Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Nenad Tomašević

Nenad Tomašević

Pokret obnove Kraljevine Srbije

Obaveštenja i objašnjenja

Pitanje za Aleksandra Vučića.

Kako je moguće da ni posle pet godina tužilaštvo Srbije nije napravilo nikakav pomak u istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića? Kako je moguće da je ovaj slučaj još uvek u fazi pred istražnog postupka nakon pola decenija od ovog zločina? Ako tužilaštvo ne zna ništa o ubistvu Olivera Ivanovića ni ko su nalogodavci, ni ko su ubice, odakle Aleksadar Vučić zna ko sasvim sigurno nije ubica, što je javno rekao 2019. godine.

Aleksandre Vučiću, kojim to podacima raspolažete, a kojim tužilaštvo ne raspolaže i da li znate da je krivično delo ukoliko uskraćujete podatke koji bi mogli da dovedu do rasvetljenja ubistva. Da li je Oliver Ivanović bio velika prepreka za postizanje implementaciju francusko-nemačkog i ohridskog sporazuma, odnosno predaju KiM u kandže Kurtijeve tzv. lažne države Kosovo.

Oliver Ivanović je bio među retkim Srbima koji je razmišljao svojom glavom, koji je imao autoritet kojega niste mogli da ucenjujete, obmanjujete, kojega niste mogli da kontrolišete, kao što već 11 godina to radite sa našim narodom na KiM i kao takav Oliver Ivanović je predstavljao veliku opasnost za suprotstavljanje potezima koje ste vukli prethodne četiri godine na predaje KiM u kandže Kurtijevske kvazi države. Da li zbog toga istraga o ubistvu Olivera Ivanovića tapka u mestu?

Sledeće pitanje takođe upućeno Aleksandru Vučiću.

Dokle će Grb sa petokrakom da stoji na glavnom ulazu u zgradu predsedništva Srbije u kojoj boravite i svaki dan odlazite na posao, tako je gospodine Atlagiću, samo se vi snebivajte.

Znate li da je ovu zgradu sazidao njegovo kraljevsko veličanstvo kralj Aleksandar I Karađorđević od 1911. do 1922. godine, jedno vreme je boravio u tom znanju, a kasnije ostavio kao zadužbinu Muzeju kulture?

Znate li da je cela zgrada sačuvala izvorni oblik, kao kada je sazidana u vreme kraljevine osim Grba sa dvoglavim orlom i četiri ocila koji je zamenjen komunističkim Grbom sa petokrakom iz kojeg je izbačen krst? Kako vam ne smeta da svaki dan dok ulazite u zgradu gledate u taj Grb iznad ulaznih vrata, koji nije Grb naše države?

Zašto ne ispravite to skrnavljenje srpskih obeležja koje je učinjeno posle Drugog svetskog rata? Važi li za vas zakon o izgledu i upotrebi Grba, zastave i himne ili ste odlučili da umesto krsta treba da stoji petokraka?

Sledeće pitanje za Aleksandra Vučića. Za 15 godina postojanja SNS i 11 godina vaše vlasti i predsednikovanja zadužili ste Srbiju za novih 25 milijardi evra, a evo i ovim budžetom ćete za još devet milijardi, ugasili ste srpsku državu na KiM, 1.000 hektara obradive zemlje ste prodali strancima najviše Arapima u PKB-u i po Vojvodini.

Kako to da je u Srbiji mogla biti izgrađena najveća fabrika droge u celoj Evropi, a kriminalni klanovi Veljka Belivuka i drugi uživali su i nažalost uživaju zaštitu vas i vaših funkcionera?

Znate li da građani žive teže i lošije nego pre 11 godina, a medijski prostor zauzimaju kriminalci i prostitutke, dok Željko Mitrović gradi vilu od 6.000 kvadrata na Dedinju? Znate li da ste gostovali čak 230 puta za samo 300 dana ove godine na televizijama, sve navedeno ste pre neki dan proslavili kao najveće uspehe i dostignuća? Interesuje me kada ćete shvatiti da je vreme da se povučete? Znate li da ste najgori predsednik u istoriji Srbije i da ćete potome jedino ostati upamćeni? I na kraju Aleksandru Vučiću zašto dosada nikada niste odgovorili ni na jedno moje poslaničko pitanje, a bilo ih je dosta, svi ostali ministri, direktori, državni službenici odgovorili su pre ili kasnije, ali vi nikada? Hvala.
Uvaženi predsedniče Skupštine, potpredsedniče Mihailoviću, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, u ime Srpske koalicije NADA, koju čine POKS i Novi DSS, tražim obaveštenje od predsednika države.

Kakvu poruku šaljete Srbima sa Kosova i Metohije koje na protestima tuče policija KFOR-a, odnosno NATO pakta, a u isto vreme imate vojne vežbe sa tim istim snagama NATO pakta, dok Kurti pomahnitali teroriše naše Srbe na Kosovu, a taj isti NATO pakt ne čini ništa da to spreči, a može na jedan poziv telefona?

Udaljenost na kojoj sadejstvuje naša vojska i NATO snage u odnosu na lokaciju na kojoj NATO tuče Srbe je manja od 30 kilometara. Da li znate to, predsedniče? I da vas pitam, predsedniče, ko vodi spoljnu i unutrašnju politiku Srbije? Da li je to Vlada Srbije ili je to američka vlada ili je to Evropska unija? Pojasniću. Gospodine predsedniče, rekli ste u više navrata da nećete da idete u Brisel, te dok se ne povuku ROSU, tek dok se ne formira ZSO, te dok se ne povuku gradonačelnici, na kraju postavili ste poslednji ultimatum, da nećete da idete u Brisel dok Kurti ne oslobodi nevino zatočene Srbe. Nije prošlo dugo vremena, prekršili ste, po ko zna koji put, datu reč i otišli ste, odnosno idete u Brisel.

Da li vaša reč vredi išta ili ne vredi ništa, što bi naš narod rekao, ni pušljiva boba? Da li vredi vaša reč išta ili slušate ono što vam kaže Gabrijel Eskobar? Vučić mora da ide u Brisel, gospodo, to je rekao Gabrijel Eskobar. Isto tako, Lajčak je rekao da Vučić treba i mora da ide u Brisel. Ukoliko ne bude išao, biće konsekvence. Ja vas pitam još jednom, ko vodi politiku u Srbiji? Da li vodimo samostalnu politiku ili je ta politika pod patronatom Evropske unije i SAD?

Drugo obaveštenje tražim od ministra pravde. kako je moguće da Predragu Koluviji, prvooptuženom u predmetu „Jovanjica“, vlasniku najveće plantaže droge u Evropi, bude ukinut kućni pritvor i skinuta nanogica samo dan nakon svedočenja pred Specijalnim sudom inspektora Dušana Mitića? Poznato vam je da je inspektor Mitić svedočio o vezama prvooptuženog Koluvije i ministra policije Bratislava Gašića, koji je u vreme otkrivanja plantaže sa 65.000 biljaka skanka bio, po rečima svedoka inspektora Mitića, u bliskom kontaktu sa Koluvijom.

Pitam vas, gospođo ministre, hoće li biti naloženo veštačenje telefona Bratislava Gašića, kako bi se utvrdila tačna priroda njegovog odnosa sa prvooptuženim Koluvijom i postojanje njegove eventualne krivične odgovornosti? Da li će se i ovaj slučaj zataškati samo zato što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio ranije da nije to tako strašno imati tonu marihuane, da je to kokain, pa onda bi imalo smisla da bude duže u pritvoru.

Još postavljam dva pitanja vezano za opštinu Bečej. Prvo objašnjenje tražim od ministra finansija. Aprila 2021. godine ministar finansija Siniša Mali javno je rekao da će opština Bečej dobiti sredstva od oko 20 miliona evra za 50 kilometara kanalizacije i prečistač otpadnih voda i da će se ugovor potpisati u avgustu iste te godine. Do dan-danas ovo nije realizovano. Apelujem na Ministarstvo i ministra da realizuju obećanje onako kako su to uradili.

Drugo, tražim obaveštenje od ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u kojoj je fazi projekat brze saobraćajnice Bački Breg – Nakovo, kad se planira početak i završetak radova, jer će to pomoći opštini Bečej u privlačenju novih investicija? Hvala.
Uvaženi predsedniče, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, postaviću prvo nekoliko pitanja predsedniku države.

Da li su srpske službe bezbednosti imale informaciju da će se u petak 26. maja dogoditi ovaj prodor Kurtijeve specijalne policije i Kurtijevog režima na sever Kosova? Ako su imale tu informaciju, zašto je predsednik države povukao ljude sa severa Kosova toga dana na svojoj kontramiting i tako faktički omogućio da Kurti i fizički uđe u zgrade skupštine opština, da maltretira stanovništvo, da predstavlja opasnost po živote Srba, da skine srpsku zastavu i okači šiptarsku, što se nije desilo ni posle NATO agresije 1999. godine?

Ako ste, predsedniče, znali šta se smera i ipak ste povukli ljude, da li je to možda u dogovoru sa Kurtijem u vezi implementacije francusko-nemačkog sporazuma i mape puta? Da li ste podstakli Srbe da izađu iz kosovske policije i da ne izađu na lokalne izbore na kojima bi sigurno pobedili i na taj način potpuno predate sever Kosova i Metohije Kurtijevom režimu ili ste taj potez učinili zato što vam je politika prema Kosovu i Metohiju potpuna nesposobna i nepromišljena?

Ukoliko srpske službe bezbednosti nisu imale tu informaciju da će se to desiti 26. maja, a što su morale da imaju, jer to im je posao, da li će Vlada smeniti aktuelnog direktora Bezbednosno-informativne agencije?

Poslednje pitanje za predsednika – kada ćete u dogovoru sa predsednikom Skupštine sazvati i zakazati obećanu Skupštinu o francusko-nemačkom sporazumu, o implementaciji mape puta i u aktuelnim događanjima na Kosovu i Metohiji na kojoj ćete kao predsednik države i prisustvovati? Bilo bi dobro što pre, ukoliko sutra.

Sledeće pitanje upućujem ministru energetike i rudarstva. Iako su nešto pre više od mesec dana svi predstavnici vlasti pominjali da nema privatizacije „Elektroprivrede Srbije“, da li je tačno da je prošli četvrtak na sednici i Nadzornog odbora „Elektroprivrede Srbije“ donesena odluka da se 11 srpskih hidroelektrana prenosi u zajedničku firmu „MVM grup“ iz Mađarske, da su upravljačka prava predata toj kompaniji „MVM grup“ iako nemaju gotovo nikakvog iskustva u toj oblasti, da je statut promenjen upravo zbog privatizacije „Elektroprivrede Srbije“ kako bi o tome mogao da odluči samo jedan glas i to glas ministra rudarstva i energetike? Hvala.
Hvala.

Uvaženi predsedavajući, uvaženi potpredsedniče Skupštine Mihailoviću, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, prvo pitanje ću postaviti predsedniku države. Zašto se odustalo od ideje koju je najavio, a koja se tiče uvođenja obaveznog vojnog roka? Podsetiću da se za to zalaže i srpska koalicija NADA koju čini POKS i Novi DSS. Da li to ima neke veze sa tim što će naša vojska na Vidovdan ove godine da organizuje zajedničke vojne vežbe sa državama NATO pakta, suprotno odluci koja je još uvek na snazi da dok traje rat u Ukrajini Vojska Srbije ne održava nikakve vežbe sa ni jednom stranom državom?

Da li ste odustali od ideje obaveznog služenja vojnog roka, koja nesumnjivo podstiče našu borbenu gotovost pod pritiskom stranih sila sa zapada ili je u pitanju neki drugi razlog?

Drugo pitanje postavljam Republičkom javnom tužiocu – dokle je stigla istraga protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koju pretpostavljam da Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi po službenoj dužnosti, jer je pomenut javno pred kamerama na pres-konferenciji 24. aprila ove godine, priznao da je lično naredio da se nelegalno ruši Savamala?

Govoreći o Savamali, predsednik je rekao sledeće, citiram ga: „Sa ponosom vam saopštavam, ja sam bio čovek koji je doneo odluku da se ruše protivpravne udžerice“. S obzirom da mi je ranije na saslušanju jedan od vođa kriminalnog i zloglasnog Kavačkog klana, Veljko Belivuk, poznatiji pod nadimkom „Velja nevolja“, izjavio što je ušlo i u zapisnik da je njegova grupa zajedno sa grupom Zvonka Veselinovića rušila objekte u Savamali bez ikakve dozvole, bez ikakvog pravnog osnova i u pratnji policije, predsednik države je faktički time priznao da je u to vreme bio povezan sa najvećom i najbrutalnijom zločinačkom organizacijom u državi.

Tužilaštvo lako može utvrditi da je nesumnjivo ta veza postojala u obostranom interesu, sve dok se Belivukova banda nije toliko osilila da je pomislila da je jača od predsednika i od države, kada je nastao i sukob između njih. Ako Tužilaštvo još uvek nije pokrenulo postupak, pitam – zašto to nije uradilo i da li u ovoj državi zakoni i pravda ne važi za predsednika države?

Treće pitanje postavljam direktoru BIA Aleksandru Vulinu. Šta je BIA uradila po pitanju provere tvrdnji Vojislava Šešelja, koji je javno izjavio da poseduje pouzdane podatke o tome da se Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić na sastanku u Parizu 2008. godine, u luksuznom hotelu „Ric“, u vreme osnivanja SNS, dogovorili sa predstavnicima zapadnih obaveštajnih službi, konkretno sa francuskom obaveštajnom službom i njihovim obaveštajcem Arno Danžanom da će im zapad pomoći da dođu na vlast na sledećim izborima 2012. godine, a zauzvrat da budu blagonakloni ka zahtevima SAD, Nemačke i Francuske, što se tiče priznanja lažne države Kosovo?

Obzirom da se radi o vrhunskom pitanju nacionalne bezbednosti i očuvanju ustavnog poretka naše zemlje, šta je BIA uradila da proveri ove tvrdnje i da li upravo to ima veze sa prihvatanjem francusko-nemačkog sporazuma, koji defakto znači priznanje tzv. „republike Kosovo“?

Da li je BIA utvrdila postoji li u posedu stranih obaveštajnih službi kompromitujući snimak ovog razgovora iz 2008. godine, kojim sada zapadne diplomate prete predsedniku države da će ga pustiti u etar ako ne bude primenio sporazum koji je u februaru prihvatio u Briselu, a u martu u Ohridu njegovu implementaciju?

Ako BIA proverava ove informacije, da li je uzeo u obzir i činjenicu da su predstavnici EU čestitali Tomislavu Nikoliću na pobedi za predsednika Srbije 2012. godine, čak nekoliko časova ranije nego što su se zatvorila biračka tela, biračka mesta, što je svakako neuobičajeno? Ako nisu, zašto nisu? Hvala.
Hvala.

Uvaženi predsedniče Skupštine, uvaženi potpredsedniče Mihailoviću, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, postaviću nekoliko pitanja direktoru BIA, Aleksandru Vulinu.

U sedištu BIA postoji muzej, za one koji ne znaju, u kome se, između ostalog nalaze razni predmeti, eksponati kojima se ova služba služila tokom svog rada ili koje je zaplenila.

Tako osim stvari raznih špijuna, izdajnika, neprijatelja naroda, stoje i lične stvari prvog gerilca Evrope u borbi protiv nacizma, vojnog ministra Kraljevske vlade u egzilu, đenerala Armije Dragoljuba Draže Mihailovića. To su njegove lične naočare, torbica, nekoliko pištolja, opasač, dvogled, busola itd. Pitam direktora Vulina, šta će ove stvari u muzeju BIA?

Kao što znate, pre 15 godina je donet Zakon o izjednačavanju prava pripadnika oba pokreta otpora Jugoslovenske vojske u otadžbini i partizanskog pokreta. Isto tako, pre oko osam godina sud je rehabilitovao đenerala Dragoljuba Mihailovića, odnosno ukinuo smrtnu presudu i sve pravne posledice koje je ona proizvela u onom sramnom komunističkom suđenju koje i svi ostali znate kako je izgledalo.

Da li država ili neko ko smatra da je iznad države još uvek, bez obzira na ove zakonske norme, smatra generala Mihailovića neprijateljem naroda, ratnim zločincem ili tome slično? Zašto direktore BIA i svi prethodni, naravno, direktori ove Agencije, ove lične stvari niste vratili članovima porodice? Članovi porodice živi su. Jedan od njih, najdirektniji potomak, krv đenerala Draže, sedi ovde ispred mene, to je gospodin Vojislav Mihailović, potpredsednik Skupštine Srbije.

Ukoliko ima nekih pravnih smetnji, a mislim da nema, bar ste te stvari mogli da izložite u Narodnom muzeju, u Vojnom muzeju ili u Muzeju na Ravnoj Gori, a ne

u Muzeju BIA.

Znate li da takvim odnosom i dalje produbljujete nejedinstvo i podele u našem društvu i iskrivljujete stori?

Zašto se BIA nikada nije izjasnila o tome, odnosno ogradila od zločina i protivpravnih radnji OZNE, UDBE, Službe državne bezbednosti i Resora državne bezbednosti čija je pravna naslednica? Mislim da bi to trebalo.

Još na kraju samo da podsetim građene Srbije da je na današnji dan pre 130 godina rođen srpski rodoljub, đeneral Mihailović. Neka mu je večna slava i hvala. Hvala vam.
Hvala.

Uvažena predsedavajuća, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, postaviću nekoliko pitanja predsedniku države Aleksandru Vučiću, u ime srpske koalicije NADA, koju čine POKS i Novi DSS, uz prethodno kratko objašnjenje.

Naime, tzv. Francusko-nemački sporazum i mapa njegove implementacije, i pored brojnih pokušaja od strane poslaničkih grupa NADA, Zavetnika i Dveri nikada, nažalost, nije uspeo da dođe na dnevni red ove Skupštine, nego smo se o njegovom sadržaju prvo morali informisati iz medija, a potom sa sajta EU, što smatram da je izuzetno velika sramota za našu državu.

Podsetiću vas, gospodine predsedniče, da je ovo najvažnije državno pitanje kojim se odlučuje ne samo o sudbini naše države, o njenoj teritorijalnoj celovitosti, suverenitetu, ekonomskom prosperitetu i miru, nego i o sudbini celog našeg naroda, kako u našoj državi, tako u regionu i dijaspori.

Predsedniče države, zašto niste izvršili konsultacije sa svim poslaničkim grupama, kako ste to u više navrata javno obećali da ćete da uradite?

Zašto niste dozvolili raspravu o Francusko-nemačkom sporazumu i o njegovoj implementaciji u sali Narodne skupštine, u našem najvišem domu?

To što ponižavate članove vaše stranke, to je vaša stranačka stvar, ali kao predsedniku države nije vam dozvoljeno da ponižavate Narodnu skupštinu, narodne poslanike i preko njih građane naše države.

Predsedniče države, zašto ne želite da građani Srbije čuju ono što vaši neistomišljenici imaju da kažu ovde u Narodnoj skupštini o vašem aranžmanu sa vašim, kako ih često nazivate, zapadnim prijateljima i vašim koalicionim partnerom Aljbinom Kurtijem, jer je zaista Aljbin Kurti vaš koalicioni partner preko kosovsko-metohijskog SNS-a, odnosno Srpske liste, koja u poslednjih 10 godina učestvuje u svim vladama, pa i ovoj poslednjoj Aljbina Kurtija do nedavno?

Znate li, kao pravnik, da ste se javno obavezali da ćete prihvatiti i implementirati Francusko-nemački sporazum, što po Bečkoj konvenciji ima pravnu snagu i može da dovede do rasparčavanja ne samo naše teritorije, nego i do nestabilnosti u celom regionu?

Aleksandre Vučiću, pošto su vam usta uvek puna boljitka građana naše države, zašto ne pristajete da se Francusko-nemački sporazum pročita u Drugom dnevniku i da ga čuju svi građani naše države u njegovom izvornom smislu, i ne samo njega, nego i mapu implementacije, a potom sve ovo stavite pred izjašnjavanje građana naše države, bilo da se radi o referendumu ili da se radi o izborima, pa nek građani o tome odluče. Hvala lepo.
Uvaženi predsedniče Skupštine, uvaženi potpredsedniče Mihailoviću, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, pitanje postavljam Republičkom javnom tužiocu. Postoji li ijedan pravni razlog zašto još uvek niste podigli optužnicu protiv bivšeg šefa Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji Vilijama Vokera, koji je kriv za fabrikovanje slučaja Račak, koji je doveo do besomučne agresije NATO pakta na našu državu?

Laž Vilijama Vokera možda najveća u 20. veku dovela je do napada na jednu suverenu zemlju, do zločina nad civilnim stanovništvom, ubistva preko 3.000 ljudi, od toga bezmalo 100 dece, do materijalne štete oko 400 miliona dolara i neviđenog zagađenja životne sredine, kao i zdravlja naših građana.

Podizanje optužnice protiv Vilijama Vokera nije samo stvar morala i međunarodnog prava, nego stvar pravde i istine i, jednostavno, ceo svet mora da zna da je slučaj Račak montiran.

U tom slučaju nije se radilo o nikakvim ubistvima nevinih albanskih civila, nego o klasičnoj protivterorističkoj akciji, protiv terorista OVK-a, koju su briljantno izvele srpske snage bezbednosti na Kosovu i Metohiji i ta se akcija i dan danas proučava u određenim zapadnim vojnim školama kao primer uspešne protivterorističke akcije.

Postoji više nego dovoljno dokaza da se podigne optužnica protiv Vilijama Vokera, a najnovija je priznanje finskog patologa Helene Rante o lažiranju masakra, odnosno da je radila pod pritiskom i da je dobila naređenje od šefa OEBS-a da se slučaj iskonstruiše.

Nepodizanjem ove optužnice dolazimo u situaciju da se pravdamo i branimo i da na takav način možda pošaljemo sliku u svet da smo možda i krivi. Ako se stalno pravdamo, a ne preduzimamo pravno dejstvo prema krivcu, kakvu sliku šaljemo u svet? Pitanje glasi: kada ćete podići optužnicu protiv Vilijama Vokera?

Drugo pitanje postavljam ministru unutrašnjih poslova. Kada će država Srbija prestati sa diskriminacijom Srba koji imaju prebivalište na Kosovu i Metohiji, kojima se izdaju putna dokumenta, odnosno srpski pasoši na takav način da ukoliko žele da putuju u zemlje EU oni su prisiljeni da idu u tzv. ambasade i konzulate u Prištini da bi išli, recimo, u Grčku, Nemačku, Španiju ili bilo koju drugu zemlju, da dobijaju vize? Znači, oni su ovom uredbom koja je doneta još 2009. godine apsolutno stavljeni u podređeni položaj sa ostalim građanima Srbije koji ne žive, odnosno nemaju prebivalište na Kosovu i Metohiji i ovim je apsolutno prekršen Ustav.

Pitanje za ministra unutrašnjih poslova glasi: kada ćete ukinuti spornu uredbu i omogućiti Srbima sa Kosova i Metohije da imaju ista prava kao i Srbi koji nemaju prebivalište na Kosovu i Metohiji?

Hvala lepo.
Gospodine predsedniče, molim vas da mi vreme uračunate samo.

Uvaženi predsedniče Skupštine, uvaženi potpredsedniče Mihailoviću, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, ispred Srpske koalicije NADA, koju čini i Pokret obnove Kraljevine Srbije i Novi DSS, postaviću pitanje ministru pravosuđa.

Kada ćete izmeniti Krivični zakonik u delu koji se odnosi na instituciju nužne odbrane, odnosno kada ćete izmeniti deo Krivičnog zakonika koji danas u mnogome ograničava naše građane da sebe i svoju porodicu odbrane ukoliko im neko neovlašćeno upadne u kuću, stan ili dvorište?

Pojasniću. U važećem Krivičnom zakoniku predviđeno je da, ukoliko vam neko upadne u vaš posed, vi ste dužni da koristite srazmernu silu i odgovarajuće sredstvo onim kojim vas napadač napada da bi odbranili sebe i porodicu.

To znači da, ukoliko vas neko napadne, provalnik ili napadač, po sada važećem zakonu, vi ste prvo dužni da izbegnete taj napad. Šta ovo treba da znači? Da li to znači da vi treba da pobegnete, da ukoliko živite zajedno sa maloletnom decom, suprugom, starim i nemoćnim roditeljima, da ih ostavite na milost i nemilost napasniku ili napadaču i gde da pobegnete ukoliko živite na petom spratu?

Dalje, ukoliko ne možete da izbegnete napad, zakon koji je važeći propisuje da imate pravo da se branite, ali kako da se branite? Pa, tako što morate da izaberete sredstvo odbrane koje je adekvatno i primereno sredstvu napada. Dakle, u slučaju da ste napadnuti bejzbol palicom, vi možete da se branite rukama, palicom, štapom ili sličnim odgovarajućim sredstvom. Ne smete nikako da se branite hladnim ili vatrenim oružjem jer rizikujete da budete osuđeni, a vrlo verovatno i tuženi od strane napadača ukoliko ste mu naneli određenu fizičku štetu, jer ste upotrebili, kako zakon kaže, nesrazmernu silu.

To bi faktički značilo da svi mi moramo u svojim spavaćim ili dnevnim sobama da držimo arsenal različitih sredstava za odbranu, od palica, štapova, metalnih šipki do hladnog i vatrenog oružja, ali isto tako i uređaj za noćni vid, jer vi bi morali u mraku da prepoznate šta je to što trenutni napadač ima od sredstava, ali isto tako da onako bunovni i pospani u istom trenutku shvatite napadačevu nameru, da li on ima nameru da vas opljačka, da vas siluje, da vas zloostavlja ili da vas, ne daj Bože, liši života.

Neka mi niko ne zameri na ovako jednostavnom prikazivanju i uprošćavanju stvari, jer mislim da je ovo zaista vrlo važno da svi shvate, kolika je važnost manjkavosti ovog dela našeg trenutnog Krivičnog zakonika.

Postavljam pitanje, koje je vrlo jednostavno, zašto ne primenimo pozitivna iskustva i primere zakonodavstava pojedinih zemalja EU, pre svega naših komšija iz Mađarske, ali isto tako i SAD, u kojima je to pitanje rešeno na adekvatan način u korist građana, a ne kriminalaca?

Naime, zakoni pomenutih država uređuju ovu materiju tako da ne traže nužno načelo srazmernosti u odbrani od napadača, već kreću od pretpostavke da svaki nelegalan upad u stan, kuću ili vaš posed, naročito noću, bude tretiran kao napad na vaš život i živote vaše porodice, te da imate pravo da se branite svim sredstvima odbrane, čak i u toj odbrani da nekoga lišite života i da za to ne budete odgovorni.

Ovakve izmene Krivičnog zakona omogućile bi efikasniju mogućnost odbrane naših građana od nelegalnih, nezakonitih upada u njihove posede, ali isto tako, delovali bi preventivno, jer bi potencijalni provalnici i napadači dobro razmislili da li bi ušli u tuđ stan, ukoliko bi to bilo čak pogubno i za njihov život.

Sledeća pitanja postaviću ministru unutrašnjih poslova.

(Predsednik: Samo privedite kraju, molim vas.)

Kratko. Tiče se novog Zakona o oružju i municiji, pa da li planirate produžavanja trajanja lekarskog uverenja za vlasnika oružja sa pet na deset godina, jer to predstavlja veliki trošak našim građanima? Da li planirate da ukinete diskreciono pravo koje imaju načelnici policijskih uprava, da ne bi došlo do zloupotreba? I da li planirate da promenite proceduru za nabavku oružja za vlasnika koji već poseduje registrovano oružje, da bude pojednostavljena i olakšana u odnosu na one koji oružje nabavljaju prvi put, jer su vlasnici koji imaju registrovano oružje pokazali da su podobni? Hvala lepo.
Zahvaljujem.

Uvažena predsedavajuća, uvaženi potpredsedniče Skupštine Mihailoviću, dame gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, ispred srpske koalicije NADA, koju čine POKS i Novi DSS, želim da postavim nekoliko pitanja, između ostalog, prvo ministru finansija.

Na osnovu kojih zakonskih i podzakonskih akata i kriterijuma je utvrđen godišnji iznos nenamenskih transfera namenjen jedinicama lokalne samouprave za 2023. godinu u iznosu od 33.307.366,00 dinara?

Kome odgovara ovakav potpuno nejasan način utvrđivanja transfera koji pripadaju jedinačno jedinicama lokalne samouprave? Da li među lokalnim samoupravama postoje oni gradovi i opštine koji se dele na lokalne samouprave prvog reda, na lokalne samouprave drugog reda i na lokalne samouprave trećeg reda? Da se neke lokalne samouprave faktički favorizuju.

Naime, Zakon o finansiranju lokalne samouprave godišnji iznos ukupnih nenamenskih sredstava utvrđen je kao 1,7% ostvarenog BDP prema objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku.

Istim zakonom utvrđeni su i parametri za izračunavanje iznosa pojedinačnih transfera namenjenih lokalnim samoupravama. Jedan od osnovnih parametara za dodelu sredstava je upravo stepen razvijenosti lokalne samouprave koji se određuje prema jedinstvenoj listi razvijenosti jedinica lokalne samouprave, a u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju.

Uzimajući u obzir ove pobrojane zakone i važeća podzakonska akta, praktično je nemoguće izračunati tačan iznos transfera koji pripadaju pojedinačno jedinicama lokalne samouprave.

Stiče se utisak da je Zakonom o finansiranju lokalne samouprave koji je na snazi još od 2006. godine, dakle, još iz vremena kada je vedrio i oblačio ministar finansija Mlađan Dinkić, namerno unesena konfuzija i to kreiranjem stanja u kome jedinice lokalne samouprave ne mogu tačno da izračunaju iznos transfernih sredstava koji će im pripasti, odnosno, da treba da budu zadovoljne sa onim što im se na osnovu budžeta transformiše kao godišnji iznos za datu jedinicu lokalne samouprave.

Ako znamo da je u prethodnim godinama Vlada Srbije iz sredstava budžetske rezerve izdvajala značajna sredstva za pojedine lokalne samouprave među kojima se najčešće nalazila Jagodina, onda zbrka i nejasnoća u ovom galimatijasu u vezi sa transferima postaje još veća.

Iz svega gore navedenog proizilaze još dva važna pitanja ministru finansija. Zašto su zakoni o budžetu Republike Srbije niz godina nazad, kao i Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu pisani protivno odredbama dva zakona koja su i dalje na snazi, a to su Zakon o finansiranju lokalne samouprave i Zakon o regionalnom razvoju? Zbog čega je tekst novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave, koji je sačinilo Ministarstvo finansija još 2015. godine, ostalo samo mrtvo slovo na papiru?

Još jedno pitanje, ovog puta upućeno ministarki za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu – kada će se u skladu sa Uredbom Vlade Republike Srbije o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednicima, proizvođačima suncokreta izmiriti sredstva, imajući u vidu da je kraj ekonomske godine kako bi se ublažio efekat suše, kao i štetne Uredbe Vlade Republike Srbije o zabrani izvoza jestivog ulja? Hvala lepo.