VOJISLAV MIHAILOVIĆ

Pokret obnove Kraljevine Srbije

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Vojislav Mihailović je do sada bio narodni poslanik pet puta. Prvi put izabran je za narodnog poslanika u trećem sazivu, od 1994. do 1997, zatim u četvrtom sazivu od 1997. do 2001, potom u šestom sazivu, od 2004. do 2007, i te u sedmom sazivu od 2007. do 2008. godine. Posle pauze od nekoliko saziva, ponovo je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu, od 2022. do 2023. godine.

U trećem sazivu bio je potpredsednik Skupštine.

U četvrtom sazivu bio je potpredsednik Skupštine.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao drugi na listi DR MILOŠ JOVANOVIĆ - NADA ZA SRBIJU - Srpska koalicija NADA - Nacionalno demokratska alternativa- Demokratska stranka Srbije (DSS) - Za Kraljevinu Srbiju (MONARHISTI ) - Vojislav Mihailović, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bio je potpredsednik Narodne skupštine, i zamenik predsednika poslaničke grupe NADA - NOVI DSS - POKS. Bio je takođe član Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbora za prava deteta, i zamenik člana Odbora za Kosovo i Metohiju, kao i član Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

U 14. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao drugi na listi Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju – Srpska koalicija NADA – Nacionalno demokratska alternativa – Nova Demokratska stranka Srbije ( Novi DSS) – Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – Vojislav Mihailović, mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine.

U 14. sazivu deo je poslaničke grupe NOVI DSS - POKS (NADA)

BIOGRAFIJA

Rođen je 3. septembra 1951. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu završio je u Beogradu, gde je i diplomirao 1980. godine na Pravnom fakultetu.

Radio je kao advokat, a potom je počeo da se bavi privatnim poslom, bio je suvlasnik firme koja uvozi Pampers pelene.

Za gradonačelnika Beograda izabran je u januaru 1999. godine.

Bio je kandidat na predsedničkim izborima 2000. godine. Osvojio je 2,95 odsto glasova.

Od 2022. godine odbornik je u Skupštini grada Beograda.

U politiku je ušao krajem 1993, najpre kao simpatizer Srpskog pokreta obnove, potom kao član te partije, da bi od 1994. bio član Predsedništva Srpskog pokreta obnove.

2005. godine napustio je Srpski pokret obnove, i sa Veroljubom Stevanovićem osnovao Srpski demokratski pokret obnove, koji je prestao da postoji do 2010. godine.

2014. na osnivačkoj skupštini Srpske narodne partije bio je govornik, i postao član Predsedništva Srpske narodne partije. Srpsku narodnu partiju napustio je 2016. godine.

2018. godine pristupio je Pokretu obnove Kraljevine Srbije, gde je najpre bio izabran za potpredsednika pokreta.

Od januara 2022. predsednik je Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

Poslednji put ažurirano: 10.04.2024, 08:57

Osnovne informacije

  • NADA - NOVI DSS - POKS
  • Beograd
  • Beograd
  • 03.09.1951.
  • diplomirani pravnik

Statistika

  • 9
  • 2
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 22.04.2024.

Vidite, mora da se reaguje na laž, zaista ljudi imaju pravo kad kažu – vi se ponašate kao član SNS, a ne kao predsednica Skupštine. Gospodin preletačević, on nema drugi razlog i nema drugu činjenicu, nego da laže, jer ne može da opravda svoje preletanje, što je gospodin Miloš Jovanović dobro konstatovao. Znači, on uvek ide ka vlasti. Ne treba isključiti kad vi odete da će on opet leteti ka novoj vlasti, ali ga neće primiti. Molim vas da vi ustanete u zaštitu istine, a ne da dozvoljavate da kojekakve laži i gluposti pričaju u ovom domu. Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 11.07.2023.

Dame i gospodo, građani Srbije, u ime koalicije NADA, koju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije i Novi DSS, želim da postavim nekoliko pitanja Vladi.

Prvo pitanje ministru pravde Maji Popović. Poznato vam je da je u oktobru prošle godine počelo suđenje pripadnicima kriminalnog klana Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja. Belivuk je na početku iznošenja odbrane rekao da je njegovu navijačku grupu vlast angažovala da obezbeđuje proteste i mitinge. Na suđenju je izjavio, citiram: „Ja sam član SNS od 2011. godine. Sa Aleksandrom Stankovićem sam vodio grupu koja je služila za potrebe države“. Belivuk je izjavio da je njegova grupa upravo te godine u saradnji sa ljudima kontroverznog kosovskog biznismena Zvonka Veselinovića učestvovala u rušenju naselja Savamala. Belivuk tvrdi da je prvi kontakt sa državnim vrhom ostvario preko Aleksandra Vidojevića, poznatog kao Aca Rošavi. Prema Belivukovim rečima Vidović je rekao da ga šef šalje da oforme novu grupu. Citiram dalje Belivuka: „Mi svi iz stranke znali smo da Aleksandra Vučića zovu šef i da se to na njega odnosi“. Kako kaže dalje Belivuk, on i Miljković su se sa Vučićem sastali u stanu njegove komšinice Katarine Šišmanović koja je Vučićeva prijateljica. Opet citiram Belivuka: „On, odnosno Vučić nam je tada rekao da nije dobro da se viđamo i predložio je da se viđamo sa Aleksandrom Vulinom.“ Takođe, Veljko Belivuk je u saslušanju naveo da ima informacije koje povezuju državni vrh sa nerešenim ubistvima Vladimira Cvijana, bivšeg visokog funkcionera SNS, koji je bio protivkandidat Aleksandru Vučiću na unutar stranačkim izborima za predsednika, i Olivera Ivanovića, jednog od prvaka kosmetskih Srba.

Gospođo ministarka, u svakoj normalno uređenoj demokratskoj zemlji ovo bi bio signal, povod i obaveza za državnog tužioca da pokrene postupak, sasluša optuženog Veljka Belivuka o njegovim navodima i da u skladu sa tim saznanjem pokrene istragu. Moje je pitanje – da li je Republički javni tužilac pokrenuo postupak, saslušao Veljka Belivuka na navedene okolnosti i da li je u skladu sa njegovim tvrdnjama pokrenut postupak i počelo prikupljanje dokaza koji potvrđuju ili opovrgavaju njegove navode?

Pitanje za predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić. Nemački „Gruner“ koji posluje u Vlasotincu u poslednja dva meseca otpustio je oko 100 radnika, najpre 30 sporazumno pre neka dva meseca, a zatim i krajem juna još 70 njih. Istovremeno je potvrđeno da je turski proizvođač „Džinsi“ koji je poslovao u Leskovcu SMS porukom obavestio oko 700 zaposlenih da im prestaje radni odnos.

Mene zanima, a siguran sam i građane Srbije - koliko je država, a koliko su lokalne samouprave Vlasotince i Leskovca uložile u ove fabrike? Koliko je koštalo zemljište i zgrade koje su im poklonjene i koliko još naših para država je odvojila za subvencije ovih privrednih subjekata?

Ako možete da nam objasnite, kako se ovaj sistem isplati Srbiji, mislim na poklanjanje zemljišta, infrastrukturu i davanje ogromnih subvencija po radnom mestu isključivo stranim investitorima, dok naša poljoprivreda nestaje? Da li je tačan podatak koji sam dobio da je konkretno turski „Džinsi“ dobio 67 hiljada evra subvencije po svakom radniku, a bilo ih je 700 nozaposlenih, što je ukupno 47 miliona evra?

Još jedno pitanje za predsednicu Vlade Anu Brnabić. U junu ste svečano otvorili novi pogon fabrike „Veken Njuson“, koja od Srbije, od novca svih građana iz budžeta dobila subvenciju od 1,6 miliona evra za zapošljavanje 200 radnika. Radnici u ovoj fabrici primaju minimalne zarade od oko 42 hiljade dinara, a kako su preneli mediji, zaposleni su bili primoravani da pred kamerama pričaju kako im je početna plata oko 70 hiljada.

Obmana nije dugo trajala pošto su vrlo brzo radnici počeli da izlaze u javnost sa istinom, da svedoče o visini zarade i načinima na koje su primorani da zaobilaze istinu.

Da li ste i šta kao predsednik Vlade, koja je velikodušno poklonili novac svih građana nemačkoj kompaniji, nešto preduzeli i da li planirate?

Ponovo vas pitam - kakva je to računica koju dajete iz džepova građana subvenciju, u ovom konkretnom slučaju osam hiljada evra po radniku, čija je zarada 350 evra mesečno? Kako se isplati i kakvu korist donosi ovoj zemlji i njenim građanima?

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 21.04.2023.

Hvala, predsedniče Skupštine.

Uvaženi poslanici, dame i gospodo narodni poslanici, za nas iz Srpske koalicije NADA, koji čine novi DSS i POKS, je apsolutno neprihvatljiv i protivustavan bilo koji sporazum međunarodnog karaktera u kome se navodi da je jedna od strana potpisnica lažna država republika Kosovo.

U Ustavu Srbije jasno je navedeno da su Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije, da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da iz takvog položaja pokrajine Kosovo i Metohija slede ustavne obaveze svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji i u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima.

Na koji način, dame i gospodo, naši državni organi štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji? U svim unutrašnjim, spoljnim političkim odnosima jasno se vidi u obrazloženju razloga za potvrđivanje sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu.

U obrazloženju razloga za potvrđivanje Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu navodite da je sporazum potpisan u Berlinu, dana 3. novembra 2022. godine u okviru Berlinskog procesa.

Potpisan je na osnovu Zaključka Vlade Republike Srbije o utvrđivanju osnove za zaključivanje sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu kojim je usvojen tekst sporazuma i navodi se da se ovlašćuje i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić za potpisivanje ovog sporazuma.

Dalje, kažete, potvrđivanjem Sporazuma omogućuje se njegovo stupanje na snagu kako je predviđeno članom 13. Sporazuma, saglasno članu 13. Zakona o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora. Ministarstvo spoljnih poslova pokreće postupak potvrđivanja navedenog sporazuma.

Da li vi, gospodo iz vladajuće koalicije, štitite državne interese Srbije tako što potpisujete međunarodne sporazume od kojih je pored Srbije jedna od strana tzv. republika Kosovo?

U Predlogu sporazuma u prvoj rečenici stoji da sporazum potpisuju predstavnici Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije. Tačno, ovde ima zvezdicu Kosovo, ali čućete i dalje.

Dakle, Republika Srbija i tzv. republika Kosovo su za Vladu Republike Srbije strane u međunarodnim odnosima, odnosno, gospodo iz vlasti, za vas je Kosovo strana, odnosno država. Ovo je, dame i gospodo, direktno kršenje Ustava Republike Srbije, jer Srbija potpisuje međunarodni sporazum sa svojom AP i danas od nas narodnih poslanika traži da takav predlog sporazuma potvrdimo u Narodnoj skupštini, jer u Predlogu sporazuma se u članu 13. stav 1. kaže: „Ovaj sporazum podleže ratifikaciji, prihvatanju ili odobrenju u skladu sa uslovima koje predviđa relevantno zakonodavstvo strana itd.

Dame i gospodo, prekršen je i član 16. Ustava Republike Srbije u kome se govori o međunarodnim odnosima i koji glasi: Spoljna politika Republike Srbije počiva na opšte priznatim principima i pravilima međunarodnog prava. Opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava i potvrđeni međunarodni ugovori sastavni su deo pravnog poretka Republike Srbije i neposredno se primenjuju. Potvrđeni međunarodni ugovori moraju biti u skladu sa Ustavom.

Postavljam pitanje Vladi da li je bilo koji sporazum međunarodnog karaktera potpisan između Republike Srbije i tzv. republike Kosovo u skladu sa našim Ustavom? Nije, dame i gospodo. To je nonsens.

Navedite mi jednu jedinu suverenu državu na svetu koja potpisuje međunarodne sporazume sa delom svoje teritorije. Ne postoji takav primer na svetu i ne postoji obrazloženje ili nekakva ekonomska korist koju takođe navodite u obrazloženju razloga za potvrđivanje sporazuma koje se može staviti ispred kršenja sopstvenog Ustava.

Navodeći ekonomske razloge zbog kojih treba potpisati ovaj sporazum, kao što ste navodili ekonomske razloge, poput odlaska stranih investitora ili uvođenje viza, zbog čega nećemo moći da odlazimo u šoping u inostranstvo, obrazlažući vaš stav da treba implicitno prihvatiti francusko-nemački plan za Kosovo i Metohiju, vi ste Kosovo i Metohiju sveli na nivo monete za potkusurivanje kao da su Kosovo i Metohija predmet trgovine.

Da li ste svesni čime trgujete? Trgujete sa sopstvenim identitetom, trgujete sa sopstvenom državom, sa narodom, trgujete sa žrtvama predaka koji su ugradili svoje živote u državu Srbiju. Trgujete sa srpskim svetinjama. Sve ovo nabrojano nema cenu, dame i gospodo, nije na prodaju i nikada neće biti na prodaju.

Potpisivanjem i prihvatanjem sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, kao i sporazuma o priznavanju kvalifikacija o visokom obrazovanju na Zapadnom Balkanu i bilo kog drugog sporazuma, dame i gospodo iz vladajuće koalicije, vi ste već započeli da primenjujete francusko-nemački sporazum i njegov aneks o implementaciji. To građani mora da znaju.

Smete li da odgovorite na pitanje koje zanima svakog Srbina i građanina ove zemlje - šta će pisati na tim ličnim kartama koje Srbija priznaje? Smete li priznati da će na ličnim kartama građana sa Kosova i Metohije, bilo Albanci ili Srbi, pisati isto, da ličnu kartu izdaje republika Kosovo? Dakle, na ličnim kartama neće pisati Kosovo pod navodnicima i sa nekom zvezdicom i fusnotom, nego će pisati republika Kosovo. To vi prihvatate i treba da vas je sramota pred precima i potomcima.

Isto se odnosi na diplome, na svakoj će pisati da je izdaje republika Kosovo i te diplome republika Srbija će prihvatiti ako usvoji ovaj predlog.

Dakle, vi implementirate francusko-nemački sporazum, član 1. stav 2. u kome stoji da će strane međusobno priznati relevantna dokumenta i nacionalne simbole, uključujući i pasoše, diplome, tablice vozila i carinske pečate.

Korak po korak, vlast u Srbiji se odriče suverenih prava, odriče se dela svoje teritorije. Svakim sporazumom koji ste potpisali sa secesionistima sa Kosova i Metohije, otežali ste Srbiji put povrataka Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Republike Srbije.

Kao što sam rekao na početku, za nas iz Srpske koalicije NADA, koju čine Novi DSS i POKS, je neprihvatljiv svaki sporazum kojim se implicitno ili eksplicitno priznaje lažna država republika Kosovo i mi nikada nećemo glasati za ovakve sporazume. Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 11.07.2023.

Dame i gospodo, građani Srbije, u ime koalicije NADA, koju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije i Novi DSS, želim da postavim nekoliko pitanja Vladi.

Prvo pitanje ministru pravde Maji Popović. Poznato vam je da je u oktobru prošle godine počelo suđenje pripadnicima kriminalnog klana Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja. Belivuk je na početku iznošenja odbrane rekao da je njegovu navijačku grupu vlast angažovala da obezbeđuje proteste i mitinge. Na suđenju je izjavio, citiram: „Ja sam član SNS od 2011. godine. Sa Aleksandrom Stankovićem sam vodio grupu koja je služila za potrebe države“. Belivuk je izjavio da je njegova grupa upravo te godine u saradnji sa ljudima kontroverznog kosovskog biznismena Zvonka Veselinovića učestvovala u rušenju naselja Savamala. Belivuk tvrdi da je prvi kontakt sa državnim vrhom ostvario preko Aleksandra Vidojevića, poznatog kao Aca Rošavi. Prema Belivukovim rečima Vidović je rekao da ga šef šalje da oforme novu grupu. Citiram dalje Belivuka: „Mi svi iz stranke znali smo da Aleksandra Vučića zovu šef i da se to na njega odnosi“. Kako kaže dalje Belivuk, on i Miljković su se sa Vučićem sastali u stanu njegove komšinice Katarine Šišmanović koja je Vučićeva prijateljica. Opet citiram Belivuka: „On, odnosno Vučić nam je tada rekao da nije dobro da se viđamo i predložio je da se viđamo sa Aleksandrom Vulinom.“ Takođe, Veljko Belivuk je u saslušanju naveo da ima informacije koje povezuju državni vrh sa nerešenim ubistvima Vladimira Cvijana, bivšeg visokog funkcionera SNS, koji je bio protivkandidat Aleksandru Vučiću na unutar stranačkim izborima za predsednika, i Olivera Ivanovića, jednog od prvaka kosmetskih Srba.

Gospođo ministarka, u svakoj normalno uređenoj demokratskoj zemlji ovo bi bio signal, povod i obaveza za državnog tužioca da pokrene postupak, sasluša optuženog Veljka Belivuka o njegovim navodima i da u skladu sa tim saznanjem pokrene istragu. Moje je pitanje – da li je Republički javni tužilac pokrenuo postupak, saslušao Veljka Belivuka na navedene okolnosti i da li je u skladu sa njegovim tvrdnjama pokrenut postupak i počelo prikupljanje dokaza koji potvrđuju ili opovrgavaju njegove navode?

Pitanje za predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić. Nemački „Gruner“ koji posluje u Vlasotincu u poslednja dva meseca otpustio je oko 100 radnika, najpre 30 sporazumno pre neka dva meseca, a zatim i krajem juna još 70 njih. Istovremeno je potvrđeno da je turski proizvođač „Džinsi“ koji je poslovao u Leskovcu SMS porukom obavestio oko 700 zaposlenih da im prestaje radni odnos.

Mene zanima, a siguran sam i građane Srbije - koliko je država, a koliko su lokalne samouprave Vlasotince i Leskovca uložile u ove fabrike? Koliko je koštalo zemljište i zgrade koje su im poklonjene i koliko još naših para država je odvojila za subvencije ovih privrednih subjekata?

Ako možete da nam objasnite, kako se ovaj sistem isplati Srbiji, mislim na poklanjanje zemljišta, infrastrukturu i davanje ogromnih subvencija po radnom mestu isključivo stranim investitorima, dok naša poljoprivreda nestaje? Da li je tačan podatak koji sam dobio da je konkretno turski „Džinsi“ dobio 67 hiljada evra subvencije po svakom radniku, a bilo ih je 700 nozaposlenih, što je ukupno 47 miliona evra?

Još jedno pitanje za predsednicu Vlade Anu Brnabić. U junu ste svečano otvorili novi pogon fabrike „Veken Njuson“, koja od Srbije, od novca svih građana iz budžeta dobila subvenciju od 1,6 miliona evra za zapošljavanje 200 radnika. Radnici u ovoj fabrici primaju minimalne zarade od oko 42 hiljade dinara, a kako su preneli mediji, zaposleni su bili primoravani da pred kamerama pričaju kako im je početna plata oko 70 hiljada.

Obmana nije dugo trajala pošto su vrlo brzo radnici počeli da izlaze u javnost sa istinom, da svedoče o visini zarade i načinima na koje su primorani da zaobilaze istinu.

Da li ste i šta kao predsednik Vlade, koja je velikodušno poklonili novac svih građana nemačkoj kompaniji, nešto preduzeli i da li planirate?

Ponovo vas pitam - kakva je to računica koju dajete iz džepova građana subvenciju, u ovom konkretnom slučaju osam hiljada evra po radniku, čija je zarada 350 evra mesečno? Kako se isplati i kakvu korist donosi ovoj zemlji i njenim građanima?

Imovinska karta

(Beograd, 01.09.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 130000.00 RSD 01.08.2022 -
Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzija) Republika Mesečno 65000.00 RSD 03.09.2016 -