Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Marinika Tepić

Marinika Tepić

Stranka slobode i pravde

Obaveštenja i objašnjenja

Zahvaljujem.

Poštovani građani Srbije, koleginice i kolege narodni poslanici, predsedniče Orliću, zajedno sa kolegama iz opozicije, tražimo, bar dok ne istekne ovaj period za postavljanje poslaničkih pitanja, da se izjasnite o raspisivanju izbora koji su u vašoj nadležnosti. To su beogradski i vanredni izbori i da kažete kada će se oni dogoditi. Naravno, ne zbog toga što je to nekome ćef ili zato što vi pokušavate sada da ispinujete i to uporno ponavljate, samo ne kažete ono što treba, da smo mi ti koji želimo da sprečimo da majke dobiju novac za svoju decu, da smo mi ti koji želimo da sprečimo da penzioneri dobiju povećanje penzija. Ne, vi ste ti koji to sprečavate, jer da ispunite lepo zahteve protesta „Srbija protiv nasilja“ sve bi bilo u redu.

Ja ne vidim u čemu je problem? Ispunite zahteve građana Srbije, a vi pokušavate zapravo da se ponašate kao da se ništa nije dogodilo.

Svim ovim finansijskim pokušajima, zataškavanjem problema, zataškavanjem društvene i političke krize, vi pokušavate četiri meseca kasnije da stvorite sliku da je potpuno sve u redu, a ništa nije u redu. Politička i društvena kriza su veće nego ikada. Nasilje je eksplodiralo nakon 3. i 4. maja. Moje kolege su već govorile o tome.

Želim da pitam i predsednicu Vlade - šta se dogodilo sa nalogom, citiram, nalogom Vlade Ministarstvu pravde i Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, od 4. maja, dakle, dan nakon masakra u „Ribnikaru“, da izrade izmene zakona kojima bi se zabranili sadržaji nasilja, promocije nasilja, plasmana nasilja na televizijama, internetu, društvenim mrežama, portalima i koji loše utiču na maloletnike? To je citat odluke Vlade dan kasnije. Rok je dat mesec dana.

Prošlo je četiri meseca. Gde su te izmene zakona za zabranu ovih sadržaja? Ne, nego vaš Željko Mitrović, istovremeno sa početkom nove školske godine, počinje svoj novi rijaliti. Zašto je važno ovo reći? Pošto građani i to ne znaju, to se takođe krije. Vidite, ima nas koji smo videli svedočenje ubice iz Mladenovca koji je ubio devetoro mladih, još toliko ranio u Malom Orašju i Duboni. Znate šta je ubica iz Mladenovca rekao pred sudom i zašto mi toliko insistiramo da se rijaliti moraju ukinuti, a televiziji „Pink“ i „Hepi“ oduzeti nacionalna frekvencija? Zato što ubica iz Mladenovca kaže da su mu se meštani Malog Orašja i Dubone, pred sudom to kaže, podsmevali, zato što se družio sa javnim ličnostima, poput Nikole Đorđevića iz „Zadruge“ na „Pinku“. To kaže pred sudom, ubica iz Mladenovca.

Ponoviću još sto puta ako treba. Da su meštani Malog Orašja i Dubone mu se rugali i podsmevali zato što je vozio dobar auto, dobar motor i družio se i sa drugim, kako kaže, poznatim ličnostima iz rijalitija na „Pinku“, Denis i Car. To piše u izjavi ubice pred sudom. Onda, kako kaže, je osetio je bes, zamislite, bes osetio i uzeo oružje i pobio silne mlade i decu. Nije mogla policija da ga nađe do jutra, da se nije sam predao.

To su posledice vaših omiljenih televizija, fabrika zla, pre bih rekla, televizije „Pink“ i „Hepi“.

Zbog toga, nemojte, predsedniče Narodne skupštine, još uvek, da zamenjujete teze i okrivljujete ovde nas, kao što gledamo obezbeđenje nikada veće ovde od kada smo najavili blokadu sednice, kao da hoćemo da detoniramo Skupštinu.

Nećemo. Mi je branimo od nasilja, od pravnog nasilja koje vi sprovodite u Narodnoj skupštini, od pravnog nasilja svakoga dana, koje vaš predsednik, vaša premijerka, od kada se probude, krše zakone, kao i vi.

Vi ste ovu sednicu zakazali u nedelju u pola jedan, suprotno Poslovniku, zato što znate da rebalans budžeta ide po istoj proceduri kao i budžet. Moralo je najmanje 15 dana da prođe. Dakle, i vi ste pravni nasilnik ovde. Hvala.
Zahvaljujem.

Prvi deo pitanja postavljam Ani Brnabić i sa funkcije premijerke, ali i sa iskustvom ministarke za lokalnu samoupravu. Tražim da nam objasnite gospođo Brnabić, koji je to javni interes, koji je to interes za javno informisanje, da finansirate najmonstruoznije tabloide „Alo“, „Informer, „Srpski Telegraf“, „Novosti“, Kurirovu „Adrija medija grupu“ i to novcem građana iz opštinskih i gradskih budžeta i to upravo nakon dve nezapamćene tragedije koje su zadesile Srbiju u Ribnikaru i u selima oko Mladenovca i to upravo dok traju protesti „Srbija protiv nasilja“ na kojima građani traže ukidanje ovih tabloida, a upravo ovih nedelje ste opredelili milione i milione za ove vaše tabloide.

Vaša vlast je samo u poslednjih nekoliko nedelje opredelila više od deset miliona za ove vaše tabloide i to samo u pet gradova za sada za koje smo uspeli da nađemo podatke, verovatno ih ima mnogo više. Koliko treba da je neko zadojen mržnjom prema svemu što nije SNS, da i sada dok još ječi trauma u Srbiji nakon dva nečuvena do sada masakra, ne samo da se daje novac tabloidima, već da se daje novac građana Srbije za finansiranje mržnje, nasilja, prostakluka, krvi, golotinje i zla u ovim tabloidima?

Ima li išta bizarnije od toga, da to radite upravo sada? Da li ovako nagrađujete vaše tabloide za sve jezive naslove protiv kritičara vlasti, protiv umetnika, glumaca, javnih ličnosti koji su se usudili da misle svojom glavom i da javno kažu šta misle?

Objasnite nam, gospođo Brnabić, šta je to zadatak tabloida „Alo“, „Informera“, „Srpskog telegrafa“, „Novosti“, „Kurira“ da vlast upravo, ponavljam, tokom ovih poslednjih nekoliko nedelja nakon dve tragedije izdvaja najmanje deset miliona za njihovo finansiranje iz javnog budžeta. Šta je njihov posao u 2023. godini za te pare?

Evo, da podsetim, samo od tragedije, moje kolege su bile na naslovnicama tih tabloida optuživane da žele da siluju decu. Mi smo bili optuživani, takođe, da želimo da palimo, da palimo Srbiju i da bijemo ljude. Da li ste zbog toga dali novac vašim tabloidima da ovo rade nakon tragedije?

Nije bilo dovoljno do tada, nego i nakon toga i dok se, naravno, svi pitamo kako je moguće da nije pokazano od strane vlasti ni minimalna empatija, ni minimalno saosećanje. Sada smo shvatili na šta se usmerila vlast. Kako sa strane iz budžeta opština i gradova da obezbedi plaćanje svojih tabloida da bi prikrila svoje greške, a optužila kritičare režima i sve slobodnomisleće ljude.

Evo su i konkretni podaci. Novi Sad, „Informerov IT Medija“ 200.000, „Alo“ milion i po, „Novosti“ 500.000, „Kurir Adria Medija grupa“, milion, Pančevo „Alo“ 900.000, „Informer portal“ 300.000, „Informer novine“ 600.000, „Novosti“ 800.000, Subotica „Alo“ 1.700.000, „Novosti“ 800.000, Kikinda 1.000.000 za „Alo“, mali Kovin siromašni, njega ste očerupali da biste plaćali tabloide. Iz malog Kovina za „Alo“ 250.000, za „Portal Republika Srpskog Telegrafa“ 200.000. Umesto da taj novac bude usmeren na građane, na lečenje, na obrazovanje, na besplatne udžbenike, na besplatan obrok za decu u školi, vi finansirate tabloide da i dalje seju mržnju i nasilje.

Za ministra Gašića pitanje, prvooptuženi za najveću fabriku droge u Evropi, Predrag Koluvija, je pre šest meseci, odnosno šest meseci, izvinjavam se, pre hapšenja, dobio odobrenje od Ministarstva poljoprivrede za uzgoj industrijske konoplje. To je tačno.

Ministar Gašić kaže da Koluvija podnosio zahtev i MUP-u da se izvrši kontrola imanja i THC. Količina THC je količina koja pravi razliku između industrijske konoplje, marihuane i skanka, koji je najjači, ali MUP nije izvršio tu kontrolu, a onaj koji je zadužen, načelnik, u službi za droge MUP-a Srbije, Radomir Popović, koji je inače Dijana Hrkalović dovela iz MUP-a, nije obavio tu kontrolu. Sad želim da pitam ministra Gašića, i ovim završavam, da li je zbog toga nagrađen ovaj Radomir Popović, načelnik, koji nikada nije smenjen? Svi su se smenjivali, samo on nije smenjen, da li je on nagrađen za dan kada se slavila Dan BIA, da li je zbog toga nagrađen što nije izvršio kontrolu, a danas dao alibi ministru Gašiću da tvrdi da je izvršen propust? Hvala.
Zahvaljujem.

Pitanje postavljam predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac. Juče se ceo dan, a verovatno i danas će nastaviti to da se radi, vrti na društvenim mrežama jeziv film, brutalni film protiv desetina naših kulturnih radnika, glumaca, našeg kulturnog blaga ove države, i to samo nekoliko dana nakon što je glumici Tamari Dragićević upućena pretnja, njenoj deci su upućene pretnje, objavljena lokacija gde se nalaze tada. Policija koja ne reaguje, porodica i javnost koja jedina u tom momentu reaguju. Onda sledi onaj spot juče koji neodoljivo podseća na „Pink“ kuhinju i spot koji se vrteo uoči ubistva Olivera Ivanovića, da bi se predsednik Republike sinoć pojavio na televiziji „Hepi“, toj fabrici zla, za koju tražimo da joj se oduzme nacionalna frekvencija. On tamo odlazi da joj daje legitimitet i da ponovo sudi i kaže, glumcima odgovara – kada uđete u politiku, budite spremni da primite politički odgovor.

Jel to politički odgovor? Pretnja, targetiranje, huškanje, deljenje? Kako je moguće da su građani, pa i ti glumci, politički umesni kada treba da glasaju, a ne smeju da misle svojom glavom? Jel to poruka koju šalje najviši državnik ove države? Latentna pretnja. Otišao na televiziju „Hepi“ da preti glumcima, s jedne strane, verovatno da se nastavi s pretnjama i njihovoj deci ako nastave da podržavaju protest „Srbija protiv nasilja“, jer to je poenta, to je poenta, ali je isto tako otišao da oslobodi direktorku Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“. Kaže, u njegovom stilu pasivne agresije i pretnje – neću da se mešam, neću da utičem na prosvetnu inspekciju, ali to jedna zaista brižna žena. A prosvetna inspekcija koja je naložila razrešenje ove direktorke, još pre više od nedelju dana, ćuti, ćuti. Ona nije razrešena. Zašto? Zato što je trebalo naknadno da dočeka Vučića, da posluži kao alibi i svedok za navodno fotografisanje. Jel zato pošteđena direktorka Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“? To vi nama recite.

Dalje, čime se još bavi predsednik države? Proziva novinare RTS-a što lajkuju, molim vas, predsednik države prati šta lajkuju novinari RTS-a i o tome govori na drugoj televiziji, kojoj treba da se oduzme nacionalna frekvencija. Time se bavi predsednik i policija i BIA. Sramota.

Tužilaštvu i policiji takođe – šta je sa krivičnom prijavom za saobraćajnu nezgodu koju je „meklarenom“ izazvao kum Aleksandra Vučića Nikola Petrović? Da li je tačno da su analize krvi i urina posle nesreće na VMA pokazale prisustvo alkohola i kokaina? Zašto on nije proveo celu noć na zadržavanju, ili je to samo rezervisano za kritičare režima? Da li je tačno, molim vas, da li je tačno da će nalaz sa VMA pokušati da ospori, ne baš poznat po bujnoj frizuri, ovaj kum Nikola Petrović, Aleksandra Vučića, tako što je u Nemačku poslao na analizu poslao vlas kose, a onda je ta vlas, čudom, utvrdila da on nije koristio narkotike. Samo još da vas pitam – da li će možda i analiza „meklarena“ da utvrdi grešku u kočionom sistemu, pošto sve ide u tom pravcu?

Pitanje za Tužilaštvo i policiju, urednik režimskog tabloida „Srpski telegraf“ Saša Milovanović izneo je po ko zna koji put, ili više puta dnevno, još jednu laž, da mu je predsednik Stranke slobode i pravde pretio. Pitanje je da li će da odgovara bar za ovu laž, jer iznošenje neistina je krivično delo, a naročito lažno prijavljivanje, pošto je objavio na naslovnoj strani da ga je i prijavio. Dakle, krivično delo ili više krivičnih dela u sticaju. Da li će, ne samo on, nego i Aleksandar Vučić da odgovara, takođe za lažne afere, kao što je bio Mauricijus koju je prvi plasirao Siniša Mali, direktor Uprave za pranje novca su mu tercirali. Dokazalo se da je laž, da upropašćavaju ljudima živote. Sve se dokazalo i niko nije odgovarao. E zato će, naravno, da dođe i dan za pravdu, ali ja želim zvanična pitanja i od Vučića i tužilaštva i od policije. Hvala.
Zahvaljujem.

Pitanja postavljam predsednici Vlade u prvom redu, ali i policiji i tužilaštvu i ministarstvu i ministru unutrašnjih poslova.

U subotu smo objavili snimak na kome je generalni sekretar Vlade dakle, najbliži saradnik Ane Brnabić, predvodi kolonu batinaša pretorijanaca režima sa splava u Pančevu, a za koje su nam poljoprivrednici koji su prethodno blokirali raskrsnice na ulazu u Pančevo rekli da su im pretili da će silom razbijati blokade, odnosno da služe za napad na njih.

Pitali smo ovde tri dana za redom predsednicu Vlade, zašto Novak Nedić nije momentalno smenjen, zašto nije pokrenuta istraga protiv njega, takođe momentalno? Ako ste već do sada okretali glavu, od povezanosti sa ubicama i sa zverima iz Belivukovog klana, sa kojim su istraživački novinari takođe godinama objavljivali dokaze da je Novak Nedić sa njima povezan, evo, sada crno, na belo.

Šta se međutim dešava? Juče se dešava preokret. Ana Brnabić ćuti tri dana, a onda ovde izjavljuje, pred svima građanima Srbije, odgovarajući na moje pitanje, kaže, ne znamo kada je to snimljeno, ne znamo gde se to dogodilo i kaže da sve to nije tačno da je ova ekipa režimskih pretorijanaca trebalo da zapreti i da prebije poljoprivrednike na blokadi.

Još gore, pošto predsednica sada nije tu, uđi će za jedno pola sata, to znači da je predsednica Vlade priznala da je Novak Nedić radio neke druge poslove po njenom nalogu, jer po članu 30. Zakona o Vladi, generalni sekretar, Novak Nedić, obavlja i druge poslove po nalogu predsednice Vlade.

Prema tome, tražimo sada odgovor od predsednice Vlade, šta je Novak Nedić zapravo radio po njenom nalogu?

Da bismo sve to dokumentovali, jer snimak ne može da se ovde prikaže, evo, dragi građani, ovaj vođa pretorijanaca i batinaša, je Novak Nedić, generalni sekretar Vlade Republike Srbije. Kaže, Ana Brnabić, ne zna gde se dogodilo. Evo, ja ću joj reći, dogodilo se evo ovde na splavu u Pančevu koji se zove „Vip jahtnig klub“, vidite jasno splav, vidite njegov znak, a vidim da je RTS sklonio zumiranje sa ovog kadra, ali mi ćemo naknadno zumirati da građanima bude jasno.

„Vip jahtnig klub“, evo ga ovde, može se takođe naći, zvanično ne radi već godinu dana, ali zapravo radi na crno, jer svako veče su tamo upaljena svetla, vrlo često sam u Pančevu, u mom rodnom gradu, to svi znaju, ali zamislite šta piše na nalogu „Vip jahtnig kluba“ da je nevladina organizacija.

Dalje, „Vip jahtnig klub“ reklamira i vodi funkcioner SNS, da li je zato problem? Zove se Nikola Stoiljković, evo ga, ovo je čovek koji je direktor Turističke organizacije Pančevo, koji upravlja ovim splavom, gde je generalni sekretar Vlade, dovodio batinaše, ovo je Nikola Stoiljković, možda ovako krupno RTS bolje vidi. Dakle, javni funkcioner SNS u Pančevu, inače građanima poznat kao lice koje je maltretiralo ne Pančevce, njih svakodnevno maltretira, ali je maltretirao i građane Lučana 2018. godine. Evo, ga ovde na izborima kada je Dijana Hrkalović rukovodila i maltretirala takođe građane Lučana, koji je napao novinara televizije N Dušana Mlađenovića, snima redovno dronom zaposlene u javnom sektoru, na opozicionim okupljanjima da bi ih direktori privodili, a inače, evo ga u društvu potpredsednika izvršnog odbora SNS, Branka Malovića.

Prema tome, Novaka Nedića smenite odmah. Nikolu Stoiljkovića privedite odmah i molim vas da rešiti ovo ili da nam kažete po kom nalogu ste ili po kom zadatku, gospođo Brnabić poslali pretorijance na građane Srbije. Hvala vam.
Zahvaljujem.

Najpre, izražavam najdublje saučešće u ime poslaničke grupe Ujedinjeni i u svoje lično ime porodicama tragično stradale dece, mladih i čuvara u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru.

Danas, kada u nastavku ove rasprave i sednice treba da raspravljamo o bezbednosnoj situaciji u zemlji, režimski tabloid, već su pominjale kolege, vaš tabloid „Informer“, izašao je sa ovom naslovnom stranom.

Za one koji nisu videli i stvarno ću zamoliti RTS da prikaže ovo u kameru, ovde se naše kolege narodni poslanici, ovde se opozicioni lideri stranaka optužuju da prete silovanjem dece i ubistvom predsednika Republike, najtežim krivičnim delima i to samo dve nedelje nakon što je devetoro dece ubijeno i još osmoro mladih u selima oko Mladenovca.

Zato tražim od ministra unutrašnjih poslova, ministra policije, tužilaštva da hitno odgovori na sledeća pitanja - šta od jutros policija radi povodom ovog teksta, možda sada RTS uhvati, povodom ovog teksta skandaloznog i monstruoznog teksta u vašem režimskom "Informeru" da opozicioni lideri i naše kolege ovde prete silovanjem dece i ubistvom predsednika, šta je policija preduzela tim povodom, šta je ministar Gašić uradio tim povodom, da li je tužilaštvo tražilo da se prikupe dodatne informacije, da li su zvali ove ljude da ih pitaju o tome nešto, da li su zvali glavnog urednika "Informera", Dragana Vučićevića, da on iznese svoja saznanja o tome pa da vidimo šta to Vučićević zna više od Gašića i od Zagorke Dolovac ili će biti da svi znaju da je ovo monstruozna laž, još jedna monstruozna laž, još jedna promocija agresije i mržnje, ali da je lakše da Vučićević to plasira, a da svi ostali okrenu glavu?

Isto tako tražim da se, ako se utvrdi da su ove monstruozne optužbe tačne, moje kolege, predsednik moje stranke Dragan Đilas, koji je takođe tu, odmah privedu i pritvore. Ako se ispostavi da nisu tačne, da se odmah privede Dragan Vučićević i da ovo zlo konačno stane, jer ovo radite deset godina. Sejete mržnju, agresiju, delite ljude, puštate kriminalce, osuđene kriminalce na televiziji sa nacionalnom frekvencijom - "Pink" i "Hepi", pa vaš Kristijan Golubović koji daje na jednoj televiziji uputstva kako da se izvrši ubistvo čoveka i da ostanete nekažnjeni. Posle kaže, isto na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, nažalost moram da citiram Kristijana Golubovića, "SNS je prava stvar za sve". Tačno, SNS je prava stvar baš za takve kao što je on. Mi ne želimo takvu Srbiju, mi ne želimo takvo društvo. Mi želimo da ova mržnja i nasilje stane.

Kaže premijerka Brnabić - sistem nije zakazao, desilo se samo, niko nije kriv. E, pa neće biti. Evo vam podaci za ubicu iz Mladenovca, koji je počinio drugi masakr za manje od 48 sati. Ubica iz Mladenovca ima krivični dosije, i to maloletnički, još od 2020. godine ovde u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Šta se dogodilo sa tim? Predmet je odmah arhiviran bez i jedne jedine provere. Tražim od Višeg javnog tužilaštva da kaže ko je naložio da tužiteljka Nataša Dubak arhivira odmah predmet ovog ubica koji je tada napao službeno lice. Dakle, krivično delo – napad na policajca. To tražim.

Te odgovore dugujete roditeljima ubijenih. Te odgovore dugujete celoj Srbiji, a ja sa ovog mesta pozivam celu Srbiju da sutra u 18.00 časova, ispred Narodne skupštine dođe na miran protest i da ne naseda ni na kakve provokacije, jer poslednjom informacijom, završavam, na koju, takođe, tražim hitan odgovor da li je tačno i šta je preduzeto povodom informacije da je lice iz BIA poslato da se sastane sa Mišom Vacićem kako bi dogovorili, organizovali incidente sutra na protestu, a za optužili mirne građane. Hvala.
Zahvaljujem predsedniče.

Pitanje upućujem republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac, ministarki pravde Maji Popović, Državnom veću tužilaštva, Skupštinskom odboru za pravosuđe i Ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

Naime, da li ste svesni koja ekipa i kakva ekipa vlada višim javnim tužilaštvom u Beogradu, ovim najvećim tužilaštvom u regionu? Zato što deluju i sve više liče na organizovanu kriminalnu grupu. Osim što je šef Višeg javnog tužilaštva Nenad Stefanović poznat kao progonitelj politički nepodobnih, poznat o montiranju procesa, a sve češće se pominje i kao potpisnik anonimnih krivičnih prijava protiv svojih neprijatelja.

Pitam zato da li će nadležni ispitati da li je istina da je Nenad Stefanović iznuđivao novac od pripadnika građevinske mafije, u zamenu za nikakve ili lake istrage protiv njih? Koje mehanizme nadležni imaju da informacije na ovo pitanje saznaju uopšte? Ko je taj ko će istraživati ovog čoveka na ovako visokoj poziciji za koga se sumnja da kupuje luksuzne stanove na tuđa imena.

Drugo pitanje, da li će iko, Republičko javno tužilaštvo, Državno veće tužilaca, Tužilaštvo za organizovani kriminal ili neko, bilo ko, ispitati navode iz Birnovog teksta o sukobu interesa prve Stefanovićeve zamenice za suzbijanje korupcije Brankice Marić.

Podsećam, prema Birnovom tekstu, Brankica Marić bila je više puta u sukobu interesa, jer nije tražila izuzeće od postupanja po predmetima kojima je ona rukovodila, a u kojima je jedna od strana u postupku bio niko drugi, do njen suprug, takođe ni Nenad Stefanović nije tražio njeno izuzeće na šta je bio obavezan.

Treće pitanje – kako je moguće da je prvi zamenik Nenada Stefanovića i tužilac Miodrag Marković, on vam je tamo neki šef odeljenja za opšti kriminal, a upravo taj Miodrag Marković je bio zamenik tužioca u Trećem osnovnom tužilaštvu u leto 2017. godine, kada je Milan Lovrić ubio svoju suprugu Olgu, kamenom kojim joj je smrskao glavu na očigled njihove dece. Nakon čega je ubica izvršio samoubistvo kod Tošinog bunara.

Ubica je u tom trenutku, dakle, pomenutim Lovrić imao već izrečenu meru zabrane prilaska. Prema pisanju medija postoji službena beleška u MUP-u da je ubijena Olga dan uoči zločina prijavila policiji da muž krši zabranu mere prilaska, da joj preti ubistvom i pokazuje rukom da će joj odseći vrat. Policija je o tome obavestila, dakle uradila svoj deo posla, obavestila je dežurnog tužioca koji je bio baš ovaj Miodrag Marković koji je napredova očigledno nakon toga, ali je on odbio da reaguje iako je znao da je Lovrić ubica, prethodno već bio u zatvoru zbog nasilja nad detetom. Kada se zločin dogodio, u zaštitu tužioca Miodraga Markovića, stao je opet niko drugi do Nenad Stefanović.

Dakle, tužilac koji je znao da imamo nasilnika i to nad detetom, da su upućene pretnje Olgi, da će biti ubijena i koju je dan kasnije Lovrić i ubio, ponavljam, jednim užasnim jezivim činom tako što je kamenom razbio glavu, tužilac koji na to nije reagovao je napredovao na jednu od najviših funkcija u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Četvrto pitanje. Šta je kvalifikovalo tužiteljku Željku Nikoladis da postane šef Odeljenja za borbu protiv korupcije u VJT, koji su svi tužioci u Odeljenju dužni da referišu svaki potez? Sećate se onog citata, moraju svi da referišu Željki nakon čega je i počela pobuna tužiteljki. Tužiteljka koja je inače postala poznata po progonu policijskog inspektora Slobodana Milenkovića koji je otkrio „Jovanjicu“, koga je ispitivala u držeći šolju BIE na svom stolu što je nedozvoljeno i ako znamo da je upravo Predrag Koluvija prvooptuženi za „Jovanjicu“ bio sponzor BIA, a da je među uhapšenima i nekoliko pripadnika BIA.

I poslednje pitanje kratko. Da li je tačno da je poznanik prvooptuženog za „Jovanjicu“ Predrag Koluvija, koji je bivši direktor BIA, aktuelni ministar Bratislav Gašić, novom sistematizacijom u beogradskoj policiji priprema smenu upravo inspektora Slobodana Milenkovića, čoveka koji je razotkrio „Jovanjicu“, koji inače sa svojim kolegama iz četvrtog odeljenja više od godinu dana trpi progon, a sada kao što saznajemo priprema se njegova smena novom sistematizacijom u MUP-u. Hvala.
Zahvaljujem, gospođo Kovač.

Nažalost, nemam pitanje za vas nego za predsednika Narodne skupštine Vladimira Orlića. Dali ste dobro opravdanje, nažalost loše za nas narodne poslanike. Mi ipak mislimo da smo mnogo bitni, naročito nakon skandala koji je čovek napravio, iako ga mesecima upozoravamo da to više ne radi.

Podsetiću na skandalozno sazivanje Narodne skupštine ovog saziva, ove sednice u nedelju, u 11.10 časova juče sam rekla – Skupština je ličila na Divlji Zapad. Znate šta je najgore u svemu? Što nije Vladimir Orlić preuzeo to na sebe nego je ovog jadnog čoveka koji je šef pisarnice, Gorana Stojanovića, pravio budalom tog čoveka, da pretrčava bulevare, da ide na neku drugu pisarnicu i da spušta pogled i glavu kada sretne nas narodne poslanike opozicije u holu i u Skupštini, jer zna o kakvom se manevru, zloupotrebom pravila i Poslovnika radi.

S toga, moja pitanja predsedniku Narodne skupštine, vi ćete mu preneti, žao mi je što nije tu da odmah mora da odgovori – koje su tačno adrese svih pisarnica Narodne skupštine zaključno sa današnjim danom? Da li su u najavi neke nove pisarnice Narodne skupštine, stalne, privremene, pokretne, dislocirane? Da li će možda neka pisarnica Narodne skupštine da bude i na Andrićevom vencu? Evo, ona je najbliža, može i vazdušnim putem da se uputi.

Hoćemo konkretno odgovore na ta pitanja i da nam ne vređate više inteligenciju ovde. Koliko god vi koristite vaše manevre, izvrtanja, izvlačenje iz konteksta, vređate građane Srbije. Nisu ljudi glupi. Vide ljudi sve. Inače se ne biste potrudili da zadavite sve slobodne medije.

Kaže predsednik Narodne skupštine pre nego što je izašao odgovarajući, mislim kolegi Lazoviću ili Jovanoviću, na pitanje – vi hoćete medije. Da, zašto ne bismo hteli medije. Da li su mediji, izveštavanja javna neki protivzakonit posao? Da li je to neka tajna stvar kako je doživljava Srpska napredna stranka?

Srpska napredna stranka je prva koja je podavila slobodne medije. U ovoj sali narodni poslanici Srpske napredne stranke puna usta uvreda za slobodne i kritičke i profesionalne medije. Da li je to odnos prema medijima koji se očekuje?

Mi ćemo naravno odgovoriti na to, ono što je dodatno pitanje, pošto problem je kada mediji treba da izveštavaju aktivnostima opozicije, problem je i kada na RTS 2, pazite dobili smo jedva RTS 2 U prenosu ove sednice i ovih sednica i to vam smeta. Pa, nam ne dajete da predamo naše dopuno dnevnog reda da možemo da obrazlažemo u plenumu kada imamo priliku i pravo po poslovniku to da radimo. I to vam smeta, i to vam je puno, i ta tri munuta vam je puno, i još kažete hoćete medije. Pa, ovo je skandal. Ljudi, ništa ne razumete.

Ono što mi razumemo iz ovakvog vašeg delovanja je osnovno pitanje i dalje koje se postavlja. Da li ćete i petu frekvenciju da date vašem privatniku Žeželju i Televiziji „Kurir“, pošto ste već dve nacionalne frekvencije dali biznismenu Srpske napredne stranke i nije vam bilo dovoljno, pošto se „Pink“ reklamira, televizija beščašća, ponoviću, direktno iz Narodne skupštine.

Otkrili smo sve afere „Telekoma“. Pokušavate za dinar „Telekom“ da ugurate i sve domove. Slepilo kompletno da bude, medijski mrak. To sada zovete balansirano novinarstvo, ove nove kablovske televizije, to je balansirano novinarstvo. Neće ljudi to da gledaju. Neće ni Beograd to da gleda, na svu sreću. Imaju više mogućnosti nego po manjim sredinama u Srbiji.

Šta je poenta sada? Šta je vaša poenta? Nakon što smo otkrili manevar „Telekoma“ sa privatnikom Žeželjom i tabloidom „Kurir“ da je novac građana dat Igoru Žeželju da otvori televiziju „Kurir“, gde Zagorka Dolovac spava zimskim snom i dalje, sada čekamo petu frekvenciju za televiziju „Kurir“ i onda je to u redu. Samo mi nemamo pravo da govorimo i da se o tome informiše. Hvala vam.
Zahvaljujem, predsedniče Narodne skupštine.

Sledeća pitanja upućujem MUP, BIA, Savetu za nacionalnu bezbednost, predsednici Vlade i svim članovima Vlade, pošto možda zna i neko drugi odgovore ne ova pitanja.

Najvažniji svedok okrivljeni na suđenju protiv ubica Belivuk klana, Srđan Lalić, izjavio je pre dva dana, tokom suđenja, da je na predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, planiran atentat i da je vođa suparničkog klana Zvicer bio spreman da plati pet miliona evra za smenu vlasti u Srbiji, uključujući i atentat na Aleksandra Vučića.

Funkcioneri i najviši državnici SNS su tu izjavu zdušno prihvatili kao suvu istinu, za razliku od drugih izjava ubica i koljača iz Belivuk klana koji nisu povoljni po SNS, i to je odmah presuđeno da je neistina i laž, a da samo ubica Srđan Lalić govori istinu.

Jedna izjava je tu iskočila kao potpuno neverovatna iz vrha države, od premijerke Ane Brnabić koja je objašnjavajući zašto veruje Laliću rekla nešto neverovatno. Citiram: „Naše službe znale su da je predsedniku ugrožen život“. Verovatno nesvesna izgovorenog, što nije redak slučaj, premijerka Brnabić je ovom svojom izjavom tek otvorila niz pitanja i ovo su najkonkretnija, nakon objašnjavanja okolnosti.

Da li su BIA, službe i policija toliko nesposobne da nisu uhapsile nikoga za toliko priprema atentata na predsednika države Aleksandra Vučića ili je to nameran propust? Ako službe to znaju, ako znaju za pripremu atentata, kao što tvrdi premijerka ove države, onda moraju da rade i da hapse, a ako ne rade i ako ne hapse, a znaju, kao što tvrdi premijerka Brnabić, to je onda čist kriminal. A ako niti znaju, niti rade, onda je sve oko ove priče sa atentatom politički marketing.

Drugo pitanje, policija i BIA, a u vezi sa prvim, uhapsili su do sada na desetine ljudi zbog pretnji Aleksandru Vučiću na društvenim mrežama zbog tvitova i objava na Fejsbuku, na društvenim mrežama. Niko, ne bar da javnost zna, nije uhapšen zbog pripreme atentata na predsednika države. Takođe, znamo da pretnje predsedniku Srbije neretko ispituje i odeljenje za ubistva beogradske policije. Imamo čak i konkretan podatak.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, konkretan podatak, su pregledali 47 odluka Višeg suda u Beogradu donetih u periodu od januara 2018. do kraja 2021. godine. Više od polovine tih odluka, njih 25, odnosilo se na pretnje Vučiću na društvenim mrežama. Za pripremu atentata još niko nije uhapšen, niti osuđen, a premijerka Brnabić tvrdi da su službe imale ta saznanja odavno i da zbog toga ona veruje ubici, koljaču Srđanu Laliću.

Dakle, kada neko kaže – kupi snajper da se ubije predsednik države ili kada ga prisluškuju ili kada ga prate, niko ne završi u zatvoru, već završe samo na javnim suđenjima u tabloidima, tako što na kraju članovi SNS i državni vrh presudi u televizijskim suđenjima da niko nije kriv.

Na kraju, ima naš kolega Vladimir Đukić tvit i sam u kome kaže da je odavno imao saznanja o pripremama atentata, da je o njima i ranije govorio i moje pitanje – zašto to nije prijavio, jer je to krivično delo? Hvala.
Zahvaljujem predsedavajući.

Pitanje upućujem ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i nadovezaću se na kolegu Božovića sa dodatnim pitanjem, odnosno ne samo i pitanjem nego i traženjem da mi ministar Stefanović dostavi podatke o licima za koje se sada smatra da su vinovnici krvničkog prebijanja jednog od lidera opozicije, našeg kolege predsednika Levice Srbije, Borka Stefanovića.

Zašto su samo ta lica navedena inicijalima u zvaničnim izjavama pripadnika Vlade i konkretno ministra Nebojše Stefanovića, dok je u više navrata, možda bih rekla i bezbroj navrata, ne samo on, nego i ostali članovi Vlade, kao i predsednik republike, vrlo često znao da sudi i pre suda, da imenuje krivce i mimo tužilaštva, policije i istraga i otkud sada taj kukavičluk da trojicu kako kažu, samoorganizovanih batinaša za koje nije odgovorna ni SNS, niti i ko od pomenutih ne smeju da nazovu pravim imenom?

Dakle, tražim podatke od ministra Stefanovića da ova punoletna lica obzirom da godine rođenja to pokazuju, da dostave te informacije javnosti. Ove informacije su od izuzetnog značaja ne samo za javnost, već i za život i za društvo ove zemlje.

Normalno da se nameće pitanje da ako je glava Borka Stefanovića i njegovih ostalih kolega saboraca stradala, smatrajući ih ipak na neki način vidljivijima i javnim ličnostima, normalno je da se nameće pitanje kako li će tek živeti i preživeti obični građani koje javnost ne štiti, koji nemaju nikakvu funkciju, koji nemaju nikakva leđa, koji žive običnim životom, koji žive u malim sredinama i nema ko da ih zaštiti, a vrlo često nema ko ni da ih čuje.

Tako je nakon štangle u glavu Borku Stefanoviću, juče oko 13 sati i 15 minuta na oko kilometar od sela Rakita poznato već mesecima po pobuni lokalnih meštana protiv izgradnje mini hidroelektrane „Zvonce“, izvesnih investitora advokata Belića iz Beograda i suinvestitora, bar se tako predstavio meni kada sam bila tamo na licu mesta pre nekoliko dana, Marjanović, dakle, obezbeđenje tih investitora je presrelo Danijela Dimitrova na oko kilometar od ovog sela, bio je sa majkom u to vreme, osim što je zaustavilo džip, izvadilo drvene palice, kada je čovek krenuo da beži, kamenovali su ga u leđa više puta dok nije uspeo preko reke da pobegne.

Još pre nekoliko dana kada sam bila u Rakiti obratila sam se nakon toga javnosti, ali sve ovo naravno pitam, kao što sam rekla ministra unutrašnjih poslova, Nebojšu Stefanovića, ali nije zgoreg i predsednicu Vlade Anu Brnabić - šta misle da učine ovim povodom dok meštani Rakite trpe konstantan teror ne samo od investitora, kojeg sam pomenula, već i od pripadnika unutrašnjih poslova, dakle, službenika zaposlenih u ministarstvu Vlade Republike Srbije, koji ne samo da štite više investitore od meštana, nego izazivaju, provociraju, pa čak i fizički nasrću na njih?

Lično sam bila svedok tome, gledala sam kako ih verbalno provociraju, kako fizički kreću da ih napadnu, a na reakciju samoodbrane meštana prisutni policajci, dakle, zaposleni u MUP-u, za koje je odgovoran Nebojša Stefanović, pišu prijave meštanima. Oni imaju do ovog trenutka desetine prekršajnih prijava, tako što policajci na licu mesta zloupotrebljavaju svoj službeni položaj i prete praktično i zastrašuju te ljude da ne bi branili, ne samo svoju reku, već i svoj dom.

Tražim hitnu reakciju ministra Stefanovića da mi odgovori – dokle će da gleda ovaj teror koji trpe meštani Rakite? I, po svojim informacijama koje su mi i noćas i jutros uznemireno slali, nagoveštavaju da će biti prinuđeni da se isele iz Republike Srbije, smatrajući i Ministarstvo i Vladu odgovornim za nečinjenje, da će biti ekološke izbeglice prve iz ove države i da će po svoj prilici pobeći najbliže, a to je verovatno Bugarska i tamo zatražiti zaštitu.

Tražim hitno da mi se odgovori i tražim da mi ministar i premijerka odgovore – kada će otići konačno u ovo selo, razgovarati sa meštanima, objasniti investitoru da oni nisu vlasnici njihovih života i da ne treba reka krvi da poteče dok teče ta voda tamo?
Zahvaljujem potpredsedniče.

Pitanja imam za predsednicu Vlade, Anu Brnabić, ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića.

Kakva saznanja imaju o tome da zaposleni u Gradskoj upravi Pančevo, javnim preduzećima u Pančevu danima nisu na radnom mestu i to zato što se u isto vreme nalaze u Lučanima, u terenskoj kampanji za izbore koji u tom mestu, u toj opštini treba da se održe u decembru mesecu.

Desetine radnika iz pančevačkih javnih preduzeća i gradske uprave, dobro informisani građani Pančeva tvrde da su smešteni u hotelu „Park“ u Ivanjici, gde kaže da se posle napornog terenskog rada tamo odmaraju u hotelu sa pet zvezdica i bazenom, a da će paralelno za to dobiti redovnu svoju platu za radno mesto na kojem se ne nalaze danima unazad, a očigledno i do održavanja tih izbora. Naravno i jedno od pitanje je ko će platiti te njihove troškove i iz kog li će budžeta sada da se izvuku sredstva za plaćanje ovog tako vrednog tretmana aktivista iz vojvođanskih opština za izbore u Lučanima?

Posebno je pitanje za gospođu Brnabić, da li je to njen model decentralizacije, pošto je na krilima decentralizacije pokušala da se promoviše dok je bila ministarska državne uprave i lokalne samouprave?

Takođe, moje je pitanje šta znaju o tome i kako je uopšte moguće, pošto su Pančevci i u to sigurni, da zaposlenima u javnoj upravi, u Gradskoj upravi Pančevo, u preduzećima tamo na terenu upravlja komesar SNS, potpredsednik izvršnog odbora ove stranke Branko Malović i od kada je on to postao poslodavac zaposlenima u javnoj upravi i lokalnim samoupravama širom Srbije, jer činjenice to dokazuju?

Na tragu istog mesta događaja, a to je opština Lučani, imam i sledeći niz pitanja takođe za predsednicu Vlade Anu Brnabić, ali i za ministra za rad Zorana Đorđevića, tačnije zašto ćuti na protest zaposlenih u MB Namenskoj od pre dva dana, u Lučanima, koji je najdirektniji pritisak i predstavlja cilj, odnosno njihov zahtev da se novinarka Tatjana Vojtehovski uhapsi stoga što se u svojoj emisiji „Život priča“ bavila temama i pogibijama radnika u ovoj fabrici?

Da li je moguće da dok traje ova propaganda protiv novinarke Vojtehovski i ne samo da državni organi jesu u zaveri ćutanja i da li je to zato što paralelne strukture SNS, kao što sam već rekla, ne samo da vode propagandu protiv ove žene, već vode svoju lokalnu kampanju u Lučanima? Da li je to zbog toga što je novinarka Vojtehovski u svojoj emisiji među sagovornicima imala čak i lica koja su po sopstvenom priznanju članovi i vrlo posvećeni aktivisti SNS, ali da uprkos tome nikada neće dozvoliti da ljudi u Namenskoj Lučani, na miru ginu? Hoće li te proteste i dalje dizati kako su moje informacije, isto već pomenuti Branko Malović i nastaviti da organizuje radnike u štrajk protiv ove novinarke? Dokle će to ići i kako će sve to izgledati u koncepciji SNS?

Jedini odgovor, nažalost vrlo nemušt, vrlo neartikulisani i loš na posletku, je dao državni sekretar u Ministarstvu informisanja, Gajović, koji je direktno Tatjani Vojtehovski predložio, kako se izrazio, medijaciju sa drugom stranom. Pa, ja pitam resornog ministra Vukosavljevića, kakve su to nove metode u Ministarstvu informisanja, i predsednicu Brnabić, u Vladi Republike Srbije, da novi novinari treba da učestvuju u medijaciji sa onima koji pozivaju na njihovo hapšenje? Da se dogovore sa njima kako da ih država hapsi, grublje ili nežnije, sa kamerom ili bez, dok se ne pripremi neka nova konferencija za novinare Aleksandra Vučića, pa da se puštaju ti snimci. Šta znači to uopšte?

Naravno, koristim priliku da u poslednjim sekundama, još jednom apelujem na ključno usko grlo, na Republičko javno tužilaštvo, odnosno republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac, da konačno izađe iz svog konfora i da počne da radi svoj posao i zaštiti novinare kojima se crtaju mete na čelu već godinama unazad.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Pitanja postavljam ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću. Odmah napominjem, pošto stenografski zapis kompletno i savesno beleži svaku našu reč, tražim da ministar odgovori na svako pojedinačno pitanje koje postavim, a ne uopšteno na izabrana pitanja. Takođe napominjem i da za sve što kažem posedujem dokaze i fotografije, a koje su dostupne svima, kako na društvenim mrežama tako i u medijskim izveštajima, te jednako su dostupne i ministru i njegovim saradnicima, što znači da eventualna informisanost MUP-a i ministra Stefanovića o licima koja će biti predmet mojih pitanja nikako ne može da stoji kao tačna, te ću ukoliko ministar i MUP ne odgovore na ova moja pitanja smatrati da lica koja su predmet mojih pitanja, njihove organizacije, Ministarstvo i sam ministar direktno štite.

Pitanja su sledeća. Koji je plan, kakav je cilj i čemu služi intenzivno angažovanje članova i saradnika Srpske desnice Miše Vacića u zvanično privatne, a zapravo prorežimske bezbednosne službe? Kako je moguće da izvesni Stevan Đokić koji vodi privatnu agenciju pod imenom DBA za bezbednost istrage i odbranu brendira tu DBA gotovo identično kao zvaničnu policiju, od značaka, automobila do svih drugih obeležja i time stvara opštu zabunu u javnosti kroz sliku da se zapravo radi o formalnoj policiji? Da li je ministar ikada upozorio Stevana Đokića da je to zabranjeno i ko mu je uopšte i dozvolio takav način rada i delovanja?

Kako je moguće da je taj isti Stevan Đokić, posedujem fotografije, u zagrljaju sa Mišom Vacićem, sa Tomislavom Lovrekovićem, tzv. novinarom koji je bio hapšen zbog toga što mi je upućivao preteće tekstove smrću i koji je svakodnevno proizvodio protiv mene, sada ulazi sa tom istom DBA i u vrtiće, ulazi i u škole i drži nekakve tzv. obuke? Dakle, postoje podaci i u medijima da su oni bili u vrtiću „Iva i Maša“ u Lazarevcu, u Osnovnoj školi „Nadežda Petrović“ u Beogradu, a verujem i u drugim školama i u vrtićima. Da li zbog ovakvih pojava ni posle šest meseci ne znamo ko je usred Beograda, i to u tri navrata, ispisivao po fasadama meni preteće poruke „Marinika, shvati, nećemo stati“, a koje su bile posledica mojih pitanja o tome šta britanski fašista DŽim Doson radi u Srbiji? Da li zbog toga što DŽim Doson svima nama ispred nosa i dalje šeta Beogradom i Novim Sadom i obučava ultradesničare i njihove zaštitnike kako da deluju i prete opoziciji Aleksandra Vučića?

Kako je moguće da taj isti Stevan Đokić iz agencije tzv. DBA uđe pre nekoliko dana i u prihvatilište za decu koje je u nadležnosti grada Beograda i simulira neku dobrotvornu akciju, i to još čini sa istaknutim članom i aktivistom SNS i Vacićeve Srpske desnice Vukom Mentovićem? Mentović je takođe saradnik DŽima Dosona i o svemu, kao što sam rekla, postoje fotografije i dokazi. Pritom, naravno, Stevan Đokić se u poslednje vreme ne skida sa režimskih medija, što je već matrica i deža vi koji smo imali u 90-im godinama, stvaranje režimske parapolicije.

Zatim, kako je moguće da pomenuti Vuk Mentović, koji se predstavlja kao predsednik Kluba prijatelja Sindikata Ujedinjeni kolektiv policije, zajedno sa predsednicom tog nedavno osnovanog policijskog sindikata Marinom Starčević, zloupotrebljava policiju i njene pripadnike u prihvatilištu za decu beogradskom, kada je pripadnicima policije zabranjen politički angažman i delovanje, a mediji su objavili da je Starčevićeva zajedno sa tim Vukom Mentovićem iz SNS i Srpske desnice nešto delila deci po prihvatilištu?

U isto vreme, kako je moguće da u istoj navodnoj akciji, pored Starčevića i Mentovića, kao pripadnik Đokićeve DBA učestvuje i izvesni Nemanja Ristić, prepoznatljiv kroz takođe političku organizaciju Zavetnici, koji ulazi u prihvatilište za decu i radi za parapolicijsku DBA, dok ima podeblji krivični dosije, a pouzdani izvori tvrde i u psihijatrijskoj ustanovi Laza Lazarević? Kako je moguće da ne znate da se za Nemanju Ristića navodi da je ubica koji je počinio ubistvo 1994. godine tokom obračuna pripadnika voždovačkog i zvezdarskog klana, kada je ubijena Tatjana Nikolić stara 20 godina i da je iz zatvora izašao 2012. godine? Da li vi, ministre, ne znate da se za Nemanju Ristića navodi da je hapšen zbog pretnji smrću republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac i bivšem američkom ambasadoru Majklu Kirbiju?

Da li su to sve, ministre, nesuđeni pripadnici pomoćne policije koju ste hteli naprečac da uvedete, a možda i buduće, ukoliko tu nameru ipak ostvarite? Da li zbog svega ovoga, ministre, nama narodnim poslanicima opozicije…

Zahvaljujem.

Pitanje upućujem ministru MUP Nebojši Stefanoviću, a povodom slučaja novinara Stefana Cvetkovića, koji je prijavljen da je nestao u noći između 13. i 14. juna, 15. juna pronađen.

Dakle, pitanje je prvo - zašto je u slučaju novinara Stefana Cvetkovića ministru Stefanoviću i njegovom objavljivaču podataka Aleksandru Vučiću, s obzirom da se radi o podacima kojima raspolaže MUP, a ne kabinet predsednika Republike, sumnjivo sve drugo i sumnjivi su svi drugi osim članova sopstvene političke partije, osim članova Vlade, koji su njihovi članovi ili su predloženi od SNS, imajući u vidu da je Stefan Cvetković imao javne kontakte, za to postoje dokazi, fotografije, i sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem? Pa je moje pitanje, takođe, i da li je policija ispitivala i njih, odnosno obavila razgovore sa njima ovim povodom? Imaju li, naravno, ikakva saznanja i kakva je uopšte priroda njihovog kontakta bila?

Takođe, s obzirom da je ministar Stefanović imao zajednički nastup na javnoj konferenciji za medije sa Aleksandrom Vučićem, kao predsednikom Republike, a prethodno su i sami rekli da su se konsultovali, pitam odakle im uopšte podaci i inspiracije za sve aluzije, interpretacije i projekcije za zaključke da bi se optuživali i strani faktori i destabilizatorski interesi na štetu Republike Srbije, a nisu se, kao što kažem, pozabavili kontaktima Stefana Cvetkovića sa visokim funkcionerima SNS?

U tom svetlu, pitam, takođe, da li je policija ispitivala i potpredsednika Izvršnog odbora SNS, ovde u parlamentu već poznatog Branka Malovića, takođe i funkcionera SNS iz Pančeva Dejana Simeunovića, zvanog Simke, jer su obojica tužila za uvredu novinara Stefana Cvetkovića? Dakle, Cvetković je sa njima imao ozbiljnih problema, osuđen na dve godine zatvora i na dva miliona dinara kazne u martu prošle 2017. godine, iz čega je potpuno jasno da je Cvetković sa njima imao problema.

Moram da napomenem da je u drugostepenom postupku on oslobođen, da ga je sudkinja u Pančevu Stanka Simeunović oslobodila, ali je nakon toga, zahvaljujući već pomenutim Malovićima i Simeunovićima i njihovoj informativnoj družini na TV Pančevo, ova žena harangovana, zbog čega su reagovala, iz medija se to da videti i dokazati, sva strukovna udruženja iz pravosudne oblasti.

Takođe, moram i da dodam da po ovom pitanju, s obzirom da je Bela Crkva region meni blizak, ja pripadam južnom Banatu, da su Belocrkvani imali saznanja da je nakon ovog problema Cvetkovića sa Malovićem i Simenunovićem, Cvetković naglo prestao da izveštava kritički o SNS, ali da je posvedočio više puta da je imao lične i telefonske kontakte sa istim tim Brankom Malovćem. Moje je da li smatram ili ne da je taj razgovor bio potreban, ali svakako pitam ministra Stefanovića da li je policija ispitivala i ove visoke funkcionere SNS?

Takođe, je pitanje po kom osnovu je Policijska uprava Pančevo sinoć podnela, bar je sinoć objavljena vest, podnela krivičnu prijavu protiv istog tog Stefana Cvetkovića? Po kojoj nadležnosti, po kojoj mesnoj pripadnosti, s obzirom da on nema nikakve veze sa Pančevom?

Kada već pominjem Policijsku upravu Pančevo, iskoristiću priliku da ministra pitam i po kom osnovu i zbog čega je smenjen Jožef Mlekob, koji je bio načelnik kriminalistike u Pančevu, a Pančevci nemaju nikakvu informaciju o tome?

U prilog celoj ovoj situaciji i atmosferi koja se kreira, dužna sam da pitam i – kako je moguće da je još pre više od 10 dana prijavljen nestanak odbornika rumunske nacionalnosti Mohana u opštini Alibunar? Nestanak je prijavio predsednik opštine. Deset dana tog čoveka nema. Po mojim saznanjima on još uvek nije u svojoj kući, a nisam primetila da je ijedan helikopter angažovan, da je ijedna jedinica MUP angažovana u potrazi za njim ili su eventualno otimači Mohana poznati. Hvala.
Zahvaljujem.

Prvi set pitanja upućujem Agenciji za borbu protiv korupcije, zatim ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i svim nadležnima za privredni kriminal, kao i Ani Brnabić, koja je preuzela funkciju ministra finansija.

Naime, da li su upoznati sa koruptivnim radnjama u čijem lancu je učestvovala apoteka „Pančevo“, zatim narodni poslanik Željko Sušec i Smiljka Sušec, za koju postoje i dokazi i svedoci da je majka narodnog poslanika i našeg kolege Željka Sušeca, a koruptivne radnje se odnose na period od 2013. godine i nekoliko godina nakon toga, o čemu ja posedujem dokaze? Ukoliko svi organi kojima upućujem pitanje nemaju nikakva saznanja, evo, javno nudim dokaze i izvode iz platne evidencije kartica iz kojih se vidi da je apoteka „Pančevo“ nekoliko godina uplaćivala gotovo 40.000 evra na račun zanatske radnje „Gigi“, čija je vlasnica Smiljka Sušec, odnosno majka narodnog poslanika Željka Sušeca. Među tom robom koja je bila preko potrebna u iznosu od, kažem, gotovo 40.000 evra su razne platnene kese, vreće itd.

Inače, zanatska gradnja „Gigi“ je po evidencijama iz Agencije za privredne registre, registrovana 30. maja 2018. godine, a već od jula meseca kreću intenzivna mesečna plaćanja ovoj zanatskoj radnji, a po izjavama svedoka, a s obzirom da je ovo javni prostor, smatrajte to takođe javnom izjavom, narodni poslanik je imao i te kako saznanja i svesno učestvovao u ovom koruptivnom lancu, jer je sam lično donosio račune u apoteku „Pančevo“ za preduzetničku radnju svoje majke, Smiljke Sušec, što je takođe činila i njegova sestra.

Pa pitam, dakle, i Agenciju i MUP i nadležnom privrednom kriminalu, kao i premijerku, imaju li saznanja o ovom koruptivnom lancu? Ako nemaju, ja insistiram da me pozovu ili da prosto mogu da im pošaljem sve ove dokaze. Ako imaju saznanja, želim da znam šta se preduzelo po ovom pitanju, s obzirom da Željko Sušec nema prijavljenih oko četiri miliona dinara, odnosno gotovo 40 hiljada evra u svom izveštaju o Agenciji za borbu protiv korupcije. Dakle, nije čak ni porez platio na to sve i da je priznao na taj način da je učestvovao u ovom koruptivnom lancu.

Sledeće pitanje upućujem ministru za rad i socijalna pitanja, Zoranu Đorđeviću. Naime, da li ima saznanja ili šta je eventualno, ako ih ima, preuzeo po pitanju inicijative i namere da se Vladimiru Jovanoviću zvanom Maradona, predstavljenom kao MMA borcu, na kojeg je pucano u Pančevu ispred vrtića, po policijskim informacijama, dok je vodio dete u vrtić pripremaju papiri u Javnom komunalnom preduzeću „Zelenilo“ u Pančevu, u kome je zaposlen, da mu ovo bude tretirano kao povreda na radu?

Pitam dodatno ministra Đorđevića, da li je to povreda na radu, jer to znači da ako jeste da je izvršen atentat na zaposlenog u državnom preduzeću? Slobodna sam da tvrdim da bi to onda trebalo da bude događaj od nacionalnog interesa, da neko u sred bela dana u 7.30 ujutru puca na zaposlene u javnom preduzeću, pa čak i ako nisu iz Beograda, što obično traži veću pažnju. Evo, desilo se na 17 kilometara u Pančevu.

Ministar Đorđević, sigurna sam da imam više informacija od mene po ovom pitanju, s obzirom da je i sam zajedno sa Andrejom Vučićem u više navrata posećivao borbe upravo Vladimira Jovanovića Maradone na raznim MMA turnirima.

Takođe, Maradona je i član SNS, bio je i odbornik SNS i sigurna sam da ministar Đorđević ako nema profesionalni, ono bar ima lični interes da ovo utvrdi, s obzirom sve informacije ukazuju na to da se radi o kriminalnom obračunu, a ne da je neko dobio pet metaka u želudac, tako što je bio na radnom zadatku ispred preduzeća „Zelenilo“. Zahvaljujem.
Zahvaljujem.

Postavljam nekoliko pitanja u ime zabrinutih građana Pančeva, i to u prvom redu ministrima unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i zdravlja Zlatiboru Lončaru.

Naime, pre tačno nedelju dana, 30. aprila, u ranim jutarnjim časovima, u sedam i trideset po službenoj evidenciji, ispred vrtića „Kefalica“ u Pančevu, izrešetan je Vladimir Jovanović Maradona, poslednjih dana čujemo da je preživeo, u medijima predstavljen kao MMA borac.

Moje pitanje je zašto ministri, naročito ministar Stefanović, izbegava da se oglasi ovim povodom, iako smo svedoci da od njega vrlo često cure informacije, čak i kada je to suprotno zakonu. Interesuje me da li je to s toga što je Vladimir Jovanović Maradona član SNS, zato što je po partijskoj liniji zaposlen u JKP „Zelenilo“ u Pančevu, čiji je osnivač jedinice lokalne samouprave, odnosno Grad Pančevo. Dakle, država ga je zaposlila po partijskoj liniji. Da li zato što je on bio odbornik SNS u mandatu 2012. godine, 2016. godine? Dakle, bio je na listi SNS i kako je moguće da ništa o ovome ne znamo uprkos tome što je bezbednost građana Pančeva ne samo ugrožena, nego ovakvim odnosnom ministri i Vlada pokazuju da su Pančevci i Pančevke građani drugog reda.

Takođe, zanima me da li je ministar Stefanović posetio Grad Pančevo ovim povodom, nakon ove jezive situacije, usred bela dana? Da li je posetio vrtić „Kefalicu“? Da li je možda razgovarao sa roditeljima, sa gradonačelnikom Grada Pančeva? Šta je učinio tim povodom?

Dodatno me zanima odgovor na pitanje koje upućujem, napomenula sam i ministru Lončaru, ali i ministru Stefanoviću, šta su preduzeli povodom informacija da su nasilno i neovlašćeno stranački funkcioneri SNS Branko Malović i Dejan Simeunović zvani Simke prisustvovali u lekarskim prostorijama u sali za intervenciju dok se ukazivala pomoć Vladimiru Jovanoviću Maradoni, i to na opšte zgražavanje lekara koji sa njima nisu mogli da izađu na kraj, pa su apelovali na javnost, na narodne poslanike da pitamo kako je moguće da fizička lica, stranački funkcioneri ulaze u lekarske prostorije gde se vrši bilo kakva intervencija suprotno svim pravilima, a samo zbog toga, očigledno, što je Vladimir Jovanović Maradona član SNS i, kako mi to kažemo, pretorijanske garde istog tog Simketa i Malovića, odnosno SNS?

Drugi set pitanja upućujem, takođe, ministru Stefanoviću, ali i ministru zaštite životne sredine Goranu Trivanu. U 11 sati Skupštini grada Pančeva počinje javno slušanje na jednu temu koja je izuzetno uznemirila sve Pančevce, a povodom podataka do kojih su došli vredni novinari Portala „013 Info“ i, naime, da se u bivšoj Staklari, koju je privatizovalo preduzeće „Promist“, nalazi uskladišteno 36 hiljada tona veštačkog đubriva protivzakonito, što je utvrdila policija na osnovu krivične prijave krajem aprila meseca. Stigla je zabrana za rad ovom preduzeću. Međutim ono je uprkos nastavilo da radi pod obrazloženjem da je podnelo zahtev za dozvolu Ministarstvu zaštite životne sredine, ali samo za 10 hiljada tona veštačkog đubriva i uprkos tome i dalje je u krugu fabrike uskladišteno gotovo četvorostruko veća količina čak izuzetno opasnih sadržaja, između ostalog, dozvola je koja se traži za amonijum nitrat, dakle, za potencijalnu tempiranu bombu, a imajući u vidu da se Staklara, odnosno preduzeće „Promist“ sada nalazi u bloku, gusto naseljenom, gde živi oko 22 hiljade ljudi, gde se u neposrednoj okolini nalaze i vrtići i pruga i bazen i hale i narodna bašta itd, kako je moguće da ovo preduzeće protivzakonito i dalje radi, a da se za tri četvrtine zahteva po ovom zahtevu za dozvolu to odnosi na izuzetno opasan amonijum nitrat? Hvala.
Zahvaljujem.

Moja prva dva pitanja upućujem Republičkoj javnoj tužiteljki gospođi Zagorki Dolovac. Šta je učinila, da li je postupila, i ako jeste, kako je postupila i ukoliko nije, zbog čega nije, povodom moje inicijative upućene njoj 5. decembra 2017. godine kako bi pred Ustavnim sudom pokrenula postupak, odnosno inicirala zabranu delovanja organizacije Nacionalni srpski front? Ta inicijativa nije bila amaterska, nije bila u formi jedne rečenice ili običnog pitanja. Ona je bila vrlo detaljna, pravno pripremljena, upravo onako kako i treba i gospođa Dolovac je mogla praktično samo da je prosledi Ustavnom sudu Srbije. Međutim, ja već mesecima ne dobijam nikakav odgovor na ovo pitanje i stoga ga ponavljam ili iniciram ovde.

Drugo pitanje takođe upućujem gospođi Zagorki Dolovac. Naime, da li je u nameri da takođe pred Ustavnim sudom inicira zabranu SRS, a nakon presude međunarodnog mehanizma kojom je predsednik SRS gospodin Vojislav Šešelj osuđen kao ratni zločinac za podstrekivanje progona naših sugrađana 1992. godine u Hrtkovcima. On kao neko ko je predstavljao i tada, a i sada stranku, svoju SRS, koji se ne libi od toga da i javno izrazi, da negira tu presudu, da negira taj zločin i da je spreman da ga, nadam se ne na taj način, ponovi, ovo je apsolutno osnovan uslov i povod da Republička javna tužiteljka pred Ustavnim sudom odmah inicira zabranu ove političke partije koja u svom delovanju i dan danas podstiče na progon naše sugrađane nesrpske ili drugačije nacionalnosti.

Sa treće strane, s obzirom da pokušavam ovim parlamentarnim putem kroz institut poslaničkog pitanja da komuniciram, bar na ovaj način, sa gospođom Dolovac i dobijem neke odgovore, to se ne dešava punih pet meseci, u jednom trenutku sam pitala kada ima nameru da se probudi iz zimskog sna, međutim, zaista se pitam da li je gospođa Dolovac uopšte dobro. Stoga treće pitanje upućujem ministru unutrašnjih poslova i gospođi Neli Kuburović. Dakle, neću se zaustaviti uprkos svim uvredama i pretnjama koje u kontinuitetu traju od strane Vojislava Šešelja i koje se vi pravite da ne čujete, ali vama na čast. Dakle, tražim od ministra Stefanovića i Nele Kuburović da mi odgovore na pitanje da li je Zagorka Dolovac živa uopšte. Da li ta žena radi, postoji i čime se uopšte bavi u svim ovim mesecima, jer ja duboko verujem da se ona ili odselila ili nije više među nama, iako bih to volela da se dokaže da nije tačno?

Drugi set pitanja, odnosno četvrto pitanje upućujem ministru zaštite životne sredine, Goranu Trivanu, tražim da mi odgovori da li je nadležna inspekcija za zaštitu životne sredine bila u „Petrohemiji“, da li je obavila inspekcijski nadzor nad postrojenjem odnosno fabrikom „FEB“ za proizvodnju plastike za koje imam saznanja, dokumentovana saznanja da se iz nje u vazduh već više od godinu dana, dakle od februara prošle godine emituje kancerogeni hrom. Zaposleni su na to odmah upozorili još februara prošle godine, menadžment „Petrohemije“ Pančevo je sa tim takođe bio odmah upoznat, međutim rukovodstvo „Petrohemije“ Pančevo nije želelo da zameni peć koja je porozna, pod opravdanjem da to puno košta, a da bi se time i prikrio problem uoči preuzimanja „Petrohemije“ od strane budućeg ruskog vlasnika ili suvlasnika. Dakle, tražim da mi se odgovori da li je inspekcija bila tamo i da li se uopšte zanima za trovanje Pančevaca i Beograđana kancerogenim hromom. Hvala.