Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Nenad Tomašević

Nenad Tomašević

Pokret obnove Kraljevine Srbije

Govori

Hvala.

Uvaženi predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, u ime srpske koalicije NADA, koju čini POKS i Novi DSS, obaveštavam ovu Skupštinu da mi nećemo podržati izbor Ane Brnabić za predsednika srpskog parlamenta. Navešću i nekoliko razloga.

Prvo, za vreme mandata njene Vlade situacija na KiM dovedena je do usijanja. Znači, na ivici smo rata, naša narod je proganjan, naš narod se teroriše, otimaju nam južnu srpsku pokrajinu, zapadni mentori sa kojima vi, gospodo, sarađujete, a optužujete nas.

Dalje, za vreme mandata gospođe Brnabić imamo apsolutno urušavanje institucija, pravne države, slobode građana, slobode medija. Imamo jednu tzv. novu normalnost, pad morala, a koja je oličena u ličnom učestvovanju Aleksandra Vučića u tome.

Dalje, za vreme mandata gospođe Brnabić imamo eskalaciju korupcije do neslućenih razmera. Takođe, za vreme mandata gospođe Brnabić imamo pad standarda. Pričali ste ovde o povećanju plate. U pravu ste, plate su dosta veće, ali nije suština u povećanju plata. Suština je u tome koliko vi za taj novac možete da kupite. Danas za platu koju dobijete možete mnogo manje da kupite nego pre dve godine, a da ne govorim pre 10 godina.

Iako sam u prošlom mandatu s vama, gospođo Brnabić, imao nekoliko korektnih polemika, mislim da je bilo oko naoružanja itd, ne mogu da budem ličan u tome, moramo da gledamo širu sliku, vaša izjava i izjava vaših stranačkih kolega da ćete se zalagati za dijalog i da ćete se zalagati za toleranciju, mislim da ne stoji, imajući u vidu vaše ponašanje u prethodnom sazivu kao predsednika Vlade Srbije, nažalost, gde ste poslanike nazivali raznim pogrdnim imenima, što se može nazvati jednim uličarskim rečnikom, što svakako nije primereno predsedniku jedne Vlade, ni predsedniku parlamenta.

Takođe, što se tiče dijaloga, mogli smo da vidimo juče kordon policije, tridesetak policajaca ovde, u više navrata ste izvodili, a samo zato da biste tobož odbranili ne znam koga, sebe valjda, od dvojice poslanika koji su samo zahtevali svoje pravo da mogu da se jave po Poslovniku i da mogu da se jave po replici. To se tako ne radi. Znači, prelili ste apsolutno onu podelu u društvu koja postoji i direktno sa tim kordonom ovde u Skupštini.

Ono što ste takođe počeli u ovom sazivu, mnogo više nego u prošlom sazivu i što mi jako smeta, a to je da ste nas nazivali, i to u više navrata, i to ne samo iz SNS, što je bio slučaj u prošlom sazivu, nego i od strane ovoga puta i vaših koalicionih partnera, ovih monarhista iz PUPS-a, da smo nacisti, da smo fašisti i da smo ustaše. Mene to duboko vređa. U mojoj porodici, u porodici naše poslaničke grupe, niko nije bio ustaša i niko nije bio nacista, a bogami u vašim redovima, ako se bolje zagledate, mogli bi da ih pronađete vrlo lako.

Dalje, ono što me takođe posebno vređa, a to je da nas nazivate izdajnicima. Juče je uvaženi profesor Atlagić, dobacujući sa mesta, što ne odgovara ni njegovim godinama, ni njegovom obrazovanju, kada sam rekao da ima dvojno državljanstvo, srpsko i hrvatsko, i da prima hrvatsku penziju, rekao mi je u više navrata: „Izdajniče“. Ja nisam sporio njegovo pravo na dvojno državljanstvo i na penziju, on apsolutno čovek ima na to pravo i svi imaju pravo na to. Zbog čega sam ja izdajnik, što sam rekao istinu? Zato što sam pet godina branio Srbiju u rovu, za razliku od dotičnog gospodina, koji je sedeo u fotelji ministra Republike Srpske Krajine u isto vreme, a bio je u godinama u kojima je mogao da drži pušku. To me izuzetno vređa.

Što se tiče genocida u Srebrenici, molim vas da nam to ne spočitavate. Evo, ja ću ovde javno da kažem, što se nas tiče, genocid u Srebrenici se nikada nije desio. U Srebrenici se desio zločin prouzrokovan zločinom protiv srpskog naroda u okruženju. Naravno, to nije nikakvo opravdanje, ali je to istina.

Ali ću vas, gospodo, podsetiti da je u Srebrenicu išao vaš predsednik da klanja, Aleksandar Vučić je išao u Srebrenicu da klanja i bio u Srebrenici, primio onaj cvet ili orden, šta li je već, od „Majki Srebrenice“ i onda se sa Izetbegovićem Bakirom dogovorio da ga tobož linčuju, da ga ne bi u Srbiji linčovali zato što je tamo išao na poklonjenje. Što se tiče Srebrenice, molim vas da nama ne spočitavate to, jer to nas duboko vređa, naročito mi koji smo proveli dugo godina na ratištu, a ovde u našoj poslaničkoj grupi većina ljudi je bila na ratištu.

Na kraju, to da smo Kurtijevi izdajnici i da smo ljubitelji Kurtija, da vam kažem, Kurtijev ministar Goran Rakić sedi u ovoj poslaničkoj klupi, Kurtijev ministar koji je položio prema ustavu lažne države Kosovo, a biran od strane Srpske liste, odnosno SNS registrovane na Kosovu i Metohiji, po zakonima republike Kosovo. Nemojte više da obmanjujete javnost da nije polagao zakletvu. Jeste, polagao je zakletvu.

Dalje, zašto smo mi izdajnici? Pa jesmo li mi ti koji smo potpisali Vašingtonski sporazum, Francuski sporazum, Ohridski sporazum, jesmo li mi ti koji smo predali sva javna preduzeća i sve ono čime je država raspolagala na Kosovu i Metohiji?

Nisu nas Kurtijevi autobusi dovozili na kontramiting, kada ste povukli sve vojno sposobno stanovništvo sa severa Kosova i Metohije, da Kurti može da okupira srpske institucije, nego vas, gospodo, da vas podsetim. Nismo mi nagovorili policajce srpske da daju otkaz i da dođu šiptarski i da ih proteraju apsolutno.

Tako da, da ne dužim više, ovo su samo neki od razloga zbog kojih mi nećemo podržati izbor Ane Brnabić za predsednika parlamenta. Hvala.
Hvala.

Uvaženi predsedavajući, profesore Radenoviću, prekršen je član 107. Poslovnika.
Član 106. Kad je bilo? Gospodin Đuka prati to.

Član 106. Znači, dok god je predsednik naše poslaničke grupe gospodin Miloš Jovanović pričao vi ste dozvolili da sa leve strane ovde meni pripadnice SNS dobacuju, upućuju uvredljive i kojekakve, čudite se jel da, izraze. Do te mere da ste, znači, dali, po Poslovniku, mogućnost da gospođa Nataša Jovanović replicira, odnosno da iznese jednu salvu uvreda, neistina i laži u svom radikalskom maniru, kako je ona, jel tako, navikla.

Na kraju, šlag na tortu, gospodin Bakarec proziva nekoga za francusko državljanstvo, čovek koji ima rezervnu domovinu, a to je Hrvatska. Ne smeta vam, recimo, što profesor Atlagić ima hrvatsko državljanstvo i prima hrvatsku penziju. Ne smeta vam što Aca Šapić ima italijansko državljanstvo. Ne smeta vam što ministarka Đedović ima američko državljanstvo, ne smeta vam što kum vašeg predsednika države i stranke ima francusko državljanstvo, Nikola Petrović. Ništa vam to ne smeta. Meni, takođe, to ne smeta, jer to je po zakonu, ali nemojte da vam onda samo smeta kada je u pitanju Miloš Jovanović.

Hvala lepo.
Hvala lepo.

Uvaženi predsedniče, povredili ste član 107. Poslovnika Narodne skupštine – dostojanstvo Narodne skupštine.
Član 106.

Gospodine predsedniče, kao predsednik Narodne skupštine, a uz to i kao vrlo obrazovan čovek, doktor tehničkih nauka, što vas sve dodatno obavezuje, mislim da treba korektno da se obraćate svojim kolegama. Ne možete gospodine Jovanovića da zovete Ćuta Jovanović.
To je njegovo pravo, ali nemate vi pravo da ga zovete Ćuta. Ili ga zovete Aleksandar Jovanović ili gospodin Jovanović ili poslanik.
Znači, stvar je…

(Isključen mikrofon.)
Hvala. Jezik kosti nema, ali kosti lomi. Stara izreka koja govori o težini izgovorene, napisane reči. Kleveta i uvreda do 2012. godine, bile su predviđene kao krivična dela.

Međutim, kleveta je izbačena iz krivičnog zakonodavstva. Oštećenima je ostalo samo pravo da pravdu potraže u parnici, i to u vidu naknade štete. Međutim, kada je reč o odštetama, koje se dosuđuju u parnicama ona u našoj zemlji nisu velike, što otvara prostor za one koji to lako mogu da plate da nastavljaju sa klevetama, pogotovo ako od laži dobro zarađuju.

To posebno važi za medije koji plasiraju tzv. žutu štampu i koji zarad većih tiraža od neistinitih i lažnih informacija najviše zarađuju.

Sve bi se ovo sprečilo, ili u mnogome ograničilo da kleveta nije dekriminalizovana, jer je okrivljeni morao dokazati da ono što je napisao ili izgovorena istina, a ne laž, u suprotnom, rizikovao je zatvorsku kaznu.

Predloženi amandman preventivno deluje na javne medije i pokušava da uvede veći stepen profesionalnosti i etičnosti u obavljanju novinarske profesije, jer se kritika izuzetno široko tumači i često je paravan za laži i neistine.

Mora se uvesti amandman kojim bi se inkriminisala kleveta, jer su se ovako posledice klevete svele samo na naknadu štete u parnici, što je nedovoljna zaštita časti i ugleda. Pošto bogati i oni koji mogu da plate, u koje svakako svrstavamo velike novinarske kuće, mogu da klevetaju bez straha od krivične sankcije, što se u desetogodišnjoj praksi pokazalo kao pravilo, složićete se.

Zato najveći deo Evrope to nije prihvatio. U većini savremenih država Evrope, kao što su Nemačka, Austrija i Francuska kleveta i uvreda su krivična dela za koja su predviđene zatvorske kazne.

Sloboda govora treba da postoji, ali ne po svaku cenu. Ona mora biti ograničena tuđim pravima, odnosno, ona ne sme podrazumevati iznošenje laži i neistina o nekome.

Preciznije kritike u Zakonu o javnom informisanju u medijima je prvi korak unošenju morala i pristojnosti u javni život koji nam je kao državi i društvu preko potreban. Hvala vam.
Pitanje za Aleksandra Vučića.

Kako je moguće da ni posle pet godina tužilaštvo Srbije nije napravilo nikakav pomak u istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića? Kako je moguće da je ovaj slučaj još uvek u fazi pred istražnog postupka nakon pola decenija od ovog zločina? Ako tužilaštvo ne zna ništa o ubistvu Olivera Ivanovića ni ko su nalogodavci, ni ko su ubice, odakle Aleksadar Vučić zna ko sasvim sigurno nije ubica, što je javno rekao 2019. godine.

Aleksandre Vučiću, kojim to podacima raspolažete, a kojim tužilaštvo ne raspolaže i da li znate da je krivično delo ukoliko uskraćujete podatke koji bi mogli da dovedu do rasvetljenja ubistva. Da li je Oliver Ivanović bio velika prepreka za postizanje implementaciju francusko-nemačkog i ohridskog sporazuma, odnosno predaju KiM u kandže Kurtijeve tzv. lažne države Kosovo.

Oliver Ivanović je bio među retkim Srbima koji je razmišljao svojom glavom, koji je imao autoritet kojega niste mogli da ucenjujete, obmanjujete, kojega niste mogli da kontrolišete, kao što već 11 godina to radite sa našim narodom na KiM i kao takav Oliver Ivanović je predstavljao veliku opasnost za suprotstavljanje potezima koje ste vukli prethodne četiri godine na predaje KiM u kandže Kurtijevske kvazi države. Da li zbog toga istraga o ubistvu Olivera Ivanovića tapka u mestu?

Sledeće pitanje takođe upućeno Aleksandru Vučiću.

Dokle će Grb sa petokrakom da stoji na glavnom ulazu u zgradu predsedništva Srbije u kojoj boravite i svaki dan odlazite na posao, tako je gospodine Atlagiću, samo se vi snebivajte.

Znate li da je ovu zgradu sazidao njegovo kraljevsko veličanstvo kralj Aleksandar I Karađorđević od 1911. do 1922. godine, jedno vreme je boravio u tom znanju, a kasnije ostavio kao zadužbinu Muzeju kulture?

Znate li da je cela zgrada sačuvala izvorni oblik, kao kada je sazidana u vreme kraljevine osim Grba sa dvoglavim orlom i četiri ocila koji je zamenjen komunističkim Grbom sa petokrakom iz kojeg je izbačen krst? Kako vam ne smeta da svaki dan dok ulazite u zgradu gledate u taj Grb iznad ulaznih vrata, koji nije Grb naše države?

Zašto ne ispravite to skrnavljenje srpskih obeležja koje je učinjeno posle Drugog svetskog rata? Važi li za vas zakon o izgledu i upotrebi Grba, zastave i himne ili ste odlučili da umesto krsta treba da stoji petokraka?

Sledeće pitanje za Aleksandra Vučića. Za 15 godina postojanja SNS i 11 godina vaše vlasti i predsednikovanja zadužili ste Srbiju za novih 25 milijardi evra, a evo i ovim budžetom ćete za još devet milijardi, ugasili ste srpsku državu na KiM, 1.000 hektara obradive zemlje ste prodali strancima najviše Arapima u PKB-u i po Vojvodini.

Kako to da je u Srbiji mogla biti izgrađena najveća fabrika droge u celoj Evropi, a kriminalni klanovi Veljka Belivuka i drugi uživali su i nažalost uživaju zaštitu vas i vaših funkcionera?

Znate li da građani žive teže i lošije nego pre 11 godina, a medijski prostor zauzimaju kriminalci i prostitutke, dok Željko Mitrović gradi vilu od 6.000 kvadrata na Dedinju? Znate li da ste gostovali čak 230 puta za samo 300 dana ove godine na televizijama, sve navedeno ste pre neki dan proslavili kao najveće uspehe i dostignuća? Interesuje me kada ćete shvatiti da je vreme da se povučete? Znate li da ste najgori predsednik u istoriji Srbije i da ćete potome jedino ostati upamćeni? I na kraju Aleksandru Vučiću zašto dosada nikada niste odgovorili ni na jedno moje poslaničko pitanje, a bilo ih je dosta, svi ostali ministri, direktori, državni službenici odgovorili su pre ili kasnije, ali vi nikada? Hvala.
Hvala, uvaženi predsedniče.

Dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi članovi Vlade, poštovani građani Srbije, nadam se da više nećemo slušati o Đilasu, gospodine predsedniče, da malo pričamo i o temi.

(Nataša Jovanović: Ti nisi bio juče.)

Vi ste portparol gospodina predsednika i kršite Poslovnik tako što mi se direktno obraćate.

Predsedniče, da, žao mi je što niste videli kršenje Poslovnika, ali s obzirom da se radi o dami, nema veze. U redu je.

Ukupno vreme koje imamo na raspolaganju za raspravu nije dovoljno ni za diskusiju o budžetu, a kamoli za svih 60 tačaka koje ste objedinili u jednu da građani ne bi čuli šta sve radite. Objedinjavanje 59 tačaka sa budžetom i trajanje sednice do posle pola noći, iako je Skupština mogla biti zakazana i pre tri nedelja je isključivo rad iza leđa građana Srbije svojstven vašoj dosadašnjoj politici, bahatost i šibicarenje do samog kraja.

Unapred se izvinjavam građanima ako budem previše brzo i kratko navodio određene teze, jer je nemoguće za ovo kratko vreme izneti sve ono što je važno.

Srpska koalicija NADA, koju čine POKS i Novi DSS, je svakodnevno u proteklim mesecima ukazivala na štetne i protivzakonite odluke koje je režim donosio. Međutim, dok se ne uvede red na medijskoj sceni Srbije, odnosno oslobode mediji, pre svega RTS, tako da svi imaju jednaka prava i šanse da kažu narodu ono za šta se zalažu i šta rade, dok se ne bude čuo glas opozicije na svim medijima i dok se ne ukinu nemoralni rijalitiji kojima se promovišu agresija i nasilje, neće biti značajnijeg napretka u našem društvu.

Kada je reč o privredi, zahtevali smo više puta da se ukinu subvencije stranim investitorima koje iznose na desetine hiljada evra po radnom mestu i da se ova sredstva daju domaćim preduzetnicima i privrednicima koji bi i te kako bolje od stranaca znali da ih upotrebe i od čega bi imali koristi i država Srbija i svi građani Srbije.

Takođe, neophodno je povećati i subvencije poljoprivrednicima. Kako je uopšte moguće da Srbija, kao poljoprivredna zemlja sa ogromnim potencijalima u proizvodnji hrane dospeo u poziciju da uvozi sve i svašta od prehrambenih proizvoda? Odgovor je prilično jednostavan. Pogrešna ekonomska politika ove vlasti koja je uništila i nastavlja da uništava sve važne resurse, strateški važne za ovu zemlju.

Nije li čudo da dok se vi hvalite postignutim rezultatima istovremeno bune primarni proizvođači voća, mleka i mesa zbog niske otkupne cene svojih proizvoda i finalni kupci čija kupovna moć je sve manja, a potrošačka korpa sve praznija i siromašnija.

Gospodo vlastodršci, hrana je u Srbiji postala nažalost luksuz za dobar deo građana. građani plaćaju najviše cene hrane u regionu, već i u Evropi.

Gas će, osim ovih 10%, poskupeti još 20%, navodno zbog Bugarske. Gde su sada vaši evropski prijatelji da to spreče?

Struja je već poskupela dva puta i još će najmanje toliko do leta. Vređate građane Srbije govoreći zbog toga da je zbog toga što imamo najjeftiniju struju u Evropi, a ne zbog Grčića, Nikole Petrovića i drugih. Ako je i među najjeftinijima, pa takve su nam i plate, među najmanjima.

Jedino nam je inflacija među najvećima, kao i gorivo koje je jedno od najskupljih u Evropi. Umesto što povećavate akcize i time uvećavate inflaciju i sve cene, bolje da naplatite poreze od velikih kompanija i tajkuna bliskih SNS, koji državi duguju milijarde.

Vučić voli često da nas poredi sa najrazvijenijim zemljama. Ako želimo realno visoke plate i standard, moramo imati privredu koja to može da prati, jer bez toga nema ekonomskog rasta, a zato je potrebno i znanje, a ne samo stranačka knjižica i lažne diplome.

Potrebno je da se suzbije korupcija, da zakoni važe jednako za sve. Moramo imati državnu administraciju koja ne otežava privredi da se razvija i da radi. Moramo da uredimo državu koja će zaista zakone da primenjuje u praksi, a ne samo da ih usvajaju u Skupštini po hitnom postupku na način kako vi to inače radite.

Vladavina prava, odnosno pravna država mora biti imperativ svake vlasti. Kada ugrozite prehrambenu i energetsku bezbednost jedne države, ugrozili ste i perspektivu za njen ostanak.

Građani koji treba da brinu o tome kako će preživeti, oni i njihove porodice neće biti u mogućnosti da se bave pitanjima koje ova vlast rešava u svoju korist i korist koje-kakvih belosvetskih korporacija i država spremnih da otimaju delove naše teritorije, koji eksploatišu naša rudna bogatstva, naše prirodne resurse, zagađuju naš životni prostor i eksploatišu naše građane kao jeftinu i obespravljenu radnu snagu.

Građanin na rubu egzistencije neće imati vremena da se bavi pitanjem Kosova i Metohije ili pitanjima zaštite životne sredine i drugim bitnim temama, već će isključivo svu svoju energiju i pažnju usmeriti na to kako da sastavi kraj s krajem. Vi to dobro znate i računate na to.

Zalažemo se i za to da se ponište svi sporazumi u vezi sa Kosovom i Metohijom koji su potpisani u periodu prethodnih deset godina. Neophodno je uvesti i moratorijum na pregovore o Kosovu i Metohiji sve do izmeštanja pregovora u Savet bezbednosti UN, gde treba tražiti da o bezbednosti Srba brinu trupe UN, a ne KFOR-a koji se dokazao u pristrasnosti albanskoj strani, ne NATO, kako je to Marko Đurić potvrdio u svojoj izjavi u kojoj kaže, moram da citiram: „Želimo da NATO preuzme nadležnost na severu Kosova. Jedini put koji vidimo napred, iako će vam možda zvučati čudno što to čujete od ambasadora Srbije, jeste da tražimo od NATO-a da preuzme nadležnost na severu Kosova“, reče Marko Đurić. Nije rekao KFOR-a, nego NATO-a. Iz ove izjave možemo da zaključimo da Vučić uvodi Srbiju u NATO na mala vrata.

Vučić za SNN kaže, citiram predsednika: „Uvek smo slušali naše zapadne partnere. Mi smo želeli sve da prihvatimo, a Priština ništa. Treba da znate da smo pre godinu dana imali 14.000 ljudi na administrativnoj liniji, a danas ih ima 4.400“, rekao je predsednik Srbije na SNN, u razgovoru sa Kristijan Amanpur.

Da vas podsetim, za one koji ne znaju i koji su možda malo mlađi, Kristijan Amanpur je američka novinarka koja je karijeru izgradila na izveštavanju sa ratišta iz BiH, gde je pristrasno i bez dokaza optuživala Srbe za sve i svašta.

Nažalost svih nas, većina glasača SNS zbog medijskog mraka koji vlada Srbijom nikada neće saznati da se njihov predsednik na SNN nije usudio da pred Kristijan Amanpur, da se složi sa Novakom Đokovićem i kaže da je Kosovo Srbija, a Kosovo jeste Srbija. Hvala lepo.
Gospođo Raguš, očekivao sam više od vas.

Ne znam šta ste vi to sve izneli, apsolutno se nisam našao pronađen u tome što ste vi pričali. Pričali ste o nekom vremenu kad moja stranka i ja nismo imali apsolutno u vlasti, tako da ste potpuno promašili, što znači da sve ovo što sam ja pričao, potpuno sam bio u pravu, ali se na to niste osvrnuli.

Ministre Mali, moram da vam kažem, sve što ste rekli, molim vas, gledajte me, imate ružan običaj da gledate dole ili negde sa strane a ne u govornika koji vam se obraća, ja sam vas pažljivo gledao u oči dok ste pričali sa mnom. Ako imate problem da gledate ljude u oči, to je neka druga stvar, to je stvar kućnog vaspitanja pre svega.

Znači, ja nemam dovoljno vremena da pohvalim neke stvari koje ste uradili. Nije tačno da ste uradili sve loše. Primera radi, ulaganje u odbrambenu sposobnost zemlje, ima tu dosta stvari koje su dobre.

Ima mnogo više koje su loše, ali moje je da iskažem ove stvari jer imam malo vremena, one koje su loše, a vi ne treba da se ljutite zbog toga.

Ovo što ste vi pričali meni, tobož neki odgovor, to je čista demagogija. Građane ne zanimaju vaše brojke, dži-di-pi, ge-de-pe i sve ostalo, oni to ne razumeju. Njih zanima koliko para imaju u novčaniku, da li će imati platu ili penziju do 10. u mesecu, do 15. ili do 20, koliko para mogu da potroše za ono što dobiju. Nekad je plata od 300 evra možda bolja od 800, jer je na plati od 300 evra dizel bio 80 dinara, mleko 45 dinara, struja pet dinara, a na plati od 800 evra struja je 15 dinara, dizel je 220 dinara a mleko je 200 dinara. O tome se radi.

Vučić je obećao za 2027. godinu plate od 1.350 evra. U redu, pustite priču o platama, dajte da pričamo o standardu, šta građani Srbije mogu za te plate da kupe, da li mogu da prežive ceo mesec. O tome se radi, ljudi. Nemojte stalno pričati - plate, plate, mi smo ovo, mi smo ono.

Na kraju krajeva, za 25 milijardi evra kojima ste zadužili naše praunuke, malo ste uradili, trebali ste još duplo više. Hvala lepo.
Naravno, ministre, karikirate celu priču. Rekao sam da ne pričate o brojkama vezano za BDP i ostalo, nisam mislio o brojkama kao matematičkom izrazu. Znači, pokušavate da budete malo vickasti, ali vam nešto ne ide. Kao i za ono – da li da me gledate i da li sam zahtevao vašu pažnju. Ne, samo određujemo pristojnost. Sa nekim sa kim pričate valjda je normalno da ga i gledate. To je najnormalnija stvar.

Ne znam šta je predsedniku Skupštine to toliko bilo smešno, on se ubio od smeha, ali dobro. Neko ima nekakav smisao za humor.

Što se tiče plata, rekli ste da pustim plate, da nisu važne plate. Važne su plate. Isto tako sam rekao, na kraju, da je važnije od toga kolike su plate šta za te plate možete da kupite, ali vi očigledno ne kupujete za svoje plate, pa vam nisu važne.

Građani Srbije kupuju za svoje plate, morate da shvatite to.

Naprosto, pitali su vas pošto je pavlaka, još niste odgovorili. Bar to nije problem da na Guglu nađete.

Profesore Atlagiću, nije kulturno kao profesor da dobacujete, znate. To je stvar obrazovanja.

S druge strane, ministre Mali, to što ste pokušavali da kažete da nisam sposoban da prezentujem i da iskažem građanima ono što mislim, pa možda ste u pravu. Nisam obrazovan kao vi, ali ne treba zato da potcenjujete nikoga.

Gospođo Raguš, možda vi Vučića doživljavate kao neko vrhovno božanstvo, u koga niko ne sme ništa da dira, ništa da kaže, kod mene to nije slučaj. Tako da, sami ste sebi skočili, faktički, u stomak…
Evo, imam još 20 sekundi, ako dozvolite.

Time što ste rekli, faktički, da Vučić nije smeo da kaže – Kosovo je Srbija u intervjuu Kristijan Amampur. Šta je tu sporno? To sam i ja isto tako rekao, kao što ste i vi.
Uvaženi predsedniče Skupštine, potpredsedniče Mihailoviću, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, u ime Srpske koalicije NADA, koju čine POKS i Novi DSS, tražim obaveštenje od predsednika države.

Kakvu poruku šaljete Srbima sa Kosova i Metohije koje na protestima tuče policija KFOR-a, odnosno NATO pakta, a u isto vreme imate vojne vežbe sa tim istim snagama NATO pakta, dok Kurti pomahnitali teroriše naše Srbe na Kosovu, a taj isti NATO pakt ne čini ništa da to spreči, a može na jedan poziv telefona?

Udaljenost na kojoj sadejstvuje naša vojska i NATO snage u odnosu na lokaciju na kojoj NATO tuče Srbe je manja od 30 kilometara. Da li znate to, predsedniče? I da vas pitam, predsedniče, ko vodi spoljnu i unutrašnju politiku Srbije? Da li je to Vlada Srbije ili je to američka vlada ili je to Evropska unija? Pojasniću. Gospodine predsedniče, rekli ste u više navrata da nećete da idete u Brisel, te dok se ne povuku ROSU, tek dok se ne formira ZSO, te dok se ne povuku gradonačelnici, na kraju postavili ste poslednji ultimatum, da nećete da idete u Brisel dok Kurti ne oslobodi nevino zatočene Srbe. Nije prošlo dugo vremena, prekršili ste, po ko zna koji put, datu reč i otišli ste, odnosno idete u Brisel.

Da li vaša reč vredi išta ili ne vredi ništa, što bi naš narod rekao, ni pušljiva boba? Da li vredi vaša reč išta ili slušate ono što vam kaže Gabrijel Eskobar? Vučić mora da ide u Brisel, gospodo, to je rekao Gabrijel Eskobar. Isto tako, Lajčak je rekao da Vučić treba i mora da ide u Brisel. Ukoliko ne bude išao, biće konsekvence. Ja vas pitam još jednom, ko vodi politiku u Srbiji? Da li vodimo samostalnu politiku ili je ta politika pod patronatom Evropske unije i SAD?

Drugo obaveštenje tražim od ministra pravde. kako je moguće da Predragu Koluviji, prvooptuženom u predmetu „Jovanjica“, vlasniku najveće plantaže droge u Evropi, bude ukinut kućni pritvor i skinuta nanogica samo dan nakon svedočenja pred Specijalnim sudom inspektora Dušana Mitića? Poznato vam je da je inspektor Mitić svedočio o vezama prvooptuženog Koluvije i ministra policije Bratislava Gašića, koji je u vreme otkrivanja plantaže sa 65.000 biljaka skanka bio, po rečima svedoka inspektora Mitića, u bliskom kontaktu sa Koluvijom.

Pitam vas, gospođo ministre, hoće li biti naloženo veštačenje telefona Bratislava Gašića, kako bi se utvrdila tačna priroda njegovog odnosa sa prvooptuženim Koluvijom i postojanje njegove eventualne krivične odgovornosti? Da li će se i ovaj slučaj zataškati samo zato što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio ranije da nije to tako strašno imati tonu marihuane, da je to kokain, pa onda bi imalo smisla da bude duže u pritvoru.

Još postavljam dva pitanja vezano za opštinu Bečej. Prvo objašnjenje tražim od ministra finansija. Aprila 2021. godine ministar finansija Siniša Mali javno je rekao da će opština Bečej dobiti sredstva od oko 20 miliona evra za 50 kilometara kanalizacije i prečistač otpadnih voda i da će se ugovor potpisati u avgustu iste te godine. Do dan-danas ovo nije realizovano. Apelujem na Ministarstvo i ministra da realizuju obećanje onako kako su to uradili.

Drugo, tražim obaveštenje od ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u kojoj je fazi projekat brze saobraćajnice Bački Breg – Nakovo, kad se planira početak i završetak radova, jer će to pomoći opštini Bečej u privlačenju novih investicija? Hvala.
Hvala.

Uvaženi predsedniče Skupštine, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, ispred Srpske koalicije NADA koju čine POKS i Novi DSS, kažem, glasaćemo za formiranje ovog anketnog odbora. On ima određene manjkavosti i određene ograničenosti u svom radu, jer nema potrebna izvršna ovlašćenja, ali svakako mislimo da će se, što se tiče odbora, doći do nekih državnih podataka koji se budu tražili, takođe do izjava pojedinaca itd. Ono što je možda najvažnije vezano za ovaj odbor jeste da će se raspravljati o određenim merama koje treba da budu preduzete i koje treba da budu donete kako se ovakve stvari ne bi više ponavljale.

Čuli smo svašta i ove nedelje i prošle i pretprošle ovde u ovoj Skupštini. Nekih reči me je duboko sramota, naravno, dosta njih.

Čuli smo i kritike na to da se pojedini poslanici ne pridržavaju dnevnog reda, a ja vam moram reći da je ovde dnevni red što se tiče anketnog odbora sve, i obrazovanje i policija i stanje na Kosovu i Metohiji i nasilje i mediji i politika i sve, jer sve je to učestvovalo u stvaranju i kreiranju određene atmosfere u ovom društvo.

Ono što smo isto ovde mogli čuti to je da aktuelna vlast proziva malo-malo nekog za lopova, proziva, lopove. Evo, ja vas pitam, gospodo 11 godina ste na vlasti, pa kako lopovi hodaju i što ih hapsite? Ako nemate dovoljno dokaza, nemojte ih prozivati da su lopovi. Nemojte se pozivati na to da je krivo Tužilaštvo ili sudovi, jer imali ste vremena 11 godina da ispravite onu nakaradnu reformu koja je bila 2009. ili 2010. godine, pa da te stvari dovedete u red.

Takođe, čuli smo ovde prozivke konkretno za gospodina Lazovića. Nisam njegov advokat, ali ne mogu da kažem da mi to nije zasmetalo, da je on student sa 43 godine. Bolje da je student sa 43 godine nego da je za tri dana završio fakultet, kao mnoge od vaših kolega.

Isto tako, mnoge od vaših kolega su završili fakultete, a da su preskočili srednje škole. O doktoratima nećemo naravno ni da pričamo, a neki su, Boga mi, polagali ispite u jedno vreme, a u isto to vreme bili na drugom mestu. Verovatno su se „telepromtovali“, ali eto.

Znači, kad već pričate o tome onda imajte malo obzira, nemojte da se sprdate sa kolegama koji nisu završili fakultet, jer naprosto danas imate formalno i neformalno obrazovanje. Ko god želi može i neformalno da se obrazuje.

(Vladimir Đukanović: Kao ti?)

Kao ja, da. I formalno i neformalno. Šta je problem? Neko može da postane advokat u 50, zašto da ne? Neko može i u 22.

Takođe, prozivate sve i svašta da rade za strane obaveštajne službe, pa vas ja molim da prekinete sa tom praksom ili konačno otkrijete koji su to ljudi koji rade za strane obaveštajne službe. Nemojte ljude koji izlaze na proteste da prozivate takođe da rade za strane obaveštajne službe. To nije lepo, naprosto. Kad već pričate o nečemu, da pričamo sa nekim utemeljenjem.

Ako neko sarađuje sa stranim obaveštajnim službama, pre svega, gospodo, to ste vi iz vlasti, po difoltu, jer vi ste ti koji na različitim nivoima sarađujete i sa stranim ambasadama i sa stranim obaveštajnim službama.

Evo, samo za sekund ja ću vam pročitati jedno današnje saopštenje američke ambasade u Srbiji, pa ga poslušajte : „Srbija je odlukom da bude deo vojne vežbe „Platinasti vuk 23“, u kojoj će učestvovati i članica NATO napravila izbor da bude deo zapada. To uključuje dalju integraciju sa evroatlantskim bezbednosnim strukturama".

Čestita, gospodo iz vlasti, na saradnji sa stranim obaveštajnim službama. Nemojte onda polaziti od toga da to i drugi rade ili imenujte te ljude.

Čuli smo ovde u ovom domu opet priče o građanskom ratu, o revolucijama. Čuli smo predsednik je opet pričao o svom ubistvu, o grobovima. Čuli smo uvrede bez presedana. Čuli smo svašta. U prethodnom izlaganju ja sam pre nekih 10 dana osudio izjavu gospodina Bakića kojom je izjavio da vas sa vlasti treba da ganjamo po ulicama. Mislim da sam to dva puta izjavio.

Isto tako, ovom prilikom osuđujem ovu lutku predsednika države koja je obešena i donesena na ovaj protest. Mislim da to nije samo ružno, da je to apsolutno nešto što ne smemo da dopustimo.

Takođe, osuđujem sve napade na poslanike, bez obzira iz kojih poslaničkih grupa dolazili.

Takođe, osuđujem sve govore mržnje, čak i one izrečene u emotivnom smislu. Osuđujem ko trpa bilo čiju decu u bilo kakve jame, naročito predsednikovu, ali i našu. Svi imamo decu. Sve to osuđujem i ograđujem se.

Vi ste to tražili i prošli put, da osudimo nešto, da nešto što bude dokazano kao laž da se ogradimo od toga. Evo, ja sam to uradio, a sada ću da vidim dalje u mom izlaganju da li ćete vi to u konkretnom slučaju da uradite.

Neću ja citirati anonimne stavove sa Tvitera ili stavove sa Tvitera koje ne imenujete, nego ću pričati o konkretnim stvarima.

Što se tiče klime u društvu, rekao sam i prošli put – predsednik države je generator većine agresije u društvu. Nažalost, to je tako.

(Marko Atlagić: Nije tako.)

Dobro, imate pravo na svoje mišljenje, naravno.

Svako od nas doprinosi opštoj klimi, neko dobroj, neko lošoj. Treba da počnemo i da krenemo od nas.

Predsednik najviše, on najviše inspiriše, a neke i instruiše i treba da vodi računa, naravno, o tome.

Pričali ste i pričate već koji put, i to mi prilično smeta, kako je opozicija ovde htela da linčuje predsednika države. Gospodo, što niste podneli krivične prijave? Znate li vi šta znači linč? Imate ovde pravnika, advokata. Što neki nisu od nas ovde u zatvoru ako je to bilo tako?

Ne, niko nije nikog hteo da linčuje, naprotiv, samo smo se želeli izboriti za ono što je naše pravo po Ustavu i zakonu, a to je Poslovnik i nekršenje Poslovnika.

Optužili ste Miloša Jovanovića da je skidao kravatu. Naravno da je skidao kad ste ga hvatali za tu istu kravatu i pokušavali malo da ga pridavite. Eto, zato je skidao kravatu, da vam objasnim, gospodo iz vladaju koalicije. Prekinite sa patetičnim izjavama da je neko pokušao da linčuje predsednika države u Skupštini Srbije, jer stvarno je sramota i smešno i za decu od dve godine.

Sad bih, ako mi dozvolite, kako je jedan vaš poslanik ovde i da vidim od vas da li ćete se ograditi od toga, izrekao pre nekoliko dana dokazane neistine i to u dva dana. Mahao je ovde slikom Miloša Jovanovića i moje malenkosti i rekao da je ta slika učinjena 7. maja u vreme dana žalosti.

Molim te kolega, samo mi dodaj tu sliku.

Znači, evo, kao što vidite ovde. Ova slika je učinjena 1. oktobra 2022. godine, što je bilo vrlo lako proverljivo, jer je dotični poslanik voajerisao po mom privatnom fejsbuk profilu, koji je javan i nije nikakva tajna. Znači, to se nije desilo tada, čista neistina.

Dalje, poslanik je pričao da držimo teško automatsko naoružanje, što apsolutno nije istina. Evo, vidite ovde se radi o „škorpionu 3“ koji koristi pištoljsku 9mm municiju i t je poluautomatsko naoružanje i ne možete da imate automatsko naoružanje na našim strelištima, osim strelišta koja pohađaju, gde idu državne službe. To je druga neistina.

Treća neistina u koju je ovaj poslanik izrekao je neistina da smo mi protiv razoružanja i protiv strogih kazni. Može se vratiti stenogram da se vidi šta sam izjavio vezano za razoružanje, da sam to podržao i da smo to podržali, a i sto tako založili se ne samo za strože kazne za držaoce nelegalnog naoružanja, nego i za strožu sudsku praksu.

Takođe, dotični gospodin je pričao o „Milošu Francuzu“, da li je tako, misleći na Miloša Jovanovića, rekavši da je 1999. godine pobegao iz Srbije, a istina je upravo suprotna, da je čovek 1999. godine kada je počelo bombardovanje seo uz autobus i došao u Srbiju i to sve može, naravno, da se proveri.

Kakve veze što Miloš Jovanović ima francusko državljanstvo? Ja vas pitam ovde, koliko vas ima hrvatsko državljanstvo? Koliko vas ima mađarsko državljanstvo? Koliko vas ima tursko državljanstvo? Koliko vas ima državljanstvo BiH? Koliko vas ima italijansko državljanstvo, državljanstvo SAD? Nije ni bitno koliko vas ima, jer to je po Ustavu ove države i po Ustavu tih država pravo i mogućnost, pa zašto onda samo prozivate Miloša Jovanovića? Molim vas, prozovite i vaše poslanike i one koje vrše izvršnu vlast da imaju dvojno državljanstvo, iako ja mislim da to nije nikakav problem.

Ono što je najgore iz ovog svega, molim te, daj mi ovu drugu sliku, a to je da je vaš dotični poslanik, nije problem što je on izrekao flagrantne neistine, nego što je na svom Fejsbuk profilu, pogledajte, ovo je njegov Fejsbuk profil, gde je stavio sliku doktora Kecmanovića, njegovog sina i sliku Miloša Jovanovića i mene i pogledajte šta je napisao, gde nas je poredio sa ubicama dece, odnosno rekao da smo mi inspiratori ubica dece i od jučerašnjeg dana, ova slika kruži po Internetu.

Piše - Miloš Jovanović, a za mene - doktor Kecmanović, Kostin otac. Znači, vaš poslanik, uopšte nije smešno, je nacrtao metu, ne meni i Milošu Jovanoviću, nije problem, nego Miloševim sinovima maloletnim, moja tri sina koja nisu maloletni i znaju da se čuvaju, i mojoj četvoro unučadi. Znači, taj isti poslanik je nacrtao metu našim porodicama na čelo da sutra kada mene neko sretne, mog sina, Miloševe maloletne, moje četvoro maloletne unučadi, da kažu - deda je doktor Kecmanović ili deda je inspirator ubice dece.

Da li ćete ovo sada što sam rekao, vi gospodo iz vladajuće koalicije, da osudite? Da kažete da to nije u redu, da je to izrečena jedna velika neistina? Evo, pošto sam ja osudio sve ono što ste tražili i ono možda što nisam rekao osuđujem.

(Narodni poslanik SNS: I Srđana Milivojevića.)

Naravno, i Srđana Milivojevića ako je rekao ono što ne treba. Pominjao sam jame ili one šahte. Mislim da to nije u redu - izjava. Što mislite da bi imao problem da o bilo kome pričam? Ja nemam. Ja sam slobodan čovek za razliku od vas. Vi morate da pričate ono što vam se kaže ili što vam se pošalje SMS-om. Ja ne moram. Pričam ono što mi je na umu.

Na kraju da kažem, pozovem sve kolege iz opozicije, kako vi volite da kažete - i prozapadne i ove srpske, patriotske, kako hoćete, da se okupimo samo oko jednog zahteva, oko jednog cilja, i na ovim protestima inače, a to je ostavka predsednika države, ostavka cele Vlade i raspisivanje vanrednih predsedničkih i parlamentarnih izbora. Samo to. Hvala lepo.

Whoops, looks like something went wrong.