NENAD TOMAŠEVIĆ

Monarhisti

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Nenad Tomašević prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao 11. na listi DR MILOŠ JOVANOVIĆ - NADA ZA SRBIJU - Srpska koalicija NADA -Nacionalno demokratska alternativa- Demokratska stranka Srbije (DSS) - Za Kraljevinu Srbiju (MONARHISTI ) - Vojislav Mihailović, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe NADA - NOVI DSS - POKS. Član je Odbora za spoljne poslove i Odbora za kontrolu službi bezbednosti, i zamenik člana Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku. Takođe, član je Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

BIOGRAFIJA

Rođen je 1971. godine u Osijeku. Srednju građevinsko-tehničku školu je završio u Osijeku, a potom je na Edukons univerzitetu stekao diplomu ekonomiste. Na istom univerzitetu stekao je zvanje magistar ekonomskih nauka.

Od 1991. do 1997. godine bio profesionalni oficir po ugovoru, od 2001. do 2004. godine direktor marketinga i direktor Vaterpolo kluba Bečej.

Od 2008. do 2009. bio je menadžer prodaje u firmi Tehnomobile corporation, od 2009. do 2012. rukovodilac odeljenja za unutrašnju kontrolu i internu reviziju u JKP Novosadska toplana, 2012. godine je bio na funkciji savetnika direktora u JP Zavod za izgradnju grada Novi Sad, od 2012. godine bio je savetnik direktora u JKP Vodovod i kanalizacija Novi Sad.

Trenutno je savetnik direktora u JKP Čistoća Novi Sad.

Od 2004. do 2005. bio je član Opštinskog veća Bečej za odnose sa javnošću, od 2005. do 2006. menadžer opštine Bečej,

Od 2012. do 2015. godine bio je zamenik predsednika Skupštine opštine Bečej. Od 2015. do 2020. godine bio je predsednik Skupštine opštine Bečej. 2020. ponovo je izabran za zamenika predsednika Skupštine opštine Bečej i još uvek se nalazi na toj funkciji.

U Srpskom pokretu obnove bio je član i funkcioner, potpredsednik Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove u Novom Sadu i predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora.

2017. godine napustio je Srpski pokret obnove, i prešao u Pokret obnove Kraljevine Srbije.

Predsednik je Izvršnog odbora i potpredsednik Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije.
Poslednji put ažurirano: 21.02.2023, 14:47

Osnovne informacije

  • NADA - NOVI DSS - POKS
  • Bečej
  • 1971
  • magistar ekonomskih nauka

Statistika

  • 21
  • 2
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treće vanredno zasedanje , 01.06.2023.

Da li mogu sada, gospodine predsedniče?

Treće vanredno zasedanje , 01.06.2023.

Da, pomenut sam.

Pa, evo prvo da kažem, gospodinu Bakariću, da sam ja…

Treće vanredno zasedanje , 30.05.2023.

Uvaženi predsedniče, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, postaviću prvo nekoliko pitanja predsedniku države.

Da li su srpske službe bezbednosti imale informaciju da će se u petak 26. maja dogoditi ovaj prodor Kurtijeve specijalne policije i Kurtijevog režima na sever Kosova? Ako su imale tu informaciju, zašto je predsednik države povukao ljude sa severa Kosova toga dana na svojoj kontramiting i tako faktički omogućio da Kurti i fizički uđe u zgrade skupštine opština, da maltretira stanovništvo, da predstavlja opasnost po živote Srba, da skine srpsku zastavu i okači šiptarsku, što se nije desilo ni posle NATO agresije 1999. godine?

Ako ste, predsedniče, znali šta se smera i ipak ste povukli ljude, da li je to možda u dogovoru sa Kurtijem u vezi implementacije francusko-nemačkog sporazuma i mape puta? Da li ste podstakli Srbe da izađu iz kosovske policije i da ne izađu na lokalne izbore na kojima bi sigurno pobedili i na taj način potpuno predate sever Kosova i Metohije Kurtijevom režimu ili ste taj potez učinili zato što vam je politika prema Kosovu i Metohiju potpuna nesposobna i nepromišljena?

Ukoliko srpske službe bezbednosti nisu imale tu informaciju da će se to desiti 26. maja, a što su morale da imaju, jer to im je posao, da li će Vlada smeniti aktuelnog direktora Bezbednosno-informativne agencije?

Poslednje pitanje za predsednika – kada ćete u dogovoru sa predsednikom Skupštine sazvati i zakazati obećanu Skupštinu o francusko-nemačkom sporazumu, o implementaciji mape puta i u aktuelnim događanjima na Kosovu i Metohiji na kojoj ćete kao predsednik države i prisustvovati? Bilo bi dobro što pre, ukoliko sutra.

Sledeće pitanje upućujem ministru energetike i rudarstva. Iako su nešto pre više od mesec dana svi predstavnici vlasti pominjali da nema privatizacije „Elektroprivrede Srbije“, da li je tačno da je prošli četvrtak na sednici i Nadzornog odbora „Elektroprivrede Srbije“ donesena odluka da se 11 srpskih hidroelektrana prenosi u zajedničku firmu „MVM grup“ iz Mađarske, da su upravljačka prava predata toj kompaniji „MVM grup“ iako nemaju gotovo nikakvog iskustva u toj oblasti, da je statut promenjen upravo zbog privatizacije „Elektroprivrede Srbije“ kako bi o tome mogao da odluči samo jedan glas i to glas ministra rudarstva i energetike? Hvala.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 23.05.2023.

Hvala.

Uvaženi predsedavajući, uvaženi potpredsedniče Skupštine Mihailoviću, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, prvo pitanje ću postaviti predsedniku države. Zašto se odustalo od ideje koju je najavio, a koja se tiče uvođenja obaveznog vojnog roka? Podsetiću da se za to zalaže i srpska koalicija NADA koju čini POKS i Novi DSS. Da li to ima neke veze sa tim što će naša vojska na Vidovdan ove godine da organizuje zajedničke vojne vežbe sa državama NATO pakta, suprotno odluci koja je još uvek na snazi da dok traje rat u Ukrajini Vojska Srbije ne održava nikakve vežbe sa ni jednom stranom državom?

Da li ste odustali od ideje obaveznog služenja vojnog roka, koja nesumnjivo podstiče našu borbenu gotovost pod pritiskom stranih sila sa zapada ili je u pitanju neki drugi razlog?

Drugo pitanje postavljam Republičkom javnom tužiocu – dokle je stigla istraga protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koju pretpostavljam da Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi po službenoj dužnosti, jer je pomenut javno pred kamerama na pres-konferenciji 24. aprila ove godine, priznao da je lično naredio da se nelegalno ruši Savamala?

Govoreći o Savamali, predsednik je rekao sledeće, citiram ga: „Sa ponosom vam saopštavam, ja sam bio čovek koji je doneo odluku da se ruše protivpravne udžerice“. S obzirom da mi je ranije na saslušanju jedan od vođa kriminalnog i zloglasnog Kavačkog klana, Veljko Belivuk, poznatiji pod nadimkom „Velja nevolja“, izjavio što je ušlo i u zapisnik da je njegova grupa zajedno sa grupom Zvonka Veselinovića rušila objekte u Savamali bez ikakve dozvole, bez ikakvog pravnog osnova i u pratnji policije, predsednik države je faktički time priznao da je u to vreme bio povezan sa najvećom i najbrutalnijom zločinačkom organizacijom u državi.

Tužilaštvo lako može utvrditi da je nesumnjivo ta veza postojala u obostranom interesu, sve dok se Belivukova banda nije toliko osilila da je pomislila da je jača od predsednika i od države, kada je nastao i sukob između njih. Ako Tužilaštvo još uvek nije pokrenulo postupak, pitam – zašto to nije uradilo i da li u ovoj državi zakoni i pravda ne važi za predsednika države?

Treće pitanje postavljam direktoru BIA Aleksandru Vulinu. Šta je BIA uradila po pitanju provere tvrdnji Vojislava Šešelja, koji je javno izjavio da poseduje pouzdane podatke o tome da se Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić na sastanku u Parizu 2008. godine, u luksuznom hotelu „Ric“, u vreme osnivanja SNS, dogovorili sa predstavnicima zapadnih obaveštajnih službi, konkretno sa francuskom obaveštajnom službom i njihovim obaveštajcem Arno Danžanom da će im zapad pomoći da dođu na vlast na sledećim izborima 2012. godine, a zauzvrat da budu blagonakloni ka zahtevima SAD, Nemačke i Francuske, što se tiče priznanja lažne države Kosovo?

Obzirom da se radi o vrhunskom pitanju nacionalne bezbednosti i očuvanju ustavnog poretka naše zemlje, šta je BIA uradila da proveri ove tvrdnje i da li upravo to ima veze sa prihvatanjem francusko-nemačkog sporazuma, koji defakto znači priznanje tzv. „republike Kosovo“?

Da li je BIA utvrdila postoji li u posedu stranih obaveštajnih službi kompromitujući snimak ovog razgovora iz 2008. godine, kojim sada zapadne diplomate prete predsedniku države da će ga pustiti u etar ako ne bude primenio sporazum koji je u februaru prihvatio u Briselu, a u martu u Ohridu njegovu implementaciju?

Ako BIA proverava ove informacije, da li je uzeo u obzir i činjenicu da su predstavnici EU čestitali Tomislavu Nikoliću na pobedi za predsednika Srbije 2012. godine, čak nekoliko časova ranije nego što su se zatvorila biračka tela, biračka mesta, što je svakako neuobičajeno? Ako nisu, zašto nisu? Hvala.

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 27.04.2023.

Hvala.

Uvaženi predsedniče Skupštine, uvaženi potpredsedniče Mihailoviću, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, postaviću nekoliko pitanja direktoru BIA, Aleksandru Vulinu.

U sedištu BIA postoji muzej, za one koji ne znaju, u kome se, između ostalog nalaze razni predmeti, eksponati kojima se ova služba služila tokom svog rada ili koje je zaplenila.

Tako osim stvari raznih špijuna, izdajnika, neprijatelja naroda, stoje i lične stvari prvog gerilca Evrope u borbi protiv nacizma, vojnog ministra Kraljevske vlade u egzilu, đenerala Armije Dragoljuba Draže Mihailovića. To su njegove lične naočare, torbica, nekoliko pištolja, opasač, dvogled, busola itd. Pitam direktora Vulina, šta će ove stvari u muzeju BIA?

Kao što znate, pre 15 godina je donet Zakon o izjednačavanju prava pripadnika oba pokreta otpora Jugoslovenske vojske u otadžbini i partizanskog pokreta. Isto tako, pre oko osam godina sud je rehabilitovao đenerala Dragoljuba Mihailovića, odnosno ukinuo smrtnu presudu i sve pravne posledice koje je ona proizvela u onom sramnom komunističkom suđenju koje i svi ostali znate kako je izgledalo.

Da li država ili neko ko smatra da je iznad države još uvek, bez obzira na ove zakonske norme, smatra generala Mihailovića neprijateljem naroda, ratnim zločincem ili tome slično? Zašto direktore BIA i svi prethodni, naravno, direktori ove Agencije, ove lične stvari niste vratili članovima porodice? Članovi porodice živi su. Jedan od njih, najdirektniji potomak, krv đenerala Draže, sedi ovde ispred mene, to je gospodin Vojislav Mihailović, potpredsednik Skupštine Srbije.

Ukoliko ima nekih pravnih smetnji, a mislim da nema, bar ste te stvari mogli da izložite u Narodnom muzeju, u Vojnom muzeju ili u Muzeju na Ravnoj Gori, a ne

u Muzeju BIA.

Znate li da takvim odnosom i dalje produbljujete nejedinstvo i podele u našem društvu i iskrivljujete stori?

Zašto se BIA nikada nije izjasnila o tome, odnosno ogradila od zločina i protivpravnih radnji OZNE, UDBE, Službe državne bezbednosti i Resora državne bezbednosti čija je pravna naslednica? Mislim da bi to trebalo.

Još na kraju samo da podsetim građene Srbije da je na današnji dan pre 130 godina rođen srpski rodoljub, đeneral Mihailović. Neka mu je večna slava i hvala. Hvala vam.