VEROLJUB STEVANOVIĆ

Monarhisti

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Veroljub Verko Stevanović je funkciju narodnog poslanika obavljao pet puta do sada. Prvi put izabran za narodnog poslanika u drugom sazivu, 1993. godine, zatim u trećem sazivu, od 1994. do 1997, i četvrtom sazivu od 1997. do 2001. Nakon pauze, ponovo je izabran za poslanika u osmom sazivu, od 2008. do 2012, i na kraju u 11. sazivu, od 2016. do 2020. godine.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 13. na listi DR MILOŠ JOVANOVIĆ - NADA ZA SRBIJU - Srpska koalicija NADA - Nacionalno demokratska alternativa- Demokratska stranka Srbije (DSS) - Za Kraljevinu Srbiju (MONARHISTI ) - Vojislav Mihailović, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe NADA - NOVI DSS - POKS. Član je Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, i zamenik člana Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije.

BIOGRAFIJA

Veroljub Stevanović je rođen 17. septembra 1946. godine u Kragujevcu. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu 1972.godine.

Iste godine zaposlio se u Fabrici automobila Zavodi Crvena zastava, na poslovima u proizvodnji, tehnologiji i održavanju.

Iz Zastave je otišao 1977.godine u Medicinski centar Dr Mihajlo Ilić, za pomoćnika generalnog direktora za tehničke poslove.

Posle gotovo deset godina, 1986.godine vratio se u Zastavu, kao direktor sektora u fabrici Montaža automobila Zavodi Crvena zastava. Naredne godine bio je imenovan za direktora proizvodnje, a ubrzo i za direktora fabrike Montaža automobila.

Neko vreme bavio se privatnim preduzetništvom, bio je suvlasnik firme SNV i štedionice Lili. Bio je i zastupnik firme Balkan car iz Zemuna.

U prelaznoj Vladi Srbije 2000. godine bio je koministar za industriju.

Gradonačelnik Kragujevca bio je od 1996. do 2000. godine, i od 2004. do 2014. godine.

Od 2016. godine do danas odbornik je u Skupštini grada Kragujevca.

Političku karijeru započeo je u Savezu komunista Jugoslavije. 2003. pridružio se Srpskom pokretu obnove, gde je napredovao do mesta potpredsednika pokreta.

Srpski pokret obnove napustio je 2005. godine, i sa Vojislavom Mihailovićem formirao Srpski demokratski pokret obnove.

U oktobru 2008. godine sa nekoliko lokalnih partnera osnovao je novu partiju, Zajedno za Šumadiju, a naredne godine bio je izabran za njenog predsednika.

2010. godine postao je potpredsednik Ujedinjenih regiona Srbije, nakon što je Zajedno za Šumadiju postala članica ovog političkog saveza.

Po prestanku postojanja Ujedinjenih regiona Srbije 2014. godine, Zajedno za Šumadiju se ponovo aktivirala do 2020, kada se ujedinila sa Zdravom Srbijom, a on postao potpredsednik Zdrave Srbije.

Početkom 2022. godine postao je potpredsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije, nakon pristupanja Zajedno za Šumadiju Pokretu obnove Kraljevine Srbije.
Poslednji put ažurirano: 06.11.2022, 14:35

Osnovne informacije

  • NADA - NOVI DSS - POKS
  • Kragujevac
  • Kragujevac
  • 17.09.1946.
  • penzioner

Statistika

  • 12
  • 2
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Drugo vanredno zasedanje , 27.02.2023.

Dame i gospodo poslanici, gospodine ministre, evo, da iskoristim vaše prisustvo i da vas zamolim da obratite pažnju na probleme u Namenskoj u Kragujevcu.

Pomenuli ste malopre, to je fabrika koja ove godine slavi 170 godina od postojanja. To je majka svih naših fabrika, naše industrije, pa i industrije bivše Jugoslavije.

Fabrika je u najgoroj mogućoj situaciji u svojoj istoriji. Dugovi su jako veliki, preko 21 milijarde dinara. To su otprilike dva budžeta grada Kragujevca. Ima mnogo problema. Već skoro tri meseca nemaju svog direktora. Imaju problem sa nadzornim odborom. Očekuje se vaša pomoć. Evo, ja čisto sa ove pozicije vas molim da se uključite u to, jer zaista su problemi veliki.

Treba razgovarati sa sindikatima. Ne treba praviti bez veze situaciju, tešku i lošu koja postoji i evo moj apel da se uključite i da probate da razrešite problem koji je rešiv, ali potrebno je vaše prisustvo.

Postoje dezinformacije i o tome koliko je na bolovanju, pa ide čak i do predsednika države, a opet sa strane koja nije ona adekvatna. Bilo bi dobro da slušate jedni druge, pa da onda donesete neke odluke koje mogu da promene stanje u ovoj fabrici koja je jako, jako važna za sve nas. Hvala vam.

Drugo vanredno zasedanje , 27.02.2023.

Gospodine ministre, ne znam na koga ste mislili kada ste rekli da neko poziva na štrajk. Niste valjda na mene mislili. Dakle, dovoljno sam iskusan da znam da je situacija ozbiljna. To je jedna stvar. Drugo, meni je mnogo važno i moj je zadatak bio da vam kažem, prvo, ono što vi znate da je vlasnik država Srbije, da postoje problemi, da nisu plaćeni doprinosi, da je samo problem u tome što treba nekoga uključiti da sagleda kompletnu situaciju. Ništa drugo.

Dozvolite, dosta dobro znam situaciju u toj fabrici i moram da je znam. Dugo sam godina dole i to su praktično stvari koje moram da znam. Moja je bila obaveza da vas samo pozovem da se uključite i da probate da rešite problem. Problem zaista postoji. Tu fabriku treba malo još pomoći, uzdići je, u velikim je problemima. Na Vladi je da se uključi i to je samo bilo ono što sam želeo da vam kažem.

Dakle, zaista ne znam ko je pozivao na štrajk, niti bi mi ikad palo na pamet da tako nešto radi, ali je potrebno da sa bilo koje pozicije, pozicije poslanika, pozicije gradonačelnika, ne možete da kažete da niste deo vlasništva u tome. Ako ste u politici sa bilo koje strane, pozicija, opozicija, morate se uključiti da bi rešili problem. Nije rešiv problem ako vi sad jedni druge blatite oko nečega što je jako važno, što mora da se reši time, kao dobijete neki poen. Ne.

Moj je zadatak bio da vam ovo kažem, da vas zamolim da se uključite i vi i kompletna Vlada. Očekuje se to od vas odavno. Nije isto imati direktore, vi to dobro znate, ili neko ko je postavljen i to pravi problem. Treba videti koliko je sve to tačno što vam dolazi od informacija. Tamo radi 2.650 i nešto radnika. To su vrlo obučeni radnici, vi to odlično znate. Dakle, sve to treba sačuvati zbog svih nas. To je bio moj apel vama i Vladi.

Prvo vanredno zasedanje , 08.02.2023.

Dame i gospodo poslanici, ja mislim da moramo malo spustimo loptu.

Reklamiram član 27. i morali ste neke stvari da uradite drugačije. Dakle, ja nikome ne dobacujem, nikome ništa ružno ne govorim, obraćam se vama kao predsedniku Skupštine, jer ste vi prekršili Poslovnik. Vi ste morali uvaženom šefu vašeg poslaničkog kluba da oduzmete reč po dva osnova. Najdobronamernije pričam. Prvo, zato što je vređao, slažete se, kršio je Poslovnik i, drugo, zato što se obraćao direktno drugom poslaniku. Da ste njemu oduzeli reč i meni ili bilo kome, mislim da bi situacija bila malo drugačija. Molim vas da najdobronamernije shvatite ovo što vam kažem. Možete da uspostavite red samo kad imate isti aršin.

Imovinska karta

(Kragujevac, 31.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 100000.00 RSD 01.08.2022 -
Odbornik u Skupštini Grada Skupština grada Kragujevca Grad Mesečno 20000.00 RSD 19.08.2020 -
Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzija) Republika Mesečno 90000.00 RSD 17.09.2017 -