop, leva strana, pretpostavljam da slabije čuje, vidim desnu jako dobro čujete, levu stranu sat i po vremena kontinuirano kršenje Poslovnika koji se reklamira od strane kolege opozicije apsolutno ignorišete. Znači, vi ovde niste da uspostavljate dogovor sa nama, vi ste ovde da poštujete Poslovnik. Imali ste više od 45 dana da naučite da pročitate, da razumete, ja sam verovala ovo će biti praznik parlamentarizma i demokratije, vi ste profesor univerziteta, toliko štiva čitate celog života, pa možete jedan Poslovnih Skupštine da savladate u 40 dana. Ispostavilo se da ne možete.

Ovim vi vam pored vas ne pomažu kako treba. Mi smo mnogo puta prozivali Srđana Smiljanića, ali šta je poenta? Vi nemate ovde šta da čujete o Ani Brnabić. Danas je jedina tačka dnevnog reda izbor predsednika Narodne skupštine, jedinog kandidata Ane Brnabić. Niko ovde ne priča o Ani Brnabić, pa i SNS se stidi Ane Brnabić, pa priča na sve druge teme samo ne o Ani Brnabić.
Biografija koja je pročitana, to smo svi dobili, elementarna biografija, podaci o rođenju, kako se školovala, a dela profesore, korupcija, kriminal, partija, bratija, mafija, zato ne možete da pričate o Ani Brnabić.
Nemojte vi mene da opominjete za vreme, imam bar još 30 sekundi.
Zahvaljujem, predsedniče.

Konačno, tri dana se ovde iživljavate nad čovekom koji nije prisutan, predsednikom Stranke slobode i pravde, moje stranke, Draganom Đilasom. Tri dana se ovde iživljavate, bez mogućnosti da mu se da pravo da se brani i da odgovori na sve laži koje ovde iznosite.

Ono što je zanimljivo je da ga pominjete sada više nego Aleksandra Vučića. Ne daj bože, naravno, da ga smatrate predsednikom SNS. Znači, ubili ste Aleksandra Vučića, ne izbacujete Dragana Đilasa iz usta. Neko može to da smatra dobrom kampanjom, pošto ne možete iz radikalske kože, ali ono što pokazuje da se plašite i da zato to radite je činjenica da jutros nismo uspeli ovde da uvedemo ni Dragana Đilasa od stiropora.

Ministar Gašić, pretpostavljam da je njegova direktna naredba, svojim policajcima je naredio ispred našeg poslaničkog kluba, dakle, ne na tuđa vrata, kako bi se reklo, da ne smemo da se pomerimo sa maketom Dragana Đilasa u prirodnoj veličini, koga smo hteli da unesemo u salu, pa evo bar tako, sa imaginarnim nekim Draganom Đilasom pričajte. Što je najinteresantnije, imao je tri fenomenalne poruke za vas, u oblačku piše: „Sve je super“, „Svi ste normalni“, „Sjajni ste“. I to niste mogli da završite, onda smo mi morali tu maketu da isečemo. Evo, sada će Dragan Đilas ovako da stoji u Narodnoj skupštini, da vidim da li RTS menja kadar, pa, evo, suočite se bar ovako, pošto ministar Mali laže kako zine. Ne postoji poslanik SNS koji kako je zinuo nije uzeo Dragana Đilasa u usta.

Juče sam rekla kako se Siniša Mali snishodljivo, ponizno obratio Draganu Đilasu ispred svedocima ispred sudnice, a inače je među sudijama bio otac poslanika SNS, najproblematičnije suđenje do tada, pa mu je rekao, citiram Sinišu Malog, pred svedocima: „Ne govorim to ja, nego mi to pišu Vladanka i Vučić“. Onda je lako da koristite sve vreme ovog sveta, svu silu ovog sveta, da pričate sa čovekom koji ne sedi ovde da se odbrani, iako je dokazano da ste lagali, da ste lagali, gospodine Mali, i za aferu Mauricijus, pa sećamo se vaših nastupa i stalno ću to ponavljati, specijali na televiziji „Pink“, računi na Mauricijusu, vi ga uhvatili. Otkrili smo sa kojim ste izraelskim marketinškim stručnjacima, pošto se time dičite, pakovali i falsifikovali te papire, pa su dokazali i međunarodni nivoi kako ste preko slovenačkih partnera Janeza Janše upošljavali tamo ljude da falsifikuju i da lažu. Dokazalo se – lažete, kao što lažete sve što kažete o Draganu Đilasu.

Treća bitna stvar, Dragan Đilas je odlazio sam i u tužilaštvo i policiju da kaže – ako sam kriv, privedite me, uhapsite me, optužite me. Obratio se medijima, zvao medije kada je išao. Volela bih vas da vidim da to uradite. Nikada nije dobio prijavu ni za šta. Nikada nije optužen ni za šta. Ali, mi ćemo se potruditi da u ovoj zemlji i policija i tužilaštvo i sudstvo profesionalno radi svoj posao, a ne kao što ste vi naložili ovim jadnim ljudima, policajcima, da ne dozvole poslanicima po holu da se kreću, po hodnicima da se kreću.

Kažu oni nama, ja ih pitam: „Zar se ne osećate bedno, kako da vam kažem, kao profesionalci?“ Jedan od njih kaže: „Kada vi dođete na vlast, ponašaćemo se isto“. Ja mu kažem: „Ne, ne, mi se borimo i za vas, jer kada mi dođemo na vlast posle 17. decembra i kada policajac kaže – ovo ne sme da se radi, ovo je protiv zakona, mi ćemo reći – tačno, u pravu ste, postupajte profesionalno“. A ne da ih šaljete, u lancima se drže, ovako u lancima se drže, kao kriminalci, kao batinaši, kao onaj vaš Vučko žandarm, kao Novak Nedić, koji vam je i dalje generalni sekretar Vlade, kao kolovođa kriminalnih klanova. To je vaša vlast i to je vaša moć.

Prema tome, građani Srbije treba da znaju, i ovim završavam, da se plašite Dragana Đilasa i od stiropora. To što ste rekli, ponoviću, juče oko presude i neke uplate, nije tačno, gospodine Mali, jer ste ovde prikazali situaciju kao da ste vi nagrađeni. Sudija je bio otac vašeg poslanika, i vi to dobro znate, i zato je odluka prebačena na višu instancu da bi se o tome odlučivalo, jer ste i to pokušali da iskoristite.

O vašim Isailovićima, vašim uracima pre nego što ste postali ministar zaista će se oslobođeno pravosuđe ozbiljno baviti, jer je pravna država srušena onoga dana kada ste poslali fantome da ruše u Savamali, da ne citiram sada i vašu bivšu suprugu, koja je i sama rekla kako ste keš koristili, koliko ste se trudili da lažno prijave članovi vaše porodice desetine hiljada evra koje niste mogli da opravdate. Da ne pričam o 24 stana u Bugarskoj itd.

Tako da ćete i vi doći na red, sve po zakonu. Sve po zakonu, ali ponoviću još jednom i stiropora se plašite, ali evo ako imate savesti mi ćemo ovde držati Dragana Đilasa bar kao čoveka koji vam je rekao dobronamerno, normalni ste samo nastavite, budite radikali kao što su uvek bili, ali se 17. decembra je kraj ljudi, kraj jer ljudi ne žele mržnju i nasilje. Ljudi ovde žele normalnost i ljubav i mi ćemo im to obezbediti.
Zahvaljujem predsedniče.

Imam ovde jednu potpuno novu tezu i ozbiljnu sumnju i opasnost po građane Srbije, po javni interes kada je reč zapravo o nameri čemu služe izmene ovih medijskih zakona i još naravno simptomatičnije kako je resorni ministar postao ministar zbog čega, ali time ću se pozabaviti na kraju.

Znate, logično je razmišljanje kod svih nas da želite da učinite sve da bi se televizije N1 i Nova S ugasile, da ste odlučili da probate da se finansijski iscrpe, da se SBB skloni, a time i ove dve televizije da nemaju gde da se emituju i to pokušavate godinama unazad. Pratili smo se kampanje koje je Telekom, nažalost zarobljen od SNS, koja je tretira kao svoju kasicu prasicu sa jedne strane, i sa druge kao batinu protiv svih kritičara vlasti, kako je sve pokušavao da preuzme korisnike SBB, držao štandove u javnim ustanovama, javnim preduzećima, davao neviđene pakete za jedan dinar, besplatno za sve što treba samo da se korisnici SBB prebace na Telekom. Tome smo svedočili godinama.

Onda su se pojavile ove izmene medijskih zakona. Naravno, nama je potpuno jasno da se ovim pokušava legalizovati ulazak zvanično Telekoma u medije posle svih gimnastika, kombinacija, malverzacija, burazerskih varijanti Telekoma sa malim Kopernikusom kako je pretplaćen, kako je procenjena oko 10 miliona evra, Telekom mu dao naše pare, 190 miliona evra, time kupio Kopernikus dve nacionalne frekvencije B92, odnosno O2 i TV Prva i sada dolazimo do zaključka da Telekom želi zapravo da preuzme i dve nacionalne frekvencije zvanično, odnosno TV Prva i B92.

Međutim, moja slutnja ide korak dalje, jer razmišljam Aleksandar Vučić zna da se SNS bliži kraj posle 17. decembra, izbora koji slede, i zašto bi on samo to radio, zašto bi samo to radio i zaustavio se na tome da Telekom preuzme ove dve nacionalne frekvencije. To se ne uklapa u psihološki profil nekadašnjeg ministra informisanja, ubice, simbolično, slobodnog novinarstva i profesionalnih medija i čemu nas uči iskustvo.

Znate šta ja slutim? Da Aleksandar Vučić pokušava da proda posle Telekom. Znači da Telekom za njega, za njegovu partiju i bratiju prvo uđe u televiziju „Prva“ i B92, a onda Telekom koji u međuvremenu prezadužen pojeo sopstvenu vrednost, bajke o kojima priča Vladimir Lučić, generalni direktor, su zaista samo bajke. Svi znaju da jedva uspevaju zarade zaposlenima da isplate, da ne pričam koliko duguju dobavljačima.

Onda Telekom prvo uzme, ponoviću, televiziju B92 i „Prva“, a onda prodaju Telekom. To po mojoj slutnji nekim svojim arapskim nazovi partnerima ili ti sami sebi, kao što slutimo isto onako kako su uradili sa „Beogradom na vodi“, sa PKB, sa svim primerima srpsko-arapskog bratstva, a zapravo znamo u čijim rukama to završava.

Dakle, upozoravam na vreme, da ne bude da niko nije rekao na vreme, da sve ovo služi tome da Telekom zvanično preuzme B92, televiziju „Prva“, dve nacionalne frakvencije, dok se naravno odbija da se peta da televizija N1 ili „Nova S“ i da nakon toga prodaju Telekom svojim, recimo, arapskim prijateljima, a zapravo braći Vučić. To je plan koji ja sa zebnjom ovde najavljujem kao izvestan.

Građani Srbije treba da ostanu u mraku i da imaju još dve nacionalne frekvencije koje kada Aleksandar Vučić bude smenjen, treba da mu posluže kao njegove privatne televizije da bi rušio novu demokratsku vlast. Zašto dodatno ne verujem ministru Mihailoviću? Zato što je to čovek, Mihailu Jovanoviću, izvinjavam se lapsus, ne verujem mu zato što je bio desna ruka premijerke Brnabić u Vladi, šef njene najponosnije kancelarije koji je potpisao ogroman ugovor sa privatnom firmom „Aseko“ čiji je direktor bio rođeni brat Ane Brnabić, Igor Brnabić.

Dakle, šefica mu je na državnom nivou Ana Brnabić, a novac državni daje firmi njenog rođenog brata „Aseko“ Igora Brnabića.

Ministar sigurno dobro zna da smo baš mi iz stranke Slobode i pravde morali da pošaljemo primedbu i trima berzama na kojima je izlistana kompanija „Aseko“ i bordu direktora uvažene kompanije „Aseko“ upozoravajući koliko se ruši kredibilitet ove firme u Srbiji zato što nepotizam i korupcija jesu ti koji nažalost vladaju ovom državom.

Normalno, očekivano kao nagrada i za to i ko zna za šta još, ovaj gospodin je postao ministar, a sada treba da završi i posao oko medijskog mraka i ponoviću na kraju – mi iz stranke Slobode i pravde i našeg poslaničkog kluba Pravac Evropa osnovano sumnjamo da je cela namera sa izmenom ovih medijskih zakona koliko god da se krijete iza udruženja i ne znam kojih evropskih preporuka, da „Telekom“ uđe i uzme televiziju „Prva“, televiziju „B92“, da ga posle prodate nekim vašim, odnosno Vučićevim privatnim burazerskim kombinacijama da bi Vučić imao svoju privatnu televiziju posle, kao što je uradio sa PKB, sa „Beogradom na vodi“, sa vojvođanskom zemljom, sa svim najvrednijim stvarima koje je prodavao tobož arapskim prijateljima, a znamo svi ko stoji iza toga i da bi onda kada bude smenjen sa vlasti mogao sa dve svoje lične privatne nacionalne frekvencije da krene u rat sa novom vlašću, sa našom demokratskom vlašću koja će vas pobediti 17. decembra. Hvala.
Hvala.

Ministre Jovanoviću, saglasnost Transparentnost Srbija znate po čemu je interesantna, na koju se pozivate, sećam se da ste i tada, pošto to tako u vašem mafijaškom maniru izgleda, tako što je prethodno Aleksandar Vučić napao direktora Transparentnosti Srbija Nemanju Nenadića, prozivajući ga za njegovu suprugu. To su te latentne pretnje, kao, gledali ste sigurno, "Kum" 1, 2 i 3. Možete u bilo kom od tih delova da nađete sličnosti.

Znači, bio je obračun, rekla bih, upozorenje, pretnja Aleksandra Vučića direktoru Transparentnosti, a onda je potpuno neverovatno, moram priznati, iako cenim gospodina Nenadića, došla ovakva potvrda, što ne znači da je saglasnost.

Meni je žao, na primer, što se nikada niste pozabavili inicijativom Vladinog Saveta za borbu protiv korupcije. Pustite vi nevladin sektor sada. Vladin Savet za borbu protiv korupcije koji je otvorio slučaj "Telekom", korupcije i kriminala u "Telekomu", gospođa Jelisaveta Vasilić, koju je vaša stranka ili ona koja vas je predložila proganjala, crtala joj metu i na čelu i na leđima i kako god hoćete, ekspertkinju pravnu, dok žena nije završila tako što danas više nije među nama. Nakon toga je cela istraga i bavljenje ovim slučajem se stalo i naš dug, ako ništa drugo, i prema gospođi Vasilić je da nikada ne zaćutimo o korupciji i kriminalu u "Telekomu". Znamo da ste nagrađeni za ove malverzacije ministarskim mestom, ali nikada nas nećete ubediti, niti evropsku zajednicu, da ovo činite sa dobrom namerom, bez obzira kakve su preporuke, zato što Srbija nije ni Francuska, ni Nemačka, ni bilo koja druga zemlja EU, već mrak i po pitanju slobode informisanja i po pitanju svih ostalih sloboda građana u ovoj zemlji.

Ponoviću, sumnja zbog izmena zakona je da "Telekom" preuzima televiziju "Prva", "B92", da bi se ona prodao svojim arapskim ili ko zna kojim Vučićevim prijateljima i da bi Vučići dobili dve svoje privatne televizije sa nacionalnom frekvencijom, koje bi naravno opet koristili za obračun sa opozicijom, za obračun sa slobodomislećim ljudima i da bi služili kao batina za sve kritičare vlasti.

Za to ste koristili „Telekom“ i do sada i mi upozoravamo građane da je to naš posao, a poverenje će vam pokazati 17. decembra kada će vas konačno poslati u prošlost i kada ćemo sprečiti da se ovi zakoni primene.

U međuvremenu, ministre, znate da je stiglo oglašavanje evropskih institucija. Povodom toga ćemo se obratiti građanima koji insistiraju da se izmene zakona vrate na okvir medijske štamparije.

Vi ste medijsku strategiju zaobišli ovde upravo po pitanjima članova 39. i 41. Zakona o elektronskim medijima koji nisu u skladu sa medijskom strategijom i nije medijska strategija upodobljena s tim što vi želite, a to je da „Telekom“ uđe sa vlasništvom u medije.

Dakle, upozorili su vas evropske institucije pre oko sat vremena da ne izlazite iz okvira medijske strategije i mi očekujemo da to uradite.

Ovim završavam.
Još jedna rečenica.

Imate još jedan ili, pretpostavljam, dva dana da povučete ove zakone. Dokle god se ne završi glasanje Vlada može da povuče svoje zakone koje je predložila.

Apelujem na vas, ja apelujem na vas da ova dva zakona medijska odmah povučete iz procedure, iz rasprave i ne dozvolite sebi da i vi budete upisani crnim slovima u istoriju.
Zahvaljujem, potpredsednice.

Pošto već dugo čekam u sistemu, sa pravom na repliku, koju mi ne date, pozivam se na član 104. koji ste prekršili.

Moram da pitam posle dva dana ovde zašto mi ne date, kao što predsednik Orlić juče mi nije dao to pravo 45 minuta, evo ga, sa jedinim pravom ovde da odgovorim na besomučno prozivanje Dragana Đilasa, koji nije u sali da može da se brani? I zašto mi ne date to pravo da bih mogla da kažem Siniši Malom kako pobegne sa suđenja, pa da građani i članovi SNS znaju kada ispred sudnice snishodljivo kaže tom istom Draganu Đilasu – ne pričam to ja, to mi napišu Vučić i Vladanka?

Hoćete da ponovite, ministre, to ovde pred svima? Odlično. I na koju od 24 adrese vaših stanova da vam se šalju pozivi da bi ste se odazivali sudu? Kao i drugi članovi SNS koji su jaki ovde u sali, kao Bakarec vaš, pa kad treba sa mnom da ide na sud, pobegne, jer se pozove na imunitet. Toliko ste hrabri i jaki.

Vi ste lično rekli Draganu Đilasu ispred sudnice, snishodljivo, ponoviću, da vam to što treba da govorite pišu Vladanka i Vučić. I to Srbija treba da zna. A ovde ne možete da se smirite, jer ga nema da vam odgovori, a predsednik i potpredsednica nam ne daju reč. O tome se radi. A, vi ste uhvaćeni u laži, ministre, afera Mauricijus, koju ste izmislili, mahali lažnim papirima, falsifikatima, svi dokazali da ste izmislili, plasirao Vučić iz inostranstva. Vi sa tobož istraživačkim novinarima se pojavili, ekskluziva, „Večernje novosti“, prvi put čuli za to. Dokazali da ne postoji ni račun, ni banka, da ste falsifikovali sve.
Time se pravdate. Što lepo moj kolega pita, ne znate ni cenu pavlake. LJudi nemaj šta da jedu. Sram vas bilo.