STEFAN JOVANOVIĆ

Narodna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Stefan Jovanović prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao 19. na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu zamenik je predsednika poslaničke grupe Narodna stranka. Član je Odbora za spoljne poslove i Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, i zamenik člana Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, Odbora za Kosovo i Metohiju i Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja. Takođe, član je Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

BIOGRAFIJA

Rođen je 1989. godine u Nišu. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Nišu. Tokom studija izabran je za prvog studentskog ombudsmana studentskog parlamenta Univerziteta u Nišu.

Od diplomiranja radi kao savetnik u oblasti pravnih pitanja i administracije u Centru za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD).

Upravlja Fondacijom „​Mihailo Miško Jeremić“ koja pomaže najbolje studente Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu iz socijalno ugroženih porodica.

2017.godine na osnivačkoj skupštini Narodne stranke izabran je za generalnog sekretara Narodne stranke, a od 2021. obavlja i funkciju portparola stranke.
Poslednji put ažurirano: 03.09.2022, 08:32

Osnovne informacije

  • Narodna stranka
  • Beograd
  • Niš
  • 1989
  • diplomirani pravnik

Statistika

  • 23
  • 10
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prvo vanredno zasedanje , 08.02.2023.

Znači, vi dozvoljavate sad ovde da se konstantno već danima, koristeći tu vašu aroganciju, da se zloupotrebljava Poslovnik i da se krši član 103. Ja ću vam pročitati šta kaže: „u slučaju iz stava 7. ovog člana predsednik Narodne skupštine dužan je vreme da narodni poslanik koji je zloupotrebio pravo iz stava 1. ovog člana oduzme od ukupnog vremena koje pripada njegovoj poslaničkog grupi“.

Znači, pridržavajte Poslovnika.

Pročitajte, tu lepo piše. Ako se javio, zloupotrebio to pravo da replicira, ja ne ulazim sad u to što je on pričao, ali je zloupotrebio pravo, oduzmite. Pridržavajte se Poslovnika.

Pravo podrazumeva, evo pitajte ministarku, tu je ispred vas, ona je pravnik, pravo podrazumeva da jednako primenjujete ono što piše u Poslovniku.

Znači, ono što piše, znači da je prethodni govornik zloupotrebio Poslovnik. Sad lepo uzmite, pokažite da ste predsednik Skupštine, oduzmite kao što kaže Poslovnik, od ukupnog vremena koje pripada njegovoj poslaničkog grupi. Nije teško, vrlo lako. Samo primenite Poslovnik.

Prvo vanredno zasedanje , 08.02.2023.

Gospođo ministarka, pre svega ću da kažem nešto uopšteno, pošto vidim da ovih nekoliko dana, četiri, pet dana, koliko već traje zasedanje o ovom setu pravosudnih zakona, govorimo o nezavisnosti pravosuđa i kako ovaj set zakona treba da omogući veću nezavisnost pravosuđa, odnosno, sklanjanje politike od uticaja na tu sudsku granu vlasti.

Mislim da je taj termin, nezavisnosti pravosuđa, postao jedan isprazan termin, jer sve zemlje od istoka do zapada, preko Amerike, Afrike, Evrope, svi kažu da imaju nezavisno pravosuđe. Prosto, meni se čini da naš običan čovek kada ima dodir sa pravosuđem njemu to znači, kao i što kaže izreka, ići sudiji, znači ići pravdi. Mislim,

da ova zakonska rešenja, zapravo ne doprinose jednom od ključnih problema sa kojima se suočava naše pravosuđe, a to je efikasnost. To što odete sudiji pitanje je kada ćete i da li ćete na kraju dobiti pravdu.

Kao što sam video prema informacijama koje su objavljene na zvaničnim sajtovima više od 1,5 miliona predmeta je na čekanju u našim sudovima da dobiju konačno rešenje. Više desetina hiljada predmeta čeka više od 10 godina. Znate, kada čekate više od 10 godina da vam se presudi pred sudom, onda je uopšte pitanje kakva je to pravda koju na kraju dobijete i da li tu uopšte ima neke pravde posle toga.

Zbog toga mislim da ova rešenja koja ste predložili, to što se kaže da će se omogućiti veća nezavisnost sudova, to je jedan opšti termin koji običnim građanima ništa ne znači. Građanima je jako važno da bi postojala nezavisnost pravosuđa mora postojati intelektualna nezavisnost. Nažalost, naše društvo je zasnovano tako da postoji jedna selekcija…(Isključen mikrofon).

Prvo vanredno zasedanje , 08.02.2023.

Gospođo ministarko, pročitaću vam nešto. Pričali smo o nezavisnosti pravosuđa, o nezavisnosti sudova. Sigurno ste čuli za Lauru Koveši iz Rumunije. Ona je, dok je bila tužiteljka u Rumuniji za visoku korupciju, procesuirala premijera, pet ministara, 16 poslanika, pet senatora, 90 gradonačelnika, 32 direktora javnih preduzeća i 500 drugih vršioca javnih funkcija. Ona je u proseku optuživala četiri osobe na dan. Većina od njih su na kraju bili osuđeni u Rumuniji.

Kada govorimo o nezavisnosti pravosuđa, glavno pitanje je da li možete da zamislite da se ovako nešto dogodi u Srbiji? Da li u Srbiji postoji neki tužilac koji bi smeo da optuži predsednika, premijera, ministre, državne sekretare, narodne poslanike, predsednika Skupštine, koga god? Da li možete da zamislite nekog tužioca u Srbiji koji bi smeo da odradi ovo što se desilo u Rumuniji?

Nije se to u Rumuniji desilo ne znam zbog čega, nego zbog toga što je postojala osoba koja je imala integritet, koja je imala intelektualnu nezavisnost. Malo pre sam vam rekao, da bi postojala nezavisnost pravosuđa, mora da postoji intelektualna nezavisnost tih ljudi koji obavljaju te funkcije i mora da postoji zakonski okvir.

Znate šta, ovakvi zakoni koje predlažete neće ovo obezbediti u Srbiji. Neće obezbediti. Nama je potreban, zbog svega što se dešava ovde u Srbiji, specijalni tužilac za borbu protiv visoke korupcije, koja je politička korupcija. Onda kada u Srbiji budete svesni da postoji tužilac koji sme da optuži predsednika, premijera, ministre, poslanike, itd, onda ćemo govoriti o nezavisnom pravosuđu.

Ovako, kada živimo u zemlji sa ovoliko korupcije, kriminala, svega, nema pravde i nema nezavisnosti pravosuđa.

Imovinska karta

(Beograd, 22.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95269.00 RSD 02.08.2022 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije (paušal) Republika Mesečno 37242.00 RSD 02.08.2022 -