NENAD TOMAŠEVIĆ

Pokret obnove Kraljevine Srbije

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Nenad Tomašević biran je za narodnog poslanika jednom do sada, u 13. sazivu, od 2022. do 2023. godine.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 11. na listi DR MILOŠ JOVANOVIĆ - NADA ZA SRBIJU - Srpska koalicija NADA -Nacionalno demokratska alternativa- Demokratska stranka Srbije (DSS) - Za Kraljevinu Srbiju (MONARHISTI ) - Vojislav Mihailović, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bio je deo poslaničke grupe NADA - NOVI DSS - POKS, član Odbora za spoljne poslove i Odbora za kontrolu službi bezbednosti, i zamenik člana Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku. Takođe, bio je član Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

U 14. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao šesti na listi Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju – Srpska koalicija NADA – Nacionalno demokratska alternativa – Nova Demokratska stranka Srbije ( Novi DSS) – Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – Vojislav Mihailović, mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine.

U 14. sazivu deo je poslaničke grupe NOVI DSS - POKS (NADA)

BIOGRAFIJA

Rođen je 1971. godine u Osijeku. Srednju građevinsko-tehničku školu je završio u Osijeku, a potom je na Edukons univerzitetu stekao diplomu ekonomiste. Na istom univerzitetu stekao je zvanje magistar ekonomskih nauka.

Od 1991. do 1997. godine bio profesionalni oficir po ugovoru, od 2001. do 2004. godine direktor marketinga i direktor Vaterpolo kluba Bečej.

Od 2008. do 2009. bio je menadžer prodaje u firmi Tehnomobile corporation, od 2009. do 2012. rukovodilac odeljenja za unutrašnju kontrolu i internu reviziju u JKP Novosadska toplana, 2012. godine je bio na funkciji savetnika direktora u JP Zavod za izgradnju grada Novi Sad, od 2012. godine bio je savetnik direktora u JKP Vodovod i kanalizacija Novi Sad.

Trenutno je savetnik direktora u JKP Čistoća Novi Sad.

Od 2004. do 2005. bio je član Opštinskog veća Bečej za odnose sa javnošću, od 2005. do 2006. menadžer opštine Bečej,

Od 2012. do 2015. godine bio je zamenik predsednika Skupštine opštine Bečej. Od 2015. do 2020. godine bio je predsednik Skupštine opštine Bečej. 2020. ponovo je izabran za zamenika predsednika Skupštine opštine Bečej i još uvek se nalazi na toj funkciji.

U Srpskom pokretu obnove bio je član i funkcioner, potpredsednik Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove u Novom Sadu i predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora.

2017. godine napustio je Srpski pokret obnove, i prešao u Pokret obnove Kraljevine Srbije.

Predsednik je Izvršnog odbora i potpredsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije.
Poslednji put ažurirano: 10.04.2024, 09:00

Osnovne informacije

  • NADA - NOVI DSS - POKS
  • Bečej
  • 1971
  • magistar ekonomskih nauka

Statistika

  • 34
  • 2
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica (konstitutivna), 20.03.2024.

Hvala.

Uvaženi predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, u ime srpske koalicije NADA, koju čini POKS i Novi DSS, obaveštavam ovu Skupštinu da mi nećemo podržati izbor Ane Brnabić za predsednika srpskog parlamenta. Navešću i nekoliko razloga.

Prvo, za vreme mandata njene Vlade situacija na KiM dovedena je do usijanja. Znači, na ivici smo rata, naša narod je proganjan, naš narod se teroriše, otimaju nam južnu srpsku pokrajinu, zapadni mentori sa kojima vi, gospodo, sarađujete, a optužujete nas.

Dalje, za vreme mandata gospođe Brnabić imamo apsolutno urušavanje institucija, pravne države, slobode građana, slobode medija. Imamo jednu tzv. novu normalnost, pad morala, a koja je oličena u ličnom učestvovanju Aleksandra Vučića u tome.

Dalje, za vreme mandata gospođe Brnabić imamo eskalaciju korupcije do neslućenih razmera. Takođe, za vreme mandata gospođe Brnabić imamo pad standarda. Pričali ste ovde o povećanju plate. U pravu ste, plate su dosta veće, ali nije suština u povećanju plata. Suština je u tome koliko vi za taj novac možete da kupite. Danas za platu koju dobijete možete mnogo manje da kupite nego pre dve godine, a da ne govorim pre 10 godina.

Iako sam u prošlom mandatu s vama, gospođo Brnabić, imao nekoliko korektnih polemika, mislim da je bilo oko naoružanja itd, ne mogu da budem ličan u tome, moramo da gledamo širu sliku, vaša izjava i izjava vaših stranačkih kolega da ćete se zalagati za dijalog i da ćete se zalagati za toleranciju, mislim da ne stoji, imajući u vidu vaše ponašanje u prethodnom sazivu kao predsednika Vlade Srbije, nažalost, gde ste poslanike nazivali raznim pogrdnim imenima, što se može nazvati jednim uličarskim rečnikom, što svakako nije primereno predsedniku jedne Vlade, ni predsedniku parlamenta.

Takođe, što se tiče dijaloga, mogli smo da vidimo juče kordon policije, tridesetak policajaca ovde, u više navrata ste izvodili, a samo zato da biste tobož odbranili ne znam koga, sebe valjda, od dvojice poslanika koji su samo zahtevali svoje pravo da mogu da se jave po Poslovniku i da mogu da se jave po replici. To se tako ne radi. Znači, prelili ste apsolutno onu podelu u društvu koja postoji i direktno sa tim kordonom ovde u Skupštini.

Ono što ste takođe počeli u ovom sazivu, mnogo više nego u prošlom sazivu i što mi jako smeta, a to je da ste nas nazivali, i to u više navrata, i to ne samo iz SNS, što je bio slučaj u prošlom sazivu, nego i od strane ovoga puta i vaših koalicionih partnera, ovih monarhista iz PUPS-a, da smo nacisti, da smo fašisti i da smo ustaše. Mene to duboko vređa. U mojoj porodici, u porodici naše poslaničke grupe, niko nije bio ustaša i niko nije bio nacista, a bogami u vašim redovima, ako se bolje zagledate, mogli bi da ih pronađete vrlo lako.

Dalje, ono što me takođe posebno vređa, a to je da nas nazivate izdajnicima. Juče je uvaženi profesor Atlagić, dobacujući sa mesta, što ne odgovara ni njegovim godinama, ni njegovom obrazovanju, kada sam rekao da ima dvojno državljanstvo, srpsko i hrvatsko, i da prima hrvatsku penziju, rekao mi je u više navrata: „Izdajniče“. Ja nisam sporio njegovo pravo na dvojno državljanstvo i na penziju, on apsolutno čovek ima na to pravo i svi imaju pravo na to. Zbog čega sam ja izdajnik, što sam rekao istinu? Zato što sam pet godina branio Srbiju u rovu, za razliku od dotičnog gospodina, koji je sedeo u fotelji ministra Republike Srpske Krajine u isto vreme, a bio je u godinama u kojima je mogao da drži pušku. To me izuzetno vređa.

Što se tiče genocida u Srebrenici, molim vas da nam to ne spočitavate. Evo, ja ću ovde javno da kažem, što se nas tiče, genocid u Srebrenici se nikada nije desio. U Srebrenici se desio zločin prouzrokovan zločinom protiv srpskog naroda u okruženju. Naravno, to nije nikakvo opravdanje, ali je to istina.

Ali ću vas, gospodo, podsetiti da je u Srebrenicu išao vaš predsednik da klanja, Aleksandar Vučić je išao u Srebrenicu da klanja i bio u Srebrenici, primio onaj cvet ili orden, šta li je već, od „Majki Srebrenice“ i onda se sa Izetbegovićem Bakirom dogovorio da ga tobož linčuju, da ga ne bi u Srbiji linčovali zato što je tamo išao na poklonjenje. Što se tiče Srebrenice, molim vas da nama ne spočitavate to, jer to nas duboko vređa, naročito mi koji smo proveli dugo godina na ratištu, a ovde u našoj poslaničkoj grupi većina ljudi je bila na ratištu.

Na kraju, to da smo Kurtijevi izdajnici i da smo ljubitelji Kurtija, da vam kažem, Kurtijev ministar Goran Rakić sedi u ovoj poslaničkoj klupi, Kurtijev ministar koji je položio prema ustavu lažne države Kosovo, a biran od strane Srpske liste, odnosno SNS registrovane na Kosovu i Metohiji, po zakonima republike Kosovo. Nemojte više da obmanjujete javnost da nije polagao zakletvu. Jeste, polagao je zakletvu.

Dalje, zašto smo mi izdajnici? Pa jesmo li mi ti koji smo potpisali Vašingtonski sporazum, Francuski sporazum, Ohridski sporazum, jesmo li mi ti koji smo predali sva javna preduzeća i sve ono čime je država raspolagala na Kosovu i Metohiji?

Nisu nas Kurtijevi autobusi dovozili na kontramiting, kada ste povukli sve vojno sposobno stanovništvo sa severa Kosova i Metohije, da Kurti može da okupira srpske institucije, nego vas, gospodo, da vas podsetim. Nismo mi nagovorili policajce srpske da daju otkaz i da dođu šiptarski i da ih proteraju apsolutno.

Tako da, da ne dužim više, ovo su samo neki od razloga zbog kojih mi nećemo podržati izbor Ane Brnabić za predsednika parlamenta. Hvala.

Prva sednica (konstitutivna), 19.03.2024.

Hvala.

Uvaženi predsedavajući, profesore Radenoviću, prekršen je član 107. Poslovnika.

Prva sednica (konstitutivna), 19.03.2024.

Član 106. Kad je bilo? Gospodin Đuka prati to.

Član 106. Znači, dok god je predsednik naše poslaničke grupe gospodin Miloš Jovanović pričao vi ste dozvolili da sa leve strane ovde meni pripadnice SNS dobacuju, upućuju uvredljive i kojekakve, čudite se jel da, izraze. Do te mere da ste, znači, dali, po Poslovniku, mogućnost da gospođa Nataša Jovanović replicira, odnosno da iznese jednu salvu uvreda, neistina i laži u svom radikalskom maniru, kako je ona, jel tako, navikla.

Na kraju, šlag na tortu, gospodin Bakarec proziva nekoga za francusko državljanstvo, čovek koji ima rezervnu domovinu, a to je Hrvatska. Ne smeta vam, recimo, što profesor Atlagić ima hrvatsko državljanstvo i prima hrvatsku penziju. Ne smeta vam što Aca Šapić ima italijansko državljanstvo. Ne smeta vam što ministarka Đedović ima američko državljanstvo, ne smeta vam što kum vašeg predsednika države i stranke ima francusko državljanstvo, Nikola Petrović. Ništa vam to ne smeta. Meni, takođe, to ne smeta, jer to je po zakonu, ali nemojte da vam onda samo smeta kada je u pitanju Miloš Jovanović.

Hvala lepo.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 24.10.2023.

Pitanje za Aleksandra Vučića.

Kako je moguće da ni posle pet godina tužilaštvo Srbije nije napravilo nikakav pomak u istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića? Kako je moguće da je ovaj slučaj još uvek u fazi pred istražnog postupka nakon pola decenija od ovog zločina? Ako tužilaštvo ne zna ništa o ubistvu Olivera Ivanovića ni ko su nalogodavci, ni ko su ubice, odakle Aleksadar Vučić zna ko sasvim sigurno nije ubica, što je javno rekao 2019. godine.

Aleksandre Vučiću, kojim to podacima raspolažete, a kojim tužilaštvo ne raspolaže i da li znate da je krivično delo ukoliko uskraćujete podatke koji bi mogli da dovedu do rasvetljenja ubistva. Da li je Oliver Ivanović bio velika prepreka za postizanje implementaciju francusko-nemačkog i ohridskog sporazuma, odnosno predaju KiM u kandže Kurtijeve tzv. lažne države Kosovo.

Oliver Ivanović je bio među retkim Srbima koji je razmišljao svojom glavom, koji je imao autoritet kojega niste mogli da ucenjujete, obmanjujete, kojega niste mogli da kontrolišete, kao što već 11 godina to radite sa našim narodom na KiM i kao takav Oliver Ivanović je predstavljao veliku opasnost za suprotstavljanje potezima koje ste vukli prethodne četiri godine na predaje KiM u kandže Kurtijevske kvazi države. Da li zbog toga istraga o ubistvu Olivera Ivanovića tapka u mestu?

Sledeće pitanje takođe upućeno Aleksandru Vučiću.

Dokle će Grb sa petokrakom da stoji na glavnom ulazu u zgradu predsedništva Srbije u kojoj boravite i svaki dan odlazite na posao, tako je gospodine Atlagiću, samo se vi snebivajte.

Znate li da je ovu zgradu sazidao njegovo kraljevsko veličanstvo kralj Aleksandar I Karađorđević od 1911. do 1922. godine, jedno vreme je boravio u tom znanju, a kasnije ostavio kao zadužbinu Muzeju kulture?

Znate li da je cela zgrada sačuvala izvorni oblik, kao kada je sazidana u vreme kraljevine osim Grba sa dvoglavim orlom i četiri ocila koji je zamenjen komunističkim Grbom sa petokrakom iz kojeg je izbačen krst? Kako vam ne smeta da svaki dan dok ulazite u zgradu gledate u taj Grb iznad ulaznih vrata, koji nije Grb naše države?

Zašto ne ispravite to skrnavljenje srpskih obeležja koje je učinjeno posle Drugog svetskog rata? Važi li za vas zakon o izgledu i upotrebi Grba, zastave i himne ili ste odlučili da umesto krsta treba da stoji petokraka?

Sledeće pitanje za Aleksandra Vučića. Za 15 godina postojanja SNS i 11 godina vaše vlasti i predsednikovanja zadužili ste Srbiju za novih 25 milijardi evra, a evo i ovim budžetom ćete za još devet milijardi, ugasili ste srpsku državu na KiM, 1.000 hektara obradive zemlje ste prodali strancima najviše Arapima u PKB-u i po Vojvodini.

Kako to da je u Srbiji mogla biti izgrađena najveća fabrika droge u celoj Evropi, a kriminalni klanovi Veljka Belivuka i drugi uživali su i nažalost uživaju zaštitu vas i vaših funkcionera?

Znate li da građani žive teže i lošije nego pre 11 godina, a medijski prostor zauzimaju kriminalci i prostitutke, dok Željko Mitrović gradi vilu od 6.000 kvadrata na Dedinju? Znate li da ste gostovali čak 230 puta za samo 300 dana ove godine na televizijama, sve navedeno ste pre neki dan proslavili kao najveće uspehe i dostignuća? Interesuje me kada ćete shvatiti da je vreme da se povučete? Znate li da ste najgori predsednik u istoriji Srbije i da ćete potome jedino ostati upamćeni? I na kraju Aleksandru Vučiću zašto dosada nikada niste odgovorili ni na jedno moje poslaničko pitanje, a bilo ih je dosta, svi ostali ministri, direktori, državni službenici odgovorili su pre ili kasnije, ali vi nikada? Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 22.06.2023.

Uvaženi predsedniče Skupštine, potpredsedniče Mihailoviću, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, u ime Srpske koalicije NADA, koju čine POKS i Novi DSS, tražim obaveštenje od predsednika države.

Kakvu poruku šaljete Srbima sa Kosova i Metohije koje na protestima tuče policija KFOR-a, odnosno NATO pakta, a u isto vreme imate vojne vežbe sa tim istim snagama NATO pakta, dok Kurti pomahnitali teroriše naše Srbe na Kosovu, a taj isti NATO pakt ne čini ništa da to spreči, a može na jedan poziv telefona?

Udaljenost na kojoj sadejstvuje naša vojska i NATO snage u odnosu na lokaciju na kojoj NATO tuče Srbe je manja od 30 kilometara. Da li znate to, predsedniče? I da vas pitam, predsedniče, ko vodi spoljnu i unutrašnju politiku Srbije? Da li je to Vlada Srbije ili je to američka vlada ili je to Evropska unija? Pojasniću. Gospodine predsedniče, rekli ste u više navrata da nećete da idete u Brisel, te dok se ne povuku ROSU, tek dok se ne formira ZSO, te dok se ne povuku gradonačelnici, na kraju postavili ste poslednji ultimatum, da nećete da idete u Brisel dok Kurti ne oslobodi nevino zatočene Srbe. Nije prošlo dugo vremena, prekršili ste, po ko zna koji put, datu reč i otišli ste, odnosno idete u Brisel.

Da li vaša reč vredi išta ili ne vredi ništa, što bi naš narod rekao, ni pušljiva boba? Da li vredi vaša reč išta ili slušate ono što vam kaže Gabrijel Eskobar? Vučić mora da ide u Brisel, gospodo, to je rekao Gabrijel Eskobar. Isto tako, Lajčak je rekao da Vučić treba i mora da ide u Brisel. Ukoliko ne bude išao, biće konsekvence. Ja vas pitam još jednom, ko vodi politiku u Srbiji? Da li vodimo samostalnu politiku ili je ta politika pod patronatom Evropske unije i SAD?

Drugo obaveštenje tražim od ministra pravde. kako je moguće da Predragu Koluviji, prvooptuženom u predmetu „Jovanjica“, vlasniku najveće plantaže droge u Evropi, bude ukinut kućni pritvor i skinuta nanogica samo dan nakon svedočenja pred Specijalnim sudom inspektora Dušana Mitića? Poznato vam je da je inspektor Mitić svedočio o vezama prvooptuženog Koluvije i ministra policije Bratislava Gašića, koji je u vreme otkrivanja plantaže sa 65.000 biljaka skanka bio, po rečima svedoka inspektora Mitića, u bliskom kontaktu sa Koluvijom.

Pitam vas, gospođo ministre, hoće li biti naloženo veštačenje telefona Bratislava Gašića, kako bi se utvrdila tačna priroda njegovog odnosa sa prvooptuženim Koluvijom i postojanje njegove eventualne krivične odgovornosti? Da li će se i ovaj slučaj zataškati samo zato što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio ranije da nije to tako strašno imati tonu marihuane, da je to kokain, pa onda bi imalo smisla da bude duže u pritvoru.

Još postavljam dva pitanja vezano za opštinu Bečej. Prvo objašnjenje tražim od ministra finansija. Aprila 2021. godine ministar finansija Siniša Mali javno je rekao da će opština Bečej dobiti sredstva od oko 20 miliona evra za 50 kilometara kanalizacije i prečistač otpadnih voda i da će se ugovor potpisati u avgustu iste te godine. Do dan-danas ovo nije realizovano. Apelujem na Ministarstvo i ministra da realizuju obećanje onako kako su to uradili.

Drugo, tražim obaveštenje od ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u kojoj je fazi projekat brze saobraćajnice Bački Breg – Nakovo, kad se planira početak i završetak radova, jer će to pomoći opštini Bečej u privlačenju novih investicija? Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 30.05.2023.

Uvaženi predsedniče, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, postaviću prvo nekoliko pitanja predsedniku države.

Da li su srpske službe bezbednosti imale informaciju da će se u petak 26. maja dogoditi ovaj prodor Kurtijeve specijalne policije i Kurtijevog režima na sever Kosova? Ako su imale tu informaciju, zašto je predsednik države povukao ljude sa severa Kosova toga dana na svojoj kontramiting i tako faktički omogućio da Kurti i fizički uđe u zgrade skupštine opština, da maltretira stanovništvo, da predstavlja opasnost po živote Srba, da skine srpsku zastavu i okači šiptarsku, što se nije desilo ni posle NATO agresije 1999. godine?

Ako ste, predsedniče, znali šta se smera i ipak ste povukli ljude, da li je to možda u dogovoru sa Kurtijem u vezi implementacije francusko-nemačkog sporazuma i mape puta? Da li ste podstakli Srbe da izađu iz kosovske policije i da ne izađu na lokalne izbore na kojima bi sigurno pobedili i na taj način potpuno predate sever Kosova i Metohije Kurtijevom režimu ili ste taj potez učinili zato što vam je politika prema Kosovu i Metohiju potpuna nesposobna i nepromišljena?

Ukoliko srpske službe bezbednosti nisu imale tu informaciju da će se to desiti 26. maja, a što su morale da imaju, jer to im je posao, da li će Vlada smeniti aktuelnog direktora Bezbednosno-informativne agencije?

Poslednje pitanje za predsednika – kada ćete u dogovoru sa predsednikom Skupštine sazvati i zakazati obećanu Skupštinu o francusko-nemačkom sporazumu, o implementaciji mape puta i u aktuelnim događanjima na Kosovu i Metohiji na kojoj ćete kao predsednik države i prisustvovati? Bilo bi dobro što pre, ukoliko sutra.

Sledeće pitanje upućujem ministru energetike i rudarstva. Iako su nešto pre više od mesec dana svi predstavnici vlasti pominjali da nema privatizacije „Elektroprivrede Srbije“, da li je tačno da je prošli četvrtak na sednici i Nadzornog odbora „Elektroprivrede Srbije“ donesena odluka da se 11 srpskih hidroelektrana prenosi u zajedničku firmu „MVM grup“ iz Mađarske, da su upravljačka prava predata toj kompaniji „MVM grup“ iako nemaju gotovo nikakvog iskustva u toj oblasti, da je statut promenjen upravo zbog privatizacije „Elektroprivrede Srbije“ kako bi o tome mogao da odluči samo jedan glas i to glas ministra rudarstva i energetike? Hvala.