Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Vojislav Mihailović

Vojislav Mihailović

Pokret obnove Kraljevine Srbije

Obaveštenja i objašnjenja

Dame i gospodo, građani Srbije, u ime koalicije NADA, koju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije i Novi DSS, želim da postavim nekoliko pitanja Vladi.

Prvo pitanje ministru pravde Maji Popović. Poznato vam je da je u oktobru prošle godine počelo suđenje pripadnicima kriminalnog klana Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja. Belivuk je na početku iznošenja odbrane rekao da je njegovu navijačku grupu vlast angažovala da obezbeđuje proteste i mitinge. Na suđenju je izjavio, citiram: „Ja sam član SNS od 2011. godine. Sa Aleksandrom Stankovićem sam vodio grupu koja je služila za potrebe države“. Belivuk je izjavio da je njegova grupa upravo te godine u saradnji sa ljudima kontroverznog kosovskog biznismena Zvonka Veselinovića učestvovala u rušenju naselja Savamala. Belivuk tvrdi da je prvi kontakt sa državnim vrhom ostvario preko Aleksandra Vidojevića, poznatog kao Aca Rošavi. Prema Belivukovim rečima Vidović je rekao da ga šef šalje da oforme novu grupu. Citiram dalje Belivuka: „Mi svi iz stranke znali smo da Aleksandra Vučića zovu šef i da se to na njega odnosi“. Kako kaže dalje Belivuk, on i Miljković su se sa Vučićem sastali u stanu njegove komšinice Katarine Šišmanović koja je Vučićeva prijateljica. Opet citiram Belivuka: „On, odnosno Vučić nam je tada rekao da nije dobro da se viđamo i predložio je da se viđamo sa Aleksandrom Vulinom.“ Takođe, Veljko Belivuk je u saslušanju naveo da ima informacije koje povezuju državni vrh sa nerešenim ubistvima Vladimira Cvijana, bivšeg visokog funkcionera SNS, koji je bio protivkandidat Aleksandru Vučiću na unutar stranačkim izborima za predsednika, i Olivera Ivanovića, jednog od prvaka kosmetskih Srba.

Gospođo ministarka, u svakoj normalno uređenoj demokratskoj zemlji ovo bi bio signal, povod i obaveza za državnog tužioca da pokrene postupak, sasluša optuženog Veljka Belivuka o njegovim navodima i da u skladu sa tim saznanjem pokrene istragu. Moje je pitanje – da li je Republički javni tužilac pokrenuo postupak, saslušao Veljka Belivuka na navedene okolnosti i da li je u skladu sa njegovim tvrdnjama pokrenut postupak i počelo prikupljanje dokaza koji potvrđuju ili opovrgavaju njegove navode?

Pitanje za predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić. Nemački „Gruner“ koji posluje u Vlasotincu u poslednja dva meseca otpustio je oko 100 radnika, najpre 30 sporazumno pre neka dva meseca, a zatim i krajem juna još 70 njih. Istovremeno je potvrđeno da je turski proizvođač „Džinsi“ koji je poslovao u Leskovcu SMS porukom obavestio oko 700 zaposlenih da im prestaje radni odnos.

Mene zanima, a siguran sam i građane Srbije - koliko je država, a koliko su lokalne samouprave Vlasotince i Leskovca uložile u ove fabrike? Koliko je koštalo zemljište i zgrade koje su im poklonjene i koliko još naših para država je odvojila za subvencije ovih privrednih subjekata?

Ako možete da nam objasnite, kako se ovaj sistem isplati Srbiji, mislim na poklanjanje zemljišta, infrastrukturu i davanje ogromnih subvencija po radnom mestu isključivo stranim investitorima, dok naša poljoprivreda nestaje? Da li je tačan podatak koji sam dobio da je konkretno turski „Džinsi“ dobio 67 hiljada evra subvencije po svakom radniku, a bilo ih je 700 nozaposlenih, što je ukupno 47 miliona evra?

Još jedno pitanje za predsednicu Vlade Anu Brnabić. U junu ste svečano otvorili novi pogon fabrike „Veken Njuson“, koja od Srbije, od novca svih građana iz budžeta dobila subvenciju od 1,6 miliona evra za zapošljavanje 200 radnika. Radnici u ovoj fabrici primaju minimalne zarade od oko 42 hiljade dinara, a kako su preneli mediji, zaposleni su bili primoravani da pred kamerama pričaju kako im je početna plata oko 70 hiljada.

Obmana nije dugo trajala pošto su vrlo brzo radnici počeli da izlaze u javnost sa istinom, da svedoče o visini zarade i načinima na koje su primorani da zaobilaze istinu.

Da li ste i šta kao predsednik Vlade, koja je velikodušno poklonili novac svih građana nemačkoj kompaniji, nešto preduzeli i da li planirate?

Ponovo vas pitam - kakva je to računica koju dajete iz džepova građana subvenciju, u ovom konkretnom slučaju osam hiljada evra po radniku, čija je zarada 350 evra mesečno? Kako se isplati i kakvu korist donosi ovoj zemlji i njenim građanima?