Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Stefan Jovanović

Stefan Jovanović

Narodna stranka

Govori

Zahvaljujem, gospodine predsedniče.

Uvažene dame i gospodo narodni poslanici, poštovani ministri, evo, završava se i ovo zasedanje. Skoro jedan sat je ujutru i čini mi se da ovo zasedanje upravo opisuje kako je izgledao ovaj 13. saziv Narodne skupštine, a to je da su sednice zakazivane gotovo sve po vanrednom postupku, da su sednice zakazivane 24 sata pre održavanja, da su bile ovakve maratonske sednice, što je i dokaz vanrednosti situacije u kojoj se Srbija nalazi.

Žao mi je što tokom ovog zasedanja nije bilo malo više sluha za važne teme koje su bile, kao što je Kosovo i Metohija, žao mi je što niste ovako zakazivali da danonoćno razgovaramo o toj temi kao što je Kosovo i Metohija, kako da zaštitimo srpski narod na Kosovu i Metohiji, koji je ugrožen zbog ekstremističkog režima Aljbina Kurtija u Prištini, ali vi ste odlučili da ovu sednicu sa 60 tačaka dnevnog reda ovako sastavite, da se razgovara o budžetu, o setu medijskih zakona, ali da se ne razgovara o nekim mnogo važnim zakonima koji su bili na dnevnom redu. Po amandmanima se nije razgovaralo ni o Zakonu o udžbenicima, niti o srednjem i osnovnom obrazovanju, o zakonima koji su bili na dnevnom redu, za koje smatram da su vrlo važni.

Ono što građani treba da znaju jeste da budžet koji je predložen i ono što nas očekuje u 2024. godini, zbog čega kažem da je ovo vrlo vanredna situacija, s obzirom da evo zasedamo već nekoliko dana uzastopno do iza ponoći, jeste da nas u 2024. godini očekuju nova zaduženja - 9,3 milijarde evra je planirano zaduženje u 2024. godini.

Takođe, u narednoj godini nastaviće da rastu cene i građani će jedva sastavljati kraj sa krajem. Takođe, Srbija je tokom ove vlasti SNS izgubila finansijsku uverenost i ono što je važno i potrebno jeste da se finansijska suverenost zemlje povrati.

Takođe, tu je i ministarka prosvete, vezano za udžbenike, mislim da je jako važno da se udžbenici za osnovno i srednje obrazovanje sastavljaju, proizvode u Srbiji, da država ima kontrolu nad udžbenicima koji se u Srbiji proizvode.

Tako da ono što je važno, jeste da će građani 17. decembra imati priliku da se o svemu ovome izjasne, da se 17. decembra izjasnimo da je potrebno da imamo samostalnu Srbiju koja sama donosi svoje odluke, da imamo slobodnu Srbiju koja je demokratska u kojoj se poštuju demokratske vrednosti i da imamo snažnu Srbiju koja je ekonomski napreduje i razvija se.

Poštovani građani Srbije, hvala vam. Uvažene kolege, hvala i vama na saradnji u ovom sazivu i nadam se da će sledeći saziv i da će sledeći predsednik parlamenta mnogo više uvažavati ovaj dom i mnogo više uvažavati narodne poslanike zato što su oni koji predstavljaju građane Srbije. U ovom domu 250 ljudi predstavlja sve građane Srbije i nadam se da će naredni predsednik Skupštine uvažavati tu činjenicu. Hvala vam puno.
Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, za nekoliko sati u NJujorku u Savetu bezbednosti UN vodiće se rasprava o važnom pitanju o Kosovu i Metohiji. Ovih dana i u Evropskom parlamentu i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope se govorilo o Kosovu i Metohiji, ugroženosti srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije.

Među 60 tačaka dnevnog reda, koliko ima ova sednica ovog doma, nije se našlo mesto za razgovor upravo o Kosovu i Metohiji, pogotovo posle ovih nedavnih dešavanja u Banjskoj, gde je vrlo jasno da je srpski narod na prostoru Kosova i Metohije vrlo ugrožen. Ugrožen zbog ekstremističkog režima Aljbina Kurtija, koji ima za cilj da protera srpsko stanovništvo sa prostora Kosova i Metohije. Samo u poslednje dve godine vladavine Aljbina Kurtija 11% Srba odselilo se sa Kosova i Metohije.

Sprovodi se tiho etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije. Žao mi je što nije bilo sluha da se o tome ovde u ovom domu razgovara i da svi zajedno pokušamo da dođemo do jedinstva, jedinstva oko ovog važnog državnog i nacionalnog pitanja.

Ministre Mali, slušao sam vas pažljivo jutros kada ste obrazlagali Predlog zakona o budžetu. Ovo je predizborni budžet, ovo je jedan ne domaćinski budžet koji ste predložili. Ja se nadam da je ovo poslednji budžet koji vi predlažete kao ministar finansija, jer ste jedini ministar finansija u Evropi koji se hvali zaduživanjima. Vi ste jedini ministar finansija u Evropi koji zaduživanja predstavlja kao istorijski uspeh.

Jedina istorijska stvar vezana za vaše zaduživanje jeste da ste više zadužili od 2012. godine do danas zemlju i od Tita i od Miloševića i od Koštunice i Tadića zajedno, 35,2 milijarde evra je zadužena Srbija na današnji dan. To nisu podaci koje mi kažemo. To su podaci koji se nalaze ovde u budžetu, 35,2 milijarde evra je zadužena Republika Srbija.

U 2024. godini, kada govorimo o zaduženju, vi predviđate 9,3 milijarde evra mogućnost zaduženja Republike Srbije u narednoj godini. Skoro 10 milijardi. To piše u izveštaju Fiskalnog saveta, to piše u Predlogu zakona o budžetu, skoro 10 milijardi evra planirate dodatno da zadužite Srbiju i građane Srbije. Zadužujete se kao da sutra ne postoji, zadužujete se na sve strane. Evo sada predlažete i zakon leks specijalis o Ekspo 2027. godine kako biste zaobišli ostale zakone, pre svega oko javnih nabavki i dozvola za gradnju, i zadužujete nas toliko da se ne zna kada će sve ovo doći na naplatu. Zadužujete i rođenu i nerođenu decu ovde u našoj zemlji.

Znate, 2041. godine dolaze čak neki krediti još iz vremena Tita kada se zaduživao. Kada će doći ovi krediti na naplatu? Kada je Atina, kada je Grčka organizovala Olimpijske igre, oni su se zadužili otprilike koliko vi planirate da se zadužite oko Ekspa 2027. godine. Posle tih Olimpijskih igara, zbog toga što je bilo i velike krađe u Grčkoj oko tih infrastrukturnih projekata, Grčka je gotovo upala u dužničko ropstvo. Jel to sudbina koja nas čeka? Znate da su Grčkoj hteli da oduzimaju neka ostrva kako bi vratili te dugove.

Šta nama sledi? Jel nam sledi da nam oduzmu Đerdap? Jel nam sledi da nam oduzimaju prirodna bogatstva, vodoizvorišta, da nam oduzimaju rudnike? Jel to sudbina koja čeka naše građane i koja čeka našu decu?

Znate šta je problem kod toga? Problem je kod toga zato što ne postoji finansijska suverenost naše zemlje, a ona ne postoji zato što ste sve banke predali i prodali strancima. Zbog toga ne postoji finansijska suverenost. Da bi postojala finansijska suverenost države moraju da se osnuju domaće banke, mora ponovo da se uspostavi finansijski suverenitet zemlje kako bi naši građani mogli da budu sigurni.

Govorili ste i o životnom standardu. Znate šta, običan čovek vrlo dobro vidi kako se živi bez obzira što pokazujete te brojke, bez obzira što pokazujete to da sve napreduje, raste tri, četiri, pet, 16, 18% itd. Znate, obično čovek, kada ode u prodavnicu, on tačno vidi koliko je šta poskupelo, kakav je životni standard i kakva je kupovna moć građana Srbije. Po svim parametrima, evo, po indeksu kupovne moći stanovništva, Srbija se nalazi na pretposlednjem mestu u Evropi. Iza nas je Ukrajina, a ispred nas je Severna Makedonija, Belorusija je ispred nas. To je kupovna moć naših građana.

Vi jeste stručnjak za brojke, vi dobro znate to, vi ste i maher za te brojke, znate to, tamo, vama, ovde se zadužite, ovde ovo platite, ovo se ovde skloni, ukrade, ali pogledajte, moja baba je bolji matematičar od vas i većina penzionera u Srbiji su bolji matematičari od vas. Zato što ona živi sa penzijom od 20 i nešto hiljada dinara i ona od te penzije kupi i neku hranu, kupi i lekove i uopšte ne dođe do te potrošačke korpe od 52 hiljade dinara, kolika je minimalna potrošačka korpa, i ne zadužuje se, ali ona domaćinski upravlja svojim budžetom.

Znate šta je problem? I ona i mnogi građani Srbije, pogotovo penzioneri o kojima govorite, danas moraju da se odriču stvari. Oni se odriču ili hrane ili lekova, pošto su redovne platiše računa, oni redovno plaćaju, izmiruju sve obaveze prema države, oni danas biraju između toga da li će da kupe hranu koja je poskupila i koja im više nije dostupna ili će da kupe lekove. Danas tako oni vode matematiku i danas tako oni pokušavaju da prežive.

Kad kažete da dajete 20 hiljada dinara penzionerima, znate, vi dajete 20 hiljada dinara svim penzionerima, i onima što imaju 160 hiljada dinara penziju i ovome što ima 20 hiljada dinara penziju. Jel to pravedno? To nije pravedno, ministre. Treba da postoji neka pravednost u ovom društvu, a ne da i bogatima dajete, njima nije potrebno tih 20 hiljada dinara.

Što se tiče životnog standarda, životni standard upravo je ugrožen zbog toga što nemamo finansijsku suverenost. Pogledajte banke, te strane banke deru kožu sa leđa građana Srbije.

Da, da, vi nemate tih problema, gospodine Arsiću, zato što vi živite dobro, vi ste poslanik, imate veliku platu, živite dobro.
Izvinjavam se, evo, obratiću se vama.

U Srbiji, pogledajte u ovom budžetu, više od 60% prihoda je od PDV-a, manje od 20% prihoda je od poreza pravnih lica. Zašto od PDV-a toliki prihod? Zbog toga što građani Srbije plaćaju taj PDV. Kolika je zarada velikih trgovinskih lanaca bila u prethodnoj godini? U 2022. godini trgovinski lanci su zarađivali preko 150% je, recimo, za DIS bio prihod. A šta ste vi uradili?

Vi umesto da oporezujete velike trgovinske lance, umesto da naplatite ekstra profit trgovinskim lancima koji su zarađivali na muci, koji su zarađivali na inflaciji od građana Srbije, vi to naplaćujete preko akciza i preko poreza.

Šta je druga stvar koju radite? Vi umesto da te ljude oslobodite tih poreza, da smanjite PDV na 1%, vi podižete dodatno akcize i dodatno opterećujete građane Srbije i dodatno zavlačite ruku u džep građanima Srbije.

Slušao sam vas takođe kada ste govorili o zdravstvu, žao mi je što ovde nije ministarka zdravlja, govorili ste o zdravstvu i rekli ste da se nikad više ne ulaže u zdravstvo. Pa, gospodine ministre, niste rekli istinu, iako sad telefonirate ovde u sali, treba da izađete iz sale kad telefonirate. U 2023. godini, u ovoj godini, 41,3 milijarde je predviđeno ukupnih javnih investicija usmerenih u zdravstvo. U ovom budžetu koji predlažete, u 2024. godini 37 milijardi biće ukupno javnih investicija usmerenih u zdravstvo. To piše u budžetu za 2024. godinu i to konstatuje i Fiskalni savet, gospodine ministre.

Po svim standardima ulaganja u zdravstvo, po svim standardima, fale dijagnostički aparati u bolnicama. To ne moram da vam kažem ja, to znaju svi građani Srbije kakvo je stanje u državnim bolnicama.

Dijagnostika je namerno premeštena u privatne klinike, namerno premeštena u privatno zdravstvo i sada građani Srbije koji moraju da se leče u državnim bolnicama oni mesecima čekaju na dijagnostiku u državnim klinikama, ali zato za novac to sve mogu brzo da odrade i bez čekanja u privatnim klinikama.

Gospodine ministre, još jednom ću ponoviti, ovo je predizborni budžet, građani imaju razloga da budu vrlo zabrinuti zbog ovakvog budžeta, zato što vi samo u narednoj godini predviđate 10 milijardi dodatnog zaduživanja Srbije i zbog toga Narodna stranka neće glasati za ovaj budžet, niti za ostale predložene zakone. Hvala vam.
Pa, nije Vuk Jeremić.

Zahvaljujem, predsedniče.
Ministre Mali, vi ste govorili o tome da ja ne bih trebalo da govorim o Kosovu i Metohiji ovde u Skupštini Srbije, a ne samo ovde u Skupštini Srbije, ja svuda i na svakom mestu govorim o tome koliko su građani Srbije koji žive na Kosovu i Metohije ugroženi upravo zbog ekstremističkog režima Aljbina Kurtija kažete, i ja mislim da nije trebalo uopšte vi da se bavite tom temom, jer očigledno puno ne znate o tome, treba da pustite ministra Dačića da govori o tome, vi govorite da su pregovori izmešteni da je Kosovo izmešteno iz UN, pa evo za par sati je sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Znači, ne znate ništa o tome ministre, a govorite o tome. Pustite ministra Dačića da se time bavi i trebalo je on da ide večeras u Njujork na sednicu Saveta bezbednosti, nego što je otišla Ana Brnabić.

Čuo sam vas, takođe ste govori o brojkama volite to da radite niste opovrgli da u narednoj godini planiramo, planirate da se zadužite skoro deset milijardi evra, a sa druge strane govorili ste, čini mi se da ste rekli da je izgrađeno 142 bolnice od kada ste vi na vlasti, ako se ne varam rekli ste 142? Da, evo kada ste kod brojki već 76.082 lica nalaze se na listama čekanja u Srbiji na današnji dan, 76.082 lica od toga na pregled glave CTT pregleda glave čeka 536 lica, od toga na operaciju katarakte čeka 20.104 lica, od toga na ugradnju kolena čeka 19.986 lica, na ugradnju kuka čeka 14.122 lica.

Znate šta ministre u privatnim bolnicama sve to može odmah bez čekanja, ali za pare, zato što ste stvorili bogatu i povlašćenu elitu kojoj vi pripadate kojima je to dostupno, a običnim građanima to nije dostupno.
Zahvaljujem.

Možda nećemo, ja nemam toliko vremena da govorim do 03 ujutru, ali možemo da diskutujemo.

Govorili smo o budžetu. Malopre sam svoj govor počeo time da se u Savetu bezbednosti UN večeras održala sednica o KiM. Za one građene koji nisu gledali prenos, a i poslanike, tamo je bilo reči o tome, i obratila se premijerka, ali ona u svom govoru nije rekla neke stvari koje su nužne da se kažu, a to je da Srbija nikad neće priznati nezavisnosti Kosova i nije pozvala stalne članice Saveta bezbednosti UN, Rusiju i Kinu, da stave veto. Kada jednom na dnevni red, iako ikad dođe, pitanje KiM u UN da stave veto na prijem tzv. Kosova u tu svetsku organizaciju.

Gospodine Mali, budžet je svakako jedna od tema. Danas smo diskutovali o budžetu i ja sam vam rekao da je taj budžet nedomaćinski zbog toga, naravno i predizboran je, zbog toga što u tom budžetu vi predviđate ogromnu potrošnju, ogromno zaduživanje.

Govorili smo o životnom standardu građana i vi ste danas o tome puno govorili. Vratiću ću se na tu temu, vezano za to kako zapravo su građani Srbije opterećeni budžetom i kako zapravo građani Srbije teško žive.

Oni kada odu u prodavnice oni vide kolike su cene i kolika je inflacija i vide to koliko su trgovinski lanci zaradili u prethodnoj godini.

Vi ste danas celog dana govorili kako je inflacija uvezena i da je inflacija u Srbiji ovolika zbog krize, kako su cene u Srbiji ovolike zbog pandemije koja je bila i ukrajinske krize i da su te cene toliko zbog toga što su one uvezene. To prosto nije tačno zato što proizvode koji se proizvode u Srbiji možete po mnogo nižim cenama da kupite u zemljama u regionu. Ti proizvodi koji se proizvode u Srbiji jeftiniji su u Severnoj Makedoniji, jeftiniji su u Crnoj Gori, u BiH.

Kako to da su ti proizvodi toliko skupi u Srbiji? Pa, zbog toga što su tolike trgovinske marže, zbog toga što ti trgovinski lanci svetskih korporacija koje rade u Srbiji ovde potpuno nekontrolisano imaju marže i zarađuju na muci ovog naroda. Oni su iskoristili inflaciju da u prethodnoj godini, u 2022. godini, naprave ogromne profite. Dakle, „Dis“, „Maksi“, „Deleze“, zapravo, „Idea“, itd. Svi su oni imali preko 130% prihoda u 2022. godini.

Ono što jeste zadatak države je da zaštiti svoje građane, a ne velike trgovinske lance. To znači da je država trebala da donese zakon o ekstraprofitu kojim bi zapravo oporezivala sve to što su ti trgovinski lanci zarađivali koristeći, zloupotrebljavajući i tu inflaciju, zloupotrebljavajući težak ekonomski položaj građana, a da PDV na hranu i na osnovne životne namirnice sa 10% smanji na 1% kako bi omogućili građanima da dođu do osnovnih životnih namirnica. Hvala.
Poštovani predsedavajući, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, pred nama je predlog za razrešenje člana Vlade Radeta Baste sa mesta ministra za privredu.

Nema dileme da taj čovek treba da bude razrešen sa ovog odgovornog mesta, ali da je bilo pameti i sluha pre nešto više od šest meseci kada je ova Vlada bila izabrana taj čovek nikada ne bi ni bio izabran za srpskog ministra.

Tada niste slušali kada smo vam govorili, evo sada nešto više od šest meseci vi se sada glasno zalažete sa smenu ovakvog čoveka. Zalažete se za smenu onog trenutka kada je taj čovek postao komičan u dodvoravanju zapadu.

Danas ovde ne treba da sedi ministar Selaković, jer on nije ni potpredsednik Vlade, niti nam je ovde kada je bio izbor Vlade on predlagao tog čoveka za ministra, već ovde treba da sedi Ana Brnabić kao premijerka, kao neko ko je pre nešto više od šest meseci ovde vrlo glasno se zalagala za taj tim.

Mora da postoji odgovornost, jer je vezano za ovog čoveka sve bilo sumnjivo, od obrazovanja do poslovanja. Opet kažem, došao je trenutak za njegovu smenu tek kada vam je postao komičan u dodvoravanju zapadu.

To pokazuje dezorijentisanost ove Vlade, to pokazuje krhkost ove Vlade i kako je vaš bivši predsednik stranke, Aleksandar Vučić, rekao – Vlada funkcioniše kao raštimovani orkestar.

Dame i gospodo narodni poslanici, ministar Basta je apsolutno sve suprotno od svih vrednosti, tih zapadnih vrednosti o kojima govorimo, ali kada ste već krenuli sa smenama ministara trebalo bi svakako da razmislite o smeni i ministra Martinovića, upravo zbog ponašanja ovde u Skupštini, i kada je vređao narodne poslanike, ali i kada je vređao sve građane Srbije.

Takođe, propustili ste priliku da smenimo i ministra Bratislava Gašića zbog odgovornosti, zbog političke odgovornosti koju je…

(Nikola Radosavljević: Niste bili tu na glasanju.)

Pa, ja sam glasao za njegovu smenu, vi ste propustili. Ali, kao što se danas odričete ministra Baste i vrlo glasno svi ustajete i da govorite, pre samo nešto više od šest meseci ste vrlo glasno i jasno njega podržavali.

Ne, da je bilo tada sluha i da je bilo pameti, da ste slušali šta smo govorili kada je bio izbor Vlade taj čovek nikada ne bi postao srpski ministar.

Kao što sam rekao – ovde je odgovornost, pre svega, na premijerki koja je u ovoj Skupštini predlagala tog čoveka za ministra. To pokazuje njenu političku dezorijentisanost, to pokazuje dezorijentisanost ove Vlade i zbog toga, svakako, ovaj čovek treba biti smenjen. Hvala.
Zahvaljujem.

Gospodine Atlagiću, ljudi koji protestuju na ulici niti su instruisani, oni su ljudi koji su izašli da protestuju protiv nasilja koje se dešava kod nas u društvu. Ali, kada govorite o gospodinu Jeremiću, iskoristiću priliku ovde i da čujete, kada je već tu i gospodin Nikola Selaković, a spominjali ste Haški tribunal, u aprilu 2013. godine, gospodin Jeremić je organizovao debatu u UN, o međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju. Znate ko je kriv, zbog koga taj sud nije ugašen, zbog koga Haški sud nije ugašen, evo ga ovde, gospodin Nikola Selaković. U junu mesecu 2013. godine, na sednici Saveta bezbednosti UN gospodin Selaković je trebalo da zatraži da se Haški tribunal ukine, Rusija je ponudila da da veto, a gospodin Selaković to nije zatražio. Gospodine Atlagiću, evo ga ministar ovde, sada ga pitajte.
Predsedavajući, povredili ste član 104. Poslovnika, zato što mi niste omogućili da dam repliku ministru Selakoviću posle njegovog izlaganja, s obzirom da je on meni direktno odgovarao na prethodno izlaganje.
Ako niste pročitali, dozvolite da vam pročitam. Član 104. kaže: „Ako se narodni poslanik, a odnosi se i na sve ostale koji učestvuju na sednici, u svom izlaganju uvredljivo izrazi o narodnom poslaniku ko nije član iste političke grupe, navodeći njegovo ime, prezime ili funkciju, odnosno pogrešno protumači njegovo izlaganje, narodni poslanik na koga se izlaganje odnosi ima pravo na repliku“.
Samo trenutak, vi ste ovde spiker a ne profesor. To zadržite za sebe. (Isključen mikrofon.)
Hvala, predsedavajući.

Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, dogodio nam se sudar, tragični sudar, sa našom propašću. Dogodio se tamo gde nije smeo da se dogodi, nad nevinim životima dece. Društvo je i dalje u šoku i svi se pitamo kakvo je ovo vreme nasilja, zla i ništavila.

Prethodnih dana sam vrlo pažljivo slušao ovde na sednici šta se govorilo i vrlo pažljivo slušao i koleginicu iz moje poslaničke grupe gospođu Sandu Rašković Ivić, koja je rekla: „Da bi se desio zločin, potrebno je nekoliko faktora. Jedan je svakako genetika, jedan je struktura ličnosti koja se razvija razvojem i uticajem porodice i treći faktor jeste okruženje, okolina, odnosno atmosfera u društvu“.

Atmosferu u društvu kreiramo i mi odavde iz ovog doma i kreira se sa medija. Ono što smo videli na ovoj sednici u prethodnim danima, pre svega od predsednice Vlade koja je bila ovde, jeste nasilje, jeste udaranje mikrofona, jeste primitivizam i vređanje narodnih poslanika, pre svega šefa poslaničke grupe Narodne stranke Miroslava Aleksića.

Iz štampanih medija i sa nacionalnih frekvencija, koji takođe kreiraju atmosferu u društvu, već deset godina sipa se nasilje, sipa se ludilo, sipa se primitivizam i sipa se zlo. Gospodo draga, vi ste od štampanih medija napravili radikalsku veliku Srbiju, a od nacionalnih frekvencija napravili radikalske talase. Tako danas izgleda medijska slika u Srbiji.

Mnogi iz moje generacije se toga ne sećaju, ali se vi dobro sećate kako su ti listovi i kako su radikalski talasi izgledali. Na internetu možete da nađete, mnogi od vas su autori tekstova koji se tamo nalaze. Tako izgledaju štampani mediji u Srbiji, koji, opet kažem promovišu nasilje, primitivizam, ludilo i zlo. To se sipa građanima Srbije.

Za uzore sa tih štampanih medija i nacionalnih frekvencija promovišu se ludaci, kriminalci, prostitutke, starlete i pokvarenjaci. To se mladim ljudima promoviše sa medija. Na protestima „Srbija protiv nasilja“ ogroman broj je mladih ljudi. Jedan od kolega je predlagao da ovde na balkonu, kao kada dovodite srpsku listu kada se raspravlja o Kosovu, sada sede studenti fakulteta i učenici srednjih škola, da pogledaju kakva je ovde atmosfera ovde u sali dok se raspravlja o ovako važnom pitanju, da pogledaju i vas iz vlasti i nas iz opozicije. Odgovornost za društvo imate i vi, imamo i mi, ali u ovom trenutku vi je kreirate i u sali i sa televizija.

Prethodni dana govorili ste o tome kako izgledaju televizije u Srbiji i govorili ste o tajkunskim televizijama. Pa, gospodo, gde ćete veće tajkune i tajkunske televizije od „Pinka“ i „Hepija“. Željko Mitrović je najveći tajkun u medijskoj sferi. Predrag Ranković Peconi, vlasnik „Hepija“. Pa šta je on, nego tajkun. Oni su vlasnici tih televizija. To su tajkunski mediji u Srbiji.

Ako se Željko Mitrović, pošto vidim da se ovih dana mnogi iz vašeg okruženja okreću i odlaze. Ako Željko Mitrović misli da će posle promena opet neko otići tamo i svirati klavir na njegovoj televiziji i pokušati da se izvuče, greši, zato što tim televizijama i „Pinku“ i „Hepiju“ mora da se oduzme nacionalna frekvencija, jer više ne može društvo da se truje i ne može sa tih televizija da se promoviše zlo, nasilje i mržnja.

Gospodo draga, sa tih televizija od ranog jutra trujete narod. Na „Hepiju“ od pet ujutru kreće opskurni program, gde se promovišu najgore teorije zavera i nadrilekari, onda kasnije kreće ludilo Jovane Jeremić, gde gostuje i premijerka i predsednik i vi i ministri itd, a onda nam u večernjem programu Kristijan objašnjava kako se profesionalno ubija čovek. E, tako izgledaju danas mediji u Srbiji.

Zbog toga ogroman broj ljudi na ulicama Srbije, stotine hiljada građana. Vi to ignorišete u svojoj prepotenciji. Zato vam svake nedelje, zbog toga što u toj prepotenciji ignorišete građane, svake nedelje je sve više ljudi na ulicama. Oni traže vrlo proste stvari. To je, ukidanje nacionalnih frekvencija televiziji „Pink“ i „Hepi“, smena članova REM-a, smena rukovodstva RTS, smena Bratislava Gašića i Aleksandra Vulina.

Gospodo, ako nam ovaj sudar, tragični sudar sa našom propašću nije dovoljan da stanemo, pogledamo i osvestimo se i učinimo to da ukinemo nacionalnu frekvenciju „Pinku“, „Hepiju“, da se zabrani taj primitivizam koji se širi kroz ta glasila vaša, kao što su „Informer“, „Alo“, „Srpski telegraf“, „Novosti“, ako ovo što nam se desilo, možete da dobacujete, ali ja mislim da je sramota da se na ovakvoj sednici ovako ponašate. Sramota je da se na ovakvoj sednici ovako ponašate. Ako grogovi te dece nisu dovoljni da se ovo ludilo, zlo i ništavilo zaustavi, onda treba da vas bude sramota. Ne znam šta treba da se desi da bi se ovo ludilo u Srbiji zaustavilo. Hvala vam.
Hvala, predsedavajući.

Imam samo dva minuta da repliciram na sve prethodne govornike koji su pre ručka govorili i mene spomenuli, pa ću krenuti od koleginice Raguš.

S obzirom da ste se više puta osvrnuli na moju mladost i moje godine, ja verujem da niste mislili ništa loše kada ste o tome govorili, ali su i druge kolege o tome govorili. Ne vidim da su moje godine nikakva mana. To je zapravo i moja prednost u odnosu na mnoge ovde u sali, zbog toga što meni ne možete da prilepite niti da sam nekome nešto ukrao, niti da sam nekoga opljačkao, niti da sam učestvovao u pljačkaškim privatizacijama. Prosto, ja sam nov u politici. Ne mislim da su moje godine bilo kakva mana. Kažem, mislim da je to prednost u odnosu na mnoge.

Gospođo Raguš, vi niste u svom izlaganju, odnosno replici rekli ništa što se tiče zahteva, opravdanih zahteva građana koji su na ulici. Zahtevi građana su vrlo jasni. Oni traže oduzimanje nacionalnih frekvencija televiziji „Pink“ i „Hepi“ upravo zbog toga što sam govorio da su to televizije sa kojih se sipa nasilje, zlo i mržnja. Oni traže smenu članova REM-a, traže smenu Bratislava Gašića i Aleksandra Vulina i normalizaciju u štampanim medijima, odnosno nekažnjavanje i zabranu rada „Informeru“, „Alo“, „Srpskom telegrafu“ i ostalim tabloidima koji šire to nasilje, zlo i mržnju.

Imam još jako malo vremena, pa da odgovorim gospodinu Bakarecu, koji govori o predsedniku Narodne stranke da ima neki proces u Americi. On nema nikakav proces u Americi, ali vrh SNS, to je organizovana kriminalna grupa koja će sigurno imati procese u Srbiji. Mnoge sudnice u Srbiji će biti male za te procese, ali, eto, ima zgrada „Pinka“, ima nekih drugih institucija gde će moći da se sudi.
Poštovani građani Srbije, mi danas ovde u Skupštini raspravljamo o pet tačaka dnevnog reda, odnosno izboru kandidata za neke od najvažnijih državnih funkcija.

Gospodine Orliću, smatram da je nepoštovanje ovog Doma, koji danas odlučuje o ovim kandidatima, nepoštovanje građana Srbije i svih narodnih poslanika, i poslanika vlasti i poslanika opozicije, da se danas ovde pred nama ne nalaze kandidati za ovako visoke državne funkcije i da saslušaju narodne poslanike kada ih već biramo na te državne funkcije, na tako visoke državne funkcije.

Smatram da ste vi kao predsednik ovog Doma bili dužni da te ljude pozovete i da oni ovde danas sede i uče pred narodnim poslanicima, kada ih već biramo na te funkcije.

Biramo ljude u Visoki savet tužilaštva i Visoki savet sudstva, odnosno biramo te, kako ste vi to nazvali, istaknute pravnike u toj reformi pravosuđa kako bi, kako ste i sami rekli, došli do nezavisnog pravosuđa.

Ne postoji nezavisno pravosuđe bez nezavisnog tužilaštva u Srbiji. Ne postoji nezavisno Tužilaštvo u Srbiji danas, jer za tako nešto je potrebno da imamo osobe sa ovlašćenjima i osobe sa integritetom da budu nezavisni, a danas u Srbiji ne postoji tužilac koji bi bio spreman da optuži predsednika, premijera, ministre, poslanike, pa čak ni vaše kumove.

U pravu postoji pravo na suđenje u razumnom roku, ali gde je Zaštitnik građana da zaštiti pravo građana na lečenje u razumnom roku? Da li ste znali da se u srpskim bolnicama, državnim bolnicama, operacije danas zakazuju za 2033. godinu? Deset godina od danas ljudima zakazuju operacije.

Naravno, za vašu braću, za vaše kumove, za bogatu i povlašćenu elitu koju ste stvorili, oni mogu operacije da izvrše u privatnim klinikama, bez ikakve liste čekanja.

Poštovani građani, najveća nejednakost u našem društvu, najveća razlika između bogatih i siromašnih, malih ili većih gradova vidi se upravo u zdravstvenom sistemu.

Gospodine Orliću, pošto ste ignorisali i opstruišete našu inicijativu za raspisivanje referenduma o francusko-nemačkom planu, vi ste u prethodnih mesec dana potpuno opstruisali proceduru, kao što ste navodno zagubili potpise o inicijativi za zabranu iskopavanja litijuma.

Ja pozivam sve građane Srbije da u što većem broju potpišu našu inicijativu, da sakupimo 100 hiljada potpisa za raspisivanje referenduma, pa da vidim kako ćete to ignorisati.
Znači, vi dozvoljavate sad ovde da se konstantno već danima, koristeći tu vašu aroganciju, da se zloupotrebljava Poslovnik i da se krši član 103. Ja ću vam pročitati šta kaže: „u slučaju iz stava 7. ovog člana predsednik Narodne skupštine dužan je vreme da narodni poslanik koji je zloupotrebio pravo iz stava 1. ovog člana oduzme od ukupnog vremena koje pripada njegovoj poslaničkog grupi“.

Znači, pridržavajte Poslovnika.

Pročitajte, tu lepo piše. Ako se javio, zloupotrebio to pravo da replicira, ja ne ulazim sad u to što je on pričao, ali je zloupotrebio pravo, oduzmite. Pridržavajte se Poslovnika.

Pravo podrazumeva, evo pitajte ministarku, tu je ispred vas, ona je pravnik, pravo podrazumeva da jednako primenjujete ono što piše u Poslovniku.

Znači, ono što piše, znači da je prethodni govornik zloupotrebio Poslovnik. Sad lepo uzmite, pokažite da ste predsednik Skupštine, oduzmite kao što kaže Poslovnik, od ukupnog vremena koje pripada njegovoj poslaničkog grupi. Nije teško, vrlo lako. Samo primenite Poslovnik.