STEFAN JOVANOVIĆ

Narodna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Stefan Jovanović prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao 19. na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu najpre je bio zamenik predsednika poslaničke grupe Narodna stranka, a od 8. avgusta je predsednik poslaničke grupe Narodna stranka. Član je Odbora za spoljne poslove i Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, i zamenik člana Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, Odbora za Kosovo i Metohiju i Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja. Takođe, član je Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

BIOGRAFIJA

Rođen je 1989. godine u Nišu. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Nišu. Tokom studija izabran je za prvog studentskog ombudsmana studentskog parlamenta Univerziteta u Nišu.

Od diplomiranja radi kao savetnik u oblasti pravnih pitanja i administracije u Centru za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD).

Upravlja Fondacijom „​Mihailo Miško Jeremić“ koja pomaže najbolje studente Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu iz socijalno ugroženih porodica.

2017.godine na osnivačkoj skupštini Narodne stranke izabran je za generalnog sekretara Narodne stranke, a od 2021. obavlja i funkciju portparola stranke.
Poslednji put ažurirano: 08.08.2023, 13:20

Osnovne informacije

  • Narodna stranka
  • Beograd
  • Niš
  • 1989
  • diplomirani pravnik

Statistika

  • 37
  • 12
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.10.2023.

Zahvaljujem, gospodine predsedniče.

Uvažene dame i gospodo narodni poslanici, poštovani ministri, evo, završava se i ovo zasedanje. Skoro jedan sat je ujutru i čini mi se da ovo zasedanje upravo opisuje kako je izgledao ovaj 13. saziv Narodne skupštine, a to je da su sednice zakazivane gotovo sve po vanrednom postupku, da su sednice zakazivane 24 sata pre održavanja, da su bile ovakve maratonske sednice, što je i dokaz vanrednosti situacije u kojoj se Srbija nalazi.

Žao mi je što tokom ovog zasedanja nije bilo malo više sluha za važne teme koje su bile, kao što je Kosovo i Metohija, žao mi je što niste ovako zakazivali da danonoćno razgovaramo o toj temi kao što je Kosovo i Metohija, kako da zaštitimo srpski narod na Kosovu i Metohiji, koji je ugrožen zbog ekstremističkog režima Aljbina Kurtija u Prištini, ali vi ste odlučili da ovu sednicu sa 60 tačaka dnevnog reda ovako sastavite, da se razgovara o budžetu, o setu medijskih zakona, ali da se ne razgovara o nekim mnogo važnim zakonima koji su bili na dnevnom redu. Po amandmanima se nije razgovaralo ni o Zakonu o udžbenicima, niti o srednjem i osnovnom obrazovanju, o zakonima koji su bili na dnevnom redu, za koje smatram da su vrlo važni.

Ono što građani treba da znaju jeste da budžet koji je predložen i ono što nas očekuje u 2024. godini, zbog čega kažem da je ovo vrlo vanredna situacija, s obzirom da evo zasedamo već nekoliko dana uzastopno do iza ponoći, jeste da nas u 2024. godini očekuju nova zaduženja - 9,3 milijarde evra je planirano zaduženje u 2024. godini.

Takođe, u narednoj godini nastaviće da rastu cene i građani će jedva sastavljati kraj sa krajem. Takođe, Srbija je tokom ove vlasti SNS izgubila finansijsku uverenost i ono što je važno i potrebno jeste da se finansijska suverenost zemlje povrati.

Takođe, tu je i ministarka prosvete, vezano za udžbenike, mislim da je jako važno da se udžbenici za osnovno i srednje obrazovanje sastavljaju, proizvode u Srbiji, da država ima kontrolu nad udžbenicima koji se u Srbiji proizvode.

Tako da ono što je važno, jeste da će građani 17. decembra imati priliku da se o svemu ovome izjasne, da se 17. decembra izjasnimo da je potrebno da imamo samostalnu Srbiju koja sama donosi svoje odluke, da imamo slobodnu Srbiju koja je demokratska u kojoj se poštuju demokratske vrednosti i da imamo snažnu Srbiju koja je ekonomski napreduje i razvija se.

Poštovani građani Srbije, hvala vam. Uvažene kolege, hvala i vama na saradnji u ovom sazivu i nadam se da će sledeći saziv i da će sledeći predsednik parlamenta mnogo više uvažavati ovaj dom i mnogo više uvažavati narodne poslanike zato što su oni koji predstavljaju građane Srbije. U ovom domu 250 ljudi predstavlja sve građane Srbije i nadam se da će naredni predsednik Skupštine uvažavati tu činjenicu. Hvala vam puno.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.10.2023.

Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, za nekoliko sati u NJujorku u Savetu bezbednosti UN vodiće se rasprava o važnom pitanju o Kosovu i Metohiji. Ovih dana i u Evropskom parlamentu i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope se govorilo o Kosovu i Metohiji, ugroženosti srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije.

Među 60 tačaka dnevnog reda, koliko ima ova sednica ovog doma, nije se našlo mesto za razgovor upravo o Kosovu i Metohiji, pogotovo posle ovih nedavnih dešavanja u Banjskoj, gde je vrlo jasno da je srpski narod na prostoru Kosova i Metohije vrlo ugrožen. Ugrožen zbog ekstremističkog režima Aljbina Kurtija, koji ima za cilj da protera srpsko stanovništvo sa prostora Kosova i Metohije. Samo u poslednje dve godine vladavine Aljbina Kurtija 11% Srba odselilo se sa Kosova i Metohije.

Sprovodi se tiho etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije. Žao mi je što nije bilo sluha da se o tome ovde u ovom domu razgovara i da svi zajedno pokušamo da dođemo do jedinstva, jedinstva oko ovog važnog državnog i nacionalnog pitanja.

Ministre Mali, slušao sam vas pažljivo jutros kada ste obrazlagali Predlog zakona o budžetu. Ovo je predizborni budžet, ovo je jedan ne domaćinski budžet koji ste predložili. Ja se nadam da je ovo poslednji budžet koji vi predlažete kao ministar finansija, jer ste jedini ministar finansija u Evropi koji se hvali zaduživanjima. Vi ste jedini ministar finansija u Evropi koji zaduživanja predstavlja kao istorijski uspeh.

Jedina istorijska stvar vezana za vaše zaduživanje jeste da ste više zadužili od 2012. godine do danas zemlju i od Tita i od Miloševića i od Koštunice i Tadića zajedno, 35,2 milijarde evra je zadužena Srbija na današnji dan. To nisu podaci koje mi kažemo. To su podaci koji se nalaze ovde u budžetu, 35,2 milijarde evra je zadužena Republika Srbija.

U 2024. godini, kada govorimo o zaduženju, vi predviđate 9,3 milijarde evra mogućnost zaduženja Republike Srbije u narednoj godini. Skoro 10 milijardi. To piše u izveštaju Fiskalnog saveta, to piše u Predlogu zakona o budžetu, skoro 10 milijardi evra planirate dodatno da zadužite Srbiju i građane Srbije. Zadužujete se kao da sutra ne postoji, zadužujete se na sve strane. Evo sada predlažete i zakon leks specijalis o Ekspo 2027. godine kako biste zaobišli ostale zakone, pre svega oko javnih nabavki i dozvola za gradnju, i zadužujete nas toliko da se ne zna kada će sve ovo doći na naplatu. Zadužujete i rođenu i nerođenu decu ovde u našoj zemlji.

Znate, 2041. godine dolaze čak neki krediti još iz vremena Tita kada se zaduživao. Kada će doći ovi krediti na naplatu? Kada je Atina, kada je Grčka organizovala Olimpijske igre, oni su se zadužili otprilike koliko vi planirate da se zadužite oko Ekspa 2027. godine. Posle tih Olimpijskih igara, zbog toga što je bilo i velike krađe u Grčkoj oko tih infrastrukturnih projekata, Grčka je gotovo upala u dužničko ropstvo. Jel to sudbina koja nas čeka? Znate da su Grčkoj hteli da oduzimaju neka ostrva kako bi vratili te dugove.

Šta nama sledi? Jel nam sledi da nam oduzmu Đerdap? Jel nam sledi da nam oduzimaju prirodna bogatstva, vodoizvorišta, da nam oduzimaju rudnike? Jel to sudbina koja čeka naše građane i koja čeka našu decu?

Znate šta je problem kod toga? Problem je kod toga zato što ne postoji finansijska suverenost naše zemlje, a ona ne postoji zato što ste sve banke predali i prodali strancima. Zbog toga ne postoji finansijska suverenost. Da bi postojala finansijska suverenost države moraju da se osnuju domaće banke, mora ponovo da se uspostavi finansijski suverenitet zemlje kako bi naši građani mogli da budu sigurni.

Govorili ste i o životnom standardu. Znate šta, običan čovek vrlo dobro vidi kako se živi bez obzira što pokazujete te brojke, bez obzira što pokazujete to da sve napreduje, raste tri, četiri, pet, 16, 18% itd. Znate, obično čovek, kada ode u prodavnicu, on tačno vidi koliko je šta poskupelo, kakav je životni standard i kakva je kupovna moć građana Srbije. Po svim parametrima, evo, po indeksu kupovne moći stanovništva, Srbija se nalazi na pretposlednjem mestu u Evropi. Iza nas je Ukrajina, a ispred nas je Severna Makedonija, Belorusija je ispred nas. To je kupovna moć naših građana.

Vi jeste stručnjak za brojke, vi dobro znate to, vi ste i maher za te brojke, znate to, tamo, vama, ovde se zadužite, ovde ovo platite, ovo se ovde skloni, ukrade, ali pogledajte, moja baba je bolji matematičar od vas i većina penzionera u Srbiji su bolji matematičari od vas. Zato što ona živi sa penzijom od 20 i nešto hiljada dinara i ona od te penzije kupi i neku hranu, kupi i lekove i uopšte ne dođe do te potrošačke korpe od 52 hiljade dinara, kolika je minimalna potrošačka korpa, i ne zadužuje se, ali ona domaćinski upravlja svojim budžetom.

Znate šta je problem? I ona i mnogi građani Srbije, pogotovo penzioneri o kojima govorite, danas moraju da se odriču stvari. Oni se odriču ili hrane ili lekova, pošto su redovne platiše računa, oni redovno plaćaju, izmiruju sve obaveze prema države, oni danas biraju između toga da li će da kupe hranu koja je poskupila i koja im više nije dostupna ili će da kupe lekove. Danas tako oni vode matematiku i danas tako oni pokušavaju da prežive.

Kad kažete da dajete 20 hiljada dinara penzionerima, znate, vi dajete 20 hiljada dinara svim penzionerima, i onima što imaju 160 hiljada dinara penziju i ovome što ima 20 hiljada dinara penziju. Jel to pravedno? To nije pravedno, ministre. Treba da postoji neka pravednost u ovom društvu, a ne da i bogatima dajete, njima nije potrebno tih 20 hiljada dinara.

Što se tiče životnog standarda, životni standard upravo je ugrožen zbog toga što nemamo finansijsku suverenost. Pogledajte banke, te strane banke deru kožu sa leđa građana Srbije.

Da, da, vi nemate tih problema, gospodine Arsiću, zato što vi živite dobro, vi ste poslanik, imate veliku platu, živite dobro.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.10.2023.

Izvinjavam se, evo, obratiću se vama.

U Srbiji, pogledajte u ovom budžetu, više od 60% prihoda je od PDV-a, manje od 20% prihoda je od poreza pravnih lica. Zašto od PDV-a toliki prihod? Zbog toga što građani Srbije plaćaju taj PDV. Kolika je zarada velikih trgovinskih lanaca bila u prethodnoj godini? U 2022. godini trgovinski lanci su zarađivali preko 150% je, recimo, za DIS bio prihod. A šta ste vi uradili?

Vi umesto da oporezujete velike trgovinske lance, umesto da naplatite ekstra profit trgovinskim lancima koji su zarađivali na muci, koji su zarađivali na inflaciji od građana Srbije, vi to naplaćujete preko akciza i preko poreza.

Šta je druga stvar koju radite? Vi umesto da te ljude oslobodite tih poreza, da smanjite PDV na 1%, vi podižete dodatno akcize i dodatno opterećujete građane Srbije i dodatno zavlačite ruku u džep građanima Srbije.

Slušao sam vas takođe kada ste govorili o zdravstvu, žao mi je što ovde nije ministarka zdravlja, govorili ste o zdravstvu i rekli ste da se nikad više ne ulaže u zdravstvo. Pa, gospodine ministre, niste rekli istinu, iako sad telefonirate ovde u sali, treba da izađete iz sale kad telefonirate. U 2023. godini, u ovoj godini, 41,3 milijarde je predviđeno ukupnih javnih investicija usmerenih u zdravstvo. U ovom budžetu koji predlažete, u 2024. godini 37 milijardi biće ukupno javnih investicija usmerenih u zdravstvo. To piše u budžetu za 2024. godinu i to konstatuje i Fiskalni savet, gospodine ministre.

Po svim standardima ulaganja u zdravstvo, po svim standardima, fale dijagnostički aparati u bolnicama. To ne moram da vam kažem ja, to znaju svi građani Srbije kakvo je stanje u državnim bolnicama.

Dijagnostika je namerno premeštena u privatne klinike, namerno premeštena u privatno zdravstvo i sada građani Srbije koji moraju da se leče u državnim bolnicama oni mesecima čekaju na dijagnostiku u državnim klinikama, ali zato za novac to sve mogu brzo da odrade i bez čekanja u privatnim klinikama.

Gospodine ministre, još jednom ću ponoviti, ovo je predizborni budžet, građani imaju razloga da budu vrlo zabrinuti zbog ovakvog budžeta, zato što vi samo u narednoj godini predviđate 10 milijardi dodatnog zaduživanja Srbije i zbog toga Narodna stranka neće glasati za ovaj budžet, niti za ostale predložene zakone. Hvala vam.

Imovinska karta

(Beograd, 22.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95269.00 RSD 02.08.2022 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije (paušal) Republika Mesečno 37242.00 RSD 02.08.2022 -